2024-08-26 419 views
聽咗個名好耐,但依家先嚟試到,都要排咗1陣隊,先入到去食😝我哋今日叫咗呢啲:- 沙薑雞飯- 椰子雞米線- 椒鹽粟米- 金磚豆腐沙薑雞飯,份量岩岩好,唔會太多飯食唔曬,沙薑汁好香,味道👅正,撈飯1流,雞🐓亦都滑溜,食落去啖啖肉👍我哋同姐姐講想要多啲汁,姐姐二話不說即刻幫佢加,服務好好👍👍👍然後就到我嘅椰子雞米線,雞🐓嘅份量好多,椰子味好重,嚟到飲咗幾啖湯👍米線份量剛剛好,雞🐓雖然浸住湯,但仍然好滑溜,好好食👍唔錯😋嚟小食喇,有椒鹽粟米同金磚豆腐,椒鹽粟米唔會太鹹,細細舊,可以1口放到入口食,開心🥰金磚豆腐嚟到熱辣辣,岩岩新鮮炸出黎,好好食,皮薄餡靚,1咬個皮已經溶化咗,真係會令你不停食😝正👍總結: 所有雞🐓嘅主食,份量岩岩好👍小食亦都非常出色,姐姐態度勁好,只要要求唔過份都會幫到手🥰以後應該會成日嚟幫襯✌️
聽咗個名好耐,但依家先嚟試到,都要排咗1陣隊,先入到去食😝

我哋今日叫咗呢啲:

- 沙薑雞飯
- 椰子雞米線
- 椒鹽粟米
- 金磚豆腐

2024-08-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 椒鹽粟米
平時都係去開灣仔果間分店,已經係回頭左超多次。今次嚟到觀塘試味道一樣係咁出色,無論係邊個湯底都係令人非常回味。———————————————🌟招牌花膠雞米粉 $68呢個招牌花膠雞米粉真係無得輸,花膠爽口彈牙,每一啖都感受到佢嘅質感。湯底係乳白色,非常鮮甜。雞肉都算嫩滑,不過偶然會有幾舊雞皮比較肥啲。今次我轉左做米粉試試,私心覺得都係米線更好食,推薦大家都係叫返米線🫣🌟胡椒豬肚雞米線 $60胡椒豬肚雞米線係另一個推介,胡椒味道濃郁但唔會太辣,配埋豬肚同嫩滑雞肉,成碗湯頭都好暖胃。米線夠煙韌,吸晒湯底嘅精華,食落非常滿足。🌟金磚豆腐 $42呢個金磚豆腐真係每次都必叫,外脆內軟,咬落去啲豆腐嫩滑無比,外層嘅椒鹽調味超香,令到成個豆腐好有層次感,一口接一口停唔到手。🌟凍檸檬薏米水 跟餐+$18呢個凍檸檬薏米水清爽解渴,跟餐加$18真係抵飲,尤其係食完啲濃味湯底,再嚟一杯清新嘅薏米水,真係好夾。🔸整體食評🔸雞駅真係值得推介,主要係性價比高,而且味道又出色。小食其實除左金磚豆腐,連黑松露薯條、糖心蛋等都係非常出色,回頭率絕對係100%。

———————————————
🌟招牌花膠雞米粉 $68

🌟胡椒豬肚雞米線 $60

🌟金磚豆腐 $42

🌟凍檸檬薏米水 跟餐+$18

🔸整體食評🔸
2024-08-20 587 views
觀塘駱駝漆大廈有好多好嘢食,仲有唔少舖頭keep住都要排隊,我哋今日去食嘅呢一間花膠雞米線就係其中一間長期排隊嘅米線餐廳!連星期六嘅下午茶時間都要排隊,真係好誇張!招牌花膠雞米線🐔 $68我今次就試咗佢哋嘅招牌花膠雞米線,花膠同埋雞既份量都好多,尤其是係花膠我嗰碗粥粥有五件!!佢哋嘅雞都好滑,而且唔會太多骨~米線嘅湯底都好好味,而且感覺上都唔會話好重味精,我差唔多飲晒請個湯啊~口水雞擔擔麵🍜 $52擔擔面嘅湯底可以揀唔同嘅辣度,擔擔麵嘅份量都幾多~悍匪雞翼(胡椒孜然)🐓$42佢哋嘅雞翼炸得好香脆,入面仲保留到雞肉肉汁,胡椒孜然味唔算太濃,整體嚟講都幾好食嘅~麻藥蛋🥚 $28呢個簡單啲嚟講就係麻油 配 流心蛋,價錢合理,鍾意食流心蛋嘅朋友可以試吓~

