2023-08-03 349 views
裕記晚飯後,食過裕記啲茶芥花生唔錯.見係隔離間鄭記士多見到啲淮鹽花生🥜賣相幾好,就問店主阿伯呢啲係咪就係裕記個隻花生.佢答係,於是買咗一包$50蚊返屋企試.開封後試咗一粒入口,完全唔係個樣嘢.好大陣油亦味又淋身,淨得少少咸味.勁難食.分明係擺咗好耐.仲要擺出嚟呃食客.成包掉咗.$50蚊當請阿伯飲茶👎除咗花生,仲有話梅、咸檸檬…零食賣.大家諗下要唔要試就自己諗
2017-06-27 5361 views
今日終於去左試奶茶。 懷住好大寄望,滿足而回。老闆每沖一款飲品都詳細介紹說明一番。 了解左過中做法更可用心品嚐。奶茶又滑又厚,入口茶味香濃。老闆一再强調要留下半碗涼至室溫,茶香更好。果然味道更上一層樓。鐵觀音latta, 飲一啖花香在囗中爆發出嚟,唔係講笑,我真係用手撼住個咀。回甘一段時間,再飲奶茶,花香頓然消失,只有奶茶味道,再飲latte, 花香又在口中爆發。呢個玩法叫轉台。唔到你唔服。品茶之餘又學到野。不枉此行。
今日終於去左試奶茶。 懷住好大寄望,滿足而回。

品茶之餘又學到野。不枉此行。
2017-06-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 鐵觀音Latta
2017-06-08 3666 views
放假日冇咩特別野做,就周圍搵吓有咩嘢好食..搵搵下又搵到呢間鄭記士多,睇過食評佢係出名飲咖啡奶茶,但係價錢就一啲都唔親民。同男朋友過去,叫咗一杯奶茶同埋一杯咖啡,老闆好有心機咁沖咖啡, 一路沖一路講解!睇住成個過程,又使煲到煮咖啡,完全感受到佢對咖啡嘅執着!老闆見我哋兩個人好細心咁幫我地每樣分左兩碗,俾我哋兩樣都可以試晒!佢嘅咖啡同奶茶都唔落糖,仲會叫我地分段飲感受下唔同嘅溫度有咩唔同嘅口感!係佢嘅指導之下好似真係有啲分別🤔🤔同場加映,老闆自家製嘅龍蝦湯雪糕😍仲要用烘咗嘅牛角包一齊食!龍蝦湯雪糕真係好好味, 每一啖都好似飲緊凍嘅龍蝦湯咁樣,加埋暖暖地的牛角包,勁夾!但係留意番,呢個係唔公開發售,食唔食到就睇老闆心情啦!同個老闆傾吓計飲下咖啡食下包,咁就過左兩三個鐘啦😰

