6 day(s) ago 0 views
點了粉絲蝦、排骨骨蓮藕湯、蝴蝶魚、老面花卷果木脆皮烤雞、檸檬茶,只有果木脆皮烤雞及花卷叫好食D D,其他全部唔掂!☹️☹️蝦唔係新鮮蝦,粉絲無味道,自己煮仲好味,唔覺有特色!蝴蝶魚無特別好食。點排骨蓮藕湯,諗住唔使全餐都食辣,點知嚟到落咗幾多胡椒,完全飲唔到豬骨同蓮藕嘅甜味!明明正宗湖南菜嘅排骨蓮藕湯唔應該有胡椒!🙄😩專登用國內新興Deepseek Ai 嚟search 原來佢都唔係正宗湖南菜…臨走埋單仲見,個個都食緊粉絲蝦,相信食完個粉絲蝦都冇下次!食完辣嘢再飲埋個湯,都係一個辣字,飲唔到鲜味!
臨走埋單仲見,個個都食緊粉絲蝦,相信食完個粉絲蝦都冇下次!
食完辣嘢再飲埋個湯,都係一個辣字,飲唔到鲜味!
2025-01-30
$170 (Dinner)
  • 果木脆皮烤雞
  • 老面花卷
2025-01-13 221 views
明明係仲未夠鐘,三個人分別行過嚟提你,話你已經夠鐘啦,我哋仲有客人等緊。機單都有時間可以睇啦吓?仲係你隔離用對講機大聲講佢哋就快食完啦,得架啦!啲員工係唔係唔識睇時間,要再上下培訓呢?同埋真係一分一秒都咁緊張,不如每台俾個鬧鐘啦。同埋咁樣嘅服務態度,我真係唔會再去食🙏請都唔食。何況自己俾錢又唔係平,人均都170蚊,又唔係好食好差嘅體驗,十分差。唔會再去啦,大家唔怕受氣可以去食下睇下佢哋為咗R生意點趕走啲客,

好差嘅體驗,十分差。唔會再去啦,大家唔怕受氣可以去食下
睇下佢哋為咗R生意點趕走啲客,
2024-12-03 865 views
內地餐飲品牌,主打特色小菜的《農耕記湖南土菜》在本港擴張,頻頻擴充香港業務版圖!今天和朋友來到將軍澳東港城晚飯,餐廳陳設都充滿濃濃的鄉土氣息,木枱、石板、青磚等到時湖南農村風格的場景。🔸鮑魚辣椒炒肉小炒肉是湖南名菜,配以小鮑魚、¼燉土豬肉前腿,與湖南螺絲辣椒再煲中爆炒,香氣四溢。🔸招牌湖蝶魚魚肉好爽,沒有骨啖啖肉,帶點微辣的口味好開胃!🔸蒜蓉粉絲蝦仁店員上菜時,同時會給你一個沙漏計時,時間剛剛好蝦仁剛剛熟,配上粉絲熱辣辣,夠晒香口!還有其他招牌菜,多不勝數!店舖不使用任何添加劑、味精及雞精,堅持採用產地直送新鮮辣椒,這裏的辣椒真的很好好味哦!

🔸鮑魚辣椒炒肉

🔸招牌湖蝶魚
魚肉好爽,沒有骨啖啖肉,帶點微辣的口味好開胃!

🔸蒜蓉粉絲蝦仁
2024-12-03 1004 views
今日食左坑口東港城 「農耕記」我地叫左佢地招牌菜粉絲蒸蝦因為現上先煮熟,所以都幾新鮮另外,我地仲叫左紅薯飯味道甜甜咁,會忍唔住食多幾碗最後仲叫左炒清菜,份量都幾大份整體味道唔錯,下次可以再試其他
今日食左坑口東港城 「農耕記」
我地叫左佢地招牌菜粉絲蒸蝦
因為現上先煮熟,所以都幾新鮮
另外,我地仲叫左紅薯飯
味道甜甜咁,會忍唔住食多幾碗
最後仲叫左炒清菜,份量都幾大份
整體味道唔錯,下次可以再試其他
2024-12-01 1011 views
星期日,唸住去試吓吹棒已久的農耕記,餓餓的我點了一共四個食物!肥腸鮑魚炒肉皮蛋燒賣前三個菜只會見到八成都係青椒和辣椒,主要的肥腸、鮑魚炒肉和皮蛋彷似魔法溶掉空氣中,你係搵唔到!我以為我點了三款青椒為主菜。不有鍋中只有油及雜酸菜!不說真是以為這間餐廳是提供客人農村生活的體驗,缺乏食物的年代一樣!燒賣係凍嘅、𥚃面係有鹹蛋但味道很怪的。我吃完一口其餘也不吃!這間餐廳真的不需要再去埋單參不多500元!難吃!差勁
肥腸
鮑魚炒肉
皮蛋
燒賣
埋單參不多500元!難吃!差勁
2024-11-29 881 views
東港城開咗一間農耕記,見佢喺香港都開咗好多分店,價錢合理~ 晚飯時間都要等一陣大碗花菜炒得好香口,好岩送飯,都偏油架鮑魚辣椒炒肉係農耕記嘅招牌菜,鮑魚仔數量都幾多,細細粒咁樣好易入口亦都唔會食嫌。肉都有啲香辣。周圍嘅配菜都值得欣賞,有咬口,成碟餸嘅味道好豐富~老麵花卷好好食,麵包好鬆軟!蒸完熱辣辣咁樣上枱青椒炆老鴨非常重口味,越食越辣,好入味鮮炒黃牛肉可以唔辣,味道ok~~香水檸檬茶Ok, 夠解辣😂

