2018-07-30 2445 views
酷暑如爐,夏光如箭,晴絲如織 ; 行者怱怱,來者矇矇。他看著「和富道」路牌,想起了「富察皇后」。清宮夢魘已縈迴多日,妨似魂魄寄體,古人「穿越」。此店的「隆」字震撼他的心扉,字的左邊有紅日在乾(天),不正是他的名號,年號? 多日食不甘味,他正好在此「尋根」。☕「和富」茶室門前的廣告板很「大逆不道」,自稱「地上最強」,原來是焗豬扒飯。竟諷刺食客為豬!他決定要「扒」吃此飯。有點兒似滿族人秋狩食的燒豬,豬肉不是太稔甜,火功倒是足夠。獻汁不算惹味,蛋香未算撲鼻。他真似真龍上身,挑剔得很。他青睞有加的,是如紅日的去皮蕃茄,原隻奉上,與此店徽號相呼應。蕃茄清麗多汁,可解肥膩。「三強」之中,他較讚賞「手打漢堡拼薯角」。他以往討厭西洋的蕃茄,薯仔,今日才嚐到炸薯條的酥脆。粗切薯條比尋常的幼切版滋味,咀嚼時薯條內仍有水份,領略到薯香。手打牛肉才是招牌之作,嫩滑多汁,牛味脂香馥郁,不會太洋風,過多的洋蔥,酸瓜。對比蒙回族的羊食,漢人的豬餚,西人的牛饌的確出色。細看環境,是很古色古香的中國格局,中國式黑框花邊設計,白地磚斜舖,陰陽兩區間隔,有掛牆西洋古鐘,有古色吊燈。名為「茶室」,對比西餐廳,別豎一格。餐牌厚
酷暑如爐,夏光如箭,晴絲如織 ; 行者怱怱,來者矇矇。

地上最強焗豬扒飯

多日食不甘味,他正好在此「尋根」。

☕「和富」茶室

手打漢堡拼薯角

他真似真龍上身,挑剔得很。

細看環境,是很古色古香的中國格局,中國式黑框花邊設計,白地磚斜舖,陰陽兩區間隔,有掛牆西洋古鐘,有古色吊燈。名為「茶室」,對比西餐廳,別豎一格。餐牌厚重,似奏摺,有中英兩文,似他熟悉的漢滿文並存。有「叫人鐘」,侍者穿黑色制服,驟眼看似清裝。
這裏嘆的不是中國茶,是咖啡,辛澀味拿捏得極好,不會如苦茶般。啡味濃厚,提神醒腦。平生飲咖啡,以此店的為上上之品。
在中國茶室飲西茶,食嫩滑的炒蛋三文治,看中史書,極為愜意。
凍飲亦怡人,凍咖啡不會淡然無味。
此店奶茶不及咖啡的獨特,奶茶紅豆冰卻是做得不俗。是此店「豆豆」系列之作,解暑思甜,紅豆稔甜,只嫌稍失去奶茶之茶香。

🥪鎮室茶茗
他自此「移駕」茶室,遍嚐御食。

1😋炒蛋扒多士
流行的「常餐」,在此店化身為「嚐餐」,更加精緻吸引。麵包-炒蛋-意大利粉-西茶四大組合,以麵包為招牌茶茗。
麵包焗焙為「多士」,不用機器,以煎扒方式,在鑊上煎焗,誠意十足,酥軟洋溢牛油脂香,冠絕同儕。

火腿炒蛋是高水準的,熱嫩濕潤,手工卓越。蛋香濃郁,澎湃,與佐敦長龍店可比擬。
更高境界是葱花黃金炒蛋扒多士,炒滑蛋加入咸蛋黃和葱段,更香更惹味,別處難得。
葱花蛋咸牛肉扒多士亦妙絕,牛肉的肉味與雞蛋匹配。黑松露炒蛋亦佳,可惜亦暫停了。世事無常,美食當嚐!
义燒意大利粉用了金華火腿伴忌廉雞湯,中西和諧結合,咸鮮,滑。
東西和諧結合的另一表徵,是食材的自由選擇,可轉為米粉,加付2至8元可轉為日本即食麵或烏冬麵。
他覺得西方以軍事入侵中國,十分不對,中國人則從文化上修和,吸納西方文化。