老闆見我哋兩個人好細心咁幫我地每樣分左兩碗,

同場加映,老闆自家製嘅龍蝦湯雪糕😍

同個老闆傾吓計飲下咖啡食下包,咁就過左兩三個鐘啦😰
上個月walk in,好彩老闆有時間招呼!今次做足準備,訂位!今次一行三人去學嘢!😍試鐵觀音Green tea latte,奶茶同埋咖啡!驚喜之作,講得興起,老闆賣大包,送中國茶,蜜蘭鳳凰單叢!首先蜜糖味,然後花香味,最後回甘。。。三樣次序可隨佢技術點調都得! 無論奶茶,咖啡,中國茶,Green tea latte,飲完一樣即刻飲第二樣,味道即刻係第二樣,嗰個感覺真係好得意。。。!打泡嘅茶筅,係我國前人發明💪最佩服嘅係,老闆完美地控制住單寧!味道係越飲越正!剛沖好時同攤半小時、一小時、1.5小時之後。。。味道唔同晒,層次完全調轉晒!越來越好味!攤凍後完全冇苦澀味!去邊度揾?!又一次味覺大考驗!真係神乎其技!🙇🏻五體投地!!😍最後,感謝老闆非常偉大,將咁多年嚟,不斷鑽研嘅技術、技巧分享比我哋,為嘅,係唔想失傳!用佢畢生絶技去幫助弱勢社群,重燃香港人守望相助嘅精神!聽君一席話,勝讀十年書!感謝
打泡嘅茶筅,係我國前人發明💪
聽君一席話,勝讀十年書!
感謝
鐵觀音 green tea latte
2017-01-26
$100 (Other)
鐵觀音 green tea latte
  • 咖啡
  • 鐵觀音  green  tea  latte
  • 中國茶
2017-01-03 2954 views
口齒伶俐娛賓客,若隱若現展手法,懸壺教化示茶經,河南河北來見識。<<鄭記士多>>有着幾十年歷史,當老闆得到沖泡港式奶茶獎狀後,更為人知曉。十幾年間,老闆以獨特見解,掌握中國古典文學裏對泡茶的方法,放在當世的“奶茶”及“鮮奶咖啡”中。有着「大衛與歌利亞」的影子啊!❛水仙❜是平常茶樓酒家使用的中國茶葉,但老闆就用上較為名貴的❛單叢水仙❜ 壓碎磨成粉末來泡茶。與我日常所見分别甚大,香味一泡便散,濃度由泡茶者掌握。❛鐵觀音綠茶鮮奶咖啡❜有着日式綠茶飲品之影子,淡淡中國茶香,淺淺茶味。而老闆用熟練手法在疏薄的茶泡上,寫出英文字母,也是可觀之表演。<鄭記士多>的❛港式奶茶❜係老闆成名之作,香滑味淺,色澤與各茶記區别甚大。 溫馨提示 : 1 )細心聽從老闆講解,嘗試喝到老闆口中的獨特茶味。 2 )留心老闆所說之古籍,可與今時所知作出比較,也是樂在其中。 3 )小心參觀店裏擺設,也能發現有學習價值的資料。 4 )留意胃部是否可接受大量鮮奶呀!
口齒伶俐娛賓客,
若隱若現展手法,
懸壺教化示茶經,
河南河北來見識。
3 )小心參觀店裏擺設,也能發現有學習價值的資料。
4 )留意胃部是否可接受大量鮮奶呀!
2016-12-25
$95 (Tea)
2016-09-15 2559 views
之前我們去過深井嘅「鄭記士多」買過涼果食,話下次再嚟嗰陣一定要試吓老闆嘅招牌奶茶!今日入到嚟終於有機會可以一試!喺沖茶嗰陣老闆相當詳細咁同我們講解,原來沖茶都可以有咁多學問,令我們對茶更加了解同認識,仲可以學到好多嘢!因為老闆用超高溫嘅熱水,將所有茶具煮過,煮茶嘅鐵鍋都經過煮熱之後,先加入紅茶再經過慢火烘焙,令到茶嘅香味,芳香撲鼻,老闆再加入花奶後,就直接倒入較早前預備好熱辣辣嘅茶具入面,之後攞畀我們飲,飲第一啖已經感受到老闆同我們講解嘅嗰種齒頰留香,由於本人當時一直顧著影相,雖然凍咗少少,但味道依然都係咁芳香濃郁!試過紅茶之後,老闆再同我們推介用中國龍井茶嚟沖,一飲就覺得點解用中國龍井茶嚟做奶茶都可以咁夾,一樣都係齒頰留香,就算隔咗一兩個鐘後,口腔入面仍然有奶茶嘅香味!所以呢碗招牌奶茶就算要賣百幾蚊一碗,都係物超所值,有專人喺你眼前親自煮畀你飲,真係至高享受,真係值得一試!
今日入到嚟終於有機會可以一試!
就算隔咗一兩個鐘後,口腔入面仍然有奶茶嘅香味!
2016-09-10
今晚我們去咗深井食燒鵝,喺排隊等候嘅時候,我們見到隔離有間懷舊賣涼果嘅「鄭記士多」!入到去店內見到好多特色懷舊擺設同玩具!另外見到牆上掛著多幅由老闆親自臨帖嘅書法字畫,筆法好有氣勢!我們買咗青竹梅、冬薑粒等等等等⋯⋯買完之後先發現原來呢度最出名嘅係特色茶藝!我們下次必定會搵機會再入嚟品嘗!青竹梅嘅味道好清甜爽口!冬薑粒唔會太甜,食落無渣!而且份量都幾多!
入到去店內見到好多特色懷舊擺設同玩具!
另外見到牆上掛著多幅由老闆親自臨帖嘅書法字畫,
筆法好有氣勢!
我們下次必定會搵機會再入嚟品嘗!
青竹梅嘅味道好清甜爽口!
冬薑粒唔會太甜,食落無渣!
而且份量都幾多!
2016-08-16
2016-03-24 1746 views
聽朋友講深井這一間士多個老闆會炮製驚為天人嘅綠茶Latte 於是心郁郁去試一試 去到同鄭生吹左兩句佢就為我哋炮製佢嘅成名之作 我心諗有無咁巴閉呀 個樣未同出便街嘅Green Tea Latte一樣 點知飲咗落去就出事啦 我發誓 我從未飲過世界上咁好飲嘅綠茶 茶濃郁嘅味道不斷咁樣進攻我嘅鼻同喉嚨 茶同奶嘅比例啱啱好 After Taste唔會苦 係靚嘅茶葉先有嘅回甘味 而且茶味一次比一次濃郁 實在太好味 極為推介
2016-02-28
$128 (Tea)
2016-02-03 1551 views
以前覺得人地無聊,走好遠去食個糖水,仲打包翻去。電視劇就好多,住中環,去新界食深井燒鵝。終於都有自己無聊嘅一次,早幾日星期一放假,無野做,不如去食深井燒鵝。之後就真系轉地鐵,又轉小巴去咗新界。而今日嘅主題系燒鵝之後嘅甜品--鄭記士多。鄭師傅覺得,最正中嘅茶,應該好似湯甘,拿個大碗來飲。點咗個南山咖啡,真系好香濃,我唔系經常飲咖啡嘅發燒友,其實我都唔知真正好飲嘅咖啡系有幾好飲。但係我覺得NEE杯咖啡真系好濃,好香,而且好絲滑。其實食飽,整翻杯咖啡,覺得好滿足,雖然環境無咖啡廳甘雅緻,但係覺得都系呢度嘅一道風景啊。朋友點咗個桑葚雪糕,加咗桑葚醬,酸酸甜甜,都清新,不錯選擇。民以食為天,原來真系可以為咗食,而走甘遠。
而今日嘅主題系燒鵝之後嘅甜品--鄭記士多。
鄭師傅覺得,最正中嘅茶,應該好似湯甘,拿個大碗來飲。

