2022-04-12 284 views
深井燒鵝呢個名由細都聽到大 我今次就食陳記燒鵝啦 喺深井都有兩間唔同嘅分店兩個人叫半隻燒鵝加兩碗飯就啱啱好 燒鵝燒得皮脆肉嫩 而且勁多汁有淡淡嘅炭燒香氣 點埋酸酸甜甜嘅酸梅醬非常開胃

2022-04-04 258 views
第一次去深井食燒鵝係幾好食 份量夠曬大其他小菜都好似有小小油 不過唔係唔好食的坐戶外位都算幾好坐但係其實我食過中環店 燒鵝味道其實一樣唔洗山長水遠走去深井食不是特別話深井就好食d
第一次去深井食燒鵝
係幾好食 份量夠曬大
其他小菜都好似有小小油 不過唔係唔好食的
坐戶外位都算幾好坐
但係其實我食過中環店 燒鵝味道其實一樣
唔洗山長水遠走去深井食
不是特別話深井就好食d
2022-04-03 215 views
十年唔入深井,難得山長水遠行入深井,就門口見到有陳記燒鵝就叫半隻試下。$298半隻,返到屋企見到鵝比縮水,隻鵝翼就搵極都搵唔到。well, 可能隻鵝半隻,落格左做老水翼?係咪間間燒味都冇鵝翼架?燒雞都有翼。唔通燒鵝就會唔正常?3 舊水播。我覺得唔抵。掛係窗口果隻就大隻。斬俾人果隻就。。。。。。。。。。。。。。下次都係試第二間。食入d 試下第二間。精明既消費者應該係買既時候都係先打開盒睇下齊唔齊章先。講真既。

下次都係試第二間。食入d 試下第二間。

精明既消費者應該係買既時候都係先打開盒睇下齊唔齊章先。
講真既。

2022-04-03
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2022-04-03 178 views
🔴揸車行開屯門公路🚗諗緊夜晚食咩好嘅時間🤭突然就諗不如兜落下面去深井買燒鵝啦🤣然後話咁快就揀咗呢間陳記買咗半隻燒鵝同一斤燒排骨🤭因為我哋都唔知邊間好食啲🤭然後呢間就係每次行下路都會經過望到🤣所以就一下子揀咗佢🤭🟠尋日咁凍不過燒鵝攞到返屋企都仲有微暖🙏🏻所以即刻食咗幾舊🤣其實我唔係好識分點樣先好好食🥹呢間嘅燒鵝食落冇膻味😗肥瘦均衡🤭見到會有肥膏但唔會接受唔到👍🏻入口食埋都唔會覺得太膩🟡因為另外想再買多樣燒味✨所以就叫店員推薦一下買咩好✨然後佢好快就叫我哋試下燒排骨👍🏻都幾好食嘅✨唔會太肥太油已經好好🤣

🔴揸車行開屯門公路🚗

所以就叫店員推薦一下買咩好✨
然後佢好快就叫我哋試下燒排骨👍🏻
都幾好食嘅✨唔會太肥太油已經好好🤣
2022-03-22 221 views
一直聽說深井燒鵝是全香港最出名的,採用炭爐去燒,難得行山可以順路去深井一嚐,陳記燒鵝餐廳的位置比較多,我們一行七人車大約三時多到達,不用等位,由於是第一次來,所以點了最貴的燒鵝髀瀨粉,燒鵝髀和瀨粉是分開上菜的,燒鵝髀的鵝肉是比較多,而且鵝髀算是大隻,有少許肥膩但在可以接受的程度,肉質亦鮮嫩,配上酸酸甜甜的汁,非常好吃,唯一美中不足的是燒鵝的皮不夠脆,應該是燒完之後放了一段時間,因為如果是炭爐燒的話,鵝皮可以做到非常的香脆,這就是為何大家都比較prefer炭爐烤的燒鵝。由於燒鵝是比較油膩,所以配瀨粉可以中和油膩度,瀨粉的軟硬度正常,不過湯底沒什麼味道。