2😋龍蝦湯汁
此店定位是在茶餐廳和西餐廳之間,龍蝦湯是龍裔食品的代表。

此店對食材要求嚴格,寧可暫停供應龍蝦,現要在秋季,才可能再有「酥金寶」(焗農夫包內藏龍蝦湯)和「尚品餐」(龍蝦湯通粉)供應。
龍蝦汁蝦球伊麵是哈哈之作,鮮蝦爽嫩,龍蝦湯甜,兩蝦結合,是佳偶天成。
滑蛋蝦球飯則汁獻太稀,太淡,大大失色。

3😋吉列劍龍脷柳包餐
另一猛龍是劍龍,取其長形,份量勁之意。

吉列劍龍脷柳包餐

炸龍脷柳入口即酥,咸香鬆脆。是魚柳包的升級版,麵包亦是酥香香口,無與倫比。
全店以此物的性價比最高。

4😋牛脷
此店常有雙脷食品,曾食午餐的「忌廉汁焗雙脷飯」,龍脷和牛脷汁在忌廉汁伴食之下,滋味可口。

牛脷有嚼勁,不是稔滑的風格。茄汁或咖喱汁牛脷飯的牛脷都是硬朗型。
此店有十五汁,午餐常有此等汁獻,為美食設計外衣,為素顏化妝,為畫龍點晴,為他解開心結……。
蛋白汁,芝士白汁,忌廉汁,卡邦尼,黑椒汁,葡汁,燒汁,洋蔥汁,迷迭香汁,蒜茸汁,牛腩汁,鮑汁,咖哩,俄國茄汁,茄茸,分別呈現白,黑,棕,黃,紅五色,反映西式食品為主的飲食風格。

📙味閱歴史
(1)冰室
他翻查史書,知道此店根源「冰室」,是飲冰消暑之地。他嚐了「越飲越鴛鴦」(下圖左方),是香港人混和了咖啡和奶茶的創作。
鴛鴦之名令他想起了拜祭偶像孔子後,在山東運河船上,富察皇后之死,令他傷心欲絕,激動崩潰。迷糊之間,御船似在香港島泊了岸!或是……。

他較喜愛上圖右方的「勞氣沙冰」,西人的朱古力的確有甜心作用,朱古力沙冰,朱古力雪糕,可樂爆炸糖迂迴盪漾,歷久不散,令人酣暢淋漓。

他覺得「冰室」式下午茶點很美味,很有親切感,因為當年法蘭西的傳教士,常以此討好他。
法蘭西多士平平無奇,「香草自家製义燒包餐」則令他驚喜。以西式烹調廣東义燒,中西融和,肥瘦相存,甜咸俱備,烤焗並有,令「北京天子」覺得酥軟味腴,饞涎欲滴。
西式义燒號為此店「三寶」之一(另為午餐肉,煎蛋),有义燒飯供應。

(2)茶餐廳
冰室進化為茶餐廳,加入粉麵飯,特徵是把街邊大牌檔的鑊氣,都帶到食店內。
此店重西輕中,中式食品主要是此下午茶餐(另有中式晚餐)。特色是比其他店舖自由,由食客自行配搭,分干炒,星洲,黑椒三種,其實都不是傳統中式的。
干炒是第二次世界大戰時廣州人發明,星洲式是用東南亞咖哩汁,黑椒是現代西式煮法。

份量不多,是迷你版,質素比不上西點。配料不多,洋蔥,椒絲稀少,從星洲炒米,炒河賣相可見一斑。

(3)港式快餐店
1980年代,港式快餐店興起,流行食炸雞髀和西汁「碟頭」扒飯。此店除有西汁15式「碟頭飯」,更有三強之一的翻啅炸雞髀。

翻啅雞髀茄膏炒飯

「翻啅雞髀茄膏炒飯」是西式炒飯。此店基本上沒有中式炒飯,曾一度供應雪菜蝦球炒飯(舒服哥炒飯),另有日式鰻魚炒飯)。
「翻啅」是港式口語,是標示港式食物情懷。炸雞髀酥脆,質素始終不及老派快餐店,或新興的弄煎釀三寶街坊炸物店。

