Restaurant: 金豪酒家
Info:

2024-08-14 2118 views
深水埗區嘅傳統中式酒樓 總共有兩邊嘅舖頭 一邊滿晒就會帶你去另一邊真係平日都人頭湧湧架椒鹽豆腐 份量都幾多 豆腐好嫩滑出邊嘅椒鹽皮好脆未嚟主菜已經差唔多食晒😂海鮮魚+蟶子孖寶 今日有呢個孖寶餐,魚係大大條既沙巴龍躉 & 聖子蒸得幾好喎 魚肉夠滑蟶子有蒜蓉同埋適量嘅粉絲四大條夠新鮮 彈牙爽口金豪和味雞 新鮮農場雞 整得幾好味 夠肥美 亦都多肉啫啫通菜 係先上一個熱辣辣嘅煲然後曬一聲,倒晒啲通菜落去超正 入邊仲有好多蝦乾飲埋杯啤酒,飲飽食醉
真係平日都人頭湧湧架

夠新鮮 彈牙爽口

金豪和味雞 新鮮農場雞 整得幾好味
夠肥美 亦都多肉

啫啫通菜 係先上一個熱辣辣嘅煲
然後曬一聲,倒晒啲通菜落去
超正 入邊仲有好多蝦乾

飲埋杯啤酒,飲飽食醉
2024-08-13 2117 views
今日同朋友去咗金豪酒家聚餐,入到裡面,環境闊落,好多張大枱,適合多人聚餐。餐廳有好多唔同菜式選擇,有海鮮、炒飯、炒麵、家常菜、濃湯雞煲翅、避風塘小炒等。飲料有茶、啤酒、汽水等。我地點咗海鮮孖寶(包1隻避風塘炒蟹同4隻鹽燒聖子)、椒鹽豆腐、艷影蝦球、懷舊生炒排骨、啫啫通菜、米綱蝦春卷。蟹.蟶子海鮮孖寶本身點咗避風塘炒蟹同聖子,但聖子轉咗豉椒炒蝦,味道都唔錯。椒鹽豆腐豆腐外面包住一層椒鹽粉漿,炸得夠鬆脆。一口咬落去,食到外面脆皮,裡面豆腐又夠滑,味道唔錯。艷影蝦球,蝦球都夠大舊。懷舊生炒排骨排骨炒得夠入味,味道酸酸甜甜。菠蘿夠新鮮。啫啫通菜好特別,上菜後即時再炒一炒,好有鑊氣,通菜夠嫩。米綱蝦春卷

蟹.蟶子海鮮孖寶
本身點咗避風塘炒蟹同聖子,但聖子轉咗豉椒炒蝦,味道都唔錯。

椒鹽豆腐

艷影蝦球,蝦球都夠大舊。

懷舊生炒排骨
排骨炒得夠入味,味道酸酸甜甜。菠蘿夠新鮮。

啫啫通菜好特別,上菜後即時再炒一炒,好有鑊氣,通菜夠嫩。

米綱蝦春卷

2024-08-12 1812 views
同朋友放工之後想搵地方食飯傾計,係openrice 見到呢一間位於深水埗嘅人氣酒家 - 金豪酒家入到去睇到餐牌都有好多唔同餐點,無論係海鮮、肉、或者蔬菜類,通通都有👍🏻避風塘炒蟹上枱嗰下朋友都嘩一聲🤣原隻嘅螃蟹遞上,員工幫我哋剪好哂蟹腳。螃蟹非常惹味,必嗌👍🏻椒鹽豆腐豆腐炒至金黃色,好似金磚咁,食落外脆內軟艷影蝦球大大個蝦球,入面真係有原隻蝦,外面淋上沙律醬,係一道較為清爽嘅餸懷舊生炒排骨排骨炒到香脆,食落啖啖肉啫啫通菜原本以為係一碟咁上,結果員工攞咗個沙鍋,即場炒通菜,好夠鑊氣👍🏻米網蝦春卷香脆嘅春卷,米網比起一般春卷賣相更靚,而且冇咁油膩整體而言,菜嘅味道出色,員工態度亦好好,會再嚟幫襯

