2019-04-18 557 views
我唔明點解個男人可以差態度成甘,以後都吾會再幫襯,明明不嬲食開有得送外賣,岩岩打去個男人講哂粗口又話吾送,嚴重失望你地話滿60蚊就送,根住吾送咪吾送,吾明點解要講粗口
你地話滿60蚊就送,根住吾送咪吾送,吾明點解要講粗口
2019-04-18
2019-03-30 426 views
今日男友接我放學後,在佐敦找晚飯的地方時,突然發現呢間呢間酸辣粉店,入面都是滿座,因此決定試試。我哋分別叫咗兩款唔同嘅酸辣麵,我的配菜有金錢肚同牛柏葉,叫了小辣,飲品是鹹檸七。因為店內只有一位職員,叫菜比較需時,但可體諒。而酸辣麵等了約10分鐘也上菜了。酸辣麵質感比較軟,吃起來不會太累。因為叫了小辣,我雖然頗吃得辣,但是都辣得面紅耳赤整體上不錯,價錢經濟,如有機會會過來嘗試店內的單點菜。
整體上不錯,價錢經濟,如有機會會過來嘗試店內的單點菜。
2019-03-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-01-29 334 views
成日食辣嘢常常都想找間好味道又未去過的小店,今係網路上找到間又吾遠而未食過的四川店就和朋友一齊去,去到可能太早六點幾吾多人,心諗唔知伏吾伏,但都諗住試試先。食物都有小吃,炒餸都不少選擇,最後叫了二個小食加一個紅薯粉和二杯飲品,整體來講味道吾錯而且價錢吾貴,會下次再來試炒菜。紅薯粉加海帶叫小辣,但青椒辣的感覺都十分辣,有意外但十分惹味而且薯粉口感不錯。叫了雙併的蔬菜,萵筍和蓮藕辣度可以,但吾夠入味。豬肚份量比心目中多,但反而味道有點失望,因為都吾夠入味,下面有不少芽菜,有驚喜芽菜十分爽口味道好味。飲品叫了食物加$8就有都幾大杯同足料,到七點多整個餐廳都已經坐滿,每人大多都叫小炒,下次再來要試試先。

2018-12-20
2018-11-25 273 views
地方雖然不大但勝在服務態度一流,點了個套餐有夫妻肺片加酸辣粉,送豆漿一杯真係解毒良藥。整體小食夫妻肺片辣度剛剛好,不過芽菜就帶點原野味道有進步空間中辣配酸辣粉剛剛好~酸酸地又不太辣。整體好滿意~會再來
。整體小食夫妻肺片辣度剛剛好,不過芽菜就帶點原野味道
有進步空間
中辣配酸辣粉剛剛好~酸酸地又不太辣
。整體好滿意~會再來
夫妻肺片加酸辣粉同豆漿
2018-11-21
$48 (Lunch)
夫妻肺片加酸辣粉同豆漿
  • 夫妻肺片配酸辣粉
2018-09-24 271 views
餐牌選擇多,圖文並茂。內裏寬闊,座位不少,人流不多,空調充足。本身想到亞龍咖喱試一試,這有舊有新舖的咖喱,但是來到這條街,又發現對面有近期非常之喜歡的中式辣東西店🤔,結果又來進了。看見有不少女子,一進來,就叫中辣大辣,又或是邊吃麵,邊不停地加辣椒油,實在利害😱。看看餐牌,發現餐牌上面選擇眾多,沒有圖片的那張,就好像平日點選米線麵條一般,而另一張就是有圖片顯示菜式的模樣。看到很多菜式都挺吸引,例如炒土豆絲、蒜泥白肉、或是涼拌麵條,又或是口水雞🤗。由於之前吃過一次酸菜魚感覺非常之好,於是這天再試一試,查問過酸菜魚裏邊有沒有紅薯粉🤔,但是沒有。結果,酸菜魚亦都非常之大鍋,就像那些典型中式的大個平底鍋子一樣,裏邊有很多酸菜,起初你以為沒有太多魚,但是後來翻找一下,就發覺內裏砵內差不多有整條魚那麼多😯。有見到魚鰭,有見到魚腩,定是多骨的地方,亦都放在裏面,就只是沒有找到魚頭而已。酸菜魚經已是幾個菜式之中比較沒辣的,但是內裏亦都找到一些花椒等等的調味料,因此味道難免有點輕麻辣。另外的一碟蒜泥白肉,就更加難免會是辣的,因為賣相看來已經紅彤彤,面頭鋪上很多生蒜粒。睇吓鋪了一排青瓜絲,面頭的蒜泥白肉,完