法式香草羊架

(4)港式餐廳
比港式快餐店高半個檔次的,有港式西餐廳如「金鳳」,格仔桌布,牛型鐵板,神燈形汁獻杯,傘形啫喱,鐵杯雪糕是時代烙印。此店晚餐有鐵板餐。
他獨愛「法式香草」,嚐了「法式香草羊架」。雖有蒜蓉汁襯托,羊架的質素不是一品的,流脂不多,鎖不住羊肉汁,膻味不馥郁。

以上食品,對港人以言,是童年的親和味道,對內地人如他而言,是中西和融的港式味道。

🤴龍記
齒頰留香,咀角帶笑,他會記得此店。
從口入,觸動心靈的體會,是對他最好的「食療」。
牆上古鐘,寫著孔子「子罕」篇名句:「逝者如斯夫!不舍晝夜」,提醒他過去了的,似流水不再返,花自飄零水自流。

女性喜甜品,男人愛咸點。
擁有金舌頭的他,欣賞此店的牛肉漢堡,西法义燒,黃金炒蛋,牛油扒多士,龍脷柳包餐,龍蝦湯,咖啡,朱古力沙冰……。

他不會再出現了。
清史記載,自乾隆十三年(1748年),乾隆回到北京之後,性格大變,判若兩人。
他變得貪吃,喜愛南巡遊玩,及時行樂。他征伐西北,搜集香料與羊肉,憐愛回族人「香妃」。他變得防範西方,只準許西人與廣東接觸,廣州一口通商。他再立了皇后,但又廢了她。他愈來愈喜愛「和」字,獨寵有「和」字大臣。
清宮秘史揣測「和珅」容貌,與富察皇后極似。
亦可能是由於他曾味遊,舌尖遊,神遊,有奇幻經歷,影響了他的後半生。
手打漢堡拼薯角
吉列劍龍脷柳包餐
  • 炒蛋扒多士
  • 勞氣沙冰
  • 香草自家製义燒包餐
2018-07-08 643 views
之前叫賣大讚好食,但係今次係負面之中既負面。叫了粟米魚脯飯比老公,我叫了白汁飯、皇飯比自己。連盒蓋未開巳知中伏,一大盒白飯上極少餸,莫說餸,連汁都極少。基本中三啖食完,收人$60?至於那粟米魚,份量比上次少一半。已變丙級茶記味道。收$65,嘩?仲未計$20車費!呢間已被我們blacklist
之前叫賣大讚好食,但係今次係負面之中既負面。
叫了粟米魚脯飯比老公,我叫了白汁飯、皇飯比自己。
仲未計$20車費!
呢間已被我們blacklist

2018-07-07
Delivery
2018-07-06 304 views
朋友介紹說這間餐廳不錯,今天剛好經過決定嘗試一下。進到餐廳後,老闆很熱情的招待我們,安排了我們在窗邊的位置坐,他跟我們說若在黃昏時段過來還會有日落看,有興趣的朋友可以在黃昏時段過來邊吃東西邊看夕陽。餐廳的裝潢很有古典風格,而且環境很整潔,讓客人有舒適的環境享用美食。另外,餐廳亦附有紙巾及清水給客人使用,而桌上亦有呼叫制可以方便客人點叫食物。整體而言:整間餐廳的服務質素及環境令我十分滿意。在食物方面,這間餐廳有很多的選擇,例如有:扒餐,小食,羊腩煲,三文治,沙拉等等。而我這次點了扒餐(最強雜扒),柚子雞翼和一杯飲品(越飲越鴛鴦)。在扒餐方面他們附送餐包及餐湯,餐包比一般餐廳的餐包較大,味道一般,而餐湯方面,我給了$20,升級至酥皮龍蝦湯,想不到裡面有很多小龍蝦,龍蝦的味道完全滲入了湯,非常好喝!而雜扒有豬扒,牛扒,雞扒,法腸,牛舌,太陽蛋,份量非常多。當店員拿過來的時候,香氣已四溢,豬扒和雞扒的肉質十分厚,肉汁豐富!配上黑椒汁更能引出肉的味道,讓人食慾大增而柚子雞翼是我最喜愛的食物,因平常在街吃到的柚子味食物通常都有一種洗潔精未而並非柚子味,但這個柚子雞翼並沒有我害怕的洗潔劑味,因為廚師

