2024-10-05 236 views
汐 (銅鑼灣)地點📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖一行入門口就已經充斥住日本Feel🇯🇵---------------蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽💲138大大隻甲羅燒🦀,蟹膏份量完全不吝嗇完全夠撈曬成碗飯加埋三文魚籽,成碗飯既鮮味出曬黎---------------醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩💲128因為朋友對蝦蟹敏感,同店主反應之後好細心咁幫我地唔加蟹柳仲話其他配料加反多D 比我地🤭🤭燒三文魚腩燒得勁好味,唔會話太燶keep 到有魚油香🐟 而醬油三文魚亦都好入味勁滑---------------黑松露蘑菇忌廉湯+ 💲58可以加錢加套餐,套餐包括湯+飲品+甜品黑松露蘑菇忌廉湯飲到粒粒蘑菇,再加上黑松露好夾---------------橘子咖啡咖啡味滲透淡淡既橙香味,仲會貼心問我地想多D 咖啡味定橘子味,好睇又好飲🤤😋---------------福崗士多啤梨波子汔水鮮奶第一次見呢個產品,波子汔水同鮮奶出奇地夾,就好似得飲緊有汔既士多啤梨鮮奶🍓---------------檸檬柚子蛋糕檸檬同柚子味配合得好好,蛋糕表面仲要有層蜂蜜加脆脆👍
汐 (銅鑼灣)

地點📍
銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

一行入門口就已經充斥住日本Feel🇯🇵

蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽

💲138
大大隻甲羅燒🦀,蟹膏份量完全不吝嗇
完全夠撈曬成碗飯
加埋三文魚籽,成碗飯既鮮味出曬黎

醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩

💲128

黑松露蘑菇忌廉湯
+ 💲58
可以加錢加套餐,套餐包括湯+飲品+甜品
黑松露蘑菇忌廉湯飲到粒粒蘑菇,再加上黑松露好夾
橘子咖啡

福崗士多啤梨波子汔水鮮奶

檸檬柚子蛋糕

檸檬同柚子味配合得好好,蛋糕表面仲要有層蜂蜜加脆脆👍
2024-10-03 268 views
位於百樂中心新開嘅餐廳《汐》食得快就有優惠,50分鐘內食完就有75折優惠💥我都挑戰咗🤭40分鐘就搞掂🤗ღ黃金魷魚配醬油漬角切三文魚 $128ღ蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138同朋友每人都揀咗款刺身丼飯✨兩款嘅賣相都好吸引🤩顏色好鮮艷每款都有青瓜🥒粟米🌽中華沙律、蟹籽同蟹柳,食落清新又開胃🤤蟹膏甲羅燒好鮮味😋而另一款黃金魷魚好爽口、三文魚新鮮嫩滑ღ餃子大阪燒 $$22/3餃子有3粒,煎得酥酥脆脆,唔油膩ღ手羽明太子雞翼 $22雞翼飽滿鮮嫩,加上內有滿滿嘅明太子,口感更豐富波子汽水$22 |提子汽水 $18
位於百樂中心新開嘅餐廳《汐》
食得快就有優惠,50分鐘內食完就有75折優惠💥

