2017-11-21 23 views
打邊爐個湯底好緊要 好味嘅湯底可以令食材鮮上加鮮 餐廳湯底選擇 有26種以上 超誇張的 價錢由$68-288之間 豐儉由人胡椒豬肚雞鍋 $148半隻雞 $198一隻雞雞件是另上的 一睇就知唔係冰鮮雞 雞皮鮮黃色 脂肪比例平均 肉質嫩滑飲完胡椒豬肚湯之後 就可以加湯打邊爐 加入雞件湯底變得更鮮甜濃郁 我哋四個人叫咗半隻雞 已經好夠食美國肥牛(大)$128 擺盤確實幾靚 鮮紅色的一碟 雪花比例較少 但勝在牛味香濃鮮肥鵝腸$78 好香鵝油脂肪味 味道在口腔久久不散 爽脆彈牙 推介推介桂花蚌$118 灼完之後 雖然會有少少縮水但依然好大舊 非常爽脆 鮮味十足鮮蝦丸$78 手打製成 打到起膠 入口有種回彈效果豬粉腸$48 清洗乾淨沒有內臟的酸臭味 咬落去粉粉的鮮豬潤$48 爽口彈牙炸雲吞$58 即叫即炸 熱辣辣 粒粒食粒乒乓波咁大 入邊仲有原隻大蝦 真材實料 加埋沙律醬一齊食 惹味非常 小食都非常出色火鍋配料選擇非常多 海鮮 肉類 丸類 蔬菜 小食 刺身 樣樣齊 碟碟都好大碟 價錢合理本人最欣賞個湯底 非常濃味 喜歡胡椒豬肚雞湯的你 不要錯過秋冬期間仲有羊腩煲食 下次再嚟過
打邊爐個湯底好緊要 好味嘅湯底可以令食材鮮上加鮮

鮮豬潤$48 爽口彈牙

碟碟都好大碟 價錢合理
本人最欣賞個湯底 非常濃味 喜歡胡椒豬肚雞湯的你 不要錯過

秋冬期間仲有羊腩煲食 下次再嚟過
今日天氣轉凍,黎到九龍城去野!原來唔只泰國菜,我們仲可以選擇火鍋。今日我地選這間好多😁😁的火鍋店。這裡坐位好舒服 坐位軟熟💙前菜: 青瓜木耳海帶有少少辣味 好清爽 好脆口酸梅湯: 好凍,唔會好甜,剛好中和油膩感我們選了椰子雞湯煲: 好清甜,有馬蹄有好多椰子,好香好甜,半隻雞都好多,2個人食都好多,好滑好有雞味!🐔蝦滑豆球: 好彈牙,真材實料,唔會好大粒,好特別的!油麥菜:好青綠,份量都幾多仲叫了海鮮拼盤,好抵食!只需要98 有龍蝦、蠔、鮑魚、蝦、聖子!好新鮮,即叫即切,上枱時仲是活的,好生猛好新鮮,食落好鮮甜好好味龍蝦多麼大隻,好多肉!又甜又鮮蝦好大隻,活力生猛!🦐🦐我們還叫了雲吞, 8粒大大雲吞,一隻蝦同入味豬肉,皮簿又滑,好好味啊
今日我地選這間好多😁😁的火鍋店。

這裡坐位好舒服 坐位軟熟💙
前菜  青瓜木耳海草

前菜: 青瓜木耳海帶
有少少辣味 好清爽 好脆口

酸梅湯

酸梅湯: 好凍,唔會好甜,剛好中和油膩感
椰子雞湯
半邊雞

蝦膠豆波

蝦滑豆球: 好彈牙,真材實料,唔會好大粒,好特別的!