而柚子雞翼是我最喜愛的食物,因平常在街吃到的柚子味食物通常都有一種洗潔精未而並非柚子味,但這個柚子雞翼並沒有我害怕的洗潔劑味,因為廚師將柚子汁的份量調較得很好,除有淡淡的柚子味外,還保留了雞的原味,對比其他餐廳,這裡的柚子雞翼,我給一百分!
飲品的賣相很漂亮,飲品的面頭撒了很多朱古力粉及加上了忌廉,喝下去的時候,咖啡味較奶茶味濃烈,喜愛鴛鴦的朋友必定要來品嚐!
總括而言,這裡的食物,無論賣相,味道及質素都令我挺滿意,我非常推薦大家一定要來嘗嘗這間餐廳!
2018-06-04 2695 views
呢間樣子冇乜特別好似普通茶餐廳既舖頭 如果唔係有friend介紹都唔會自己搵倒嚟食Weekend 11:45am打算早d食lunch 點知去到竟然要等三張檯等左10mins就有位la打開餐牌 覺得佢都普通茶記真係好唔同野食款式有落到心思 幾特別我個friend話呢個burger好好食 但係我今日冇揀到其實我心思思有諗過叫呢個咖喱但係喺朋友極力推介下 都係叫左尚品餐尚品餐睇menu果陣已經覺得好吸引 既然朋友食過話好好食就即管試下啦通粉配上秘制龍蝦湯味道鮮甜濃郁而唔會帶苦味我最怕外面d龍蝦湯本想整到好濃郁但偏偏最後變左陣陣苦味呢度既湯底就唔會 鮮甜既味道配上通粉食一流個湯最後食到差唔多冇曬黑松露炒蛋好足料 見到黑松露落左好多每一啖都食到好濃既黑松露味 好惹味牛油扒多士好夠牛油味但係我覺得唔夠脆同埋熱餐飲方面加錢轉左紅豆冰好驚喜佢連d冰都係用奶打成既沙冰咁就唔係驚d冰溶左會搞到杯野飲好淡紅豆都幾多而且夠甜 為我既午餐做左個perfect ending我另一位朋友叫左鐵板黑椒牛肉炒意粉 我都食左一啖 炒意粉好香濃 黑椒份量剛剛好 惹味得嚟唔會太辣牛肉好滑唔會覺得韌鐵板上可以食到最後都keep
等左10mins就有位la

但係食物特別而且有心思
無論喺menu定食物質素都有落到心思
以後會再嚟食👍🏼
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2018-05-31 300 views
隆記茶室前日放午飯時間,和同事兩條友本身想去食炑八,但係冇位。唔想等,所以就轉左去食其他野。見到附近有間茶餐廳,網上都幾多好評,就去試下。入到去,環境都算幾舒服,有足夠的空間比你坐。一看餐牌,價錢唔算貴,亦唔算平。但之後見到有個fb優惠,只要拍照上Fb 並tag餐廳,就會有95折。當天,我叫左個特餐,係有蕃茄湯牛尾通粉,有炒蛋同一件多士,仲有杯飲品。蕃茄湯牛尾通粉係幾正,個湯夠濃,牛尾亦好好食,不會太硬太干身。炒蛋,亦係用牛乳炒的,所以好有奶味同好滑身牛油多士亦也好好食,有少少甜味,令人不停想食!整個餐,好似大約54蚊,扣埋95折,大約51蚊。都算幾扺食!
隆記茶室

炒蛋,亦係用牛乳炒的,所以好有奶味同好滑身
牛油多士亦也好好食,有少少甜味,令人不停想食!

