2024-08-30 214 views
呢間水門雞飯位於尖沙咀厚福街,店面不大但清潔整潔,裝潢簡單但有特色,營造出同泰國水門雞一樣既氛圍招牌水門炸雞飯,雞肉外表金黃酥脆,入口即化,肉質鮮嫩多汁。調味恰到好處,配料的青瓜也新鮮爽脆,同雞肉形成對比,令人唔會覺得太鹹或太油膩。飯都煮得恰到好處,飽滿Q彈,每次黎都黎到必食!烤豬頸肉外表焦脆,內裡肉質鮮嫩多汁。調味溫和,不會蓋過肉本身的味道。烤得岩岩好,一啲焦糊味都無。中意燶味啲既仲可以點埋個醬汁,勁香口!炸黃鱔皮相當吸引,炸得金黃酥脆。鱔皮質地爽脆,唔會太乾硬,配上胡椒湯浸一浸就更加香脆。作為一道小菜,呢個炸黃鱔皮幾有特色。沙嗲雞肉串表皮微焦但內裡依然鮮嫩多汁,食落一啲都唔會話好硬。沙嗲醬調製得相當不錯,既有香料的香氣,又唔會太濃郁,仲食到有花生味,完全真材實料。

2024-08-23 91 views
呢個白切雞拼炸雞飯組合相當實惠。白切雞肉鮮嫩多汁,入口柔滑回甘。炸雞外酥內嫩,咬下會爆出雞汁,極之鮮美。飯質地清爽,沾埋雞肉嘅醬汁十分美味。份量十足,性價比高。店家服務親切,環境清潔舒適。
2024-08-18 95 views
去泰國必食嘅水門雞飯,依家喺香港都可以食到,尖沙咀仲有兩間分店添🤭想堂食或外賣都相當方便,除咗有經典水門雞飯,仲有泰式船麵、多款泰式街頭小食,任君選擇。甜品同飲品都有非常多款式,花多眼亂😎😆🐔去骨半隻水門雞水門雞可半隻/整隻買,已去骨嘅水門雞食落啖啖肉,雞皮脆爽,加上嫩滑雞肉好滋味,另外仲附上雞腸、雞腎同雞紅,一次過可以食到幾款添🐷🐔沙嗲串燒(豬/雞)必食推介,除咗水門雞外必點串燒,即叫即燒串燒焦香味十足👏🏻豬肉同雞肉任配任搭,但要3串起跳,我地本身叫咗半打豬肉串燒,之後再外加兩串雞肉🍗一次過試哂兩款👏🏻小妹更愛嫩滑雞髀肉串,沾上花生沙嗲醬真係食唔停口🤭🍬班蘭大菜糕$32有3件大大件嘅斑蘭大菜糕,小妹買嗰陣已經係最後一盒,突如其來嘅小確幸令美食更美味🤤一打開盒就已經聞到濃濃嘅斑斕味,大菜糕滑嘟嘟,得3件都唔夠喉😆

🐔去骨半隻水門雞

🐷🐔沙嗲串燒(豬/雞)

🍬班蘭大菜糕
2024-08-14 148 views
今日晏晝去咗尖沙咀食水門雞飯,厚福街同隔離金馬倫道都有分店,好方便。。嚟得水門雞飯就一定要叫個雞飯,見到好多做gym大隻佬都嚟食雞胸飯😂雖然係雞胸,但係肉質都幾嫩滑,油飯唔會太油膩,再加埋泰式辣醬,健康又好食。另外叫咗個冬陰功湯金邊粉,餸大推薦叫牛肉,有4大片,牛味重肉質鮮嫩。炒通菜有得揀少鹽少油少辣,食落健康好多,但係都有泰式風味。串燒試咗烤魷魚,好香魷魚味。泰式奶茶雖然冇得揀少甜,但飲落都唔會太甜啱香港人口味。另外芒果冰嘅味道勁似細個成日食嘅芒果糖。

