Restaurant: 素來素往
Info:

2024-04-23 87 views
走進「素來素往」,彷彿進入了一個清新脫俗的世界。店內環境雅緻,佈置得溫馨舒適,讓人瞬間忘卻都市的喧囂。這裡的素食種類豐富多樣,既有傳統的素菜佳餚,也不乏充滿創意的素食新品。特別值得一提的是,這裡的豆腐肉和素雞爪,口感鮮美,令人回味無窮。滷雞蛋也是一絕,外皮香嫩,內裡飽滿多汁,完全顛覆了傳統素食的刻板印象。最吸引人的莫過於這裡的自助下午茶服務,不僅種類豐富,而且不限時間,您可以隨心所欲地品嚐各式點心和茶飲,盡情享受美食帶來的愉悅。這樣的素食體驗,不僅滿足了味蕾的享受,更是對健康生活方式的追求。

今日黃雨下,中午與朋友重臨素食自助餐,好在有訂位,否則要望門興嘆。以大眾化嘅價錢,食到如此高質素嘅素食,喺香港,真係難能可貴,甚至北上深圳,亦未必能找到性價比如此高的素食餐廳。最近有朋友,幾天內一再重覆批評素食餐廳衛生環境差,要食客自行清理用過的碗碟,還批評餐廳只提供食客一套餐具,在此不得不要為餐廳平反。此仁兄可能不知,素食主義是一種有助於環保的生活方式選擇,他的批評可以說是無理取鬧,或許他選錯了地方,他以為自己正享用5星級酒店的自助餐。去過的朋友,無不欣賞餐廳食物的質素,以食客的素質,大家都唔介意,為環保出一分力,互相幫忙收拾餐具,重用餐具減少浪費,令到餐廳能以低收費,去維持高質素的服務水準。只要食客有基本的衛生常識,餐廳的安排絕無問題;反之,食客若然不自律,5星級酒店自助餐,也不難見到有食客,用手拿起食物品嘗後,再放回原處的嘔心情景。老闆,加油!我哋支持你,繼續為大家炮製大眾化的美食。

2024-04-23
Lunch
  • 木薯粉,炆伊麵,炒飯
  • 炸金菇,口水雞,炸蕃薯,南乳齋菜南乳
2024-04-20 113 views
掂內食物質素欠佳 服務質素更是惡劣, 衛生更是嘔心。食素已有三年一直很想試下素食自助餐, 素來素往在附近一帶 都好似幾出名。 所以抱住非常期待心情去試, 一去到先知道需要先付款, 雖然係自助餐但店舖子向客戶提供一隻大碟, 客人食完一轉 要用回污糟邋遢的碟去再夾嘢食, 夹食物時,鉗會掂到本身已經污糟的碟, 非常非常不衛生😔😔🥵🥵
掂內食物質素欠佳 服務質素更是惡劣, 衛生更是嘔心。
2024-04-04
2024-04-20 55 views
🌿 溫暖的家常小菜味道~🥰 上個禮拜週末和家人一起去的素食自助餐~ 距離地鐵站只有5分鐘路程,絕對是非常方便的素食自助餐‼️💚/ 食物 Food /這裡的菜式琳瑯滿目,繞了一圈看看,選擇雖不算繁多,但勝在全部菜式都是手工之作,天然無味精,和屋企家常小菜的味道一樣,而且賣相款款精緻用心,明明是全素食,但外貌一點都看不出是素是葷,非常有創意!我最喜歡的包括:▫️煎釀三寶▫️南瓜布甸▫️三色椒雜菇炒牛肉▫️賽螃蟹🦀蛋白▫️涼瓜煎蛋餅(港式)▫️皮蛋豆腐(川式) ▫️涼拌四川薯粉(川式)▫️口水雞(川式)▫️涼拌粉絲(川式) ▫️椒鹽豆腐(港式)▫️滷肉飯(台式)▫️香草綠豆沙(港式)▫️南瓜千層糕▫️西瓜🍉/ 環境 Environment / 餐廳的裝修很有台灣課室的風格,用上木枱木凳和燈泡非常有格調。餐廳樓底很高,聊天氛圍很好,不會太嘈雜,很適合家庭和朋友聚餐!/ 服務 Service /由於是自助餐,餐廳主要是自助形式~ 不過店員還是很友善,不時會refill菜式。/ 價錢 Price / 平日晚市:$128 (成人)$108(小童)周六日、假期:$158 (成人)$128(小童)🆓 五人同行,一人免費/ 其他 Ot

