2017-12-12 247 views
很久沒有去北角那邊了,記得以前有一段時間在北角上學,那邊有很多東西吃的!因為要幫媽媽去北角拿東西,這天晚上和細佬就在這間隆記茶室吃!舊式中國風的裝修,也有茶餐廳卡位,牆身還有一個鈴,可以按鈴呼喚店員,很貼心的設計!柚子蜜雞翼這個雞翼很有驚喜,雞翼的皮好香脆,和清甜的柚子蜜超級夾!雞肉仍保持嫩滑!我覺得是必點!鐵板餐紐西蘭牛柳這裡的鐵板餐都幾出名,旁邊幾枱客人都有點,我們就試試紐西蘭牛柳!6成熟配黑椒汁!黑椒汁好惹味,肉質不會韌,很嫩很稔,很久沒有吃熱辣辣的鐵板餐,特別有舊式情懷!加$20可轉龍蝦湯!都可以一試!羊腩煲不得不說這個羊腩煲的汁做得好好,帶點甜,沒有味精,惹味!羊肉炆得好入味好稔,沒有羊羶味!一邊有火爐加熱,冬天吃一流,枝竹好入味!這個還會配飯和生菜!聽老闆說這個羊腩煲好多人外賣回家的!細佬點了雪糕紅豆冰,我忍不住喝了兩口,原來是這麼大杯的,完全是一個甜品,可以等雲尼拿雪糕慢慢溶化在紅豆冰中,紅豆已起沙,甜甜的,不錯啊!茉莉花茶我比較想喝熱的,想不到會有各式花茶!

柚子蜜雞翼

鐵板餐紐西蘭牛柳

加$20可轉龍蝦湯!都可以一試!

羊腩煲

聽老闆說這個羊腩煲好多人外賣回家的!

茉莉花茶

我比較想喝熱的,想不到會有各式花茶!
2017-12-08
$150 (Dinner)
  • 柚子蜜雞翼
2017-12-12 102 views
星期日上午過海飲茶,飲完冇野做唯有坐叮叮周圍走。黎到顯理附近,3點3又肚餓,呢邊都有好多餐廳,巧合下黎到隆記!一入門口已經見到餐廳準備好迎接聖誕!餐廳分兩邊,我比較毒,自己走左入最埋邊既角落坐。餐廳都算寬敞,尤其牆身既鏡面設計,令空間感大增下午茶都不外乎粉麵熱狗同多士,但俾我發現左有個特色多士,先點一份吧!!!而餐廳都比較現代化,可以按鐘叫人黎落單,面對like fb page仲有 discount,雖然唔多但好過冇!餐具都放哂入台入邊,既方便又慳位!等野食期間仲留意到餐廳用電解還原水!貴野呢!!餐廳仲自己買機黎確保水源水質,睇黎係一間標榜健康同對食物質素有要求既餐廳好少見到普通餐廳會做得咁認真。見係靚野緊係要飲多兩杯! 但飲落味道上同一般水無太大分別,但佢比一般水更加冇味有時候飲水都可能飲到少少水既甜味,唔通電解還原水真係去哂所有雜質,令到d水pure到咩味都冇哂!?呢份多士連飲品都係5分鐘左右就到我台,即叫即整仲新鮮熱辣!奶茶紅豆非常誇張,大杯之餘超多紅豆,絕對唔係成杯冰俾你!紅豆夠腍夠甜夠哂粉,飲落有紅豆既香又有茶味既濃,成杯紅豆紅茶咁,超正!蔥花黃金炒蛋扒多士! 好少見餐廳用蔥
星期日上午過海飲茶,飲完冇野做唯有坐叮叮周圍走。

一入門口已經見到餐廳準備好迎接聖誕!
餐廳分兩邊,我比較毒,自己走左入最埋邊既角落坐。
餐廳都算寬敞,尤其牆身既鏡面設計,令空間感大增

餐具都放哂入台入邊,既方便又慳位!

等野食期間仲留意到餐廳用電解還原水!貴野呢!!

好少見到普通餐廳會做得咁認真。

呢份多士連飲品都係5分鐘左右就到我台,即叫即整仲新鮮熱辣!
奶茶紅豆非常誇張,大杯之餘超多紅豆,絕對唔係成杯冰俾你!