我都挑戰咗🤭
40分鐘就搞掂🤗

ღ黃金魷魚配醬油漬角切三文魚 $128
ღ蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138

同朋友每人都揀咗款刺身丼飯✨
兩款嘅賣相都好吸引🤩顏色好鮮艷
每款都有青瓜🥒粟米🌽中華沙律、蟹籽同蟹柳,食落清新又開胃🤤

蟹膏甲羅燒好鮮味😋

而另一款黃金魷魚好爽口、三文魚新鮮嫩滑

ღ餃子大阪燒 $$22/3
餃子有3粒,煎得酥酥脆脆,唔油膩

ღ手羽明太子雞翼 $22
雞翼飽滿鮮嫩,加上內有滿滿嘅明太子,口感更豐富

波子汽水$22 |提子汽水 $18
汐價錢💲: $138/ $128/ $22/ $22好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.4/5-呢排有間日式poke bowl係百樂中心上面開左,除左凍食的丼飯,都有幾款熱食的,適合唔同人口味。最欣賞係竟然係50分鐘內埋單可以有75折😂 對我來講超級輕鬆!計返優惠都幾抵。呢排仲做緊個大胃王挑戰,係60分鐘內,第一碗正價之後的+$1,食幾多都得,但一定要清碗!即係食2碗大概就係半價😌頭三名可以獲得365碗飯,限時一年食,每日限一碗。舖頭細細諗咁多gimmick🤪-✅蟹膏甲羅燒配蟹子及三文魚籽。甲羅燒的蟹膏好多,夠曬撈飯😝蟹膏非常鹹香,加埋蟹子三文魚籽,成個味道好鮮,又有d口感。配菜方面有粟米、沙律醬蟹柳同青瓜。要讚的係青瓜批曬皮,草青味無咁大,連我麻麻青瓜的都覺得好容易入口👍🏻-✅醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩。三文魚切得大大粒,有口感。好肥美,有魚油香,醬油醃過亦唔會太鹹,仲令口感滑左😋三文魚腩其實似三文魚皮多d,微微焦脆,一咬落去啲三文魚油爆曬出來!食返個fresh的飯就中和到🥳-✅炸椎茸。一隻大冬菇被蝦膠包圍住,呢個

價錢💲: $138/ $128/ $22/ $22
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.4/5

✅炸椎茸。一隻大冬菇被蝦膠包圍住,呢個比起一般蝦餅會juicy d,因為菇有好多汁😆味道都會清新啲😉

🆗炸蝦餅。蝦餅正常,入面有小量粒粒🦐肉既。炸得唔油同脆。
正常水準的飯,poke bowl又點會唔好食!個人覺得可以唔要中華沙律,就唔會甩色!飲埋波子汽水好match😬
2024-10-02 233 views
去餐廳除左食物質素玩味都幾緊要呢度俾一個鐘時間你第一碗丼飯正價加一蚊多一碗最後一碗未清到都係俾返正價如果食到其實都幾抵我個胃未有甘壯健都係唔挑戰住啦環境都幾有日本feel有他他咪的北海道帶子丼幾鮮味估唔到魷魚配明太子醬係甘香同滑嫩魚生飯配料都幾充足用上日本珍珠米仲有粟米、中華沙律、青瓜、蔥、魚子啖啖都好豐富呀吉列豬扒飯係配上咗無咁甜嘅咖哩更突出左肉味幾濃脆皮唔會吉口大板燒餃子用左沙律同大板燒醬D甜味加埋木魚絲又真係幾似豆腐魚餅好食質地似釀豆腐
去餐廳除左食物質素

北海道帶子丼幾鮮味
估唔到魷魚配明太子醬係甘香同滑嫩

魚生飯配料都幾充足
用上日本珍珠米

仲有粟米、中華沙律、青瓜、蔥、魚子
啖啖都好豐富呀

又真係幾似

豆腐魚餅好食
質地似釀豆腐
2024-09-30 273 views
📍汐😍 $150蚊食到三個超高質丼飯🤤識我嘅人都知我係大胃王戰神😎呢間餐廳居然夠膽搞挑戰活動😨只要你食得晒所有嘅飯 就只需要俾一個飯嘅價錢🤣間餐廳啲飯仲要咁好食😋唔食爆你都對唔住自己😅~醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼😍角切三文魚份量好多好肥美😍😍仲要全部都勁新鮮👍醬燒三文魚腩燒得好正😘加上各樣新鮮配料 令到成個飯非常清新🤤🤤~牛肉壽喜燒丼飯🥳想講呢度啲牛肉非常高質素😘食得出油脂分布非常平均😍以我經驗嚟睇應該係安格斯牛板鍵👍份量仲要唔少☺️壽喜燒汁亦都做得幾好🥳~日式咖喱厚切吉列豬扒丼😘咖喱味非常香濃😘日式咖喱啱我呢啲唔係好食到辣嘅人😂厚切豬扒份量亦都非常之多又好味👍~順帶一提,依間餐廳50分鐘內食完埋單可以有75折優惠😘咁嘅靚環境咁嘅高質素食物簡直抵到爆😍👍📍港鐵銅鑼灣站F出口 步行約5分鐘汐(銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖
📍汐😍 $150蚊食到三個超高質丼飯🤤

