2009-09-20 48 views
自從台灣食過牛肉麵之後,開始愛上了牛肉麵。返到繼續香港發掘可以食到好味牛肉麵既地方。同朋友第一次黎"毓民私房牛肉麵"食野,中午3點幾,人流都算ok多,都有坐,不過唔多。坐低之後,毫不猶豫各自點左一碗牛肉麵,唔算太耐就即刻有得食喇,超香既湯底,飲一啖佢d湯,真係好味到冇野好講喇,佢d湯係好像紅蘿蔔煲豬骨湯咁既味...真係好好味~我最鍾意就係佢d湯d麵好彈牙,雖然我朋友話佢鍾意上次o係台灣既"良品牛肉麵"既麵,粗身的,但係我個人卻鍾意"毓民私房牛肉麵"呢種幼身d既麵多d牛肉麵咁就當然有牛肉la,佢d牛肉每一塊都好厚架,仲有成4-5塊咁多,真係抵呀~除此之外,呢間店仲有紅蘿蔔同蘿蔔加埋落去d麵度,d紅蘿蔔真係好甜呀~好好味~服務都算係咁la,不過不失,係有時d staff都幾多野講,我所謂既好多野講唔係staff同d客多野講,而係staff同stafff之間好多野講,係有dd煩既,but so far ok既,唔係太重要。我一定會再幫襯架,因為真係好好味~
我一定會再幫襯架,因為真係好好味~
2009-09-05
$33 (Tea)
Celebration
Anniversary
  • 招牌牛肉麵
2009-09-06 8 views
尋晚食完自助餐飽咗成朝,去到下午茶時間有啲肚餓,行過旺角花園街幫襯毓民食返個牛肉麵~~~我哋兩個人去食,因為食滿$100送鹽酥雞,所以都叫咗唔少嘢:招牌牛肉麵 ($33) – 有四大件牛肉,加上紅蘿蔔、白蘿蔔數件,牛肉好淋,個湯唔太濃,份量足,OK家鄉魯肉麵 ($33) - 台式撈麵,加上魯肉、豆腐數件,醬汁惹味,份量足,OK酥炸排骨 ($26) – 豬扒唔香唔鬆脆,似炸咗好耐,粉又多,有啲失望鹽酥雞 ($0) - 食滿$100送嘅,雞肉炸得夠透,鹹度適中,爽脆,有口感,正加埋杯凍飲,兩個人食,今餐共$100,如果唔係鹽酥雞免費,其實有啲貴,但如果有幸見到毓民又另作別論~~~
~~~

我哋兩個人去食,因為食滿$100送鹽酥雞
,所以都叫咗唔少嘢:

~~~
毓民私房牛肉麵(旺角花園街)
家鄉魯肉麵
酥炸排骨
鹽酥雞
2009-09-06
$50 (Tea)
毓民私房牛肉麵(旺角花園街)
鹽酥雞
2009-08-30 16 views
一直都無食過一間煮台灣嘢好食既餐廳, 成日經過都無入去食, 聽人講好似幾好, 於是鼓起勇氣同男朋友一齊去試. 我地叫咗一個招牌牛肉麵, 一個排骨麵, 點知難食不在講, 仲食到胃痛TIM!!!!牛肉麵難食:1. 首先賣相唔靚, 牛肉, 紅蘿蔔, 白蘿蔔各3大舊係面, 好似青紅蘿蔔湯咁. 2. 湯無味, 得D色水, & 蘿蔔味. 3. 麵未煮透, 個心仲係硬硬地. 4. 蘿蔔苦, 有渣. 5. 牛肉無肉味, "鞋十十".排骨麵難食: 1. 賣相都係唔靚. 2. 湯好似清水咁, 無色無味. 3. 排骨好似炸咗1分鐘唔夠, 白白地, 有D炸粉係面, 成塊油淋淋, 淋PAT PAT, 失 敗中既失敗. 4. 麵同相, 一樣係未煮透.永遠列入黑名單!!

2. 湯無味, 得D色水, & 蘿蔔味.
3. 麵未煮透, 個心仲係硬硬地.
4. 蘿蔔苦, 有渣.
5. 牛肉無肉味, "鞋十十".

排骨麵難食: 1. 賣相都係唔靚.
2. 湯好似清水咁, 無色無味.
敗中既失敗.
4. 麵同相, 一樣係未煮透.

