2017-11-12 752 views
首先要讚下既係服務係唔差既。但座位安排上佢地主要以熟客為主:首先訂位時已講明有bb,以為會安排卡位。因為知地方細。唔會有bb椅。亦放唔到bb車。所以諗住有卡位bb可以坐係旁邊。但去到居然係一張張既椅子,變左要抱住坐。有要求過可唔可以有卡位時轉過去,但都唔緊要。因為我訂位時無問清楚之後見佢安排左本身坐係卡位既2位客人坐去第2張枱,以為可以安排,回知原來係叫果2個客坐2人枱。但安排另外同一樣係2個人既「熟客」坐。即時登果2個人無奈。人地都係2個人,都係有比錢食野。但點解要轉枱,都係同等人數既人坐?係。人地可能訂左位,咁一開始一係唔好比人坐嘛....一係唔好接walk in. 如果唔係應該要安排坐位情況

2017-10-05 825 views
We went there a few times for both lunch and dinner. This restaurant is amazingly good! The sashimi are super Fresh and price is average. I highly recommend to go there again! The food quality and price is alot better than expensive Japanese restaurants in Causeway bay !
2017-10-05
$120 (Dinner)
  • 魚生
  • 炒飯
2017-09-20 740 views
間野細細地,唔係好多位喳。如果十二點半前去拎位,唔洗點等就入得。十二點半後真係睇彩數啦當日因為[慶祝]有位同事既離開,所以就提議食呢間道別~~當日我叫左個滑蛋吉列豬扒餐有小菜,有湯,野飲同埋甜品。湯並唔係麵豉湯係雞旦紫菜湯,我自己就好鐘意飲。講番個豬扒飯啦。豬扒絕對係厚切同埋超大份!勁熱辣辣,一食就必左d油hahahaha。破下例囉,冇所謂既至於個蛋都算滑既。平時我好唔鐘意d汁會撈左落個飯太耐,令到成隻蛋都好老好咸。不過呢個飯冇呢個問題!非常推薦!至於飲品,我揀左羽酸梳打。因為都係現成野甘撈出泥既飲品,冇咩特別。而個甜品就永遠都係維記雪米滋。大家都食過,都係冇咩野好講完~~^_^
間野細細地,唔係好多位喳。
如果十二點半前去拎位,唔洗點等就入得。
十二點半後真係睇彩數啦

當日因為[慶祝]有位同事既離開,所以就提議食呢間道別~~

當日我叫左個滑蛋吉列豬扒餐

有小菜,有湯,野飲同埋甜品
湯並唔係麵豉湯
係雞旦紫菜湯,我自己就好鐘意飲。
講番個豬扒飯啦。豬扒絕對係厚切同埋超大份!

非常推薦!

而個甜品就永遠都係維記雪米滋。大家都食過,都係冇咩野好講
完~~^_^
2017-08-30 589 views
今日約咗朋友就近北角食野,係印度同日式選其一,識食嘅人都知道,任何日式小店一般都俾到驚喜食家,睇咗網評,對間小店評語主要集中服務態度問題,今日一入黎,又好似唔係想像中咁,一坐低見會員工服務態度已經同網評有出入,睇咗餐牌一陣佢行過來推介是日飛機貨,推介咗几款,三人行唔使諗貴精不貴多,我哋點咗條愛女魚原條生魚片,温煮鮑魚,同埋佢其串燒。1.愛女魚 我從未食過,第一次食感覺唔知點形容,一個字鮮,但唔建議放太耐一起菜盡量掃清佢。所有魚都係過咗個期限就會由鮮變膠,好影響口感,條魚好唔好食見人見字,我自問過得去,但店家好細心,叫我哋先食完條魚再上其他熱食,呢樣野已經加分。 如果未試過愛女魚可以一試,始終見師父都係用心之作,一d都唔失。2.温煮鮑魚期待之作,鮑魚片同籮蘿白配搭一流,一鮮一甜,味覺之享受。雖然鮑魚係主打,但個蘿白,真係太好味,令我一路贊好,連我身邊朋友,都覺得我有點過份離譜。3.之後仲食咗生豪同其他串燒。生豪 建議都係唔好太大動作,簡簡單單,直接原味係最正,只要新鮮加物都係浪費食物本身味道,如果驚客人接受唔到原汁原味將配料同醬汁分開上為最佳。4,串燒類 同出面街差唔多,不多評論。果