/ 食物 Food /

我最喜歡的包括:
▫️煎釀三寶
▫️南瓜布甸
▫️三色椒雜菇炒牛肉
▫️賽螃蟹🦀蛋白
▫️涼瓜煎蛋餅(港式)

▫️皮蛋豆腐(川式)
▫️涼拌四川薯粉(川式)
▫️口水雞(川式)
▫️涼拌粉絲(川式)

▫️椒鹽豆腐(港式)
▫️滷肉飯(台式)

▫️香草綠豆沙(港式)
▫️南瓜千層糕
▫️西瓜🍉

/ 環境 Environment /

/ 服務 Service /

/ 價錢 Price /

平日晚市:$128 (成人)$108(小童)
周六日、假期:$158 (成人)$128(小童)
🆓 五人同行,一人免費

/ 其他 Others /

▪️餐廳晚市開場時間為6點,大家記得留意時間過來。

▪️餐廳推出素食自助餐雙餸飯,詳情可以留意收銀處和門口貼上的餐牌。

▪️餐廳位於地鋪,洗手間🚾位於餐廳門口外面,男女只有一格,需要取鑰匙🔑出去,清潔程度正常。

素來素往
大角咀博文街28-38號地下6號舖

2024-04-16 90 views
好耐無過來食, 今日直接walkin過來食一下🤗, 並沒有使用openrice的訂座優惠, 可能當時已經係下午2点, 或者好多人等下午茶時段下午2點半, 所以當時唔係太多客, 我比安排坐係望住窗口的吧枱👀, 等我出去睇下有乜嘢食先, 今次我會試多d唔同款式, 再話比大家知😸, 先試素鳳爪, 佢叫口水雞🐔, 鳳爪好爽, 做到個只口水雞感覺, 又辣又麻, 再試下酸辣薯仔絲, 都做到川菜的味道😚, 再試下涼拌粉絲, 依個味道相對清淡, 如果大家唔食辣可以試依個, 亦有川辣椰菜, 佢同時有紫色椰菜同青椰菜, 也是第一次食, 幾清新爽脆, 都好食😋 蔬菜卷入面包住好多椰菜好清淡😽再試下d熟食先, 南乳齋菜, 我主要夾王芽白, 充滿南乳的香味😛 炸蠔餅味道唔錯亦香口, 我夾左少少試下, 只係我個人麻麻地炸野, 咕嚕肉, 我喜歡入面的配菜紅椒和蕃茄, 夠晒酸😆, 欖菜蒸豆腐, 少少咸味, 比較清淡👍, 冬瓜炆豆卜, 冬瓜炆到淋又入味, 椰汁芋頭南瓜, 我夾南瓜多d, 充滿好香的椰汁味🤩, 也有清炒菜心, 亦試左少少星洲炒米和欖菜炒飯, 星洲炒米味道唔係太濃,米粉可能蒸到有d乾, 相比炒飯好味d, 不過唔敢食太多飯🤣 都有少少乾飯焦, 整體今次熱食唔係好夠熱, 味道唔錯, 唔會勁多汁😘👍 差唔多下午2点半, 真係好多人排隊, 我再試下有味粥, 好味夠熱😋 亦試下消暑冬瓜湯, 入面有扁豆紅青蘿白粟米冬瓜, 足料😻, 清甜夠熱香濃夠味😍 我encore左一碗😸 亦試左少少綠豆沙, 夠熱, 不過我自己覺得甜左少少, 亦試左羅漢果菊花茶, 唔係好甜,不過有d苦😅, 我係無試炸物pizza鹵肉飯同部份沙律, 最後亦試左薯仔沙律, 涼拌粗薯粉同青瓜, 都好好味💞 見佢出左素餃都夾左2只味道唔錯😍😻環境舒服🥰對住街食野其實幾好

