雪山冰廳🌋|長沙灣 抵食二人餐 好味燉湯|平時食多咗西餐,間唔中都會想食返中式嘅小菜。今次我哋今日長沙灣嘅雪山冰廳。佢哋呢度有得食一啲簡單嘅焗飯,咖喱飯亦都有小廚同埋海鮮可以選擇。今次我哋發覺左右講嘢人生都幾抵食抵食,只要$168 就包左兩個燉湯,兩杯嘢飲,白飯海鮮或者半隻雞,同埋有一款小炒。🐣霸王雞分量好多,醬汁都好惹味。雞肉好滑嫩,啖啖肉,雞味重。d雞皮好滑溜,脂肪都唔系話好多,建議可以2-3個人share。其實佢同海南雞系差唔多,但就系多左1d調味既醬汁,味道就會更加豐富🐮蜜椒野菌薯角牛仔骨煲小菜必食,有黑椒既香味同辣味,薯仔炸完再擺落個煲度,所以薯仔外表有少少微脆,內裡就好軟。薯仔上面已經沾滿上黑椒粒。牛仔骨分量都唔少,,肉質好軟嫩。整體調味都系好惹味,仲要甜甜地,好開胃,個人口味黎講,如果佢再甜d就會更好。但真系值得試下既!我本身都好中意食尼d 煲類小菜,熱辣辣甘。🦐花膠海鮮煮雜菜煲花膠都有3-4塊,都系煮得好軟,都入味。都有其他海鮮,例如,蝦,魷魚,魚肉等等。入面仲有好多例如菜心,白菜。仲有粉絲。個湯都好清甜,攞黎食湯飯都唔錯。熱辣辣,冬天食啱曬。🍹茶走紅豆冰奶茶好香滑,茶
雪山冰廳🌋
|長沙灣 抵食二人餐 好味燉湯|

🐣霸王雞

🐮蜜椒野菌薯角牛仔骨煲

🦐花膠海鮮煮雜菜煲

🍹茶走紅豆冰
奶茶好香滑,茶味同奶味既平衡好好,茶味好濃。整體甜度適中,紅豆都煮好好軟, 甜度都好好,真系值得推介~

🍹凍檸樂

另外今次尼個二人餐配既湯都好足料,有豬肉,雞腳,好鮮甜,真系幾好飲。

📍 雪山冰廳 (長沙灣)
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
2021-09-09 91 views
屬於深水埗一間老店茶餐廳既另一分店。餐透明度高,大大玻璃窗望到街景,地方大,座位多,上菜幾快。✨味道67分,服務68分,環境68分。.🔸砂煲蝦乾生啫芥蘭($88)砂煲咋咋聲咋左5分鐘,夠哂熱,夠哂穫氣,味道偏濃味,蝦乾好香,芥蘭嫩,完全唔老。.🔷滋潤燉湯二人套餐($168)🔸滋潤燉湯蟲草花燉赤肉,足料,大大隻雞腳,蟲草花。🔸招牌海南雞半隻鋪咗好多酸蘿蔔,海南雞多肉,未算好嫩。🔸火龍果咕嚕肉(+$10)咕嚕肉外皮脆,酸汁剛好,肉少少韌,配青紅椒,火龍果撈左汁之後分開擺埋一邊。🔸油飯(+$5)粒粒分明,乾濕剛好。🔸樽仔奶茶(+$15)🔸凍檸茶(+$9)
屬於深水埗一間老店茶餐廳既另一分店。
餐透明度高,大大玻璃窗望到街景,
地方大,座位多,上菜幾快。

✨味道67分,服務68分,環境68分。
🔸砂煲蝦乾生啫芥蘭($88)
砂煲咋咋聲咋左5分鐘,夠哂熱,夠哂穫氣,
味道偏濃味,蝦乾好香,芥蘭嫩,完全唔老。
🔷滋潤燉湯二人套餐($168)
🔸滋潤燉湯
蟲草花燉赤肉,足料,大大隻雞腳,蟲草花。
蟲草花燉赤肉燉湯