2016-02-01
$68 (Other)
一年总是要来到郑记士多喝茶,能再次品尝到难忘的港式奶茶,加上最爱的铁观音Latte,不用加糖,但是拥有强烈的回甘,香滑,香浓的味道,加上蜂蜜及茉莉花的香,散发难以形容徘徊口中的茶香! 但每次老板都有惊喜,这次就是菊花茅台芝士蛋糕和烟熏柠檬茶!都是郑先生自己特制的食品,有幸尝到真的感谢!🙏🏻
2015-12-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 鐵觀音拿鐵
  • 南山咖啡
  • 檸檬茶
2015-05-25 1145 views
久聞茶王,特地造訪,兩小時帶你遊歷數百年,由宋代飛往斯里蘭卡,展開奇幻的旅程~~~ 「講心情」、「沒餐牌」、「中西日大混戰」,大概就是都市人渴望追求的破格吧,所以這間看起來不像"有茶飲"的"士多"就能給你無限刺激,在古老的村落,穿越時空,比 iPhone 有趣得多~~~>>> 序幕就是~~老闆不理你......然後故作不經意又親切地詳細口述餐牌,接著當然就是招牌煮茶表演,還歡迎拍照拍 video,老闆滔滔不絕,一面解說茶的歷史,一面使用獨創的器皿和茶具,整個過程他希望人客一同參與,當然也同樣享受著自己的演說,那口茶大概也會與別不同吧! 他將銅鍋反轉,燒熱內壁,才烤烘茶葉,單是此舉已經值回票價。 坊間的師傅都會盡量避免花奶「過熟」凝固成幼粒,從而影響口感,他卻反其道而行,先將花奶煮熱,大概是受到酒店式的鮮奶咖啡所自創的靈感吧!用湯碗盛載,相信也是自創的,而湯碗也預熱了,上枱時,100度,燙手渴不得,由於接觸空氣面大了很多,溫度很快又急速下降,有種坐過山車的感覺。    除了招牌港式奶茶,還點了中茶,皆因他強調他的中茶與別不同,不是泡,是煮的,真的要會一會。但不

>>> 序幕就是~~老闆不理你......