餐牌選擇多,圖文並茂。

內裏寬闊,座位不少,人流不多,空調充足。

由於之前吃過一次

另外的一碟
睇吓鋪了一排青瓜絲,面頭的蒜泥白肉,完全沒有肥膩的感覺,大部份都是得相當薄片,晶瑩剔透
,更薄的地方,更加可以透光,相當吸睛,賣相吸引,又有很多蒜,用來拌麵就最好

本來打算叫這個
涼拌麵條,可以沖淡其他麻辣菜式的辣度,但是想不到,這個麵條包羅萬象
,包括有花生,有荵,有蒜粒,有青瓜絲,亦都有點辣,味道不會比蒜泥白肉等等清淡,亦都堪稱算是辣的

而這個麵條,亦都是想像不到,內裏蘊含了辣味,麵條呈幼條型,質地不算滑身,酸酸辣辣,非常之開胃。

在挑選麵條以及配料的時候,上邊有一欄問你要BB辣、小辣中辣大辣等等,起初還以為那一格會不會只是供麵條所用🤔。現在回想起來,就覺得,可能這種辣度是一個概念,就是員工問問你要那一個辣度,然後全晚的菜色都會是同一個辣度,哈哈。

到這種中式酸辣麻辣店,如果不吃辣,或只叫BB辣,其實挺無面,因此最少點小辣。

店內環境夠涼爽,亦都有冷飲供應,即使吃辣東西,由於環境夠涼,亦都不至於汗流浹背,滿面通紅。

看見門口的餐牌,還寫上了有些一人餐,亦都包括有口水雞等等,下一次單人匹馬的時候再來試試又得。
Type of Meal
Dinner
2017-07-13 677 views
午餐又想食辣,去鄉川食口水雞餐午餐可以選主菜+飯/米線/酸辣粉+飲品食飯無咁扺,以前叫飯會附加一碟菜,依家無左,所以只會選粉麵。口水雞底部會有少少配菜,芽菜/青瓜絲這間口水雞辣味唔錯,肉都有一定份量。今次去飲品只有豆漿選項,以前有菊蜜檸茶......
午餐又想食辣,去鄉川食口水雞餐

午餐可以選主菜+飯/米線/酸辣粉+飲品

口水雞底部會有少少配菜,芽菜/青瓜絲
這間口水雞辣味唔錯,肉都有一定份量。

今次去飲品只有豆漿選項,
以前有菊蜜檸茶......

2017-05-07 596 views
小妹有個同事好鐘意食依間酸辣粉,周不時都聽到佢話去食,好奇之下今次就拜託果位同事外賣一碗返來俾我試試外賣紙上既選擇都幾多。最後我叫左小辣既招牌重慶酸辣粉加木耳,雞翼同大腸。外賣分湯都算幾好,外賣而加既$1總算無白附。除左頭先叫既食物外,會附上炸醬同類似乾扁豆之類既菜粒。菜粒幾好食,爽爽地幾好嚼。不過d餸就令我有d失望,雞翼似係滷水汁內浸左唔知幾多日,浸到都黑晒梅晒豬腸亦比較瘦。木耳就正常啦,依然保持到爽脆。至於酸辣湯方面,酸度同辣度都ok既,但對比起某大型連鎖果間酸辣粉,雖然無對方果種霸道同過癮既感覺。但反而食得出不同之處係鄉川肯定唔係N樣化學調味料調教出來!所以為健康著想,我下次食酸辣粉都會考慮來返鄉川食。

