2024-09-07 418 views
好食農耕菜是新鮮、健康的選擇,富含維生素和礦物質。常見的有小白菜、菠菜和青江菜,口感鮮嫩,易於烹調。無論是清炒、燉湯還是做成沙拉,都能保留其天然風味。搭配蒜蓉或醬油,讓每一口都充滿鮮香。不僅美味,還能增強免疫力,是家庭餐桌上不可或缺的健康食材。
之前喺深圳已經想試呢間農耕記,見佢喺東港城開咗,即刻嚟食晚飯叫咗好多嘢食:蒜蓉粉絲蝦仁,粉絲好入味,而且有好多隻大蝦,每隻大蝦都爽脆鮮甜,食得出係游水海蝦,非常新鮮糖醋酥肉,酸酸甜甜好惹味,同平時食開嘅糖醋骨唔同,呢度係將啲肉切做一條條,啖啖肉,令人胃口大開鮮炒黃牛肉,牛肉肥瘦適中,而且份量慷慨,煮得好入味,送飯一流果木脆皮烤雞一隻,係最出色嘅一碟餸,類似廣東酒樓嘅炸子雞,不過呢度嘅烤雞更入味,而且皮脆肉嫩,啖啖肉,飽肚又好味,令人垂涎三尺清炒毛白菜,真係好大兜,有平時酒樓嘅三四碟咁多,白菜嫩口新鮮,識落清新健康花卷,有三大條,微甜,一定飽肚最後叫咗兩杯香水檸檬茶,清甜可口,大大杯,解渴又清新呢間舖頭地點方便,位於坑口東港城,食物份量慷慨,味道出色,性價比非常高,推薦#農耕記

叫咗好多嘢食:

花卷,有三大條,微甜,一定飽肚

最後叫咗兩杯香水檸檬茶,清甜可口,大大杯,解渴又清新

#農耕記
2024-09-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2024-09-05 499 views
經典酸菜鱸魚,魚肉Q彈入味,配菜都幾多有金針菇,紅薯粉,湯可以直接飲。唔會話特別刺激的辣糖醋酥肉,酸酸甜甜特別開胃。可以特別點個紅薯飯,裏面有紅薯同紅棗,一打開都幾香。可以再叫個冰粉解辣。
糖醋酥肉,酸酸甜甜特別開胃。
可以特別點個紅薯飯,裏面有紅薯同紅棗,一打開都幾香。
可以再叫個冰粉解辣。
2024-09-04 391 views
比深深貴,叫了3個 。 菜,鮑魚辣椒炒肉,少油都很多油。大碗花菜要少辣較合港人口味。香辣刁子魚,不好食,多油埋單246 。5點時間入座沒有人,其他時間就很多人。不建議
埋單246 。5點時間入座沒有人,其他時間就很多人。不建議
2024-09-04 632 views
這店新開張嘅時候已想來試試,見啲食物相片好似好辣🌶️,所以猶豫了一陣⋯今天中午,終於可以嚟試吓啦,好彩星期日嘅中午都唔算好多人等位,我大概等咗10分鐘左右就已經有位可以入座。我點了”招牌湖蝶鮮(小辣)”、“蒜蓉粉絲蝦仁”、“蒜蓉蕃薯葉”和“老麵花卷”。“蒜蓉粉絲蝦仁”係上咗枱之後,即刻明火烹煮,侍應仲會提供一個沙漏⏳計時,當沙漏流完就可以熄火。這個菜除了蒜蓉、粉絲和蝦仁之外,還加了蟲草花,估唔到又幾夾喎😋”招牌湖蝶鮮(小辣)”賣點魚肉無骨、肉質QQ,絕對名副其實👍🏻。魚肉本身無乜辣味,但當配合埋蒜頭、辣椒一齊食的時候,辣味充足。“蒜蓉蕃薯葉”可以選擇少油,不過炒番薯葉少油應該無咁好食,所以都係選正常油炒。因為唔想食飯,所以點了“老麵花卷”,相對嚟講這個份量都幾大,有三件。食物整體都好好味,份量都唔少👍🏻。