蔥花黃金炒蛋扒多士! 好少見餐廳用蔥花炒蛋再配多士,第一次見!
炒蛋加左咸蛋黃碎去炒,食落有種住家菜既感覺,蛋香濃,加埋咸蛋黃仲有少少咸香

多士更有趣,可以揀普通白麵包或雞蛋麵包,咁大個第一次試雞蛋麵包烘既多士!
脆口之餘猜微甜,幾好食,兩樣夾埋一齊食都好夾!!
因為實在唔夠喉,叫多左一份手打漢堡!

10分鐘左右就黎到
一上台,見到隻蛋我已經急不及待,流心蛋我最愛!!!!

薯角份量都唔少,而且外脆內軟,口感同m記既一樣,味道上餐廳既好d!薯仔味更濃

蛋黃我諗左好耐要點食........又唔想一啖食哂個蛋黃,都想試下蛋汁加入burger會有咩效果。
最後決定將佢吉穿!! 均勻塗落宧包度就好了

對半切開可以見到好juicy,入邊有青瓜絲,西生菜都蕃茄,應該都係自家調配既沙律醬

食落超juicy! 味道好fresh好健康,食落冇一般既burger咁油膩同飽肚感
漢堡夠紮實唔易鬆散,鹽同胡椒比例岩岩好,食落味道道均勻又香軟
高質burger!!!!

食呢個burger既同時我諗起時新~一直話去食但咁耐都未抽到時間去食
到依家佢停業了,都未有機會試到本土既手打漢堡
作為香港人,應該係一種遺憾,如果時新唔再開業,又一種本土食物消失了
消失左或者可能會再出現,但我仲未試過最原始既味道呀!!
2017-12-10 65 views
呢間餐廳個老闆比較有心去做, 野食見到係好用心去研究同創新,野食比較多原化D, 同普通茶餐廳D 菜有D唔同.用水好似都係特別好.本人喜歡食蛋, 但今次個蛋唔係最主要, 蛋都好食, 但可以更滑,反而包整得好好, 佢係外皮有小小脆, 但係又好軟, 口感非常好,好似一層薄薄既焦糖FEEL. 所以個包做得比較出色野飲係咁樣杯同飲品分開上, 我覺得唔錯, 可以自己中意落幾多就幾多, 又唔會出現多冰,搞到飲品少既問題!牛排有得選佢上汁定我上, 我選左佢幫我上汁, 呢到就出左小小問題, 就係汁落得唔夠均勻,可以見到圖左邊係完全無汁, 所以會比較難去食用, 同埋會好易焦, 搞到左邊d野其實唔太食得, 如果汁倒埋左邊就更好, 牛扒本身好食既, 大約7成, 味道比較濃厚, 口感唔會話太硬基本上係岩岩好價錢都唔貴, 主係要倒汁個到注意小小就好.呢到既辣椒油幾好味, 聽講係自制, 咁入面有d 小小地既腸配埋黎食, 我覺得幾香,我加左d落牛扒到食,都相當唔錯~

好似一層薄薄既焦糖FEEL. 所以個包做得比較出色

又唔會出現多冰,搞到飲品少既問題!
價錢都唔貴, 主係要倒汁個到注意小小就好.

我加左d落牛扒到食,都相當唔錯~
2017-12-10
2017-12-08 143 views
近來工作太忙,已經一段時間沒有好好更新我的網誌,更加沒時間好好享受一份晚餐。今天提早離開公司,走到北角接男朋友下班。與他好好共進晚餐。我選擇了位於和富道的隆記茶室。非常務實的名子,但又配上了華麗復古的裝潢。餐廳最近推出了秋冬限定的支竹羊腩煲和明爐銀頭,都很適合冷冷的天吃。而且晚上的燈光很舒服,餐廳氣氛讓人放鬆。放置的東西都有舊士多的感覺。玻璃樽內的糖果,梳化和枕頭、掛鐘…彷彿回到自己爸爸媽媽的年代。在吃羊腩煲前先來一客湯。酥皮湯。完美無瑕的酥皮湯,完勝地代表了冰室茶室的酥皮湯。湯底層是一碗熱騰騰的龍蝦湯。龍蝦湯濃厚的蝦味,再加上一點點的蔬菜。太棒了。支竹羊腩煲總是出現在冷冰冰的天。濃烈的羊腩味滾著一顆顆大細相約的白蘿蔔。白蘿蔔的維他命C含量很高,是梨和蘋果的十倍,=可刺激胃腸蠕動,保持排便通暢。常吃白蘿蔔也有一定的美容效果。白蘿蔔絕對是人間美食。套餐是加配生菜白飯的。不需另外加錢,非常抵食。最後我連湯也不放過........嘿嘿今晚真是很豐富了。隆記一定要點的當然是牛扒。這裡除了招牌龍蝦湯外就是大件夾高質的牛扒。叫了不要太熟,切開剛剛好還有點紅。溫度控制有水準! 雖然牛扒肉不夠嫩口,但
今天提早離開公司,走到北角接男朋友下班。與他好好共進晚餐。

