2008-03-20 15 views
一肚子氣!今天下午為了蛋餅跑到這邊來吃午餐店裏客人沒有很多,才6成滿而巳午餐高峰時間,服務生只有兩位另有一位是負責結帳的想點東西服務生只說等一下跑來跑去不知道在瞎忙些什麼好不容易點了個蛋餅苦等了十五分鐘才來蛋餅要煎這麼久嗎?重點是,味道越來越差了一客蛋餅有兩條一條的餅皮比較薄,算好吃點另一條厚厚的,像在吃一片還沒煎透的餅皮蛋餅的夠酥才好吃,師傅趕時間也要煎久一點吧?而且一個蛋餅要HKD30,會不會太誇張了點有桌客人點了非午餐類的東西上菜速度慢的嚇人結果他們說:那個皮蛋豆腐不要了,我們都巳經吃飽了!隔壁的人說,牛肉麵好像漲價了耶,HKD33!之前不是便宜點嗎?坐好了也沒人倒茶要你”請”他們倒才會有香港的服務業真的差成這樣嗎?所以我才會一直讚賞著金寶粥店的親切態度!毓民大哥有幸看到這篇能不能多招個員工分擔他們的工作呢?看他們七手八腳的,忙的分身不暇如果不是只有毓民有我喜歡的蛋餅,免費請我來我也不要!
一肚子氣!
今天下午為了蛋餅跑到這邊來吃午餐
店裏客人沒有很多,才6成滿而巳
午餐高峰時間,服務生只有兩位
另有一位是負責結帳的
想點東西服務生只說等一下
跑來跑去不知道在瞎忙些什麼
好不容易點了個蛋餅
苦等了十五分鐘才來
蛋餅要煎這麼久嗎?
重點是,味道越來越差了
一客蛋餅有兩條
一條的餅皮比較薄,算好吃點
另一條厚厚的,像在吃一片還沒煎透的餅皮
蛋餅的夠酥才好吃,師傅趕時間也要煎久一點吧?
而且一個蛋餅要HKD30,會不會太誇張了點

有桌客人點了非午餐類的東西
上菜速度慢的嚇人
結果他們說:那個皮蛋豆腐不要了,我們都巳經吃飽了!

坐好了也沒人倒茶
要你”請”他們倒才會有
香港的服務業真的差成這樣嗎?
所以我才會一直讚賞著金寶粥店的親切態度!

毓民大哥有幸看到這篇
能不能多招個員工分擔他們的工作呢?
看他們七手八腳的,忙的分身不暇

如果不是只有毓民有我喜歡的蛋餅,免費請我來我也不要!
去這裡食, 入親去都係叫牛肉麵, 貪佢好食, 份量ok,湯又質素高, 但前日星期日去食, 下午五點入到去, 當然係又叫牛肉麵啦, 應是人生第十幾碗了, 誰不知一0黎到, 發現有少少不對路, 原來成碗野, 只得四小塊牛肉, 紅白蘿白就有五件, 怪就怪在, 我記得舊時無咁小牛肉0架, 跟住再睇睇, 原來仲加左價. 心諗, 唔係呀, 明明加左價, 牛肉仲少左, 搞到心理上都覺得, 面都少左咁. 我食的時候係下午五點到, 無乜人, 應是晚上的老闆娘不在, 服務人員態度和晚上的完全不同, 食零食, 睇報紙乜都有, 收銀那個叫都不應, 長期睇雜誌, 不過我都會再去, 但可能等老闆娘係到時, 晚上才幫襯, 看不看會不會正常返.
2008-02-23 1 views
睇到下面既食評,原來如果我地20/2去的話,一碗招牌牛肉麵都仲係30蚊,但我地今日去,已經加到33蚊一碗啦!佢初初開張時都只係28蚊,咁短時間已經加左5蚊,通脹真係好勁><不過, 最重要既係,佢加左價之餘,質素都下降左唔少...碗牛肉麵比以前少左兩塊,今日我地食只係得4塊又薄又細既牛肉,d麵又少左,而黑油雞翼飯就係少左飯,加左價好心就俾多d料啦!叫人加蔥, 佢地又好似好唔願意咁,仲見到佢地同另一個食客有d爭執,咁既服務質素,加埋貴左既消費但又食唔飽,下次想食飯又少左個選擇!
睇到下面既食評,
原來如果我地20/2去的話,
一碗招牌牛肉麵都仲係30蚊,
但我地今日去,
已經加到33蚊一碗啦!
佢初初開張時都只係28蚊,
咁短時間已經加左5蚊,
通脹真係好勁><
不過, 最重要既係,
佢加左價之餘,
質素都下降左唔少...
碗牛肉麵比以前少左兩塊,
今日我地食只係得4塊又薄又細既牛肉,
d麵又少左,
而黑油雞翼飯就係少左飯,
加左價好心就俾多d料啦!
叫人加蔥, 佢地又好似好唔願意咁,
仲見到佢地同另一個食客有d爭執,
咁既服務質素,
加埋貴左既消費但又食唔飽,
下次想食飯又少左個選擇!
2008-02-23 6 views
同老公黎食牛肉面,真係好好食,個湯好好飲,仲有蘿蔔添,好食過台灣的紅燒牛肉面。另外叫咗個皮蛋肉鬆豆腐,是我第一次食這種食物,原來係咁好食的!不過自己又整唔到,因為它的好味是來自一隻汁,就咁將肉鬆、皮蛋、豆腐混埋一齊是唔夠的。不過我老公叫咗個什麼雞絲飯,就完全唔掂,好食碗,冇mug 餸,都要廿幾元,唔值囉。我寧願食多碗牛肉面。但這間店只能醫肚,因為坐得太逼了,椅子又沒有背板,不舒服。唔適合同朋友傾吓偈
ok
2008-02-22 9 views
試左佢個招牌牛肉麵,清清地既湯底,味道帶點偏甜,不過台灣麵既味道都係咁,之前在台灣牛肉麵食過都有此感受!佢個麵比較似家庭式..牛肉都幾好食!再加左個蘿蔔,有紅蘿蔔同白蘿蔔,都係差唔多味,帶點甜,整體上嚟講可以話係ok!

