2024-06-02 80 views
愉景新城四至六月星期六日免費泊車~可以泊咁耐梗係嚟打個邊爐啦😛我哋揀咗雞煲加牛板腱火鍋90分鐘放題,每人$238😀雞煲非常入味,唔覺得有雪味,連埋好多洋蔥蒜頭芫荽一齊炒,充滿泰國風味~不過冇得無限refill ,小辣嘅口味適合普羅大眾,但我認為中辣會更吸引😁有好多飲品可以選擇,我哋揀咗泰式青檸梳打同埋乳酸梳打,打邊爐最緊要飲品夠氣~☺️火鍋套餐有牛胸爽、牛板腱、卡樂B牛、西班牙豬肉同埋醉雞件😝我最鍾意就係食牛胸爽同埋牛板腱😍牛胸爽就算淥耐咗都唔會嚡口,之前去食潮汕火鍋最鍾意都係呢個部位😝牛板腱嘅牛味香濃,肥瘦相近,脂肪含量唔會過高😛佢哋仲有好多泰式小食,我哋嗌咗泰式豬頸肉,豬頸肉好爽口,佢哋仲有個秘製嘅豬頸肉sauce,酸酸甜甜幾好味👍🏻豬牛雞串燒:出面食串燒都唔平,難得呢度可以任食~入口唔覺得乾身,入口充滿香茅味👍🏻泰式魚餅:入口彈牙,有少少芫荽香味,貫徹咗泰式嘅主題⭐️最後有我好鍾意食嘅泰式千層糕同埋椰汁西米糕,甜品嘅椰汁味香濃,甜得來唔會死甜,椰汁西米糕仲有粟米喺入邊,口感幾清爽😝

我哋揀咗雞煲加牛板腱火鍋90分鐘放題,每人$238😀

火鍋套餐有牛胸爽、牛板腱、卡樂B牛、西班牙豬肉同埋醉雞件😝

牛板腱嘅牛味香濃,肥瘦相近,脂肪含量唔會過高😛

泰式魚餅:入口彈牙,有少少芫荽香味,貫徹咗泰式嘅主題⭐️

2024-06-01 106 views
午市半自助火鍋已經可以食出面自助區的泰式鳳爪同木瓜沙律,食呢2樣已經回本,仲有味道正宗,不太酸,不太辣,不太咸,甜品有椰汁西米糕,芒果糯米飯,推介冬陰公湯底,濃味但開胃清新

《打邊爐唔一定要晚上嘅》只要你想,就幾時都可以啦☺️有散叫午市套餐,亦有得打邊爐午市60分鐘定量火鍋飲品在QR code裡落單,無限任飲二人可以鴛鴦鍋今次揀咗冬陰公+芫荽皮蛋湯底4.牛板腱套餐 $1185.澳洲M5牛胸腹套餐 $158(必食)👍👍👍📌📌📌半自動野食區亦有多款選擇:粟米🌽芝士腸午餐肉萵筍生菜牛柏葉牛丸墨魚丸響鈴炸魚皮公仔麵⋯⋯開胃前菜:泰式鳳爪、粉絲⋯⋯熟食分別有:雞翼、春卷、紫薯波波⋯⋯甜點🍮:椰汁西米糕、Tiramisu、芝士餅⋯⋯
《打邊爐唔一定要晚上嘅》
只要你想,就幾時都可以啦☺️
有散叫午市套餐,亦有得打邊爐

