1K
2025-02-24 0 views
今晚同閨蜜去咗太子嘅「竹面譜」食晚餐,真係一個驚喜嘅發現!😍 餐廳雖然唔算大,但食物質素絕對有水準!🍢 炸花枝丸拼炸雲吞 ~ 花枝丸彈牙得嚟又唔會太粉,炸雲吞外皮酥脆,內餡鮮味十足,粒粒大蝦!! 🍤 脆炸鮮奶卷拼炸墨魚餅 ~ 脆炸鮮奶卷外脆內軟,奶香味濃郁,完全唔會膩!炸墨魚餅口感紮實,好出色!😋🍚 日本直送夢王蛋鹿兒島和牛飯 ~ 和牛入口即化,肉質鮮嫩多汁,配上日本直送嘅夢王蛋(可以揀生蛋或流心蛋),蛋汁同和牛完美融合,每一啖都係享受!🥩🍳🍜 豪華限量版 - 和牛花膠鍋配關廟麵 ~ 呢個鍋真係豪華到爆!和牛嘅油脂香氣同花膠嘅膠質完美結合,湯底濃郁得嚟又唔會太膩,關廟麵吸晒湯汁精華,食到最後一滴湯都唔放過!🍲🍵 自家制去濕茶、金銀菊花薏米 ~ 食完咁多好嘢,飲返杯去濕茶真係一流!可以揀少甜,清新解膩,金銀菊花薏米茶仲有清熱解毒嘅功效,飲完感覺成個人都refresh咗!🌼最後一定要提嘅係佢哋嘅自家制辣椒油,香辣得嚟唔會太嗆喉🔥總括嚟講,「竹面譜」絕對係太子區嘅隱世美食寶藏,而且價錢合理!💯
最後一定要提嘅係佢哋嘅自家制辣椒油,香辣得嚟唔會太嗆喉🔥
Type of Meal
Dinner
🍱夢王和牛丼|💰$68🍲鮑汁冬菇花膠鍋|💰$68🥢炸韭菜餃拼蜆蚧鯪魚球|💰$42✨呢間太子小店只要$200,就可以2個人食到飽到嘔🤣價錢包括有和牛、夢王蛋、花膠煲+小食,認真抵到喊😭🙌✨夢王和牛丼,雖然係薄切但和牛份量超足,熟度剛剛好,口感超淋亦好香牛味🤤另外仲跟一隻🥚夢王蛋,可以揀生蛋/溫泉蛋/煎蛋等,最推薦生雞蛋,食唔慣生蛋都可以試溫泉蛋✨鮑汁冬菇花膠鍋,飲得出湯底無味精、湯頭清甜💕食到菇同花膠味,份量非常足料,花膠同冬菇食極都仲有,配埋麵都只係$68,抵食兼飽肚‼️✨炸韭菜餃拼蜆蚧鯪魚球,韭菜餃出色,用料新鮮、食落好香,表皮夠脆,雖然叫左炸但湯都應該好好食;鯪魚球都唔錯~🥳✨因為平常舖頭比較少見,追加左兩隻夢王煎蛋,仲加埋油菜+飲品X2,埋單都係200頭,非常抵食,如果唔另外加蛋同油菜,200蚊內埋單已經超級豐富🤰~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🍱夢王和牛丼|💰$68
🍲鮑汁冬菇花膠鍋|💰$68
🥢炸韭菜餃拼蜆蚧鯪魚球|💰$42

