2018-04-22 1007 views
初二打黎問,有無小菜,佢話有,甘我地未去個到食。去到結果得套餐,我地8個大人,話只有十二人餐提供,結果我地要係甘打包。上生果夠膽食上8個就算,仲要服務態度勁差,埋單埋三個字,講明全包宴,結果有另外收費。實在太差,唔會再光顧。有bb車都安排我地上樓,實在太差。
2018-03-22 573 views
前排好流行食蒸汽火鍋因為較為建康但通常食親都係散叫較貴今次屋企人生日食餐好,又吾想就住叫,最好就係好食仼食嫁啦仲有醬料可以仼加首先,粥底三款一有准山雞粥,排骨粥,准山瑶柱我地諗住有肉,清清地選擇准山瑤柱一㴝放一碗米同准山等蒸完果啲蒸話落哂去燉湯二選一准杞燉老雞和姬崧茸燉螺肉我選擇後者好有味,夠熱三款必有野有乳鴿,皮脆,肉多,炸到香脆有專人幫手蒸好好服務,又會顧及到不同海鮮類型,需要蒸時間慢慢食,一面等一面食貝殻類拼盤夠鮮龍蝦大隻海鮮可以選四象拻蚌,蟶子,蝦,馬刀貝選了大元貝,海蝦,鮑魚,龍萣完部都好鮮有其他仼叫有牛,雞蒸可以保留肉汁不老仲有丸類可以叫,全部手打彈牙仲有菜類蒸好健康,保留營養^_^有蒸馬拉榚和薑汁糕,好有薑味,又煙韌成個蘢蒸好正仲有仼飲枝樽啤酒,韓式汽水,仲有竹庶水仼飲只飲酒都抵平日仼食二個半鐘都係338加茶芥20屋企食得好開心
前排好流行食蒸汽火鍋
因為較為建康
但通常食親都係散叫較貴
今次屋企人生日
食餐好,又吾想就住叫,最好就係好食仼食嫁啦