招牌花膠雞米線🐔 $68

口水雞擔擔麵🍜 $52
擔擔面嘅湯底可以揀唔同嘅辣度,擔擔麵嘅份量都幾多~

悍匪雞翼(胡椒孜然)🐓$42

麻藥蛋🥚 $28
1K
👧🏻😋👅🍽✨駱駝漆排隊店🔥 抵食抵排隊-🐓開業多時依然大排長龍, 平日夜晚都等左差唔多20分鐘, 大家排隊時都睇定食咩, 一入座就叫得, 出餐都好快🐓除左招牌花膠雞仲推出左期間限定小食, 返兜招牌之餘都有新鮮感-🍲花膠雞煲翅配飯 $98💯一大梳翅同大大塊花膠, 仲有嫩滑雞肉好足料; 個湯濃郁鮮甜, 送飯或就咁飲都好正-🍜口水雞擔擔麵 $52✨口水醬麻香十足, 辣味餘韻甘甜; 擔擔花生香好突出, 肉碎份量多又夠肥, 充滿每條鮮製上海麵-🥚 麻藥蛋 $28💯比食過既韓式麻藥蛋冇咁辣, 蛋黃橙紅流心香蛋味, 醬麻油好入味, 冇提供額外調味料都好足夠-🍹凍檸檬薏米水跟餐$18✨成杯雪左冇加冰更原汁原味, 薏米煲得腍加上檸檬清香好開胃清爽
👧🏻😋👅🍽✨

凍檸檬薏米水跟餐$18
2088 views
口水雞擔擔麵
2024-08-18 787 views
觀塘駱駝漆入面有兩間出名既花膠雞,年幾前食咗樓上嗰間,今次終於食埋另一間😎閒日夜晚時間嚟到都唔使點排隊,不過座位都係比較狹窄,要搭枱同埋身貼身咁樣😌▪️ 招牌花膠雞米線💲68第一次黎都係試招牌野先,同埋見隔籬左右基本上都係嗌呢款🤭呢碗有滑身花膠、雲耳、蟲草花,湯底有少少雞油,香而不膩,就算雞胸位肉質都大致嫩口,不過米線煮得頗為軟身🤔總括係呢間既雞湯好啲,樓上既就米線好啲,各有千秋😂🔎 整體評分(7/10)

▪️ 招牌花膠雞米線💲68
招牌花膠雞米線

🔎 整體評分(7/10)
2024-08-14 435 views
星期六同朋友行駱駝漆大廈行到一樓見到呢間花膠雞為主題既米線 星期六晚都排晒隊 應該唔錯 所以同朋友又排隊試下 呢到既米線真係好多口味 由濃雞湯、養生湯到擔擔麵湯底都有叫左大燒豚肉濃湯米線湯底係濃雞湯 米線好滑豚肉有預先醃過 炸埋好惹味另外叫左口水雞擔擔麵擔擔麵既味道幾特別 唔會太濃 仲飲到雞湯既味道用左上海麵 食落煙韌 仲好掛湯口水雞既雞件好滑 悍匪雞翼 (胡椒孜然)雞翼炸到熱辣辣 外皮好香脆 裡面既雞肉好嫩滑香草雞翼 (香草牛油)呢個牛油味係醬汁淋上面咸香味比較重 但都係咁惹味呢到可以跟餐配飲品 熱飲先係加$4 我地跟左凍檸檬梳打飲完即刻爽晒
星期六同朋友行駱駝漆大廈
行到一樓見到呢間花膠雞為主題既米線
星期六晚都排晒隊 應該唔錯
所以同朋友又排隊試下