永遠列入黑名單!!
2009-08-15
今日往旺角行街順便替小女購買課本,到晚飯時間,老公本想去吉野家食牛肉飯,但我又未試過這間,諗住一樣有牛肉飯或麵食。我們點左兩個招牌食物, 分別係招牌牛肉麵同香酥豬扒麵,加一杯熱薑蜜、一杯冷檸茶。一、招牌牛肉麵:牛肉係鹵水牛展(4塊)都幾腍,還有幾舊白蘿蔔、紅蘿蔔都係鹵水的,湯雖然有d色水,但好似鼓油加味精,不很欣賞,因味道麻麻!失望!二、香酥豬扒湯麵:豬扒完全唔香酥,相信是炸了很久,上台時乾淨淨,一d肉味都無,失敗!!!三、熱薑蜜,無薑味,唔夠熱,杯嘢應一來到應是熱呼呼的,唉!冷檸茶一般,仲要收$8一杯(半價收費)!不值得!!
2009-08-24
$48 (Dinner)
2009-08-24 6 views
昨天去旺角食lunch. 行下行下就決定去毓民私房牛肉麵食.點左只係兩樣食物. 分別係招牌牛肉麵同香酥豬扒飯.先講個招牌牛肉麵,如果大家有食過台灣的牛肉麵,相比之下我就認為佢地碗招牌牛肉麵完全唔係一碗台灣牛肉麵. 只係一碗只有4片薄牛展的湯麵,湯就只飲到重味精.十分令人失望至於個香酥豬扒飯就重衰過一般20蚊有找的快餐店,豬扒完全唔香酥,相信是炸了很久的,上台時又唔再番炸.失敗!!!!!就連最基本的白飯都令人失望, 白飯太軟而且一點白飯香都沒有.另一失敗. 在旺角有那麼多的食店, 相信會再去的機會就微乎其微了.
點左只係兩樣食物. 分別係招牌牛肉麵同香酥豬扒飯.

2009-08-23
$40 (Lunch)
2009-08-22 29 views
今天到了旺角找台灣風味的店子來吃,第一站來吃台食的一大代表,牛肉麵。來到也未開舖,明明說是十一時開舖的嘛,結果到了十一時才開舖,作為今日第一枱的客人,結果點了東西吃之後,也不是很快有東西吃,可能連開了舖,其廚房還是時間熱身吧。先來的是牛肉麵,也慣例的先喝一杯湯,牛肉湯的味道像缺少了靈魂一樣,沒多大的牛味,湯頭呈現自然的清甜,想必是紅蘿蔔發揮了功效,但缺點是湯頭溫度不夠,油花幾乎是零,湯入口未有滿溢的肉香與油香,這可不是我碗湯;湯內有三大片白蘿蔔及紅蘿蔔,清甜無渣,着實不錯;至於牛肉,應該用上牛肋條肉來紅燒,因為脂肪比較多、看起來有雪白條紋的肉,煮起來才不老,但今天也不是用上普通牛肉,也用上一種不會煮老的肉,是牛展,真的是教我好生失望;至於麵條,是一般在台灣也吃到的家常麵,軟硬適中,還是有點咬口的,對版!另外吃牛肉麵也慣要加酸菜,但此處是沒有供應的,這點不太正宗,但總括來說,僅憑湯頭的一絲清甜,及麵也還是不錯的前提下,已經是比大婆的好上九條街了,但要吃好吃的,也要去台灣吃了。排骨酥湯用上的是清湯,不大喝到肉香,懷疑是味精湯底,加上三至四塊酥炸的排骨,及幾塊白蘿蔔,白蘿蔔如上一樣是無渣的,

排骨酥湯用上的是清湯,不大喝到肉香,懷疑是味精湯底,加上三至四塊酥炸的排骨,及幾塊白蘿蔔,白蘿蔔如上一樣是無渣的,可是酥炸排骨浸軟了,就算豬肉咬起來不韌,也真的無補於事。

鹽酥雞扒是最好的一道,雞扒是薄薄的,但雞肉不嚡不韌,炸得夠透,酥香十足,面頭的淮鹽下得剛夠,鹹度適中,加上數片的金不換葉,吃起來有點香味,這個好吃,但當然要比在台灣吃的貴,但回想也是合理的。