2.温煮鮑魚

3.之後仲食咗生豪同其他串燒。

4,串燒類 同出面街差唔多,不多評論。果件豬腩肉(五花肉可以一試) 因為我是叫串盤。

5,燒銀雪魚 身邊朋友 激贊 話加沙律醬好正,我只可以講,鐘意食魚嘅人,一定會鐘意。

食完野 買單 女服務員 仲好好人 送多客雪糕俾我哋。
2017-08-07 602 views
從網上看見食評推介此隱世日本小店所以找了一天放工後前來一試雖然店鋪鄰近北角站但是卻不太起眼大概這就是被稱為隱世的其中一個原因進入店內發現其日本風極濃掛飾、擺設等均相當地道為這頓晚餐多添了數分日本味道而客人相信亦以熟客為主有些更是一進來便直闖廚房看今天的新鮮貨餐牌上的食物選擇頗多除了價較錢較平民化的定食外刺身、壽司、燒物、清酒等都應有盡有來到這裡當然要品嚐其聞名的鰻魚炒飯由於沒有帶相機的關係所以賣相看來看來較不吸引這裡的鰻魚炒飯果然是名不虛傳味道的調配準繩十足炒飯香身、鰻魚味濃吃下兩小碗後仍意猶未盡串燒方面選擇亦很多今次選了$98的串燒拼盤味道方面也是合格有微微的燒烤香可是串燒食物總是敵不過冷氣機上枱後很快便變涼使味道大打折扣另外當中的豬肉和雞用都是用上了類似韓燒的醃肉燒烤過後味道過重用作串燒似乎有點格格不入相比之下燒三文魚骹的味道則較為出色因為有魚皮所以不怕燒焦一些肉質肥美油甘加上燒烤的香味吃後仍覺齒頰留香壽司的質素也相當不錯當然帶子、飛魚子等應該也是量產貨但是下手亦毫不吝嗇魚生方面也較平常日式餐廳所吃的鮮味不過由於拼盤的配搭沒有選擇下次再來應該會散叫自己喜愛的款式又或是先問一下老闆有
從網上看見食評
推介此隱世日本小店
所以找了一天放工後前來一試

雖然店鋪鄰近北角站
但是卻不太起眼
大概這就是被稱為隱世的其中一個原因

進入店內
發現其日本風極濃
掛飾、擺設等均相當地道
為這頓晚餐多添了數分日本味道
而客人相信亦以熟客為主
有些更是一進來便直闖廚房看今天的新鮮貨

餐牌上的食物選擇頗多
除了價較錢較平民化的定食外
刺身壽司、燒物、清酒等都應有盡有

來到這裡

肉質肥美
油甘加上燒烤的香味
吃後仍覺齒頰留香

壽司的質素也相當不錯
當然帶子、飛魚子等應該也是量產貨
但是下手亦毫不吝嗇
魚生方面也較平常日式餐廳所吃的鮮味

不過由於拼盤的配搭沒有選擇
下次再來應該會散叫自己喜愛的款式
又或是先問一下老闆有何推介
相信會有更高層次的享受
2017-08-07 425 views
第一次同同事食呢間,味道價錢都OK,但服務唔ok, 所以真係好嬲豬午餐多人黎食好正常,但我已經食緊,未食完。雖然無出口術趕我地走,但行為上就收我地的野。當時我食到中途,佢已經想收我身旁男同事的盤,但同事話佢知未食完,所以佢收左手。轉頭同事食完但我未食完,未叫埋單但佢已經放低咗張單同雪米糍俾我地,好啦,同你埋單先,再食埋佢。點知晌我拎錢時候,問都唔問一手拎走我的午餐衝向廚房,我完全o咀轉頭叫返佢過黎同佢講我未食完你做乜收左我D野,佢話sorry唔知,我問佢做乜問都唔問人就拎走,佢只識講唔好意思。我明白你門口出面好多人等緊位,你想我地快D食完可以做多轉。佢就只係識叫出面等一等,等一等,好快好快。但你其實要俾出面知道裡面的人未食完,你係排緊隊,都要人地食完先有位俾你架,宜家又唔係裡面大把位唔俾你入去座。最後想講,我粒雪米糍放左晌個盤度食都未食就俾佢收左,真係好嬲豬呀!