📍港鐵銅鑼灣站F出口 步行約5分鐘

汐(銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖
2024-09-26 244 views
今日放假去咗銅鑼灣行街,夜晚決定去試一試呢一間位於百樂中心新開張嘅日式餐廳🤩呢間舖頭好特別好搞笑🤪如果大家喺入咗起50分鐘內離開就會有七五折優惠👍啱晒生活節奏急促嘅香港人🇭🇰今日就同朋友挑戰下呢個50分鐘挑戰⏳-🐙明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138食落口有好濃郁明太子味,八爪魚同帶子都好新鮮,配搭起上嚟真係冇得彈😋-🐟醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩 $128本身就好鍾意食三文魚😛呢個飯絕對冇令到我失望💯三文魚油脂豐滿,我極快就KO咗🤯-🦀蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚子 $138賣相已經好吸引啦,估唔到食落去仲屈機😚朋友話每一啖都係滿滿嘅幸福🥰-🐟拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚 $128當日咁啱冇晒拖羅🥹所以店員轉左魷魚刺身比我哋,雖然都好好食,但呢間餐廳咁高質真係好想試埋個拖羅😂咁就有到個藉口比自己嚟多次😏
🐙明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138
🐟醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩 $128
🦀蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚子 $138
🐟拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚 $128
2024-09-25 219 views
餐廳以日式簡潔為主,有榻榻米,亦有傳統嘅吧枱。 正常用餐可以食90 分鐘,但係50分鐘內結帳,有75折優惠。 🥩牛肉壽喜燒丼飯 牛肉燒得嫩滑,牛肉汁惹味,仲有蔥花鋪面,識食可以加$10 配蛋汁,更加滑溜。🐟醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼物色彩繽紛,角切三文魚、蟹籽、青瓜粒同海帶各佔一方,中間仲放咗蟹柳,有啲似夏威夷嘅poke bowl般清新爽口。三文魚腩經過炙燒,帶焦香。 🥟餃子大阪燒餃子煎到香脆,倒上燒汁,再撒滿大量木魚碎,幾有大阪風味。
餐廳以日式簡潔為主,有榻榻米,亦有傳統嘅吧枱。

🥩牛肉壽喜燒丼飯

🐟醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼物

🥟餃子大阪燒
餃子煎到香脆,倒上燒汁,再撒滿大量木魚碎,幾有大阪風味。
2024-09-24 187 views
銅鑼灣百樂中心新開張poke飯,整體係行日系style,店內有tatami同bar枱兩種座位。入座起計50分鐘內交枱仲有75折!咁樣計返條數都算幾抵食😙明太子八爪魚配北海道刺身帶子🐙 $138明太子醬好濃郁,估唔到同八爪魚都幾夾🤣帶子都有成三大片咁多,cp值唔錯😛醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩🐠 $128個醬汁好香魚腩又肥美,而且三文魚刺生都切得幾大嚿,食落夠新鮮,三文魚愛好者必嗌👍🏻蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚子🦀 $138份量勁多完全夠你撈飯,撈完之後每一啖都食到蟹膏蟹肉蟹籽魚子🤤真係好鬼死正拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚🐟 $128冇晒拖羅所以換咗魷魚刺身比我哋,好彩都鮮甜,希望下次試到吞拿魚啦🥹

明太子八爪魚配北海道刺身帶子🐙 $138

醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩🐠 $128

蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚子🦀 $138

拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚🐟 $128
2024-09-22 286 views
-{銅鑼灣日式丼飯🍜}🤤 醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩 🤤 ($128)三文魚份量好多 而且三文魚腩串外皮香脆🥳好多粟米粒同青瓜粒😳超飽肚👖褲評: 8.3/10🤤 明太子八爪魚配北海道刺身帶子 🤤 ($128)帶子有3塊開左邊😉八爪魚都好多 好有咬口🫡整體都新鮮嘅 配料同上一款差不多~👖褲評: 8/10🤤 吉列炸蝦餅 🤤 ($22)好似平時嘅泰式蝦餅 由蝦膠整成😋係配日式沙律醬咁解😂👖褲評: 7.5/10🤤 餃子大阪燒 🤤 ($22)有章魚燒嘅醬汁 配左炸皮嘅餃子🥰👖褲評: 7.5/1050分鐘內結帳有75折😆另外仲有大胃王挑戰 正價食完一碗丼飯後 之後一蚊一碗 挑戰版有人食咗最多5碗😂性價比: 8/10服務: 8.5/10環境: 8/10🚩 汐 🚩地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖
{銅鑼灣日式丼飯🍜}
🤤 醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩 🤤 ($128)