油麥菜

油麥菜:好青綠,份量都幾多

海鮮拼盤

仲叫了海鮮拼盤,好抵食!只需要98

龍蝦多麼大隻,好多肉!又甜又鮮

蝦好大隻,活力生猛!🦐🦐

2017-11-20
$300 (Dinner)
前菜  青瓜木耳海草
椰子雞湯
半邊雞
蝦膠豆波
油麥菜
海鮮拼盤
2017-11-21 265 views
一夜之間 香港嘅天氣變得非常寒冷 打邊爐嘅季節又嚟喇 我有個心態 喺九龍城打邊爐配料係好新鮮 係好好食 但係會好貴 但係今日食完燚火鍋之後 我呢個諗法係錯嘅天氣咁凍 叫番個豬肚胡椒雞鍋 (半隻) 就最適合不過奶白色嘅湯底 味道濃郁 好香嘅胡椒味同鹹酸菜嘅味道 又酸又辣好開胃 飲完即刻成個人暖番曬餐廳做緊個震撼價時令海鮮拼盤98蚊位有龍蝦 海蝦 蟶子皇 鮮鮑魚 日本蠔(5款)呢度係四個人嘅份量 每人可以食到一隻海蝦一隻鮑魚 一隻蟶子皇 兩隻日本蠔 和半隻大龍蝦餐廳有個大魚缸養住海鮮 即叫即割 上到枱還會動的 生猛程度滿分蟶子皇 灼一灼 離殼後就食得 啖啖肉 完全唔需要點任何配料 可以食到食材本身嘅鮮甜味 最重要嘅係冇沙 清洗得好乾淨 值得一讚全部海鮮都揼落個湯底到 啖湯鮮甜到不得了雖然餐廳做緊震撼價優惠 龍蝦都唔係畀啲細細隻你 成隻碟咁大 肉質爽口彈牙 帶有海水嘅味道 新鮮好味記得打openrice個電話訂座 餐廳仲會每人送一隻花膠筒 又抵食又新鮮又好食 我對今次嘅邊爐夜 非常滿意埋完單 餐廳職員仲每人畀咗張二十蚊優惠券我哋下次使用 咁抵唔係唔嚟吖嘛
一夜之間 香港嘅天氣變得非常寒冷 打邊爐嘅季節又嚟喇

天氣咁凍 叫番個豬肚胡椒雞鍋 (半隻) 就最適合不過

餐廳做緊個震撼價時令海鮮拼盤98蚊位

有龍蝦 海蝦 蟶子皇 鮮鮑魚 日本蠔(5款)

全部海鮮都揼落個湯底到 啖湯鮮甜到不得了

記得打openrice個電話訂座 餐廳仲會每人送一隻花膠筒

又抵食又新鮮又好食 我對今次嘅邊爐夜 非常滿意

2017-11-21 165 views
九龍城除了泰國菜,其實還有好多不同菜式的餐廳,火鍋館也好多。在門口經過看到這間火鍋店應該是新開的,格局寬闊又乾淨。餐廳名字也相當特別,燚,四個火字跟火鍋一定是最合襯的了,所以跟男友就進去了。門口有水箱,所有海鮮和刺身類都在這裡處理。檯不是很多,座位寬闊好舒適時令海鮮拼盤98元一位,兩位起,共五款是日新鮮海鮮,這麽抵是必叫的這裡的湯底種類有十多二十款,火鍋料也讓人目不暇給,心大心細。火鍋必備清熱飲品,自家製的菊花茶味道清新甘香,沒甚麼甜度,是原汁原味的菊花茶千挑萬選最後選了椰子雞鍋半隻。乳白色的湯底有大量椰肉和馬蹄,滾起後立即喝一完,味道相當清甜,也比較清熱,降低罪惡感雞件是另上的,店員會幫忙放到湯中。半隻雞的肉量多,好足料,啖啖肉,就算煮久了也不會變實,質素相當高我倆最期待的時令海鮮拼盤一上來我們都好驚訝,每人不到100元竟然可以一人一隻龍蝦,鮑魚和蟶子皇還有活蝦和八爪魚,豐富到不得了。活蝦新鮮到熟了後殼還是好脆,肉質爽味道甜龍蝦更是不用說,啖啖肉,之餘爽口既彈牙,味道鮮甜,還有濃郁的蝦膏吃,好正好正接著到蟶子皇,肉量好多,味道比龍蝦還要甜,質感爽脆,跟男友搶著吃鮑魚熟後還是好大隻,清

自家製菊花茶

椰子雞鍋

還有活蝦和八爪魚,豐富到不得了。
時令海鮮拼盤(兩位起)