🔸招牌海南雞半隻
鋪咗好多酸蘿蔔,海南雞多肉,未算好嫩。
招牌海南雞半隻

🔸火龍果咕嚕肉(+$10)
咕嚕肉外皮脆,酸汁剛好,肉少少韌,配青紅椒,
火龍果撈左汁之後分開擺埋一邊。
火龍果咕嚕肉

🔸油飯(+$5)
粒粒分明,乾濕剛好。
油飯

🔸樽仔奶茶(+$15)
樽仔奶茶

🔸凍檸茶(+$9)
凍檸茶
2021-09-06
蟲草花燉赤肉燉湯
火龍果咕嚕肉
油飯
凍檸茶
好耐之前去過一次深水埗個間食佢個特餐同西多士,今次就去另一間分店試下啲晚市小炒,嗌左個滋潤燉湯二人套餐($168)加個小菜,套餐會包一條是日海上鮮或者海南雞/霸王雞半隻,一個季節小炒、2個燉湯同2個飯🤩🐽豉汁蒸倉魚條魚熟度岩岩好,魚肉都算滑,而且都好新鮮,一啲都唔腥,豉汁調味洽當,唔會太鹹,同行好友超愛食倉魚,都讚條魚好好味🤣🤣🐽花膠海鮮煮雜菜煲 (+$10)個煲份量超大,上面有好多唔同既海鮮,包括花膠、魷魚、蝦、魚塊同蟹柳,食雜菜煲,最鍾意食就係食佢啲粉絲🤤索哂啲湯,勁好送飯🐽蜜椒野菌薯仔牛仔骨煲 $78牛仔骨有少少韌,但好夠味,有啲黑椒係面,非常惹味,鹹鹹甜甜,薯仔同菇都好出色,薯仔唔會太淋,但外皮已經沾滿哂個汁,兩樣都好入味😋😋🐽花旗參玉竹煲雞腳個二人餐仲包2盅燉湯,個燉湯一啲都唔hea,飲到花旗參既甘味,每盅仲有一隻雞腳,熱辣辣,好正😆

🐽豉汁蒸倉魚

🐽花膠海鮮煮雜菜煲 (+$10)

🐽蜜椒野菌薯仔牛仔骨煲 $78

🐽花旗參玉竹煲雞腳
2021-09-03
$145 (Dinner)
  • 滋潤燉湯
2021-09-08 51 views
正正常常嘅茶餐廳。早餐叫咗個蛋牛治,佢喺𥚃面加咗蔥花,幾香口👍🏼 兩片麵包係冇烘嘅,啱晒我!鮮奶麥皮係無糖嘅👍🏼 杯凍鴛鴦就不過不失啦⋯⋯ 環境服務就係一般茶記囉,加埋合共$40。
鮮奶麥皮係無糖嘅👍🏼
杯凍鴛鴦就不過不失啦⋯⋯
環境服務就係一般茶記囉,加埋合共$40。
2021-09-06 2593 views
#雪山冰廳今次講嘅係位於長沙灣老字號 雪山冰廳💕環境方面好乾淨 店員方面好好人🤤🤤座位都有好多🤩🤩舖頭好光猛🤟🏻🤟🏻椒鹽豬扒飯炒底 $62💰(8.5/10)嘩🤤🤤🤤好吸引✨✨係好香嘅椒鹽味 豬扒係煎到外脆內軟🤩🤩仲要一啲都唔韌❤️份量仲要十足☺️每塊豬扒都有椒鹽嘅味道🤤🤤加埋炒飯 粒粒都金黃色💛好香 加埋椒鹽豬扒 味道一流🤤🤤🤤‼️‼️完全推介✨✨✨榛子醬西多士 $35💰 (8.5/10)嘩 好大塊牛油🧈🤫🤫西多士金黃色嘅 食落去外脆內軟😋😋仲食到麵包嘅軟硬度☺️☺️最驚喜嘅係入面啲榛子醬❤️本身以為會好甜🙈🙈 但係完全唔會 反而係仲香 仲夾🤩🤩真係好好味 好邪惡🤤🤤呢個係必點❣️❣️避風塘生炸髀 $58💰 (7/10)係真係即叫即炸‼️所以大家要俾啲耐性🤤🤤送到上枱 好大隻雞髀🍗係好香避開塘味 🤩🤩而雞髀上面放佐好多避風塘粉✨✨放入口咬個下 意外地覺得佢好似細個食媽咪麵嘅嗰包粉🤣🤣 好似食整媽咪雞髀🍗肉質但有少少乾同難咬🙈🙈可能小編叫得太多嘢 放凍佐少少先咁 下次即食先🤤🤤🤤經典芝蛋牛肉漢堡包 $35💰 (8.5/10)呢個不得了🤤送到上枱 真係好香好香牛肉味‼️牛肉好厚好Juicy💦💦仲要煎得啱啱好 一

