✅泰·初夏超鐘意打邊爐嘅我 真係可以每個星期食一次😉但每次都港式邊爐或雞煲就有啲悶啦所以今次就地咗試新嘢😎 泰式火鍋呢到嘅裝修風格有啲田園感覺 有別於平時火鍋店咁好密集🙈 呢到坐得比較舒服!而且呢到係有兩種唔同嘅計時方式 可以揀食90分鐘 或者120分鐘大家可以按返需要揀唔同嘅時間~🔆Set B 雞煲 + 牛板腱火鍋放題 (90分鐘)  $238講返個套餐先😎 set B包咗個雞煲 店員會問咗選擇嘅辣度 就會即刻上枱!雞件辣度唔算太勁 不過勝在熱辣辣又惹味!然後就揀湯底!😁 泰式火鍋最期待嘅就係個特別嘅湯底就要咗冬蔭功 & 椰汁雞湯底! 冬蔭功微酸微微辣 配埋啲肉就啱哂! 索哂啲汁😏嫌唔夠辣仲可以係出面自助吧拎啲辣椒放落去😎😎椰汁雞湯就相對比較清啲! 有淡淡雞湯味 但飲落都會有少少酸酸地店員亦都有指係正常~ 可能加咗泰式配料去煮~肉類方面 一開始就點哂每款肉試下啦😎牛板腱油花分布均勻! 食落都好香牛味!大推!👍🏻另外除咗牛 仲有豚肉同醉雞建議有點椰子雞湯嘅可以叫醉雞放落去煮 會更重雞味😻呢個B餐仲有牛胸爽 爽口質地但每一啖都充滿牛嘅油脂味 好香濃😛然後每款套餐都包咗仼食配料吧可以拎唔同
✅泰·初夏
超鐘意打邊爐嘅我 真係可以每個星期食一次😉
但每次都港式邊爐或雞煲就有啲悶啦
所以今次就地咗試新嘢😎 泰式火鍋

而且呢到係有兩種唔同嘅計時方式
可以揀食90分鐘 或者120分鐘
大家可以按返需要揀唔同嘅時間~

講返個套餐先😎 set B包咗個雞煲
店員會問咗選擇嘅辣度 就會即刻上枱!

雞件辣度唔算太勁 不過勝在熱辣辣又惹味!
然後就揀湯底!😁 泰式火鍋最期待嘅就係個特別嘅湯底
就要咗冬蔭功 & 椰汁雞湯底!

冬蔭功微酸微微辣 配埋啲肉就啱哂! 索哂啲汁😏
嫌唔夠辣仲可以係出面自助吧拎啲辣椒放落去😎😎
店員亦都有指係正常~ 可能加咗泰式配料去煮~
肉類方面 一開始就點哂每款肉試下啦😎
牛板腱油花分布均勻! 食落都好香牛味!大推!👍🏻
另外除咗牛 仲有豚肉同醉雞
建議有點椰子雞湯嘅可以叫醉雞放落去煮 會更重雞味😻

然後每款套餐都包咗仼食配料吧
可以拎唔同嘅泰式小食 例如新鮮炸起嘅雞翼 蝦片等~
仲有冷盤小食 例如青木瓜沙律 泰式鳳爪等
另外火鍋嘅菜料亦都可以自由拎🤙🏻
選擇都幾多㗎!有萵荀啊 蘿蔔啊 菇菌類啊
除咗自助形式出去夾配料之外
仲可以用QR Code落單點肉類同丸類!😎
當然唔少得嘢飲! 呢到啲飲品一啲都唔求其!
唔係罐裝飲品!而係手沖嘅泰國飲品!☺️
基本嘅梳打類 泰國奶茶 椰子冰 龍眼冰都有
真係飲嘢都可以飲飽🤪🤣🤣
試咗椰島雪香 & 青檸梳打
前者充滿椰子味 好香濃嘅椰汁 入面仲有少少燕麥片作點綴 幾特別👍🏻
至於青檸梳打就比坊間飲到嘅更加酸~
可能係正宗泰式嘅緣故🤣🤣