呢到既米線真係好多口味
由濃雞湯、養生湯到擔擔麵湯底都有

叫左大燒豚肉濃湯米線
湯底係濃雞湯 米線好滑
豚肉有預先醃過 炸埋好惹味

另外叫左口水雞擔擔麵
擔擔麵既味道幾特別
唔會太濃 仲飲到雞湯既味道
用左上海麵 食落煙韌 仲好掛湯
口水雞既雞件好滑

悍匪雞翼 (胡椒孜然)
雞翼炸到熱辣辣
外皮好香脆 裡面既雞肉好嫩滑

香草雞翼 (香草牛油)
呢個牛油味係醬汁淋上面
咸香味比較重 但都係咁惹味

呢到可以跟餐配飲品
熱飲先係加$4
我地跟左凍檸檬梳打
飲完即刻爽晒
2024-08-12 584 views
平時成日都見到呢度排哂隊,今日早左收工見少啲人,即刻去排隊試吓🥃藥膳黃酒花膠雞米線+ 凍檸檬薏米水 $86湯底帶有酒香又唔會苦仲有雞湯味,加上紅棗,蟲草花,木耳等等。花膠有口感,雞肉夠滑,仲大大件。另外我將米線轉米粉,更加吸味🍜燒豚肉濃湯米線麻辣湯 + 凍檸檬梳打 $60湯底奶白色,完全睇唔出原來都幾辣🤣豬肉份量都好多,米線夠彈牙🥚麻藥蛋 $28蛋黃呈流心狀態,麻藥蛋帶點辣因為加入辣椒、蒜、蔥非常惹味,超級入味同開胃🤤🍗明太子釀雞翼 $20雞翼啖啖肉加上明太子有啲辣味更吸引,仲配有沙律醬店舖空間比較細,但上菜速度都好快,所以即使要排隊都唔會話要等好耐,性價比唔錯👍🏻平民價錢食到花膠

🥃藥膳黃酒花膠雞米線+ 凍檸檬薏米水 $86

🍜燒豚肉濃湯米線麻辣湯 + 凍檸檬梳打 $60

🥚麻藥蛋 $28

🍗明太子釀雞翼 $20
雞翼啖啖肉加上明太子有啲辣味更吸引,仲配有沙律醬

2024-08-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$97 (Dinner)
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
2024-08-12 833 views
跟朋友經開觀塘,知道很多大廈也有隱世美食,當然要去參觀一下,到大廈後發現一間米線店, 門外很多人排隊,看看餐牌見花膠雞湯,看來是很滋補的樣子,那當然要一試了招牌花膠雞米線 68元招牌菜豈可不叫呢,大大舊花膠,花膠厚實,雞件亦多,嫰滑可口,有雲耳及蟲草花作配料,而且湯底濃郁,必須喝光,配上米線,簡直一流麻藥雞拌麵 68元選了撈拌麵,有溫泉蛋及青瓜,拌麵很彈牙爽口,醬汁亦香濃入味,雞件與浸湯後的雞件味道亦別有一番風味燒豚肉配生菜(韓國辣椒醬) 58元豚肉燒過後有點香脆,但肉質不韌有咬口,可包生菜吃令油膩度大減,再沾韓式辣醬夠惹味雞駅花膠雞米線專門店觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室

招牌花膠雞米線 68元

麻藥雞拌麵 68元

燒豚肉配生菜(韓國辣椒醬) 58元

雞駅花膠雞米線專門店
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室

麻藥雞拌麵

燒豚肉配生菜(韓式辣椒醬)