午市60分鐘定量火鍋
飲品在QR code裡落單,無限任飲
二人可以鴛鴦鍋
今次揀咗冬陰公+芫荽皮蛋湯底

4.牛板腱套餐 $118

5.澳洲M5牛胸腹套餐 $158(必食)
👍👍👍📌📌📌

公仔麵⋯⋯

開胃前菜:
泰式鳳爪、粉絲⋯⋯

熟食分別有:
雞翼、春卷、紫薯波波⋯⋯
甜點🍮:椰汁西米糕、Tiramisu、芝士餅⋯⋯
  • 澳洲M7牛胸腹
2024-05-19 83 views
整體食物味道 幾好! 但自取食物款式不多…第一次上菜(指定肉類)速度較慢,地方細,做11人單要分檯座,不太喜歡!呢個價錢,不妨一試,但一次就可以了! 唔會主動推介給朋友們!
整體食物味道 幾好!
  • 雞煲
2024-05-19 139 views
睇社交媒體網站嘅Foodie出post 見啲相好靚 期待咗好耐想食呢間 兩星期後終於試食咗 食之前再睇埋OpenRice嘅食評 好多都係差唔多評價 咁大家就自己諗吓係咩人出嘅食評喇喺門口等入去嗰陣 明明有好多職員行嚟行去 但係都冇人招呼我入去 感覺上好混亂 好似每個職員都唔知自己咩崗位咁之後揀咗B餐 90分鐘 叫咗椰汁雞同冬陰功湯底 B餐有雞煲 個雞煲就等咗好耐先上 每一嚿雞都有炸過 但全部都係骨同雞皮而兩個湯底基本上係一樣 只係冬陰功湯底會多少少辣味 兩個湯個底都係酸酸哋 差唔多味 我本身鍾意食酸嘢 就覺得個湯都OK 但建議唔好同時叫呢兩個湯 因為真係差唔多味B餐嘅肉就麻麻哋 無乜牛味 如果主要係想食牛肉嘅話唔建議食呢間 有啲任食嘅泰式小食可以叫 試咗串燒 炸丸 正常發揮 喺出面拎嘅泰式粉絲 都算好食 夠酸夠凍夠辣 而椰汁西米糕都係正常味道 至於飲品方面 榴槤味嗰杯飲品 冇榴槤味 泰式奶茶都試咗 飲咗幾啖就冇再飲 覺得唔好飲水蜜桃梳打就得個甜字 最好飲係荔枝梳打 服務方面 感覺佢哋好混亂 而且唔會主動收嘢 要擺過隔籬枱佢先會收 我坐咗張二人枱 都好迫 吉嘅碟同飲品疊到好高 佢經過見到
之後揀咗B餐 90分鐘 叫咗椰汁雞同冬陰功湯底 B餐有雞煲雞煲就等咗好耐先上 每一嚿雞都有炸過 但全部都係骨同雞皮
水蜜桃梳打就得個甜字 最好飲係荔枝梳打
服務方面 感覺佢哋好混亂 而且唔會主動收嘢 要擺過隔籬枱佢先會收 我坐咗張二人枱 都好迫 吉嘅碟同飲品疊到好高 佢經過見到都唔會收 要叫佢佢先識收
總結:除咗欣賞佢個湯酸酸地幾特別之外 其他嘢都係一般貨色 試一次就夠 奉勸各位唔好睇OpenRice嘅好評 唔好信Foodie咁多
2024-05-11
依間位於荃灣既餐廳主打泰國火鍋放題,湯底有招牌冬陰公同椰汁雞,仲可以揀鴛鴦鍋,除左有傳統泰國小食同飲品,仲有雞煲!🩷Set B 雞煲+牛板腱火鍋放題(90mins/$238,120mins/$278)我地揀左佢招牌既冬陰公同椰汁雞,我自己好鍾意佢既冬陰功湯,湯底好濃酸辣味好香又吾會好油膩,d肉放完落去吾洗額外點醬都好夠味,放題有3個set可以揀, set B 有牛板腱,牛胸爽,澳洲250日穀飼卡樂beef,豚肉片同酒嫩雞件,牛肉薄切口感軟嫩,仲有墨魚滑同蝦滑,而熟食有串燒雞/牛/豬,魚餅,魚皮同豬頸肉,豬頸肉脆嫩彈牙一定要試下!雞煲可以揀辣度,配泰國秘製醬汁味道帶酸辣好惹味飲品方面有好多即場調製既特色飲品,例如榴連雪香,椰島雪香,青檸梳打同泰式奶茶都有,仲有餐廳自家製香茅茶,吾會好甜又美肌養顏自助區有木瓜同粉絲沙律,炸春卷,炸薯角同炸雞卷,仲有丸類,蔬菜,麵類,菇類等等既火鍋配料都有,甜品有千層糕,蛋糕,雪條同椰汁西米糕,千層糕口感好煙靭,椰汁西米糕椰味香濃又吾會太甜膩,忍吾住係咁encore😝