避風塘炒蟹

豆腐炒至金黃色,好似金磚咁,食落外脆內軟

艷影蝦球

排骨炒到香脆,食落啖啖肉

米網蝦春卷
香脆嘅春卷,米網比起一般春卷賣相更靚,而且冇咁油膩

整體而言,菜嘅味道出色,員工態度亦好好,會再嚟幫襯

2024-08-12 1177 views
同朋友放工之後想搵地方食飯傾計,係openrice 見到呢一間位於深水埗嘅人氣酒家 - 金豪酒家入到去睇到餐牌都有好多唔同餐點,無論係海鮮、肉、或者蔬菜類,通通都有👍🏻避風塘炒蟹上枱嗰下朋友都嘩一聲🤣原隻嘅螃蟹遞上,員工幫我哋剪好哂蟹腳。螃蟹非常惹味,必嗌👍🏻椒鹽豆腐豆腐炒至金黃色,好似金磚咁,食落外脆內軟艷影蝦球大大個蝦球,入面真係有原隻蝦,外面淋上沙律醬,係一道較為清爽嘅餸懷舊生炒排骨排骨炒到香脆,食落啖啖肉啫啫通菜原本以為係一碟咁上,結果員工攞咗個沙鍋,即場炒通菜,好夠鑊氣👍🏻米網蝦春卷香脆嘅春卷,米網比起一般春卷賣相更靚,而且冇咁油膩原隻大蝦蝦真係好大隻,而且炒得好入味整體而言,菜嘅味道出色,員工態度亦好好,會再嚟幫襯

避風塘炒蟹

豆腐炒至金黃色,好似金磚咁,食落外脆內軟

艷影蝦球

排骨炒到香脆,食落啖啖肉

米網蝦春卷
香脆嘅春卷,米網比起一般春卷賣相更靚,而且冇咁油膩

原隻大蝦
蝦真係好大隻,而且炒得好入味

整體而言,菜嘅味道出色,員工態度亦好好,會再嚟幫襯

2024-08-08 4910 views
📍 金豪酒家 (深水埗)深水埗青山道17號地舖金豪酒家位於香港深水埗,是一家頗具歷史的家庭式粵菜餐廳。餐廳自創立以來一直堅持以新鮮優質食材和精湛廚藝烹飪粵式經典名菜,為食客帶來地道的粵式風味。👉 鮮麻海花蛤💰148😋😋😋😋.9/5 這道鮮麻海花蛤以優質新鮮的食材為根基,展現了廚師的巧手。花蛤肉質飽滿彈牙,配合清爽的麻油醬汁,充分突出了海鮮的鮮甜美味。蒜泥、青蔥等配料為這道菜增添了醇厚的香氣,令人食指大動。這是一道清新爽口、口感豐富的下飯好菜,絕對能滿足挑剔的味蕾。👉 金豪和味雞(半隻)💰188😋😋😋😋.8/5 這道和味雞完美地平衡了鹹香與清新的滋味。雞肉肉質軟嫩,飽滿多汁,配上由多種香料調制的特製醬汁,令人回味無窮。醬汁不但入味,還能帶出雞肉的鮮甜。這道菜色香味俱全,無論是獨享或與他菜一起享用,都是非常美味的選擇。👉 砂煲芥蘭啫爽肉💰98😋😋😋😋.6/5 這道砂煲芥蘭啫爽肉煮得恰到好處,芥蘭嫩滑爽口,啫爽肉肥而不膩,沾上湯汁一起吃頗有回甘的感覺。煲湯的過程中,各種香料互相融合,釀造出香濃醇厚的湯頭,與肉質和蔬菜完美協調。整體口感清新爽滑,讓人胃口大開。這是一道營養豐富、溫暖人心的經典家
📍 金豪酒家 (深水埗)
深水埗青山道17號地舖