2008-02-20 10 views
又來了這裡晚餐, 也不是第一次來吃, 除了因為那個出色的湯底之外, 還因為愛的大能, 能夠改變一個人到這地步, 來支持一下也應該的.招牌牛肉麵$30: 8分, 之前係中港城吃到旺角這裡, 個牛肉麵依然係焦點. 個湯底相當之清甜, 但飲落又唔覺得大燥. 比起其他坊間的牛肉麵湯底, 這裡的最大優勢係比較清, 清得來也有牛肉味. 青紅蘿蔔夠甜. 麵條方面都幾彈牙的, 牛展幾淋, 單單喝個湯都值回票價.黑油雞翼飯$30: 7分沒理由要兩個牛肉麵的, 於是要了個黑油雞翼飯, 即係好台式那種. 雞翼有四隻, 不太入味, 黑油只係淡淡的, 不過雞肉都算嫩滑的.地方係好淺窄, 係一坐完就要走個一種, 不過我們也趕上堂, 無問題.

2008-02-18 26 views
我睇過"一粒蘇真人show"介紹他們的招牌麵有多好味, 我就慕名以來試下.伙計端上碗麵後一看, 嘩!是什麼牛肉?又少又薄, D麵味道又錯, 平平無奇; 唯一可取是紅蘿蔔和白蘿蔔紋得好林, 但它不是買點0羅!個湯底只有豉油味. 相比起李純恩個間牛肉麵(九龍城)好吃得多.
相比起李純恩個間牛肉麵(九龍城)好吃得多.
2008-02-13 4 views
不知為何許多樓下食客不滿,我從中港城吃到花園街,毓民『店如其人』,還是一樣的好味道( 請參考本人舊評,不贅) 。自從去過臺北吃麵,才知道黃太是臺灣人,證實店內食物絕對是『正宗臺式』,說來有次泳後在佐敦某自稱臺式食肆吃『紅燒牛肉麵』,一上桌就感到被騙,所謂紅燒絕不是兩片『牛輾』,真想叫店老闆去永康街吃吃紅燒是怎麼一回事!回到正題,之前在中港城時,曾與毓民吃麵閒談,他強調店內食物沒有『味精』,而且醬料是由臺灣運來( 例如黑油雞翼的醬油) ,本人試過後深深感到『真材實料』是怎麼回事,從此經常來吃,勸大家也去試試『黑油雞翼』!至於店員態度,真的差了一截,尤其是一位年輕的女孩,極像網友形容的『機械人』,不知是否黃太子不在,令他們缺乏指導? 黃太子為人也很友善,有時會和客人閒聊兩句,令我等食客感覺到親切。