此店了的招牌菜反為比小吃失色,所以笑臉真的俾唔落,而此碗牛肉麵,跟在台灣吃的比,牽強點也可說是台灣菜來的,但是台灣風味可真的不感苟同,希望下一站會好一點吧。
台灣風味?
牛肉湯的味道像缺少了靈魂一樣
麵也還是不錯
牛肉不是紅燒的牛肋條肉,而是牛展,真失望!
鹽酥雞扒鹹度適中,吃起來有金不換葉香味
雞肉不嚡不韌,炸得夠透
排骨酥湯的清湯沒有肉香,懷疑是味精湯底
湯料是酥炸排骨及幾塊白蘿蔔
2009-08-15
$50 (Lunch)
台灣風味?
鹽酥雞扒鹹度適中,吃起來有金不換葉香味
雞肉不嚡不韌,炸得夠透
  • 鹽酥雞扒
2009-08-20 6 views
牛肉麵......老實講,我煮得比佢好湯底 - 唔算清,又唔夠甜,只有蘿蔔味牛肉 - 合格,但肉味不夠濃麵條 - 普通到無得再普通滷水豆腐 - 感覺是市面滷水汁的味道行過試食無妨,專程老遠跑來吃就不必.
牛肉麵......老實講,我煮得比佢好
湯底 - 唔算清,又唔夠甜,只有蘿蔔味
牛肉 - 合格,但肉味不夠濃
麵條 - 普通到無得再普通

滷水豆腐 - 感覺是市面滷水汁的味道

行過試食無妨,專程老遠跑來吃就不必.
2009-08-20 3 views
"一碗牛肉麵丫",這句應該是在這店最常聽到的一句,差不多抬抬也點牛肉麵,到牛肉麵店,當然要一試招牌貨,看有沒有其獨特個性。要了兩碗牛肉麵,之後就不知加什麼小食好了,想了良久,才點上黑油雞翼,為的是鹽酥雞。牛肉麵一上碟,賣樣打了折扣,但終究也要一試才知其底蘊。牛肉是牛展,根位好像爆出來一樣,根位廷好味,肉質幾淋的。除了牛展,還有白蘿蔔和紅蘿蔔,兩者也煮了很久,很淋了。麵是常吃的意粉咁粗,那麵質不易淋的,有點像手攪麵的麵質。湯底牛肉味不算是濃郁,只有輕輕的牛肉味,而白蘿蔔和紅蘿蔔的味道也溶合在湯內,味道自然清甜。湯底飲多了也不會口渴,感覺不到有味精。黑油雞翼四只,收二十六元,真是幾貴。黑油就是老抽味道,所以色水很深,但又不覺太鹹。雞翼煮得熟了點,所以肉質較實。要不是鹽酥雞,我一定不會點黑油雞翼。送的份量不少,每一小粒也是炸得香脆可口,幾惹味,因為細粒,雞不覺老。未知正宗與否,可是我還是較心儀在台灣吃過的師園鹽酥雞,那個的蒜香重很多(但那兒的雞肉比較"鞋"的)。兩杯飲品,兩杯都是蜜,也不會太濃,是潤喉之選,幾大杯,如果可以的話,兩人一杯都夠。這店水準中上,但可選擇的太少,加上不知何解覺得味道

這店水準中上,但可選擇的太少,加上不知何解覺得味道很單一,要我再入來要想想了,只可給ok。
$60 (Dinner)
由於係屋企附近,所以簡唔中都會黎呢度食下,今晚可能因為打風,佢間舖頭又裝修緊,所以入到去都唔係好多人。我地兩個人都有D肚餓架,叫左一碗魯肉飯同埋一碗招牌牛肉麵兩個人一齊食。個人覺得佢個牛肉麵真係幾正,不過佢個湯底濃度真係一時時,有時佢多客人D真係會淡D,但今晚可能無咩人,所以湯底非常濃味,勁香牛肉味,味道濃得黎唔覺得係味精湯,正!佢碗麵有好多蘿蔔同埋牛肉,D蘿蔔可能入哂味,所以好正,D牛肉亦幾淋,而且D麵亦都係彈牙有口感的,非常之好。魯肉飯就都OK,無牛肉麵咁好,如果佢個醬汁再多少少會好D,不過又係勝在D肉夠淋同入味,所以食落去都幾惹味。服務OK啦,有求必應,仲有個類似經理既物體超好笑容,所以唔算太差呀。「社民連」三子形象深入民心,通常市民對佢地既感覺都係非常極端,一係極力支持,一係極端嫌惡,而我認為你越係討厭佢地,佢地就越係要挑起火頭。因為通常討厭佢地既都係一D中產以上,自認品格修養甚高,往往不明基層市民水深火熱既生活情況既人士,你討厭佢地,佢地先更能得到基層支持,有更大既迴響。所以我深信佢地係立法會係點踢都踢唔走,佢趕走左佢地,好快佢地又可以捲土重來。「沒有抗爭,那有改變」係佢地既