👉 鮮麻海花蛤
💰148
😋😋😋😋.9/5

👉 金豪和味雞(半隻)
💰188

👉 砂煲芥蘭啫爽肉
💰98
😋😋😋😋.6/5
這道砂煲芥蘭啫爽肉煮得恰到好處,芥蘭嫩滑爽口,啫爽肉肥而不膩,沾上湯汁一起吃頗有回甘的感覺。煲湯的過程中,各種香料互相融合,釀造出香濃醇厚的湯頭,與肉質和蔬菜完美協調。整體口感清新爽滑,讓人胃口大開。這是一道營養豐富、溫暖人心的經典家庭菜品。

回頭: yesyesyes,餐廳廚房以傳統烹調手法為主,講究慢工出細活,務求呈現最佳口感。金豪酒家的招牌菜式包羅萬象,既有醉雞、乳鴿等經典粵菜,也有創新菜式如金豪和味雞等,深受本地居民和饕客的喜愛。餐廳堅持用心經營,為深水埗區域美食文化注入新活力,成為當地的美食地標之一😚😚☺️😊😍
2024-08-05 1379 views
📍 金豪酒家 (深水埗)深水埗青山道17號地舖金豪酒家以前收工食宵夜成日食,好耐冇食過決定去嗰度同朋友食個晚飯,佢記得佢啲嘢好有鑊氣好好味💕💕💕😆👉 龍躉兩味(清蒸斑頭腩、翡翠炒球)💰328😋😋😋😋.8/5 這份龍躉兩味拼盤集合了兩種截然不同的烹調手法,為食客帶來豐富的口感和風味體驗。清蒸的斑頭腩肉質細緻,鮮嫩多汁,配上清新的調味料突出了魚肉本身的鮮美。另一道翡翠炒球則展現了廚師的功夫,將肉質脆嫩的魚肉以熟練的炒作手法烹制,與翠綠的西芹交映,賦予這道菜輕爽怡人的口感。整個拼盤上乘食材加上精湛廚藝,絕對讓人大快朵頤。👉 懷舊生炒排骨💰138😋😋😋😋.8/5 這道懷舊生炒排骨帶來了濃濃的家鄉味。排骨肉質鮮嫩,帶有適度的柔軟韌度,在炒制過程中吸收了各種香料的香氣,形成了獨特的風味。配上脆嫩的菠蘿、青椒和洋葱,增添了層次感,讓人拍案叫絕。這道菜雖然簡單,但卻是極具道地風味的家常好菜,彷彿在家中品嚐媽媽親手做的美味。回頭:Yesyesyes,咁耐冇食,食飯都覺得佢嘅嘢食好有鑊氣好好味,難怪可以咁耐都屹立不倒,朋友第一次食都話好正會再嚟,同埋佢餐牌好多嘢都好似好正咁💕💕
📍 金豪酒家 (深水埗)
深水埗青山道17號地舖

👉 龍躉兩味(清蒸斑頭腩、翡翠炒球)
💰328

👉 懷舊生炒排骨
💰138

2024-07-24 2067 views
朋友介紹, 當晚相約朋友8人飯聚,其中叫咗蝦干通菜, 但只有3粒蝦干(無影相), 並非條, 係粒, 向侍應查問, 回答蝦干貴, 係咁多啦(侍應親眼睇到3 粒), 向自稱老闆娘查詢, 稱唔會係咁, 會有7或8條蝦干, 並從廚房拿蝦干給看, 強調廚房無錯, 係客人攪錯,咁嘅服務態度, 點可以再幫襯,只是建議改進, 客人無要求更換或退回, 已經話客人錯, 鋪頭無錯° 同時其他餸菜份量少, 其中個老鼠班魚兩味(炒球及蒸班頭腩,$598, 份量細到2人餐咁, 問侍應,稱海魚係咁份量, 跟住行開, 意思客人食就食, 唔食就算, 最後朋友一肚怨氣離開°我都好想在港消費, 但咁嘅服務態度, 真係唔好成日問點解會返内地消費°
2024-07-23
朋友介紹,話間唔中都會去食,有幾好食同埋成日都滿座,剛好有親友來港諗住帶佢哋去一齊試,一齊中伏用圖片說話😞😞當紅炸子雞,你啲雞油咁樣都夠膽拎出嚟俾客人食,真係好無言。。。 每一嚿得兩啖肉,其他全部肥到根本唔食得。。2-4舊全肥,點食啊。。。二百幾蚊一份嘅避風塘瀨尿蝦,你哋又分唔分到邊一份係避風塘,邊一份係椒鹽鮮魷呢?我問咗好多次,避風塘真係咁樣??我話你張相,不嬲食開避風塘,都係啡色仲會有啲辣椒絲,你兩份都放啲炸蒜喺上邊就同我講係避風塘,唔係咁樣呃人呀嘛?下面嗰份係椒鹽鮮魷,ok,但係上面嗰份真係唔掂囉份通菜味道冇問題,但係點解全部都係通菜杆????????菜葉呢?????唯一可取就係呢個蘿蔔牛腩,味道正常,其他我真係冇嘢好講,咁就1200$