湯底層是一碗熱騰騰的龍蝦湯。
龍蝦湯濃厚的蝦味,再加上一點點的蔬菜。太棒了。
支竹羊腩煲

常吃白蘿蔔也有一定的美容效果。白蘿蔔絕對是人間美食。

套餐是加配生菜白飯的。不需另外加錢,非常抵食。
最後我連湯也不放過........嘿嘿
西冷牛扒

今晚真是很豐富了。隆記一定要點的當然是牛扒。
溫度控制有水準!

西冷牛扒

雖然牛扒肉不夠嫩口,但黑椒汁補救。黑椒汁帶點點胡椒味,還可以看到大大粒的黑椒。
汁調得很出色。

總括而言,隆記茶室除了是吃氣氛的食物也非同凡響。
店員服務也很周到。
2017-11-10
$250 (Dinner)
支竹羊腩煲
西冷牛扒
北角和富中心一帶,是港島區的大型老牌屋苑之一,也是傳統的中產區。藏在屋苑中的和富道,彷如屋苑內的食街,這些平日以服務街坊為主的食肆,其實隱藏了不少性價比高的食肆。這次來到和富道的隆記茶室, 茶廳標榜以還元水 (偏向鹼性的水)奉客和處理食材,進一步提升食物的鮮味和健康水平。正因如此,這裡的炒什菜和番茄芝麻汁沙律,味道特別鮮甜,值得一試!主食方面,我們點了最強什扒,一個包括雞,牛,豬扒的鐵板餐包,再配上鮮味的蕃茄,最適合喜愛食肉的朋友!另一個是酥金寶配烏冬,是一味以焗麵包盛載龍蝦湯的菜,造型有特色,味道也出奇地夾,甚有特色!飲品方面,我們分點了原味奶茶紅豆冰和玻璃茶,冷熱俱備,為美味的一餐劃上句號!

炒什菜

蕃茄芝麻汁沙律

最強什扒

酥金保配烏冬

玻璃茶 - 洛神花
還元水
2017-12-07
TakeAway
$171 (Dinner)
炒什菜
蕃茄芝麻汁沙律
最強什扒
酥金保配烏冬
玻璃茶 - 洛神花
還元水
2017-12-06 66 views
今次介紹一間位於北角既餐廳!因為今日行經北角,但因少黎北角,所以根本唔知邊間餐廳好食。所以今次係openrice搵到哩間店鋪見評分幾好,就特意走去一試水溫!一入到餐廳,人不多,地方清潔,坐得幾舒服。下午茶睇到有肉醬熱狗果斷決定,好多餐廳都得食,上一次食到都已經唔記得係邊度lu。可能我係肉醬迷,真係覺得好好食,比想象中更加好!上網睇圖,見到奶茶紅豆冰,個杯好特別,唔係一般用既杯,所以叫黎試試奶茶亦不過不失,不過紅豆就差d d,感覺煮得未夠熟,唔夠稔。用哩個杯因為杯口夠大,用匙食紅豆時好方便有心思!下次如果又經過北角,一定會再黎試多次
今次介紹一間位於北角既餐廳!
因為今日行經北角,但因少黎北角,所以根本唔知邊間餐廳好食。
所以今次係openrice搵到哩間店鋪

見評分幾好,就特意走去一試水溫!

一入到餐廳,人不多,地方清潔,坐得幾舒服。
下午茶睇到有肉醬熱狗
,比想象中更加好!

用哩個杯因為杯口夠大,用匙食紅豆時好方便
有心思!