「沒有抗爭,那有改變」係佢地既口號,我亦希望我地既抗爭能夠真正改變到而家既政制,早日得到我們本應出生就有既人權,香港真正有普選。相比起以前立法會得個講字,從來無做過任何實際野,提出既動議永遠唔會通過,現在更好,因為起碼香港市民也開始關心起立法會發生緊咩事,作為茶餘飯後既話題也「聊勝於無」。

希望大家鬧佢地之前都嘗試了解點解佢地要咁做,係咩人投佢地票令佢地可以咁做,同埋香港政府除左官商勾結...有咩做過值得支持?
魯肉飯
招牌牛肉麵
$33 (Dinner)
招牌牛肉麵
我喜歡這裡的麵既軟硬度, 唔會好軟硬度, 次次都好arm, 不會太淋不會太硬.今天我推介朋友去牛肉麵<-因為我可以飲曬佢既湯,哈哈. 呢度既牛肉麵, 牛肉唔多, 所以既精華向個湯及羅白裡. 所以都好甜. 呢個麵係真十年如一, 次次食都唔會出事, 抵讚.而我叫的擔仔麵既湯就有小小酸, 朋友說是正常, 我就覺得麻麻.

2009-08-03 9 views
有個friend介紹去呢家麵館...唔知食咩好,叫o左佢o既招牌麵牛肉都ok,唔會太un;個粗麵好彈牙,幾有口感,又唔會煮得太林湯底方面,係新鮮煲o既牛肉湯,好清甜,無加味精,飲落唔會口喝唯一唔好o既係d auntie態度麻麻地,找佢地幫我地落單要三催又四請...
有個friend介紹去呢家麵館...

唔知食咩好,叫o左佢o既招牌麵

牛肉都ok,唔會太un;

個粗麵好彈牙,幾有口感,又唔會煮得太林

牛肉麵
2009-07-31
牛肉麵
2009-07-30 11 views
今天放半天假,花園街走一走就黎左呢度有$25 午飯套餐,有咕嚕肉!要搵便靚正咕嚕肉不是容易的事,所以有就要試!套餐有飯 + 白菜仔一碟 + 咕嚕肉 + 飲品(凍 +$2)飯(冇問題)菜(好味冇油)咕嚕肉(調味不錯,有些芝麻香,我喜歡)熱奶茶(茶餐廳風味)聞到隔離枱的干牛河好香,色水不重,如果能吃到健康一些的干牛河也是開心事咕嚕肉的幾件肉入面有一件肥肉,炸炒過後咬下去不感油膩,但心理作用作祟,還是不能吃太多呢!
今天放半天假,花園街走一走就黎左呢度

有$25 午飯套餐,有咕嚕肉!

要搵便靚正咕嚕肉不是容易的事,所以有就要試!

飯(冇問題)
菜(好味冇油)
咕嚕肉(調味不錯,有些芝麻香,我喜歡)
熱奶茶(茶餐廳風味)

2009-07-29
$25 (Lunch)
  • 一碟仔入得的簡單的咕嚕肉
2009-07-29 13 views
最初都係因為毓民試一試第一次當然係試招牌牛肉麵湯底清淡麵同埋牛肉都係平平無奇甚至係一般水平以下如果係深水步賣$20碗我都覺得可以接受.....不過而家係賣緊$33一碗.....
最初都係因為毓民試一試
第一次當然係試招牌牛肉麵