2025-02-21 0 views
充滿人情味嘅溫馨小店,有別於傳統粉面店,比較迎合大眾口味,平民價錢就可以食到A5和牛,性價比高😋✅和牛花膠鍋配關廟麵花膠冬菇炆得好好入味,越滾越好食和牛配咁中式嘅湯底一樣好出色🥩關廟麵口感滑溜,有啲似平時食嘅台灣麵🍜加入花膠湯煮索晒啲湯汁超正🤩✅夢王和牛飯呢個和牛丼飯果然名不虛傳,怕生食蛋嘅都可以揀熟蛋,我就梗係要試menu圖入面個款,蛋汁加埋入口即溶嘅和牛同醬汁,真係話咁快食完一碗😄✅養顏紫菜湯紫菜湯勁足料,紫菜仲多過湯🤣單點只需要$10,勁抵飲 ✅香茅炸雞翼拼炸墨魚餅配泰式甜辣醬朋友話試過新蒲崗分店嘅炸嘢都唔錯,我哋都點咗小食,炸雞翼最得我心💛即叫即炸,食嘅時候仲熱辣辣,雞翼外皮酥脆內裏仲有肉汁😋認真唔錯👍✅炸奶卷炸鮮奶非常之講求技巧,外脆內軟之餘仲保持到溫度,配埋煉奶更加邪惡😈💛好味指數:4.6/5 💜回頭指數:4.7/5📍 竹面譜 (太子)太子荔枝角道68號地舖

✅和牛花膠鍋
配關廟麵
花膠冬菇炆得好好入味,越滾越好食
和牛配咁中式嘅湯底一樣好出色🥩

✅夢王和牛飯

✅養顏紫菜湯
紫菜湯勁足料,紫菜仲多過湯🤣單點只需要$10,勁抵飲

✅香茅炸雞翼拼炸墨魚餅
配泰式甜辣醬

✅炸奶卷

💛好味指數:4.6/5 💜回頭指數:4.7/5

📍 竹面譜 (太子)
太子荔枝角道68號地舖
2025-02-19 0 views
朋友近排推介我過嚟太子試吓呢間餐廳,佢話超抵食,和牛丼先係$68😍豪華限量版-和牛花膠鍋:呢個係店員介紹,結合左佢地兩個招牌菜,和牛有一碟,入面都有好多片,一碟牛肉已回本🤩而花膠湯底幾濃郁,入面有幾嚿花膠同埋冬菇,冬菇同花膠都好厚身,吸曬d湯真係好正😍夢王和牛丼:竟然$68可以食到和牛丼,而且牛肉真係入口即融,牛味好濃,配埋夢王蛋,想食兩碗飯,性價比實在太高了👅👅炸蜆蚧鯪魚球拼炸墨魚餅:兩樣都炸得好脆,鯪魚球非常彈牙,食得出好新鮮😝清心火:佢哋有自家製嘅涼茶,呢個甜甜地幾好飲,仲有清熱安眠嘅作用👅總括嚟講呢間餐廳性價比非常之高,鍾意食和牛一定要去試吓👅

總括嚟講呢間餐廳性價比非常之高,鍾意食和牛一定要去試吓👅
2025-02-19 0 views
天氣凍,又想打邊爐,又想食飯(勁多嘢想食🤣)仲要性價比高,高質A5和牛又有花膠😍😍😍 👍🏻豪華限量版 - 鹿兒島直送A5和牛鮑汁冬菇花膠鍋 $168👍🏻夢王和牛飯 $68👍🏻脆炸鮮奶卷 $42👍🏻香茅炸雞翼 $42👍🏻炸花枝丸 $42👍🏻清心火涼茶 $10👍🏻祛濕涼茶 $10鹿兒島直送A5和牛:滿滿油花,好有牛香味🤤花膠口感豐富,勁多collegan☺️☺️湯底勁豐富😋冬菇大大隻超巨型👍🏻關廟麵索晒湯汁都仲好爽口🤤夢王和牛飯:和牛入口即溶🤤蛋味濃郁🤤撈飯簡直係Perfect match😋脆炸鮮奶卷 :外脆內軟,淡淡牛奶香味🤤 👧🏻第一次食已經愛上咗🤣香茅炸雞翼:一啖咬落去勁Juicy,雞汁佈滿口腔🤤食得出係生炸雞翼😋打完邊爐覺得熱氣,仲有涼茶balance 返☺️👍🏻仲可以揀微甜👍🏻正😍一間餐廳已經可以滿足晒我嘅貪心願望🤣全部都係必食推介😋😋
天氣凍,又想打邊爐,又想食飯(勁多嘢想食🤣)
仲要性價比高,高質A5和牛又有花膠😍😍😍