轉頭叫返佢過黎同佢講我未食完你做乜收左我D野,
我明白你門口出面好多人等緊位,你想我地快D食完可以做多轉。
佢就只係識叫出面等一等,等一等,好快好快。

Type of Meal
Lunch
2017-04-25 866 views
見好幾個食評都讚呢間小店有水準咪尼試試囉,一入到去見到有好幾種好味既魚刺身,老闆介紹赤綠夠甜美,就叫左呢樣,加生蠔,同幾款串燒!條赤綠係原條切既,我地叫左半條,真係好肥美!師傅仲特登燒燒塊皮,令條魚更香!正!生蠔又新鮮又抵食!$98/3隻!串燒都好好味,推介牛舌同荔枝豬肉串!好juicy!我地自己帶左支酒,開瓶費$100,同老闆飲返兩杯一定會再來!
一定會再來!
赤綠
生蠔
赤綠
生蠔
2017-02-25 880 views
平常也會幫襯一些特式小店,今天這一間也算是其中一間幾好味的日式小店。叫得小店,店內座位並不多,估計只能容納十多人,所以午飯時間經常坐滿。餐牌選擇有很多,有丼飯、刺身飯、烏冬等等,也有每日精選的食品會推介給我們。以往食過這裏的吉列豬扒定食,覺得不錯,今次試下另一款“生薑䐁肉飯定食”。份量算多,薑味唔算好重,豬肉煮得都幾入味,配埋白飯及蛋花湯,還有飲品及雪米糍,都係一個幾豐富的午餐。整體而言,小店有這質素和份量都算係咁,可以再來食。

整體而言,小店有這質素和份量都算係咁,可以再來食。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
現在幾乎每個星期都會黎一次的日本餐廳,對日本定食真的無法抵抗啊~餐廳雖然好細,大概有5-7張台,但每次食飯時間都full house~先來一杯凍的玄米檸檬茶,同一般檸檬茶有分別的是茶是用了玄米茶,飲落有種淡淡的玄米味道,而且少甜的關係,玄米味道更突出。同事叫了一杯荔枝乳酸~味道也不錯。刺身定食~有蝦有三文魚有北極貝有帶子仲有好多刺身,非常足料!我第一次試燒青魚,肉好嫩,而且唔會太乾,配合個汁真係可以食一碗飯啊!當然最後仲有雪米糍送~非常滿足!
同事叫了一杯荔枝乳酸~味道也不錯。

當然最後仲有雪米糍送~非常滿足!
2017-02-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
每到午飯時間都會和同事兩個人周圍覓食!這次又來到我最愛的日本料理了~定食什麼的最吸引了!店裡很小,等了大概10分鐘就可以就坐。我叫了一客炒豚肉日式定食,同事叫了燒青魚日式定食。上菜很快,豚肉很新鮮,而且配上滿滿的洋蔥,那個甜味都出來了,配菜有中華沙律,而且還陪飲品,我叫了招牌的薏米檸檬茶,果然是有薏米味,配搭檸檬又是一個很清新的味道。而且無糖的,很健康。同事的青魚也很好吃。
每到午飯時間都會和同事兩個人周圍覓食!

這次又來到我最愛的日本料理了~定食什麼的最吸引了!

店裡很小,等了大概10分鐘就可以就坐。

我叫了一客炒豚肉日式定食,同事叫了燒青魚日式定食。

而且無糖的,很健康。同事的青魚也很好吃。
2016-12-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2016-10-09 947 views
擁有日本風的門面, 雖然中午時段光顧, 但店內燈光紛暗, 加上2 個酒杯, 絕對寫意唯下午時段, 先叫個四色丼定食. 店內碗碟精美, 值得一讚海膽新鮮甘甜及creamy , 整個定食的靈魂. 令另外三色的甘老蝦, 帶子及刺生頓時比下去, 帶子一點給得很大方, 不是薄薄的一片, 甘老蝦甘甜爽口👍唯侍應只有2 位, 忙得沒有時間照顧每一位顧客, 連下單的時間也推遲了很多, 難免得失客人
唯下午時段, 先叫個四色丼定食. 店內碗碟精美, 值得一讚
海膽新鮮甘甜及creamy , 整個定食的靈魂.
2016-10-07
2016-08-28 791 views
Love this place, they were closed but we were really hungry, and they served us anyways. The food was excellent especially 燒牛舌 & 鯖魚!! 一間好有人情味嘅小店!We been back many more times. The place is small so better make a booking specially on weekends. Enjoy!!
2016-06-12 1056 views
落雨濕濕,天氣又熱又焗。完全唔想煮飯,又懶得行遠,想食日式料理,最近就係呢間。入面有日式刺身,壽司,串燒,炸物。兩公婆踢對拖落街食飯就最岩!店內有散點,有套餐,諗唔到食咩嘅,套餐係最好嘅選擇。一個套餐大概80蚊,有個主食,前菜小食,餐湯,蒸蛋。份量剛好。點了一個銀鱈魚餐,前菜為醃蘿蔔,中華沙津。蛋花面豉湯,蒸蛋,白飯。味道不錯,銀鱈魚煎得香口,亦無煮到碎唒(因為銀鱈魚本身質地較軟,很容易煎散)。另外點了壽司,不算很大件,是一口嘅份量,但是料足夠,三文魚算是厚切。炸蝦天婦羅,推薦食品!蝦夠大隻,粉不多,香脆內嫩,又不會太油膩,一碟有5大隻!炸蕃薯,用左紫色日本蕃薯,非常甜,熱辣辣食,十分美味。吃完還有免費甜品,雪糕糯米滋贈送,有芝麻同荔枝味。值得再去^_^
落雨濕濕,天氣又熱又焗。完全唔想煮飯,又懶得行遠,想食日式料理,最近就係呢間。入面有日式刺身壽司,串燒,炸物。兩公婆踢對拖落街食飯就最岩!

