2024-10-23 300 views
話說海港城嗰間翡翠拉麵小籠包執咗之後,我就懷緬咗佢嘅小籠包大半年,今日喺黃埔比我見到間翡翠江南,即刻彈咗入去。諗都唔諗就嗌咗我嘅至愛《翡翠小籠包》,《女兒紅醉雞》,《甜酸小排骨》和《酸辣海鮮湯麵》。上菜速度唔差,20分鐘左右Order已到齊,而且賣相幾靚。先講講小籠包,依舊即叫即蒸皮薄餡靚D肉汁又多又熱焫親我條脷;甜酸排骨擺落去酸辣湯度浸浸之後再食會別有風味。然而,令我最驚喜嘅係佢嘅醉雞,因為用紹興女兒紅,所以雞肉帶甜但又有小小鹹,而且非常入味,值得一試。其實仲想嗌多D,例如:《豆沙鍋餅》和《銀絲卷》…但太飽食唔到,唯有等下次。最後,我睇到佢嘅下午茶餐牌,點心+拉麵$48/$68 真係超低,可惜只限星期一至五...囉!

翡翠小籠包
女兒紅醉雞
甜酸小排骨
酸辣海鮮湯麵
2024-10-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
翡翠小籠包
女兒紅醉雞
甜酸小排骨
2024-07-30 621 views
今晚同朋友去左黃埔睇野, 行到咁上下肚仔餓所以去左附近搵野食, 沿途見到E間上海江南菜好似唔錯咁就入左去試下😊! 餐廳環境好大, 乾淨企理, 座位闊落所以坐得幾舒服☺️! 餐廳提供多款經典江南菜, 而且仲有小菜, 套餐等等……小妹同朋友點左一客小籠包, 一個小菜同一個酒釀丸子!🌟小籠包店舖招牌菜,皮薄餡多,味道岩岩好🌟擔擔麵麻醬味濃郁, 麵條彈牙!🌟酒釀丸子酒米清香,軟糯香醇總括而言,性價比高,環境寬敞,服務好。👍🏼
🌟小籠包
店舖招牌菜,皮薄餡多,味道岩岩好

🌟擔擔麵
麻醬味濃郁, 麵條彈牙!

🌟酒釀丸子
酒米清香,軟糯香醇

總括而言,性價比高,環境寬敞,服務好。👍🏼
2024-07-15
$200 (Dinner)
2023-11-22 2008 views
🍃翡翠江南🎋今次去咗翡翠江南食晚飯,真係有驚喜!江南小籠包🥟💧嚟翡翠江南一定要試試佢嘅江南小籠包🥟💧佢嘅皮薄餡多,一咬落去就嚟嘅湯汁就會迸出嚟!包裹住嘅肉餡鮮嫩多汁😍椒鹽黑金豆腐🌶️🧂 呢個豆腐外脆內軟,配埋椒鹽嘅香氣,每一口都有香脆口感😋孜然雷公鎚🔥🔨 呢個菜式嘅雞腿肉醃製得香辣,再加上孜然嘅香氣,肉質嫩滑,每一口都帶有微辣同埋香料嘅風味😌凍檸檬薏米水❄️🥛🍋 帶有微酸嘅口感好清新,非常適合解渴🍹☀️菜肉雲吞湯拉麵菜肉雲吞湯拉麵湯底鮮甜,麵條彈牙,配上滑嫩嘅雲吞同新鮮蔬菜,簡單又有滿足感!椒麻酸菜魚🍜🐟魚肉鮮嫩多汁,仲有爽口嘅酸菜、薯粉,搭配上麻辣酸爽嘅湯汁,味道回味無窮🌶️🐠冰糖桂花糕🍮 🌼 呢個糕點好精緻,口感滑溜,糖水甜度適中,加上桂花嘅香氣,甜而不膩總括而言,翡翠江南嘅江南小籠包、菜肉雲吞湯拉麵、椒麻酸菜魚我都非常推介🌟🍽️
🍃翡翠江南🎋

今次去咗翡翠江南食晚飯,真係有驚喜!