他將銅鍋反轉,燒熱內壁,才烤烘茶葉,單是此舉已經值回票價。

除了招牌港式奶茶,還點了中茶,皆因他強調他的中茶與別不同,不是泡,是煮的,真的要會一會。但不是任你點普洱、香片等等,他說只會做他的故鄉潮州荼~"蜜蘭鳳凰單叢",又一個令人充滿美麗憧憬的名字~~~
 中茶的製法,同樣研碎、烘香、煮沸,此品種還是初嘗,所以很有新鮮感,也的確有他所詳述的「蜜糖味」、「蘭花味」、回甘等等,然後他又請我們重新再渴一口奶茶,感受一下兩者翻騰的趣味,趣味是有的,但至於「滑」這方面就.........,但他的眼神催促著我要給他想要的答案,實在有點難為情啊。

他的自信充滿一室,伴著膽機傳來悠悠的女聲~~~

這個旅程,並非$65可以飲多少 ml 的問題,愛茶之人,大概也可能得到一些啟發吧。
$68 (Tea)
今年難得放假,天氣好好,心情亦大靚!本來去千晶買奶茶架!但賣曬……他知道我有少少失望,就即興陪我去到深井鄭記士多嘆奶茶!先致電老闆今日有冇開門先,老闆歡迎我們二話不說揸車去,不難找,位置處於寧靜小巷中。到達時,有兩位遊客,老闆好健談!客人走後,只是淨低我們♡好舒服,遊閒,不用同其他人share檯,亦冇市區店子的擠擁。環境古色古香,播放着柔和音樂,音響器材好多,老闆甚有生活品味。從佢店子裝潢,可見他好有文化氣息!佢清楚講解咖啡,奶茶品種和來源後,我們各點了一杯奶茶$68 和鐵觀音latte$128(類似green tea latte) 睇下有乜咁正!老闆先做奶茶先,每一個步驟也講述非常清楚,又會講好多關於奶茶沖調技巧,茶葉出產,看他駕輕就熟便弄了一大杯奶茶,而且他很細心,為了令我們可以一次過品嚐奶茶和latte,就幫我們分成兩碗 奶茶完成!老闆叮囑碗熱便開始品味奶茶。好香茶和奶味!自問是奶茶fans,每天一杯太x奶茶,覺得太x已經好正!但呢一杯,親眼睇住老闆親自煮,個份心意,執著已經搭夠!仲要學到少許知識!過左陣,老闆又開始做latte, 見到綠茶粉抹,但老闆又解說……係鐵觀音做出黎既!
奶茶完成!老闆叮囑碗熱便開始品味奶茶。好香茶和奶味!自問是奶茶fans,每天一杯太x奶茶,覺得太x已經好正!但呢一杯,親眼睇住老闆親自煮,個份心意,執著已經搭夠!仲要學到少許知識!過左陣,老闆又開始做latte, 見到綠茶粉抹,但老闆又解說……係鐵觀音做出黎既!下……竟然……他炒香d粉,再用左日本發茶既掃發下發下,真係好像日本茶道,聽著歷史,latte完成!老闆自信咁講,飲完要多謝佢!因為我會不再想飲其他green tea latte.
果然!呢杯latte超好飲,齒頰留香!上顎,喉嚨,口腔充斥住蘭花味,平時出面既green tea latte.冇呢種感覺。一路飲,一路聽着老闆講解。平時身邊那個受不得奶茶……但是佢竟然喜歡!仲飲埋我餘下那些……
滿足既下午,滿足地離開!謝謝老闆款待!加油!
鐵觀音latte
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鐵觀音latte
2015-03-11 1842 views
大節前夕,想與同事午膳慶祝一番。「西節中吃」蠻有趣的 (同理,開年去鋸扒 ),所以提議到公司「附近」的深井。(坐計程車,才知原來一點不近 ... :upset 四個人,狠狠解決了半隻燒鵝;Holiday Mood已濃,不想馬上回程,而且想起這兒有家知名的「茶記」(意指賣茶的乜記),於是結帳時向掌櫃問路。她稍為說了些路標,最後還加了句:「睇吓今日賣唔賣俾你哋囉!」 一聽之下,心裡一怔。我們邊走邊找,心情十分忐忑:除了人生路不熟,還琢磨著會遇到怎樣的一位「高人」。走到鄭記,還不敢站在門口,只是在門旁探頭 (就像小孩打破了花瓶,要硬著頭皮告訴媽媽前,在廚房門外探頭的心情),開口輕聲問 :「老闆,請 ... 請問 ... 今日賣唔賣奶茶?」「賣呀,請入嚟坐吖!」溫文的回答。 因之前已被「管理期望」,如此接待實在令我意想不到。走進像客廳的店面,除了鑲有「鄭記士多」的車仔 (「是拿出去做示範用的」,鄭老闆說),還有這麼一景:膽機、打油詩、造型奇特的木桌椅,品茶奇遇就此展開。 「使唔使校細聲啲?」聽著宗教音樂的鄭先生說。雖不打算關掉,他還是很貼心。然後,他講解了幾款茶飲的選項:除了大家也
一聽之下,心裡一怔。

