2023-08-24 27 views
泫居酒屋,一間值得一試的日式居酒屋。我哋今日嚟到呢度品嚐咗各款美食,真係令人回味無窮! 首先,佢哋嘅雜錦魚生沙律。呢個沙律色彩繽紛,新鮮嘅魚生同埋蔬菜一齊,每一口都帶嚟清新嘅口感,好開胃啊!接下嚟就係目仁奈刺身,新鮮嘅刺身片擺盤精緻,每一片入口即化,鮮甜嘅味道真係令人愉悅。燒秋葵串表面微焦,內部保持脆嫩,蘆筍豚肉卷係一個完美嘅組合,清爽嘅蘆筍同豚肉嘅鮮嫩完美融合,入口後肉汁四溢,令人回味無窮。燒雞掌肉串係另一個好特別嘅串燒,雞掌肉經過炭火燒烤,外酥內嫩仲有d 軟骨,每一口都散發濃郁嘅雞肉香氣。最後就係味噌野菜豚肉鍋,呢個鍋物充滿濃郁嘅味噌湯底,湯汁中嘅豚肉同新鮮嘅野菜一齊煮熟,豬肉嘅鮮甜同埋味噌嘅醇厚相互融合,真係令人食得好滿足。整體黎講,泫居酒屋以佢精緻嘅日式料理同舒適嘅用餐環境吸引咗我哋嘅注意。 📍 泫居酒屋 (九龍城)九龍城太子道西426號地舖 #香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodsta

📍 泫居酒屋 (九龍城)
九龍城太子道西426號地舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry九龍城 #日本菜 #居酒屋 #串燒 #泫居酒屋
今日同屋企人嚟咗依間居酒屋,聽聞佢哋定食超吸受歡迎🤔我哋今日叫咗一個極上魚生丼同埋北海道蟹丼套餐😍套餐已經包晒丼飯,前菜,茶碗蒸佢地嘅前菜係柚子沙律🥗酸酸甜甜好開胃,而茶碗蒸入邊亦都有好多竹輪極上魚生丼 $188每一款魚生都好厚切🫣裏面有齊油甘魚,吞拿魚,三文魚呢三款魚類🤔佢哋嘅油脂分布都好平均,而貝殼類就有帶子,大蝦😗仲有海膽同三文魚子,佢哋嘅味道都好鮮甜😋北海道蟹丼 $158上面有兩隻蟹鉗之外,成個丼飯面都舖滿咗蟹肉,蟹膏同蟹籽🥰就咁望落去已經超滿足超級邪惡🤤📍泫居酒屋 地址:九龍城太子道西426號地舖推薦:💛💛💛💛🤍#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #likeforlike #香港美食 #九龍城美食

極上魚生丼 $188

北海道蟹丼 $158

📍泫居酒屋
地址:九龍城太子道西426號地舖
推薦:💛💛💛💛🤍

#likeforlike #香港美食 #九龍城美食
2023-08-17 28 views
今次去嘅午餐時段,而家佢哋午餐仲有優惠有八折,所以我哋叫咗兩個午市套餐,每一個套餐都有沙律,茶碗蒸同埋甜品。而呢個質素嚟講算係非常之抵。極上魚生丼:極上魚生丼新鮮得嚟真係冇話講!佢有多種魚生,包括帶子,吞拿魚腩就三文魚等,肉質滑,幾乎係入口即化。佢嘅味道鮮美,你一咬落去就會嚐到魚嘅鮮甜。真係一碗令人回味嘅魚生丼!生姜豚肉丼:生姜豚肉丼嘅口感真係好豐富!豚肉嫩嫩滑滑嘅,咬落去有啲嚼勁,肉汁充滿口腔。最特別嘅係佢嘅生姜味道,帶嚟一種微辣同清新嘅感覺,令人胃口大開。豚肉同生姜嘅組合真係一絕,味道鮮美又開胃!其實今次已經係第二次嚟呢間餐廳,上次試咗佢嘅晚市,覺得唔錯,果然午餐亦都唔會令人失望。

