Restaurant: 金沙角冰室
Info:

2021-08-25 645 views
金沙角冰室朋友介紹話沙角邨裝修後多咗好多好嘢食,見今日早收工,就嚟沙角邨睇吓有咩好嘢食。冬菇亭其中一間就係金沙角冰室,門口餐牌已經有好多下午茶餐非常吸引,價錢又公道,於是就入去試吓。餐牌好多嘢揀,炒粉麵,多士,三文治乜都有。我自己就叫咗好耐冇食嘅法蘭西多士,朋友就試左乾炒牛河。大概等咗幾分鐘就有嘢食,乾炒牛河嚟到賣相已經好吸引好香,加埋辣椒醬味道幾唔錯。法蘭西多士,一上枱都有啲嚇親咁大舊,有三層方包,熱辣辣裏面夾着花生醬最值得一提嘅係下午茶餐紅豆冰唔使加錢。平均30幾蚊一個餐,抵食!
金沙角冰室

餐牌好多嘢揀,炒粉麵,多士,三文治乜都有。
我自己就叫咗好耐冇食嘅法蘭西多士,朋友就試左乾炒牛河。

最值得一提嘅係下午茶餐紅豆冰唔使加錢。
平均30幾蚊一個餐,抵食!
第一次嚟到沙田圍站!朋友話尼渡原本係大排檔!見佢有茶餐咪入去懷緬吓大排檔嘅味道茶餐~馬來炒貴刁+ 紅豆冰($40)炒得夠香不過味道略為淡咗啲!紅豆冰~朋友話一般茶餐~銀芽肉絲炒麵+熱檸茶($40)麵夠脆!檸茶夠濃
第一次嚟到沙田圍站!朋友話尼渡原本係大排檔!見佢有茶餐
咪入去懷緬吓大排檔嘅味道

茶餐~馬來炒貴刁+ 紅豆冰($40)
炒得夠香
不過味道略為淡咗啲!紅豆冰~朋友話一般

茶餐~銀芽肉絲炒麵+熱檸茶($40)
麵夠脆
!檸茶夠濃
2021-04-28 472 views
平常都不知道點什麼外賣好所以也會在附近找不同的街坊餐廳嚐嚐。今天lunch點了這個 芝士汁炸牛扒飯 $50,而它還有一碗湯和飲料呢。它的牛扒很大塊,而且炸得十分徹底,是那種炸得像椰菜花的程度。扒牛扒咬起上來很脆口,超邪惡呢!不過略厭有點油,但如果以茶餐廳和外賣來說,其實也算很不錯的了呢!而牛肉肉質不算是太鞋,吃起上來也不會咬得牙齒太累。這裡的芝士汁狀態是帶點結結的,不會是水水的那種。芝士味道不是很濃郁,但還可以接受的。以茶餐廳來說,我也覺得算ok的了。
平常都不知道點什麼外賣好
所以也會在附近找不同的街坊餐廳嚐嚐。

今天lunch點了這個 芝士汁炸牛扒飯 $50,
而它還有一碗湯和飲料呢。

它的牛扒很大塊,而且炸得十分徹底,
是那種炸得像椰菜花的程度。
扒牛扒咬起上來很脆口,超邪惡呢!
而牛肉肉質不算是太鞋,吃起上來也不會咬得牙齒太累。

這裡的芝士汁狀態是帶點結結的,不會是水水的那種。
芝士味道不是很濃郁,但還可以接受的。

以茶餐廳來說,我也覺得算ok的了。
TakeAway
2020-12-03 1144 views
之前看到金沙角這個名字,都想不到他的名字有何意思,是金沙的角,定還是金色的沙角,後來才想到沙角邨,理應是沙角一個詞組,再配以金色作為形容詞?明知道沙角邨有幾間餐廳,這間在最外邊(即昔日有老鼠的任食火鍋店大排檔)。最後才來,可能因為裝修以及門面不太吸引。想不到竟然反差這麼大,似乎是時代、半島、和它幾家之中最好吃。之前看見有焗葡國雞飯,這次的焗飯是焗芝士海鮮,我周旋在涼瓜排骨與白咖哩當中,幸好沒有叫涼瓜排骨,看來涼瓜比較硬,而且配料較少。餐廳裏面可以見到不少職員,不停在走來走去,像挺勤快的。職員示意我坐在一張中間放了隔板的卡位搭枱,我選擇坐另一張不用搭枱的,但5分鐘之後就已經有另一名食客搭枱落來了。餐湯是青紅蘿蔔湯,顏色已經夠深,味道極其鮮甜,我的這碗小小的例湯裏邊,已經可以找到一粒蜜棗,似乎相當足料。白咖喱豬扒飯,使用小的器皿放在底碟上,旁邊再放飯,其實這樣,如果小的器皿洗得不乾淨,似乎不太好。白咖喱汁,還在生怕會不會也偏向辛辣,但是完全不是這回事,這兒的白咖哩比起沙嗲王更加淡,除了咖喱味之外仲有少許甜味,比較像日式甜咖喱,但調教了做白色。豬扒份量不多不少,大約有三四塊,不能說是肉味香濃