2024-04-14
2024-04-16 43 views
記得疫情前都有一段時間係好多素食自助餐當時都有食過幾間,冇食一排,早幾日同屋企人去試呢間喺大角咀嘅素來素往,感覺又完全唔同咗😝本身以為大角咀唔係好方便,點知原來奧運站B出口,滙豐中心一落扶手電梯向左望,就已經見到間餐廳,連Google Maps都慳返🤣🤣入到去地方都幾闊落,食物區個範圍都好大,唔怕逼住晒講返食物先,佢啲食物種類都好多,而且有好多係我想像唔到嘅食物😆首先佢個前菜已經有好多選擇,例如有涼拌薯粉,呢個真係好好食,又有涼拌炒粉絲,薯仔沙律,沙律吧,皮蛋豆腐等等,目不暇給。熟食方面,佢有賽螃蟹,苦瓜炒蛋,炒雜菜,炒雜菌,炆豆腐,仲未計有粟米羹炒米粉炒飯。佢個Pizza都值得一讚,薄薄地一片唔會話太滯,但係好脆好好食😋最估唔到嘅係佢竟然有豆腐花同綠豆沙😍豆腐花夠滑,綠豆沙多豆,質素已經好過好多餐廳👍🏻而且睇得出工作人員都好細心,不斷會巡查邊一款食物係就快食完,再準備refill。亦都見過唔止一次,佢哋會同客人介紹呢款食物係咩嚟。所以對佢哋嘅服務都有幾深刻嘅印象🤗今次未食晒已經飽咗,好彩屋企人都好滿意,仲話下次可以再嚟🤣🤣
記得疫情前都有一段時間係好多素食自助餐

入到去地方都幾闊落,食物區個範圍都好大,唔怕逼住晒

最估唔到嘅係佢竟然有豆腐花同綠豆沙😍
豆腐花夠滑,綠豆沙多豆,質素已經好過好多餐廳👍🏻

• Pizza
  • 豆腐花
2024-04-15 56 views
用餐日期:2024/04/12可用餐時段:11:30-14:30,75分鐘用餐費用(每人):$67.67餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 有不少座位 檯與檯之間有點近 人多時可能要撘檯服務:服務員服務態度正常 食物及時refill 入店前先在前台報上人數+付款 客人中有長者全單9折 服務員安排座位後就可自由進食 但自助區只有細碟/碗提供 每位客人只提供一隻大碟 客人食完碟上的東西需要自拿用過還有食物殘渣的大碟去自助區拿食物 是服務和衛生扣分之處 另食客要自己歸還餐具碗碟去收碟區 對老人家來說不太方便 希望未來店方可在自助區提供大碟和提供收碟服務 沙律吧:選擇極少 只有2款沙律菜 1款蕃茄仔配料 1款薯仔沙律 4款醬汁 味道一般 不推薦前菜/冷食:有9款 3款不辣(酸蘿蔔 刀拍青瓜 皮蛋豆腐) 6款四川涼拌(薯粉 雞肉 鳳爪 薯仔絲 粉絲 椰菜)酸蘿蔔刀拍青爪皮蛋豆腐都味道不錯 但6款四川涼拌都偏辣味道一般 不推薦 熱食:有約17款熱食+3款炸物 試了多款熱食+1炸物 蒸番薯味道不錯 但大部分熟食菜色偏油 番茄炒蛋偏酸 炸物外皮不夠鬆脆已變稔不香口 整體味道一般 湯品:有一款中湯 這湯味道
用餐日期:2024/04/12
可用餐時段:11:30-14:30,75分鐘
用餐費用(每人):$67.67

湯品:有一款中湯 這湯味道偏咸味道不好 不推薦

甜品:有豆腐花 涼粉 3款西式甜品 熟花生 熟花生肉夠稔夠飽滿濕潤味道好 豆腐花配涼粉味道不錯 但綠豆沙超級稀完全沒起沙 3款西式糕點也味道一般 較推薦豆腐花+熟花生

水果:沒提供 希望店方改善
飲品:有4款(熱普洱茶 熱羅漢果茶 熱水 凍檸水) 試了熱普洱茶 味道正常 推薦
總結:因今天不食肉關係 便來試這家素食自助餐 這家環境整潔乾淨 中午自助餐價錢合理 有長者優惠 但食物味道一般 冷食偏辣 沒有令人特別喜愛或有特色的菜色 較適合喜愛平常家常素食和喜愛食辣的客人

餐牌和餐廳環境:

2024-04-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$67.67 (Lunch)
最近香港越來越多素食餐廳,而今日就同朋友去到一間主打自助式任食的新派素食下一站火炭餐廳,將最新元素的素食加入傳統素食,新舊互相融合,營造出不一樣的素食,讓每一位都有一種新派素食的體驗🤤🤤這間素食餐廳的牆上掛著色彩繽紛的裝飾品及木製框架,加上多張四人桌及大型圓桌,可以約一班朋友來一起吃素,燈光柔和而溫暖,營造出一個舒適的用餐環境。餐廳提供的素種類都不少,有素食炸物、川味及涼拌小食、沙律吧、蔬菜卷、薄餅、素食三文魚壽司🍣、關東煮、傳統素食小炒、甜品及糖水、湯、主食、茶葉蛋及蒸蕃薯粟米等等☝🏻多款素食選擇😍🌟素食炸物炸蕃薯、菇類、煎堆、炸香蕉、椒鹽豆腐等等🌟川味及涼拌小食皮蛋豆腐,口水雞及酸辣鳳爪、酸辣土豆絲🥔、涼拌粉絲、涼拌薯粉,無辣不歡😍🌶️🌟沙律吧及蔬菜卷🌯薯仔沙律、不同種類的蔬菜、以及用了卷餅包裹住的沙律菜🤤🌟薄餅及素食三文魚壽司含有奶類的芝士薄餅🍕看上去好像三文魚的壽司🌟關東煮金菇、豆卜、蘿蔔、粟米、豆腐及素菜丸,再加上熱辣辣的湯🌟傳統素食小炒西蘭花炒炸豆腐、苦瓜炒蛋、酸齋、萵筍炒肉絲、炒菇類等等,最印象深刻時煎釀三寶,內涵係由芋頭製成,超正👍🏻🌟甜品及糖水酒釀丸子、自家製豆腐花、芋

餐廳提供的素種類都不少,有素食炸物、川味及涼拌小食、沙律吧、蔬菜卷、薄餅、素食三文魚壽司🍣、關東煮、傳統素食小炒、甜品糖水、湯、主食、茶葉蛋及蒸蕃薯粟米等等☝🏻多款素食選擇😍

🌟素食炸物
炸蕃薯、菇類、煎堆、炸香蕉、椒鹽豆腐等等

🌟川味及涼拌小食

🌟沙律吧及蔬菜卷🌯
薯仔沙律、不同種類的蔬菜、以及用了卷餅包裹住的沙律菜🤤

🌟薄餅及素食三文魚壽司
含有奶類的芝士薄餅🍕看上去好像三文魚的壽司

🌟關東煮
金菇、豆卜、蘿蔔、粟米、豆腐及素菜丸,再加上熱辣辣的湯

🌟傳統素食小炒

🌟甜品糖水
酒釀丸子、自家製豆腐花、芋頭西米露,以及煙韌韌香濃椰汁味道的椰汁糕

🌟湯
粟米雞蛋羹及蔬菜湯,濃郁粟米香味的湯羹🤤忍不住喝了兩❤️

🌟主食
炒飯、星洲炒米粉,滿滿的澱粉🤤以及健康的澱粉蒸蕃薯粟米🌽,超飽肚

🌟茶葉蛋
大大鍋的茶葉蛋🤤香濃又入味
2024-04-10 67 views
🍽️下午茶自助餐 (不限時)💰$78/位(星期六/日/假期)⚡香港素食餐廳比較少見,而素食自助餐更加罕有,偶爾都想食下齋清腸胃,發現大角咀有呢間🥦素來素往素食餐廳🙌主打非肉食自助餐,除咗純素食嘅蔬菜同豆品類之外,仲有蛋類食品,超多蛋白質選擇🤣.⚡主食有接近20款食品,包括🔸中式蒸豆腐、🔸川味冷盤、🔸港式炒飯炒麵、🔸日式炸瓜/菇、🔸意式pizza等等,味道意外地正宗+好食😳下午茶自助餐勁抵食,星期六日$78/位,2:30-5:00PM不限時任食,唔係講笑最後飽到捧住肚走🤰.⚡特別推薦腸粉,腸粉軟滑醬汁濃厚,炒麵同炒米粉都值得一試👍🏻值得一提頭盤有一款🌶️麻辣鳳爪,外型超似鳳爪但其實係素食,味道仲好惹味🤤~.⚡甜品都有好多選擇,包括有5種中式糕點,味道不過不失。值得推薦嘅係豆腐花🤩豆腐滑身、糖醬味道都好夠🥳芋頭西米露好香芋頭味,相對地椰汁味道偏淡,鍾意芋頭既可try~
🍽️下午茶自助餐 (不限時)
💰$78/位(星期六/日/假期)

2024-04-08 70 views
家人話想食下素自助餐,諗起在大角咀的素來素往,此店食過好幾次,質素有保證。是晚來到發覺全場爆滿,雖然見到有吉枱,但原來都係預約左嘅,老闆娘話得返門口bar枱位,ok啦,$128位咁抵,唔計較坐邊,而且我覺得bar枱出入拎野仲方便😋中間長枱放食物,種類幾多,沙律、炸物、素湯、素菜、炒粉麵飯到甜品都有。食客好客氣無人搶食,而且食物refill得快,想食嘅款式一定食到😋先食下炸物同炒菜,個蔬菜餅煎得好好味,香口又足料有口感。炒雜菇、涼瓜煎蛋、賽旁蟹同煎讓三寶都好正。是晚素湯係節瓜粟米湯,入口清甜,勁好味飲左幾碗。素薄餅都係必食之選,香脆多芝士,但呢個真係一出就攞晒,大概十五分鐘出一次,總會食到的🤭甜品有糕點、糖水、豆腐花等,個南瓜焗布甸勁正,南瓜香甜加入西米增加口感,賣相不佳但真係好好味😆家人話食物好好食,呢個價錢簡直平到感動,會叫埋親朋戚友黎食😘
是晚素湯係節瓜粟米湯,入口清甜,勁好味飲左幾碗。
2024-04-03
$128 (Dinner)
2024-04-07 74 views
今天去了大角咀素來素往一試 素食自助餐 , 一直都未有機會試所以期待已久, 食物味道一般, 大部分都不是熱的, 最反感係店內要求客人自行清理 食物定倒入一個桶,仲要客人幫手將倒完嘅餐具放入他們指定盤方便他們清洗。 店內職員冇嘢做再恰眼瞓, 奇景! 還有一樣最嘔心的事是要客人重用他們的碟! 今時今日咁嘅服務態度好難唔北上。
2024-04-07
今日去咗奧運站探朋友,晚上去附近覓食時又見到呢間素食自助餐就推薦埋朋友平時素食店好多都一式一樣 菜式都係好中式嘅菜或素肉但呢間嘅自助餐有好多其他新鮮配搭所以今次晚上嚟食都想睇吓有冇其他新菜式.同平時食自助餐一樣入到去首先有沙律區 有各款蔬菜及配料醬汁任君選擇之後就有一啲小食、湯品、餸菜、甜品主食都有好多選擇 包括薄餅、壽司、滷肉飯、粉絲等.素食黎講其實樣樣都好食 不過都精選左幾款特別推介比大家😋1️⃣川辣椰菜辣油唔會落太多太油膩食落辣辣地又幾開胃 好適合餐前食😝2️⃣炸香蕉平時好少食到 所以見到即刻夾黎試外面炸到好香脆 入面香蕉好軟腍外脆內軟加上香蕉甜甜的 好好味😋3️⃣ 薄餅主食必須試 素食嚟講又做到正常薄餅嘅水準真係有啲顛覆咗我嘅想像🤣雖然薄餅上嘅配料都係粟米同三色椒但佢嘅芝士味道好香濃 加埋又幾好食喎👍🏻4️⃣番薯糖水味道同出邊食到番薯糖水一樣 但薑汁味明顯濃啲 如果好似我咁鍾意薑味嘅朋友就啱晒啦😆5️⃣豆腐花豆香味比出面食到嘅豆腐花香濃食落都幾滑身 加埋黃糖真係完美嘅ending💛
平時素食店好多都一式一樣
菜式都係好中式嘅菜或素肉
但呢間嘅自助餐有好多其他新鮮配搭
所以今次晚上嚟食都想睇吓有冇其他新菜式

同平時食自助餐一樣
入到去首先有沙律區 有各款蔬菜及配料醬汁任君選擇
之後就有一啲小食、湯品、餸菜、甜品
主食都有好多選擇 包括薄餅、壽司、滷肉飯、粉絲等.

素食黎講其實樣樣都好食 不過都精選左幾款特別推介比大家😋

豆香味比出面食到嘅豆腐花香濃
食落都幾滑身 加埋黃糖真係完美嘅ending💛
2024-03-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 川椒椰菜
  • 薄餅
  • 炸香蕉
  • 豆腐花
  • 蕃薯糖水
2024-03-25 115 views
店內比想像中多年輕人,座位尚算舒服。菜式refill速度快,食物感覺新鮮。選擇比想像中少,但都包括晒前菜、小食、煎炸、澱粉同小菜。冷盤既鳳爪用蒟蒻整,個樣睇落好似真😂我同呀媽都覺得抄飯味道唔錯,個人試埋芝士pizza都覺得幾正。冷盤可能我覺得唔太食得辣,粉絲濃味左少少,但都好食既。有d食物擺得唔太明顯,有少少尋寶feel,同埋有時轉左菜式,個牌未必轉得切,最好都打開蓋自己望下。我book 7:30,大概8點鐘都仲有菜fill緊,唔會話夜左無野食。
選擇比想像中少,但都包括晒前菜、小食、煎炸、澱粉同小菜。
冷盤既鳳爪用蒟蒻整,個樣睇落好似真😂
冷盤可能我覺得唔太食得辣,粉絲濃味左少少,但都好食既。
  • 炒飯
  • Pizza
2024-03-21 99 views
有時候吃肉太多了,也想吃素,但素菜品種不多又會覺得悶。所以來到這家自助餐嘗試一下。這素食餐廳面積不大,位置在奧海城商業大樓對面的舊樓地下,不屬於繁華位置。提供的自助餐是買票後的90分鐘,時間還可以。素食中的pizza最受歡迎,一眨眼便缺貨。其他炸物只屬於配襯。沙律吧的蔬菜算是新鮮,醬料也充足。至於粥飯面是絕對充足。素食熱菜,沒有很大的特色,是家常菜。噢!點心也不多,味道不錯。可惜是素雜齋只有一種酸齋。看來!甚麼都是一點點!而我最欣賞是他提供的羅漢果水,十分足料,味道不太甘,也不甜。最有益健康。
沙律吧的蔬菜算是新鮮,醬料也充足。
至於粥飯面是絕對充足。
素食熱菜,沒有很大的特色,是家常菜。
噢!點心也不多,味道不錯。
可惜是素雜齋只有一種酸齋。
看來!甚麼都是一點點!
2024-03-18 92 views
第一次黎食自助式素菜, 走一圈見款式都多既,拎桌面上既碟出去每樣都夾d餸, 到2輪出去夾餸,會覺得又係個d。味道方面係唔錯既, 但煎釀三寶可以用索油紙減少d油就最好, 芋頭西米露芋頭溶晒,大粒西米又有少少燶,糖水麻麻地。如果有腐皮卷,素鵝,酸齋就最好, 點到好喇,平時食下素菜都係唔錯