甜品出面都有提供幾款時令嘅泰式甜品
有超鐘意食嘅椰汁糕!煙煙韌韌好彈牙😍😍
仲有多款嘅雪糕同雪條! 真係好抵食🩷

味道: 8.7/10
賣相: 7.5/10

地址: 荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
2024-06-21 113 views
上網見到有人介紹泰·初夏, 就約了朋友試試。我們點了海鮮桶和澳洲M7火鍋放題,成人價格為HKD298 +10%。泰·初夏提供多種湯底選擇,包括:冬陰功湯、沙嗲湯、椰汁雞湯、泰式清湯或芫荽皮蛋湯。我們點了冬陰功湯和椰汁雞湯。冬陰功湯酸辣開胃,具有泰式特色,適合喜愛辛辣口味的人。椰汁雞湯濃郁香滑,帶有椰香,味道溫和,適合喜愛椰子風味的人。自助區提供了豐富的打邊爐配料。蔬菜和丸類包括生菜、冬瓜、粟米、秀珍菇、油麥菜、南瓜、娃娃菜、枝竹、金針菇、魚豆腐、西洋菜、泰式魚蛋、蟹籽包心丸、貢丸、牛肉丸、魷魚、牛佰葉、龍蝦丸、午餐肉、芝士腸、菇菌、響玲、辛辣麵和王子麵。醬料區提供了芫茜、蒜蓉碎、指天椒、胡麻醬、海鮮醬、豉油和蔥花等多種醬料。可以根據個人喜好調配出自己喜歡的口味。牛肉的品質普通,缺乏牛肉本身的味道。不過,牛胸肉的份量大且口感脆脆的,入口後不會感到油膩。海鮮桶裡面包含了急凍的蝦、青口、魷魚、扇貝、栗米等海鮮。然而,由於這些海鮮是急凍的,所以完全失去了鮮味。此外,整體味道也缺乏足夠的調味。小總結❤️❤️❤️📌海鮮桶缺乏鮮味且調味不足📌自助區提供多樣的打邊爐配料

海鮮桶

小總結❤️❤️❤️
📌海鮮桶缺乏鮮味且調味不足
📌自助區提供多樣的打邊爐配料
2024-06-20 82 views
荃灣新開左間泰式火鍋放題,次次經過都大排長龍,想食就記得要卜位啦。簡左B餐,姐係90分鐘火鍋放題(雞煲+牛板腱) 套餐,原來原設已經分左鴛鴦鍋,可以簡2個湯底,簡左冬陰公湯底同埋沙嗲湯底。其他湯底都好吸引,有椰子雞同埋泰式清湯。雞煲預先炒熟,上台就食得,辣度仲可以同職員講。肉類/飲品可以係QR code先行落單,其他都可以係自助bar拎到。話明泰式火鍋,熟食方面都有泰式主題,有魚餅等等。仲有泰式甜品,有椰汁西米糕同埋千層糕,見到都好受歡迎,一出就好多人去拎。湯底好濃郁,冬陰公湯底辣味好夠,肉類落左去之後,都會酸酸辣辣,夠曬味,唔點豉油都好食! 牛板腱一定要食~ 同湯底好夾,我地都encore左幾次。飲品方面基本既泰式飲料都有,有泰式奶茶,青檸梳打等等都幾好飲。整體價錢相宜,款式好多,推薦!

牛板腱一定要食~ 同湯底好夾,我地都encore左幾次。

整體價錢相宜,款式好多,推薦!
1K
👧🏻😋👅🍽✨抵食泰式放題 滿足多個願望🤩-🇹🇭 晚市放題總共有3個餐, 全部都包任食火鍋配料, 泰式飲品, 甜品; 最好係每個餐都分90同120分鐘, 食得快可以平$40! 🇹🇭 B餐「雞煲+牛板腱火鍋放題」肉類選擇較多, 仲包埋雞煲任食, 90分鐘成人價都係$238抵食!-🥩 肉類 🥩 💯精選牛板腱唔會好肥但好軟滑, 叫左幾轉都keep到靚, 唔會太薄, 肉味重💯西班牙豚肉片肥肥地大大塊都好滑; 酒嫩雞件真心嫩, 好似舊舊都係雞髀咁💯雞煲都有泰式風味! 用香茅炒, 比平時況式既冇咁重口味-🍢 泰式小食 🍡✨串燒豬牛雞任食, 最愛牛肉串肥美多汁沙嗲香!✨泰式豬手好嫩滑, 滷水好入味但唔會浸到腍晒; 係平時食泰菜叫豬手飯既淨餸, 可以係咁啪勁爽✨可QR code落唔同種類既炸丸, 但最推介出面拎既炸雞棗, 新鮮炸起彈牙爽口-🍮 泰式飲品/甜品 🍹💯泰奶, 龍眼冰齊晒, 叫左杯盲盒係椰汁涼粉冰都幾好飲! 但最愛出面斟既香茅茶, 清熱解毒少甜level💯必食千層糕! 每輪唔會出好多件, keep住新鮮蒸熱煙韌好香椰汁味!
👧🏻😋👅🍽✨
抵食泰式放題 滿足多個願望🤩

🥩 肉類 🥩
💯雞煲都有泰式風味! 用香茅炒, 比平時況式既冇咁重口味

🍢 泰式小食 🍡
✨串燒豬牛雞任食, 最愛牛肉串肥美多汁沙嗲香!