:「老闆,請 ... 請問 ... 今日賣唔賣奶茶?」

「賣呀,請入嚟坐吖!」溫文的回答。

「使唔使校細聲啲?」聽著宗教音樂的鄭先生說。雖不打算關掉,他還是很貼心。然後,他講解了幾款茶飲的選項:除了大家也許都知道,賣六十八元的奶茶,還有售一百二十八元、老闆十分推薦的綠茶Latte (「試了,不會後悔!」
),還有賣九十八元的紅茶latte (這款沒有奶)。每客一碗,份量比一般瓦杯多,所以我們遵從推介,點了奶茶和綠茶latte各一。

雖說是 latte,老闆說實際只是「中學為體、西學為用」,並詳細解釋他師承自宋代的「點茶」,並揉合唐代的抹茶。而抹茶,正是那時傳到日本滋賀県比叡山,也就是日吉神社茶園。他更敘述了茶道三千家流派:表千家、裏千家、武者小路千家 ...
我們傻了眼!老闆邊說,邊在他的檔仔前預備。
他說,一般的「茶記」(這次真的是講茶餐廳了) 用兩款以上的茶葉混合製作奶茶,而他只有上單一款,並藉銅煲加熱帶出香味。見他只是稍為一「炒」,便放到「絲襪」。問他是用哪種奶?「Full cream milk。」
他店大做文章的這節骨眼,他卻簡單了當。邊說,邊說,他還拿出中國點茶記載、宋徽宗的《大觀茶論》做茶方法的影本給我們看 ...
奶茶
老闆邊倒茶,邊叮嚀:「請不要喝光,剩下一些。一般人去茶餐廳喝奶茶,都趁熱飲,又投訴不夠味。其實茶的丹寧,在剛沖好、還很燙時,尚未完全發揮。所以人說不趁熱會澀,是不了解這點,而食肆多半不能控制好丹寧。」

我拿起這碗茶,以接近虔敬的心,呷了第一口。
(看到同事喝茶,更是像品嚐賜酒一般!
) 果然,厚重、豐盈 (拜奶所賜)、醇和,沒有丹寧向喉頭直衝的激烈,茶味是溫婉的服侍著味覺。
這一呷,竟帶來了心靈的平靜 (Silent Night 提早了發生!);而內心某處,我覺著一抹慚愧 - 以前喝茶喜歡有澀味,還覺得這才是茶的質感、「識飲茶」的標記。如今方知自己大錯特錯、才疏學淺!

原來,平靜是因為倒空,倒空是源於自愧不如。心靜了,教誨就聽得進去。
再來就是抹茶。老闆用上的是茉莉花茶。邊做,他邊說有日本遊客來訪,以茶道自居的民族都不敢接受其「鬥茶,要不要?」的挑戰。
原來,宋代人其中一種玩意就是鬥茶:有書為證!
綠茶拿鐵
自慚形穢,才會儆醒。面對眼前這碗綠茶,有咽著口水的那份期待。雖然已預期甚麼都可以發生,但第一呷
,還是帶來像《伙頭智多星》的那份驚嘆!
如老闆所期許的,我的嘴裡,像開了個花園 - 茉莉花味是如此的清新又濃烈,不是一朵,是很多很多!
平常的綠茶澀味,當然沒有:丹寧在老闆手中,呼之則來、揮之則去。