湯底清淡
麵同埋牛肉都係平平無奇
甚至係一般水平以下

如果係深水步賣$20碗我都覺得可以接受.....
不過而家係賣緊$33一碗.....
2009-07-22
2009-07-22 12 views
尋日(21-7-2009 Tue)趁爸爸北上旅行,就約男友同女友人VL出旺角,探男友老闆腳傷,VL畀文件我,我又要買鞋.做好晒呢啲o野後,就可以食飯喇.而VL下月初生日,就提早同佢食埋生日飯啦.一時間,大家都諗唔到食咩好,男友就記得有次佢o黎毓民私房牛肉麵,覺得好食,於是就行o黎.o黎到,時間係7:15pm左右啦,唔多客人,我o地就決定呢間.VL見到有個$148.00o既二人套餐,有:太后雞(例) 或 蒜片黃花魚,小菜任擇一款,炒青菜,白飯同飲品.咁就要呢個,同加一個$36.00o既招牌牛肉麵,男友推介佢上次食o既香酥雞扒麵,睇吓有冇只係一件香酥雞扒o既小食,冇o既,問吓侍應,佢o地答香酥雞扒一定要跟麵,冇淨香酥雞扒賣.咁,我o地唯有放棄呢樣,落order時,由於飲品只有兩杯,侍應同我o地講,叫o左招牌牛肉麵可以叫一杯o野飲,收半價.咁就好喇,個個都有o野飲.落齊order喇,所有o野都好快到.1. 我o既凍柑桔蜜(加$6.00)覺得蜜糖唔夠,柑桔味重,以後都記得唔再叫呢樣飲至得.味道: 2.8分2. VL o既凍檸檬唔知咩蜜,都係加$6.00同男友o既凍檸茶.我冇問到味道係點.3.

落齊order喇,所有o野都好快到.

1. 我o既凍柑桔蜜(加$6.00)
覺得蜜糖唔夠,柑桔味重,以後都記得唔再叫呢樣飲至得.
味道: 2.8分

3. 招牌牛肉麵
size適中,擺上枱後嗅到好香湯味
.有白同紅蘿蔔.麵唔算太彈牙,但唔太差,牛肉係牛腩,夠腍,煲到入味,唔錯.白同紅蘿蔔同樣係夠腍.而湯味幾濃,係用白同紅蘿蔔煲.成碗麵質素都幾好.

味道: 4.5分

4.炒青菜,我o地揀o左蒜茸炒白菜
唔係好大碟,呢啲冇難度o既o野,冇問題.
味道: 3分

5.小菜揀西檸牛仔骨
牛仔骨好腍,但甜甜o既西檸汁味完全蓋過佢,食唔出有牛肉味,一般.
味道: 3分

6. o係太后雞同蒜片黃花魚中,揀o左前者
例牌o既份量比想像中多,黑漆漆o既太后雞,究竟係咩味?食吓先,啊,原來係豉油雞,不過唔係只有鹹味,應該重有落糖同醋,雞肉唔’o鞋’,可以o既.
味道: 3.5分

環境:
雖然係冇椅背o既木椅同木枱,但勝在距離夠,幾闊落唔會背撞背.

埋單$196.00,細看之下,
點解招牌牛肉麵係$28.00咁平o既?而男友o既凍檸茶就$8.00.咁加埋就係$36.00,即係杯o野飲唔使錢?
$65.33 (Dinner)
今晚與友人光臨毓民牛肉麵吃飯,也順道來撐一撐毓民的場吧 (前幾天玫瑰黨在灣仔的一場補選中慘敗...)依舊叫了招牌的牛肉麵,湯底水準保持,一樣是香濃且甘香可口牛肉雖談不上新鮮或上等,但牛肉片仍算香滑鬆軟;麵也是爽口的最吸引我的,還是它的湯底!看到旁邊食客叫了一碟香酥雞,香炸酥味實在十分誘人再加上樓下食評對香酥雞的評價,下次一定要試下!
依舊叫了招牌的牛肉麵,湯底水準保持,一樣是香濃且甘香可口
牛肉雖談不上新鮮或上等,但牛肉片仍算香滑鬆軟;麵也是爽口的
最吸引我的,還是它的湯底!

看到旁邊食客叫了一碟香酥雞,香炸酥味實在十分誘人
再加上樓下食評對香酥雞的評價,下次一定要試下!
$30 (Dinner)