仲有醬料可以仼加

首先,粥底
三款一
有准山雞粥,排骨粥,准山瑶柱
我地諗住有肉,清清地選擇准山瑤柱
一㴝放一碗米同准山
等蒸完果啲蒸話落哂去

燉湯二選一
准杞燉老雞和姬崧茸燉螺肉
我選擇後者好有味,夠熱

三款必有野
有乳鴿,皮脆,肉多,炸到香脆
有專人幫手蒸好好服務,
又會顧及到不同海鮮類型,需要蒸時間
慢慢食,一面等一面食
貝殻類拼盤夠鮮

龍蝦大隻

海鮮可以選四
象拻蚌,蟶子,蝦,馬刀貝
選了大元貝,海蝦,鮑魚,龍萣
完部都好鮮

有其他仼叫有牛,雞
蒸可以保留肉汁不老
仲有丸類可以叫,全部手打彈牙

仲有菜類蒸好健康,保留營養^_^

有蒸馬拉榚和薑汁糕,好有薑味,又煙韌
成個蘢蒸好正

仲有仼飲枝樽啤酒,韓式汽水,仲有竹庶水仼飲只飲酒都抵

平日仼食二個半鐘都係338加茶芥20
屋企食得好開心

2018-03-22 327 views
印象中從來未去過堅尼地城,就算地鐵開通左堅尼地城站到而家先至第一次去,發現呢度雖然係舊區,有好多舊唐樓,同時間唔中又有啲新起嘅樓,完全係典型嘅香港市區重建地區之一,經過呢間食店有蒸氣石鍋,入去是旦食-任飲任食。有兩種湯揀,揀左個款後來侍應話冇,咁就要左另一款,如果再熱啲應該會更好。先食已經預先整好嘅乳鴿。跟著即席蒸開邊龍蝦。侍應將啲貝殼類海鮮倒落個石鍋,令到好有氣氛,繼續海鮮,叫左蠔丶帶子,雖然有自助醬吧,我個人較喜歡食海鮮時原汁原味。
先食已經預先整好嘅乳鴿。
跟著即席蒸開邊龍蝦。
2018-03-20 222 views
自從西灣有地鐡之後,揾食由東邊揾到西邊,無難道喇,第一次坐地鐵嚟到堅尼地城站,B出口一出,直行去海邊,同愛人拍拖食風追浪睇日落,好浪漫喔💕,行到巴士總站有D櫈,我認得出有膠劇喺度拍添;扮完主角情侶開始餓,行入一條街見有蒸氣石鍋任食,我哋互望一下,笑住決定入去扮埋王子公主,俾人服侍食餐海鮮餐;先嚟每人半隻脆皮燒乳鴿燉湯,可二選一,姬崧茸燉螺肉,每人一盅,有雞有排骨一同燉唔怪得咁甜貝殼盛盆,有三種貝類生猛龍蝦,每人半隻海鮮,九選四,我哋揀左生猛大元貝、北韓象拔蚌、美國桶蠔、生當龍躉件,唔知係唔係一齊蒸嘅關係,元貝蒸老左,而象拔蚌從北韓嚟,切絲上有D削,其它都唔錯😋任飲啤酒、韓式食品、竹庶水自助醬汁吧,多款選擇食哂個餐D定食,已飽左七成,我哋叫左D任食,直情飽到上心口不得不提個精華,瑤柱鮮淮山粥,用呢個有淮山甜味加瑤柱鮮味嘅粥,暖一暖個胃至走,真幸福。

先嚟每人半隻脆皮燒乳鴿

貝殼盛盆,有三種貝類

生猛龍蝦,每人半隻

任飲啤酒、韓式食品、竹庶水

自助醬汁吧,多款選擇

食哂個餐D定食,已飽左七成,我哋叫左D任食,直情飽到上心口

2018-03-13 193 views
又嚟左潮福啦 第一次試堅尼地城依間 水準都唔錯~ 點左個套餐 除左海鮮之外仲有湯同乳鴿 湯仲有兩款揀 我地一人揀左一碗 都好香 食到lam lam俐一如既往揀左懷山雞肉嘅粥底 懷山去濕去水腫 等自己食得冇咁罪惡感lol蜆,聖子,同龍利柳都係每次必點,實在係太鍾意食。上嘅時候已經有薑蔥調好味,蒸熟果陣就好鮮甜啦~套餐嘅話,仲有好多其它餸菜可以任叫,我地就叫左蘿蔔,牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,雞肉,同埋豬頸肉!全部都好好味,值得推介!

2018-03-13 89 views
又好味又抵食嘅蒸氣火煱想食海鮮,揾間任飲任食嘅蒸氣火煱先!潮福個套餐真係好正,一開始有燉湯,乳鴨送,又包左好多海鮮,而且其餘食物都係任叫任點任飲!燉湯有兩款選擇,兩款都叫左,夠熱夠味,而且冇咩味精,乳鴨一流,炸得剛剛好,好滑身,然後就黎全部海鮮啦!花甲,桂花蚝都夠大隻,蒸一陣就食得,都吾使落什麼醬汁都已經好鮮甜,另外象拔蚌同聖子都好彈牙,爽口,好味呀!仲有大大隻龍蝦,夠晒份量,蒸完即刻食,wow~ 新鮮,陣龍蝦味一流!最後仲叫左龍躉件,好嫩滑,都好鐘意食。任點食物方面,有雜菜,各款蝦丸牛肉丸墨魚丸等,仲有勁好味嘅豬頸肉呀,我食左好多,又吾硬,好爽口,正! 飲料果汁都係任飲,冇得輸呀!
又好味又抵食嘅蒸氣火煱

想食海鮮,揾間任飲任食嘅蒸氣火煱先!

飲料果汁都係任飲,冇得輸呀!