燒鵝髀瀨粉
2022-03-20
$168 (Tea)
燒鵝髀瀨粉
2022-02-17 330 views
呢間係深井算係出名嘅餐廳,於是諗住試下佢啲燒鵝。於是外賣左份燒鵝下莊,218蚊!諗住佢係斬掛起身果隻靚燒鵝,但佢係喺後門攞咗隻又皺皮又黑嘅燒鵝出黎斬。呢個都算,佢門口果隻可能用嚟吸引啲客。但佢斬比我嗰份下莊,除咗個肶位有肉食到之外,其他係接近完全無肉,得啲皮同骨或肥膏。就算係其他普通燒臘店買個下莊都有啲肉食下,呢間完全無,未試過咁。真心,普通燒臘店仲好食過佢,好搵笨咁,想食靚燒鵝嘅真係可以唔洗試!
TakeAway
$200 (Dinner)
2021-11-08 792 views
細細個就聽過深井燒鵝好出名星期日夜晚經過見到就超想食😍但無奈門口已經見到有幾枱等緊🥶就索性買少少番屋企食過下口癮🥰.例牌燒鵝 $189其實份量都幾多買番去加餸4個人食都足夠.外賣送埋2盒醬1盒係經典嘅梅子醬1盒係平時燒味飯淋面嘅汁都好食😍.因為怕肥冇叫到下裝但啲燒鵝都唔係瘦到好乾個種肥瘦都均勻!好食!.P.s. 買外賣都要預10分鐘左右
細細個就聽過深井燒鵝好出名

1盒係平時燒味飯淋面嘅汁
都好食😍
因為怕肥冇叫到下裝
但啲燒鵝都唔係瘦到好乾個種
肥瘦都均勻!好食!
P.s. 買外賣都要預10分鐘左右
2021-10-19 499 views
深井燒鵝,細細個就聽過港島人,來到深井,一定要食陳記燒鵝,又老字號細個爸爸媽媽帶我,大左我帶返他們啦燒鵝個皮好脆,肉又大大舊,連阿仔都食左好幾舊炸蠔要叫架,有9隻,大大隻,唔係多炸粉架😍😍鱔够入味,又够爽
深井燒鵝,細細個就聽過
港島人,來到深井,一定要食陳記燒鵝,又老字號
細個爸爸媽媽帶我,大左我帶返他們啦
燒鵝個皮好脆,肉又大大舊,連阿仔都食左好幾舊

炸蠔要叫架,有9隻,大大隻,唔係多炸粉架😍😍
鱔够入味,又够爽
半隻燒鵝
炸生蠔
半隻燒鵝
炸生蠔
  • 燒鵝
黃金海岸staycation,這麼近深井,不吃馳名燒鵝是罪吧?燒味加小炒晚餐吃得不亦樂乎陳記燒鵝半隻$298皮脆肉滑多汁油香,真係食到停唔到口 即使食到燒鵝都凉了,它的外皮依然脆口香甜燒鵝肉味香濃,筷子夾上口,燒鵝油仲滴緊出來,真係要入到深井先食到呢仲味道雖然怕肥,但我地每一片燒鵝皮都不會錯過。豉椒炒花蛤(時價)$108花蛤大隻又漲卜卜滿口鲜甜,一碟至少有廿隻份量夠多金銀蛋莧菜$78有湯又有菜,濃味過後的清泉,一解燒鵝的油膩及豉椒花蛤的惹味,極度喜歡吃它的蒜頭,每粒都炸得金黃,很香口好味
晚餐吃得不亦樂乎

陳記燒鵝半隻$298

皮脆
肉滑
多汁
油香
,真係食到停唔到口
即使食到燒鵝都凉了,它的外皮依然脆口香甜
雖然怕肥,但我地每一片燒鵝皮都不會錯過。

豉椒炒花蛤(時價)