👖褲評: 8.3/10

🤤 明太子八爪魚配北海道刺身帶子 🤤 ($128)

👖褲評: 8/10

🤤 吉列炸蝦餅 🤤 ($22)
好似平時嘅泰式蝦餅 由蝦膠整成😋係配日式沙律醬咁解😂

👖褲評: 7.5/10

🤤 餃子大阪燒 🤤 ($22)
有章魚燒嘅醬汁 配左炸皮嘅餃子🥰

👖褲評: 7.5/10

性價比: 8/10
服務: 8.5/10
環境: 8/10

🚩 汐 🚩
地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

• 醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩
前幾日去咗新餐廳「汐」,食左幾好食嘅日式 poke bowl 和日式小食。餐廳裝修好有日系居酒屋風格,有榻榻米位,亦都有bar枱位,坐都好舒服🫶。呢排做緊優惠,上菜後50分鐘內交枱,全單有75折😍🔹️蟹糕甲羅燒🦀配蟹子及三文魚子好足料!甲羅燒好正,經味噌調味的蟹肉及蟹膏好濃郁,poke bowl 有好多料,有蟹子、蟹柳絲、粟米、青瓜、沙律等等,非常清新。🔹️明太子八爪魚🐙配北海道刺身帶子另一款日式丼飯 x poke bowl 的主食好特別,八爪魚好鮮甜,加上明太子醬,好特別幾正,帶子都算厚切,好彈牙。🔹️餃子大阪燒🥟哩個都好好食,餃子好香口,大阪燒醬汁好特別。

🔹️蟹糕甲羅燒🦀配蟹子及三文魚子

蟹膏甲羅燒配蟹子及三文魚子

🔹️明太子八爪魚🐙配北海道刺身帶子
明太子八爪魚配北海道刺身帶子

🔹️餃子大阪燒🥟
哩個都好好食,餃子好香口,大阪燒醬汁好特別。

餃子大阪燒

蟹膏甲羅燒配蟹子及三文魚子
明太子八爪魚配北海道刺身帶子
餃子大阪燒
2024-09-20 244 views
放工成日去銅鑼灣搵嘢食,今次搵到一間日式餐廳。入咗去個舖位比較細,但係都算係幾精緻光猛有一啲Tatami嘅座位可以出鞋坐低。我同朋友嗌咗一個丼飯、一個鰻魚飯、同埋一啲小食。角切三文魚配醬燒三文魚腩丼賣相都幾靚,分量都算大面頭仲有雞串、粟米、蟹籽、青瓜等嘅配料,感覺幾清新同埋健康,可惜整體味道比較清淡。原條蒲燒鰻魚飯鰻魚嘅份量相當大,配上炒蛋係一個經典配搭。炸椎茸呢度都有唔少嘅小食可以選擇而我就揀咗呢個聽落比較特別嘅,其實佢係將啲蝦肉釀喺冬菇上邊,味道幾香口,配飲品係唔錯嘅選擇。最後叫咗兩包紙包飲品係烏龍茶,正正常常,冇乜特別。呢間餐廳會收你+1服務費,佢亦做緊一啲優惠如果你喺50分鐘之內交枱就會有七五折,所以店員會擺個計時器喺你枱面,上左主菜就開始計時😂😂😂如果準時交枱嘅話都會平幾多!🤣🤣
放工成日去銅鑼灣搵嘢食,今次搵到一間日式餐廳。

角切三文魚配醬燒三文魚腩丼

原條蒲燒鰻魚飯

鰻魚嘅份量相當大,配上炒蛋係一個經典配搭。

炸椎茸

2024-09-20 208 views
上網見到有個優惠50分鐘內交枱就會全單有75折,簡直easy job即刻book位去挑戰。原來上齊主菜先會計時,店員會放個50分鐘計時器係枱面。手羽明太子雞翼去骨雞翼真係好岩女仔,啖啖肉,唔洗吐骨,入面有明太子,味道有層次,雞肉嫩滑。牛肉壽喜燒牛肉味道濃郁,入口軟林,壽司燒醬汁味道甜甜地,食食下都唔覺食左好多飯。炸椎茸原來係炸蝦肉同冬菇,炸蝦肉口感爽口彈牙,炸冬菇好多汁。波子汽水同提子汽水好飲!好凍!好夠氣!