🍮 泰式飲品/甜品 🍹
上次都試過呢間泰國餐廳嘅午市定量火鍋 CP值幾高 $100棒住個肚走 決定再encore🤰🏻但除左火鍋 呢到仲有泰式料理套餐 同樣抵食😚.➿午市60分鐘定量火鍋➿包括多款泰式前菜, 小食, 甜品, 飲品同火鍋配料任飲飲食👅.📌酒嫩雞肉套餐(200g) $92雞肉真係超嫩滑 調味唔重冇酒味 突顯出雞肉香 冇雪藏味🐔🥃.📌西班牙栗飼豬梅片套餐(150g) $92豬梅片豬肉香唔濃 但肥瘦均勻 嫩口唔鞋🐷.➿火鍋湯底➿冬陰功湯: 酸酸甜甜帶微辣 香料味濃香 調味適中 惹味開胃🌶️芫荽皮蛋湯: 芫荽同皮蛋味都冇乜 味道偏鹹🌿.➿自助區➿1️⃣泰式冷盤泰式炒粉絲口感爽滑 仲有啲肉碎, 大葱, 西芹, 洋葱 好refreshing🌿木瓜沙律酸酸辣辣 索脆開胃🌶️泰式鳳爪有啲怪味 唔太新鮮🙈2️⃣炸物小食炸地瓜球外脆內軟糯 芋泥餡綿滑香甜🍠泰式雞丸混入泰式香料同蔬菜粒 Q軟香口🧆春卷皮偏淋 入面係紅蘿蔔同椰菜絲 調味唔重唔油膩 幾清爽🫔炸薯角外脆內綿🍟3️⃣火鍋配料相對冇其他火鍋店咁多 但基本蔬菜同丸類都有🥬🍄‍🟫當中推介麻糬燒同炸魚皮🍢4️⃣甜品泰式千層糕軟糯Q彈 班蘭同椰子味香濃🥥椰汁西米糕好正宗 頂層椰漿濃稠香滑

➿午市60分鐘定量火鍋

炸物小食

3️⃣火鍋配料
火鍋配料

4️⃣甜品
泰式千層糕軟糯Q彈 班蘭同椰子味香濃🥥椰汁西米糕好正宗 頂層椰漿濃稠香滑 西米混入芋頭粒同粟米 鹹鹹甜甜 口感豐富💚Tiramisu上層creamy 下層蛋糕鬆軟 帶微微咖啡甘苦☕️芝士蛋糕奶香甜味濃中帶點鹹香 軟滑綿密 餅底鬆化🧀

5️⃣雪糕櫃
兩款大阪牛乳雪糕杯偏重空氣感 軟滑輕盈 雲尼拿味香甜 仲有啖啖牛奶香🍦朱古力可可甘甜味濃🍫另有四款melona雪條 士多啤梨奶香甜味濃 同草莓牛奶珍寶珠個味好似🍓
雪糕

➿飲品➿
1️⃣初夏·盲盒係藍天白雲 椰奶+藍桔+蘆薈果肉 好飲🩵
2️⃣椰島雪香質地幾厚身 似椰奶加椰漿 椰香味濃 仲加左啲原片燕麥🥥
3️⃣榴槤雪香同上面一樣 不過加咗榴槤糖漿 香氣濃郁🧡
火鍋配料
雪糕
飲品
2024-06-20 104 views
日式火鍋放題平時就食得多啦,最近興起嘅泰式火鍋放題真係第一次食,感覺勁新奇🙉除咗有任飲任點嘅食物同飲品之外,餐廳內仲有提供沙律小食、蔬菜麵食同埋甜品雪糕嘅自助bar添~泰·初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題 120分鐘💰HK$278 (每位)火鍋湯底簡咗冬陰功湯底同埋泰式清湯底!泰式清湯底味道普通,反而冬陰功湯底有驚喜,用來烚菜味道都好夾,令到啲菜烚完之後都帶有陣陣清甜嘅椰香味🥥~小食方面,啲炸物水準正正常常,其中一定要食嘅就係泰式鳳爪同埋泰式粉絲沙律,酸酸辣辣好惹味,令人好開胃😋~熱食方面,沙嗲串燒同泰式滷豬手份量多而且味道都好正宗!反而泰式豬頸肉嘅味道就有啲黯然失色,味道比較淡同埋好油,完全唔入味~泰式雞煲好獨特,帶有香茅同埋其他泰式香料嘅香味,味道與別不同~肉類方面就叫咗精選牛板腱、牛胸爽同埋澳洲250日穀飼卡樂Beef!牛板腱係三種肉之中最好味嘅,肥瘦剛好,牛味濃郁!而牛胸爽同埋澳洲250日穀飼卡樂Beef油脂比較多,個人唔係好接受到~總括來講,餐廳環境舒適,食物種類選擇眾多!如果平時好鍾意食泰國野,又想試下充滿泰式風味嘅火鍋,不妨一試~