👍🏻清心火涼茶 $10
👍🏻祛濕涼茶 $10

鹿兒島直送A5和牛:滿滿油花,好有牛香味🤤

一間餐廳已經可以滿足晒我嘅貪心願望🤣全部都係必食推介😋😋
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 港式餐廳 在太子 🇭🇰。竹面譜。太子荔枝角道68號地舖。夢王和牛丼。HKD68夢王低卡蒟蒻冷麵。HKD48無上限追加瑤柱上湯浸蘿蔔 / 烤豬頸。HKD18炸雲吞 / 炸蜆蚧鯪魚球 / 炸花枝丸。HKD28@四粒各式冷熱飲品。HKD10🤫 講返呢一間竹面譜先~佢哋位置都幾就腳..地方雖然唔係話好大..只係得七八張二至四人枱..不過勝在座位算係幾闊落唔會逼逼夾👍🏻🤫 老實講..本來以為竹面譜純粹係一間乾淨企理平平無奇嘅港式餐廳..但又估唔到一點左右時間成間餐廳已經充斥住勁多附近嘅中學生入嚟搵食..再之後Keep住都有附近啲打工仔排隊等位😲🤫 打頭陣當然係今次嘅主角夢王和牛丼🐮呢個和牛丼真係不得了..首先價錢係黐線咁性價比‼️現今香港六十八蚊食到呢個質素嘅和牛真係世間罕見🤩唔使我多講~睇相都已經可以呈現到佢啲和牛片有幾咁靚仔😬和牛雖然係薄片但係份量算係非常之慷慨..有成六大片..而且質素之高..油脂分佈均勻..一放入口除咗食到淡淡嘅火炙香味之外..仲有入口即溶嘅感覺..真係唔推介都唔得嗰種👍🏻🤫 仲有仲有..大家千祈唔好忘記呢一個和牛丼仲有另外一個賣點..就係被譽為刺身
介紹返💁🏻‍♀️

無上限追加
瑤柱上湯浸蘿蔔 / 烤豬頸。HKD18
炸雲吞 / 炸蜆蚧鯪魚球 / 炸花枝丸。HKD28@四粒
各式冷熱飲品。HKD10

🤫 仲有仲有..大家千祈唔好忘記呢一個和牛丼仲有另外一個賣點..就係被譽為刺身級別雞蛋嘅夢王蛋~跟丼飯嘅呢一隻夢王蛋..你可以選擇要太陽蛋流心蛋..或者係溫泉蛋甚至係生食都一樣可以..絕對係視乎你個人嘅接受程度..我哋就當然係揀咗最受歡迎嘅溫泉蛋模式啦~呢隻蛋確實係名不虛傳..整個蛋味係特別香濃..可以話係同蘭王蛋睇齊🥚
🤫 我同阿Su揀嘅第二個主食就係四十八個大洋就可以食到一碗健康爽口又低卡嘅蒟蒻冷麵..唔好以為價錢咁平就只係得碗蒟蒻粉冇餸啊..跟呢份冷麵係配有粟米車厘茄青瓜絲吞拿魚同最重要嘅夢王流心蛋一隻..咁我哋為食啲..就加咗十八蚊要咗一份烤豬頸肉用嚟送粉..豬頸肉烤得都好香而且唔會話好油膩..最緊要係廿蚊都唔使就有成四大塊咁多..真係超抵食~
🤫 本身以為價錢咁抵份量應該唔會太多..點知係出乎意料地飽到上心口..我哋仲勁為食咁樣無上限追加咗一份瑤柱上湯浸蘿蔔..嗰份蘿蔔好甜而且冇根..個上湯清甜而且真係有粒粒瑤柱喺度浮吓浮吓..好鬼真材實料😲
🤫 以我咁為食嘅人又點會放過無上限追加咁着數嘅事呢😂除咗蘿蔔我哋仲嗌咗一系列嘅熱氣小食..有我最鍾意食嘅炸雲吞同埋炸花枝丸啦..仲有好快就已經搶購一空嘅蜆蚧鯪魚球😳
🤫 我哋叫嘅呢三種炸物全部廿零蚊有交易..炸雲吞主打當然係香脆蛋香味濃嘅雲吞皮..雲吞皮入邊包裹住爽口蝦肉同埋豬肉..呢度嘅炸雲吞絕對冇令我失望😌我一個人自己隊晒四粒🥟
🤫 然後炸花枝丸都係現成貨色啦..不過食得出係偏高質嘅花枝丸..因為就算炸脆咗都仲可以保持到花枝丸應有嘅嗰種彈牙同埋香味..而最重要亦都係必須要叫嘅一定係佢哋嘅蜆蚧鯪魚球..鯪魚球粒粒都有半個拳頭咁大..絕對唔係現成貨色..懷疑係自家製嘅..鯪魚肉非常之彈牙非常之香..外皮炸得香脆..重點係而家市面真係好少Provide埋我最鍾意點嘅蜆蚧汁..一啖鯪魚球連埋一粒蜆蚧汁嘅蜆仔一齊食..絕對係Perfect Match🤭
🤫 飲品方面..阿Su就冇叫啲乜嘢特別嘢..普通一杯凍檸茶..佢話個茶膽非常之唔錯..係好香濃嗰種..而我就試咗佢哋自家鮮制三種涼茶之中嘅金銀菊花薏米..嗰種菊花味淡淡咁樣飄出嚟..入口順喉..最體貼嘅就係佢哋仲有得揀冇糖同微糖嘅兩種選擇..眼見我哋叫完冇耐..再聽到人哋落單就話已經賣晒..大家有興趣過嚟試吓嘅真係要提早..涼茶同埋鯪魚球真係未過Lunch Time就已經Sold Out😅呢間非一般嘅粥麵舖我大推🤩
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。

2025-02-10
$120 (Lunch)
  • 炸蜆蚧鯪魚球
#MC帶你去太子.太子荔枝角道一帶雲集不少街坊小店,今次依間更有日本刺身級「夢王」蛋和牛丼,高峰時日賣過百份,而且都只係$68!一於去試下~➖✨ 竹面譜.小店由新蒲崗起家,近年更進駐太子開設分店;餐廳有各款港式湯麵以及地道炸物小食,更有頂級A5和牛飯以及減肥之選低卡蒟蒻麵!➖🥢 夢王和牛丼|$68 ✨招牌✨.賣相非常吸睛!四大片炙燒鹿兒島A5和牛片,和牛肉質細嫩軟腍,每啖都油脂甘香,搭配刺身級別「夢王」生雞蛋,蛋黃呈深橙紅色,蛋香味濃,超級滿足!➖🥢 鮑汁冬茹花膠鍋|$68 ✨推薦✨.鍋物有小火爐烘住,暖笠笠!湯底以鮑汁及豬骨湯底熬成,鮑汁濃香撲鼻,而且不添加味精;搭配大大粒冬菇,口感厚身爽稔,以及嫩滑軟腍花膠,入口微微黏口豐富膠質,加上彈牙關廟麵,滋補美味!➖🥢 炸蜆蚧鯪魚球 拼 炸香茅雞翼|$42.小食可以任選雙拼;鯪魚球口感彈牙爽口,有魚香但不腥,十分推介!香茅雞翼以生炸方式處理,酥脆可口,仲保留到肉汁,不得了!➖🥢 輕量版炸物(炸韭菜餃)|$28 ✨推薦✨.輕量版一客四件,份量剛剛好;韭菜餡料好飽滿,外皮非常酥脆,炸得乾爽不油膩,搭配泰式甜辣醬,超級好味。➖🥢 祛濕茶(微甜/無

#MC帶你去太子

炸蜆蚧鯪魚球 拼 炸香茅雞翼

🥢 炸蜆蚧鯪魚球 拼 炸香茅雞翼|$42

🥢 輕量版炸物(炸韭菜餃)|$28 ✨推薦✨

自家製涼茶

🥢 祛濕茶(微甜/無糖)|$22/樽 (跟餐加配 $10)
以多種藥材每日新鮮煲製涼茶,而且可以揀微甜或者無糖,超貼心!味道清新解渴帶點回甘,非常推薦。

🥢 清心火涼茶(微甜/無糖)|$22/樽 (跟餐加配 $10)
一樣自家鮮製涼茶,又可以清心降火,健康之選。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #油尖旺區美食 #太子美食 #太子餐廳 #太子好去處 #香港美食 #香港探店 #太子 #竹面譜 #夢王 #夢王蛋 #夢王和牛丼 #鮑汁冬茹花膠鍋 #蜆蚧鯪魚球
炸蜆蚧鯪魚球
炸香茅雞翼
2025-02-11
$113 (Dinner)
鮑汁冬茹花膠鍋
  • 炸鯪魚球
  • 祛濕茶
  • 清心火涼茶
2025-02-17 74 views
依間餐廳已經想嚟咗好耐,一直喺網上見到好多好評,今日終於約咗朋友嚟食啦🤩夢王和牛丼 $68和牛係鹿兒島直送嘅頂級A5和牛,配埋夢王蛋,可以揀溫泉蛋太陽蛋流心蛋或者生食蛋,店員推介配生蛋係最好,一於聽佢介紹啦,和牛輕輕燒過,粉紅色好吸引好香滑好香牛味,撈埋生蛋同秘製醬油一齊食,真係超好味😍鮑汁冬菇花膠鍋 $68依個鍋本身已經有菜同埋關廟麵,亦可以加配其他餸,但我哋想清清地就冇加配, 成鍋上枱仲有火燒住熱辣辣,冬菇好大隻,花膠份量好多,充滿骨膠原,女仔食啱晒😍炸鮮奶卷炸墨魚餅雙拼 $42熱辣辣嘅小食拼盤,可以自己揀唔同嘅小食去配搭,炸鮮奶卷係呢度嘅名物,當然要試下啦,仲好細心配埋煉奶,香脆清甜好有水準,炸墨魚餅配泰式甜辣醬,香脆好食👍清心火,金銀花菊花薏米 @$22餐廳仲有自家鮮製涼茶,可以揀微甜或無糖,我哋想甜甜哋就揀左微甜,飲完非常舒服滋潤,好有家嘅感覺😍評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺@cheukminpo竹面譜太子荔枝角道68號地舖📍太子港鐵站C2出口4分鐘路程#healingbobo #foodie #hkfoodie #

夢王和牛丼 $68

@cheukminpo
竹面譜
太子荔枝角道68號地舖
📍太子港鐵站C2出口4分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #太子 #PrinceEdward #香港美食 #香港探店 #太子美食 #竹面譜

2025-02-03
$100 (Dinner)
  • 脆炸鮮奶卷
  • 炸鮮奶卷
  • 夢王A5和牛丼
竹面譜 香港親民美食主打港式粉麵飯、雲吞、水餃、脆炸小食麵店之前食過夢王和牛丼配生蛋🥚令我念念不忘今次又出新野啦!用平民價錢食到高質食物!🥢必點!鹿兒島直送頂級A5和牛🥩鮑汁冬菇花膠鍋🍲關廟麵🍜夢王蛋🥚➡️冬菇、花膠作為火鍋湯底💕份量好足!炆到好腍軟入味~配上日本直送A5和牛🥩油花分布平均🔥油香十足👏🏻仲配埋關廟麵🍜夢王蛋🥚勁好味!最後記得要飲下個湯底!好濃郁嫁呢到除左創新美食!佢地招呼粉麵不容錯過🥢豬軟骨麵!豬軟骨炆到淋軟又入味🥢梅菜扣肉飯!扣肉肥瘦均勻帶油香配上微甜嘅梅菜~伴飯一流!小食✅係每次必點!可以3件一組!🥢炸蜆蚧鯪魚球 🥢炸墨魚餅~香口彈牙之作!🥢炸雲吞 炸到金黃香脆🥢炸鮮奶~奶香十足仲有自家鮮製涼茶!有無糖/微糖一式三款:清心火、金銀菊花薏米、去濕茶以實惠貼地價錢提供美食!真心誠意推介大家💕竹面譜 📍太子荔枝角道68號地舖📍新蒲崗仁愛街40號舖
竹面譜 香港親民美食
主打港式粉麵飯、雲吞、水餃、脆炸小食麵店
之前食過夢王和牛丼配生蛋🥚令我念念不忘
今次又出新野啦!用平民價錢食到高質食物!
🥢必點!鹿兒島直送頂級A5和牛🥩
鮑汁冬菇花膠鍋🍲關廟麵🍜夢王蛋🥚
➡️冬菇、花膠作為火鍋湯底💕份量好足!
炆到好腍軟入味~配上日本直送A5和牛🥩
油花分布平均🔥油香十足👏🏻
仲配埋關廟麵🍜夢王蛋🥚勁好味!
最後記得要飲下個湯底!好濃郁嫁
呢到除左創新美食!佢地招呼粉麵不容錯過
🥢豬軟骨麵!豬軟骨炆到淋軟又入味
🥢梅菜扣肉飯!扣肉肥瘦均勻帶油香
配上微甜嘅梅菜~伴飯一流!
小食✅係每次必點!可以3件一組!
🥢炸蜆蚧鯪魚球 🥢炸墨魚餅~香口彈牙之作!
🥢炸雲吞 炸到金黃香脆🥢炸鮮奶~奶香十足
仲有自家鮮製涼茶!有無糖/微糖
一式三款:清心火、金銀菊花薏米、去濕茶
以實惠貼地價錢提供美食!
真心誠意推介大家💕竹面譜
📍太子荔枝角道68號地舖
📍新蒲崗仁愛街40號舖
2025-02-13 99 views
鮑汁冬菇花膠窩 HK$68一到餐廳就見到全場爆滿,望到個menu 都有啲難以置信🤯呢個⋯是咪大學canteen 價⁉️首先要讚嘅係冇落味精,所以食完好舒服😌湯底都係冬菇加鮑汁嘅甜味❤️第二讚係關廟麵掛湯得黎軟硬適中😋花膠雖然唔算太多,但女士唔好錯過👍🏼肚腩都加左25蚊雲吞同生菜,老板開住個蜡燭劈劈下冬天好有feel🔥夢王和牛飯 HK$68隻日本蛋紅卜卜,拮爆佢真係好治癒🤣和牛油脂分布都好靚,加小小鼓油,已經好正😋但係當然質素味道同300蚊係有d 差別嘅,但係重點都係個價,咁平邊度搵炸鮮奶拼墨魚餅蜆蚧 HK$42墨魚餅好彈牙幾好食🤭加甜酸醬好惹味🤟🏽炸鮮奶本身抱住試一下嘅心態,但係真係好好食🤩‼️所以我地叫多左6條🤣脆炸鮮奶條 HK$42一睇到menu話係順德直送仲有啲半信半疑🤨但係一食真為係好驚艷~香脆嘅外皮點煉奶,個皮仲要薄身,入邊嘅奶好嫩滑,又足料💗新鮮炸起好熱🥵真係不容錯過🤤🍭竹面譜🍭太子荔枝角道68號
鮑汁冬菇花膠窩 HK$68
夢王和牛飯 HK$68
炸鮮奶拼墨魚餅蜆蚧 HK$42