2018-02-28
2018-03-02 73 views
海鮮唔新鮮,加菜等30分,叫極無人理。唔明點解咁多人like,造馬?既然你地咁忙,叫極都無人應少啲人食都無所謂啦⋯⋯收400位,一啲都唔值。或者因爲堅尼地城無嘢食🤣
收400位,一啲都唔值。或者因爲堅尼地城無嘢食🤣
2018-02-23 143 views
西環店。388任食,骗人。埋單才知每人要收醬油費再加小食費連加一,每人450。所謂鮑魚和蜆不知是否過年無人出海或是什麼問題,完全不新鮮,龍蝦和雞的雪藏味道真正!侍應和經理態度也是超級懶服務,六點到,第一枱客到,七點第一個菜到,任食價,叫了燉螺肉湯上枱變了老雞湯,算,樓面話今日只有一種湯,要換冇,奇怪,之後有另一枱客到又有,算,再追單要等到八點十五分才到,算。一餐晚飯第一枱客到,可以等到最後一枱客才能埋單!以後可以不去,完全感覺受騙!
侍應和經理態度也是超級懶服務
2018-02-21
$450 (Dinner)
2018-02-18 99 views
到年尾,又係食團年飯新年飯無數既飯局。今晚黎潮福試下呢個蒸氣海鮮鍋。晚餐海鮮set 每位388, 野飲任飲, 前菜個酸雲耳有麻香,夠晒醒胃。調味料亦多選擇。首先每人上隻乳鴿,唔太大唔太細隻岩岩好,唔會嚡好正,皮薄夠晒香。亦有湯揀,今日飲海螺湯,飲得出唔多味精,不過梗係唔夠屋企老火湯足料。與此同時又黎半邊龍蝦,果然新鮮既料就咁蒸都夠晒鮮甜。再黎一個貝殼盛,花甲蜆仔大中細都有除此之外有四款自選海鮮,今晚揀左元具、象拔蚌、鮑魚同埋魚。本身以為蒸野都係無咩味要點多d 配料,點知每樣野都食到原本既味道,就算唔點鼓油都唔會好寡。其實食到呢到咁上下飽,但仲有任叫任點既牛、點心、丸同蔬菜等,我就食唔落啦。最後佢既精華 亦都係個碗粥,真係好鮮甜軟滑濃味,有晒岩岩咁多種海鮮既味道,飽都忍唔住食晒成碗! 惟衛生方面可以改善。
到年尾,又係食團年飯新年飯無數既飯局。

今晚黎潮福試下呢個蒸氣海鮮鍋。

與此同時又黎半邊龍蝦,果然新鮮既料就咁蒸都夠晒鮮甜。

再黎一個貝殼盛,花甲蜆仔大中細都有

除此之外有四款自選海鮮,今晚揀左元具、象拔蚌、鮑魚同埋魚。

惟衛生方面可以改善。
我地2個人叫左任叫任食蒸氣石鍋海鮮餐, 每位盛惠$388, 另加茶芥每位$20, 酸菜每碟$28, 再加一, 2人總共食左$928, 食2小時, 食咁貴, 換黎只有失望。失望原因有四:一. 食物唔新鮮佢啲海鮮真係好唔新鮮, 攞出黎俾你食嘅, 都係雪藏, 貝殼類食品, 包括: 鮑魚、馬刀貝, 仲要有陣臭味, 係好唔新鮮嘅臭味。問個侍應, 佢話因為有青口, 青口係咁嘅味......大家判斷下會唔會係因為青口, 所以成堆貝殼類食品會臭.......二. 唔抵食每位$388嘅任食任叫, 但海鮮並唔係任食架, 只可以揀4款, 仲要每人每款只有一隻, 即係: 叫美國桶蠔...只有一隻、叫海蝦...只有一隻、叫龍躉件好啲...有2件。我就覺得真係唔抵食!! 如果佢係新鮮都算啦, 弊在佢唔新鮮得黎, 個量仲少到不得了。其他食物, 如: 牛肉、菜、丸, 係任叫任食, 但都有得你食先得(原因睇下面)。三. 上菜速度極慢計埋我第一次落單, 成餐飯我只係落過3次單(如果食普通放題一定唔止)。叫下牛肉、菜、丸咁, 每次落完單都要等半個鐘先黎, 係半個鐘!! 仲要每次限死你幾多人, 就叫幾多份, 叫多都唔俾你。結

失望原因有四:
一. 食物唔新鮮

二. 唔抵食

三. 上菜速度極慢

計埋我第一次落單, 成餐飯我只係落過3次單(如果食普通放題一定唔止)。叫下牛肉、菜、丸咁, 每次落完單都要等半個鐘先黎, 係半個鐘!! 仲要每次限死你幾多人, 就叫幾多份, 叫多都唔俾你。結果, 成餐飯就係等.......

