2023-07-26 155 views
來到大角咀!大角咀有不少好吃的小店,位置也較為集中,一口氣掃幾間店也非常easy!這次打卡聚椒,一入店舖就見到一幅金句牆,每句都是心聲 #每一串都係招牌 #花甲愈食愈上癮 #食飯時間唔講減肥 🌸皇牌鮮甜花甲粉 滿分選手心必點金湯湯底,湯鮮甜開胃帶點微辣,花甲和粉絲這個組合是絕配,亦有配菜如娃娃菜、豆卜、金菇~每隻花甲上面都舖滿蒜香混合醋味,隻隻開口,份量也好多,我大概也食了15隻以上~每隻洗得很乾淨,食得安心又放心,喜歡花甲真的不能錯過,必叫!來到也預了吃燒烤,這碗二人分巳非常足夠!🌸串燒韭菜 (2串)大粒雞軟骨 (2串)魷魚鬚安格斯牛粒 厚切牛舌 會孜然一口牛 孜然羊肉串一口豬頸肉五花腩片 (2串)整體每一款都不錯,味道方面會較岩重口味的朋友仔,若喜歡淡口的下單時要預先講聲喔!必試大粒雞軟骨,好爽脆香口;孜然羊肉串也不能錯過,肉質嫩滑,又有羊肉味,啖啖肉,滿足;再來就是大大片的厚切牛舌,佢用上了鹵水牛舌嗰款,會比較軟綿容易入口,輕輕烤過,食落就是幸福 #保持快樂既秘密就是食燒烤,你認為呢?嗯,這店晚上好多外賣單,很多熟客仔都預先whatsapp下單,不想等就要抄低電話喔~

🌸皇牌鮮甜花甲粉

🌸串燒
韭菜 (2串)
大粒雞軟骨 (2串)
魷魚鬚
安格斯牛粒
厚切牛舌
會孜然一口牛
孜然羊肉串
一口豬頸肉
五花腩片 (2串)

• 鮮甜花甲粉
  • 雞軟骨
2023-07-18 127 views
今日去大角咀食串燒,餐廳菜單選擇都多,應有盡有。-鮮甜花甲粉花甲份量好多,令到湯底非常鮮甜,花甲肉厚無沙甜美,加上粉絲,豆卜,完全吸收花甲湯底,好出色的配搭。-厚切牛舌牛肉味好濃厚,厚切食落口感特別好,有肉汁,外皮燒得夠香口,調味都做得好到位。-蒜蓉原條茄子蒜蓉一點兒都不吝嗇,加了海量,非常大方。令茄子完全吸收蒜蓉的香味,茄子熟透後口感更為一流。-焦糖燒菠蘿焦糖燒菠蘿甜而帶有微妙的酸味和淡淡的焦糖香氣,口感酥脆多汁,甜味相互融合,口感豐富、層次分明。-燒生蠔味道鮮甜且帶有海洋氣息,口感豐富而彈牙,加上蒜醬使味道更加豐富多樣,味道濃郁而又清新。-燒雞翼香嫩多汁,帶有微妙的燒烤香氣,雞翼的肉質緊實,經過燒烤後,表皮呈現金黃色,口感酥脆,內裡則保持了豐富的肉汁。-燒韮菜香氣撲鼻、口感爽脆,韮菜味道清新,經過燒烤後,香氣更加濃郁,口感更加爽脆。-評分 : 6/10聚椒 (大角咀)📍大角咀鐵樹街19號金堂閣地下17A號舖
今日去大角咀食串燒,餐廳菜單選擇都多,應有盡有。
鮮甜花甲粉
厚切牛舌
燒生蠔
燒雞翼
燒韮菜
評分 : 6/10

