我同個F都係魚不歡,想喺黃大仙附近搵食,要找一間性價比高的餐廳實在不是易事,友人就為我介紹了這間位於飛鳳街嘅農場盤菜之家,點咗我哋大愛嘅A餐$58蕃茄烤魚,好快, 一個長方形的盤裝住一條成個盤咁長的魚上枱,魚面鋪滿了炒香了的蕃茄, 魚的四邊也放滿了洋蔥, 香芹, 大蔥等等的配料, 魚可長期保持熱度。而且聞到好香的蕃茄的味道, 非常吸引, 用爐火馨住個魚盤好快功夫己經開始番滾, 味道也越來越香濃!原來鯇魚都可以咁好食!!!另外,還可跟蕃茄一起吃以刺激一下口腔更為惹味。魚肉質很鮮嫩厚實,全冇泥腥!魚是鯇魚🐠🐠🐠, 雖然有骨, 但肉質好鮮嫩,魚骨都是大大條很容易取出, 所以食起上來都不是太複雜, 少少酸少少甜, 很是開胃, 除咗魚好食, 個盤裡面的配料香芹, 洋蔥及大蔥一樣都是咁好味, 全部煮到入晒味, 又索了魚的鮮香, 這些配料超好味! 好似將酸甜提升至另一個境界! 最開心是加$28蚊仲可以多個雞煲🐔🐔,雞肉肉質滑嫩,吃起來相當的多汁又鮮甜。好著數超抵食!好滿足!!我哋飽到幾乎要扶墻走😘😘😘!下次我行開來黃大仙呢頭, 我都會再幫襯!
2018-07-13
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-07-04 3609 views
同朋友去開黃大仙辦事,搞掂都差不多6點了,突然諗起喺FB好多人推薦嘅🐟🐟烤魚放題,真系行過路過千其唔好錯過!店鋪唔算太大,但勝在環境舒適有卡座,冷氣夠勁又乾靜,真係入到嚟都感覺好安心😘😘😘。依間烤魚任食價錢真係好合理,而且食物水準唔算差,一開始你要揀定食咩烤魚(有番茄、酸菜、麻辣),食完可以打邊爐咁食其他嘢。但某D食物要加錢,我地叫左果A餐$58烤魚放題🐟🐟+$28雞煲🐓🐓放題,每人唔洗1舊水就有魚煲及雞煲食😍,好啦!係時候主菜出場了,我哋要咗麻辣烤魚,條魚好大,仲有前菜(涼拌藕片、甜酸蘿白)+配菜(薯粉、生菜)+火鍋串(豬骨濃汁貢丸、黃金蝦仁棗),分量足,兩個人食會好飽。我哋唔算食得辣,所以先把爐內的辣椒先移走,不然會慢慢變得愈來愈辣。嘩嘩嘩!條魚魚皮香脆、肉質鮮美,嫩滑非常,非常入味,全無泥腥,還能嚐到魚的鮮美。厚身的魚肉質感紮實、然而絕不嚡口,而且魚刺相當少,很適合我這重怕挑骨的人。配料青紅辣椒、豆芽和芫茜,辣度恰好,不會嗆喉,加上輕微的麻,超級惹味。雞煲都系大大煲,我叫左小辣,味道👌,食完可以再加,非常美味滿足的一次烤魚+雞煲體驗💪💪💪,下次一定要再約埋多D朋友一齊再嚟試下其他口味嘅烤魚!
2018-07-03 2082 views