#雪山冰廳

椒鹽豬扒飯炒底 $62💰(8.5/10)
椒鹽豬扒飯

榛子醬西多士 $35💰 (8.5/10)
榛子醬西多士

避風塘生炸髀 $58💰 (7/10)
避風塘生炸脾

經典芝蛋牛肉漢堡包 $35💰 (8.5/10)
呢個不得了🤤送到上枱 真係好香好香牛肉味‼️牛肉好厚好Juicy💦💦仲要煎得啱啱好 一啲都唔韌✨✨配埋流心蛋真係不得了💥💥加多佐一種口感🤤🤤加上麵包有少少烘過 加埋牛油好香❣️❣️有埋成塊芝士🧀係已經熱溶佐 完全做到香濃芝士味😋😋三層加埋一齊好Juicy🤩🤩加埋芝麻醬好好食❤️❤️完全性價比極高🤍🤍
經典芝蛋牛肉漢堡

波士頓龍蝦喇沙摻摻 $78💰 (8.5/10)
係有半隻龍蝦🦞仲要最驚訝嘅係佢有好多膏‼️‼️雖然唔係好大隻 但係呢個價錢係會滿足😋😋湯入面會見到有蝦鉗 肉質係偏實🤟🏻🤟🏻喇沙湯底好香 有好香椰香味❣️
摻摻係由米粉同油麵整成 所以食落去會有唔同嘅口感🤤令你食入口嘅時候可以滿足你所有嘅口感❣️❣️而且份量十足 掛湯力都好十足✨✨所以會一啖麵都會飲到好多湯😚😚再加埋有豆卜做配料 索晒啲汁真係𣎴得了‼️‼️佢係好好好入味 💜💜配料仲有魚蛋同魚片 同樣好有彈性☺️☺️好快就可以食晒成碗😘😘超級滿足🥰
波士頓龍蝦喇沙摻摻

港口味雜果賓 $58💰 (7/10)
呢杯野飲好有特色❣️有好多雜果菠蘿Jelly等等🤤有少少士多啤梨味😋😋飲落去甜甜地咁☺️
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

📍#巨B覓食深水埗 #巨B覓食長沙灣

雪山冰廳 (長沙灣)
⚜️長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
⏱星期一至日 0630-2300

椒鹽豬扒飯
避風塘生炸脾
經典芝蛋牛肉漢堡
波士頓龍蝦喇沙摻摻
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
大家自己斟酌!朋友見到網上推銷呢到嘅炸豬排飯炒底想黎試下就陪佢,試過下個飯好一般又冇鑊氣,點知原來已經算叫係比人食。我自己就叫左個XO醬海鮮烏冬,成碟都係花椒八角味,食頭幾啖都不大問題,越食越搞唔掂,食食下仲食到粒花椒八角,簡直冇辦法食到落去。最離譜係叫左碟腐乳通菜炒牛肉冇腐乳味都算,食食下有隻甲蟲係到,見到即刻想嘔呀救命,食左3分2先見到。本來叫左3樣食飯整體會比2/10分,只要係比人食嘅就有1分,另一分係比碟菜,依家見到隻甲蟲就不予置評,連分都唔需要比。唔多講,大家自己斟酌。
大家自己斟酌!

