2023-04-13
放工約左朋友喺佐敦見面,前幾日食得韓國日本嘢多,個人想食翻清淡d,正好見到呢一間牛腩麵鋪面乾淨明亮,跟住就走咗去食。都只係需要等5分鐘,已經算快。職員好親切,有同我哋介紹唔同部位嘅特色。👅清湯崩沙腩幼麵($58)清湯腩最重要就係湯底。湯底靚,就一定好味。呢間餐廳嘅清湯底,很清香鮮味,唔會有種飲味精湯嘅感覺。而食牛牛,我通常鍾意崩沙腩呢度部位,佢係牛肚皮的腩位,有塊薄軟膠質,爽軟而不硬,今次一樣好有水準。崩沙腩配搭爽口彈牙嘅幼麵,一流。我㗎👅清湯牛坑腩伊麵($62)另外我地都選擇左坑腩,係牛肋骨隔離,三分肥七分瘦,牛味好濃郁,啖啖油香。呢間舖頭都煮到佢好淋,但係伊麵唔夠幼麵夾,下次都會叫幼麵。👅麻辣白肉($33)半肥瘦豬腩肉爽口,麻辣醬少鹹,送麵剛好。送埋鴛鴦剛剛好
👅清湯崩沙腩幼麵($58)
👅清湯牛坑腩伊麵($62)
👅麻辣白肉($33)
半肥瘦豬腩肉爽口,麻辣醬少鹹,送麵剛好。送埋鴛鴦剛剛好