活蝦新鮮到熟了後殼還是好脆,肉質爽味道甜

鮑魚熟後還是好大隻,清爽又鮮甜。吃整個拼盤我們都相當享受

牛魔王不能沒有牛肉吃,我們選了相對較便宜的美國肥牛,上菜完全是驚喜來襲。一盤有好多片,還要沒很多脂肪的,比我們想像中“肥牛”好多了

美國肥牛

薄薄一片好快熟,切的形狀有點像牛頸脊,咬下去肉質嫩滑,牛味香濃
最開心的是有吃不完的感覺

飽肚系列的選了蜂巢豆腐和他們推介的生麵。蜂巢豆腐煮熟了就如海綿把湯的精華完全吸收,又滑又軟~ 生麵好彈牙,比平常指定動作的出前一丁更美味又健康。
蜂巢豆腐,生麵

吃了新鮮豐富的海鮮,雞件,肥牛和其他配料,舌和肚子大滿足。這樣豐富的火鍋每人只是三百多元,抵食到暈~ 多人來的話叫個原條魚刺身更正

2017-11-12
$315 (Dinner)
自家製菊花茶
椰子雞鍋
時令海鮮拼盤(兩位起)
美國肥牛
蜂巢豆腐,生麵
2017-11-20 7 views
椅套背有店名黑底紅字幾型,唔知點解我諗起十二道鋒味,哈哈☺️今晚嗌咗個膳藥湯煲煱, 有好多淮山, 唔單止有補湯飲連料都可以食埋!好補身呀!芋頭炸到熱辣辣可以即刻食,外脆內粉!竹笙大大條,吸曬藥湯精華!墨魚丸豆卜 好夠彈力花膠好抵讚👍🏼好大隻! 108蚊真係好抵食,花膠勁多有骨膠原又可以養顏叫左半邊走地雞,又係超讚!👍🏼👍🏼🤗 好新鮮,啲肉質好嫩滑!放左落鍋唔記得左,勁耐之後拎番上黎都仲咁嫩唔”un”!!脆肉脘魚又係又大件又好爽脆,鮮!好豐富好滿足!☺️☺️

芋頭炸到熱辣辣可以即刻食,外脆內粉!

竹笙大大條,吸曬藥湯精華!

墨魚丸豆卜 好夠彈力

脆肉脘魚又係又大件又好爽脆,鮮!

好豐富好滿足!☺️☺️
兩公婆百無聊賴係九龍城搵野食,今日天氣涼左D,即刻心狠癢想打邊爐,經過南角道見到呢間有抵食海鮮拼盤,$98/1位(2位起),咁抵,入去試試先6點入座,第一枱,跟住陸續有客入黎,好彩啫見menu寫推介椰子雞煲,就點了半隻雞($148),湯黎到,奶白色,半隻雞,但份量很足,湯黎到,先嚐一口,啖啖椰香,清清甜甜,果然無點錯老公係牛魔王,所以點了頂級手切牛肉(例)$178,油脂分佈尚算平均,份量ok.第一舊淥得太熟,硬左d,店員見到,細心同我地講解淥至8成熟口感最好,淥到仲有少少粉紅,立即拎起,口感果然截然不同,又軟又滑$98/1位的海鮮拼盤,絕對抵讚,用料新鮮,龍蝦大大隻,鮑魚上枱仲郁緊,蠔又大隻新鮮,聖子又大隻又爽甜,全部海鮮都非常鮮甜太多肉,點個什菜盤$48,上枱大大碟,有西洋菜,唐生菜,冬菇3件,栗米3件,個份量絕對係出面火鍋店的2倍見到有自家制菊花茶,$28,點了一瓶,抵!當我們食龍蝦時,店員細心遞上濕紙巾,又幫我們換碟及撇油,講真,小店可以有此食物水準及服務態度,實屬難得,絕對值得推介兩個人,食到飽飽,成為$648,性價比高
,入去試試先

6點入座,第一枱,跟住陸續有客入黎,好彩啫

,湯黎到,先嚐一口,啖啖椰香,清清甜甜,果然無點錯
椰子雞煲

頂級手切肥牛(例)

海鮮拼盤(2人份)

見到有自家制菊花茶,$28,點了一瓶,抵!