聚椒 (大角咀)
📍大角咀鐵樹街19號金堂閣地下17A號舖
2023-06-30 137 views
大角咀真係越嚟越多嘢食,今次就試咗一間環境雖小,但係就絕對值得支持嘅小店。我哋兩個人大概叫咗10樣嘢。首先就兩個人share一碗鮮甜花甲粉,可以選擇辣度。對於我哋嚟講小辣就啱啱好,除咗有鮮甜嘅花甲之外,仲有娃娃菜同豆卜。當豆卜同粉絲吸收晒湯底,勁惹味。我哋兩個一致極度推介燒茄子、炸薯條同燒蠔。茄子上面有大量嘅蒜蓉,在灑上少少㗎辣粉,茄子燒到淋身至於點解會推薦燒蠔?因為佢性價比好高,一隻都有我成隻手掌咁大,但只係需要$48!係講緊$48兩隻完全冇伏。炸薯條熱辣辣上枱,幼身既薯條,夠香脆另外,我哋仲大概叫咗幾串串燒,包括牛舌、魷魚鬚、雞軟骨、豬頸肉同豬大腸等等。呢度有個細心嘅位,就係有個熱爐助熱串燒。燒大腸係眾多串燒之中較為突出,因為除咗喺外面比較少見之外,自己都好怕食到太重口味既大腸,呢到就唔會啦!整體嚟講,係開附近行街,都會想食佢。佢仲可以WhatsApp落單叫外賣

完全冇伏。炸薯條熱辣辣上枱,幼身既薯條,夠香脆

2023-06-27
2023-06-21 114 views
今日去到大角咀哩間新開既串燒店食晚餐,估吾到咁大驚喜,鋪頭樓面吾算好大,燒既野食都好快上碟,侍應既態度都好好,要簡番自己想食既辣度,兩個人差吾多$400 內埋單,飽到抱住個肚走。佢會有個火壚放係台上面,每次燒完既野食放係上面可以keep住個溫度,最推介佢既花甲粉同燒茄子😜花甲粉只係$58,大碗又鮮甜,入面有花生,金菇,蜆,娃娃菜、粉絲等等。調味岩岩好,吾會死辣而係好香口,推介!茄子成條燒,好juicy,吾會燒到好干身,而係岩岩熟,食咁多肉食小小菜都好野味!串燒既孜然粉味都吾會太重,雞翼燒到外脆內軟,牛肉粒都好彈牙有牛味,相信好快就會吸引到好多街坊黎試,推介大家都要去試下!一大班朋友黎食野,一生一大樂事不過飲品暫時選擇吾算太多,如果要飲野,可以叫外賣番去食

不過飲品暫時選擇吾算太多,如果要飲野,可以叫外賣番去食
2023-06-20
Type of Meal
Dinner
2023-06-21 84 views
今日食晏揀左試呢個聚椒花甲粉,啲花甲都幾新鮮,冇沙,有花甲啲湯都鮮甜,粉面可以揀粉絲或者米線,今次我食微辣,佢本身有跟蒜,芫荽,蔥,娃娃菜,豆卜份量都幾多下,我揀左加一餸,加左餸豬手,都忟得好淋,幾入味,老闆娘仲話今日豬手細隻,搭多舊雞翼比我,因為成碗野都熱辣辣好好食,唯一不足是店鋪地方細同佢冷氣比較弱。
花甲粉

花甲粉
2023-06-19 58 views
同女朋友係旺角行完街突然口痕想食花甲粉同串燒搵到呢間係大角咀既小店聚椒行過去都係幾分鐘 唔洗諗 即去!大大碗鮮甜花甲粉58蚊 花甲起碼有十隻 數量多之餘每隻花甲都係新鮮 食花甲最怕佢唔新鮮有陣味 粉嘅數量都夠晒多 2個人食都夠湯底好甜 食完唔會口乾要狂飲水 成碗花甲粉好高質安格斯牛粒五花腩片大粒雞軟骨魷魚鬚串韭菜串燒會用個爐仔幫你保暖 燒完出黎熱辣辣之餘 你唔係即時食都唔使擔心會凍哂 食串燒最驚佢一係好韌咬到牙痛一係驚佢得陣調味料味 但係聚椒處理得好好每樣串燒都燒得剛剛好 唔會overcooked 無冰鮮味之餘調味都落到恰到好處 唔會令人抗拒蒜蓉原條茄子茄子切既方式係香港見過最user friendly 成條茄子可以完全貼服咁放係碟上面 可以好容易就可以夾晒啲茄子肉 juicy得黎好香口 一啲都冇燶蒜蓉娃娃菜用錫紙兜上嘅蒜蓉娃娃菜份量好足小小既調味已經將娃娃菜嘅甜味帶到出黎 食咗咁多肉之後平衡返少少 最驚喜嘅係啲湯勁甜 飲到停唔到口爆蒜肥蠔48蚊2隻蠔價錢唔貴 好多舖頭為咗遮住唔新鮮既蠔 就用一大堆蒜蓉去遮佢既味 同樣 聚椒師傅用少量調味 就已經處理好 唔會一食就覺得好咸 調味同埋蠔既