2008-02-10 7 views
9 Feb 年初三今日逛旺角時,經過毓民私房牛肉麵,於是走入去試了一碗招牌牛肉麵。湯底的確很清,蘿蔔亦很入味,雖然牛肉和麵也只是一般,但不用加1,所有仍是不錯之選。但我想,我再來的機會不是太大!因為沒有什麼特別的地方吸引我再來.....P.S. 最應改善是服務員的態度,個個像機械人一樣,完全沒有笑容......今時今日,這樣的服務態度完全だめ!
9 Feb 年初三

2008-01-18 4 views
第一次試哩間野,叫左佢最出名既牛肉麵。d待應目無表情,落order時甚至短暫性啞、盲、頸"梗"......我只覺得自己同個識行識走識寫字既機械人講野囉!!!個麵"林"左d,牛肉、紅白蘿蔔都好"林"同入味,湯底落太多糖同味精=.=

2008-01-14 6 views
大除夕響西九睇完煙花,就落左旺角搵野食經過毓民私家牛肉麵,突然黃毓民走得黎問我地幾位,於是入左去食$30 一碗牛肉麵,湯料有幾舊紅蘿蔔同蘿白,味道好濃但略咸,牛肉幾好口感但得兩三舊,唔太夠喉,哈另外有FRIEND 叫左魯肉飯,賣相十分普通
大除夕響西九睇完煙花,就落左旺角搵野食

另外有FRIEND 叫左魯肉飯,賣相十分普通
2008-01-10 6 views
-招牌牛肉麵($30) 湯底好有蘿蔔味,牛展"淋"但欠牛肉味,麵一般. 好似牛展還牛展,麵還麵,各有各咁,不能融合一起. 食完後真的好難形容,總之唔太好食.毫無滿足的感覺. 由order到上枱都不足3分鐘,仲快過food court.-豉椒排骨飯+豆漿套餐($28) 蒸飯乾身且較硬,排骨絕對唔係酒樓食到的感覺,油"淋 淋"好濃味個種,係好dry(無油)的排骨.全靠個豉油. 好在全無味精.
-招牌牛肉麵($30)
湯底好有蘿蔔味,牛展"淋"但欠牛肉味,麵一般.
好似牛展還牛展,麵還麵,各有各咁,不能融合一起.
食完後真的好難形容,總之唔太好食.毫無滿足的感覺.

-豉椒排骨飯+豆漿套餐($28)
蒸飯乾身且較硬,排骨絕對唔係酒樓食到的感覺,油"淋
淋"好濃味個種,係好dry(無油)的排骨.全靠個豉油.

好在全無味精.
(Non-member)
2008-01-01 6 views
很久沒去過了,今日同老公去到,點了牛肉麵、炸排骨、菊花薑蜜牛肉麵- 一個字"鹹",湯只有淡淡牛肉味,但有很重鹽味,蘿蔔仲鹹過個湯,似乎係湯底唔夠用加水再煲,麵太"淋",比以前差了很多菊花薑蜜- ok 夠薑,可以一試炸排骨- 經典之作,吃了一舊發覺又酸又霉,肉似變壞了,要求收走及取消,個侍應竟然話食過無得取消,但無食過又點知碟野有問題呀,之後另一個侍應走過來講同一番說話,仲話因為用了醋醃肉所以有酸味,叫佢試食佢又扮聽唔到,之後都取消了總結:失望,同埋今時今日咁既服務,係唔得架!!!! $38埋單,無下次。
很久沒去過了,今日同老公去到,點了牛肉麵、炸排骨、菊花薑蜜

菊花薑蜜- ok 夠薑,可以一試

2007-12-30 13 views
同老婆屋企人試過好味,今次帶媽咪去食.招牌牛肉麵(2碗) - 湯底好味,青紅蘿白煮到好稔,麵OK. 鹽酥雞- 同台灣的不遑多樣!雞絲蛋卷- 個汁甜甜地,蛋皮包住粉皮再包雞絲,可以一試. 豆漿- 好有豆味. 食到好飽,但我地仍堅持到下一站: 石磨坊
同老婆屋企人試過好味,今次帶媽咪去食.

鹽酥雞- 同台灣的不遑多樣!
雞絲蛋卷- 個汁甜甜地,蛋皮包住粉皮再包雞絲,可以一試.
豆漿- 好有豆味.

食到好飽,但我地仍堅持到下一站: 石磨坊
2007-12-21 6 views
有日行過,便入去一試,叫咗牛肉麵,湯底幾濃味,牛肉也不錯,但係麵就唔係好掂.還有叫了個炸排骨,好多油,味道一般.侍應服務一般.