$97 (Dinner)
麻藥雞拌麵
燒豚肉配生菜(韓式辣椒醬)
2024-08-11 415 views
聽朋友介紹話觀塘駱駝漆有一間雞湯米線好好食但要排長龍 專登搵一個平日晚上晏少少先去 點知去到一樣見到有長長嘅人龍😂 好彩流動都快 唔使等太耐就入到去.首先當然會點最signature的 *招牌花膠雞米線* $68雞湯偏向奶白色 比較濃厚 有淡淡雞油在面 不會油膩是個好飲的雞湯 雞的份量亦不少 還有兩大舊花膠 喜歡這裏的米線 質地較為爽口 跟雞湯很搭配椰子雞米線 $60 (+$10轉雞髀)椰子雞湯是我私心最愛 所以見到有呢個選擇就一定要試下 還加了$10轉雞髀🤤 椰子雞湯更奶白色 湯底見到椰子、雲耳、蟲草花等配料 很足料 飲落好舒服小食有幾款雞翼都吸引 但最後試了 *金磚豆腐* $42 粒粒炸到金黃色 上面有少少七味粉同黑芝麻 一咬落去入面超熱辣嘴😂 豆腐好滑 一口接一口咁食哂

椰子雞米線 $60 (+$10轉雞髀)

1910 views
Type of Meal
Dinner
  • 招牌花膠雞米線
  • 金磚豆腐
  • 椰子雞米線
2024-08-10 862 views
知道駱駝漆有2間好出名食雞米線!之前就淨係食過另一間,今次可以試埋另一間🤤好好彩晚飯時間咁岩唔洗排隊!【招牌花膠雞米線】$68雞湯味濃,亦都好清甜,飲落無乜味精!有3大舊花膠,口感煙靭!米線就唔會太淋,爽口!【胡椒豬肚雞米線】$60雞件都好嫩滑,豬肚十分酥脆爽口!胡椒豬肚湯鮮甜,胡椒味亦都好突出,好暖胃!👍🏻【泰泰雞翼】$42雞翼配泰式甜辣醬,雞翼都好香脆同好夠味!🤤Rating: 8/10

【招牌花膠雞米線】$68

【胡椒豬肚雞米線】$60

【泰泰雞翼】$42
雞翼配泰式甜辣醬,雞翼都好香脆同好夠味!
泰泰雞翼

🤤Rating: 8/10
2024-08-04 244 views
▫️招牌花膠雞米線($68)👉🏻花膠有5大塊!口感結實得嚟好有彈性,好有咬口😋雞嘅份量都幾多,雞肉超滑溜!👉🏻湯底雞味鮮甜濃郁,非常暖胃,似飲緊住家湯咁,飲完唔會頸渴🤭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️姖松茸竹笙花膠雞米線🍄($78)👉🏻花膠同雞同樣都係咁出色🥰呢個湯底吸盡姖松茸嘅精華,飲落非常之咁鮮!竹笙索滿湯底,食落爽口爆汁😳配料仲有唔同嘅菇同黑木耳🙆🏻‍♀️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 金磚豆腐($41)👉🏻即叫即炸上檯嗰陣超級熱辣辣!外表炸到金黃色,口感外脆內軟,拍得住平時喺酒樓食嘅質素😙⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:9/10.平圴消費:~$100
▫️招牌花膠雞米線($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️姖松茸竹笙花膠雞米線🍄($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 金磚豆腐($41)

——————
評分:9/10
平圴消費:~$100
2024-08-03 301 views
喜歡食米線的我,今日嚟到呢一間位於觀塘駱駝漆工廈入面嘅一間小店!!聽講呢度嘅花膠雞湯米線係非常之出名,今日就嚟試一試佢!湯底非常之濃郁,雞件亦都好滑,花膠嘅質素尚可!米線係有Q彈Q彈嘅感覺!整體嚟講呢一碗招牌花膠湯米線有85分!($68)另外見到期間限定有麻藥蛋($28),就叫咗一客嚟試吓。反而呢一個麻藥蛋就唔合格啦,淨係肉眼睇冇乜色水就知道唔入味,咬落去亦食唔到應有嘅醬油同麻油芝麻香。呢一個極其量只可以係叫做糖心蛋上撒上芝麻同蔥。主打嘅米線冇令我失望,一碗嘅價錢嚟講份量亦都好充足,性價比高,下次會再嚟試其他米線!