脆炸鮮奶條 HK$42
🍭竹面譜
🍭太子荔枝角道68號
8點左右已經full 咗 ‼️‼️想食就早啲嚟‼️‼️🥢🥢咁高質又抵食 仲好態度 回訪率 =90%🥢👍🏼夢王A5和牛飯$68 鮑汁冬菇花膠鍋$68一定一定要撈埋個夢王蛋蛋食!個A5牛真材實料,油花滿滿,食落口感勁正,超越成本價!鮑汁花膠鍋啲花膠好滑,菇菇更係半塊面咁大又飽滿,素麵吸飽湯汁超滋補(兩樣都想食?可以叫$168 個combination有個花膠鍋,仲有一板和牛 ,A5 級 ,同樣配夢王蛋)👍🏽炸蜆蚧鯪魚球 x 炸鮮奶 $28(4粒)平靚正!個泰式辣醬同鯪魚球超夾,脹卜卜手掌咁大嘅炸鯪魚球食落香口唔油膩;奶醬點炸外脆內軟滑又充滿奶香嘅炸鮮奶實在太正!(值得一提係間舖好多小食都勁平,炸雞翼 $18 有2隻,正常發揮)🙌清心火涼茶 (可㨂無糖):由白勺、麥冬、燈芯花、淡竹葉、羚羊絲製成,有平肝火兼助眠功效,完全無落糖,純天然製,飲落淡淡回甘!🏮 竹麵譜 (港式粉麵飯店)太子分店:荔枝角道68號地下(太子站C2出口)新蒲崗總店:仁愛街40號地下(近越秀廣場)==============================Follow @nnthrive #筷筷和你搵好西===========

👍🏼夢王A5和牛飯$68 鮑汁冬菇花膠鍋$68

👍🏽炸蜆蚧鯪魚球 x 炸鮮奶 $28(4粒)

奶醬點炸外脆內軟滑又充滿奶香嘅炸鮮奶實在太正!

🏮 竹麵譜 (港式粉麵飯店)
太子分店:荔枝角道68號地下(太子站C2出口)
新蒲崗總店:仁愛街40號地下(近越秀廣場)

Follow @nnthrive #筷筷和你搵好西
=============================
#食在太子 #和牛丼 #花膠鍋
#窮系女子 #糧尾恩物 #平民美食 #香港小店
#yahoofoodhk #foodshare #topcitybitehk
#hongkongfood #香港美食地圖 #hkfoodblog
#hkfoodguide #hkfoodlover #foodiehk #picifday #nomnom
  • 脆炸鮮奶卷
  • 花膠二人餐
  • 炸蜆蚧鯪魚球
  • 夢王A5和牛丼
每次去太子逛街,荔枝角道都會是醫肚覓食點的首選,事關這條街上餐廳林立,總有一間對到口味。今晚就和朋友來到這間「竹面譜」用膳!花膠、冬菇份量非常多,兩者以鮑汁來炆煮,煮得很香很入味。花膠滑溜,質感都算厚,吃完感覺為身體補充了滿滿的骨膠原。而冬菇的size非常大隻,入口很重鮑汁香味。濃味的花膠、冬菇,配上一碗清湯麵,剛巧恰到好處。麵底選了關廟麵,口感帶一點煙韌彈牙。沒想到這裡有蒟蒻麵作選擇,照顧不同食客的需要。冷食是撈麵形式,拌上吞拿魚、粟米粒、青瓜絲,以及麻醬。蒟蒻麵帶清爽的口感,和麻醬味道很搭。配上一顆流心蛋,店舖用上日本夢王蛋,入口幼滑,而蛋黃呈橙紅色,味道也很濃郁。追加了烤豬頸肉一份。豬頸肉烤至焦黃,肉質爽口富彈牙感,juicy惹味。2款都是以雲吞皮包裹。雲吞的鮮蝦肉餡都幾香。另一款韮菜餃比例菜多肉少,屬於健康的配方,入口充滿韮菜的濃郁香氣。