同女朋友係旺角行完街
突然口痕想食花甲粉同串燒
搵到呢間係大角咀既小店
聚椒
行過去都係幾分鐘 唔洗諗 即去!

大大碗鮮甜花甲粉

一係驚佢得陣調味料味 但係聚椒處理得好好

蒜蓉娃娃菜
用錫紙兜上嘅蒜蓉娃娃菜份量好足

爆蒜肥蠔
48蚊2隻蠔價錢唔貴 好多舖頭為咗遮住唔新鮮既蠔 就用一大堆蒜蓉去遮佢既味 同樣 聚椒師傅用少量調味 就已經處理好 唔會一食就覺得好咸 調味同埋蠔既鮮味夾得啱啱好

成餐飯同女朋友超級滿足
食咁多 每人都係150左右!
一定會返來再食!
2023-06-19 59 views
Sat 20th May 2023大角咀嗰幾條 乜樹街,近呢幾年真係變天,小店林立各適其適百家爭鳴。絕對係搵食㗎天堂。一日食一間應該食到3個月,大家多啲支持小店呀。鋪仔細細,好似呢個彈丸小村咁:夾道逢生。佢出邊係行人區,好闊落,好開陽。雖然嘅print 出嚟,但係都字字珠璣。而家好多嘢都唔寫得,唯有將人生嘅層次退回飲飲食食吧。叫咗兩個鍋米,量大料鮮。大廚一啲都唔吝嗇,務求要打爆個鍋。貨真價實,淨係花甲王都差唔多有半斤。所有海鮮湯底落咗花甲都特別好味。但係功夫就多啦,要日日入新鮮貨、浸水吐沙、拖水到剛剛開口、逐隻揀吓有冇壞…… 心機嘢。本地慣用嘅 apps 佢哋都有。
Sat 20th May 2023

叫咗兩個鍋米,量大料鮮。大廚一啲都唔吝嗇,務求要打爆個鍋。

本地慣用嘅 apps 佢哋都有。
2023-05-20
Type of Meal
Tea
2023-06-19 40 views
大角咀岀名多餐廳,這一次就試了一間新開串燒小店「聚椒」,雖然店內面積小,但食物質素確實不錯,亦有不少人前來取外賣。店內放了多句特色句子,小編特別喜歡「食飯時間 唔講減肥」😂😂好吧!我要盡情吃😋想不到吃什麼的你,可以看看店主推介的食物👍🏻厚切牛舌 $25口感軟嫩多汁,味道香濃。多春魚 (4條) $24炸至金黃色,魚骨酥脆,肥仔豬大腸 $15炸大腸外皮鬆脆,入面煙韌。韮菜 (2串)不會燒得很乾。安格斯牛粒 $28肉少韌而多汁。五花腩片 (2串) $20爆蒜鮑魚 (2隻)鮑魚煙韌有口感,配上爆蒜更惹味。蒜蓉原條茄子 $38每次吃串燒都必點燒茄子,瓜肉吸收蒜蓉後,軟糯味濃。焦糖燒菠蘿 $24切好一件件,吃起來很方便。

想不到吃什麼的你,可以看看店主推介的食物👍🏻

厚切牛舌 $25
口感軟嫩多汁,味道香濃。

多春魚 (4條) $24
炸至金黃色,魚骨酥脆,

肥仔豬大腸 $15
炸大腸外皮鬆脆,入面煙韌。

韮菜 (2串)
不會燒得很乾。

安格斯牛粒 $28
肉少韌而多汁。

五花腩片 (2串) $20

爆蒜鮑魚 (2隻)
鮑魚煙韌有口感,配上爆蒜更惹味。

蒜蓉原條茄子 $38
每次吃串燒都必點燒茄子,瓜肉吸收蒜蓉後,軟糯味濃。

焦糖燒菠蘿 $24
切好一件件,吃起來很方便。
2023-06-05 62 views
今日到了位於大角咀的聚椒燒烤,店內氣氛熱鬧,燈光明亮,一進門就聞到了燒烤的香氣,讓我胃口大開。第一道菜式是鮮甜花甲粉,這道菜給我留下了深刻的印象。粉條口感軟綿,花甲鮮嫩多汁,加上店家獨家的調味,讓整道菜的風味更加豐富。價格方面,$58 的價格很合理。接下來,我品嚐了孜然一口牛和孜然雞中翼。這兩道菜都使用了孜然作為調味,味道偏重但不會太辣,牛肉和雞肉都烤得十分入味,非常美味。價格方面,每份$15也十分實惠。我也品嚐了鹽燒大煆和爆蒜鮑魚,這兩道菜的味道都非常獨特。鹽燒大煆的肉質鮮嫩,口感滑嫩,而爆蒜鮑魚則有著濃濃的蒜香味,令人難以忘懷。價格方面,$20 和 $48 的價格也十分合理。我也嘗試了店家的魷魚鬚串、蒜蓉原條茄子、焦糖燒菠蘿和蒜蓉金菇。魷魚鬚串的魷魚口感十分嫩滑,茄子和金菇的口感都很好,而焦糖燒菠蘿也是一道好吃的甜點,價格在$20到$32之間,非常實惠。總的來說,聚椒燒烤的菜式味道和外觀都非常出色,價格也很合理。店員服務態度也十分友好,給人一種舒適的感覺。如果你喜歡燒烤,聚椒燒烤是一個非常值得去試的地方。

2023-06-05 87 views
今天我們來到位於大角咀的一家新開業的小店,主打食川式串燒。雖然店面環境不大,食物價錢都抵。我們進入店裡後,店員介紹了店內的特色。他們提供了一個小烤盤,讓客人可以自行放置串燒,確保每一串都能夠保持熱度。這個設計真的非常貼心,讓我們在享受美食的同時,也感受到了店家的用心。我們點了燒茄子,燒雞翼,燒魷魚鬚,豬大腸,薯條和燒韭菜等串燒。每一串都烤得非常完美,香味四溢。其中最讓人驚艷的是他們的花甲,這道菜實在太美味了!花甲鮮甜,洗得好乾淨冇沙,再加上烤得恰到好處的川式調味,呢個好值得推介。另外我都推介燒茄子,我地叫左小辣,好入味,幾好食。最後,讓我們來談一下價格。這家川式串燒店的價格非常合理,絕對不會讓你的荷包受到傷害。如果你想試試新的美食體驗,這家小店絕對值得一試。總的來說,這是一家非常值得推薦的小店。

另外我都推介燒茄子,我地叫左小辣,好入味,幾好食。

2023-06-04 54 views
朋友介紹大角咀有間好味既食花甲粉小店,雖然天氣好熱,但今日放假都決定同屋企人一齊出黎試下。我今日個lunch就一於「聚椒」花甲粉啦!就算唔簡其他配菜或者小食,佢呢度既花甲粉已經包左唔少配菜。基本既蒜,芫荽,蔥,重有娃娃菜,豆卜,金菇添!我簡左個微辣湯底,咁就可以食到佢個花甲糖底滿滿既鮮甜味啦!朋友真係無介紹錯啊!成個湯,米粉,其他配菜都好入味,好鮮甜!重要既係花甲既數量都唔少架,好似寶物咁沉晒喺個湯底度越撈越多。要多咗個雞翼小食豐富我嘅午餐。屋企人就要咗個雲川風味小鍋加粉絲,再上配上麻辣微辣。我試左幾啖,佢個個都好吸引。粉絲世一,加埋個好岀味嘅微麻辣味,別有一番風味。配料上揀辣鹵豬軟骨,肥牛,同埋雞腎。辣鹵豬軟骨上肉質好夠淋,易入口,但係軟骨上面都仲能夠保持有咬口,非常好食!雞腎就大大塊,咬落去好爽口。整體黎講,成個小鍋嘅份量上非常足夠,滿滿一鍋,而且味道上亦都好入味!

我今日個lunch就一於「聚椒」花甲粉啦!

就算唔簡其他配菜或者小食,佢呢度既花甲粉已經包左唔少配菜。

基本既蒜,芫荽,蔥,重有娃娃菜,豆卜,金菇添!

要多咗個雞翼小食豐富我嘅午餐。

2023-06-03 47 views
在繁華的大角咀,五月份新開張的小店,雖然空間不大,卻讓人聞香而來,流連忘返。環境簡潔舒適,與繁忙的街道形成鮮明對比。串燒的品質,更是一絕。店家精心為客人準備了小烤盤,用來放置串燒,確保食物熱度恰到好處。從這細節就可以看出,這間小店對食物品質的要求絕不馬虎。在串燒的選擇上,老闆的用心更是不言而喻。我們點了燒茄子、燒雞翼、燒魷魚鬚、豬大腸、薯條和燒韭菜等多款串燒。然而,其中最令人驚喜的,非他們的花甲莫屬。這花甲的口感緊緻,鮮美滋味令人陶醉。川式串燒向來令人擔憂味精過重,但這間小店卻將味道掌握得恰到好處,不油膩也不過分鹹味。串燒的佐料恰似一把魔法棒,讓原本平凡的食材瞬間變得美味可口。此外,價格相當合理,物超所值。

2023-06-01
$150 (Dinner)
睇到OpenRice聚椒呢間新開小店好評唔錯,去大角咀試吓,食完發現有驚喜! 🤩 食材新鮮、老闆用心燒、價錢又化算✨-鮮甜花甲粉 $58湯頭係個精華:非常清甜,食得出係天然、落足花甲去煲出來既味道. 仲有金針菇、娃娃菜,同豆卜做配料,花甲都唔少!-厚切牛舌 $25有驚喜!相當入味、厚切又厚稔,相當正🤩 因為個人比較怕辣,所以全部嗌咗唔辣,淨係牛舌嗌咗小辣,結果其實小辣係唔辣,反而更惹味呢~ 如果同我一樣怕辣既,可以嗌小辣試試!🤲🏻-爆蒜肥蠔(2隻)$48係真係肥蠔,個名無改錯🤣 超新鮮,簡單咁燒、再加蔥蒜,就已經好好味🤩-爆蒜鮑魚(2隻)$48好新鮮又嫩滑,又一驚喜之作!意猶未盡,想再encore,推介✨-魷魚鬚 $20中段有咬口、鬚尾燒到脆卜卜😋-蒜蓉原條茄子🍆 $32超大條,夠2個人share食. 落足蒜蓉、鋪滿成個碟,每啖茄子都鋪滿蒜蓉,十分滋味😙-焦糖燒菠蘿🍍 $24燒到甜絲絲既靚菠蘿😋 可以encore! 用嚟做甜品收尾非常好✨總結:食完一啲都唔口渴,睇嚟係無落味精、真材實料咁燒,表示I like! 👍🏻 再加上食材新鮮,令到而家打緊呢篇食評既我,已經好想再去食🤣🤩