兩個人,食到飽飽,成為$648,性價比高

什菜籃
2017-11-19
$320 (Dinner)
椰子雞煲
頂級手切肥牛(例)
海鮮拼盤(2人份)
什菜籃
  • 海鮮拼盤
2017-11-18 39 views
九龍城食打邊爐都係第一次,真係令人喜出望外呀!要食的朋友就要訂枱啦,因為呢度枱唔多,所以唔酒樓咁嘈,大班朋友黎就訂枱穩陣!今晚試椰子雞,用新鮮雞去煲,好鮮雞味,夠滑身,有馬蹄,但椰子味不算濃。另外,見到季節限定的海鮮拼盤都會想試一試,真係一試難忘!眼見師傅撈隻生猛龍蝦上黎,仲有跳下跳下的大隻海蝦,都知好新鮮,龍蝦落到湯仲識郁,好多膏,肉好爽,好鮮甜,海蝦都好爽,海味濃,聖子好大隻,又鮮甜,鮑魚都大隻,新鮮,只是蠔相比下無咁好味!誠意推介:花雕手切牛肉,花雕味好香,手切的肉用頸位,特別嫩口,食得到是貴價肉。手打五寶丸都係正,超彈牙,牛丸好重肉味有隻係黑松露墨丸,好香,好特別!
季節限定海鮮拼盤
花雕手切牛肉
2017-11-16
$420 (Dinner)
季節限定海鮮拼盤
花雕手切牛肉
今日同男朋友去九龍城買大閘蟹,就去附近找餐廳吃,因為我想吃火鍋,所以選擇了燚火鍋專門店。我同男朋友點了椰子雞,刺身,娃娃菜,烏冬、白蘿蔔、午餐肉同丸。待應勁細心,服務好好,而且耐心跟我們推介食譜。餐廳送了飯前小吃,涼拌青瓜,讓我們可以開胃點。椰子湯底,而雞是另上的,湯滾了才下雞,雞剛剛好熟,好嫩滑而肥美,湯好有椰子香,落足材料,正。刺身有帶子、三文魚、海膽。帶子超新鮮,入口即溶,好甜鮮。三文魚肥美,好新鮮,而海膽超新鮮,沒有臭腥味道,超鮮甜。超好味,超好味,超好味,重要的事説3次。總結,成價比高,落足心機,食材新鮮。

待應勁細心,服務好好,而且耐心跟我們推介食譜。

餐廳送了飯前小吃,涼拌青瓜,讓我們可以開胃點。

總結,成價比高,落足心機,食材新鮮。
2017-11-16 29 views
位於九龍城南角道的燚火鍋專門店,是一間刺身與火鍋為主打的火鍋料理店, 開業了一段時期。最近發現了它,就決定一定要來試一下。店舖以日式風格裝修 ,店內環境非常乾淨舒適,服務也十分周到。因為以刺身為主打,所以除了火鍋外,另一個重點就是要試一下他們的刺身。可惜朋友不吃生,所以我們只好focus在他的火鍋。店內真的好有日系風格,以木色為主的裝潢令人份外舒服。我們坐下就立即先選一個火鍋底,他的選擇都好多,什麼鍋都有,有選擇困難的我當然要想好久。不過最後我們都選了最大眾化的豬骨鍋。不過上鍋前店員先端來小食,好貼心。甜酸青瓜好開胃!澳門豬骨鍋$108雖然不知道為什麼要叫做澳門豬骨鍋,但它的材料真的好新鮮好足料,一鍋裡面有好多豬骨,所以煮成的鍋都份外香甜,好重豬骨味!而且價錢不貴,一大鍋都只是$108。值回票價!水魷和柏葉$48原本每份食材單叫$48,但老闆好貼心,可以讓人點兩款,那就可以試多一點。水魷好新鮮!柏葉又夠爽脆!而且一碟的份量也好多。本地手切鮮牛$258好肥美的靚牛肉,牛味又夠香濃,入口滿是牛的鮮味!煮完又不會太硬,入口還是嫩口有咬感!老闆自家解說是用上牛最靚的部份,所以牛味特濃!鮮紅色的
位於九龍城南角道的燚火鍋專門店,是一間刺身火鍋為主打的火鍋料理店, 開業了一段時期。最近發現了它,就決定一定要來試一下。店舖以日式風格裝修 ,店內環境非常乾淨舒適,服務也十分周到。因為以刺身為主打,所以除了火鍋外,另一個重點就是要試一下他們的刺身。可惜朋友不吃生,所以我們只好focus在他的火鍋