雞煲可以揀辣度,配泰國秘製醬汁味道帶酸辣好惹味

2024-05-13
$260 (Dinner)
泰滿足!高質泰式火鍋放題😋 餐廳主打泰式打邊爐放題 任食泰式小食/前菜、超過15款泰式即調特飲、泰式甜品及30款火鍋配料🔥 共有三個套餐選擇 價錢$178起 店員即使好忙但係服務都好好👍🏻====᪥ Set B 雞煲+牛板腱火鍋放題====可選鴛鴦湯底 我哋揀咗沙嗲湯底及椰汁雞湯底~᪥ 雞煲雞煲係泰式雞煲 幾特別~ 味道類似冬陰功咁 酸酸甜甜辣辣哋 好開胃🫢᪥ 任食精選牛板腱、牛胸爽、澳洲250日穀飼卡樂Beef 、酒嫩雞件、西班牙豚肉片呢度嘅牛胸爽幾好食!清甜間微微帶牛油香 口感爽脆而帶點韌勁🤭 而牛板腱則肉味香濃 較薄身最欣賞佢呢度有好多款泰式特飲、小食、甜品~ 選擇十分豐富 而泰式特飲都好好飲!同出面茶飲店$30一杯嘅有得揮!但呢度係任嗌🫣
====

᪥ Set B 雞煲+牛板腱火鍋放題
====
可選鴛鴦湯底 我哋揀咗沙嗲湯底及椰汁雞湯底~

雞煲

平時大多是吃日式的放題,或是港式的雞煲、火鍋,比較少食到泰式主題的,所以吸引我們過來嚐嚐啊!湯底有冬陰功、沙嗲、椰汁雞湯、泰式清湯、芫荽皮蛋供選擇。而且這裏的雞煲是可以refill的,雞煲的醬汁也是泰式風味的,可以選擇不辣、小辣、中辣、大辣。最喜歡這裏雞煲和火鍋是分開兩個鍋的,平時在外面每次總是匆匆忙忙把雞煲吃掉,因為趕着要吃火鍋啊~而這裏不用心急要把雞煲吃完,可以一邊吃雞煲一邊火鍋,慢慢享受~餐廳食物種類雖然不算多,但是每樣食物的質素都不錯呢!外面有熟食可以自取,前菜有泰式沙律、泰式無骨酸辣鳳爪等等。炸物有炸春卷、炸薯角、炸雞卷、炸魚皮、炸響鈴。另外還有一些蔬菜麵類。其他食物可以用QR code下單,有串燒、豬手、豬頸肉、炸丸等,豬手、豬頸肉平日在餐廳單點也不是便宜的,這裏不但好吃,而且還可以任點呢!推介!🥩肉類方面可以看到顏色很新鮮,我們最喜歡牛胸爽,有咬口,油脂豐富香口。🍹飲品有龍眼冰等泰式咖哩飲品,全部都很足料味道很夠,沒有因為是無限任點而味道變得淡味。🍧而甜品方面有搶眼的綠色椰汁糕、Tiramisu蛋糕和雪條雪糕杯。💰Set B $238位 90分鐘.精選牛板腱.澳洲250日
平時大多是吃日式的放題,或是港式的雞煲火鍋
比較少食到泰式主題的,所以吸引我們過來嚐嚐啊!
湯底有冬陰功、沙嗲、椰汁雞湯、泰式清湯、芫荽皮蛋供選擇。
泰•初夏之雞煲
可以選擇不辣、小辣、中辣、大辣。
最喜歡這裏雞煲火鍋是分開兩個鍋的,
平時在外面每次總是匆匆忙忙把雞煲吃掉,因為趕着要吃火鍋啊~
而這裏不用心急要把雞煲吃完,
可以一邊吃雞煲一邊火鍋,慢慢享受~

餐廳食物種類雖然不算多,但是每樣食物的質素都不錯呢!
外面有熟食可以自取,
前菜有泰式沙律、泰式無骨酸辣鳳爪等等。
炸物有炸春卷、炸薯角、炸雞卷、炸魚皮、炸響鈴。
另外還有一些蔬菜麵類。

其他食物可以用QR code下單,
有串燒、豬手、豬頸肉、炸丸等,
豬手、豬頸肉平日在餐廳單點也不是便宜的,
這裏不但好吃,而且還可以任點呢!推介!

🥩肉類方面可以看到顏色很新鮮,
我們最喜歡牛胸爽,有咬口,油脂豐富香口。

🍹飲品有龍眼冰等泰式咖哩飲品,
全部都很足料味道很夠,
沒有因為是無限任點而味道變得淡味。

💰Set B $238位 90分鐘

Dinner
泰•初夏之雞煲
  • 牛胸爽
2024-05-15 64 views
係荃灣愉景新城最近新開咗一間餐廳 係泰式火鍋店黎 泰式小食都有好多種 食到飽晒咁離開😎🍀Set B依個套餐最主要就係食雞煲同埋牛板腱火鍋 雞煲好特別 係用泰式酸辣醬作為調味 雞件有少少似咕嚕肉咁 幾好食😋 火鍋湯底揀左沙嗲湯底同埋椰汁雞湯底 沙嗲湯底有花生粒 味道濃郁 將啲食材掉落去煮 唔使加入何調味都好夠味👍🏻 椰汁雞湯湯底酸酸地幾得意😊 牛板腱好新鮮好有嚼勁 豚肉亦都好有咬口 豬肉味香濃🤤 泰式雞串 牛串 豬串三種串燒都好好食 忍唔住再叫多咗一次😜 除咗泰式嘢飲 仲有一啲講式茶餐廳會飲到嘅嘢 選擇都幾多🤣

🍀Set B
2024-05-15 97 views
黎到荃灣愉景新城有間新開泰國餐廳任食泰式任食火鍋🍲晚市90分鐘定量火鍋包左多款火鍋配料、泰式小食、飲品&甜品任飲任食。餐廳有五個湯底選擇,我地揀左冬陰功湯底+ 芫茜皮蛋湯底,鴛鴦鍋無額外收費,可以試多種味道。冬陰功湯底較濃味,芫茜皮蛋湯底都好足料👍🏻餐廳設有自助醬料區,有芫茜、蒜蓉碎、指天椒、胡麻醬、豬頸肉醬、豉油、蔥花和海鮮醬,任君選擇,一定有一款啱你口味。呢個餐有五款火鍋肉任食,包括牛板腱、牛胸爽、西班牙豬肉、醉雞件,卡樂beef,最推薦牛板腱,肉質鮮嫩,肥瘦適中,其他肉類如牛胸爽爽口彈牙,卡樂Beef 同西班牙豚肉片都肉質細嫩。而雞煲可揀不同辣度,雞煲好足料,有不同香料、薑蔥等。雞肉入味,份量十足而且雞煲是任添任食。除肉類之外,仲有不同既任食打邊爐配料,可以根據自己的喜好選擇,如蔬菜、丸類,粉麵、冷盤小食等,仲有不同的甜品,如雪條、椰汁西米糕、千層糕,味道相當不錯。仲有大量飲品免費選擇,例如泰式奶茶、不同口味的梳打飲品榴槤雪香、椰島雪香、龍眼冰、檸檬茶、檸檬水、好立克、阿華田、汽水等。我推薦泰式奶茶,能夠飲到和港式奶茶不同的口感,具有煉乳和茶的香味,比港式奶茶甜度更高,但十分可口
黎到荃灣愉景新城有間新開泰國餐廳任食泰式任食火鍋🍲

晚市90分鐘定量火鍋
包左多款火鍋配料、泰式小食、飲品&甜品任飲任食。

2024-05-03
$200 (Dinner)
2024-05-14 124 views
這間泰國餐廳位於荃灣的愉景新城,主打泰式火鍋雞煲放題,店內環境寬敞舒適,裝潢以簡約的木系為主,純白色牆身擺放不少綠色植物,感覺悠閒舒適,適合多人聚會。逢星期一至五11:30至17:30五人同行一人免費,外賣自取可享九折優惠。晚市時段分為三款級別的套餐,可選90分鐘或者120分鐘。泰初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題 - $238/位(90分鐘) 湯底方面,五款每日新鮮熬製真材實料,奶白色的椰汁雞湯有一股清爽的酸辣滋味,並帶有濃濃的香茅香氣及順滑的椰香,毫不油膩; 泰式清湯清澈不油膩,有清爽的香料味。雞煲方面,肥美飽滿的鮮雞件嫩滑多汁,有著濃郁惹味的泰式醬汁,辣度更可選走辣。肉類方面,精選牛板腱中間有一根透明的嫩筋,脂肪少肉結實,軟嫩清爽;澳洲250日穀飼卡樂Beef油花豐富帶少許筋,紮實帶點嚼勁,相當有層次;西班牙栗心豚肉片脂肪分佈勻稱,肉味香濃肉汁香甜四溢;牛胸爽是牛胸前肋骨上的一塊細小的筋膜類肌肉,不但不油膩還十分爽口。小食方面,墨魚滑和蝦滑鮮甜爽滑,有少許爽脆的蟹籽;即叫即燒的串燒有牛肉、豬肉及雞肉,嫩滑多汁而不乾柴,淋滿惹味的沙嗲醬;豬頸肉鮮嫩又脆口。自助區方面,金黃酥脆的炸物包括雞翼

晚市時段分為三款級別的套餐,可選90分鐘或者120分鐘。

泰初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題 - $238/位(90分鐘)
椰汁雞湯 & 泰式清湯

牛胸爽

墨魚滑 & 蝦滑
串燒牛 & 串燒豬
豬頸肉

自助區方面,金黃酥脆的炸物包括雞翼及薯角等,亦有無骨鳳爪及粉絲等泰式前菜,還有Tiramisu等西餅切件和椰汁糯米糕等泰式糕點。超過十數款火鍋配料如豬紅、魚蛋及新鮮蔬菜等,選擇豐富。
樂天西瓜雪條

甜品方面,有多款樂天及Melona雪條,當中西瓜雪條最為特別,吃起來有淡淡的西瓜清甜,綠色部分則是香甜的哈密瓜味,更有朱古力花生扮作西瓜籽,層次豐富。
泰式奶茶 & 椰島雪香

飲品方面,多款即叫即沖的手調泰式飲品,例如:泰式奶茶有著濃郁的泰國茶葉香氣、椰島雪香有著香甜的椰奶有少少燕麥片。
2024-05-14
Dinner
之前和同事聊天,同事提及食過一間名為「泰•初夏」的泰式火鍋幾好,向筆者大力推薦。於是,今天筆者就約了朋友過來試試。今次在午巿時段抵達,所以點了這個午市60分鐘定量火鍋,分別有5款肉類可選。湯底選擇鴛鴦鍋,分別點了椰汁雞湯和冬蔭功湯底。椰汁雞湯入口充滿椰香,帶一點酸味;而冬蔭功湯內放有香茅、辣椒、檸檬葉等香料,味道酸辣惹味。定量火鍋套餐下,西班牙栗飼豬梅片、澳洲M7牛胸腹2款肉各有150g。M7牛胸腹肉薄切,口感軟嫩;而西班牙栗飼豬梅片同樣入口柔嫩,豬肉味頗為香濃。肉片和2款湯底都好搭,好索湯頭的精華香味。除了定量的肉類,餐廳還設有自助火鍋配料專區。丸類、菇菌、蔬菜、麵類都應有盡有,其中菇菌盡索椰汁雞湯、冬蔭功湯2款湯底的味道,十分惹味。火鍋以外,亦有多款熟食小食任取。炸物類有炸蕃薯球、春卷、炸雞卷和炸雞翼,身為雞翼控的筆者忍不住狂encore雞翼。配合泰國主題,還有泰式鳳爪、木瓜沙律等小食。泰式鳳爪口感爽脆,酸酸辣辣好開胃。甜品不但有平時放題常見的蛋糕、雪糕,還有泰式糕點:椰汁西米糕和千層糕。千層糕口感軟糯煙韌,椰香味濃郁。飲品就掃QR Code下單。筆者點了龍眼冰,不過就稍嫌略甜了一

今次在午巿時段抵達,所以點了這個午市60分鐘定量火鍋
,分別有5款肉類可選。

西班牙栗飼豬梅片
澳洲M7牛胸腹

,十分惹味。

。千層糕口感軟糯煙韌,椰香味濃郁。

飲品就掃QR Code下單。筆者點了龍眼冰,不過就稍嫌略甜了一點。
2024-05-11
Lunch
成日去打邊爐,泰式火鍋都係第一次食,愉景新城呢個美食沙漠終於有新餐廳開🥹▪️雞煲+牛板腱火鍋$238/位湯底可以揀兩款,我就揀左沙嗲同比較泰底嘅椰汁雞湯,沙嗲沙底濃郁,椰汁雞湯帶香茅青檸嘅味道,幾清新雞煲無限任食,可以揀辣度,雞件炸過,亦都厚肉,蘸滿醬汁幾入味火鍋肉類可以揀牛板腱、卡樂beef(牛五花)、牛胸爽同豚肉。牛胸爽唔係間間打邊爐都有,口感爽口!小食仲可以叫泰式豬頸肉、豬手、串燒、薄餅等,一次過滿足晒去泰國菜想食嘅嘢自助區有其他火鍋配料可以拎,熱食就有泰式小食,春卷、香茅雞翼、雞卷、薯角等任拎,香脆可口😚甜品方面就有泰式椰汁糕同千層糕。拉椰糕口感軟糯,唔會太甜。椰汁西米糕帶陣陣班蘭香,口感軟滑飲品推薦試下佢地自製嘅香茅茶,清甜消暑。另外可以任叫特飲,仲有盲盒可以揀🤣飲左盲盒,顏色夢幻,味道就係椰汁冰。另外仲飲左椰島雪香、菠蘿梳打同檸檬蘆薈綠茶,正常發揮

▪️雞煲+牛板腱火鍋$238/位

2024-05-13 444 views
食到一肚氣我BOOK咗母親節中午12點, 12點左右到, 等勁耐都入唔到座, 唔係餐廳冇位, 係前面有好多人排隊, 而要入座係一定要喺門口揀個餐, 湯底同CONFIRM食幾耐時間終於排到我時已經係12:15, 點知問我介唔介意分枱坐, 佢明明有一排枱係吉咗, 而我哋仲要係BOOK 咗枱, 同埋母親節一家人食飯有冇理由叫人分開坐到入去坐低等咗15分鐘, 個火鍋都未到, 我再問, 計時架喎, 遲咗上咁點計到食野, 勁少選擇, 個雞煲超垃圾, 係炸完既雞做雞煲, 又唔脆, 肉又難咬, 出面自助攞野食既勁少選擇, 啲炸魚皮全部都係淋既。最正常係出面既韓國雪條, 牛x 系列好食好多, 價錢仲要差唔多
食到一肚氣

餐廳位於愉景新城, 主打泰式雞煲火鍋放題, 這間火鍋湯底款式有五款, 其中冬陰功及椰汁雞湯底是店內招牌之選✨肉類是無限供應, 自行掃ǫʀ下單, 圖文並茂、非常方便, 有系統完全沒有漏單情況,值得一讚, 非常方便👍🏻我們選了套餐ʙ - 泰.初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題湯底選了冬陰功及椰汁雞湯底, 冬陰功醇厚濃郁帶點鮮甜, 而椰汁雞啖啖椰香、清爽不油膩帶點酸, 味道層次很豐富雞煲🐔(可自選辣度🌶️)雞煲有大量的辛香料, 雞肉非常入味啖啖肉、醬汁濃郁, 雞件還可以無限添加, 非常惹味精選肉類🥩精選牛板腱、牛胸爽、澳洲250日穀飼卡樂ʙᴇᴇғ、酒嫩雞件及西班牙栗心豚肉片
最喜歡精選牛板腱, 牛味濃郁, 沾上湯汁一流,最特別有泰式冷盤小食、串燒及泰式甜品, 更多達十六款精選特飲, 特別推介榴槤雪香, 全部都可以任飲, 絕對是大滿足😍店員服務很好, 環境設有多個卡座, 枱與枱之間空間感十足, 上菜有效率又不停來回主動收碟, 很適合一大班朋友聚會, 性價比高, 值得再回顧💕

我們選了
套餐ʙ - 泰.初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題
湯底選了

雞煲🐔
(可自選辣度🌶️)

精選肉類🥩

• 泰.初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題