2023-08-15
Lunch
  • 極上魚生丼
  • 生姜豚肉丼
1K
2023-08-15 20 views
睇戲🎬前我同朋友們訂咗枱在九龍城區餐廳, 它其實位於宋皇臺地鐵站,大概行兩分鐘左右便到的日本🇯🇵居酒屋🏮 , 位置都方便,日本風格濃厚,我見到有間vip 房間, 而且品嚐後覺得食物水準都不錯👍值得下次再幫襯!什錦魚生丼沙律🥗有滿滿的三文魚🍣粒粒魚生什錦鋪上新鮮有機菜上啖啖新鮮滋味又開胃!刺身有鮮美鯛魚、帶子和鮮蝦,新鮮空運到港鮮味十足!清酒煮蜆🍶啖啖清酒香味四溢蜆肉更入味!更有各種串燒好惹味!

什錦魚生丼沙律🥗

刺身
有鮮美鯛魚、帶子和鮮蝦,新鮮空運到港鮮味十足!

清酒煮蜆🍶
啖啖清酒香味四溢蜆肉更入味!

更有各種串燒好惹味!
2023-08-12 26 views
🔺壽司十貫成盒盛合$528壽司擺盤精緻,魚生款式也很豐富帆立貝超大隻,肉質飽滿而且非常鮮甜,差點以為加了糖進去牡丹蝦也很大隻,肉質彈牙清甜白身魚上面加了一點薑蓉提味,辣辣的很清新三文魚油脂分佈適中赤身吞拿魚的魚香很重劍魚腩肥美,魚油慢慢滲透出來很香拖羅呈美美的粉白色,入口即溶又不膩,味道新鮮三文魚籽軍艦一咬就有魚油爆發出來,調味屬於甜甜的,同時帶有三文魚的油香海膽軍艦也是無得輸,味道完全不腥,入口creamy整體略嫌壽司飯有點硬🔺蟹膏豆腐$58第一次吃到蟹膏味道如此濃的蟹膏豆腐,豆腐口感棉滑,喜歡蟹膏的千萬不能錯過🔺翠玉瓜$22翠玉瓜很juicy,再加上木魚絲多了一點甜味更好吃🔺野菜天婦羅$75天婦羅做得很出色,炸衣不厚而且不會很油。薄薄一層包裹著各式野菜,剛好吃得到材料的味道同時有炸物的香口蕃薯用日本紅芋,份外香甜而且口感帶點軟糯南瓜香甜,口感偏爽口,炸過之後更加香青椒天婦羅也令我驚喜,椒的甜味很濃,跟炸粉很搭🔺牛舌芯$68牛舌芯非常高質,肉質中間帶點粉紅,火喉掌握得剛好,牛肉味道很濃,油脂慢慢滲入口中🔺煙肉番茄卷$22平常多數吃到煙肉荔枝卷,這個組合令我更有驚喜呢番茄非常清甜,番茄
🔺壽司十貫成盒盛合

壽司擺盤精緻,魚生款式也很豐富
帆立貝超大隻,肉質飽滿而且非常鮮甜,差點以為加了糖進去
牡丹蝦也很大隻,肉質彈牙清甜
白身魚上面加了一點薑蓉提味,辣辣的很清新
三文魚油脂分佈適中
赤身吞拿魚的魚香很重
劍魚腩肥美,魚油慢慢滲透出來很香
拖羅呈美美的粉白色,入口即溶又不膩,味道新鮮
海膽軍艦也是無得輸,味道完全不腥,入口creamy
整體略嫌壽司飯有點硬

