Restaurant: 泰閣海南雞飯專門店
Info:

2023-06-09 770 views
已經不止一次在這餐廳買外賣,而每一次都係一肚氣,完全冇改善。無論餐廳係咪好多客人好多單,樓面完全不懂處理外賣,經常發夢。外賣煮好包好都唔會有人拎出來俾客,企喺門外等永遠冇員工主動出來叫攞外賣,次次都要追先有人去搵下整好未。最近呢次仲離譜,包好左嘅外賣放喺堂食客枱上,完全唔知已準備好可以攞,白白等左半個鐘。同啲樓面反映時完全無視,完全唔會覺得唔好意思,不知所謂。建議如若真的要買外賣,應直接到廚房外追單,靠樓面叫外賣一定冇得食。
2023-06-09
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
4月16日揾食肥華和靚媽,在啟德郵輪碼頭,探完太陽伯伯,享受完清涼海風,大啖吸夠清爽嘅空氣後,又見到有條5R九巴線,由碼頭開往官塘,便二話說選擇搭此線路巴士,到呢間上次食過印像良好的,泰國食品小店,食午餐,同上次一樣都係點返同一類食品,而今次所點嘅食物水準,整體上感覺比上次好,起碼食物上枱時嘅温度適中,同上次相比係有進步,而食物收費,價錢和味道依然係,抵食又好食,雖然事隔半年物價頻漲,此店都冇加價,保持在街坊平民價嘅水平
揾食肥華早兩日去蛇王娟姐度食蛇羹,路過此售賣泰國菜小館,被其貼於店外的菜單吸引,有一試此店的念頭,坐言起行12月5日肥華就同靚媽,到此店食餐泰式晚飯,考牌菜泰式鳳爪及冬蔭公是必選之食品,而此店呢兩款泰國平民百姓家菜,亦算合格,鳳爪無乜負評但個冬䕃公就魚露落得重咗手,引致味道偏咸,而個湯底亦唔夠熱犯咗飲呢款湯嘅大忌,幸好此湯用料新鮮挽回少分数,至於$15一串嘅各款沙嗲亦係超值之選,可惜同樣係熱度不足,引致有扣分位,至於個海南鷄飯就正正常常,比上不足但同大有街個間,馬,星,泰菜館比就贏成條街,若此店能留意食物上枱嘅温度,肥華所給嘅評分,張不衹此数👍👍
2022-06-23 935 views
🇹🇭附近有好多唔同既餐廳,開業差唔多一年,門面同裝修都平平無奇既小店,無諗過野食有驚喜🤤1️⃣🐥泰國無骨海南雞飯海南雞飯專門店,緊係要試佢地既招牌野,食海南雞飯我比較鐘意配油飯,唔太鍾意配黃薑飯,油飯好香乾蔥,又唔會太咸,雞肉好滑,雞皮好爽,就算雞胸都唔會好乾同韌2️⃣🍜泰式船麵 (豬/牛)船麵我揀左牛配金邊粉,個湯底好濃少少偏甜,但飲完唔會好口渴,配料除左牛肉仲有魚蛋同炸豬皮,牛肉唔會過熟,豬皮浸左湯都仲脆🌟舖頭冷氣好大,好易吹凍啲食物

1️⃣🐥泰國無骨海南雞飯

泰閣無骨海南雞飯

2️⃣🍜泰式船麵 (豬/牛)