外賣紙上既選擇都幾多。

最後我叫左小辣既招牌重慶酸辣粉加木耳,雞翼同大腸。

外賣分湯都算幾好,外賣而加既$1總算無白附。

除左頭先叫既食物外,會附上炸醬同類似乾扁豆之類既菜粒。
菜粒幾好食,爽爽地幾好嚼。

豬腸亦比較瘦。木耳就正常啦,依然保持到爽脆。

但反而食得出不同之處係鄉川肯定唔係N樣化學調味料調教出來!

所以為健康著想,我下次食酸辣粉都會考慮來返鄉川食。

2017-05-05
$51 (Dinner)
2017-04-20 402 views
是咁的,見到前幾個食評都講到里間好差,而咁岩又下雨,中午近近地,試下先,睇下係咪真係咁差😂叫了麻辣大腸加酸辣粉 bb辣。大腸加個粉都偏咸,但可接受啦。不過不失。冇乜特別,不是難食,但又不是好食,lunch set 有送豆漿,整體一般,可接受範圍,但冇乜想反轉頭。哈哈。
叫了麻辣大腸加酸辣粉 bb辣。
大腸加個粉都偏咸,但可接受啦。
整體一般,可接受範圍,但冇乜想反轉頭。哈哈。
這間店在佐敦區開業, 算是先驅! 當時開業佐敦還沒有太多川菜。這次2個人夜宵,試點了酸菜魚(小辣): 魚肉嫩滑, 但不夠新鮮, 走過油, 湯底偏油, 但卻帶出惹味酸菜香, 酸菜像雪菜般, 以菜葉居多, 切得幼幼的, 但個人認為, 如酸菜切厚身些, 爽爽脆脆更吸引。配料豆卜最好吸了湯汁! 酸酸辣辣的。 如要粉皮, 另加$30熗炒土豆絲: 很少會失手的一道菜, 花椒粒帶點麻, 薯仔絲脆口易入口, 辣辣的紅油香不知不覺不停口吃著。再加罐汽水share, 1人1百元。。價錢都可以。小店經營. 也應支持!

熗炒土豆絲
酸菜魚
2016-11-29
2016-11-22 316 views
某日在周圍走著想找地方吃午餐,看到這間有酸辣粉,辣癮又再次發作,於是就走了進去。看了看午市套餐,價格都適宜,但選擇不算特別多。想了想,便點了一個五香牛肉酸辣粉餐和一個牛輾酸辣粉餐,辣度可以自己選,粉麵種類也是。沒多久後,我們的套餐就上桌了。五香牛肉和牛輾都是涼菜,這倒沒什麼。五香牛肉的味道ok,不過肉不夠淋,要咀嚼很久。麻辣牛輾就比較令人失望了,我唯一記得的就是它實在太鹹了,我只能吃一片肉喝一大口凍檸茶,後來我放棄了。酸辣粉味道不過不失,中規中矩吧,沒什麼值得形容就是。基於附近有很多其他川菜館,應該不會特意回來幫襯。
2016-04-28 628 views
今次已經唔知第幾次黎食, 每次都必叫水煮魚, 水煮魚需時要比D 耐性!我同朋友每次都係叫鯇魚配小辣再+烏冬, 萵筍底!D 烏冬 索晒D汁..係好好味!有時我地都會叫下D 小食 : 炒土豆絲必食
水煮魚
我同朋友每次都係叫鯇魚配小辣再+烏冬, 萵筍底!

D 烏冬 索晒D汁..係好好味!