🔺蟹膏豆腐

🔺翠玉瓜

翠玉瓜很juicy,再加上木魚絲多了一點甜味更好吃

🔺野菜天婦羅

蕃薯用日本紅芋,份外香甜而且口感帶點軟糯
南瓜香甜,口感偏爽口,炸過之後更加香
青椒天婦羅也令我驚喜,椒的甜味很濃,跟炸粉很搭

🔺牛舌芯

🔺煙肉番茄卷

平常多數吃到煙肉荔枝卷,這個組合令我更有驚喜呢
番茄非常清甜,番茄味濃而不酸
煙肉調味以簡單的鹽和黑椒,黑椒味道濃令豬肉味更突出
兩者搭配起來同時有豬肉的油香和番茄的香甜相輔相成

🔺魚湯烏冬

乳白色的魚湯非常鮮甜,魚肉味道香濃,完全沒有加入味精喝起來很舒服
烏冬口感彈牙煙韌,份量剛好適合爲整頓晚飯作結

2023-08-11 22 views
ෆ 泫居酒屋 ෆ 要同大家分享一個超特別嘅餐廳 — 泫居酒屋!🍾今次試咗招牌料理 — 「極上魚生丼」!🐟係唔係聽落已經流口水?( ˙༥˙ )佢哋用上新鮮嘅海膽、三文魚籽、油甘魚、帶子、吞拿魚、三文魚同海蝦等刺身 一口咬落去 超鮮甜✨絕對係一個口感極佳嘅體驗😍仲有「燒汁牛肉丼」燒汁牛肉丼賣相出眾💗肉質嫩滑 加埋啲特別嘅燒汁一咬落去 超𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮真係令人垂涎三尺!🔥🥩如果你想試下日式菜式又想環境舒適泫居酒屋一定係你嘅首選🎉 ෆ 推介菜式ෆ 極上魚生丼 $𝟭𝟴𝟴燒汁牛肉丼 $𝟵𝟮ෆ 泫居酒屋ෆ 九龍城太子道西426號地舖#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 泫居酒屋 ෆ

要同大家分享一個超特別嘅餐廳 — 泫居酒屋!🍾

今次試咗招牌料理 — 「極上魚生丼」!🐟

係唔係聽落已經流口水?( ˙༥˙ )

一口咬落去 超鮮甜✨
絕對係一個口感極佳嘅體驗😍

仲有「燒汁牛肉丼」
燒汁牛肉丼賣相出眾💗

燒汁牛肉丼 $𝟵𝟮

ෆ 泫居酒屋ෆ
九龍城太子道西426號地舖

2023-08-11 38 views
一到餐廳門口就見到紅色燈籠,係夜晚既街頭閃爍著,入面木系裝修風格簡單而優雅,給人一種溫馨而舒適既感覺。蟹膏豆腐蟹膏嘅鮮美與豆腐既清淡完美地融合,豆腐口感細膩,豆腐上面既三文魚籽,每一粒都爆滿鮮味。火炙平目魚邊沙律火炙過程更帶出平目魚既油脂香,配上新鮮既沙律,口感豐富,令人食指大動。刺身今次試左3款刺身,赤海蝦刺身新鮮無比,帶子刺身好厚身,口感鮮甜,油甘魚刺身豐富脂肪,肉質鮮美。爐端燒爐端燒既選擇好多,今次試左雞中翼同埋大蔥雞肉雞中翼外皮烤得金黃酥脆,内裡肉嫩多汁。大蔥雞肉用左日本雞肉,肉質鮮美。翠玉瓜串燒翠玉瓜淡淡既甜味,加埋木魚絲係翠玉瓜上面,增加層次感。燒銀鱈魚配魚湯飯用石鍋裝住,上枱後再加入魚湯,飯粒慢慢吸收魚湯既鮮味,銀鱈魚肉質鮮嫩,每一口都充滿住魚既鮮美同埋湯既香醇。