炒通菜有得揀少鹽少油少辣,食落健康好多,但係都有泰式風味。

串燒試咗烤魷魚,好香魷魚味。

Type of Meal
Lunch
  • 水門雞飯
2024-07-27 178 views
天口慶,最好食香口嘢開胃。在尖沙咀見到水門雞飯,二話不說入去當走轉泰國。先來青木瓜沙律,爽口不過辣,特別加有不少生蒜蓉,開胃惹味。必點的雞飯,可以雙拼,海南雞嫩滑,炸雞香脆,油飯啖啖班蘭香。醬油微辣,神還原。跟餐馬拉𦾟芥蘭爽脆惹味。香茅特飲清爽小甜,解暑之選。小食燒魷魚鹹鮮嚼勁十足,送酒一流。太座點的冬蔭功海鮮金邊粉亦值得推薦。湯底偏甜不油膩,海鮮足料肉質不霉,有青口,蝦仁等,豐富惹味。這裏食物種類豐富抵玩,食得過癮。

先來青木瓜沙律,爽口不過辣,特別加有不少生蒜蓉,開胃惹味。

跟餐馬拉𦾟芥蘭爽脆惹味。香茅特飲清爽小甜,解暑之選。

小食燒魷魚鹹鮮嚼勁十足,送酒一流。

這裏食物種類豐富抵玩,食得過癮。
2024-07-20
2024-07-26 129 views
好耐冇去過泰國,好掛住船河嘅味道,咁啱今日收工喺尖沙咀,醒起有間水門雞飯都略有名氣,諗住去一試。呢個餐廳主打雞飯同埋船河,船河有唔同款式配搭,有豬肉,冬陰功海鮮,魚同牛肉。我今日點咗雙拼,生牛肉牛肉丸 金邊粉 ,加錢$50沒有飲品。首先俾咗一碗例湯,好重胡椒味,辣辣地都OK但係味精好重,飲完會口乾。然後金邊粉送到上嚟,一睇就有啲失望首先我係叫生牛肉,但係成碗牛肉都係熟嘅,一點紅色都冇,我心目中係半生熟,牛肉丸都OK,細細粒,都彈牙嘅然後金邊粉入唔到湯嘅味道,食物同埋湯分開兩樣嘢咁,金邊粉淋過頭,又唔彈牙,比較粗嚡,我都冇食晒,唔係好掂 真係冇下次😖

首先俾咗一碗例湯,好重胡椒味,辣辣地都OK
但係味精好重,飲完會口乾。

然後金邊粉送到上嚟,一睇就有啲失望
牛肉丸都OK,細細粒,都彈牙嘅
我都冇食晒,唔係好掂 真係冇下次😖
生牛肉,牛丸,船河金邊粉
2024-07-22 162 views
今次又去咗水門雞飯嗰度食野,之前一路都係食佢嘅水門雞飯,今次試埋佢其他嘢發覺其他菜式都唔錯,睇嚟之後外賣加料又有多一個新選擇👏👏👏泰北青冬陰魚片湯蛋麵:有魚片和蛋麵,具有鮮美的味道。這道湯麵絕對會帶有鮮甜的魚湯味道,加上魚片和蛋麵的口感,最好嘅就係唔會太辣,邊個都食到水門雞:雞肉熟到,啱啱好,而且醬汁酸辣開胃,唔會好似廣東嘅貴妃雞咁咁肥,會比較瘦啲,但係充滿肉味,我會鍾意呢隻多過食白切雞😝泰式炆雞腳:使用泰式香料和調味料進行炆煮。這道菜通常具有濃郁的香料味道和柔軟的口感,而且價錢非常之平,不錯泰式腩仔:同廣東燒味有啲相似,配以泰式香料和調味料進行烹製。這道菜通常有著豐富的香料味道和嫩滑的口感,最特別係有一個酸辣汁,非常之夾

泰北青冬陰魚片湯蛋麵:

水門雞:

泰式炆雞腳:

泰式腩仔:

2024-07-22 105 views
點左水門雞飯套餐,味道水準好一般。雞肉比較柴,冇雞味,雞油飯有d硬,冇雞油味。雖然套餐$62唔算貴,但整體性價比已經不如開初。同一價錢有好多小店既雞飯都比佢好食。
水門雞飯
2024-07-22
$60 (Lunch)
2024-07-13 89 views
香港最近正午的天氣熱得誇張,在尖沙嘴厚福街找吃的,這一間之前也有經過,今天天熱想吃酸辣的泰菜,就進去嘗一下。點的大蝦炒金邊粉,店內冷氣超強,餐點上桌後很快在強風下冷卻😂我也有點分不清是因為冷掉所以有幾條金邊粉偏硬,還是有點沒煮透,不過口味還是不錯的。看大部分人點的海南雞飯,下次試一下。