豉椒炒花蛤(時價)$108

花蛤大隻又漲卜卜
滿口鲜甜,一碟至少有廿隻
份量夠多
金銀蛋莧菜

金銀蛋莧菜$78

2021-09-12
$250 (Dinner)
陳記燒鵝(半隻)
豉椒炒花蛤(時價)
金銀蛋莧菜
2021-08-24 467 views
趁着今天的假期日子,我和老公寶寶探望居住深井的朋友,他們硬要帶我們去品嚐持名燒鵝和風味小炒,並且精心地為我挑選了這間陳記餐廳。琥珀合桃外觀擁有啡褐色澤的合桃猶如琥珀一般。師傅將其加入芝麻、糖漿製造,口感酥脆香甜,合桃味濃。馳名深井陳記燒鵝半隻燒鵝肉質大只飽滿,肥瘦均勻,而且燒製時間控制恰到好處,入口毫不乾嚡,仍能保持濕潤嫩滑,甘香帶汁,鵝味濃郁。秘製椒鹽鮮魷色澤金黃的鮮魷肉質大塊新鮮,配搭上蒜粒、辣椒等作調味,口感酥香爽脆,煙韌彈牙,鹹鮮惹味。西蘭花帶子翠綠的西蘭花口感鮮甜爽脆,清新入味。而帶子則肉質厚實,味道甘甜鮮味,結實彈牙。避風塘小炒王小炒王用上小墨魚、韭菜、蝦乾等材料炒製而成,食用時富有口感,鑊氣十足,鹹香爽彈,是用作送酒的佳品菜餚。四川炒蝦球配料用上辣椒、紅椒、蝦肉一同炒煮製成,入口味道辛香帶麻,口感則既是清甜爽脆,亦有香嫩彈爽。豉汁蒸大鱔肥美的鱔肉加入了豉汁、蔥花、芫荽、紅椒調味提鮮,入口肉嫩軟滑,鹹香入味,鮮甜即化,並且骨刺甚少。豉油皇鵝腸師傅把鵝腸用鹽搓均勻後即用水浸泡片刻,隨後再加入料酒爆炒至捲曲,並撒上麻油、香菜、蔥粒、紅椒絲點綴,口感香滑爽脆,鹹鮮入味。清湯蘿蔔牛
琥珀合桃
四川炒蝦球
豉汁蒸大鱔
豉油皇鵝腸
清湯蘿蔔牛坑腩煲
清湯使用了牛腩、牛筋肉、牛骨、黑椒等香料熬製而成,飲用時牛味濃郁,鮮甜帶辣。而主角牛坑腩軟腍嫩滑,牛香出眾,白蘿蔔則入味多汁,細嫩甘甜,是屬一道開胃且驅寒暖肚的菜餚。

總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境則設有室內、外兩個用膳區域。食材方面精心製作,鑊氣十足,其高質的水準味道讓人吃過是念念不忘。
2021-08-01 640 views
星期天,同女友家人入深井食午飯,之前食過裕記,今次揀呢間陳記食。環境就一般,揸車就要搵下位,因為間舖個位置近馬路坐馬路邊,同埋泊車要考少小工夫。。另外,重點大熱天時無冷氣,所以扣左小小分。我地一行四人,叫野食不多,味道還可以。。例牌,夠4人食用,皮夠脆,但肉質唔嫩,有少少「銀銀」地。楊洲炒飯,個飯較濕,唔夠乾身,偏淡,無乜獲氣。炆米,同炒飯一樣都係偏淡,唔夠味鮮魷拎返唔少分數總結,可以試一次!!!
另外,重點大熱天時無冷氣,所以扣左小小分。

我地一行四人,叫野食不多,味道還可以。。

陳記燒鵝

例牌,夠4人食用,皮夠脆,但肉質唔嫩,有少少「銀銀」地。

楊洲炒飯

楊洲炒飯,個飯較濕,唔夠乾身,偏淡,無乜獲氣。

雪菜鵝絲炆米

炆米,同炒飯一樣都係偏淡,唔夠味

鮮魷拎返唔少分數

總結,可以試一次!!!