下次如果又經過北角,一定會再黎試多次
肉醬熱狗
2017-12-06
$50 (Tea)
肉醬熱狗
今日同媽咪喺北角附近有事做,做完嘢之後,心諗難得過咗海,就不如行下港島區。喺北角往炮台山方向直行,途經不少懷舊小店。以前媽媽在這裏上班的,都勾起她不少的回憶。行下行下,就走到和富道,看見兩個外國人走進了這間隆記茶室。媽媽心想與其等陣都要搵地方吃晚飯,就不如跟他們一起進去,一探究竟,試一下是什麼吸引外國人也進去的?這家茶室充滿中國氣息,牆上面的裝飾和餐牌都是極具中國特色的窗花圖案。一打開餐牌,就見到招牌的酥皮龍蝦湯,已經被它吸引着。就決定一定要叫。這裏有不少晚市鐵板套餐。我媽媽很喜歡踞扒。所以就點了一個紐西蘭牛柳,再加$20轉酥皮龍蝦湯,一次過滿足我們兩個的願望。不得不提這裏有一些營養健康餐。所以另一個主食,我們就選了忌廉雜菌燴意粉。小食就點了新出的金柚子雞中翼。酥皮龍蝦湯 (跟餐加$20)酥皮焗得金黃色的,熱辣辣。望落已經食指大動。酥皮焗得很香脆,仍然食到一層層的感覺。龍蝦湯味道濃郁,有龍蝦湯的鮮甜味,加上香滑忌廉,很香濃。把酥皮浸落湯汁裡,吸收龍蝦湯底的濃郁滋味。紐西蘭牛柳$128這個我們選了七成熟。它的醬汁可以選蒜蓉,黑椒或者洋蔥汁。我們就選了蒜蓉的。店員很貼心,會在上枱前詢問我們

酥皮龍蝦湯 (跟餐加$20)
酥皮龍蝦湯

龍蝦湯味道濃郁,有龍蝦湯的鮮甜味,加上香滑忌廉,很香濃。
把酥皮浸落湯汁裡,吸收龍蝦湯底的濃郁滋味。

紐西蘭牛柳$128
紐西蘭牛柳

這個我們選了七成熟。它的醬汁可以選蒜蓉,黑椒或者洋蔥汁。我們就選了蒜蓉的。店員很貼心,會在上枱前詢問我們想自己把醬汁淋上面,還是他先在廚房幫我們淋上。

我和媽媽免得醬汁彈到一身都是,所以先叫他們淋上蒜蓉汁。

牛扒有很香的牛油香味,雖然我們感覺它已經有八九成熟,但是牛扒不會太韌或者鞋,仍然好淋身,的確是牛肉最嫩的部份。另外它肥膏不多,所以真的啖啖肉,加上蒜蓉汁,非常惹味。

旁邊的薯角很香脆,沾上蒜蓉汁,味道很夾。很少鐵板餐會有原個番茄,它這個番茄輕輕燒過,把番茄汁鎖在裏面,把它切開好juicy,爽甜。

金柚子雞中翼 $42
金柚子雞中翼

一碟有五隻,雞翼上面鋪滿柚子醬汁。雞翼焗得香脆,外皮很脆身,很香口。它的感覺像韓國柚子雞翼,酸酸甜甜的。
最欣賞就是它的醬汁很足夠,每一啖都充滿柚子的清香味。

忌廉雜菌燴意粉$57
忌廉雜菌燴意粉

這個意粉用了很多雜菇,有香菇,蘑菇,草菇,更有一些紅椒絲,整個感覺很健康。
雖然它混合了忌廉汁,但感覺不太厚身,淡淡的忌廉清香味,感覺亦都不會油膩,仍然很清新。意粉亦都很爽口,份量都足夠。