店內真的好有日系風格,以木色為主的裝潢令人份外舒服。
小食前茶

澳門豬骨鍋

澳門豬骨鍋$108
水魷柏葉
柏葉

水魷和柏葉$48
木地手切牛

本地手切鮮牛$258
好肥美的靚牛肉,牛味又夠香濃,入口滿是牛的鮮味!煮完又不會太硬,入口還是嫩口有咬感!老闆自家解說是用上牛最靚的部份,所以牛味特濃!鮮紅色的牛肉,一看就知道新鮮!而且脂肪份佈均勻,油肥香口而不膩。
自製墨魚滑

自製黑松露墨魚滑$88
真是又一極力推薦之選!好雪白彈牙的墨魚滑,入口彈牙。食得出材料好新鮮。重點是加上黑松靈,松露香跟墨魚好夾,令食材的味道更出。

黑木耳 $28
打邊鍋食木耳幾有趣,第一次試但原來挺好吃,木耳有益又爽脆。
花膠件

訂位送花膠件!令人喜出望外! 花膠補身又好吃!
自製菊花茶

不得不提這裡的自家製菊花茶$28,全自家製,所以完全不含防腐劑色素,而且不會太甜。淡淡的菊花香味、好下火,最選會打邊鍋喝!

這裡食材真是上等,價錢合理,兩人食飽都只是六百多! 好滿足,十分推薦!
2017-11-03
$300 (Dinner)
小食前茶
花膠件
自製菊花茶
1K
2017-11-14 169 views
一提到九龍城食飯,多數都係揀泰國野或者越南野,甚至最近有文試過食西餐,其實自從九龍城多左好多新樓之後,食品種類都多左好多,唔再局限於來來去去都係泰國野。當然啦,唔少得打邊爐啦,都有啲沙嗲肥牛煲嘅老店都出哂名架喇。今日假期就約左幾個朋友黎到九龍城打邊爐,揀左呢間新開嘅火鍋店,最近都有報章介紹過,主打用新鮮食材,兼價錢公道黎到時後6點鐘,客人唔多,但坐左半個鐘度,已經全店滿座,因為食店唔係太多位置,大約有六、七張枱嘅啫。後來先知佢地仲有樓上,人多可以訂房間。環境乾淨企理,加上當晚客人以細枱為主,我地都坐得舒適,而且唔會太嘈,邊食邊傾都坐左接近三個鐘,一行四人都捧住個肚走。餐牌供應超過20款湯底,價錢相宜,有比較普通嘅蕃茄薯仔、四川麻辣、藥膳鍋等都係$68-$78;另有豬骨、魚頭、海鮮胡椒豬肚雞、冬蔭公海鮮湯底等定價$108-$168;亦有多款雞鍋,例如花膠雞、人蔘雞、奇味雞鍋、四川麻辣雞、藥膳雞、椰子雞鍋,分成半隻雞或者可以選擇全份雞,同埋龍蝦鍋、花甲鍋、羊腩煲等,都係$168-$28。配料方面選擇豐富,有豬牛羊雞、刺身、海鮮、丸餃、小食、蔬菜、菇菌、麵食等,價錢都係同一般火鍋店差不多。亦

配料方面選擇豐富,有豬牛羊雞、刺身、海鮮、丸餃、小食、蔬菜、菇菌、麵食等,價錢都係同一般火鍋店差不多。亦都供應一啲組合優惠,例如手切牛配刺身$539、手切牛配活魚刺身$699等,但要數到最抵一定係每位$98嘅時令海鮮拼盤(兩位以上,每人限叫一次),拼盤足足有5款海鮮,黎到一定要點,海鮮款式視乎當日貨量,有龍蝦、蟶子、蠔、青口、蝦等等,到時問番店員。