食物整體都好好味,份量都唔少👍🏻。
招牌湖蝶鮮(小辣)
蒜蓉蕃薯葉
老麵花卷
蒜蓉粉絲蝦仁
2024-09-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
招牌湖蝶鮮(小辣)
蒜蓉蕃薯葉
老麵花卷
蒜蓉粉絲蝦仁
  • 招牌湖蝶鮮
2024-09-02 597 views
今晚同左朋去呢間農耕記食飯,我哋差唔多晚上9:00去嘅,等咗幾分鐘就入得去,未入座之前侍應同我講入座起計90分鐘要交枱⋯⋯明白嘅!上菜速度非常之快叫咗幾個餸,第一個叫咗炸子雞半隻,圖入邊我已經食咗兩嚿,但係都幾細份!之後叫咗個蝴蝶魚,我就唔係咁鍾意個口感,但係我啲朋友接受,口感係比較爽,可以揀少油,味道尚可另外叫咗呢個招牌鮑魚辣椒炒肉,啲肉非常少,鮑魚只有指甲咁大隻⋯⋯雖然得指甲咁大隻,但係都有10幾隻嘅⋯⋯⋯味道尚可啦,服務方面,店員起碼有10個,但禮貌一般,最後店員嚟影低我哋嘅碟,交返俾公司話表示客人食晒啲野啫係對佢哋餸菜滿意,其實只係Portion 比較細,食得晒都好正常⋯⋯⋯⋯三個人食,三個餸,兩碗飯,一杯檸檬茶,total $400
明白嘅!
上菜速度非常之快

細過指甲既鮑魚

雖然得指甲咁大隻,但係都有10幾隻嘅⋯⋯⋯
味道尚可啦,

三個人食,三個餸,兩碗飯,一杯檸檬茶,total $400
2024-08-31 533 views
同2個同事lunch諗吾到食咩 一於去食下辣嘢先 有個同事食唔到辣 都有佢岩食既嘢! 我地join會員仲有50蚊coupon送! 最好就係佢可以少辣少油! 真係好開心! 好食!
之前經常同朋友返大陸,喺大陸嘅時候都有食過呢間餐廳,平靚正,跟住見到香港都陸續開分店,所以就即刻去試一試係咪同大陸差唔多🧡糍粑油條:個油條脆卜卜,咬落去真係香口到爆!配埋個糍粑,又煙韌又甜,真係好OK喎😝小筍炒臘肉:個筍好鮮甜,臘肉又香又惹味雪菜炒青豆:呢個就比較清淡啲,但係好開胃,食完個臘肉之後,食呢個真係一流!樁菜炒雞蛋:呢個就係家常菜,蛋香十足,樁菜又爽口。最後仲有一杯大杯凍檸茶天氣咁熱,飲杯凍檸茶真係正!茶味濃郁總括嚟講,如果冇時間大陸嘅話,下次都會喺香港食

糍粑油條:

小筍炒臘肉:
個筍好鮮甜,臘肉又香又惹味

雪菜炒青豆:

樁菜炒雞蛋:
呢個就係家常菜,蛋香十足,樁菜又爽口。

最後仲有一杯大杯凍檸茶
天氣咁熱,飲杯凍檸茶真係正!茶味濃郁

總括嚟講,如果冇時間大陸嘅話,下次都會喺香港食
2024-08-28 697 views
湖南菜以其獨特的辛辣和鮮香著稱,讓人一試成主顧。尤其是剁椒魚頭,魚肉鮮嫩,剁椒的刺激味道讓人垂涎欲滴。另有酸辣土豆絲,口感爽脆,酸辣交融,令人開胃。每道菜都充滿層次感,搭配米飯更是絕配。總的來說,湖南菜不僅美味,還帶有濃厚的地方特色,值得一試!
2024-08-26 711 views
呢間餐廳試業其間所有菜式半價,日日都大排長龍,我都八卦睇下係咩餐廳,原來係辣嘅湖南菜,我唔食得辣即係唔關我事啦。前排奧運會商場搞活動,用點算換遊戲券送兩張農耕記coupon,滿300可以減100,每次可以用一張。我又心郁郁想試下呢間新餐廳,睇下餐牌原來都有幾款唔辣或走辣嘅菜式,即刻打電話訂枱即晚就去食。當日都有好多人排緊隊,我哋有訂枱好快就安排到座位比我哋,餐廳食辣為主當然會有陣比較濃少少嘅氣味,職員都好有禮貌,上菜好快,食物都唔錯嘅。扣減現金券兩個人食咗五百左右。食評推薦嘅蒜蓉粉絲蝦仁,上菜後要煮到個沙漏流完就可以開蓋,蝦肉新鮮,粉絲都幾惹味。果木脆皮烤雞,對我嚟講真係太瘦喇,雞脾位都有啲似雞胸咁。油豆腐炆拆骨肉(走辣),油豆腐好味嘅,原來拆骨肉係炆到離骨同碎嘅肉,所以基本上無肉,有啲油膩。招牌蝴蝶魚(免辣),肉質都幾新鮮,有少少爽口。鹹蛋黃燒賣,比鹹蛋黃吸引所以點,就係有蛋黃嘅糯米,糯米好味過蛋黃。鮮肉米粉,幾大碗嘅淨米,呢隻米粉幾好味。