有時我地都會叫下D 小食 : 炒土豆絲
必食

2016-04-21
水煮魚
2016-03-16 338 views
位於佐敦廟街側的小店, 差不多午夜十二時了, 很多店鋪都預備關門, 見這店內還有半滿, 都有些少信心吧...口痕...又唔太肚餓, 只想與友人吹吹水兼啤一啤, 這店沒供應大枝裝, 只有細枝藍妹, 十多元一樣, 中價, 但唔飲得太多, 勝在夠凍, 透心涼...麻辣豬肚絲, 因友人不好太辣, 要了微辣, 不太合我心水, 麻味也不足, 辣度是自己揀, 無得投訴...哈哈... 豬肚切得頗幼細, 入口煙韌也帶些爽口.涼伴土豆絲, 相比起豬肚而言, 這碟土豆絲就切得粗了一點, 口感略厚帶些少粉, 辣度也是微辣, 而因為土豆絲沒有豬肚般的吸汁程度, 入口的辣度更低一點.
2016-03-01
$80 (Last Night Supper)
2015-04-18 378 views
近來無緣無固,好想兩樣野:酸菜魚、川式擔擔麵,找點刺激!適逢之前到廟街影相,經過吳松術,發現原來有好幾間四川菜館,先試吓呢間。擔擔麵,上次中辣未夠滿足,今日要大辣加脘魚腩。麵嘅賣相好夠霸氣,一大片紅油,辣椒醬,再加上熱氣騰騰,望住碗野有D驚……死就死啦!一入口辣,不過唔會死辣,因為重有其他配料嘅香味,微酸之中帶點麻,好開胃好醒神。麵係幼又滑身,每一箸都索滿湯水,食食下,麻蓋過辣,但係又熱到個人微微出汗。好high!食件脘魚腩,魚腩依然係魚腩,無比D麻辣湯影響到,肉質爽滑新鮮有鱼味。食完兩件魚腩,整鬼佢個辣又出番黎,今次連額頭鼻哥都標埋汗……好過瘾呀。麻香辣燙酸甜,好味!會!一定會再黎食!
近來無緣無固,好想兩樣野:酸菜魚、川式擔擔麵,找點刺激!
擔擔麵,上次中辣未夠滿足,今日要大辣加脘魚腩。
會!一定會再黎食!
$38 (Lunch)
  • 四川擔擔麵(大辣)
2012-05-24 186 views
不少香港人 "好" 辣,近年更 "好" 麻,麻 + 辣的四川菜成行成市,大館、小舖紛紛以麻辣火煱、麻辣米線、水煮菜式,以至四川小炒等為主題,香港人快速 "火" 起來了!從吳松街向廟街方向走,分佈不少街坊川式煮意,雖未旺盛得可稱上小成都,但佐敦的四川館子的確相對其他區域為多。經過 "鄉川川辣粉",見小小的店內爆滿食客,本來對該晚晚餐沒有既定或預設喜好的我們,再看到牆上貼有一本旅遊雜誌的推介,即時觸發了川菜的一圑 "火"!長形的小店子,左右兩旁盡是一字排的座位,密密麻麻用盡了可用的空間,食客們變得更為親近。15分鐘後有一枱4人座騰出來,算是很理想的位置。"鄉川川辣粉" 囊括不少川菜款式,以系列區分,如湯粉麵、水煮、涼拌、小炒、熱湯等;還有套餐任君選擇。麻辣度亦分有7種,有趣的如 BB 辣、甚至清湯不辣、不麻也可以,想必在香港才有如斯體貼的選擇!我們就不想太辣,所以全選了小辣。自從嚐過尚川宮的豆湯魚,總是念念不忘!這道酸菜魚雖然沒有了雞心豆,但同樣有著酸菜與魚的特色,色澤也相類近。況且酸菜生津開胃,聽見都口水流,很形合炎炎夏日。嚐一口,芳香的胡椒味湧上鼻頭及味蕾,忽然間被香味喚醒了靈魂似的。