炸蕃薯,用左紫色日本蕃薯,非常甜,熱辣辣食,十分美味。
  • 炸蝦天婦羅
2016-05-13 1209 views
日本菜係肥髀嘅首選!今日要在北角買嘢!佢嘅日本菜選擇唔多!呢間無試過,去到店面唔大,只有5張枱!桌椅唔特別!牆上有啲日本酒、日本人布簾裝飾,日式格局唔算高級!去到無店員在店面,因為得一個店員入咗廚房出菜!自己坐低張4人枱,店員上茶及餐牌,叫一個一人晚餐加啲小食!英國安格斯牛肉手打烏冬定食($78)薄牛肉雖然唔算肥美,好在薄切唔韌,牛味濃,粗烏冬滑溜彈牙,蔥花及海帶好多,提味一流!湯底清澈,微甜唔會搶咗牛肉味道!好味!跟餐前菜:中華沙律正常!醃蘿蔔爽脆!跟餐燉蛋:燉蛋滑溜,微甜,配料多!好味!餐飲乳酸飲品:味道唔假!似汽水!甜甜地夠汽!活赤貝($35)因為只剩下一隻細嘅赤貝,所以店員減咗啲價(佢有同我講嘅)赤貝厚身新鮮爽口,又有啲貝類嘅咬口!正!蟹籽沙律($28)好大一碗,青瓜爽脆,蟹柳彈牙及蟹籽卜卜脆!墊底嘅羅馬生菜嫩口爽脆,沙律牆唔會太厚,微酸好味!燒羊架($42)一件切開兩小件,肥髀要骨,我要身,羊架身厚肉肥美,油香唔膻,中央僅僅熟!所以唔嚡!好味!厚燒牛舌心($32)一串3片,油脂滿咀,唔韌又有咬勁,正!店員有禮,因為雨天關係,幾隻飛蟻飛入店(我勁驚)佢好努力消滅佢哋!食物質素唔
日本菜係肥髀嘅首選!今日要在北角買嘢!佢嘅日本菜選擇唔多!
叫一個一人晚餐加啲小食!
安格斯牛烏冬
跟餐前菜:中華沙律正常!醃蘿蔔爽脆!
跟餐燉蛋:燉蛋滑溜,微甜,配料多!好味!
乳酸飲品
餐飲乳酸飲品:味道唔假!似汽水!甜甜地夠汽!
活赤貝
蟹籽沙律
羊架
牛舌
厚燒牛舌心($32)一串3片,油脂滿咀,唔韌又有咬勁,正!
食物質素唔錯!一間幾有人情味嘅小店!
2016-04-24
$120 (Dinner)
安格斯牛烏冬
乳酸飲品
活赤貝
蟹籽沙律
羊架
牛舌
2014-08-19 880 views
這餐廳是朋友介紹, 已吃過兩次! 兩次都是一大班人去食晚餐, 每次都有訂位, 但因人數多, 座位較窄, 洗手間就更窄, 肥一點也入不到!! 價錢略貴但食物質素不錯! 刺身很新鮮, 三文魚勁厚切, 帶子鮮味但略細, 朋友說油甘刺身亦很鮮味! 生蠔$60/隻, 有點貴但size不算大, 我不吃生, 所以叫了燒熟的, 熟吃很不錯呢! 幾個朋友都說生蠔本身都算鮮, 但因加了醬汁令味道變得怪怪的, 實在浪費了! 建議落單時說明不要加任何醬汁!燒銀雪魚及燒鯖魚都很香及juicy, 鰻魚飯亦好味! 燒牛舌及甘薯是我的最愛, 燒牛舌很多汁及美味, 甘薯超甜, 因此每次也會叫完再叫!最近有2人套餐, 甚為抵食! 套餐內的吉列豬扒做得很好吃, 多汁宜肉質很嫩, 吃完覺得不夠喉, 便想order多一客焗豬扒飯試試, 但原來午巿才有焗豬扒飯, 晚巿沒有, 但朋友很想吃, 後來我們再三要求下, 結果較午巿加$20成交, 加了洋蔥及蛋汁, 味道更加好, 實在應該做招牌菜! 整體上兩次光顧都覺得好味, 可以再試!

價錢略貴但食物質素不錯
!
, 實在浪費了! 建議落單時說明不要加任何醬汁!

燒銀雪魚及燒鯖魚都很香及juicy, 鰻魚飯亦好味!
!

整體上兩次光顧都覺得好味, 可以再試!

$250 (Dinner)