一班朋友難得聚一聚,本來只係諗住食個快餐傾下計,入咗呢間新式嘅茶餐廳,竟然有驚喜!🤩 個個見到菜單之後即刻變咗大食怪👻~ 坐位都算寬落,佢地嘅食物大份又抵食,性價比幾高!😎👍1. 🍔經典芝蛋牛肉漢堡包 ($35)漢堡包應該烘過,表面微脆,影完相都仲係熱嘅😎👍漢堡牛肉同平時嘅漢堡有啲唔同,有啲似調過味嘅中式牛肉餅味,煎得幾香,多了份鑊氣!😌 埋隻荷包蛋和芝士,正!😋2. 🐟老壇酸菜魚配寬粉 (土豪份量 - $158)一上枱大家"嘩"咗聲! 真係土豪份量,唔係講笑!😳😳 雖然小妹第一次喺餐廳食酸菜魚,呢個份量呢個價錢真係土豪size!😮😮😮 有好多塊切到薄薄嘅魚片肉質好嫩滑,仲要一條細骨都無!!!😍 簡直係怕拆骨朋友嘅恩物~😋 辣度剛剛好,又唔會太辣,鮮味無被蓋過~ 配料仲有酸菜、木耳、蓮藕等等,仲會另上一大碗寬粉,原來酸菜魚嗰盆底都仲有啲寬粉,好入味又Q彈,份量又多!😝 👍3. 🐟蒸沙巴龍躉 ($108)呢到竟然有蒸原條沙巴食,真係無諗過呢到都食到!😍 蒸嘅時間剛剛好,肉質好嫩滑,大家都話呢條魚食落好似去飲咁高質!😝😝👍餐廳每日都會有幾款時令海鮮俾大家選擇,餐廳告示版會每日更新,想食到靚

1. 🍔經典芝蛋牛肉漢堡包 ($35)

經典芝蛋牛肉漢堡包

2. 🐟老壇酸菜魚配寬粉 (土豪份量 - $158)

老壇酸菜魚配寬粉

3. 🐟蒸沙巴龍躉 ($108)

呢到竟然有蒸原條沙巴食,真係無諗過呢到都食到!😍 蒸嘅時間剛剛好,肉質好嫩滑,大家都話呢條魚食落好似去飲咁高質!😝😝👍餐廳每日都會有幾款時令海鮮俾大家選擇,餐廳告示版會每日更新,想食到靚海鮮就要快啲order,嗰日差啲就食唔到呢條沙巴😂😂
蒸沙巴龍躉

4. 🦐砂煲蝦乾生啫芥蘭🥬 ($78)

朋友們都勁中意呢個,大蝦乾、肉碎、芥蘭一齊炒,炒得非常香 ,好有鑊氣,蝦乾好大隻鹹鹹香香,芥蘭仲要無苦味😛,平時我最唔想食到苦味😂 呢個餸飯一流!😍👍
砂煲蝦乾生啫芥蘭

5. 🦞🦑🐟意式龍蝦湯飯 ($78)

一上枱見到龍蝦已經好開心!😜😜 龍蝦仲有好多膏,食得好滋味~😌 另外仲有青口、魷魚、魚塊,食落都幾新鮮,不過個湯底就比較淡,但呢個價錢咁足料,食料都抵!😂👍
意式龍蝦湯飯

6. 🐷椒鹽豬扒飯(炒底) ($65)

炒飯炒得幾上色,椒鹽豬扒好多件,但比較鹹,餸飯食剛剛好,相對地未算好吸引🙊😂
椒鹽豬扒飯(炒底)

7. 🍞榛子醬西多士 ($30)

西多士炸到剛剛好,西多士中間搽咗薄薄的一層榛子醬,食落榛子味唔係好出,要落翻好多糖漿平衡翻😂😂 如果榛子醬搽厚啲應該吸引啲~🙊

榛子醬西多士

8. 樽仔奶茶 (跟餐+$15)