泰式船麵

🌟舖頭冷氣好大,好易吹凍啲食物
2022-06-07
$80 (Dinner)
泰閣無骨海南雞飯
  • 泰式船麵
2022-06-08 649 views
⋆⁺₊⋆.泰閣海南雞飯專門店.香葉肉碎煎蛋飯 / $56 /豆角粒炒九層塔肉碎,是我超愛吃的料理♡︎♡︎這道料理食材雖然普通,但需要師傅火侯控制的功力୧( "̮ )୨✧ᐦ̤鍋氣才能將辣椒與九層塔的香氣帶入豆角與肉碎之中。呢度嘅師傅製作平價泰式料理,也是有用心之處ㅋ.沙爹牛肉串 / $30 / 牛肉有抹上香料或類似香茅的調味料,但似乎不是現燒,出品時沒有熱度*/ω\*)沙爹沾醬是奶香味偏重的那種,失去了傳統沙爹醬應有的花生味的口味。.泰式酸辣鳳爪 / $28 /鳳爪去骨對半,師傅非常貼心。自製特調的泰式檸檬酸辣汁,配上新鮮切片切絲的紫洋蔥、芫茜、蔥頭、蔥段拌勻,開胃耐吃,很適合下酒菜的平價小吃,滿分♡︎♡︎.泰式炸魚餅 / $18 /這應該是現成魚餅,每次吃泰式餐廳,都會手賤點一下魚餅ㅋㅋ但每間炸出來的魚餅都一樣,外觀油亮,吃起來也油膩膩,表面與內心都軟嫩,與我個人想像的炸魚餅不盡相同,可能我比較不懂欣賞泰式炸魚餅🤣🤣.⌫ 泰閣海南雞飯專門店 (觀塘)觀塘牛頭角道305-325A號官塘立成大廈地下G號舖..#觀塘咔嚓#泰式咔嚓

⋆⁺₊⋆
泰閣海南雞飯專門店
香葉肉碎煎蛋飯 / $56 /
呢度嘅師傅製作平價泰式料理,也是有用心之處ㅋ
沙爹牛肉串 / $30 /
泰式酸辣鳳爪 / $28 /
泰式炸魚餅 / $18 /
⌫ 泰閣海南雞飯專門店 (觀塘)
觀塘牛頭角道305-325A號官塘立成大廈地下G號舖
#觀塘咔嚓
#泰式咔嚓
2022-05-19 510 views
看了一會餐牌才入去外賣,佢寫到我以為連餐飲,就叫生牛肉金邊粉時講埋熱飲,點知話收我$56,我好大反應反問點解,同時指返個餐牌寫是$48,個女職員呆了一陣才答我不連餐飲,咁我就唔要餐飲,雖然我都冇野想飲,但覺得佢誤導人,雖然佢呢個餐牌冇寫明係套餐,但佢冇單點餐牌的,佢只寫飯餐有湯的,咁又冇寫冇野飲,淨係冇寫熱飲,但寫凍飲要加幾多錢。我應該即刻唔要走人了,冇下次,雖然個粉正常有五片牛肉,和竟然有四粒魚蛋我就估唔到有。湯好濃但偏甜的。

生牛肉金邊粉
2022-05-17 274 views
上個月喺度第一次幫襯,外賣左個泰式海南雞飯,都幾好。今次堂食蟹肉炒飯,得幾粒急凍蟹肉,不過佢落咗D砂糖炒,冇需要不過唔過分;又有我最鍾意食嘅青豆,都食得開心~ 加叫咗豬牛雞沙嗲各一串,味道唔錯。有機會路過,都值得一去再去嘅。
上個月喺度第一次幫襯,外賣左個泰式海南雞飯,都幾好。

加叫咗豬牛雞沙嗲各一串,味道唔錯。

有機會路過,都值得一去再去嘅。
2022-04-23 309 views
今天從新聞得知泰國放寬入境限制,入境不需再隔離,很想吃泰國菜,於是與阿仔去了此食店,order了泰式牛湯船麵及大蝦炒金邊粉。泰式牛湯船麵真材實料,竟有五粒魚蛋及牛肉七片,麵底也很多,但牛肉片略為硬了一點,相信原汁原味沒有用鬆肉粉,但湯底喝後不口渴,整體也算大碗抵食;大蝦炒金邊粉目測都有四、五隻大蝦,酸酸甜甜夏天首選,價錢不算貴,再叫了一杯椰汁冰、一杯青楞梳打,盛惠$124,下次想試吓海南雞飯,聽待應説老板做了很多了泰國菜,而且是聘用泰國廚師
2022-04-23
$65 (Tea)
  • 泰國船麵
2022-02-16 249 views
海南雞飯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧海南雞整齊排列,跟白飯分別放置在飯盒兩側,感覺不錯。味道方面,海南雞無骨,雞肉量頗多,不算肥膩,入口尚算嫩滑,頗新鮮不會過老。飯可選油飯或白飯,個人選擇了白飯。白飯量足一碗有多,口感偏硬身有嚼感。獨制海南雞醬料偏辣,頗濃郁重口味,量偏少不足以應付整個海南雞飯。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧假日下午6點幾排隊購買,約需輪候5-10分鐘的時間。服務:🐧🐧🐧店員態度一般,落單收錢、打包外賣速度適中。🐧❤️結語:味道賣相都挺好,值得一試。
海南雞飯