江南小籠包🥟💧

椒鹽黑金豆腐🌶️🧂
呢個豆腐外脆內軟,配埋椒鹽嘅香氣,每一口都有香脆口感😋

孜然雷公鎚🔥🔨

凍檸檬薏米水❄️🥛🍋
帶有微酸嘅口感好清新,非常適合解渴🍹☀️

菜肉雲吞湯拉麵

椒麻酸菜魚🍜🐟

冰糖桂花糕🍮 🌼

2023-11-22 1236 views
朋友係要見架 走入黃埔探朋友👭順便喺附近搵食😎中菜對我黎講其實幾ok ☺️可以慢慢嘆茶🍵🫖一人一杯豆漿和薏米水暖下胃🥰丁丁甜度好健康✨🫧藤椒豆干絲🫧豆干絲辣辣地好開胃 豆干一絲絲猶如麵條般🍜🫧鴨血粉絲湯🫧鴨血粉絲湯點只有鴨血甘簡單😛仲有我鍾意嘅鴨腎同鴨腸 好豐富 飲啖湯好暖胃❤️‍🔥🫧素蒸餃3隻🫧餃子皮薄薄的 餡料滿滿 鮮味十足✨🫧黑蒜肉汁燜貝貝南瓜🫧南瓜🎃食落超軟腍 香甜有益 每件南瓜上面鋪上片黑蒜🧄 層次更豐富🫧江南風味炒飯🫧炒飯炒得夠乾身 🍚有蝦 臘腸 菜粒 蛋 份量十足👍🏿

一人一杯豆漿和薏米水暖下胃🥰丁丁甜度好健康✨

🫧黑蒜肉汁燜貝貝南瓜🫧

🫧江南風味炒飯🫧
炒飯炒得夠乾身 🍚有蝦 臘腸 菜粒 蛋 份量十足👍🏿
2023-11-21 838 views
翡翠江南紅磡黃埔天地藤椒豆干絲豆干絲好有益含有豐富蛋白質,營養價值高。食落辣辣哋好醒胃。素蒸餃3隻熱辣辣新鮮蒸起皮薄多餡又大隻。黑蒜肉汁燜貝貝南瓜又係一個好有益既菜式貝貝南瓜🎃吸收哂上面粒黑蒜既精華。食落兩種口味。鴨血粉絲湯鴨血打邊爐就食得多。鴨血粉絲湯就第一次食估唔到咁好食,其實唔止有鴨血仲有鴨腎同腸個湯鮮味十足。江南風味炒飯炒飯粒粒分明江南風味原來係咁惹味。我食完都再添多咗一碗😋黑糖糍粑外脆內軟點埋個醬汁一流。
紅磡黃埔天地

藤椒豆干絲
豆干絲好有益含有豐富蛋白質,營養價值高。
食落辣辣哋好醒胃。

素蒸餃3隻
熱辣辣新鮮蒸起
皮薄多餡又大隻。

黑蒜肉汁燜貝貝南瓜
又係一個好有益既菜式
貝貝南瓜🎃吸收哂上面粒黑蒜既精華。
食落兩種口味。

鴨血粉絲湯
鴨血打邊爐就食得多。
鴨血粉絲湯就第一次食
估唔到咁好食,其實唔止有鴨血仲有鴨腎同腸
個湯鮮味十足。

江南風味炒飯
炒飯粒粒分明江南風味原來係咁惹味。
我食完都再添多咗一碗😋

黑糖糍粑
外脆內軟
點埋個醬汁一流。

2023-11-15 669 views
呢一間位於黃埔嘅中菜館我一直都好想試🤩,今日去到附近就即刻黎呢度食晚餐啦🥳椒鹽黑金豆腐 $60首先豆腐外皮好酥脆,而裡面嘅豆腐好滑😜江南小籠包 $48當然唔少得我最愛嘅小籠包♥️,皮好夠薄,而且裡面仲有好多湯汁😝孜然雷公鎚 $48呢個真係做到皮脆肉嫩,特別係炸蒜更加惹味😻菜肉雲吞湯拉麵 $75雲吞餡料夠晒足料好味😋椒麻酸菜魚片 $158酸菜魚片湯底好濃郁,而且魚片好滑身😙冰糖桂花糕 $38桂花糕清新又唔會太甜啱晒我🌟凍養顏豆漿 $25