個麻辣烤魚好岩我地口味,次次黎到都係叫呢個,鉗魚既肉夠哂淋,又夠新鮮,而中辣辣度岩岩好,夠哂香,又夠濃味香辣得黎又不失魚湯既鮮味,適合我地呢d重口味人士,前菜又夠多選擇,配菜方面揀左豆卜去索d辣魚湯黎食,真心正食慣左呢間再去試第二間,都係唔會有呢種味道目前吃過最好食既一間烤魚,(可能仲未遇到比呢間更岩我地口味的)次次想食烤魚,就會有個心引自自然然想黎呢間到食,同埋兩至三個人叫左個C餐,食左佢個半鐘埋單三百幾蚊真係唔算貴,仲要坐耐咗成個鐘都無催我地走,認真抵讚,又食得飽大家值得一試呀!
香辣烤魚
2018-07-01
香辣烤魚
2018-07-01 1610 views
上次朋友帶我黎食過一次,一直念念不忘,難得今日去開呢頭,今次到我帶另一個朋友黎試下喇.選擇真係好多,雞煲、烤魚、串燒.唔理三七甘一,一於開始叫餐。佢有麻辣烤魚,酸菜烤魚,同蕃茄烤魚三個套餐選擇.我本人都仲意食魚,點左個蕃茄烤魚,好快侍應生就抱住個爐埋黎,睇到條魚又幾大啵,配搭上都好掂咁,不禁食指大動👍🏻,口水分泌得嚇死人😋終於主角由沉睡中,隨住翻滚的水態,輕絲既煙霞中,飄散出那誘人,烤魚的氣味,我真的把持不住。急不及待地夾起一塊烤魚試試.味道濃郁,香甜酸辣,三感系口腔中循環不息,實在太邪恐了🤣🤣🤣🤣湯汁開胃。魚皮香酥,魚肉滑嫩,完全無因為多重既加工而影響魚肉任何地方.整體而言,食物,價錢絕對值得讚的。唯獨侍應既反應力需要改善一下!
廿蕃茄烤魚
2018-06-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
廿蕃茄烤魚
2018-06-30 1666 views
見農場新出左烤魚放題,反應唔錯,今晚終於有機會同老公去試一試,星期四晚上7:30,坐滿左8-9成客人,大部分都係食烤魚,只有一枱客食雞煲。我哋叫左個C餐,蕃茄烤魚,$108/90分鐘,貪佢有碟牛頸脊,仲有無限追加火鍋料,順便試埋串燒炸物,睇下有幾伏先。一坐低就上4碟前菜,有辣芽菜、青瓜、白蘿蔔絲同蘿蔔粒,可惜我大肚,只可以食唯一一粒嘅紅蘿蔔😓,問店員可否轉皮蛋同木耳,店員話指定前菜,無得轉,就轉身走左,仲唸住叫佢收返d前菜,無辦法啦,做左隻大嘥鬼添。等左8分鐘左右就上烤魚,先開始計時,都唔算耐丫。烤魚配料有蕃茄、豆卜、木耳、豆腐,條烤魚並唔係前人食評所講咁無骨,實情係幾多骨下,不過勝在唔腥,口感似鯖魚,唔係滑。薯粉吸收左蕃茄濃湯好好味,不過個鍋太淺,湯又太濃,開到800w已燶底(最高係2000w),個半鐘都煮唔林d豆卜。丸類唔錯,尤其是墨汁墨魚丸、薑汁皮蛋貢丸、芝士豆腐燒同炸麵筋,而且煮得「熱」嘅。牛頸脊就失望左少少,口感有少少靭,最好低溫灼熟會嫩d,牛味重。我哋點左蒜香大雞槌、紫薯餅同黑松露薯條,雞槌真係好大隻,炸左仲有好多汁、幾滑,紫薯餅好食,不過好滯,薯條粗身,炸得唔乾,好食過M

我哋點左蒜香大雞槌、紫薯餅同黑松露薯條,雞槌真係好大隻,炸左仲有好多汁、幾滑,紫薯餅好食,不過好滯,薯條粗身,炸得唔乾,好食過M記好多,但唔好期望食到黑松露味道,黑松露粉只係視覺效果。

一直想試個串燒究竟有幾伏,我哋叫晒四款,豬牛羊雞,每人每次限叫三串,唔駛10分鐘已上菜,襯熱食肉嫩唔咸,終於明白點解限數量,因為放耐左凍左真係硬d,冇咁多汁。

總括黎講,唔算伏,不過下次都係專心食炸物同串燒啦,如果淨食烤魚不停吐骨又真係寡左d。
前菜
烤魚(二人份)
蒜香大雞槌、黑松露薯條
串燒
薯粉、火鍋料
極上牛頸脊
2018-06-28
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
烤魚(二人份)
蒜香大雞槌、黑松露薯條
串燒
  • 蒜香大雞槌
2018-06-25 885 views
放工好攰唔想煮飯,同朋友兩個人就嚟到屋企附近農場火鍋專門店,座位尚算闊落, 坐得舒服, 冷氣也夠凍,本身我同朋友就比較鐘意食魚,叫了侍應生推介的D餐120分鐘酸菜味烤魚放題,店員好快就上烤魚了 ,另外又上左霜降和牛粒同極上黑豚肉,6款前菜小食,仲有幾十款火鍋串,擺到成擡要系嘢食,查實條魚真係好大條 賣相好掂,配菜有我喜歡嘅芽菜 青瓜 蘿蔔等等,烤魚本身已經熟,放入鍋中烤熱即可 魚肉鮮嫩口感一流 魚背肉多 唔算太多骨 食落一d都唔腥,再配合埋酸菜一齊食,非常開胃,依d配料滾到中後段索哂d湯 越來越酸辣 越食越想食!總之分量足 魚新鮮 味道好 有下次啊!
2018-06-24
Celebration
Birthday
2018-06-22 821 views
打邊爐就打得多,烤魚就好小食,而且多數烤魚店都喺單叫吾系任叫,不過今次喺屋企附近嘅烤魚店,又平又低食😋平價之餘又開得夜,反工收夜都可以約fd去食🤤咁樣先正啊平得黎野食都吾錯😋😋😋條魚幾滑又無乜骨岩哂我呢啲小食魚嫌麻煩既人個番茄湯都好正🤤好濃味而且其他小食都好正,我喺紫薯控黎🤤佢個紫薯餅好好味🤣勁鐘意食啊喺真紫薯黎嫁🤣鐘意食紫薯既人一定要叫黎食位置又方便系黃大仙岩哂住九龍既人🤣🤣
平價之餘又開得夜,反工收夜都可以約fd去食🤤咁樣先正啊
個番茄湯都好正🤤好濃味
位置又方便系黃大仙岩哂住九龍既人🤣🤣
  • 烤魚
  • 紫薯餅
2018-06-22 847 views
香港的烤魚也食過幾間,經常在IG、facebook 見到他們的廣告,覺得這間的比較抵食,味道也很好。美女店員推介的烤魽魚確實不多骨,魚也比一般店舖的大,魚肉很滑,仲可以無限添加,叫了蕃茄口味,加了很多鮮茄也很惹味配料款式很多,份量也比較大份,所以配料也不用叫太多總言之覺得這間烤魚性價比較高,會再來吃。此外,其他配菜配料也十分平民價,例如丸類十分特色,不是平常那些普通貨色,而都是任食,相信和三五知己來一起吃大家都會滿意。因為平常在外面吃烤魚都至少要200多元,很少會有放題式的烤魚,每人都是幾十元,十分抵吃!

2018-06-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2018-06-21 797 views
魚 不是人人都鍾意食,而我本身係個愛魚之人,任何魚我都來者不拒,妹妹前晚提議食烤魚,今晚就同屋企人去黃大仙試試烤魚,價錢由$58-$148不等,魚、辣度、麻度都可以按自己喜好自由選擇💓我們選定魚餐,先來前菜四小碟,到烤魚的部分,全條魚早已烤至全熟,上枱時再滾一會使其更入味,魚肉結實,肉質嫰滑鮮味,重點是沒有魚腥,連怕魚腥的妹妹都敢大吃🐟 雞鍋很有水準,跟出面雞煲專門店沒大分別,雞件嫰滑,湯底濃郁帶麻,加入配料一起滾,超!入!味!計番上黎價錢不貴,鍾意食魚既你不妨一試❤️🐟
2018-06-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-06-17 1162 views
真心一分錢,但唔係一分貨,見網上賣行晒廣告啦好似好正咁就去試啦。先講環境....ok啦因爲我唔係坐卡位唔知,但我就覺得一般冇特別,咁一坐低就有位店員(服務都可以既)介紹有咩食啦,咁我就選擇左食98蚊雞煲既(黎野都唔算慢既,服務員態度都ok)點知真係不得了.....雞煲既雞真心梅既...都算(平野係咁上下啦重想點),個四款串燒干到爆好失望,雞脾凍既真心唔知講咩好,但薯條薯餅就唔錯既(比百幾銀只食薯仔你話好唔好,比我再選擇一定唔會食百幾銀薯仔),飲品唔係免費可以既(唔係酒水搵你錢可以係邊搵你錢)食食下都冇心機食落去,諗住拿拿聲埋單走,一見張單就諗之前咩平平地係咁上下既想法就立刻冇晒,成300幾銀...講真拎去食kf__或者放題都冇咁嬲,同埋佢收費上有好多都冇標明真心唔得(要去到埋單先知道...感覺好似比人昆左咁,或者你有標明既但我睇唔到囉...),講真你用平平地食野既心態黎呢到食,我真心叫你唔好黎,但你話想同兄弟搵個地方坐下食野......都可以既(錢多既話)...估唔到我第一次寫食評竟然係負評同埋寫得唔太好多多包容...(P.S 個D網上話好好食,好正,好抵,世界級既留言係唔係打手黎?定

錢多既話)...

估唔到我第一次寫食評竟然係負評同埋寫得唔太好多多包容...

(P.S 個D網上話好好食,好正,好抵,世界級既留言係唔係打手黎?定係長期冇食過野既難民黎呢?我純個人睇法唔好嬲冇串既成份,每個人口味唔同不能作準)
2018-06-06 1604 views
話說有日放工同班同事專登飛的去黃大仙,為既就係一試講到facebook好hit既串燒放題。poster就大大粒字寫住$68,poster右下角就寫住得粒米咁細既注意事項:星期五至日加$20,醬料加$10。其實我食野不嬲價錢唔係最重點,因為我一分錢一分貨,只要唔係太離譜,但哩間我地成班同事發誓唔再去食。串燒放題總共有兩張紙仔,串燒有四種,牛豬雞羊,牛就係牛肉片串埋,但冇咩味,雞都係冇咩味,都唔緊要,最慘係肉少少,肥雞皮就多多,豬係正常少少,羊就唔小心食咗串,我自己本身唔食羊,但係佢完全冇分開上or同我地講聲邊串打邊串,誤食下都食得對羊騷味,不過我覺得正常既,有邊度食羊會唔騷,所以對羊既評論不能作準。除咗串燒,仲有黑松露薯條,粟米薯餅,咖喱薯餅,紫薯薯餅,炸雞脾🍗,黑松露粉勁奇怪,唔好食,好在佢放得好少。粟米薯餅同雞脾仔算係最正常。總括黎講,可不可再。
總括黎講,可不可再。
2018-06-02
$100 (Dinner)
2018-05-11 1723 views
真係不知所謂,收費唔清楚魚煲放題原來得條魚係可以refill同朋友食左成個鐘都係得魚,真係眼都凸埋大家諗住飲汽水飲返夠本啦,點知每罐$9連可樂都無呀!$9飲新奇士,沙士,傻的嗎?結果我地6個人一枱就飲左成舊水汽水啦!加少少錢嗌左個肥牛,黎到一碟得6片,岩岩好每人一片真係好野呀,吉野家都好食過你10條街就係咁,埋單每人$170,全晚都淨係食魚同食魚加多$10去食下放題唔好?無質素,無服務,除左comment快d結業之外我都唔知講咩好
真係不知所謂,收費唔清楚
魚煲放題原來得條魚係可以refill
同朋友食左成個鐘都係得魚,真係眼都凸埋
大家諗住飲汽水飲返夠本啦,點知每罐$9
就係咁,埋單每人$170,全晚都淨係食魚同食魚
加多$10去食下放題唔好?
2018-05-06 1267 views
星期六晚,全程得三枱客,食物勁差,貴夾唔好食,整晚間舖拍烏蠅。總之唔掂吖,從未食過咁差嘅食店,一定無回頭,唔會再幫襯。間直中伏,嘢食唔食,汁醬垃圾,服務差勁。食物無新鮮,鷄煲火煱及串燒放題,全程唔好食,食品種類極少,狀似準備執笠。
2018-04-15 1338 views
難食到嘔呀。 串燒淡而無味呀。 D醬冇曬又唔加員工服務素質又差 傳單收費用實際收費又唔同 ig寫加十蚊 去到又要加廿蚊 得啲薯條係好食嘅 其他嘢都好難食 未食過咁伏嘅嘢兩個字形容 垃圾
難食到嘔呀。 串燒淡而無味呀。 D醬冇曬又唔加
兩個字形容 垃圾
2018-03-26 1820 views
朋友相約於黃大仙食飯,又係月尾嘅時間,諗都唔使諗,就要搵平嘢食,喺facebook嘅黃大仙之友,有網友介紹平價串燒,仲要係任食,一於去試一試。位置方面,喺黃大仙地鐵站行過來,只需要大約五分鐘,識路嘅唔算太遠,加上有地圖幫手。門口大大個架寫住住食,重有雞煲,羊腩煲,不過今次主力都係食串燒。 串燒只有四款豬牛羊雞,再加上芝麻雞拳同幾款唔同嘅可樂餅。 款式嚟講都算係咁。最可惜係要加十蚊醬料費,但2個醬都麻麻地。至於味道方面, 最出色嘅一定係羊, 因為黯然香料十足。 其他只係普通貨色。下次再嚟嘅話,應該要挑戰一下羊腩煲 ,咁平,真係性價比十足,不過諗住食味道嘅就要考慮下。
最可惜係要加十蚊醬料費,但2個醬都麻麻地。