明知道

之前看見有

餐廳裏面可以見到不少職員,不停在走來走去,像挺勤快的。

餐湯是

金沙角白咖哩豬扒

豬扒份量不多不少,大約有三四塊,不能說是肉味香濃,但它醃過之後都不會太過軟林林,而且豬扒煎香,再放到白咖喱汁當中,實在不錯的。

不過雖然餐湯以及食品都不錯,可惜的是,他這杯
鴛鴦走,奶茶的味道偏向澀口,和人家那些立頓紅茶那種濃茶的方向味道截然不同,亦都因為奶茶這種澀味,完全蓋過了咖啡。

Type of Meal
Lunch
金沙角白咖哩豬扒
唔係好識寫食評,但都真係好想讚美一下呢間金沙角冰室。在沙角邨大排檔未改建之前,金沙角大排檔比起佢嘅黃金時期真係完全失去光彩。今日同屋企人食飯,因為附近餐廳都平平無奇及唔想食太多嘅關係,見金沙角冰室開咗一排又幫襯過,所以無抱任何期望咁去試下。侍應們都尚算禮貌,坐位亦寬敞。叫了三道普通小菜,發覺有返好懷念嘅味道,尤其係生炒骨,有拔絲㗎(無影相,下次補返),唔係一般紅色螢光甜酸汁。仲叫咗個炒菜,鑊氣同份量十足,有大排檔風範。所以特此留言,希望鍾意金沙骨大排檔嘅朋友,可以嚟試下。
唔係好識寫食評,但都真係好想讚美一下呢間金沙角冰室。

所以特此留言,希望鍾意金沙骨大排檔嘅朋友,可以嚟試下。
2020-06-25
$70 (Dinner)
  • P12 水蜜桃生炒骨
2020-05-15 661 views
近排食面、食河粉太多,早上又陪大寶用老媽子食早餐,只能食返牛排餐加雙太陽蛋加上上次芝士撈面不夠膽試其他了牛排醃製正常夠淋、有口感咖啡☕️努力💪有時間再來光顧加油💪
近排食面、
加上上次芝士撈面
不夠膽試其他了
牛排醃製正常夠淋、有口感
咖啡☕️
努力💪有時間再來光顧
加油💪
2020-04-10 310 views
難食得很!!!芝士無味、面更加無味都唔知點寫落去?味精湯最好味做返自己,唔好再搞新潮食物!正宗好睇唔好食,再咁搞落去真係大鑊一個失敗的早餐!原來正常好地地,簡單正常出品是可以的,搞之前真係要試清楚,加油
難食得很!!!芝士無味、面更加無味
都唔知點寫落去?味精湯最好味
2020-03-13 535 views
早餐牛扒非常非常之甜,唔知用左乜嘢醃,個汁好甜同奇奇怪咁。我都係想要塊正常嘅咸牛扒啫。 😢除左牛扒唔OK之外,其他嘢都幾好。隻奶油豬雖然話係「一口奶油豬」,但原來都正常size嘅,幾好幾香脆。疫情關係,特登留意所有樓面職員都有戴口罩,除左收銀。由原本放心,都即刻變左擔心。🙈呢個時勢,餐廳職員有冇戴口罩真係揀餐廳嘅好重要因素。特別係咁高危嘅地方,人又多又個個除口罩食嘢。真係見到有人冇戴口罩就會唔想入去食嘢。最後,希望廚房有戴啦。

A10 即煎牛扒早餐

2020-03-08
$40 (Breakfast)
2020-01-04 543 views
依家逢週末都過黎食佢既瑞士汁乾炒牛河,好夠鑊氣,牛肉份量又夠。建議下午茶時間過黎,因為繁忙時間未必有位。呢區附近本來出色既餐廳極少,平時都無乜野好食。特別一提,午餐時間佢有特別餐牌,但試過唔算特別出色。
呢區附近本來出色既餐廳極少,平時都無乜野好食。
特別一提,午餐時間佢有特別餐牌,但試過唔算特別出色。
瑞士汁乾炒牛河
2020-01-04
$43 (Tea)
瑞士汁乾炒牛河
2019-12-07 582 views
凍冰冰最啱揾煲仔食,今日試新嘢,去咗沙角邨以前東菇亭位置,對面有馬鐵超方便,試咗羊腩煲,足料夠味,唔似其他嗰啲羊味都冇(只係$118街坊價)。見到隔離枱嗰芋頭煲同menu上嗰個咸菜豬肚煲,款款都想試,可惜眼闊肚窄,只好留返下次再嚟~再叫咗個焗飯同鐵板,焗飯好香又夠乾身,鐵板式鋸扒買少見少,瑞士汁雞翼夠哂入味,加埋紅豆冰就大滿足!臨走見到門口有佢地自家制嘅麵包同蛋撻,大大個都係十零蚊,忍唔住又買啲返嚟做早餐感覺好實在,唔似出面連鎖咁一陣風冇哂。
感覺好實在,唔似出面連鎖咁一陣風冇哂。
2019-11-30 276 views
行完山經過見到沙角邨從開入去試吓,粉面就唔係咁想食,就試吓牛扒,員工算有禮貌,上野算快,牛扒到:有茄汁豆、雞蛋🥚員工會問人要咩蛋,我叫了太陽蛋,試吓主角先:牛扒好嫩、大塊,茶記早餐算好了,試埋杯奶茶先,茶味未夠濃可以濃D,價錢好似4x
2019-11-29 274 views
早餐美味鬆餅對吃入口一大糰麵粉的感覺並不過癮以為已經失傳英式鬆餅 居然會響屋邨茶記食到!D夥記話一個好後生嘅麵包師傅日日響度搞新意思。一個月轉一次餐包!真係細心。鬆餅真係冷門嘢不易找的 !努力加油
早餐美味鬆餅

2019-11-22 253 views
首先要講下Juice 嘅豬扒 焗飯茄汁茄味濃炒飯唔係出面炒定果D 芝士香脆屋村估唔到有驚喜嘅出品!重點係佢哋嘅樽仔奶茶真係好過九龍城多多聲真係覺得好有港式茶餐廳風味👍
首先要講下Juice 嘅豬扒 焗飯茄汁茄味濃
真係覺得好有港式茶餐廳風味👍
2019-11-17 189 views
今晚到此一食,只有不快,絕無下次因為真係要撞手神,上次開張時正常size 。今次叫碟西蘭花唔夠十舊。但離開時先發現此店應是拉上補下,每碟份量有大有細,對比太大了。1)京都豬扒ok2)炒菜心ok3)紅燒班塊煲..... 好喊,仲要燒肉多過魚4)金菇西蘭花 ..... 又係好喊,仲要得十舊備註:去過幾次另一間中式晚飯都唔錯隔黎開左間泰越店,下次再試下
今晚到此一食,只有不快,絕無下次

1)京都豬扒ok
2)炒菜心ok
3)紅燒班塊煲..... 好喊,仲要燒肉多過魚
4)金菇西蘭花 ..... 又係好喊,仲要得十舊

備註:
去過幾次另一間中式晚飯都唔錯
隔黎開左間泰越店,下次再試下

2019-11-16
Type of Meal
Dinner
  • no
2019-11-13 174 views
同女朋友 兩個人 夜晚搵野食 見到侍應 係門口 鬼咁熱情 叫客 就入佐去 叫佐 兩樣野 一個鐵板西冷牛扒 一個普通雞扒飯 鐵板西冷牛板 = 普通既蒜茸牛扒飯 無錯 佢係一個普通既蒜茸牛扒飯 跟多一塊鐵板比你 多謝 咁就可以收貴你幾十蚊 當你切好哂 放返係飯上面 係無分別的 牛扒當然一樣 係普通牛扒啦雞扒飯正常 無咩好講餐跟湯 侍應問我要咩湯 然後頭也不回 無返黎 我個湯呢綜合黎講 比貴幾十蚊食鐵板既你 都係揀返普通扒飯啦完
雞扒飯正常 無咩好講
餐跟湯 侍應問我要咩湯 然後頭也不回 無返黎 我個湯呢