椒鹽黑金豆腐 $60
首先豆腐外皮好酥脆,而裡面嘅豆腐好滑😜

江南小籠包 $48

孜然雷公鎚 $48
呢個真係做到皮脆肉嫩,特別係炸蒜更加惹味😻

菜肉雲吞湯拉麵 $75
雲吞餡料夠晒足料好味😋

椒麻酸菜魚片 $158
酸菜魚片湯底好濃郁,而且魚片好滑身😙

冰糖桂花糕 $38
桂花糕清新又唔會太甜啱晒我🌟

凍養顏豆漿 $25
舊同事係黃埔做嘢話有間菜館很不錯,推介再次聚會帶我黎品嘗.入到門口先知原來係大品牌翡翠拉面小籠包.無記錯十幾年前中學已經開始周不時幫襯.同事話呢間一次過可以食到幾個菜係.打開餐牌真係5同.小籠包點心拉麵有得食,辣嘢川菜,市面無乜幾何出現嘅什麼香酥鴨配饃饃皮、仙魚湯泡飯、連最愛嘅大閘蟹,雲吞雞都有.
清蒸大閘蟹
杭州東波肉
醉豬手
砂鍋雲吞雞
2023-11-10
$130 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers, Coupon
清蒸大閘蟹
杭州東波肉
醉豬手
砂鍋雲吞雞
2023-10-22 448 views
真心推介!!同屋企人四個嚟食裝修新 啲位座得舒服 唔迫啲員工服務態度又好 好nice嘢食同價錢嘅cp值都高喎🤩食個下午茶餐58蚊 有一個主食 同一個小食仲要係小食拼盤 有三樣唔同嘅嘢一嚟賣相靚靚仔仔 已經加分味道又好 熱辣辣 新鮮出爐份量都ok 細食嘅兩個人叫一個下午茶都夠我哋再叫咗個拉麵 竟然係既叫既拉足料又彈牙真心冇得彈👍🏻👍🏻
真心推介!!

我哋再叫咗個拉麵 竟然係既叫既拉
足料又彈牙
真心冇得彈👍🏻👍🏻
2023-10-20 326 views
$58一個下午茶餐 份量大 賣相好 可以話冇得挑剔 物超所值 Staff服務態度超級好 好親切! 一定會再幫襯🥰😍 另外餐廳裝潢都要讚 卡位坐得好舒服 又乾淨 上菜都好快手 係一次非常愉快的用餐經歷
2023-10-01 367 views
假期去左翡翠江南吃午飯。打開餐單,點左好多食物:飯呀,菜呀,雲呑,小籠包。。。唯獨一碟叫烤蒜薄荷雞我最鍾意!😋😋那香蒜味加上翠卜卜芝麻薄荷葉,一口咬的雞粒口感,真係老少咸宜!最啱喜歡香翠食物的我!🥰😜
2023-09-27 242 views
晚飯進入門口服務態度好,環境接受。服務員不會強迫你要餐前小食。食物達到標準,款式尚算合理,可以揀到心目中想食的東西,地方整潔,點餸時服務員工有問必答,講解清晰有條理及有熱門介紹。整體食得開心。
2023-09-26 246 views
香酥鴨係咁既樣…. 又乾又柴,份量又少呢張相既份量係未食過架,黎到就係咁多擔擔面,一啲肉碎都無。啲面食得出係手工做既,因為粗幼十分不一。味道比較單調,偏辣呢個位以前係翡翠潮州好好多,而家轉左翡翠江南做上海野差好多
香酥鴨

香酥鴨係咁既樣…. 又乾又柴,份量又少
呢張相既份量係未食過架,黎到就係咁多

擔擔面

呢個位以前係翡翠潮州好好多,而家轉左翡翠江南做上海野差好多

2023-09-24
Delivery
2023-09-21 293 views
翡翠江南 📍紅磡紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G3A及3B號舖難得夾到時間食飯,我fd話佢請,要好好多謝我之前幫左佢咁話🙈。佢帶左我去食米芝蓮一星、必比登美食推介既餐廳。第一次食江南菜,感覺幾新鮮🤭我fd太好客,叫到成枱都係食物,好豐富😂🥢雞絲粉皮 $68拌勻粉皮、花生醬、青瓜絲、雞絲一齊食,味道香濃🦐錦鹵蝦雲吞(5隻)$48👍🏻脆卜卜既炸雲吞,點少少醋汁,酸酸甜甜唔會膩,加埋蝦肉更富口感,唔錯😋爆炒蒜香萵筍絲 $78萵筍爽脆,幾香蒜味烤蒜薄荷雞 $88👍🏻顏色鮮豔,賣相吸引,雞肉食落好香蒜味,薄荷葉炸到好似紫菜咁脆,配埋雞肉一齊食,味道估唔到咁咸香惹味😯江南鮮魚湯泡飯 $128熱辣辣一大鍋泡飯,有好多菜同菇,仲有大大塊魚肉,湯頭鮮甜,有菜又有肉,簡單好味又健康😋冰糖桂花糕(5件)$38甜品係另一個胃🤭淡淡桂花香,清甜爽口豆漿(熱)$23-檸檬薏米水(凍)$25味道清新唔太甜,仲可以美白去濕🤭-茶位 $10/位餐前小菜(每枱1-2人)$8/份-整體食物質素唔錯,環境寬闊舒適,職員服務態度主動有禮,會簡單介紹菜式,注重健康既朋友仔,外出食飯又多個選擇喇😉
📍紅磡紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G3A及3B號舖