冬陰功湯底、泰式清湯底
泰式雞煲
牛胸爽、澳洲250日穀飼卡樂Beef
精選牛板腱
泰式滷豬手
$278 (Lunch)
冬陰功湯底、泰式清湯底
泰式雞煲
精選牛板腱
泰式滷豬手
2024-06-18 100 views
同事今日帶我去荃灣食泰式火鍋,真係未試過😝泰初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題 $238✨湯底 鴛鴦鍋沙嗲湯鍋 + 椰汁雞湯鍋沙嗲湯底要大量花生碎,味道濃而香椰汁雞湯以泰式方法處理,味道帶酸甜✨食物-牛板腱油花不重,有牛肉味,入口較較結實沙嗲串燒有雞、牛及雞,雞相對比較嫩口,豬和牛結實一點,肉內帶香茅味,沙嗲汁調得惹味蝦膠打得幾彈牙,幾好食泰式小食有蝦片幾脆口✨飲品-飲品的選擇都幾多,有椰汁雪香、榴槤雪香、香檸冰茶等等的特飲 ✨甜品-泰式椰汁糕底帶西米及栗米,椰汁香味幾重-斑蘭千層糕溫熱,口感非常煙韌✨環境-地方夠大坐得舒服、場景佈置相當舒服✨服務-QR Code落單,自助區亦有不少食物及飲品自取總體嚟講,都唔錯嘅,可以試試!
同事今日帶我去荃灣食泰式火鍋,真係未試過😝

泰初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題 $238
✨湯底 鴛鴦鍋
沙嗲湯鍋 + 椰汁雞湯鍋
沙嗲湯底要大量花生碎,味道濃而香
椰汁雞湯以泰式方法處理,味道帶酸甜

✨食物
-牛板腱油花不重,有牛肉味,入口較較結實
蝦膠打得幾彈牙,幾好食
泰式小食有蝦片幾脆口

✨飲品

甜品
-泰式椰汁糕底帶西米及栗米,椰汁香味幾重
-斑蘭千層糕溫熱,口感非常煙韌
✨環境
-地方夠大坐得舒服、場景佈置相當舒服
✨服務
-QR Code落單,自助區亦有不少食物及飲品自取