四. 漏單之餘, 仲推卸話係廚房執漏, 唔關佢地事

任食中係包幾款點心, 如: 馬拉糕、薑汁糕、荷葉糯米飯等。三次落單, 三次我地都有落點心, 但佢點心最後一樣都冇黎過。第一次漏單個時, 我地追單, 佢話廚房執漏, 叫我地再點過, OK, 咁再點。
第二次其他野食都黎, 係無點心, 咁我問:「係咪冇點心呢?」侍應話有, 廚房執漏。咁我話, 不如你幫我地追下, 佢就話:「我有入單, 廚房執漏, 你再點多次啦。」OK, 咁再點過。
到最後其他野黎時, 見到佢架車有點心, 但佢竟然話籠點心唔係我地, 係43號枱。我同侍應講, 我地叫左3次, 3次都冇, 個籠點心可唔可以俾左我地先, 佢唔肯, 話係第二張枱架, 連單都唔幫我地追!!! 真心嬲
......到最後都係冇點心黎過。最嬲係我臨走時去廁所, 行過其他枱, 人地係有點心架!!! 大大籠馬拉糕、薑汁糕!!!

好真心奉勸大家, 要食蒸氣火鍋, 真係唔好去呢度食, 食唔飽之餘, 仲換黎一肚氣, 食物、服務態度都真係差到不得了。講真, 2個人食$928, 出面大把選擇。大家眼睛雪亮, 上面好評打手所講嘅, 可以衡量下真偽。我食完真係唔覺有佢地講咁好。
2018-02-17
$464 (Dinner)
工作人員服務態度極差,食材也少,貴的離譜,ㄧ位約600,味道一般,重點是服務人員非常差,還被他們惡意耍著玩,太可怕的店了。我想以後open rice的食評要保留,參考一下Google map的比較真實。
2018-02-09
Chinese New Year
2018-02-09 76 views
Super Blue Blood Moon 加上香港成了名副其實的"凍"感城市,特別的日子首選紀念當然是厲害的海鮮餐廳,作為一輩子難忘的記憶,其實,在台北的日子,可能整個冬季,只要一有個冷氣團來臨,就會想找一家暖呼呼的火鍋作為暖心又暖胃最佳生活調劑,今天朋友選的這家特別的蒸氣石鍋,在堅尼地城的電車道旁,一下站即可看到有如藍海般的海鮮百寶箱,每一種海鮮都要標示好每兩的價格,真的很適合我們這種觀光客,不用擔心點時價貴桑桑的海鮮食材,而且清楚的標示了有哪些魚種,因為香港跟台灣好多東西的用語不同,可以讓我找谷歌大神搜搜。但原來有非常貼心的任揀任食任飲的蒸氣海鮮餐,真的不用麻煩谷歌大神了,太棒了,很想來高歌JAY的不用麻煩~不用麻煩了~而且可以說是非常的周全,重點是這個價格,竟然可以吃到這摩多海鮮,有影謀,快快選擇了這個組合後,貼心的店員大姐,聽到我們說國語,原先擔心是否需要展現指點神功,可愛的大姐立刻說了普通話沒問題的~究感心~有種回到家鄉的溫暖。不得不說店家真的很貼心,天氣真的太冷了,我們一點完後,大姐就迅雷不及掩耳的立刻送上了兩盅燉湯,我點了淮杞燉老雞湯,燉得很像老火湯一樣,把所有好食材的

不得不說店家真的很貼心,天氣真的太冷了,我們一點完後,大姐就迅雷不及掩耳的立刻送上了兩盅燉湯,我點了淮杞燉老雞湯,燉得很像老火湯一樣,把所有好食材的精華都滴漏進湯頭裡,更驚人的是,老雞的骨頭被施了化骨綿掌吧,骨頭燉到是入口即化,膠質鈣質全都一次到位。
淮杞燉老雞湯、姬松茸燉螺肉