看大部分人點的海南雞飯,下次試一下。
2024-07-09 50 views
🔹 水門雞半隻🔹 水門三寶雞飯雞肉嫩滑,就算外賣返到屋企都一樣咁正。水門雞飯的油飯不會太油但味道保持到我幾鐘意,雞肉份量多都幾嫩滑啖啖肉泰式炒通菜份量都幾多,最好是可以選少油少咸加分不少去骨 水門雞,啖啖肉,而且肉質軟腍,唔會「鞋」,真係好愛😃。雞皮下冇脂肪,食落爽口,本身唔係咁鍾意食雞皮都覺得唔錯,再點 食佢嘅醬汁,微辣清新開胃,好好味😋雞腸正,外賣盒乾淨企理,點醬汁非常好味,雞腎 軟淋 ,豬紅大大件👍🏻
🔹 水門雞半隻
🔹 水門三寶雞飯
雞肉嫩滑,就算外賣返到屋企都一樣咁正。

泰式炒通菜份量都幾多,最好是可以選少油少咸加分不少

2024-07-04 58 views
水門雞飯,周圍都有分店,夠方便。📍地點:尖沙咀🍽️菜式:泰國菜💰人均消費:午餐 HK$50~80🔖服務費:❎🧻餐巾/ 濕紙巾:❎ / ❎🪑座位類型:方枱/ 長枱📝落單方式:侍應生落單【水門雞飯】💰HK$56雞皮Q 彈,雞肉實淨但唔鞋。飯係雞油飯,帶香茅味。富有曼谷水門市場味道。【蝦頭膏炒雜菜】💰HK$56椰菜花、西蘭花、椰菜、紅蘿蔔、草菇,好多唔同款菜,好滿足。【胡椒單骨雞翼】💰HK$44單骨雞翼食起嚟相當方便,份量又相當多,食唔哂咁多。【泰式奶茶】💰HK$22泰式奶茶錫蘭紅茶再配上多層次嘅奶,飲落味道總係十分豐富。.成日見佢排長龍,宜家尖沙咀有兩間分店,只係隔一條街,分流後繁忙時間唔駛等咁耐。.水門雞飯🏷️尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖
水門雞飯,周圍都有分店,夠方便。
📍地點:尖沙咀
🪑座位類型:方枱/ 長枱
📝落單方式:侍應生落單
💰HK$56
💰HK$56
椰菜花、西蘭花、椰菜、紅蘿蔔、草菇,好多唔同款菜,好滿足。
💰HK$44
單骨雞翼食起嚟相當方便,份量又相當多,食唔哂咁多。
💰HK$22
泰式奶茶錫蘭紅茶再配上多層次嘅奶,飲落味道總係十分豐富。
水門雞飯
🏷️尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖
2024-06-17 102 views
尋日👨🏻‍🦱父親節, 但係我同我家人選擇買外賣因為好多時喺香港去酒樓食飯都要食佢哋啲套餐, 根本啲嘢都唔想食🙂, 所以我哋就決定買外賣返屋企, 可以慢慢食慢慢嘆🥳屋企人同我最鍾意就係食🇹🇭泰菜當然唔少得海南雞啦🐥🌟🫶🏻, 想食海南雞一定就會去水門雞飯, 除咗佢啲雞好正又滑又有雞味, 而且佢哋個雞飯仲用雞湯整, 又唔油膩比起出面嗰啲好食好多😋除咗雞飯之外佢哋仲有好多唔同嘅小食, 而家跟餐仲可以加$10追加佢哋小食添,我哋就叫咗香茅雞翼同埋芥蘭😚另外小食我哋都叫咗串燒,滷水雞腳同埋炸泰式腩仔☺️買咗兩大袋都係三百幾蚊咋真係好坻, 而且份量又好足, 呢度除咗海南雞飯小食同飲品都好出色, 大家都可以過嚟試吓🤩