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

海南雞整齊排列,跟白飯分別放置在飯盒兩側,感覺不錯。

飯可選油飯或白飯,個人選擇了白飯。

白飯量足一碗有多,口感偏硬身有嚼感。

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

假日下午6點幾排隊購買,約需輪候5-10分鐘的時間。

服務:🐧🐧🐧

店員態度一般,落單收錢、打包外賣速度適中。

🐧❤️結語:味道賣相都挺好,值得一試。
2022-02-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
  • 海南雞飯
2022-01-22 283 views
作為一個泰國姐姐湊大嘅人~ 好鐘意食泰國菜!偶然 見到呢個餐廳,都係打算食個快靚正lunch!點知 真係有驚喜wor!船河~ 第一 真係好少地方會比埋豬皮(尤其係小店)個湯都好足料!!!完全唔係清湯 個d hea野!仲有個河粉 係細滑嘅,唔係普通港式粉  證明老闆 有用心入材料!可以選擇 豬牛雞~不過 我唔鐘意食肉!見到丸更加油風味!老闆 好好人 比我全部變丸丸!!哈哈哈哈總有 特別嘅 泰國調味料!((俾我食曬老闆的辣椒))因為係小店 真係細嘅~~ 所以要早d排隊! 個2排成個星期都係附件做野!7日,食左4次!!!哈哈哈 ((雖然 我見到其他評論話 服務唔好,不過 我冇覺得嘅。 P.s 小小餐店 唔好5星級要求啦!))
作為一個泰國姐姐湊大嘅人~ 好鐘意食泰國菜!
偶然 見到呢個餐廳,都係打算食個快靚正lunch!
點知 真係有驚喜wor!

船河~ 第一 真係好少地方會比埋豬皮(尤其係小店)
個湯都好足料!!!完全唔係清湯 個d hea野!

可以選擇 豬牛雞~
不過 我唔鐘意食肉!見到丸更加油風味!
老闆 好好人 比我全部變丸丸!!哈哈哈哈
總有 特別嘅 泰國調味料!((俾我食曬老闆的辣椒))
thai 船河

7日,食左4次!!!哈哈哈

2022-01-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
thai 船河
  • thai船河
2022-01-08 293 views
📍泰閣海南雞飯專門店 (觀塘)觀塘牛頭角道305-325A號官塘立成大廈地下G號舖係牛頭角見到有間新開嘅泰國嘢,排左10幾分鐘左右有幾個人排隊,仲以為好好味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️但味道真係麻麻地。無骨豬手飯 $58D肉好林,但係個醬汁好咸,好像唔系平時豬手飯嘅醬汁。大蝦炒金邊粉 $52除左酸,冇咩味泰式炸蝦餅 $28泰式炸魚餅 $18燒豬頸肉 $28加特飲珍多冰 $12除咗嘢食,服務態度都唔錯嘅。
📍泰閣海南雞飯專門店 (觀塘)
觀塘牛頭角道305-325A號官塘立成大廈地下G號舖

係牛頭角見到有間新開嘅泰國嘢,
排左10幾分鐘左右
有幾個人排隊,仲以為好好味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
但味道真係麻麻地。

無骨豬手飯 $58
D肉好林,但係個醬汁好咸,好像唔系平時豬手飯嘅醬汁。

大蝦炒金邊粉 $52
除左酸,冇咩味

泰式炸蝦餅 $28
泰式炸魚餅 $18
燒豬頸肉 $28
加特飲珍多冰 $12

除咗嘢食,服務態度都唔錯嘅。

2022-01-02 220 views
近近地 又唔知食乜好!見唔太多人就入左黎試!叫左個海南雞飯餐 豬手飯餐 !由於太肚餓,掛住食冇影到 淨係影左個泰式鳳爪😅原來都幾辣不過又幾入味推介👍 埋單都係300另外叫多左兩盒海南雞飯外賣比屋企人食 佢地都話好味😋
近近地 又唔知食乜好!
見唔太多人就入左黎試!
叫左個海南雞飯餐 豬手飯餐 !