聽講呢度嘅花膠雞湯米線係非常之出名,今日就嚟試一試佢!

另外見到期間限定有麻藥蛋($28),就叫咗一客嚟試吓。

2024-08-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$96 (Tea)
2024-08-03 363 views
觀塘 駱駝漆 有間大排長龍 嘅米線檔「雞駅花膠雞米線專門店」食前食後 店舖外面條隊都連綿不絕~10分受歡迎,食完就知湯底真的10分鮮甜美味😋招牌雞米線 可以配搭 不同湯底濃雞、蕃茄、麻辣、胡椒配搭方面可以揀豬肚、藥膳、花膠煲翅⋯都係10分養生嘅選擇花膠雞煲翅米線$98雞湯真係10分清甜配上養生花膠煲翅雞件大概五至六件胡椒豬肚濃雞湯米線 $48夠辣嘅胡椒豬肚湯 相當暖胃加上小小朔味嘅腐皮不經不覺 就飲晒成碗湯蜜糖雞翼$42酥炸雞翼新鮮炸出嚟好酥脆甜甜蜜蜜嘅 蜜糖好配
觀塘 駱駝漆 有間大排長龍 嘅米線檔
「雞駅花膠雞米線專門店」
食前食後 店舖外面條隊都連綿不絕~
10分受歡迎,食完就知
湯底真的10分鮮甜美味😋

招牌雞米線
可以配搭 不同湯底
濃雞、蕃茄、麻辣、胡椒
配搭方面可以揀豬肚、藥膳、花膠煲翅⋯
都係10分養生嘅選擇

炸雞
新鮮炸出嚟好酥脆
甜甜蜜蜜嘅 蜜糖好配
2024-07-28 669 views
行完駱駝漆,原本準備離開去食個早飯,竟然見到出名排長龍既餐廳咁啱唔駛等位,於是即刻入坐叫左好多食物。胡椒豬肚雞米線先嚟朋友點既胡椒豬肚雞米線,試左啖湯同米線,個湯底好重胡椒味,好正而米線都好煙韌。心諗早知我都叫呢個啦花膠雞煲翅配飯然後到我點既花膠雞煲翅配飯。由於先試左啖胡椒豬肚雞米線,味濃已經蓋過左呢個湯底。雖然係咁,但花膠好厚實,雞亦好滑。翅都好實在。金磚豆腐主食之外,小食都好出色。金磚豆腐外脆內軟。真係食唔停口。蜜糖雞翼至於蜜糖雞翼,外皮都好香脆,蜜糖唔會太多太甜。

胡椒豬肚雞米線
而米線都好煙韌。心諗早知我都叫呢個啦

金磚豆腐

主食之外,小食都好出色。金磚豆腐外脆內軟。真係食唔停口。

蜜糖雞翼

至於蜜糖雞翼,外皮都好香脆,蜜糖唔會太多太甜。

• 金磚豆腐
  • 蜜糖雞翼
  • 胡椒豬肚雞米線
2024-07-23 762 views
🌸 招牌花膠雞米線奶白色的花膠湯底真的膠元滿滿,湯底清甜🍲雞肉份量算多,雞件size 也不小,肉質也很嫩💕🌸姫松茸竹笙花膠雞米線花膠湯底帶有濃濃的姫松茸味道!味道較普通花膠湯香濃,雞件份量同樣多,付錢轉了雞腿啖啖肉💕💕🌸黑松露/ 芝士薯條薯條幼身炸得金黃色,脆脆的不錯💕可選黑松露或者芝士味🍟除了花膠雞米線外,另外還有重口味一點的酸菜魚、水煮魚及水煮牛米線💁🏻‍♀️喜歡什麼口味都有選擇

🌸 招牌花膠雞米線

🌸姫松茸竹笙花膠雞米線

🌸黑松露/ 芝士薯條
薯條幼身炸得金黃色,脆脆的不錯💕可選黑松露或者芝士味🍟

2024-07-15
$100 (Dinner)