雪糕紅豆冰 (餐飲加$15)
雪糕紅豆冰

套餐餐飲可以半價換購雪糕紅豆冰,只是加$15 。紅豆冰真是大讚!份量很足,上面那球雲呢拿雪糕很香滑!雲呢拿味非常重,與那些大牌子有得比較。

紅豆冰的甜度也調得剛剛好,充滿奶香味和紅豆香。紅豆亦都夠淋,一口咄落去,好滿足。

最後二人買單只不過是$277,能夠食到牛扒同酥皮湯,感覺很抵食!在港島區的茶室來說,價錢都算公道。
2017-11-23
$130 (Dinner)
酥皮龍蝦湯
紐西蘭牛柳
金柚子雞中翼
忌廉雜菌燴意粉
2K
2017-11-29 61 views
今日約左老朋友放工聚一聚食個飯,朋友係北角放工,咁就係附近搵食啦。首先嗌個鐵板餐 紐西蘭牛柳 揀左黑椒汁 $128夠熱勁大煙 5成熟既牛柳一啲都唔軔 夠哂juicy送餐包﹑餐湯﹑仲有野飲,我加左$20轉酥皮龍蝦湯好耐無飲過酥皮湯,酥皮浸湯食果然一流,入面仲有啲龍蝦肉。阿華田紅豆冰 好創新既飲品 我覺得幾過癮 好大杯飲唔哂隆記手打漢堡 $55就咁睇以為會好乾 但食落又唔係 因為有肉汁同蛋汁 旁邊仲有我最鐘意既薯角鰻魚炒飯炒飯一上枱就聞到好香,旁邊既炒蛋好滑 撈埋炒飯食好正!好容易就食哂成碟!黑牛上既朱古力雪糕入面仲有朱古力碎,勁鐘意!
首先嗌個鐵板餐 紐西蘭牛柳 揀左黑椒汁 $128
夠熱勁大煙 5成熟既牛柳一啲都唔軔 夠哂juicy
送餐包﹑餐湯﹑仲有野飲,我加左$20轉酥皮龍蝦湯
好耐無飲過酥皮湯,酥皮浸湯食果然一流,入面仲有啲龍蝦肉。
阿華田紅豆冰 好創新既飲品 我覺得幾過癮 好大杯飲唔哂
隆記手打漢堡 $55
鰻魚炒飯
黑牛上既朱古力雪糕入面仲有朱古力碎,勁鐘意!
2017-11-27 84 views
是日之午餐行去炮台山方向食嘢係揀間茶餐廳食既睇圖見呢間好似唔錯人地評語都OK所以同個朋友去食裝飾都幾靚去到唔駛等位 不過我LUNCH時間多數都唔駛等位因為我係食十二點既我就點咗個牛脷龍脷柳焗飯食朋友就揀咗個常餐食朋友話個常餐都幾好食我見個多士整得都幾靚個焗飯等咗陣都黎埋啦佢個炒飯底好有水準炒飯炒得幾靚芝士都焗得唔錯 係個白汁比較多個魚就普通啦 冇乜大驚喜既牛脷唔靭既 只係冇乜味係個炒飯底好出色 個炒飯好好食餐茶叫咗熱檸茶最後就賣單走人朋友話幾好食而我都覺得唔錯個炒飯非常好
是日之午餐

朋友話幾好食
而我都覺得唔錯
個炒飯非常好
2017-11-27
$49 (Lunch)
嚐餐叉燒湯意米粉
忌廉汁焗雙脷飯
2017-11-24 272 views
茶記你可能食得多,咁冰室你有幾可會去食呢?今日夜晚學完日文,就同朋友去咗隆記茶室,茶室我相信就係茶記同埋冰室嘅合體啦。一入到黎已經覺得佢嘅裝潢好別樹一格,有懷舊味道,五光十色嘅玻璃雕琢出不規則的圖形,透出淡淡的黃光,有一種親切的感覺。其牆身再用上宮殿式花紋設計作點綴,有令人置身於老一輩的情懷。一嚟到見到佢本餐單好厚,大部份以西餐為主,但我深深被它的鐵板餐吸引。於是就叫咗個全世界最強嘅雜扒,哈哈,個名已經好嚇人了。之後仲叫咗個酥皮瑤柱龍蝦湯農夫包配烏冬,因為個餐牌影得佢好靚。另外仲叫咗個原創爆漿蕃茄芝麻汁沙律,同玻璃茶同呢度出名既奶茶紅豆冰。好快奶茶紅豆冰就喺我面前,杯嘅形狀好似實驗室裏面嘅燒杯,底層佈滿了豐厚嘅紅豆蓉,搬上香滑嘅奶茶,奶味不算太重,茶味甘甜互相輝影,大口大口的喝,肺腑全都涼透了。其後嚟咗個原創爆漿番茄芝麻汁沙律,最令我感到新奇嘅係蕃茄竟然係熱的,據說番茄加溫後,會令其茄紅素更易被吸,師傅可能有這方面的常識,這樣才能令營養更易被客人吸取,不會被浪費。芝麻汁酸酸甜甜的,很對胃口。最期待的鐵板終於來了,我急忙預備相機,捕捉友人把黑椒汁倒在鐵板時踏出的吱吱渣渣聲音。鐵板上什麼都