喝完湯暖了胃後,桌邊服務的大姐邊準備海鮮蒸氣石鍋的食材時,大姐快手的將最後必食粥底的米粒撒入鍋底,神速道我都來不及拍照,同時送上了半隻脆皮乳鴿,可以讓我們海陸共享,在大姐準備的同時,我們也去準備了沾醬,這裡的沾醬竟然有XO醬讓饕客無限取用,各式飲料也是無限拿取,超抵食

一回座,大姐已經蒸熟了生猛龍蝦,這個有如蒙古包的蒸籠,掌控了極佳的溫度,加上大姐專業的掌控了時間,但最重要最重要的還是來自於新鮮的天然食材,龍蝦肉顏色如同小嬰兒的皮膚般粉嫩,口感非常彈Q,一整顆大大的鮮鮑,彈牙中散發出清香海味於舌尖上,聖子皇、象拔蚌、大元貝及貝殼盛盤,真的是太過癮的海鮮套餐。
生猛龍蝦
生猛大元貝
蘇格蘭聖子皇
北韓鮮鮑魚
貝殼盛盤
手打梅菜豬肉、手切和牛肉、雜菜籃

吃完海鮮盛典後,滿足的味蕾,大姊開始送上雜菜與手工丸,其中梅菜豬肉丸,特別的口感搭配,在丸丸群中為之一亮,也是我第一次到這種混合丸,以及甜點的馬拉糕與薑汁糕,原先已有八分飽了,甜點一來真的有第二個胃,馬拉糕非常蓬鬆薑汁糕非常彈Q,必點必點。
馬拉糕

薑汁糕

最後壓軸當然就是吸取所有海鮮雜菜精華的粥底,最為一場盛宴後完美的ENDING,

瑤柱鮮淮山粥
瑤柱鮮淮山鍋
2018-01-31
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$338 (Dinner)
Anniversary
馬拉糕
薑汁糕
瑤柱鮮淮山粥
瑤柱鮮淮山鍋
  • 淮杞嫩老雞湯、生猛龍蝦、貝殼盛盆、生猛大元貝、北韓鮮鮑魚、手打酸菜豬肉丸、雜菜籃、馬拉糕、薑汁糕
以前和家人吃了兩次旺角分店,服務還好,食物都不錯,其他任食的下單了上菜也很快。 將會闡述的事實證明,就算是同一集團,不同分店也會有很大分別,果然品質監控很重要。 這次光顧是因為公司的團年飯,2張大檯總共20人,滿心歡喜。 首先送上的湯,全部已經是涼的,完全連暖的感覺也沒有。老細叫部長換回暖的湯,那個部長也不情願般,要叫兩三次才換,這樣如我給們的感覺已經不好。 海鮮很快就來齊,第一鍋蒸完指定時間發現貝殼類不夠熟,幸得侍應姐姐發現鍋放歪了(是西裝部長置鍋的)。 然後海鮮剛吃的時候,我已經交了第一張任吃單給部長,就是以防上菜很久。結果海鮮都吃完了,第二張單也交了,食物還沒到。其間問了部長,含糊以對。結果要再過半小時食物才到,仔細一算其實由第一張單起已過1小時,同事也不滿,如果此時部長積極一點解釋和跟進,感覺就會好很多。 總結來說,部長服務質素有待改進,亦完全影響心情,而負責招待的侍應姐姐就很好,看到她連其他檯的結帳也要幫忙做...真的辛苦她。另外食物質素不錯,粥底吸收了精華,很好味。那麼冷的天氣果然還是熱吃最好。P.S. 去洗手間的通道,沒有地毯的