茶味香濃,飲落幾香滑,又唔會好似平時啲加咗冰嘅奶茶被冰溝淡咗啲味~😎👍

2021-08-11
經典芝蛋牛肉漢堡包
老壇酸菜魚配寬粉
蒸沙巴龍躉
砂煲蝦乾生啫芥蘭
意式龍蝦湯飯
2021-08-17 89 views
4個人叫成枱餸 咩都想試搞到完全冇位置擺餸 要勁快食完碟再比下一碟上菜勁大食🤣每款小菜都有跟飯加錢有埋野飲/飲湯都可以🧡樽仔奶茶 味道剛好 唔會太甜🍔經典芝蛋牛肉漢堡隻味好家常味塊牛肉好有剁肉餅嘅質感係我唔鍾意嘅質感🤪不過芝士味都幾濃郁一般般啦我就…食漢堡我都係鍾意食返美式個啲🐟酸菜魚配寬粉如餐牌所說,$158這個份量真係好土豪條魚好滑身 辣得黎剛剛好呢個價錢真係好物超所值仲有木耳、蓮藕呢啲配料酸菜味道一般但成盆野嘅底都仲有寬粉 真係好誇張💚砂煲蝦煲生啫芥蘭整個晚餐我最愛就係佢好香 有啲肉碎一齊炒用黎拌飯好開胃啲蝦乾好大隻好鹹香菜嘅熟成程度好適中仲好青綠💚正!🐟蒸沙巴龍躉每日黑板都會有幾款新鮮魚揀呢個蒸魚水準係去飲個條魚一模一樣 雖然我唔係好鍾意食魚但我覺得抵讚 $108有飯🍚買埋蒸埋都真係差唔多🍚椒鹽豬扒飯(炒底)🍚意式龍蝦湯飯我覺得麻麻地嘅兩款飯椒鹽豬扒太鹹了 超越我所能接受嘅程度炒底冇乜炒底嘅感覺 啲飯唔夠乾湯飯嘅內容係吸睛嘅但個湯 冇乜味道食完啲料都唔太想食個飯了🤣💛榛子醬西多士個名好開心但榛子醬太少了實際上食唔到任何味道同埋炸得唔夠金黃所以真係好麻麻整體而言小菜類係高質價錢都
4個人叫成枱餸 咩都想試

如餐牌所說,
$158這個份量真係好土豪
條魚好滑身 辣得黎剛剛好
呢個價錢真係好物超所值
仲有木耳、蓮藕呢啲配料
酸菜味道一般

呢個蒸魚水準係去飲個條魚
一模一樣 雖然我唔係好鍾意食魚
但我覺得抵讚 $108
有飯🍚買埋蒸埋都真係差唔多

🍚椒鹽豬扒飯(炒底)
🍚意式龍蝦湯飯

所以真係好麻麻

整體而言小菜類係高質
價錢都好實惠
2021-08-16 112 views
之前見到呢間茶餐廳竟然有龍蝦,覺得好特別,所以bookmark左去食🍽佢menu都有好多選擇,除左茶餐廳嘅小菜碟頭飯外,仲有d特色野,好似龍蝦叻沙、酸菜魚等等🔆芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯$𝟡𝟠講左值得讚嘅先🤣外表吸引,非常多配菜,除左好大隻龍蝦,仲有魷魚、魚塊、蝦、菇菇同蟹柳。不過佢d汁勁水,同埋無味,除左龍蝦同蝦,其他配菜都係無味!🔆咸蛋黃雞中翼$𝟛𝟝呢個唔錯嘅,新鮮炸起,充滿咸蛋香整體都係失望😂一開頭被新穎菜式吸引,但可能小食基本野eg.雞髀、雞翼會表現得好d
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

🔆芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯$𝟡𝟠
咸蛋黃雞中翼

🔆咸蛋黃雞中翼$𝟛𝟝
呢個唔錯嘅,新鮮炸起,充滿咸蛋香

Type of Meal
Lunch
2021-08-15 68 views
今日又同朋友喺長沙灣覓食,發現呢冰廳幾特別🤣我地揀咗滋潤燉湯二人套餐 $168揀咗招牌海南雞半隻季節小菜:鮮草莓醬一口骨最鍾意嘅一道菜,一上菜嘅時候已經聞到好濃郁嘅士多啤梨味,一口骨搭配士多啤梨醬,少少酸多多甜😋😋😋配滋潤燉湯(兩盅)+白飯(兩碗)燉湯好足料好大碗,白飯實在太大碗了所以我哋淨係要一碗,唔浪費(其實係我唔鍾意食白飯)😂加配特飲港口味雜果賓治(每杯+$15)極力推薦,好飲而且好多雜果😋😋😋炸魚薯條$32炸魚好長身,份量好足夠。上湯香菇浸西蘭花$35除咗西蘭花之外,可以配搭其他菜,例如生菜、菜心。避風塘生炸髀$35呢個見其他foodie講係推介之選,於是決定一試,係幾好食但我同朋友都覺得味道有啲似媽咪麵嘅調味粉😂😂,有一種懷舊嘅味道。
今日又同朋友喺長沙灣覓食,發現呢冰廳幾特別🤣