本來我地都好想點,但因為同行朋友有孕在身,始終食海鮮唔係咁好,否則一定每人點一set。
因為見到隔離枱有客人點左,又有龍蝦又有蝦,蝦仲係新鮮識郁,佢地同我地吹起水上黎,都話好抵食。

醬油、前菜 $12/位
醬油、前菜

醬油、前菜

椰子雞鍋 $198/隻
湯底方面問過孕婦意見,我地決定揀椰子雞鍋,認真正,因為一飲就知道係用上新鮮椰青水製作,味道非常清甜,唔會有味精感,一人飲左兩碗仔先開始打邊爐。湯底夠入味,因為之後淥嘅配料都明顯食到有陣淡淡椰香

椰子雞鍋

諗住四個人,點一隻雞,事後我地話,點半隻都好夠,因為仲有其他配料嘛。雞肉肥大肉厚,完全唔老唔鞋,加埋椰子雞湯底,水準以上

頂級手切牛 $238/大
手切牛係是日我地四個都覺得好抵食,同必點。牛肉份量多,雪花靚仔到冇朋友,肥脂均勻,手切雙飛,唔會太薄身,口感嫩腍,牛味都濃郁,算係近期打過N次邊爐中,比較出色嘅手切牛。而且大份都係二百零蚊,真抵食

頂級手切牛

自製墨魚滑 $88/白松露
墨魚滑係招牌之一,可選配黑松露或白松露,十分推介啊!呢個墨魚滑都係必點呢,不論邊款口味,我地就揀左白松露,上枱嘅時候都見到松露份量相當大,一大pat,然後店員會幫我地撈勻。墨魚滑口感一流,有明顯嘅墨魚粒粒,相當足料,入口彈牙到不得了,而且松露味道香濃,十分回味

自製墨魚滑/白松露

手打鮮蝦丸 $88(+$10配芝士)
可以選擇加芝士/麥提莎/黑/白松露,我地加芝士,芝士流心效果相當出色,而且芝味好濃,蝦丸彈牙又有明顯蝦肉,雖然貴少少,但好值得點。
事後隔離枱同我地講話有麥提莎墨魚丸,我地先道當日早上睇過報紙介紹,就正正係呢間火鍋店。未知味道如何,但肯定係有創意 (笑)。
手打鮮蝦丸

雲吞 $58
雲吞唔算話好大粒,但裡面都有原隻蝦肉,亦都幾彈牙。

黃金魚片頭 $38、午餐肉 $38
魚片頭同餐肉冇乜特別啦,正尚火鍋配料。
黃金魚片頭

午餐肉

炸芋頭 $28、炸響鈴 $38
炸芋頭面頭脆脆地,淥完之後好腍身,孕婦話好喜歡。響鈴夠鬆脆,而且價錢唔貴。
炸響鈴

芋絲扎 $38、娃娃菜 $28
芋絲扎

娃娃菜

烏龍茶 $28/大、汽水 $12

整體黎講,呢間火鍋店嘅質素相當唔錯,食左咁多野,人均都係二百五蚊,如果下次黎食到個海鮮拼盤,更加大滿足。

餐牌:

Type of Meal
Dinner
頂級手切牛
自製墨魚滑/白松露
手打鮮蝦丸
娃娃菜
2017-11-14 51 views
九龍城除左有泰國菜多之外,當然唔少得火鍋店,呢間開左冇耐嘅火鍋店第一次黎,樣樣野都幾好食,有下次!星期日放假同幾個朋友過來打邊爐,揀左呢間評價唔錯嘅,而且我睇過價錢都好合理。不過想食建議最好都係預訂位置,因為呢度唔係好大,特別係人多,記得訂位。當日大概7點鐘已經滿座,你知啦,打親邊爐冇兩三個鐘走唔甩。我地揀左個椰子雞鍋 (大),已經有一隻雞,四個人夠哂。我地先飲左個湯,打開個蓋已經聞到好香椰汁味,飲左兩碗,完全唔覺有味精感,清甜夠滋潤雞方面我地要左原隻,原來一隻分兩碟上,我地都嚇一嚇呢,好足料,唔係雪藏春雞果啲,新鮮大隻,雞肉好嫩配料方面我地點左隻本地手切牛,冇點到最貴果啲,中間價錢,二百零蚊,估唔到質素咁好!份量好多,牛嘅紋路、脂肪比例平均,一睇就知係靚料,食落超腍身,完全唔肥膩,牛味突出,連隔離枱冇點牛見到都話碟牛靚芝士蝦丸、白松露墨魚滑:蝦丸好新鮮,有鮮蝦肉喺入面,食落都好彈牙,芝士喺入面好多,而且喺中心位流心度高,而且用濃味芝士,推介。白松露墨魚滑面頭勁多松露醬,哥仔幫我地搞暈左啲墨魚滑,松露味突出,但同一時間墨魚味冇被蓋過,而且食落啖啖墨魚肉,可見佢地用料好用心。呢兩款我地都