這次光顧是因為公司的團年飯,2張大檯總共20人,滿心歡喜。

P.S. 去洗手間的通道,沒有地毯的地方太滑了,應該是因爲地磚上日積月累的油,希望可以改善一下。

北韓鮑魚
帶子
2018-02-08
Chinese New Year
北韓鮑魚
帶子
傳説在遠古的石器時代,女媧煉就了三萬六千五百零一塊石頭補天,最後剩餘一塊不用, 視為頑石。此一頑石頭後來 被一位和尚點化,化身通靈寶玉, 紅樓夢的 第一男主角賈寶玉, 就正是含著這塊通靈寶玉出世的。今天來到這裏 吃蒸氣石鍋, 不知怎樣的, 紅樓夢的情節就突然跑到我的 頭腦裏。 潮福的閃閃招牌 ,劃破了寧靜的 堅尼地城舊區, 就好像曹雪芹筆下的大觀園一樣。。。 萬綠叢中一點紅, 令人覺得 奪目耀眼 。蒸氣石鍋。。。 就變成了 賈寶玉出生時口中含著的頑石玉佩 ,福福郎今夜幻想的搖籃。 看著這頂造型精巧的竹籃 蓋子, 裏面盛著燕環肥瘦 、各有性格 的美艷海鮮, 加上侍應姐姐熟練的手藝, 為我們源源不絕的 烹調美食, 真是 蒸氣不醉人、人自醉啊!賈寶玉的性格,就是率真多情。 看著各樣海鮮, 大家都真情流露了。。。 食、色、性也, 這本是平常事。但是夜。。。眾人皆醉我獨醒, 因為今夜 福福郎要負責選美,選好六款 當時得令,最鮮甜美味的海鮮, 及紙醉金迷、五顏六色的各色蔬菜 供大家享用。首先出場的是。。。 開邊大龍蝦「面如敷粉,唇若施脂,轉盼多情,語言常笑。天然一段風騷,全在眉梢;平生萬種情思,悉

首先出場的是。。。 開邊大龍蝦

「面如敷粉,唇若施脂,轉盼多情,語言常笑。天然一段風騷,全在眉梢;平生萬種情思,悉堆眼角」。

熟了的龍蝦, 就像紅樓夢裏面的女主角林黛玉 多愁善感的彎月眉一樣, 惹人憐愛。 讓我們恨不得立即把它吃進肚裏。

品嘗之下, 發覺龍蝦肉質爽嫩, 配上少量辣椒豉油, 簡直是味覺的極致享受, 令人好回味。

貝殼盛盤 。。。猶如紅樓夢的 第二女主角 薛寶釵,緊接登場。

[金玉良緣、羞籠紅麝串、倚床繡鴛鴦] 一隻隻脹卜卜的 大貝殼、小貝殼, 猶如鴛鴦戲水般 ,在石蒸鍋裡面翻滾。 不消四分鐘 ,已經面紅如胭脂 , 秀色可餐。。。

大貝蜆 是我今夜的最愛 。它的肉質鮮甜 ,有一種海鮮獨有的 鮮味 ,吃完讓人齒頰留香 。。。 這股海水的鹹鮮味簡直不得了, 難怪大貝蜆如此誘人。。。

緊接其後 有蘇格蘭蟶子皇。

蒸熟後肉質清爽, 鋪上粉絲和蒜蓉, 食味頓時變得 豪邁隨性, 猶如紅樓夢裏面的 另一金釵 史湘雲,外表「蜂腰猿臂,鶴勢螂形」, 但性格爽直, 毫不忸怩作態。

其餘的十二金釵代表 : 有朝鮮佳麗。。。活跳鮮鮑魚。

加上蟲草花一起蒸, 肉質厚重 ,咬起來時甚有口感。 點上辣椒豉油 之後品嚐, 食味更好。

嬌滴滴大元貝, 猶如紅樓夢裏面的四大丫鬟襲人。。。「花氣襲人知驟暖,鵲聲穿竹識新晴 ]。

被 頑石鍋 蒸了三分鐘,剛剛熟的大元貝, 在粉絲、蒜蓉 的作伴下, 味道鮮甜清雅。 我在沒有點任何醬汁的情形下就把牠吃掉了! 純純的 瑤柱 鮮味, 本身就是最好的調味料啊!