最期待的鐵板終於來了,我急忙預備相機,捕捉友人把黑椒汁倒在鐵板時踏出的吱吱渣渣聲音。鐵板上什麼都有,半熟太陽蛋、西蘭花、蕃茄和香腸等整整齊齊的排列在我前面,令我十分開胃。我急不及待把太陽蛋吞掉!把香腸切片
,嘗得出全部也是新鮮的食材,待鐵板加熱後才放上去的。蔬菜伴上黑椒汁,爽口至極。

最後說說農夫包,我還記得在旺角市政大樓上有一間專做咖喱農夫包的餐廳,當時他的農夫包是非常硬的,而且入口困難。但這裏的農夫包很大分別,軟綿綿的麵包,配上濃郁香噴噴的龍蝦湯在内,開一個小小的口,再把湯羹放進去,可以大口大口的喝,另外加上烏冬,也是一個不失為豐富的晚餐。烏冬白滑,爽口彈牙,加上少許蔥花,令口味添上色彩。

2017-11-20
$150 (Dinner)
  • 奶茶紅豆冰
前排行開北角,見到城市花園附近好多茶餐廳,就係果頭落腳食dinner。望望餐牌價錢公道,野食都幾大份,最後決定要一個漢堡餐、一個鐵板餐、一盤雞翼、一份多士炒蛋同兩杯飲品。首先到嘅係隆記手打漢堡,見到佢冠左自己餐廳名應該係招牌菜之一。麵包鬆軟,漢堡厚肉多汁、肉質軟而不散,加上炸到外脆內軟嘅黃金薯角,美味昇華!未食完漢堡,紐西蘭牛肉鐵板餐配酥皮龍蝦湯已經到左,非常快手!大愛柚子嘅我當然要叫佢嘅人氣小食-金柚衣雞中翼!鐵板餐嘅跟餐餐湯轉成人氣蘇皮龍蝦湯。見仲食得落就順便叫埋茶記一定要試嘅炒蛋多士,特別係呢個蔥花黃金炒蛋扒多士。食左三個餐飽到捧住個肚走!p.s.見到隔離飯香,下次經過試埋個地上最強番茄焗豬扒飯先🍅!

凍奶茶&原味奶茶紅豆冰

隆記手打漢堡

紐西蘭牛柳鐵板餐

大愛柚子嘅我當然要叫佢嘅人氣小食-金柚衣雞中翼!
金柚衣雞中翼

鐵板餐嘅跟餐餐湯轉成人氣蘇皮龍蝦湯。
蘇皮龍蝦湯

蔥花黃金炒蛋扒多士

食左三個餐飽到捧住個肚走!
2017-11-10
金柚衣雞中翼
蘇皮龍蝦湯
蔥花黃金炒蛋扒多士
2017-11-22 121 views
最愛去一 d懷舊冰室食飯, 但呢間冰室比較 Fusion d. 難得2pair人都得閒, 可以約埋一齊食飯喇。 有 d特別係佢地嘅提供嘅飲用水係由日本嘅三和電解還原水, 令每位食客都食得開心, 飲得放心。 好細心喔。 我自己就叫咗龍蝦汁蝦球伊麵 + 勞氣沙冰。 爽口蝦球大大粒, 伊麵吸收曬啲龍蝦汁更加 惹味。 勞氣沙冰係朱古力沙冰上面再加個朱古力雪糕, 我話係邪惡沙冰多 d, 朱古力味濃厚, 大大杯真係飲唔哂。 老公要咗鐵板紐西蘭牛柳, 5成熟外脆內嫩, 牛肉味濃吸收哂 d 蒜蓉汁更加好味, 鐵板上熱辣辣, 配上香脆炸薯條同去咗皮嘅番茄就係傳統鐵板餐喇, 跟餐仲有餐湯同餐包。 飲品就簡單嘅雜果冰, 好有小時冰室嘅味道。 朋友地就叫咗龍蝦湯鮑魚絲通粉餐,餐內包咗黑松露炒蛋+多士。 份量好大, 原來呢個餐中午到夜晚都有嘅。 原味奶茶紅豆冰,我都試咗一淡, 奶茶都香滑, 唔係好甜(呢個我鐘意), 而且紅豆冰都好多好大粒, 值得推介。另外就係 酥金寶配烏冬, 大大個酥皮包內原來滿滿嘅龍蝦湯, 仲有好似天婦羅嘅蝦碌。飲品係好好聽嘅清新小姐, 其實係雙檸soda, 但提提你呢個

勞氣沙冰
鐵板紐西蘭牛柳
龍蝦湯鮑魚絲通粉餐
原味奶茶紅豆冰
另外就係 酥金寶配烏冬, 大大個酥皮包內原來滿滿嘅龍蝦湯, 仲有好似天婦羅嘅蝦碌。飲品係好好聽嘅清新小姐, 其實係雙檸soda, 但提提你呢個有糖漿嘅, 如果唔飲太甜嘅記得叫小甜呀。
酥金寶配烏冬
清新小姐
不論係食物同飲品嘅份量都幾大, 但價錢又合埋街坊價, 都值得再試。
雜果冰
雜果冰
  • 勞氣沙冰
  • 奶茶紅豆冰
2017-11-22 66 views
呢一餐食咗兩款同為蝦嘅餸菜。先來龍蝦汁蝦球伊麵,蝦球尚算大粒,爽脆唔霉,龍蝦汁帶甜無苦味,但係就唔太夠汁撈伊麵!伊麵就向來都好食,煮得都啱啱好唔會煮爛晒。然後叫咗個酥金寶,意指將龍蝦汁放入法包,然後鋪上酥皮,附上烏冬蝦球點汁食。今次嘅蝦球稍稍炸過嚟,所以已經調咗味,帶有咸香;龍蝦汁入面有瑤柱同鮑魚絲,汁嘅份量啱啱好,撈晒烏冬同法包就一滴不漏,唔會食到污糟邋遢。我個人鍾意用法包同酥皮點龍蝦汁嚟食多啲!酥皮焗到好金黃,唔會好厚又唔會粉,法包都好鬆軟,所以點龍蝦汁可以索晒啲汁!不過呢個餐要等二十分鐘,所以建議同朋友share嚟食會開心啲,唔駛你食完我都未有得食。最令我surprised嘅係個飲品,初時以為呢啲新式茶餐廳搞gimmick嘢多,飲品就得個睇字,但係個奶茶紅豆冰好出色,茶味好濃,紅豆粒粒分明有咬口。阿華田紅豆冰都好飲,同奶茶紅豆冰唔同嘅係,阿華田紅豆冰以沙冰狀呈上,阿華田同紅豆味尚算平均,唔會搶咗各自味道,沙冰就算溶雪味道都無變淡。重點係兩杯飲品都好大杯,一分錢一分貨,無整色整水。作為一間新式茶室,我覺得佢做得唔錯,食緊途中都見到不停有客人堂食或外賣,不過和富果然係一個清靜地,呢度

作為一間新式茶室,我覺得佢做得唔錯,食緊途中都見到不停有客人堂食或外賣,不過和富果然係一個清靜地,呢度環境有格調有裝潢,大家食嘢都細細聲講嘢,所以都食得舒服。
2017-11-21
2017-11-22 109 views
同朋友去開北角做完野,諗住求奇搵間茶餐廳食個晚餐,見到依間茶餐廳食d野都幾特別,就去試下,揭開餐牌都幾多野想食龍蝦汁蝦球意粉,蝦球彈牙,龍蝦汁都幾濃鐵板牛柳,嗌7成熟咬落去都好軟,有返咁上下質素餐加$20可以轉酥皮龍蝦湯,幾中意個湯,配酥皮真係好好味柚子雞翼,酸酸甜甜幾開胃,雞翼好大隻,不過今日煎得就未夠熟晒,美中不足尼到茶餐廳,點都要食返個奄列,火腿奄列入面仲有d蛋汁咁好味依到既水幾特別,標榜健康紅豆奶茶大大杯,茶同奶比例幾岩口味芝士焗西蘭花,幾爽口,芝士濃得尼唔怕太溜玫瑰花茶,壼茶飲沖晒可以可加熱水依間茶餐廳價格同連鎖味幾間咁上下,但係質素就好好多喇,款式特別又好味

龍蝦汁蝦球意粉,蝦球彈牙,龍蝦汁都幾濃

鐵板牛柳,嗌7成熟咬落去都好軟,有返咁上下質素

餐加$20可以轉酥皮龍蝦湯,幾中意個湯,配酥皮真係好好味

尼到茶餐廳,點都要食返個奄列,火腿奄列入面仲有d蛋汁咁好味

依到既水幾特別,標榜健康

紅豆奶茶大大杯,茶同奶比例幾岩口味

芝士焗西蘭花,幾爽口,芝士濃得尼唔怕太溜

玫瑰花茶,壼茶飲沖晒可以可加熱水
2017-11-17
$180 (Dinner)
2017-11-20 114 views
生日大日子,男朋友帶左我去呢度食呢間平價fusion菜!開頭睇個餐廳名,以為系普通茶餐廳,點知原來系高質餐廳!有心思,估你唔到啊!我地去到時好多人,好熱鬧啊!睇黎真係好受歡迎啊!無論裡面望出去定外面望入黎,都好有feel,好正啊!我地開始揀野食啦!我地揀左一個鐵板餐(甜餐包、龍蝦湯、法式香草烤羊架配秘製汁)、龍蝦汁蝦球伊麵、蒜蓉西蘭花、桂花雪梨玻璃茶同雪糕紅豆冰。甜餐包好鬆軟,好香!搽左牛油更香!兩個人分就岩岩好,如果唔係就會好飽嫁啦!龍蝦湯嘅龍蝦味好重,一黎到時已經聞到好重嘅龍蝦湯味,重點系已經隔著層酥皮啦!龍蝦肉都好多,用料好足!配埋酥皮一齊食,超有口感,好match啊!可見餐廳都好dum本啊!烤羊架配秘製汁嘅羊岩岩好熟,肉質好捻!我就麻麻地生野,呢個就剛剛好!秘製汁真係好好味,我地問過個度嘅負責人,佢地話大廚嘅秘製汁黎嫁,大廚都唔講佢地知!!真係好match啊!薯條整得剛剛好,好脆,點番茄醬一流啊!西蘭花同番茄可以做到清新口氣嘅作用,亦可以有開胃嘅作用!蝦球伊麵嘅分量真係唔係你想像到!好!多!啊!龍蝦汁好多,撈埋一齊終於唔使食dry撈麵啦!伊麵嘅麵質整得好爽口,好彈牙,即使撈左汁

無論裡面望出去定外面望入黎,都好有feel,好正啊!

法式香草烤羊架配秘製汁(送餐包)

法式香草烤羊架配秘製汁(轉酥皮龍蝦湯)

法式香草烤羊架配秘製汁

龍蝦汁蝦球伊麵

蝦球伊麵嘅分量真係唔係你想像到!好!多!啊!龍蝦汁好多,撈埋一齊終於唔使食dry撈麵啦!伊麵嘅麵質整得好爽口,好彈牙,即使撈左汁好耐,一啲都唔會捻!蝦肉好多,唔洗我講,就咁望相都知啦!最重要系,佢幫你撩埋啲蝦嘅腸出黎,男朋友好驚食呢啲蝦,但都贊不絕口!仲話啲蝦好爽口添啊!
蒜蓉西蘭花

西蘭花,好甜好甜好甜!唔係落左糖個種甜,系真系菜甜個仲!蒜蓉好多,好香,系我嘅最愛啊!蒜蓉西蘭花真係冇得輸!食落亦覺得唔係用好多油去炒,健康啲!
玻璃茶(桂花雪梨茶)

桂花雪梨茶好清潤,呢種天氣飲系非常好!用料非常多,雪梨味好出,桂花味亦能令成壺茶變得好清甜!翻到屋企都想整反壺黎飲啊!唔講唔知,佢用嘅水系日本三和電解還原水,有排毒功能,有助抗衰老。見到日本人咁年輕就知佢地飲嘅水系幾咁高要求啦!餐廳用呢種水去沖呢壺茶,可以加強功效啊!
雪糕紅豆冰

雪糕紅豆冰嘅雪糕系vanilla favor,我同男朋友都超中意食vanilla!另外佢系真係將大冰打成沙冰等雪糕溶左一齊飲,變左好香嘅雲尼拿沙冰味!再加埋紅豆原本嘅甜味,成杯飲品又香有甜,冰溶左,飲落又香又滑!好正啊!

佢地宜家仲做緊like fb優惠,我地一開頭冇留意到,冇like到,但就算唔要discount都值回票價啦!另外,個度嘅員工好樂意解答你嘅問題,亦好樂意去改善有咩不足,我覺得呢樣真係好好嘅態度!客人食得開心,員工做嘅開心,我想呢個系老闆最想見到嘅野啦!男朋友果然冇帶錯啊!反正都系附近返工,實會再黎試下其他野!
2017-11-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
Celebration
Birthday
法式香草烤羊架配秘製汁(送餐包)
法式香草烤羊架配秘製汁(轉酥皮龍蝦湯)
法式香草烤羊架配秘製汁
蒜蓉西蘭花
玻璃茶(桂花雪梨茶)