爐端燒
雞中翼
大蔥雞肉

翠玉瓜串燒
翠玉瓜淡淡既甜味,加埋木魚絲係翠玉瓜上面,增加層次感。

2023-08-10
$400 (Dinner)
雞中翼
大蔥雞肉
2023-08-08 29 views
九龍城附近很多泰國菜同潮州打冷,竟然有一間風格截然不同的日本菜,經過這間日本菜都很想試,見到餐牌很吸引。-剛好工作要經過,又見到菜單午市定食有八折,二話不說與同事試吓這間日本菜。-午市定食有八折, 價格吸引,而且食物品質很好,坐得又舒適,大推!-🔸極上魚生丼$188魚生丼使用新鮮的生魚片擺放在飯上,有8款魚生,包括帶子、海膽、三文魚,魚生的鮮度充足,魚片有光澤而且質地極彈性,可見十分新鮮,沾上醬油在口中融化,真的令人很滿足。-🔸野海蝦湯烏冬定食蝦🦐極爽口彈牙,超好鮮嫩,上湯清甜,加上用熱鍋的煮法,湯一直保持溫度,食到最後湯都仲依然保溫👍🏻

🔸極上魚生丼$188

🔸野海蝦湯烏冬定食

✨食物質素中上,價錢合理,服務態度好,木系風格感覺舒適,亦有獨立房間,適合三五知己聚首一堂🍺🍻🍶🥢雜錦魚生沙律🥗肉眼都看得見很豐富吧‼️有三文魚、吞拿魚、油甘魚及鯛魚等魚生,配以新鮮蔬菜🥬製成的沙律,光是賣相已很開胃🤤魚生份量十足,味道也不錯👍🏻🥢野菜天婦羅🍤 必點推介‼️炸得剛剛好,不會太油膩厚重。炸物有天婦羅蝦、日本青椒仔、冬菇、南瓜等,每樣都很不錯😌🥢三點刺身 帶子鮮甜、油甘魚及三文魚亦夠肥美🥢溫泉玉子冷蕎麥麵清新的冷蕎麥麵配上天婦羅脆脆,口感特別🥢日本單骨雞翼、明太子雞翼 雞翼方面試了兩款,單骨雞翼好味👍🏻食用方便🥢煙肉蕃茄卷 爆汁蕃茄仔配以煙肉🥓,經典之選

🥢雜錦魚生沙律🥗

🥢野菜天婦羅🍤

🥢三點刺身
帶子鮮甜、油甘魚及三文魚亦夠肥美

🥢溫泉玉子冷蕎麥麵
清新的冷蕎麥麵配上天婦羅脆脆,口感特別

🥢日本單骨雞翼、明太子雞翼
雞翼方面試了兩款,單骨雞翼好味👍🏻食用方便

🥢煙肉蕃茄卷
爆汁蕃茄仔配以煙肉🥓,經典之選

• 野菜天婦羅
  • 雜錦魚生沙律
2023-08-06 19 views
.九龍城除左泰國菜都有好多其他菜式卑大家品嚐,今次黎到一間日式餐廳食lunch,餐廳有好多屏風和間隔,有足夠私隱度,可以舒舒服服咁同朋友一齊食飯暢談。lunch set 種類多,價錢實惠,叫一個餐就有齊味噌湯,沙律,茶碗蒸😋食到飽一飽,唔夠食仲可以order埋佢哋嘅串燒。👅角切雜錦魚生丼 $118魚生丼用料豐富!好似我咁咩都想試但又想平食嘅朋友仔應該都會鍾意嗌角切魚生丼,入邊有三文魚,油甘魚,𩶘魚,三文魚籽,飛魚籽同埋玉子粒,撈埋啲Wasabi一齊食,啲鮮味直衝上腦🤣!👅汁燒牛肉丼 $92陣牛肉香味一上檯就直撲入鼻,肉量多!啲牛肉係炒到有陣鍋氣味,溫泉蛋嘅蛋味香濃,淋落個牛肉丼度一齊食真心好正,增添牛肉噶香滑口感。👅跟餐沙律,味噌湯,茶碗蒸細沙律淋有柚子醋,超級開胃!味噌湯入邊有好多海帶同豆卜,鹹度啱啱好。茶碗蒸啲蛋蒸得好滑!有好多竹輪同埋鳴門卷🍥,想食多碗都無啊🤤