當紅炸子雞
2-4舊全肥,點食啊。。。

避風塘瀨尿蝦

下面嗰份係椒鹽鮮魷,ok,但係上面嗰份真係唔掂囉

腐乳通菜
2024-07-14 1598 views
深水埗食肆林立,要爭一席位確係不容易,呢間酒家經營都有一段日子,至今仍然好多捧場客,反應呢一間酒家嘅食物質素有一定保證。「砂煲芥蘭啫啫煲」先將砂煲燒熱,再放上已炒熟嘅芥蘭同爽肉,捧到上枱面,侍應再即席炒兩炒,即時白煙冒起,加上炒菜聲,簡直聲勢十足!芥蘭有鹹香味道,送飯一流,豬肉亦很入味,爽而不「嚡」,十分惹味。龍躉兩味「翡翠炒球」龍躉大大舊,炒得很香很鮮味,魚肉厚身卻不「嚡」,顯示炒功鑊氣十足,而配菜西芹也炒得很爽口,雖然表面上睇落好似好多油,但食落去嘅時候唔會油膩,讚!「清蒸斑頭腩」相較於「翡翠炒球」,清蒸並不是代表食得淡口啲,反而食到魚肉嘅新鮮,也看到蒸的時間掌握得好,加上面頭鋪上了蔥花,特蔥花混埋魚肉一齊放入口,層次口感提升。夏日炎炎,呢啲風味小炒一定要配杯啤酒先夠爽。
夏日炎炎,呢啲風味小炒一定要配杯啤酒先夠爽。

2024-07-02 1218 views
深水埗的這家酒家,雖然位置並非地鐵站的核心街道位置,仍然有很多人,高朋滿座,就算今天是閒一的日子,也坐得很多人。我和朋友七點半到達,也要等一陣才有得入座,對於大家所說嘅市道不景扯不上任何關係。酒家有兩個鋪面位置,我們一入去其中一個位置,枱與枱坐得很密,非常熱鬧。《金豪和味雞》擺盤精美,雞肉很嫩滑,唔會煮得太過鞋,而且入味,這餸來食飯很夾,再加上有薑蓉直頭可以食多機碗飯,今次叫了半隻,在食了一件後,感覺後悔沒有叫全隻。《蘿蔔清湯腩煲》雖然說是清湯,但放了牛腩及蘿蔔味道的湯頭清甜,牛腩肉嫩,鬆化之餘亦有咬口,蘿蔔亦很入味,一口無根無冷。這酒家嘅食物有大排檔鑊氣,雖然酒家環境不是很很靚,但又很有街坊感覺,很貼地,就好似我以前細細個喺樓下酒樓食嘅感覺一模一樣,很有親切感。

今日同屋企人去深水埗食大排檔,見價錢ok 睇相又唔錯,就試一試!金豪和味雞係白切雞甘比較簿雞皮,雞肉好嫩滑,雞味好重,仲有個幾惹味嘅薑蔥油,個咸度啱啱好。 椒鹽豆腐 推介❤️外脆內軟,細細粒,豆腐好滑唔會乾,個皮仲好薄!調味黎講椒鹽唔會太辣,幾易入口,小朋友都食到!豉油皇中蝦 好多隻之餘都幾大隻,個蝦炸過,所以蝦已經脆卜卜,可以成隻食。 蝦頭重有好多蝦膏,加個豉油味唔算咸。 咬落又多汁又鮮甜。 啫啫通菜上面有小小辣椒絲,瑤柱碎同蝦乾。有鑊氣之如,又有瑤柱碎同蝦乾嘅鮮甜同咸香,而且佢係用幼身嘅通菜,食落唔會好老,送飯一流!餐廳坐得舒服,又主動換碟加茶,大排檔黎講服務幾周到。 食物都好好食,價格都親民,會再encore !!👏🏻

金豪和味雞

椒鹽豆腐 推介❤️

豉油皇中蝦

2024-06-04
$200 (Dinner)
  • 椒鹽豆腐
  • 豉汁炒蝦
相信住喺深水埗附近嘅朋友都對呢間金豪唔陌生,有陣時一大班人或者同屋企人都會去食呢間金豪酒家,佢有兩個舖位,但係都好多人食啊,所以想食嘅話最好book枱!呢度各式各樣嘅港式小炒同埋海鮮小菜都有得食!今次就同屋企人試咗啲海鮮同埋一啲傳統小菜,水準依然保持到!椒鹽豆腐 一個傳統嘅港式小菜,雖然用了非常簡單,但係都唔係咁容易整得好食,金豪嘅椒鹽豆腐,每一粒都炸得好靚,外皮炸到金黃色,而且好脆,調味嘅椒鹽都好平均咁包住每粒豆腐,送酒一流!沙巴躉清蒸如果咁啱想食蒸魚,都可以試吓呢度嘅清蒸沙巴躉~份量十足,魚肉鮮滑多汁,仲有大量嘅香蔥可以配嚟食,更加清新,而且蒸得啱啱好,平時屋企嘅火候未必控制得咁好~蟶子嗌咗一人一條嘅蟶子皇,真係超級巨型,蟶子肉身好鮮甜又彈牙!面頭鋪滿蒜蓉醬同埋粉絲,味道好正!啫啫通菜煲最後嗌多咗一個菜,呢個通菜煲好有鑊氣,店員即刻喺你面前炒俾你,而且仲有好多大條嘅蝦米,通菜配合濃郁嘅蝦醬味道,整體味道非常豐富!

1923 views

沙巴躉清蒸

蟶子

嗌咗一人一條嘅蟶子皇,真係超級巨型,蟶子肉身好鮮甜又彈牙!
面頭鋪滿蒜蓉醬同埋粉絲,味道好正!

啫啫通菜煲

通菜配合濃郁嘅蝦醬味道,整體味道非常豐富!
2024-06-04
$300 (Dinner)
深水埗金豪酒家主打小菜同海鮮,有兩個舖位,店內空間非常大,如果想私隱度高啲可以book房。餐廳內有個大海鮮水缸,啲海鮮都好生猛,好新鮮。🍽️ 避風塘炒蟹蟹好大隻,用避風塘椒鹽炒好香口,連啲蟹鉗都有避風塘味,加埋啲脆蒜,好有口感。蟹肉好實,名副其實嘅啖啖肉。🍽️ 蟶子大大隻又彈牙,加埋粉絲同豉油,絕對要encore🤓🍽️ 椒鹽豆腐必點小菜之一,豆腐炸到金黃色,一磚磚豆腐好軟熟但又唔會炸到散晒,加埋椒鹽調味,鹹鹹地非常出色。🍽️ 芥辣牛柳粒牛柳粒放咗Wasabi,辣辣地好特別,嫩滑嘅牛柳粒但又有一種攻鼻嘅味道。🍽️ 冰火辣魷魚呢個前菜幾特別,魷魚彈牙得來辣辣地,幾開胃。🍽️ 啫啫通菜煲侍應會喺我哋面前落鑊,夠晒鑊氣,通菜好新鮮,個汁有啲腐乳味,超級好食。食完煎炸嘢食返個通菜煲中和下,好似健康啲😂金豪酒家 📍深水埗青山道17號地舖