鮑汁冬菇花膠麵

花膠、冬菇份量非常多,兩者以鮑汁來炆煮,煮得很香很入味
。麵底選了關廟麵,口感帶一點煙韌彈牙。
夢王低卡蒟蒻麵

。配上一顆流心蛋,店舖用上日本夢王蛋
,入口幼滑,而蛋黃呈橙紅色,味道也很濃郁。
烤豬頸肉

,入口充滿韮菜的濃郁香氣。

2025-02-07
Type of Meal
Dinner
烤豬頸肉
今日朋友約我去太子食飯 同我講話去食「粥麵鋪」我仲同佢講洗唔洗咁遠去到食粥呀 原來間野係叫做竹面譜 入面係食A5和牛架 仲要係超級超級抵 價錢平到我都唔知佢點賺錢 店員仲要勁nice 我同佢講要兩個碗 我見到佢拎比我之前會幫我係熱水機到用熱水沖一沖先比我用♡鮑汁冬菇花膠鍋配鹿兒島頂級A5和牛 $168呢一個鍋先賣緊$168 有勁大既冬菇又有花膠 仲要佢花膠都唔少同埋幾大塊煮到幾入味 連埋一盤A5鹿兒島和牛同個關廟麵 只可以講真係好抵 和牛油花超靚 肉質嫩滑 淥熟完沾落去隻夢王蛋到食 滑上加滑♡炸蜆蚧鯪魚球拼炸雲吞 $42個鯪魚球個鯪魚味同芫茜味都好出好惹味 而炸雲吞就勁脆配個泰式雞醬比你塊沾♡自家製涼茶 $10餐廳有自家涼茶咁緊係飲涼茶啦 我地就飲左金銀菊花薏米水同去濕茶 佢呢個涼茶仲可以揀微糖同無糖添 岩晒而家d人唔鍾意太甜

♡鮑汁冬菇花膠鍋配鹿兒島頂級A5和牛 $168

♡炸蜆蚧鯪魚球拼炸雲吞 $42

♡自家製涼茶 $10

太子地鐵站行過去大概2分鐘左右路程。唔洗$100食到A5和牛CP好高,今日終於黎到食炸鮮奶卷+炸墨魚餅 $42雙拼咁叫感覺抵食D,鮮奶卷炸得脆,入面個口感都仲係軟身,外脆內軟。墨魚餅油感唔算多,墨魚味香,食落都仲彈鮑汁冬菇花膠鍋 頂級A5和牛配左個生既夢王蛋同埋關廟麵,鍋入面足料,有冬菇花膠,每片都算大。個湯嘅鮑汁香,北海道和牛幾靚油花,好嫩香辣肉碎溫泉蛋飯 $56配左溫泉蛋,撈埋肉碎同飯幾香口,肉碎有D辣,算夠乾身唔太油胡椒豬雜鍋 $78有火熱住,胡椒味夠香,豬雜無怪味,粉腸爽,豬肝豬肺都新鮮。胡椒味飲完無口渴又暖身清心火 $22熱朱古力 $18有涼茶飲又幾特別

炸鮮奶卷+炸墨魚餅 $42

鮑汁冬菇花膠鍋 頂級A5和牛

香辣肉碎溫泉蛋飯 $56
配左溫泉蛋,撈埋肉碎同飯幾香口,肉碎有D辣,算夠乾身唔太油

胡椒豬雜鍋 $78

清心火 $22
熱朱古力 $18
有涼茶飲又幾特別
2025-01-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2025-02-06 101 views
網上見到呢個飯即刻過嚟試 估唔到呢間太子嘅港式小店入面竟然有咁多好嘢食🤣仲要價錢非常親民📌 A5和牛夢王蛋飯 🥩🍚呢道菜以 A5級和牛為主角,牛肉粉嫩多汁,油脂豐富,入口即化。配上滑溜嘅夢王蛋,蛋黃濃郁,與牛肉完美結合,鋪在香噴噴嘅白飯 上,每一口都充滿幸福感。📌 炸雞翼及炸韭菜餃 🍗🥟炸雞翼外皮炸得金黃香脆,內裡肉質嫩滑,調味適中,鹹香惹味。炸韭菜餃皮薄餡靚,韭菜香氣濃郁,餡料豐富,炸至外脆內嫩,每啖都充滿鮮味。整體而言,竹面譜 嘅食物質素高,價錢親民,無論係主食定小食都令人滿意。如果你鍾意港式風味,呢度絕對值得一試!
📌 A5和牛夢王蛋飯 🥩🍚

📌 炸雞翼及炸韭菜餃 🍗🥟