特餐
特餐
2018-04-17 368 views
今日同朋友來了北角的隆記茶室吃晚餐,之前已經聽講這裹的食物都遠近馳名,天氣冷,我們點了招牌羊腩煲,這裹的羊肉很淋身而且很入味,配上腐乳一流,再把生菜浸到湯底超正!吃完羊腩煲即時暖暖苙。最難以忘懷的可算是這裏的蔥花黃金炒蛋扒多士,吃到裹面有鹹蛋超香,令人垂涎三尺。酥金寶可算是最特別,上面的酥皮和麵包非常脆,龍蝦湯味道很濃,還有小龍蝦子在裏面驚喜十足!另外有鮮蝦配菜非常彈牙,再把烏冬浸在裹面吃,哇真是正!你試過未?最後配上菊花茶,這餐真的超滿足
黎過幾次,員工態度真係好飄忽,成日落錯單都算。今次落錯單。個阿姐從頭入過單,等左成半個中。佢話已經從身落單。呢個時候會唔會係叫人拿林整。而唔係從身排隊入單呢,搞到要等多一倍時間等,其他人朋友食晒都未出。搞到一齊坐係度等!真係粗口都黎。阿姐又係度燥底,佢無事呀嘛,明白你唔夠人,炒場,但唔係咁啦下話!
2018-04-08 388 views
沿住城巿花園條街雖然好似好多間食肆,但唔係間間得ka. 有d經常要等位,有d又好似貴咗d,有d就唔好食,今次試咗呢間隆記!見舖仔細細,唔敢抱有期望,點知喜出望外!首先容易有位!枱上有水可以自己要幾多酙幾多,侍應落單爽快,餐飲歡迎之後先叫。我就叫咗個應該係招牌菜嘅「酥金寶」,喂正喎!酥皮湯已經難搵,仲可以係用麵包裝住,好有心意!內裡材料亦好足!龍蝦味夠濃!側邊個烏冬亦好好味!撈個烏冬入去個酥皮湯係very good! 朋友叫咗個蕃驚牛肉飯,牛好新鮮唔Un! 炮台山黎講呢間係性價比高質嘢,值得推介!
常餐
常餐
茄牛飯
酥金寶
2018-03-31 330 views
幾個月前同朋友食過一次,因太好味又咁岩今日行開呢頭忍唔住再幫襯,不過今次係同媽媽來外面好光猛,會吸引到人注意。未食過嘅朋友一定要入去試試。 入到去好舒服,裏面裝修都幾有特色。我地點了以下食物: 勁香咖哩味,蝦球都有四五隻,D咖哩汁㵉飯超正👍🏻之後我地叫左個厚切鐵板豬扒,黎到時乍乍聲同好香😍食落又唔會太肥膩,值得推介👍🏻呢個鐵板餐好抵食,包左麵包、湯同飲品。個麵包同我之前來吃不同,今次好食D,好軟熟😍而湯就是酥皮龍蝦湯,酥皮香脆!食完肉就叫左碟炒雜菜,清清地炒得唔錯👍🏻十分推介呢款咸蛋黃炒蛋,招牌菜之一,係邪惡D,蛋好滑好彩蛋黃唔算好多👍🏻飲品方面我就點了最愛嘅洛神花茶,酸酸地夠醒胃。媽媽就飲奶茶紅豆冰,奶茶十分香滑加埋有一粒粒紅豆嘅紅豆蓉,無得彈重拾兒時風味!食咗咁多野先至係$272,好抵食!會再幫襯嘅茶室!

外面好光猛,會吸引到人注意。未食過嘅朋友一定要入去試試。
入到去好舒服,裏面裝修都幾有特色。我地點了以下食物:
勁香咖哩味,蝦球都有四五隻,D咖哩汁㵉飯超正👍🏻
食完肉就叫左碟炒雜菜,清清地炒得唔錯👍🏻
飲品方面我就點了最愛嘅洛神花茶,酸酸地夠醒胃。

食咗咁多野先至係$272,好抵食!會再幫襯嘅茶室!
2018-03-24 291 views
呢間餐廳個老闆比較有心去做, 嘢食見到係好用心去研究同創新,嘢食比較多源化, 同普通茶餐廳好明顯唔同,連用水都係特別好。食物方面,稱得上最強雜扒,即係有非常的份量!一塊鐵板上,容納了豬扒、牛扒、雞扒、法腸、牛脷、太陽蛋...當然仲有雜菜,薯角,大蕃茄!份量勁足之餘味道也相當不俗,每件扒都沒有"鞋"身的感覺,啖啖嫰肉的滋味是真的很捧,而且那個去皮蕃茄的汁豐富到不得了👍🏼👍🏼柚子雞翼,一客有五隻,酸酸甜甜幾開胃,雞翼算大隻,雞翼先經過香煎,再去烤焗,外皮烤得香脆,熱辣辣的,加上柚子醬汁,味道甜甜酸酸,惹味濃郁。最吸引我的,是葱花炒蛋,蛋加了咸蛋黃碎,炒蛋即叫即煎,非常厚身,翻開後不見有蛋汁溢出,却不會太乾,是煎得有誠意,耐性。多士更有趣,可以揀普通白麵包或雞蛋麵包,咁大個第一次試雞蛋麵包烘既多士。今餐我們選擇了酥皮龍蝦湯我發現現在坊間比較少地方有酥皮湯飲而這裏的酥皮湯只是加$20就可以轉換了龍蝦湯十分香濃!