🍽️ 避風塘炒蟹

🍽️ 蟶子
大大隻又彈牙,加埋粉絲同豉油,絕對要encore🤓

🍽️ 椒鹽豆腐

🍽️ 芥辣牛柳粒

🍽️ 冰火辣魷魚
呢個前菜幾特別,魷魚彈牙得來辣辣地,幾開胃。

🍽️ 啫啫通菜煲

金豪酒家
📍深水埗青山道17號地舖
朋友帶我們來這家海鮮小炒餐廳想不到人流那麼多如果沒有訂枱的話需要在門口等位〰︎✍🏻💭真心不騙的評價我們點了一個稱為冰火魷魚的冷盤醬汁方面很惹味可能是經過冷藏的關係所以感覺上沒有很辣由於我們四人同行所以點了一個孖寶套餐共有兩款選擇今次選擇了蒜蓉粉絲蒸蟶子皇以及避風塘炒蟹蟶子皇確是不錯 鮮甜肥美避風塘炒蟹的份量也很多啫啫通菜煲很夠鑊氣通菜不會過老吃到最後仍然很翠綠 亦帶點脆口大推這道芥辣牛柳粒很少看到芥辣醬汁與牛柳粒作配搭感覺很特別 味道帶點嗆口 非常惹味推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

朋友帶我們來這家海鮮小炒餐廳

感覺很特別 味道帶點嗆口 非常惹味

推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
2024-05-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 芥辣牛柳粒
  • 避風塘瀨尿蝦肉
  • 避風塘炒蟹
  • 啫啫通菜煲
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
2024-05-27 584 views
💖 金豪酒家 (深水埗)✨深水埗青山道17號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同老公❤️同埋兩位朋友一齊去食晚餐🥣,朋友話收工嘅時候經常見到呢一間餐廳大排長龍,所以佢都好想去試吓🧐。估唔到有驚喜👍🏻餸菜好有鑊氣,海鮮好味🤤-特價海鮮孖寶套餐👥 $638一次過可以滿足晒我兩個願望😝又可以食避風塘炒蟹,又可以食蒜蓉粉絲蒸蟶子皇😚。🦀蟹肉肥美鮮甜,肉實又甜美👍🏻,加埋旁邊嘅避風塘蒜粒,鹹辣惹味。蟶子彈牙鮮嫩,最重要係佢啲蒜蓉粉絲蒸得好香😍。-冰火辣魷魚🦑 $88Q彈有嚼勁嘅魷魚,配合微辣醬汁🌶️,再將佢變成冷盤,涼浸浸得來又帶點辣,做前菜就最適合不過🥰-啫啫通菜煲🥬 $98上枱後先加通菜,所以通菜清脆又可口,入邊仲有少少蝦乾🍤-芥辣牛柳粒🐃 $118用牛柳配以芥末醬汁好特別,自己覺得呢個配搭好唔錯😍既有牛肉的鮮嫩,又有芥末的清新辛辣🤩令人難忘😋-黃金鮮魷💛 $118魷魚外層酥脆,內裏保持Q彈嘅質感,入口即化,鹹蛋嘅香氣唔會掩蓋住魷魚本身鮮美😎-避風塘瀨尿蝦肉🦂 $268真正嘅經典廣東風味😌,已經去殼,食起上嚟好方便,蝦肉質地鮮嫩彈牙😝

💖 金豪酒家 (深水埗)
✨深水埗青山道17號地舖

-特價海鮮孖寶套餐👥 $638

-冰火辣魷魚🦑 $88

-啫啫通菜煲🥬 $98
上枱後先加通菜,所以通菜清脆又可口,入邊仲有少少蝦乾🍤

-芥辣牛柳粒🐃 $118

-黃金鮮魷💛 $118

-避風塘瀨尿蝦肉🦂 $268

2024-05-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 芥辣牛柳粒
  • 避風塘瀨尿蝦肉