「您們都剩下了一些奶茶吧?那現在,可以喝一口涼掉的奶茶看看。」一喝
,果然如他「預言」的、茉莉味頃刻間被換掉了,有如電視轉台般神速、不著痕跡。
這刻的震動何止雙倍 - 老闆對茶味的掌控,竟到這種化境!哪怕奶茶涼了,她就是有如此威力;在外面,茶涼了還喝,就是自討沒趣。身旁有同事,剛才忍不住將奶茶喝光了,完全錯過這回的震撼。
再喝一口綠茶,就如變魔法似的,花園又重現了,就像別了臉再轉回來。

這當兒,輪到老闆玩到「著晒」了:「送您們black tea latte!」
我們更興奮,但重點不是有著數,而是另一輪的開眼界。
做茶的動作和步驟與之前的綠茶拿鐵類似,但大家看得出這次的挑戰是甚麼嗎?看下圖、老闆開始「捽」的照片便能分曉。
無錯!這次的難度是其「小」。若之前綠茶拿鐵的茶碗是「小號」,那眼前這隻就是「迷你號」了!
老闆說,曾經挑戰日本來賓一同做茶,並把兩隻碗擺出來給對方選擇,但他手快挑了大的,對方便「縮沙」了!
其中同事的女友是日本人,加上他曾拜師學習沖調咖啡 (所以從不光顧連鎖「精品咖啡店」),方法與做茶有相通之處,所以二人「雞啄唔斷」。
雖然如此,仍無阻老闆邊做邊唸《大觀茶論》中的口訣。去片!

我們都目瞪口呆了,但還有好戲上映:這茶的「欣賞位」是泡沫,而泡沫不是用奶加上去做的 (因根本沒有奶),而是出來的。為了表示其歷久不散,老闆更在上面作畫!!
Black Tea Latte
作完畫後,我們才嚐其茶味。
(涼了?有關係嗎?茶味一直都在) 除了醇,還有甘:一種簡直像甜的甘。香氣,在口腔久久不散。這回老土些說,真的是匯聚色香味!