。扣減現金券兩個人食咗五百左右。

果木脆皮烤雞,對我嚟講真係太瘦喇,雞脾位都有啲似雞胸咁

招牌蝴蝶魚(免辣),肉質都幾新鮮,有少少爽口

鮮肉米粉,幾大碗嘅淨米,呢隻米粉幾好味。

2024-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-08-20 721 views
常來這邊食飯,好愛鮑魚小炒肉和黃牛肉,好好味🥰🥰🥰這家的服務也都很好,服務員都好熱情,環境裝修也不錯,想吃湘菜非常推薦來這邊!將軍澳呢度吃湘菜選擇好少,農耕記真係好選擇!

2024-08-19 604 views
招牌果木脆雞:雞皮脆口,雞肉味道嫩滑有汁,但真心斬件太大件,強烈建議每一件斬得較小件更好,入口難度會冇咁大挑戰清炒蕃薯葉:番薯葉嫩滑,蒜蓉清炒味道偏淡,即使叫少油,都是比較偏油大蒜炒臘肉:臘肉有濃濃的煙燻味,蒜苗嫩滑味道不強烈,不過整體油份較多招牌湖蝶魚:魚片嫩滑,加辣後味道辣椒味道頗為出,適合喜歡食無刺的人士糖醋酥肉:味道全場最佳,外皮粉漿質感不過不失,適合老人家小孩嘅口味老面花卷:味道正常,不過不失

老面花卷:味道正常,不過不失
2024-08-18 698 views
之前在深圳吃过很多次农耕记,这次看到东港城开了一间就赶紧来吃了,结果就是非常失望。首先是菜品的味道完全比不上内地农耕记的味道,一点都不辣,尤其是有一道🫑炒鸡蛋,一点咸味都没有,完全吃不下去饮品的选择也很少,这是一间湘菜馆,我认为提供多种冷饮的选择是有必要的,香水柠檬茶很甜,不好喝🙁之前在内地农耕记米饭是无限量续加的,现在这里也没有最后一点让我感觉失望的是前台收银的态度,可能是因为我讲普通话,态度非常差不会再来了

之前在内地农耕记米饭是无限量续加的,现在这里也没有

不会再来了
2024-08-14 715 views
土雞和剁椒魚頭好吃,蒜蓉蒸蝦,青椒燜老鴨,,小炒豬肝,酸蘿蔔炒牛肚,經典酸菜鱸魚,果木脆皮烤雞,鮮炒黃牛肉,酸辣雞雜,大蒜炒臘肉,這些都推薦,環境不錯,服務員態度不錯
2024-08-11 926 views
近月內地湖南菜連鎖餐廳「農耕記」來港不斷開分店,極速擴張連開5間分店,包括佐敦、黃埔、黃大仙等,早前北角新分店開業更推出優惠菜品半價起,吸引不少香港人前往幫襯。近月內地湖南菜連鎖餐廳「農耕記」來港不斷開分店,極速擴張連開5間分店,包括佐敦、黃埔、黃大仙等,早前北角新分店開業更推出優惠菜品半價起,吸引不少香港人前往幫襯,然而隨著餐廳熱度上升,想食都未必食得到?近月內地湖南菜連鎖餐廳「農耕記」來港不斷開分店,極速擴張連開5間分店,包括佐敦、黃埔、黃大仙等,早前北角新分店開業更推出優惠菜品半價起,吸引不少香港人前往幫襯,然而隨著餐廳熱度上升,想食都未必食得到?