👅角切雜錦魚生丼 $118

👅汁燒牛肉丼 $92

👅跟餐沙律,味噌湯,茶碗蒸
最近去了位於九龍城的泫居酒屋,餐廳環境滿滿木系質感,牆上掛著各款日式壁畫和旗幟,感覺地道🇯🇵✨🍤雜錦天婦羅 $128選擇困難症就叫雜錦吧!天婦羅外層炸得酥香,炸粉不會太厚,材料也很新鮮呢!🍣本鮪壽司盛 $248壽司以寶盒盛上真威風😎 盛合有四款拖羅壽司,包括赤身、中拖、大拖和呑拿魚蓉,定價我覺得有點兒高,不過始終中拖和大拖是比較貴的食材😳🦀蟹膏豆腐 $58豆腐咸鮮嫩滑,如果頂層能再加上蟹膏就好了🤪🍜玉子冷烏冬麵 $78夏日炎炎就吃些冰涼主食!冷烏冬清新帶鯛魚鮮味,加上玉子消暑又好吃🧊串燒我們分別叫了牛舌芯、金菠蘿、翠玉瓜和日本單骨雞中翼,特別推介牛舌和菠蘿!超級厚切的牛舌濃味爽口,而菠蘿面層加上焦糖燒香,菠蘿肉鮮甜多汁🍍

🍤雜錦天婦羅 $128

🍣本鮪壽司盛 $248

🦀蟹膏豆腐 $58
豆腐咸鮮嫩滑,如果頂層能再加上蟹膏就好了🤪

🍜玉子冷烏冬麵 $78

Dinner
自宋皇臺站開通後,到九龍城搵食更加方便!除了有名的泰國菜,亦開了不少Café及居酒屋,今次一試位於地鐵站旁的泫居酒屋,假日午市套餐包括沙律、茶碗蒸、味噌湯及主食,絕對飽肚,而且十分豐富!🍱極上魚生丼 Deluxe Assorted Sashimi Rice Bowl ($188)配上海膽、三文魚籽、油甘魚、帶子、吞拿魚、三文魚、海蝦等刺身,款款新鮮肥美,極滿足!🍱角切什錦魚生丼 Assorted Chopped Sashimi Rice Bowl ($118)吞拿魚及三文魚切粒,加入三文魚籽、蟹籽、青瓜粒及玉子粒等,口感爽脆清新,十分開胃!

極上魚生丼

角切什錦魚生丼
Lunch
角切什錦魚生丼
2023-08-04 30 views
今日老闆請食晏,事前已選定燒銀鱈魚配湯魚湯飯(個飯唔係定食,所以冇跟沙律、茶碗蒸及麵豉湯),等待期間試咗隔離同事嘅沙律,唯一美中不足嘅係柚子醋汁鹹得滯要扣分之外就冇乜特別。茶碗蒸冇食過不作討論主菜:今次揀呢個飯係想試吓佢嘅魚湯湯底,最後發覺其味道根本就同其他餐廳嘅魚湯米線湯底差唔多,只係多咗啲蔥花同鰹魚碎調味。銀鱈魚嘅味道濃郁嫩滑,如果可以另上嘅話效果更好。你話呢個湯飯值唔值$246(未計加一)?以同樣質素我自己畀盡$130鬆啲先考慮吓揀佢。小食:試咗個炸蠔、雞軟骨同雞翼;炸蠔嘅脆漿上得略嫌太厚,不過好彩係即炸即食,味道算ok。雞軟骨係呢3款小食裡面最大嘅敗筆,雖然係新鮮炸出嚟,但係咬落去好乾,同鹽酥雞粒冇乜分別,食唔出佢係雞軟骨。燒雞翼嘅火候控制得唔錯,雞翼尖好少有餐廳係做得有Juice,呢方面係值得讚。