白松露墨魚滑面頭勁多松露醬,哥仔幫我地搞暈左啲墨魚滑,松露味突出,但同一時間墨魚味冇被蓋過,而且食落啖啖墨魚肉,可見佢地用料好用心。呢兩款我地都覺得好正。

鮮蝦雲吞:蝦丸都咁有水準,所以雲吞我地都冇失望,價錢唔貴,有豬肉之餘,都有成隻鮮蝦喺入面,抵食

午餐肉、炸響鈴、芋絲等都係正常水準,娃娃菜點左一份,估唔到咁多,相對其他火鍋店抵食好多。
炸芋頭大約都有十幾片,好香芋頭味,芋頭夠粉,幾好食

雖然我地冇點到海鮮拼盤($98/位),但其實好抵食,影左隔離枱果份,有蝦、龍蝦、鮑魚、蟶子等等時令野,佢地即日入貨,新鮮先放入去做拼盤,$98位有咁多野食,真係好值得試。店主都提議我地點,但同行朋友唔食海鮮,我地唯有放棄,下次一定要試呢。

整體呢間火鍋屬中上水準,價錢三百蚊都唔洗,可以再回訪。like左佢地fb,送左幾張廿蚊券俾我地下次用

2017-11-12
$250 (Dinner)
2017-11-14 23 views
​同朋友喺九龍城一帶影嘅相,朋友建議喺附近食埋野先離開,附近有好多火鍋店,由於看到合理的價錢,並且款式不少,就入咗去試!看一看餐牌,湯底都是主要以雞鍋為主,但當日唔係幾想食雞,所以就叫咗一個普普通通的番茄薯仔煲$68 味道非常之濃郁,可惜味道偏鹹, 但是材料有海量的蕃茄、薯仔以及新鮮的粟米。之後帶咗一碟美國手打肥牛,牛肉非常有份量,兩個人來說有點吃不消。薄薄的手打肥牛片牛肉味非常之重,但係質感比較鞋身,配上番茄薯仔湯底味道都錯。然之後帶咗一碟墨魚蝦滑豆卜,這個款色比較少出現在火鍋配料,確實特別,因此點了來試。墨魚蝦滑非常彈牙,並且係新鮮手打,值得一試!豆卜索晒湯汁,豆味仲非常之重。另外帶咗一碟竹笙,以及蔬菜籃。竹笙非常之爽口,份量亦都好多。而蔬菜籃嘅蔬菜都好新鮮,款式有生菜、油麥菜、冬菇、粟米呀,索晒湯底,超級好食!另外粉面類,點了粗麵以及烏冬,特別喜歡烏冬,原因是口感非常彈牙以及爽口。打邊爐少不了清熱氣的飲品,我們點了一榨菊花茶,下一下氣,確實不錯。這一餐,人均消費是$250 價錢合理,亦食得非常之飽,值得一提嘅係呢度服務唔錯,仲有海鮮拼盤食,鍾意食海鮮嘅你一定唔可以錯過。

2017-11-12 40 views
十一月開始涼涼地,真係啱曬打邊爐九龍城食泰國菜食得多,今次喺到試下邊爐第一次試呢間,檯數不多,如果嚟食真係要卜定位環境幾舒服,啱曬一家大細嚟打邊爐呢度成十幾款湯底比你揀,真係花多眼亂最後我地揀左藥膳湯底加半隻雞,隻雞算係冇咁肥,而且用左酒醃製,煮熟嚟食啲肉質都唔會老滾起左嘅湯底散發出陣陣藥材味道,有杞子、黨參等藥膳蜂巢豆腐浸落藥膳湯到,索晒啲汁,好入味珊瑚旁陸一陸就熟,真係好爽口脆肉魚脘,陸熟左嚟食真係好爽脆,魚肉本身又新鮮,藥膳湯底煮熟左令魚肉更鮮甜必叫嘅黑松露墨魚滑上碟個陣已經聞到陣陣黑松露香味,食落魚滑更加彈牙爽口仲有手切肥牛塊塊都有肥有瘦,食落好林身又有少少肥油流出,口感啱啱好其實仲叫左好多配料嚟打邊爐,例如雲吞雲吞皮薄餡靚,豬肉同蝦本身食材都好新鮮菜類都叫左生菜同娃娃菜, 食落啲菜都好新鮮爽口打邊爐邊少得飲下火飲料不過得菊花茶有一揸,如果有多幾款揀就好~
十一月開始涼涼地,真係啱曬打邊爐
九龍城食泰國菜食得多,今次喺到試下邊爐

第一次試呢間,檯數不多,如果嚟食真係要卜定位
環境幾舒服,啱曬一家大細嚟打邊爐

呢度成十幾款湯底比你揀,真係花多眼亂

滾起左嘅湯底散發出陣陣藥材味道,有杞子、黨參等藥膳

蜂巢豆腐浸落藥膳湯到,索晒啲汁,好入味

珊瑚旁陸一陸就熟,真係好爽口

必叫嘅黑松露墨魚滑
上碟個陣已經聞到陣陣黑松露香味,食落魚滑更加彈牙爽口

仲有手切肥牛
塊塊都有肥有瘦,食落好林身又有少少肥油流出,口感啱啱好

其實仲叫左好多配料嚟打邊爐,例如雲吞
雲吞皮薄餡靚,豬肉同蝦本身食材都好新鮮

菜類都叫左生菜同娃娃菜, 食落啲菜都好新鮮爽口

打邊爐邊少得飲下火飲料
不過得菊花茶有一揸,如果有多幾款揀就好~

2017-11-12 17 views
對我呢個火鍋控黎講基本上每個月都會搵下火鍋店去試難得星期日屋企人得閒就去燚火鍋試下係咪朋友講得咁好食店主原本推介花膠雞鍋不過由於媽媽想食藥膳雞鍋所以最終都係食佢味道幾好又吾會太濃藥材味叫左一碟大既手切牛肉好正好甜珊瑚蚌都好爽仲有脆鯇靚豆腐總括黎講係好味道既
對我呢個火鍋控黎講
仲有脆鯇
靚豆腐

總括黎講係好味道既
2017-11-11 56 views
一行三人,叫咗一個花膠雞湯底,入面竟然有六隻手掌咁長嘅花膠筒,隻雞係正常 size, 唔係迷你雞,仲好滑,冬菇肉厚入哂味,而且電話訂枱仲每人送多一隻花膠筒,咁大個人都未試過一餐食三隻花膠筒,興奮到爆。刺身新鮮鮮甜,平時啲象拔蚌深色部份腥到食唔到,通常我會放湯當湯料,竟然今次食深食部份超鮮甜味濃,真係未試過,伴生蝦嘅醬汁味濃而不鹹,幾乎食乜都想點呢個醬食海鮮併盤勁新鮮又抵食,隻鮑魚喺咁郁,笑死了碟和牛靚到好似假咁,食落口好有牛味,又滑,食一碟真係唔夠。仲有墨魚丸包麥提沙,味道出奇咁夾,咬入心係脆卜卜,好好味。依家做緊優惠,啤酒買二送一,即係$44有三枝大青島啤,去邊度搵最重要係,服務員服務一流,令你開心到唔想埋單走,價錢又抵,一定會再去。

海鮮併盤勁新鮮又抵食,隻鮑魚喺咁郁,笑死了

碟和牛靚到好似假咁,食落口好有牛味,又滑,食一碟真係唔夠。

仲有墨魚丸包麥提沙,味道出奇咁夾,咬入心係脆卜卜,好好味。

花膠雞湯
海鮮併盤