大碗花菜
炒得好香口,好岩送飯,都偏油架

鮑魚辣椒炒肉

老麵花卷
好好食,麵包好鬆軟!蒸完熱辣辣咁樣上枱

青椒炆老鴨
非常重口味,越食越辣,好入味

鮮炒黃牛肉
可以唔辣,味道ok~~

Ok, 夠解辣😂
環境、衛生、服務都還可以,收銀姐姐👩‍🦰親切禮貌。來吃過兩次,第一次辣椒炒肉🌶️,分量足,味道尚可,比較下飯。第二次鄉裡蒸扣肉🥩,肥瘦比例適中,但瘦肉部分又柴又焦,與之相比,柴魚🐟都算得上身體柔韌;肥肉部分又爛且膩,空腹喝油亦不過如此;梅菜🥬鹹而不香,感覺和肉同枕異夢,毫無解膩、增加口味層次之感。整道預製菜(沒錯,超明顯,但非此次槽點)像反復來回蒸了十幾次。另黃燜白豆腐(真的是水煮豆腐的姐妹),寡淡無味(非清淡),菜品溫而不熱,像煮好後又放涼了,整體存在感比白開水還稀薄。總之,一定要試的話,避雷這兩道菜吧,純純錢包受罪🫠🫠🫠
環境、衛生、服務都還可以,收銀姐姐👩‍🦰親切禮貌。
總之,一定要試的話,避雷這兩道菜吧,純純錢包受罪🫠🫠🫠
2024-11-26
2024-11-24 369 views
今天遊閒的到東港城農耕記吃湖南土菜,她的咁蝴蝶魚,粉絲蒸蝦及清炒毛菜都很好吃!值得推薦,再試其1L香水檸檬茶,很大杯,足夠2~3人飲用,也不錯!其菜式有辣有不辣们,值得一試!
值得一試!
2024-11-23 304 views
正,送飯一流味道正宗真係好好食呀期待下一次同屋企人再嚟呢度食員工服務又好態度友善有好多推介嘅菜式全部都好滿意今次真係有一個好開心好愉快嘅用餐體驗啊下次再見服務同食物一流今次叫了酸菜鱸魚及鮑魚小炒肉以及炸雞全部都非常之好食炸雞皮脆肉嫩10分香口酸菜魚除了芥辣之外都沒什麼缺點了。建議唔食辣的人可以叫小辣辣鮑魚炒肉呢味道極好送飯一流,另外香蔥卷亦都10分配送香蔥卷配搭上鮑魚炒肉實在是一個極佳的美食。佳餚將我食物的味道提升到極致。
正,送飯一流
2024-11-23
$150 (Dinner)
  • 鮑魚辣椒炒肉
2024-11-17 329 views
嗌咗粉絲蝦同辣椒炒肉 兩樣嘢都夠味同好好食!如果辣椒炒肉可以少油會更好 粉絲蝦要蒸五分鐘先可以食 蝦唔會老粉絲份量多 份量都大 服務態度都好好 有得係屋企附近食唔洗北上食 真好👍🏻
辣椒炒肉
辣椒炒肉
仍記得初開張時一度大排長龍,當時有幸能夠吃過一次滿意的午餐。今次再度重來,點了上次沒點過的菜式:「大碗花菜(少辣)」,㕑師應該是用了豬油渣爆香蒜角再炒花菜,很香很好味。「青椒燜老鴨(少油)」,青椒不算太辣,不過始終湖南菜都是偏油,縱使點了少油仍不是我想像中的「少」🤭🤭,但味道一流,很惹味😋「湖藕脊骨湯」,真材實料,有很多排骨和蓮藕,湯很清甜,煲湯後的排骨依然嫩滑👍🏻農耕記,你要保持水準,繼續加油啊!
大碗花菜(少辣)

青椒燜老鴨(少油)

湖藕脊骨湯

農耕記,你要保持水準,繼續加油啊!
2024-11-12
$160 (Lunch)
大碗花菜(少辣)
青椒燜老鴨(少油)
湖藕脊骨湯
2024-11-16 203 views
同老婆嚟到美食沙漠將軍澳區,見到呢間農耕記想試咗好耐。終於儲夠錢嚟食。每樣嘢都想試,好好食今晚叫咗蒜蓉粉絲蝦仁$118鮑魚辣椒炒肉有鮑魚,更香更下飯 $128打呢個食評唔係純粹為咗換佢個免費檸檬茶因為我覺得真係好好食Open rice 千祈唔好back list我。
每樣嘢都想試,好好食
今晚叫咗蒜蓉粉絲蝦仁$118
鮑魚辣椒炒肉有鮑魚,更香更下飯 $128
打呢個食評唔係純粹為咗換佢個免費檸檬茶
因為我覺得真係好好食
Open rice 千祈唔好back list我。

2024-11-16 437 views
開張到現在每次經過都排長龍,一直想找機會嘗試,今日打風,難得沒有排隊,終於可以來試一試了,果然沒有讓我們失望,每樣菜都非常好吃!酸菜魚量很足,魚也很鮮嫩,裡面還有粉條;鮮炒黃牛肉也很不錯,油豆腐燜拆骨肉很入味,帶小朋友一起吃的話也不怕,有不辣的菜可以點,很愛肉沫蒸水蛋和超大杯的維C橙!餐廳座位夠寬敞,坐得舒服。會再次光顧!
2024-11-14
$200 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
2024-11-02 822 views
今日嚟咗東港城新開嘅農耕記 叫咗招牌鮑魚辣椒炒肉超級好食 勁惹味好香口好貼心地可以揀少油 唔係太鍾意油膩嘅我哋😚蒜香粉絲更加係畫龍點睛 非常入味服務員上菜嘅時候會附送一個漏斗 當漏斗完成後就可以啱啱好食到好香嘅粉絲香到隔籬枱食店都不停望住我哋枱美食 我哋仲叫咗個辣炒豬肝😋😋😋豬肝好嫩 爽口 一啲都唔韌 炒到啱啱好味道好足估唔到係香港都可以食到甘正宗既風味!配埋杯香水檸檬茶真係一流啊!而家都唔使特登上深圳食喇!香港就有!
今日嚟咗東港城新開嘅農耕記
當漏斗完成後就可以啱啱好食到好香嘅粉絲
香到隔籬枱食店都不停望住我哋枱美食
我哋仲叫咗個辣炒豬肝😋😋😋
豬肝好嫩 爽口 一啲都唔韌 炒到啱啱好味道好足
估唔到係香港都可以食到甘正宗既風味!
配埋杯香水檸檬茶真係一流啊!
而家都唔使特登上深圳食喇!香港就有!
2024-10-28 1097 views
呢一間湖南菜 近排都開咗新分店平時夜晚同屋企人經過見到都幾多人排隊一直都想搵機會食咁今日放假係平日就可以同屋企老人家嚟試下雖然冇獨立嘅小包間但係有寬闊嘅圓枱同埋有一個屏風隔住其他食客比起其他嘅店舖更有私隱度佢餐牌嘅選擇都幾多 同埋強調係冇預製菜全部都係新鮮炒 呢一個係招牌菜之一會一個漏斗幫你計時 可以睇住佢由生蝦煮熟就證明佢一定唔係預製菜 而且計住時嘅 蝦既熟度就啱啱好 爽滑彈牙!另一個招牌菜,蝴蝶魚肉質好鮮同埋彈牙有啲似脆肉鯇咁爽口嘅佢加埋辣椒一齊炒,十分惹味🤪🤪佢嘅黃牛肉切得好薄 爆炒完之後都係好鮮嫩嘅 而且好入味 不過唔好以為薄就好似份量好少其實佢一兜裏面都有唔少牛肉除咗肉類之外,仲試咗佢嘅菜類高山嚟嘅毛白菜的確比起一般嘅白菜清甜好爽口 🤤 香水檸檬茶同出邊一般嘅手搖舖買到嘅香水檸檬茶質素差唔多唔會死甜,又有檸檬嘅清香最重要嘅係有成1公升咁大杯 配住嚟食辣嘢就啱晒😍因為叫咗個粉絲煲又唔想叫多碗米飯咁就試咗呢一個老面花卷 鬆軟煙韌又有咬口純對唔係平時食開乾爭爭嘅饅頭十分抵讚另外想讚吓佢哋嘅服務態度喺食黃牛牛肉嘅時候有問我使唔使開着個爐座熱不過佢亦都提醒我一路熱住嘅話黃牛牛肉就好容易
呢一間湖南菜 近排都開咗新分店

同埋強調係冇預製菜全部都係新鮮炒

呢一個係招牌菜之一
會一個漏斗幫你計時 可以睇住佢由生蝦煮熟
就證明佢一定唔係預製菜
而且計住時嘅 蝦既熟度就啱啱好 爽滑彈牙!

招牌蝴蝶魚

另一個招牌菜,蝴蝶魚肉質好鮮同埋彈牙
有啲似脆肉鯇咁爽口嘅
佢加埋辣椒一齊炒,十分惹味🤪🤪

佢嘅黃牛肉切得好薄 爆炒完之後都係好鮮嫩嘅
而且好入味 不過唔好以為薄就好似份量好少
其實佢一兜裏面都有唔少牛肉

清炒毛白菜

除咗肉類之外,仲試咗佢嘅菜類
高山嚟嘅毛白菜
的確比起一般嘅白菜清甜好爽口 🤤

香水檸檬茶同出邊一般嘅手搖舖買到嘅香水檸檬茶質素差唔多
唔會死甜,又有檸檬嘅清香
最重要嘅係有成1公升咁大杯 配住嚟食辣嘢就啱晒😍

老面花卷