原來上齊主菜先會計時,店員會放個50分鐘計時器係枱面。

手羽明太子雞翼

牛肉壽喜燒

炸椎茸
原來係炸蝦肉同冬菇,炸蝦肉口感爽口彈牙,炸冬菇好多汁。

波子汽水同提子汽水好飲!好凍!好夠氣!
2024-09-19 175 views
銅鑼灣樓上舖呢間日式餐廳,裝修走日式簡約風,一出𨋢口已經睇到個門口,好舒服,裏面有吧枱位,都可以坐Tatami,50分鐘還枱仲可以有折扣,速食一流之選日式鰻魚蛋包飯鰻魚超大條,好肥美,冇臊味,個蛋唔會太老,一啖飯一啖鰻魚,口感超好壽喜燒飯上菜個賣相超靚,啲牛好大塊,而且牛嘅肉質唔錯,珍珠米口感好,滿足嘅感覺豆腐魚餅呢個豆腐魚餅好特別,有好香嘅豆腐味,外皮煎得脆脆地,出邊比較少機會食到,推薦👍🏼👍🏼
日式鰻魚蛋包飯
壽喜燒飯
豆腐魚餅
2024-09-19 140 views
最近同frd去咗銅鑼灣一間新開嘅日式料理店「汐」,環境舒適,位於高層,俯瞰城市美景,真係令人放鬆。餐廳裝潢簡約日系👍🏻我哋試咗兩款Don:黃金魷魚Don同埋北海道帶子Don。黃金魷魚Don魚量多好足料,上面嘅海鮮料都比下面嘅飯多!魷魚鮮嫩,口感滑溜,特製醬汁香濃入味,完全唔會過於油膩。米飯煮得剛好😋至於北海道帶子Don,帶子新鮮得不得了,肉質彈牙,味道甘甜。旁邊仲有清爽嘅中華沙律、粟米同青瓜,帶點酸味,清新又開胃😝再加上,呢度如果喺50分鐘內交枱,仲可以有75折優惠(店員用鐘仔計時,其實正常一定夠時間🤣),真係喺銅鑼灣嚟講一個好抵嘅選擇!

銅鑼灣新開間主打日式丼飯小店「汐」店內簡約木系設計,L型吧枱座位設有褟褟米座位,環境舒適乾淨食得快仲有折扣優惠,50分鐘內交枱即享75折優惠✾ 明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138✾ 蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138兩款刺身丼飯色彩繽紛,相當吸引均配有粟米|胡麻青爪|蟹籽|中華沙律|蟹柳絲將全將拌勻食口感層次豐富,很滿足爽彈八爪魚蘸滿明太子醬帶點微辣搭配嫩彈厚肉帶子,鮮美滿滿蟹膏甲羅燒蟹膏綿密甘香搭配晶瑩剔透三文魚籽鹹香惹味,每一口都充滿蟹膏鮮香✾ 炸椎茸 $22炸得金黄酥脆,彈牙多汁冬菇加入蝦肉令口感飽滿✾ 手羽明太子雞翼 $22雞翼釀入明太子,外層微微焦脆入口鮮香微辣,啖啖肉
銅鑼灣新開間主打日式丼飯小店「汐」
店內簡約木系設計,L型吧枱座位
設有褟褟米座位,環境舒適乾淨
食得快仲有折扣優惠,50分鐘內交枱即享75折優惠

✾ 明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138
✾ 蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138
兩款刺身丼飯色彩繽紛,相當吸引
均配有粟米|胡麻青爪|蟹籽|中華沙律|蟹柳絲
將全將拌勻食口感層次豐富,很滿足
爽彈八爪魚蘸滿明太子醬帶點微辣
搭配嫩彈厚肉帶子,鮮美滿滿
蟹膏甲羅燒蟹膏綿密甘香搭配晶瑩剔透三文魚籽
鹹香惹味,每一口都充滿蟹膏鮮香

✾ 炸椎茸 $22
炸得金黄酥脆,彈牙多汁冬菇
加入蝦肉令口感飽滿

✾ 手羽明太子雞翼 $22
雞翼釀入明太子,外層微微焦脆
入口鮮香微辣,啖啖肉