今餐我們選擇了酥皮龍蝦湯
我發現現在坊間比較少地方有酥皮湯飲
而這裏的酥皮湯只是加$20就可以轉換了
龍蝦湯十分香濃!

2018-03-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-03-22 264 views
第一次住北角,正想著下午吃什麼點心時,無意間逛到這家茶餐廳,外觀跟一般的茶餐廳相去不遠,未避免踩雷,特意觀察了一下店內顧客的餐點。我點了一份沙茶牛肉包 以及 一份香草叉燒包,特別喜歡那份沙茶,風味十足,跟一般的沙茶有些不同,不會過於甜口或鹹,入口感覺很好,值得推薦!店內的人態度親切有禮貌,讓我感覺不出來是身處香港的特色:茶餐廳,😄雖然裝潢風格有點格格不入,但是難得一見的服務,讓我這位過客感覺就像街坊鄰居。最後一張照片就是我隔天早餐又來捧場,😄 鹹牛肉蛋治,一樣值得推薦!

2018-03-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Breakfast)
  • 豬扒煎蛋麵
  • 沙茶牛肉包
2018-03-20 267 views
今日去咗銅鑼灣探朋友,夜晚朋友就帶咗我去呢間冰室食晚餐。八點鐘去到已經座無虛席,店員都好有禮貌甘安排我地等一等之後安排我入座。首先主食方面,我們點了最強什扒,一個包括雞扒,牛扒,豬扒既鐵板餐,再配上好大個鮮味的蕃茄,牛俐,腸仔,太陽蛋,最適合喜愛食肉的朋友!跟餐加$20可以轉酥皮龍蝦湯,幾中意個湯,配酥皮真係好好味,個皮脆卜卜,熱辣辣夾埋一齊食口感又豐富,而且仲有一啲龍蝦湯味龍蝦味都幾鮮。單點方面,蔥花黃金炒蛋扒多士,好少見餐廳用蔥花炒蛋再配多士,我第一次見!炒蛋加左咸蛋黃碎去炒,食落有種住家菜既感覺,蛋香濃,加埋咸蛋黃仲有少少咸香。芝士焗西蘭花,幾爽口,芝士濃得尼唔怕太溜。整餐飯到時合共200多元👍🏻估唔到平平無奇嘅餐廳原來都咁用心製作!如果我住喺附近咁就好啦有多個開飯嘅地方。

芝士焗西蘭花,幾爽口,芝士濃得尼唔怕太溜。

2018-03-09 266 views
今日放咗學之後,同朋友去位於北角和富道嘅隆記茶室。食完之後,知道又有好西要推介俾大家!我哋咁啱去到嘅時候係午市時段,好多人等位。餐廳空間感好闊落,裝潢好有中國特色,非常特別,窗邊仲有啲茶包嘅裝飾襯托着。今日超級肚餓,我點左餐廳推介嘅翻啅雞髀茄膏飯,再加一杯雪糕紅豆冰。首先講下碟飯先,分量好大不特止,雞髀亦都好大隻。雞髀外皮好脆, 肉質有咬口,唔會好肥膩。白飯方面,粒粒分明,味道有濃烈嘅蕃茄味,非常開胃。個飯入邊仲夾雜左鮮蝦同埋菠蘿,分量亦都好足料。最值得欣賞嘅係佢杯雪糕紅豆冰,有一大球雲呢嗱雪糕之外,紅豆冰嘅大小比起出邊大杯好多。本人非常鍾意飲紅豆冰係因為鍾意食紅豆,而佢啲紅豆份量亦都好多,好正。大家如果經開北角一定要試吓呢間茶室,老闆同埋員工嘅招呼都非常有禮貌同埋好客,下次一定會再帶朋友一齊食。

我哋咁啱去到嘅時候係午市時段,好多人等位。

2018-03-07 179 views
經過門口一見到餐牌有酥皮湯就二話不說入咗去啦店員好快就為咗我哋安排位置同送上左餐牌雖然有好多選擇但最想試既都係酥皮湯點左個酥金寶餐仲叫左杯店員好推薦既特色野飲勞氣沙冰 男朋友就點左西冷牛扒配香蕉特飲-杯飲品好甜好重朱古力味而且面頭仲有好大舊雪糕雪糕上面又有啲爆炸糖真係甜到入心啊!鍾意甜嘅朋友一定會鍾意講返個酥金寶餐先個酥皮係即叫即做 好鬆軟 入面係好濃郁嘅龍蝦湯湯的材料一啲都唔hea有鮑片同瑤柱用來撈烏冬一絕烏冬幼而彈牙 唔似出面又粗又漿!-男友果份餐都好吸引大大份 仲有餐湯同餐包切左佢少少嚟試吓 哈哈都好多汁好juicy 薯角都炸得啱啱好配菜多 仲有原隻蕃茄香蕉特飲上面就鋪左層朱古力粉飲落都好fresh -呢餐好值得一讚!
經過門口一見到餐牌有酥皮湯
男朋友就點左西冷牛扒配香蕉特飲
杯飲品好甜好重朱古力味
而且面頭仲有好大舊雪糕
雪糕上面又有啲爆炸糖
真係甜到入心啊!
鍾意甜嘅朋友一定會鍾意
講返個酥金寶餐先
個酥皮係即叫即做
好鬆軟 入面係好濃郁嘅龍蝦湯
湯的材料一啲都唔hea
有鮑片同瑤柱
用來撈烏冬一絕
烏冬幼而彈牙 唔似出面又粗又漿!
男友果份餐都好吸引
大大份 仲有餐湯同餐包
切左佢少少嚟試吓 哈哈
都好多汁好juicy
薯角都炸得啱啱好
配菜多 仲有原隻蕃茄
香蕉特飲上面就鋪左層朱古力粉
飲落都好fresh
呢餐好值得一讚!
2018-03-01
$100 (Dinner)
2018-03-01 205 views
有時放工未啊好肚餓,喺香港唔使特登搵都會有茶室同埋佢哋嘅特餐,通常都會一個沙嗲牛肉麵再加個多士唔會令到你好飽但係足夠係你口痕嘅時間幫你頂一頂引。喺北角附近行吓行吓見到呢一間茶室,老板問識唔識下新鮮蕃茄濃郁湯底嘅通粉,老闆仲話鮮茄湯底仲有牛腩粒係絕配,聽落真係好似幾吸引,靶心一就試吓係咪真係佢講咁好食。如果以茶室來講而家茶室坐嘅空間的確係非常之寬闊,唔似老牌嘅冰室要四個人迫埋一張枱第高啲隻手就會撞到人,上菜時間都好快大概就10分鐘左右老闆話新鮮蕃茄湯底就要等一下。佢真係冇呃我一想到枱果下個番茄湯底果種香味真係好濃郁,濃郁多直頭係攻鼻嗰種,匙羹不落去食個湯底番茄粒多到爆,個湯底好濃郁個質感好似係忌廉嗰種質地,食落去好重番茄味基本上你每一啖都會有番茄粒,佢哋嘅牛腩切粒令到你每一啖都會有番茄粒同牛腩粒,番茄同牛本身已經好夾再加上牛肉嘅口感,絕對唔會係普通茶餐廳嗰種Hea做罐頭蕃茄膏開水可以做得到嘅味道。呢個特餐同平時一樣都係有多士同埋雙蛋,要講一講佢哋個多士同平日我哋食開嘅有啲唔同,呢個多士比較上實心,食落去覺得佢哋處理方面應該係有浸過蛋漿,我覺得一個特餐已經係去到超班嘅水準即唔係平時嗰種簡單
有時放工未啊好肚餓

,老闆仲話鮮茄湯底仲有牛腩粒係絕配,聽落真係好似幾吸引
,靶心一就試吓係咪真係佢講咁好食。

,呢個多士比較上實心
,食落去覺得佢哋處理方面應該係有浸過蛋漿,我覺得一個特餐已經係去到超班嘅水準即唔係平時嗰種簡單嘅好食你形容佢
,所以話就算普通一個特產有心做絕對都可以做得同啲