另外小食我哋都叫咗串燒,滷水雞腳同埋炸泰式腩仔☺️

2024-06-02 79 views
下午在尖沙咀約朋友聚舊,便在附近吃個飯。這家餐廳沒有加一,價錢合理。⭐️雞肉串⭐️豬肉肉質不錯,表層微焦,雞肉口感更好。⭐️脆炸香茅雞翼 雞翼酥脆可口,香茅香氣四溢。⭐️水門雞飯配上一小碗湯,飯菜色澤金黃,飯粒粒分明,淋灑上香濃的雞汁,雞肉很嫩,每一口都飽含馬來風味。⭐️馬拉盞肉醬芥蘭苗馬拉盞肉醬和新鮮脆爽的芥蘭苗,層次豐富,口感層次感十足。⭐️香茅特飲 味道清新解渴。⭐️熱檸水已預先加糖,清新解膩。

下午在尖沙咀約朋友聚舊,便在附近吃個飯。
這家餐廳沒有加一,價錢合理。

⭐️雞肉串

⭐️豬肉
肉質不錯,表層微焦,雞肉口感更好。

⭐️脆炸香茅雞翼

雞翼酥脆可口,香茅香氣四溢。

⭐️水門雞飯

⭐️馬拉盞肉醬芥蘭苗

馬拉盞肉醬和新鮮脆爽的芥蘭苗,層次豐富,口感層次感十足。

⭐️香茅特飲

味道清新解渴。

⭐️熱檸水

已預先加糖,清新解膩。

呢間餐廳真係好高水準,見到門口好多人排隊,就知道好有保證,而且佢哋嘅餐廳門口裝修都好精緻,好似去咗泰國風味嘅格調,所以我覺得好吸引,而且非常吸引遊客嚟食飯,我見到真係好多人入嚟食佢哋好出名嘅水門雞飯,所以我都叫咗一碟嚟試吓,果然真係好高水準好專業好好食,真係一定要介紹俾朋友食啊,而且呢度食飯經濟實惠,好抵食,分量十足,非常豐富,仲有呢一度嘅泰式男仔都好好食,比我想像中好食,好香脆,超乎我所了,而且豬肉雞肥瘦都做得非常均勻非常好食,肥瘦適中,又唔會太肥膩,我朋友都好鍾意呀,仲有餐廳佢用咗傳統嘅海南雞飯做法,所以隻雞非常鮮嫩,而且份量十足,大大件,真係好飽肚啊,而且呢度嘅衛生程度都好好,好乾淨,所以食得好安心呀,仲有呢度係有招牌嘅胡椒雞湯,胡椒味非常濃郁,仲有一嚿冬瓜配搭,所以食我真係好暖胃啊,如果經過尖沙咀嘅朋友一定要入嚟試吓😘😘❤️❤️❤️❤️
又嚟到厚福街開餐~天氣咁熱就不如食泰菜啦🥢望一望餐牌見食物種類算多選擇~仲要位於尖沙咀中心地點卻價位合理☺️☺️難怪呢間泰國過江龍人氣咁旺盛~.🔸水門雞飯 (轉雞脾肉)$64招牌雞飯點可以唔叫噃😀本人麻麻哋雞胸肉~所以加錢轉咗雞脾肉~雞肉啖啖肉又唔嚡口~配以伴隨嘅雞湯~呈現經典正宗口味🫶🏻🫶🏻.🔸香辣紅咖喱牛肉飯 $50呢個價位極抵🙌🏻牛肉醃得入味~配以紅椒,洋葱,蒜頭令食感更豐富~紅咖喱汁料啱哂撈飯食~好味道!!.🔸雞肉串燒 三串 $42必食推介❗❗燒得焦香卻保持雞肉嫩口~沾埋配以嘅酸汁同食解油膩又清爽~非常值得柯打🤩🤩.🔸泰式炒通菜 $54炒得夠鑊氣~通菜食落嫩口無渣~非常惹味👏🏻👏🏻.🔸脆炸香茅雞翼 $28🐔有四隻真係幾抵食~每隻都炸得香脆乾身~且嫩滑雞肉~兼食到陣陣香茅味道~.🔸凍泰式奶茶 $22幼滑口感~茶味香濃🫰🏻🫰🏻好飲哦~
🔸水門雞飯 (轉雞脾肉)$64
🔸香辣紅咖喱牛肉飯 $50
🔸雞肉串燒 三串 $42
🔸泰式炒通菜 $54
炒得夠鑊氣~通菜食落嫩口無渣~非常惹味👏🏻👏🏻
🔸脆炸香茅雞翼 $28
🔸凍泰式奶茶 $22
幼滑口感~茶味香濃🫰🏻🫰🏻好飲哦~