招牌酸菜魚
鯇魚魚片
再來試試魚片,採用了鯇魚片,肉質新鮮,保持滑溜,也屬滿意。留意到不夠細緻的問題,就是湯底與酸菜未能融和,酸菜有酸菜的鹹酸濃味,湯底只有孤單的鹹鹹味兒,兩者不協調,且欠缺四川神韻。湯面浮著一層如鏡的薄油,有點油膩。
涼拌海帶
海帶質感爽脆,充滿芝麻油香味,與赤紅醬油中的生蒜粒、辣椒碎等拌著,愈吃愈覺麻,味道很出位。可惜愈吃也愈鹹,厨師似乎重手了。
涼拌萵筍拼藕片
再來一個涼拌,選了萵筍與藕片的雙拼。令我憶起北京工餘的快樂情境,海帶、藕片都是同事們喜愛的自選四川乾煱配菜,當時我們吃出癮來。

同樣的用了相同醬油及香菜拌出的萵荀與藕片,爽口怡人,可能這兩種食材不易入味,意外的沒有死鹹,反覺舒服。
火爆雞腎
侍應推介了火爆雞腎,吃得出鑊氣過人,腎片熟度恰好,炒功不錯,配合唐芹及各式香菜,非常惹味!

四川菜雖有著霸道之稱,也同時著重甜、酸、麻、辣、苦、香、咸的七味,配合花椒、八角、辣椒、蒜泥等香菜的獨特香味,調製出多層次的香辣鹹鮮,才能發揮四川百味的精髓。重重的口味無疑給食帶來是很搶,很強烈的味感,但隨後則變得死辣、死鹹,兩者都不足以構成對辦的四川特式。觀乎 "鄉川川辣粉" 的食材及炒功都達不錯的水準,食客又不絕,還有不少熟客,相信調節後再可進一步提昇實力。

但我倆而言,幾乎每一道菜都是一級的重口味,口腔像在醃鹹金桔,真是留有餘悸,莫非是我們的問題?又或是香港人變得重口味了?

臨走前女侍應禮貌地詢問菜式合意否,我們也只好尷尬地回應一句 "還可以"!

2012-05-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$119 (Dinner)
火爆雞腎
2011-09-01 133 views
叫佐一份酸辣米線喺度食,一份水煮田雞拎走,唸住晚飯攞出o黎同媽咪啤一啤!點知道米線就超鹹! 仲有陣好苦嘅怪味!絕對唔誇張,呢碗可以話系我近期食過最難食既一碗米線!拎走既水煮田雞,其實已經對味道無咩期待!點知啱啱打開第一盒(店主用咗2個盒裝),發現入面完全一塊田雞都無!全部系墊底o既青瓜萵筍同芽菜加辣汁!好喇,咁睇下第2盒!仍然系青瓜萵筍芽菜加辣汁!攞筷子左撩右撩,終於發現咗幾片單薄的田雞身!數一數!身體整整6片!6片!!外加田雞腿2條!2條!咁既質素埋單118!味道難食都算!仲要分量超縮水!令人非常失望!破壞心情!唔系無喺出面食過難食o既o野!但咁激氣真系第一次!激到我呢個潛水王今日都終於忍唔住要登記一個戶口上嚟講返件事!總之,如果想試下俾人搵笨,食到成肚氣可以一試!
倒咗多餘o既汁,將2盒集中後
拎走既水煮田雞,其實已經對味道無咩期待!
好喇,咁睇下第2盒!仍然系青瓜萵筍芽菜加辣汁!
攞筷子左撩右撩,終於發現咗幾片單薄的田雞身!
數一數!身體整整6片!6片!!外加田雞腿2條!2條!
咁既質素埋單118!
味道難食都算!仲要分量超縮水!
令人非常失望!破壞心情!
唔系無喺出面食過難食o既o野!
但咁激氣真系第一次!
總之,如果想試下俾人搵笨,食到成肚氣可以一試!

2011-09-01
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner