2024-11-05 124 views
📍豐泰牛雜專家上水龍琛路33號龍豐商場地下27號舖☁️燒賣$11六粒豬肉燒賣,口感彈牙,加上豉油和秘製辣油,辣油好惹味,食到一粒粒辣椒粒。店舖會用蒸籠和白布去蒸燒賣,非常傳統#上水#上水美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#茶餐廳#茶記#港式#港式早餐#粉麵#懷舊風味#燒賣#eating_and_working_in_h_上水
📍豐泰牛雜專家

#茶餐廳#茶記#港式#港式早餐#粉麵
#懷舊風味#燒賣
#eating_and_working_in_h_上水
  • 燒賣
係上水搵有咩美食,見到有啲IG推介呢間嘅燒賣,就去試吓。燒賣似乎係自製,入邊有啲紅蘿蔔粒粒同菜。佢唔同平時食開唔嘅魚肉燒賣,係帶點菜味,質感粉粉嘅燒賣,味道同質感都怪怪的。唔推介。

燒賣
燒賣
燒賣唔好食,好硬完全食唔到落去,唔明點解會有人推介中晒伏。但係入邊嘅粉面係幾唔錯。 啲魚蛋好多好抵食,牛雜好入味。但你唔好expect入邊嘅service會好好係好地道嘅舖頭。

2024-06-02 178 views
十幾二十年之前,我經常喺呢間粉面當食嘢,喺我 印象中味道👅還不錯👍,唔知點解我而家好少去幫襯,所以今日諗住去食個牛雜粉當午餐,當我見到碗粉的時候就心有不妙,正所謂,好味的食物要做到 色香味俱全,不但沒有應有的香味,而且望落去就有少少反胃🤮,個賣相好差,色澤好唔自然,見到就唔食,第一口的感覺好咸,牛雜味道好難食。。。而且環境好一般,服務好一般,水都無得飲,100分滿分,我比佢30分,一句講晒,以為唔會再來食。。。完
所以今日諗住去食個牛雜粉當午餐,
當我見到碗粉的時候就心有不妙,
正所謂,好味的食物要做到 色香味俱全,
2024-06-02
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
2024-03-11 166 views
當我看著這家小店的成長,從12元一包的汽水漲到現在的50元,不禁感慨萬千。記得小時候,我總是站著靠牆吃東西,而如今,我已經老了,現在是坐在圓桌旁食。這些年來,這裡的味道也經歷了多次變遷。偶爾回到這裡,似乎不僅僅是為了食物,更多的是為了重溫那些年與家人共度的美好時光。這些回憶,如同老店的味道,歷久彌新,總是讓人懷念。睇住尼間野開,由12蚊包汽水食到現在50,細細個由對住牆食,老了變坐在圓台食,味道也幾經變化。間唔中回來,也許只是食那些年一家大細的回憶。
間唔中回來,也許只是食那些年一家大細的回憶。
2023-01-09 591 views
吃在通關前的午餐, 上水依然寧靜,屬於居民的小社區。 喺平日的午膳時間, 一個人想食碗牛腩飯,在藥房林立的街道中,發現一間看似有點歷史的牛腩麵舖。 點了一個牛腩飯, 價錢不便宜但好在牛腩肥廋分明。辣椒油香而不辣, 作為一個調味料亦是不錯的選擇。我食飯的時候偏向多汁, 希望每粒米飯都沾上醬汁, 呢間牛腩舖嘅湯汁相對較少,但好處是有三四條生菜墊底。 但對於我這些喜愛醬汁的人而言,真的完全不夠,所以厚著面皮叫姐姐提供多一碗腩汁,即刻滿足哂。

點了一個牛腩飯, 價錢不便宜但好在牛腩肥廋分明。

2021-10-18 620 views
真真正正見識到貴但不合理了。接近40元吃一餐不飽的,根本就,我不能說是騙錢,但是我只能說不會再過去吃了。油菜更加不用多說17元直接買回去炒都有4碟。分量又少,真心不行
2021-09-03 509 views
呢間牛雜鋪出邊有賣小食,雞蛋仔、格仔餅、燒賣牛肉球、粉果等等。見到好多人幫襯,行去八卦下。見到燒賣$10有7粒好平,買兩串返去食下。▪️燒賣 $10 7粒燒賣餡料係魚肉,食落冇魚腥味,口感彈牙唔會硬掘掘,亦都唔鬆散。size唔大唔細岩岩好,一口一粒。入面有蔥粒,落埋秘製豉油同自家製辣椒油,粒粒都撈到豉油,非常之惹味,味道簡直💯!係我食過咁多間燒賣最好食嘅一間!📍豐泰牛雜專家上水龍琛路33號龍豐花園商場地下27號

▪️燒賣 $10 7粒

📍豐泰牛雜專家
上水龍琛路33號龍豐花園商場地下27號
2021-08-26
TakeAway
$20 (Last Night Supper)
2020-05-03 708 views
我將燒賣分兩種,一係點心燒賣,有蝦同豬肉。二係街邊那種燒賣,唔肯定係魚肉定豬肉。街邊燒賣,個人至愛係紅磡林記同今日介紹嘅上水豐泰牛什。呢間店嘅燒賣係位於牛什店出面,有個蒸鍋入面有成盤燒賣同牛肉見到都食慾大振燒賣$10串呢度嘅燒賣餡係有蔥,特別香,煙靱度啱啱好,但我認為林記燒賣更濃味同埋呢度有辣椒油,加少少更惹味

街邊燒賣,個人至愛係紅磡林記同今日介紹嘅上水豐泰牛什。

呢間店嘅燒賣係位於牛什店出面,有個蒸鍋入面有成盤燒賣同牛肉
見到都食慾大振

燒賣$10串

同埋呢度有辣椒油,加少少更惹味

2020-05-02
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)
2019-07-06 596 views
在上水想快快趣趣食lunch,就黎到豐泰食粉麵,$36魚旦河,無叫飲品(雖然食完係有啲口渴)有3粒白魚蛋同4塊白魚片,叫做有2款咁唔會悶,加埋有葱同蒜粒,唔會好齋。河粉份量都幾多,食完係飽住走既。魚蛋彈牙,魚片切得夠薄,係好食既環境就較狹窄啦,同埋多大陸人走完水貨黎幫襯。但落單、上菜、俾錢都好快手,下次趕時間會再黎食

2019-05-01 404 views
有陣時間唔中諗唔到食咩好 貪就腳都會食呢間牛腩面店,食過幾次都不過不失咁啦!貪佢落單快、上菜快,即叫即整!話到明牛腩專家,黎親呢度既客人多數都係食牛腩~~有河粉、面可以揀~~呢度仲有魚蛋河、雲吞河、水餃河可以選擇,但少啲人揀~我呢碗加左生菜,想食得健康少少,跟餐加就$7~~牛腩有時肥瘦適中,有時就頭頭尾尾太乾或太肥,如果唔係同老闆熟,睇怕都要撞手神,品質無咩保證⋯呢度啲枱係圓枱,自由坐,要拼枱,環境麻麻地啦~

我呢碗加左生菜,想食得健康少少,跟餐加就$7~~

呢度啲枱係圓枱,自由坐,要拼枱,環境麻麻地啦~

2019-03-04 323 views
特別的燒賣,有著重重的胡椒味,還有蝦米🦐同蔥花香味。對住一向重口味的老公話係全世界最好味燒賣。對我來說是吃過最特別的燒賣,但還是喜愛鮮魚製彈牙的淡味燒賣多一點。經過的也不仿一試
2019-01-08 323 views
一個忙碌的假期。。。。算罷啦!媽媽無假放的,假唔假期都忙碌。豐泰成日都經過,但食都係第一次坐位有少少迫的,所以記得 shopping 前先好入去。 入門見到個個唔係牛就豬手,應該呢間係牛類 (牛筋,牛腩,牛雜)同豬手出名啦!一於就牛雜河走腸啦! 不過我係外賣,因為左一袋右一袋,入到去會唔太方便。特別要了辣椒油。開餐啦!打開有驚喜呀!拎咗外賣後,沿途都有少少後悔叫了河粉,好唔鐘意索曬湯,淋曬又易斷既質感。 結果,河粉無索曬啲湯,湯粉分明,河粉無淋曬,仲係有彈性兼滑口。牛雜唔會霉曬,入味又夠咬口,味道唔會得鹹味,帶有少少香料味道。 愛辣既朋友,就記得要試佢地既辣椒油啦!夠香帶辣,出乎意料地好。
一個忙碌的假期。。。。
算罷啦!媽媽無假放的,假唔假期都忙碌。

豐泰成日都經過,但食都係第一次
坐位有少少迫的,所以記得 shopping 前先好入去。

一於就牛雜河走腸啦!

2018-12-27
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
2018-10-22 363 views
唔好幫襯呢間麵店😤😤😤記住!記住!記住!諗住落黎買碗牛什麵做宵夜啦...點知番到屋企變左牛腩麵🤨🤨諗住算數啦......點知見到d牛腩一系太瘦一系好q肥大佬 宵夜我都有比錢你嫁wo😠做生意有d良心好wo......扮哂野 食物望落去勁似殘渣 完全食唔到如果唔系住得遠我真系落黎 成碗倒番比老闆你慢慢食牛腩肉質鞋到呢 d渣多到呢 系人食嫁???極力唔推介呢間粉麵!!!!!!!!!!!!!!!!!!你想食到一把火 就不妨試試🤮🤮🤮
唔好幫襯呢間麵店😤😤😤
記住!記住!記住!
諗住落黎買碗牛什麵做宵夜啦...

點知番到屋企變左牛腩麵🤨🤨
諗住算數啦......
點知見到d牛腩一系太瘦一系好q肥

大佬 宵夜我都有比錢你嫁wo😠
做生意有d良心好wo......
扮哂野 食物望落去勁似殘渣 完全食唔到

如果唔系住得遠
我真系落黎 成碗倒番比老闆你慢慢食
牛腩肉質鞋到呢 d渣多到呢 系人食嫁???
極力唔推介呢間粉麵!!!!!!!!!!!!!!!!!!
你想食到一把火 就不妨試試🤮🤮🤮
2018-03-18 401 views
小小個已經幫襯佢,由廿幾蚊食到而家差唔多四十蚊。首先入到去,要同一位內地男人搭枱,搭枱係正常,因為店不大,只有幾張圓枱。之後叫左碗牛腩河,一黎到碗牛腩河浮起左啲奇怪紅油,而我係未加任何辣油之類嘅,我覺得好奇怪,心諗佢而家易左手加左啲怪油定洗唔乾淨個碗呢?食落口,牛腩好粗同柴,一路食,對面個男人一路撩牙再一路將牙簽上嘅野刮落個碗佢,好核突。而我好不安咁食,食到一半已經覺得食唔落,因為覺得好噁心。因為我不禁聯想佢碗野浮起嘅油會唔會係上一手留低.......佢而家專做大陸人同水客生意咁,我唔係歧視佢地,但佢地啲行為令我以後都唔會再幫襯。