2021-08-01
Type of Meal
Lunch
陳記燒鵝
2021-07-25 451 views
藉著假期休息,特地到深井想吃燒鵝瀨粉!但真的是完全失望!先叫了一碗燒鵝瀨,基本上已經沒燒鵝肉!全是燒鵝皮、燒鵝骨!好!第一碗就算了!家人來到再叫第二碗,結果一樣!全是燒鵝皮、燒鵝骨!家人覺得一碗就算,兩碗都是這樣,實在太過了!叫了店員來查問,態度差!說燒鵝的背部是這樣的!我們問可以取消嗎?又說不行!最後給多一兩塊肉就算了!其實味道是不錯!但我沒基本上無食到燒鵝肉!價值近$60的燒鵝瀨粉!我只吃到燒鵝骨真的特地走到深井,吃著名的燒鵝!吃了$100幾蚊,真係唔知食左d咩!但卻得到這樣的待遇!真的是浪費了我一天的假期及好心情!
藉著假期休息,特地到深井想吃燒鵝瀨粉!
但真的是完全失望!

先叫了一碗燒鵝瀨,基本上已經沒燒鵝肉!
全是燒鵝皮、燒鵝骨!

好!第一碗就算了!

家人來到再叫第二碗,結果一樣!
全是燒鵝皮、燒鵝骨!

家人覺得一碗就算,兩碗都是這樣,實在太過了!
叫了店員來查問,態度差!
說燒鵝的背部是這樣的!
我們問可以取消嗎?又說不行!
最後給多一兩塊肉就算了!

真的特地走到深井,吃著名的燒鵝!
吃了$100幾蚊,真係唔知食左d咩!

但卻得到這樣的待遇!真的是浪費了我一天的假期及好心情!
2021-07-25
$80 (Lunch)
2021-06-20 544 views
父親大人點名去深井食燒鵝星期六晚間間都好多人所以最後去左呢間試半隻份量,超多!我地四個人都食唔曬味道還好將燒鵝浸落去瀨粉 超正椒鹽鮮魷個樣唔錯,但食落去味道唔係太濃,麻麻地$38一隻始終唔係海鮮鋪頭我都係覺得一般般,唔係太夠豉油
父親大人點名去深井食燒鵝
星期六晚間間都好多人
所以最後去左呢間試
半隻份量,超多!
我地四個人都食唔曬
味道還好

將燒鵝浸落去瀨粉 超正

椒鹽鮮魷
個樣唔錯,但食落去味道唔係太濃,麻麻地

$38一隻
始終唔係海鮮鋪頭
我都係覺得一般般,唔係太夠豉油

2021-06-01 640 views
老實講,我住深井但都好小食燒鵝,因為深井除了燒鵝還有其他好食的食肆。話說朋友來我家玩,玩完她說要食燒鵝,只好奉陪‼星期日就人多,其實平日係無咩人食架,即係街坊係唔會幫趁囉‼又中伏啦,除左隻鵝係ok之外,其他餸係一d都唔好食,仲要係d 餸價錢唔平架播,就連炒通菜無鑊氣之餘,碟餸都係核核突突,唔該比d良心來做生意好唔好。
2021-04-03 1081 views
如果你告訴朋友你去深井,所有朋友都會話你去深井食燒鵝啊?深井燒鵝真係咁出名?今日就同朋友去行山,荃灣出發經「元荃古道」落山就係深井村,我們是故意計劃行程終點站深井,食燒鵝我會去老字號,陳記在深井屹立 70 多年遠近馳名,應該都保持到質素,就試試呢間喇!叫碟例牌試試先😜🥢燒鵝例牌 $188色澤深褐陣陣香氣蜂擁而上,咬落微暖肉質有嚼勁。酸梅醬好有懷舊味。👍🥢蝦米粉絲雜菜煲 $78整體我較為欣賞這煲蝦米粉絲雜菜煲,蝦米鮮香惹味,菜芯、西菜花都比較嫩綠,冬菇爽口有質感,加埋瑤柱絲提鮮滋味甚佳。👍服裝同座位都算舒服,戶外戶內氣氛不錯。
如果你告訴朋友你去深井,所有朋友都會話你去深井食燒鵝啊?
深井燒鵝真係咁出名?

叫碟例牌試試先😜

🥢燒鵝例牌 $188
色澤深褐陣陣香氣蜂擁而上,咬落微暖肉質有嚼勁。
酸梅醬好有懷舊味。👍

🥢蝦米粉絲雜菜煲 $78

服裝同座位都算舒服,戶外戶內氣氛不錯。
2021-03-28
$160 (Dinner)