-鮮甜花甲粉 $58

-厚切牛舌 $25

-爆蒜肥蠔(2隻)$48

-爆蒜鮑魚(2隻)$48

-魷魚鬚 $20
中段有咬口、鬚尾燒到脆卜卜😋

-蒜蓉原條茄子🍆 $32

-焦糖燒菠蘿🍍 $24

爆蒜鮑魚
焦糖燒菠蘿
$125 (Dinner)
爆蒜鮑魚
  • 厚切牛舌
夜麻麻唔想食太飽 少少哋串燒就啱啦鮮甜花甲粉($58)🌕🌕🌕🌕🌗份量好多有成十幾隻花甲,仲要隻隻都好乾淨毛紗一飲過湯 花甲嘅甜味出晒嚟 原來個湯係每日用花甲同豬骨新鮮煲再試吓個粉絲同坊間其他花甲粉唔同,佢個粉絲係好爽口唔會好似浸到林啤啤,咁仲好有咬口今次食咗小辣 下次會食辣啲,應該會仲正串燒 佢串燒唔算有好多款 但勝在佢平均分高又價錢相宜 揀幾款食完覺得特別好食推介一下爆蒜鮑魚 ($48/2隻)🌕🌕🌕🌕🌑鮑魚爽口彈牙 燒得剛剛好 個蒜味又唔會蓋過本身食材嘅味道魷魚鬚串($20)🌕🌕🌕🌖🌑個調味好出色 辣粉個份量同味道啱啱好蒜蓉原條茄子($32)🌕🌕🌕🌕🌗坊間好少燒茄子食到咁厚肉成塊扒咁樣擺上台😂啲肉一絲絲咁 勁好食韮菜 ($20/2串)🌕🌕🌕🌘🌑孜然雞翼($18/2隻)🌕🌕🌕🌗🌑安格斯牛粒($28)🌕🌕🌕🌑🌑厚切牛舌($25)🌕🌕🌕🌑🌑秘製火雞腎($12)🌕🌕🌕🌗🌑大角咀啲餐廳越開越多 越開越貴 呢間聚椒兩個人食咁多嘢都係三百幾 性價比極高!
夜麻麻唔想食太飽 少少哋串燒就啱啦

鮮甜花甲粉($58)🌕🌕🌕🌕🌗
份量好多有成十幾隻花甲,仲要隻隻都好乾淨毛紗
今次食咗小辣 下次會食辣啲,應該會仲正

串燒

• 爆蒜鮑魚
  • 茄子
  • 鮮甜花甲粉
  • 魷魚鬚
大角咀不嬲都出名多嘢食今日發掘到呢間,啱啱新開無耐嘅燒烤小店入邊嘅裝修都幾有特色小店形式地方唔算太大,四五枱到左右但係見到好多人叫外賣夜晚都係主打燒烤,同埋花甲粉以燒烤嘅價錢來講非常之抵食舖頭都好有心會有個爐可以令到啲串燒保溫無論佢嘅肉同埋蔬菜類都燒得啱啱好令我最深印象,一定係佢個雞軟骨,燒韭菜同埋燒娃娃菜除咗食材嘅本身之外,佢嘅調味亦都係非常之出色喺孜然嘅口味上面非常突出相對會比較重口味🔥🔥燒茄子個賣相亦都相當之出眾蒜蓉加爆鍾意蒜香嘅朋友一定要試吓另外有一個香烤豬手,亦都係佢舖頭嘅推介菜式冇諗過豬手咁樣整完之後可以咁好食保留左豬手嘅豐滿油脂之餘,亦唔會俾你覺得太過油膩而花甲粉嘅配料,亦都相當之多,尤其係花甲,個size亦都相當之大隻同埋冇沙整個湯嘅調味,亦都唔會係死鹹而佢嘅豆卜亦都令我為之一亮,係嫩滑嘅炸豆卜,給埋花甲粉湯嘅味道,相當好食個重點係食咗咁多嘢都係290幾蚊🥹🥹性價比一流🙌🏻🙌🏻

大角咀不嬲都出名多嘢食
今日發掘到呢間,啱啱新開無耐嘅燒烤小店

入邊嘅裝修都幾有特色
小店形式地方唔算太大,四五枱到左右
但係見到好多人叫外賣

夜晚都係主打燒烤,同埋花甲粉
以燒烤嘅價錢來講非常之抵食

舖頭都好有心會有個爐可以令到啲串燒保溫
無論佢嘅肉同埋蔬菜類都燒得啱啱好
令我最深印象,一定係佢個雞軟骨,燒韭菜同埋燒娃娃菜
除咗食材嘅本身之外,佢嘅調味亦都係非常之出色
喺孜然嘅口味上面非常突出
相對會比較重口味🔥🔥

燒茄子個賣相亦都相當之出眾
蒜蓉加爆
鍾意蒜香嘅朋友一定要試吓

另外有一個香烤豬手,亦都係佢舖頭嘅推介菜式
冇諗過豬手咁樣整完之後可以咁好食
保留左豬手嘅豐滿油脂之餘,亦唔會俾你覺得太過油膩

整個湯嘅調味,亦都唔會係死鹹

個重點係食咗咁多嘢都係290幾蚊🥹🥹
性價比一流🙌🏻🙌🏻

2023-05-16
$140 (Dinner)
  • 燒茄子
  • 香烤豬手