2024-08-30
呢間水門雞飯位於尖沙咀厚福街,店面不大但清潔整潔,裝潢簡單但有特色,營造出同泰國水門雞一樣既氛圍招牌水門炸雞飯,雞肉外表金黃酥脆,入口即化,肉質鮮嫩多汁。調味恰到好處,配料的青瓜也新鮮爽脆,同雞肉形成對比,令人唔會覺得太鹹或太油膩。飯都煮得恰到好處,飽滿Q彈,每次黎都黎到必食!烤豬頸肉外表焦脆,內裡肉質鮮嫩多汁。調味溫和,不會蓋過肉本身的味道。烤得岩岩好,一啲焦糊味都無。中意燶味啲既仲可以點埋個醬汁,勁香口!炸黃鱔皮相當吸引,炸得金黃酥脆。鱔皮質地爽脆,唔會太乾硬,配上胡椒湯浸一浸就更加香脆。作為一道小菜,呢個炸黃鱔皮幾有特色。沙嗲雞肉串表皮微焦但內裡依然鮮嫩多汁,食落一啲都唔會話好硬。沙嗲醬調製得相當不錯,既有香料的香氣,又唔會太濃郁,仲食到有花生味,完全真材實料。