總體嚟講,都唔錯嘅,可以試試!
2024-06-16 463 views
無訂位食120分鐘,話無位~ 要食食90分鐘,okay唔緊要~打邊爐個湯底15分鐘都無嚟⋯ 煲滾埋無咗近20分鐘,雞煲等30分鐘唔見,追完再等10分鐘+先出,串燒就等十幾20分鐘,第二個雞煲就好好,落單20分鐘多啲啲就有,多謝晒😂,跟手左邊右邊啲人一樣係漏單。場未爆,啲人就不停咁漏單追單,當然除咗左邊右邊外,其他地方都有漏單~ 個新女經理橫衝直撞周圍去但正經理又唔見幫手,最後夠鐘被人追交枱,個藍杉收銀話你超時,我即黑人問號,我話你啲野遲嚟喎,佢話係呀知道架喇,巳經俾多咗時間你啦,再講話你會唔會加錢食多半個鐘,我再話你地啲嘢遲來十幾分鐘喎,佢回我俾多咗十幾分鐘我啦,我望咗部電話話,你俾多咗7-8分鐘我,出個湯底15分鐘又漏單,邊有十幾分鐘。仲有呀,當時唔係爆場,佢叫我咁加錢仲貴過我食120分鐘餐,大佬呀,我話食120你又話無,啲態度唔係話好差嘅,不過係打橫來講,望住個鐘同張單,8分鐘話俾多咗十幾分鐘我,又唔爆場,趕客啦! 仲有,等佢第二個雞煲廿分鐘先到,唔通我要5分鐘內清晒佢,好心啦! 咁做放題你不如去搶啦,貼錢買難受~ 不了! 以前舊果2個男女經理啲嘢不停改進呀! 兩件新人不如再去培訓
打邊爐個湯底15分鐘都無嚟⋯ 煲滾埋無咗近20分鐘,雞煲等30分鐘唔見,追完再等10分鐘+先出,串燒就等十幾20分鐘,第二個雞煲就好好,落單20分鐘多啲啲就有,多謝晒😂,跟手左邊右邊啲人一樣係漏單。場未爆,啲人就不停咁漏單追單,當然除咗左邊右邊外,其他地方都有漏單~ 個新女經理橫衝直撞周圍去但正經理又唔見幫手,最後夠鐘被人追交枱,個藍杉收銀話你超時,我即黑人問號,我話你啲野遲嚟喎,佢話係呀知道架喇,巳經俾多咗時間你啦,再講話你會唔會加錢食多半個鐘,我再話你地啲嘢遲來十幾分鐘喎,佢回我俾多咗十幾分鐘我啦,我望咗部電話話,你俾多咗7-8分鐘我,出個湯底15分鐘又漏單,邊有十幾分鐘。仲有呀,當時唔係爆場,佢叫我咁加錢仲貴過我食120分鐘餐,大佬呀,我話食120你又話無,啲態度唔係話好差嘅,不過係打橫來講,望住個鐘同張單,8分鐘話俾多咗十幾分鐘我,又唔爆場,趕客啦! 仲有,等佢第二個雞煲廿分鐘先到,唔通我要5分鐘內清晒佢,好心啦! 咁做放題你不如去搶啦,貼錢買難受~ 不了! 以前舊果2個男女經理啲嘢不停改進呀! 兩件新人不如再去培訓下先啦,同埋驗下個腦,學咗睇鐘先同個客人講嘢啦! 新女經理話唔好意思,今日人手不足,咁我都無野,但你係咪要俾返多啲時間我哋? 仲要你有幾張空枱
開業到宜家嘅長期客戶,有係餐廳出現嘅老闆之一都應該認得我(以前同男經理一齊同其中老闆傾過計),如果老闆睇到我留言,失話你知宜家係超唔掂,希望你搞返好間餐廳,將來我可能考慮試多一次咁多! 唔得咪算囉,不過可以的話換咗果兩個人(經理同收銀)先啦,管唔掂間餐廳,同埋趕客
最後我想講,manual改咗有青檸梳打都係我意見,但宜家無咗咖啡😂,是但啦~你都唔係有心做,我都係去牛陣算(你哋開業後都無食過牛陣,但聞說啲野好番好多)

• 等40分鐘嘅雞煲,其實味有改進
作為荃灣人見到泰·初夏都開咗一段時間,好想試下依個泰式邊爐,就約埋家姐一齊去食 套餐有三款,另外分為90分鐘同120分鐘我地今次兩個簡咗90分鐘火鍋放題(雞煲+牛板腱) 套餐,$238/位可以挑選兩款唔同湯底 🔸冬蔭功湯酸辣得黎帶椰香,唔算太辣放d火鍋料落去好入味 好推薦✨🔸泰式清湯一個清淡湯底但可以食到食材既原味🔸雞煲只有一份,無得再加點雞件香料味重,辣得幾過癮同火鍋分開上,可以邊食雞煲連邊爐🔸牛板腱牛味最濃,口感亦都係最嫩滑 岩哂牛魔王🐮🔸西班牙豬肉豬味濃,忍唔住都嗌多份食🔸泰式糕點椰汁西米糕,中間有清甜粟米,口感唔單一 泰式千層糕蒸起是熱熱地,椰汁味好濃好香,超煙韌,好鐘意食🔸特飲好多款特飲可以任叫好似泰式奶茶 榴槤雪香仲有初夏盲盒 我地叫咗菠蘿梳打,檸檬蘆薈綠茶,凍檸茶 唔會太甜又幾解渴🔸雪糕&雪條雪糕櫃滿滿的雪糕及雪條,都是韓國韓子拎咗枝好得意既西瓜雪條同芒果雪條食 🍉 ༘ 出面有個自助吧,有唔少小食可以拎 泰式鳳爪、春卷、木瓜沙律、蝦片都唔錯