壓軸出場的 象拔蚌, 是整晚比較普通的一個海鮮。

切了絲的象拔蚌, 雖然加上了蔥蒜和粉絲 一起蒸。 但是無論賣相及食味, 好像都給 其他海鮮比了下去。 猶如紅樓夢裡面的悲劇人物香菱一樣,[ 根並荷花一莖香,平生遭際實堪傷。自從兩地生孤木,致使香魂返故鄉。]

吃完海鮮 ,還有精挑細選的 六寶丸、 和牛片、 蔬菜拼盤 和美點雙輝一一 蒸鬆糕 和薑汁糕 ,供我們細意品嚐 。

除此以外,還有乳鴿食,又有老火燉湯、 各式韓國汽水任飲。這一餐,真的 很豐富。。。而且 吃的十分愜意。

吃了那麼多不同的海鮮 、小丸子和七色蔬菜, 真的有點像 。。。劉姥姥入了大觀園。

劉姥姥是在「眼花頭眩」迷路的情況下,誤撞進怡紅院的。 現代的福福郎 ,則是透過 現代紅娘openrice 和同事的口碑介紹 ,穿過了「月」洞門,橫渡一帶碧瀏清「水」,看見 開飯啦「鏡」裡 的食家 ,給這家店子 戴了滿頭的 好評, 猶如錦上添「花」,把此合將起來不就正是「鏡花水月」!

壓軸登場的, 就是盡吸海鮮精華的 淮山瑤柱粥。 粥底經過了三小時 的慢煮 ,變得充滿綿綿情意, 吃下去很有一種 有內涵 又 溫柔的感覺, 慢慢把你的胃暖起來 。。。替這一頓 石鍋海鮮晚餐畫上完美的句號。

後記

離去之際 ,看著餐廳閃閃的招牌, 很難不令人想起曹雪芹筆下的紅樓夢一一大觀園啊!可惜的是 ,紅樓夢只是南柯一夢 , 夢醒了! 紅塵來去,只變成一縷輕煙。

但我們今夜,是確確實實的吃了一頓 美味 極致 的海鮮餐。。。 雖然美好的時光、總是 在不知不覺的一瞬間流逝。

就如曹雪芹筆下的 太虛幻境。 春來一覺醒, 原是夢一場 !

人生在世,匆匆數十年。有很多事,其實都不用太執著。 能夠像 紅樓夢的賈寶玉般風流倜儻、輕鬆瀟灑地生活,不也是很不錯嗎?

今夜,就此擱筆。 好讓我能 午夜夢迴時, 細意回味一下。。。今夜十二金釵的美味。

2018-01-31
Anniversary
  • 貝殼盛盆
  • 瑤柱鮮淮山粥
  • 紐西蘭鑽石蜆
  • 蒜茸開邊龍蝦
  • 蘇格蘭大元貝
2018-01-30 89 views
男友係個大食仔,今日又勁凍,所以就揀左嚟潮福食下石鍋海鮮啦!小食幾出色,特別係木耳💁🏻💁🏻酸酸辣辣😋 之後燉湯要左螺頭嘅,好出味,又夠足料!係等海鮮之前先嚟左個乳鴿,幾脆皮,細細隻食完就可以大食海鮮啦!先嚟左d蜆,好鮮甜!肉質幾有咬口(^^)之後係最期待嘅龍蝦,夠大隻,一拎d肉已經起到,煮得剛好!肉汁好豐富,食落非常有彈牙!帶子大大隻,配粉絲食口感好豐富!聖子鮮甜滋味❤️❤️手打丸同雞都係必食!牛肉都係出奇地好食!另外亦叫左蔬菜,幾新鮮最後再食個粥,好綿又有鮮味:-D

小食幾出色,特別係木耳💁🏻💁🏻酸酸辣辣😋

之後燉湯要左螺頭嘅,好出味,又夠足料!

先嚟左d蜆,好鮮甜!肉質幾有咬口(^^)

帶子大大隻,配粉絲食口感好豐富!

聖子鮮甜滋味❤️❤️

手打丸同雞都係必食!

牛肉都係出奇地好食!
另外亦叫左蔬菜,幾新鮮

最後再食個粥,好綿又有鮮味:-D