2021-12-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
  • 泰式鳳爪
  • 海南雞飯
2021-12-16 253 views
琴晚10點收工肚餓行過見到仲未收(之前食過好多次,不過都外賣)一開舖就聽好多同事講呢一間野啲嘢都好唔錯,就一直幫襯到依家堂食都係第一次,平時男朋友太忙了好少陪我出去食嘢今次都係淨係我自己食自己,就嗌左一份香葉肉碎煎蛋飯·收銀個姐姐好好人·唔知係咪見到我係熟客,就問我要唔要飲冬陰功湯?我話好啦,可以試吓嘅,就送咗一碗冬陰功湯·第一次食呢間冬陰功都幾好味·酸酸辣辣好滋味新店來講都算唔錯,環境乾淨棋李·有免費紙巾提供·可以外借洗手間呢一間嘅無骨海南雞飯是必食,豬髀飯,大蝦炒金邊粉都食咗幾次默寫船麵。小食的話我多數食豬頸肉·無骨鳳爪和蝦餅·食物質素都OK性價比高會介紹俾身邊嘅朋友❤️
琴晚10點收工
堂食都係第一次,平時男朋友太忙了好少陪我出去食嘢
今次都係淨係我自己食自己,就嗌左一份香葉肉碎煎蛋飯·
我話好啦,可以試吓嘅,就送咗一碗冬陰功湯·
第一次食呢間冬陰功都幾好味·酸酸辣辣好滋味
小食的話我多數食豬頸肉·無骨鳳爪和蝦餅·
食物質素都OK
性價比高
會介紹俾身邊嘅朋友❤️

2021-12-14
$60 (Last Night Supper)
  • 無骨海南雞飯
  • 香葉肉碎煎蛋飯
  • 沙嗲串
2021-12-11 226 views
同老婆兩個人去食午餐,同到新開就去試下。入到去安排左四人座位,點左野食後入左兩個人黎坐左對面,但係疫情期間都無隔板相隔,要求隔板或換枱都話無,極度無奈!只可快快食完走人。兩個人叫左兩個餐,雞就又少又唔好食,皮仲多個肉。問職員點解咁少用,就回覆係咁稼啦。食完之後要再食過第二餐。個飯就一般嘅雞飯。咁就收$58。生牛肉麵就油到飛起,全部都係油。用之後還好啦,不過都係好油。面就用幼面,少菜。以後都唔會再幫襯!

兩個人叫左兩個餐,

以後都唔會再幫襯!
2021-10-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-12-08 167 views
依間餐廳第一次去, 環境座位算正常~叫左一碗船麵, 一碟海南雞飯, 食物一般~ 安排座位同落單嘅女侍應(同一人, 應該係主管級/老細)態度非常差, 講野命令式..."你! 果邊! (手指示意我地坐嘅位置) 量體溫!"我地坐近門口角落位, 落單時講左一樣野, 再回頭望, 侍應幫左剛入黎嘅客人落外賣.... =="都唔緊要.....有另一位侍應行過黎, 我就同佢講落單唔該, 佢本來想幫我, 但俾原先個侍應攔截左話等佢黎, 我O左咀望住佢, 佢話部機佢用緊都落唔到, 都係要等佢....去得依D餐廳唔係要求service好好, 正常快食完就走, 但侍應咁嘅態度真係令人好唔舒服! 影響晒成晚心情...
依間餐廳第一次去, 環境座位算正常~
叫左一碗船麵, 一碟海南雞飯, 食物一般~
安排座位同落單嘅女侍應(同一人, 應該係主管級/老細)
態度非常差, 講野命令式...
"你! 果邊! (手指示意我地坐嘅位置) 量體溫!"
佢本來想幫我, 但俾原先個侍應攔截左話等佢黎,

去得依D餐廳唔係要求service好好, 正常快食完就走,
侍應咁嘅態度真係令人好唔舒服! 影響晒成晚心情...
2021-12-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)