🥢雞絲粉皮 $68
拌勻粉皮、花生醬、青瓜絲、雞絲一齊食,味道香濃

🦐錦鹵蝦雲吞(5隻)$48👍🏻

爆炒蒜香萵筍絲 $78
萵筍爽脆,幾香蒜味

烤蒜薄荷雞 $88👍🏻

江南鮮魚湯泡飯 $128

冰糖桂花糕(5件)$38
甜品係另一個胃🤭淡淡桂花香,清甜爽口

豆漿(熱)$23
檸檬薏米水(凍)$25
味道清新唔太甜,仲可以美白去濕🤭
茶位 $10/位
餐前小菜(每枱1-2人)$8/份
2023-09-16 213 views
之前唔識食,食過就成日想返黎食。賽螃蟹好味,香酥鴨唔油,蝦頭油蝦仁帶子炒飯好香,萵筍好香好入味,鱔糊食到想撈汁,真係做節做生日都想返轉頭。桂花蟶子炒粉絲炒得好香
之前唔識食,食過就成日想返黎食。
2023-09-16 219 views
翡翠江南 紅磡紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G3A及3B號舖為左多謝朋友仔近排幫左我一個忙,今次要搵間好D既餐廳請佢食飯。左揀右揀終於俾我無意中搵到間米芝蓮一星、必比登美食推介既餐廳😎而且地點咁岩就係朋友收工既地方,係緣份呀…哈利~🤣江南菜特色係偏甜少少,主張清淡健康,保留食材原味道。兩個人食,似乎份量太澎湃😂建議以下份量可3-4人share🤭🥢雞絲粉皮 $68透明彈牙既粉皮沾滿花生醬,加埋青瓜絲、雞絲一齊食,口感好豐富😋🦐錦鹵蝦雲吞(5隻)$48👍🏻雲吞炸得非常香脆乾身,點埋醋汁,味道酸甜唔油膩,蝦肉爽彈。忍唔住食完一粒又一粒😋🥢爆炒蒜香萵筍絲 $78萵筍切絲,爽脆又有蒜香味,食落夠清新🧄🌿🐔烤蒜薄荷雞 $88👍🏻香氣四溢,色澤鮮豔好吸引🤤雞肉好香蒜味,配埋炸過既薄荷葉,仲有芝麻一齊食,咸香得來,口感又豐富,味道相當唔錯😋🐟🍚江南鮮魚湯泡飯 $128👍🏻熱辣辣一大鍋泡飯,有好多菜同菇,仲有大大塊魚肉,湯頭鮮甜,有菜又有肉,簡單好味又健康😋🌼冰糖桂花糕(5件)$38有淡淡桂花香,唔會太甜,岩晒怕甜既人🥛豆漿(熱)$23幾香豆味,暖笠笠飲完幾舒服☺️🍋檸檬薏米水(凍)$25美白去濕,味道
紅磡紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G3A及3B號舖

🥢雞絲粉皮 $68

🦐錦鹵蝦雲吞(5隻)$48👍🏻

🥢爆炒蒜香萵筍絲 $78
萵筍切絲,爽脆又有蒜香味,食落夠清新

🧄🌿🐔烤蒜薄荷雞 $88👍🏻

🐟🍚江南鮮魚湯泡飯 $128👍🏻

🌼冰糖桂花糕(5件)$38
有淡淡桂花香,唔會太甜,岩晒怕甜既人

🥛豆漿(熱)$23
幾香豆味,暖笠笠飲完幾舒服☺️

🍋檸檬薏米水(凍)$25
美白去濕,味道清新,夠晒健康💪🏻

茶位 $10/位
餐前小菜(每枱1-2人)$8/份

環境寬闊舒適,職員服務態度主動有禮,食物唔錯,值得推薦