套餐有三款,另外分為90分鐘同120分鐘

🔸冬蔭功湯
酸辣得黎帶椰香,唔算太辣
放d火鍋料落去好入味
好推薦✨

🔸泰式清湯
一個清淡湯底但可以食到食材既原味

🔸雞煲
只有一份,無得再加點
雞件香料味重,辣得幾過癮
火鍋分開上,可以邊食雞煲連邊爐

🔸牛板腱
牛味最濃,口感亦都係最嫩滑
岩哂牛魔王🐮

🔸西班牙豬肉
豬味濃,忍唔住都嗌多份食

🔸泰式糕點
椰汁西米糕,中間有清甜粟米,口感唔單一
泰式千層糕蒸起是熱熱地,
椰汁味好濃好香,超煙韌,好鐘意食

🔸特飲
好多款特飲可以任叫
好似泰式奶茶 榴槤雪香仲有初夏盲盒
我地叫咗菠蘿梳打,檸檬蘆薈綠茶,凍檸茶
唔會太甜又幾解渴

🔸雪糕&雪條
雪糕櫃滿滿的雪糕及雪條,都是韓國韓子
拎咗枝好得意既西瓜雪條同芒果雪條食 🍉 ༘

出面有個自助吧,有唔少小食可以拎
泰式鳳爪、春卷、木瓜沙律、蝦片都唔錯
2024-06-14 51 views
講起泰菜,多數都係炸蝦餅、豬頸肉、船麵、金邊粉、椰青焗飯等小食及飯麵類,原來而家仲有泰式打邊爐!仲要打邊爐同雞煲打孖一齊上,又有各款泰式小食同甜品,想食泰菜,但又唔知食咩好嘅就最啱黎呢度!-Set B 泰·初夏之雞煲+牛板鍵盤鍋放題 90mins $238 / 120 mins $278打邊爐前先食咗個雞煲,辣度可選大中小辣甚至唔辣,有得任飲所以揀咗中辣試試佢,辣度唔高,大家可以嘗試大辣。雞肉嫩滑,味道惹味,份量唔多,少少地可以試下味,啱食先至再order,唔洗做大曬鬼。湯底:可選冬陰功湯、椰汁雞湯、泰式清湯等泰國湯底,另外仲有港式沙嗲湯同芫茜皮蛋湯底。我地揀左冬陰功湯拼椰汁雞湯,冬陰功湯酸甜帶微辣,椰汁雞湯味道較鹹,椰汁味唔重。冷盤:有青木瓜沙律、泰式鳳爪、肉碎粉絲沙律,味道清新開胃。熟食:有炸雞翼、雞卷、薯角、春卷、榴槤波波等,香脆而且唔油膩👍🏼,另外仲有豬頸肉、串燒、各式炸丸等熟食。火鍋肉類:有澳洲250日穀飼牛🐮、牛板腱、牛胸爽、西班牙栗心豚肉片🐷、酒嫩雞件🐔,個人首推豚肉片,肉質軟嫩,次推牛板鍵,肉味較濃。火鍋配料:有蝦滑、墨魚滑、韭菜餃白菜餃,份量的骰,人數少都可以試晒咁多

冷盤:有青木瓜沙律、泰式鳳爪、肉碎粉絲沙律,味道清新開胃。

火鍋配料:有蝦滑、墨魚滑、韭菜餃白菜餃,份量的骰,人數少都可以試晒咁多款!自助區仲有魷魚、牛柏葉、各款丸類、午餐肉、炸魚皮、響鈴、辛辣麵以及各款蔬菜,例如粟米、金菇、蘿蔔、萵筍、南瓜、油麥菜等,任君選擇~