茶碗蒸冇食過不作討論

主菜:

銀鱈魚嘅味道濃郁嫩滑,如果可以另上嘅話效果更好。

小食:
2023-07-31 36 views
九龍城出名多野食~今日黎呢間日式餐廳食野~餐廳裝修以木系為主,營造到好日系感~ 感覺好舒適🥰 我地叫左幾款野食~ 首黎個蟹籽沙律🥗 呢個蟹籽沙律食材好新鮮! 蟹籽好甜又爽口! 叫左3款刺身,廚師推介油甘魚同赤海蝦刺身!仲有帆立貝~ 呢個厚切油甘魚真係好大塊~ 咬落好鮮甜😍肉質口感好好,好香,完成冇腥味! 赤海蝦刺身都好甜~ 全部刺身都勁新鮮🥰為左想食炸野又想健康啲,我哋仲叫左野菜天婦羅~ 啲炸粉好脆,唔會擺一陣就腍左! 感覺都想食下肉~ 所以又叫左燒豚肉🤤😋呢個燒豚肉外層燒到好香,食落又夠腍,唔會柴~ 配埋黃芥末醬,好夾😋最後叫多個冷蕎麥麵~ 份量夠兩個人食~ 仲有粒溫泉蛋添😋 餐廳服務員都好好,不斷會幫手加茶~ 食物係高質既! 會再黎食~
九龍城出名多野食~

松葉蟹子沙律

叫左3款刺身廚師推介油甘魚同赤海蝦刺身!仲有帆立貝~

油甘魚刺身

赤海蝦刺身都好甜~ 全部刺身都勁新鮮🥰
野菜天婦羅

有骨豚肉扒

感覺都想食下肉~ 所以又叫左燒豚肉🤤😋
蕎麥麵

最後叫多個冷蕎麥麵~ 份量夠兩個人食~ 仲有粒溫泉蛋添😋

餐廳服務員都好好,不斷會幫手加茶~

食物係高質既! 會再黎食~
2023-07-31
$300 (Dinner)
松葉蟹子沙律
油甘魚刺身
野菜天婦羅
有骨豚肉扒
蕎麥麵
瑩光鱿魚沖漬鱿魚好新鮮,而且配上青瓜絲,口感爽脆清新,食落幾特別,加上沖漬醬汁,酸酸甜甜,好開胃!酒盗芝士芝士味道好濃郁,配上鯷魚肝醬,用餅乾沾上好有風味。日式海蝦炒烏冬烏冬炒得十分香,海蝦處理得爽彈有口感,醬汁調制令人一啖接一啖食唔停口!煙肉蕃茄卷煙肉蕃茄卷嘅煙肉好夠味,蕃茄酸酸甜甜,兩者配合得好好!免治雞肉棒免治雞肉棒肉質幼嫩,燒得啱啱好,仲有啲微焦嘅香味。鲜冬菇串燒冬菇口感鮮嫩,燒得啱啱好,上面仲有啲柴魚粉好香!金目鯛刺身10切刺身新鮮到冇得輸,肉質幼嫩鮮甜銀鱈魚西京燒銀鱈魚魚肉細嫩,配上啲赤麵豉醬汁濃郁香味突出,配上蛋黃醬味道更balance👍

瑩光鱿魚沖漬

酒盗芝士
芝士味道好濃郁,配上鯷魚肝醬,用餅乾沾上好有風味。

日式海蝦炒烏冬

煙肉蕃茄卷
煙肉蕃茄卷嘅煙肉好夠味,蕃茄酸酸甜甜,兩者配合得好好!

免治雞肉棒
免治雞肉棒肉質幼嫩,燒得啱啱好,仲有啲微焦嘅香味。

鲜冬菇串燒
冬菇口感鮮嫩,燒得啱啱好,上面仲有啲柴魚粉好香!

金目鯛刺身10切
刺身新鮮到冇得輸,肉質幼嫩鮮甜

銀鱈魚西京燒

Dinner