閒談時,老闆說曾到不同地方演講,有一次遇見一位改過的邊青,更挑戰對方:如果能把老子《道德經》熟讀及明白其意,他願意把畢生功夫傾囊相授!他甚至到書局,買了書送給對方!想得到這絕學的您,有興趣挑戰一下嗎?
Other Info. : 近期公私兩忙,實在無暇執 "board" (不是筆了,而是 keyboard),所以積壓了不少美食經驗未曾分享。如今先還此「債」,已過了兩個多月,但記憶仍如此鮮活,可見這真的是刻骨銘心!人生,有多少趟飲食,能讓您深藏心底?
2014-12-24
$98 (Other)
Black Tea Latte
2014-07-07 1301 views
這裡的咖啡用上了UCC藍山咖啡豆,師傅先以熱鍋把磨好的咖啡粉烘熱,再注入適量熱水,滾起後過濾。另外以茶筅把已置於碗中的鮮奶及忌廉拋打起沫,再把已過濾好的咖啡注入。完成。平常我們喝咖啡,都會想到要趁熱喝。但這裡的咖啡,師傅說先喝兩口就把它放一會兒,過了一段時間再喝。。。的確,過了一段時間再喝,雖然涼了,但有一種不同的香味也跑出來了。所以,在這裡喝咖啡,記得要慢慢喝,不要急。又或是跟師傅談談品飲的文化,欣賞一下他收藏的音樂也好。喝起來。Dep Dep Dep♥以銅煲先把茶葉烘起,這個時候,整個房子都充滿著那種茶葉的迷人香氣,然後再注入適量熱水加煮。製作奶茶的份量比例十分重要,留有茶的香味亦要有奶的鮮味。在這裡,不管喝的是咖啡還是奶茶,師傅都不建議大家放糖,因為會影響單靈酸,雖然沒放糖,但這碗奶茶仍然沒有常見的澀味,整個口感由頭到尾都十分細滑,而且味道十分平均。喝起來。Dep Dep Dep♥同一款茶,師傅可以做到三種不同的感覺出來,先有果香,再有花香,最後慢慢回甘,各個感覺一層一層地呈現出來;又或是先來個回甘,再散發淡淡花香,最後讓你細嚐到清甜的果香;除了以上兩種,還可以來一款激情點的,讓
咖啡
這裡的咖啡用上了UCC藍山咖啡豆,
師傅先以熱鍋把磨好的咖啡粉烘熱,
再注入適量熱水,滾起後過濾。
另外以茶筅把已置於碗中的鮮奶及忌廉拋打起沫,
再把已過濾好的咖啡注入。
完成。
平常我們喝咖啡,都會想到要趁熱喝。
但這裡的咖啡,師傅說先喝兩口就把它放一會兒,
過了一段時間再喝。。。
的確,過了一段時間再喝,
雖然涼了,但有一種不同的香味也跑出來了。
所以,在這裡喝咖啡,
記得要慢慢喝,不要急。
又或是跟師傅談談品飲的文化,
欣賞一下他收藏的音樂也好。
奶茶
以銅煲先把茶葉烘起,
這個時候,整個房子都充滿著那種茶葉的迷人香氣,
然後再注入適量熱水加煮。
製作奶茶的份量比例十分重要,
留有茶的香味亦要有奶的鮮味。
在這裡,不管喝的是咖啡還是奶茶,
師傅都不建議大家放糖,因為會影響單靈酸,
雖然沒放糖,但這碗奶茶仍然沒有常見的澀味,
整個口感由頭到尾都十分細滑,而且味道十分平均。
清茶
同一款茶,師傅可以做到三種不同的感覺出來,
先有果香,再有花香,最後慢慢回甘,
各個感覺一層一層地呈現出來;
又或是先來個回甘,再散發淡淡花香,
最後讓你細嚐到清甜的果香;
除了以上兩種,還可以來一款激情點的,
讓三種氣息同時為你喚起生意盎然的感覺。
Dep Dep Dep♥
品味三款不同的飲品時,
為了清一清味蕾,也許你我都習慣喝一口清水,
但在這裡,師傅會告訴你:不需要。
由於三款飲品的密度相同,
所以無論你先喝哪一款也沒所謂。
初時,瑪姬以為喝了咖啡再喝清茶,
那麼不就品嚐不到清茶的香氣了嗎?
但正因為密度相同,所以無論喝的是什麼,
都會完全地品味到其真味,不被別的飲品擾亂你的味蕾。
有時候,做飲食也像做科學實驗一樣,
相信師傅也經過好一段時間才研究到出來的呢!
厲害!厲害!
咖啡
清茶
2013-07-26 1038 views
當日在裕記食完晚飯,時間尚早。友人S問要唔要試下飯後甜品,定係黎個咖啡。一直都知深井係出名奶茶,誰知咖啡才是皇中之皇!那天,友人S冇飲。咁我同另外兩個Friend就share左3杯極品,分為3份: 分別有blue mountain latte,清新版o既烏龍茶latte,同清茶。首先第一杯係Blue mountain latte, 咖啡味濃,奶香,各自都扮演自己o既角色,而又唔會蓋過對方o既味道。第二杯就係清新版o既烏龍茶latte,烏龍茶理應係好似紅茶咁o既色,但佢係清新版,所以係綠色...類似starbucks o既green tea latte. 正要飲一啖水沖一沖喉嚨,以便品嚐烏龍茶latte。師傅話唔洗,就這樣喝下去便可以了,心有半信半疑,不過都即管一試。果真係唔會飲唔到烏龍茶latte o既味...大家為之驚嘆之際,師傅滿懷自信表示,係佢功力,調配o既份量恰到好處,所以互相唔會蓋過大家。之後O既清茶,不消說,也知很好。真的很享受那一晚o既coffee/ tea time,我地7:30入座,10點才走。真的要多謝s o既好介紹! 亦因為s同師傅熟o既關係,師傅同我地分享左好多
真的很享受那一晚o既coffee/ tea time,我地7:30入座,10點才走。真的要多謝s o既好介紹! 亦因為s同師傅熟o既關係,師傅同我地分享左好多造茶同咖啡o既心得,真的獲益良多。師傅係一個咖啡同茶o既達人之外,更是一位藝術家!
左: 咖啡,烏龍茶latte,清茶
2013-06-15
$88 (Dinner)
左: 咖啡,烏龍茶latte,清茶