甜品:有芒果糯米飯、椰汁西米糕、斑蘭糕、芝士蛋糕、Tiramisu、各款雪糕雪條,款式多樣,誠意滿滿🫶🏼。

飲品:除左一般飲料之外仲有各款特色飲品,今次試左椰島雪香(充滿椰香,可以一試)同埋榴槤雪香(味道較假,不建議),自助區仲有香茅茶,充滿泰國風情。
2024-05-20
$238 (Dinner)
2024-06-13 54 views
泰式火鍋放題就比較少見,地點喺愉景新城勁方便,星期五夜晚仲爆曬場添!我哋食咗set B 雞煲+牛板腱火鍋放題90分鐘用餐$238如果驚唔夠仲有120分鐘$278選擇。雞煲:可以選擇辣度,材料炒到雞肉味道好香濃😍火鍋湯底:有五款湯底,我哋揀咗椰汁雞湯及泰式清湯,椰汁雞湯味道酸辣好開胃,泰式清湯就比較突出食物味道啦。牛板腱及西班牙豚肉每盒份量都幾多,肉質都唔錯👍🏻不過建議大家唔使一次叫咁多肉可以食多啲嘢🫢牛胸爽就比較入口比較重油一點!小食:泰式串燒、蝦餅、蝦片、豬手、炸丸等。自助區:蔬菜、丸、麵、泰式粉絲、炸春卷雞翼、雪糕、泰式糕點。飲品:泰式奶茶、各款梳打、汽水,如果酒類就需要要加錢。款式真係好多選擇,食物質素都幾高,不過如果下次再去我會選擇120分鐘🤣

雞煲:可以選擇辣度,材料炒到雞肉味道好香濃😍

小食:泰式串燒、蝦餅、蝦片、豬手、炸丸等。

飲品:泰式奶茶、各款梳打、汽水,如果酒類就需要要加錢。

2024-06-10 85 views
我作為「打邊爐怪」真係可以唔理天氣幾時都可以去打邊爐😂 去開荃灣買嘢,之後去愉景新城揀咗呢間泰式主題火鍋食Lunch 。我哋揀咗食「午市60 分鐘定量火鍋」,定量係指肉類只包含一款限定份量,而其他食物/ 飲品都係無限可任食。入座前可以揀定 1-5 號那一款肉類(有雞肉、豬肉、不同級數嘅牛肉),湯底有五款可以選擇。最後我哋選了:鴛鴦湯底: 💚沙嗲湯底+ 芫荽皮蛋湯底💚🧡4 號精選牛板腱套餐🧡🧡5 號澳洲M7牛胸腹套餐🧡牛肉肉質嫩滑,油花同牛味都唔錯,薄薄一片淥一淥就食得。另外用QR code 可以落單揀各款特色飲品,我哋叫咗「泰式奶茶🧋」、「榴槤雪香」,呢度的特色飲品真係好加分,因為平時D放題多數都係盒裝/罐裝飲品。出面✨自助區✨供應各款食物、醬料可以自己拎,有多款泰式沙律、前菜、小食、炸物,必食推介「木瓜沙律」、「炸春卷」。仲有各款丸類、蔬菜、菇類、麵等火鍋配料。最後記得要留肚食泰式甜品、雪糕雪條。初頭未入去仲猶豫緊60分鐘夠唔夠時間食,但原來都好夠,仲有時間食埋甜品雪條好滿足。仲有呢度啲員工都幾主動,好幾次都主動幫我哋加湯、幫忙收碟,好有效率。

最後我哋選了:
鴛鴦湯底: 💚沙嗲湯底+ 芫荽皮蛋湯底💚
🧡4 號精選牛板腱套餐🧡
🧡5 號澳洲M7牛胸腹套餐🧡
牛肉肉質嫩滑,油花同牛味都唔錯,薄薄一片淥一淥就食得。

仲有各款丸類、蔬菜、菇類、麵等火鍋配料。
最後記得要留肚食泰式甜品、雪糕雪條。

2024-06-08
Type of Meal
Lunch
2024-06-10 77 views
荃灣原來開左間泰式火鍋放題🤫,位置就喺愉景新城2樓角落位置,雖然好隱蔽但平日黎食都大排長龍。今次叫左 set B,食足90分鐘每位$238,仲有得食雞煲同牛板腱。雞煲係任食,可揀唔同辣度,雞肉尚算嫩滑,任食黎講算唔錯。食完就打邊爐,共有5款選擇,我地揀左冬陰功湯同椰汁雞湯,冬陰功酸辣開胃,椰汁雞湯清甜有少少椰香。肉類:任食5款肉類,精選牛板腱、澳洲250日穀飼牛卡樂Beef、西班牙豚肉片、酒嫩雞件同牛胸爽。最推薦嫩滑牛板腱。自助區:多款打邊爐配料、冷盤小食、炸物、蔬菜、丸類、麵類。用QR Code 可點墨魚滑同蝦滑,仲有金邊粉添。小食:泰式串燒,豬、牛、雞都有,配埋醬汁超級惹味,推薦必食🤌🏻!另外仲有薄餅、豬頸肉、泰式豬手、各式炸丸。甜品:千層糕、椰汁西米糕等泰式甜品,仲有雪糕雪條任食。飲品;有好多款泰式飲品同特飲,泰式奶茶、榴槤雪香、龍眼冰等等,我最推薦盲盒飲品,係椰汁涼粉,好香甜。食物質素唔錯,但美中不足係90分鐘真係太短了,又雞煲又打邊爐最少真係120分鐘先夠喉。泰•初夏 @thai_summer_地址:荃灣青山公路 荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖

肉類:

自助區:

小食:

甜品
千層糕、椰汁西米糕等泰式甜品,仲有雪糕雪條任食。

飲品;

泰•初夏 @thai_summer_
地址:荃灣青山公路 荃灣段398號愉景新城2樓2030號
2024-06-09 53 views
🏡店舖光猛,木及綠植做裝飾,店內冷氣充足,地面乾淨! 一個價錢,兩種體驗✌🏻,除了牛板腱火鍋放題外, 還有辣度可選的雞煲任食!😯雖然只有90分鐘用餐時間但包你已經覺得值回票價非常滿足😋🥘泰式雞煲帶少少酸甜味 無出面食嘅咁咸雞件都算新鮮無雪藏味呢度只提供鴛鴦鍋,鴛鴦鍋底唔洗加錢,冬蔭功湯酸酸辣辣🌶️有椰奶香,呢個餐嘅肉有牛板腱、牛胸爽、西班牙豬肉、醉雞件,仲左次一級的卡樂beef,兩款牛肉都有食,但我就覺得牛板腱😋😚😚好食啲,無咁肥同牛味濃啲😋,冬蔭功牛板腱簡直一流🥘椰汁雞湯我個人比較喜歡椰汁雞湯,幾欣賞個椰汁雞湯酸中帶甜,酸酸辣辣的很清爽開胃👍🏻👍🏻👍🏻,用嚟烚豬肉好夾,但有人喜歡清湯,更能體現食物原味道! 除左火鍋外 餐廳仲提供左雞煲同各式各樣嘅熟食😆唔單止豐富左火鍋嘅口味🍡亦都為用餐體驗增添左更多樂趣我地叫左牛肉同雞肉串燒🍢出面仲有自助吧都好吸引架 所以都攞左幾款小食試下🤤木瓜沙律清新爽口 泰式鳳爪多汁 🍱炸雞翼夠酥脆火鍋嘅各種蔬菜、丸類、芝士腸、炸魚皮、響鈴🥟等應有盡有一路食小食又一邊打邊爐真係食到你嘔😆火鍋料 refill得快👍更有各種口味嘅雪糕雪條可供選擇飲品都好多款🤩梳打、茶
🏡店舖光猛,木及綠植做裝飾,店內冷氣充足,地面乾淨!
雖然只有90分鐘用餐時間但包你已經覺得值回票價非常滿足😋

唔單止豐富左火鍋嘅口味🍡亦都為用餐體驗增添左更多樂趣
我地叫左牛肉同雞肉串燒🍢
出面仲有自助吧都好吸引架 所以都攞左幾款小食試下🤤
木瓜沙律清新爽口 泰式鳳爪多汁 🍱炸雞翼夠酥脆
火鍋嘅各種蔬菜、丸類、芝士腸、炸魚皮、響鈴🥟等應有盡有
一路食小食又一邊打邊爐真係食到你嘔😆

問左幾個店員都話係水吧隨機係三款飲品中面整一款比你
所謂三選一既Option係唔包含係Menu上面
再追問店員都係表示唔清楚係邊三款
即係你想試晒所有Hidden Menu就真係要睇你運氣如何
係荃灣咁繁華鬧市既地區食dinner當然想靜靜地有個me time 食下野啦😌所以簡左位於愉景新城既泰.初廈打邊爐泰初夏有三隻套餐簡 選擇左中規中矩嘅套餐✨set B 雞煲+牛板腱火鍋放題$238 90分鐘湯底揀咗鴛鴦湯底 椰子雞湯及皮蛋芫荽湯由於椰子雞湯係泰式 所以酸酸地但椰子味重 所以淥嘢食都比較惹味牛任食之餘 泰式飲品例如泰式奶茶 梳打等特飲 椰汁糕 甜品泰式小食 好似串燒 豬手 豬頸肉都係用QR code任叫☺️座位亦相當闊落好坐 裝修又不失美麗
係荃灣咁繁華鬧市既地區食dinner
當然想靜靜地有個me time 食下野啦😌