我地揀咗滋潤燉湯二人套餐 $168

揀咗招牌海南雞半隻

季節小菜:鮮草莓醬一口骨

配滋潤燉湯(兩盅)+白飯(兩碗)

加配特飲港口味雜果賓治(每杯+$15)
極力推薦,好飲而且好多雜果😋😋😋

炸魚薯條$32
炸魚好長身,份量好足夠。

上湯香菇浸西蘭花$35
除咗西蘭花之外,可以配搭其他菜,例如生菜、菜心。

避風塘生炸髀$35
2021-08-13
  • 鮮草莓醬一口骨
今日陪媽媽覆診試咗呢間新開嘅冰廳芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 💰1️⃣0️⃣8️⃣估唔到係冰廳都有波士頓龍蝦食除咗有半邊開邊嘅龍蝦,焗飯裏面一啲都唔hea, 仲有魷魚、魚柳、菇、大蝦超足料個焗飯creamy得嚟唔會流老壇酸菜魚 💰9️⃣8️⃣ 迷你份量 配寬粉加更估唔倒連酸菜魚都係道食倒雖然唔知係咩魚,但魚片好滑連埋魚皮食仲有彈牙嘅感覺,仲要一啲骨都無,岩哂我🤭配菜就有上大豆牙、雲耳、蓮藕片、萵筍,主角之一酸菜個人覺得唔夠酸,辣度適中足餡榛子醬西多士 💰3️⃣2️⃣西多士即炸起,上枱時仲脹卜卜榛子醬原來同西多都好夾可以唔加糖漿食更加保留榛子嘅味道茶走紅豆冰 跟餐加💰1️⃣5️⃣凍嘅茶走第一次飲,再加上大大粉嘅紅豆好有咬口,唔會覺得太甜樽仔奶茶 跟餐加💰1️⃣5️⃣相比茶走更香滑🎈雪山冰廳🎈長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
今日陪媽媽覆診試咗呢間新開嘅冰廳

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 💰1️⃣0️⃣8️⃣
估唔到係冰廳都有波士頓龍蝦食
個焗飯creamy得嚟唔會流

老壇酸菜魚 💰9️⃣8️⃣ 迷你份量 配寬粉
加更估唔倒連酸菜魚都係道食倒
配菜就有上大豆牙、雲耳、蓮藕片、萵筍,
主角之一酸菜個人覺得唔夠酸,辣度適中

足餡榛子醬西多士 💰3️⃣2️⃣
西多士即炸起,上枱時仲脹卜卜
榛子醬原來同西多都好夾
可以唔加糖漿食更加保留榛子嘅味道

茶走紅豆冰 跟餐加💰1️⃣5️⃣
凍嘅茶走第一次飲,再加上大大粉嘅紅豆好有咬口,唔會覺得太甜

樽仔奶茶 跟餐加💰1️⃣5️⃣
相比茶走更香滑

🎈雪山冰廳🎈
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

2021-08-09
2021-08-09 65 views
今日係星期五,收工同同事唔知去邊食野就近近地係公司附近揀左間冰廳黎食,聽講呢間冰室都有好耐歷史,每逢晚市一定爆人,我就好好彩,一去到就有位坐!呢度除左有平時係茶餐廳一定見到既款式之外,仲有自己既特點款式,例如避風塘生炸雞髀,蔥油豬扒飯都好出名架😋😋而我就因為晚市就揀左啲小菜黎食🤘🏻🤘🏻❣️❣️❣️我分別叫左四個小菜,包括蜜椒薯角豬仔髀($78),火龍果咕嚕肉($85),老壇酸菜魚迷你版($98)同半隻招牌海南雞($128)❣️❣️❣️❤️蜜椒薯角豬仔髀($78)呢個係黑椒蜜糖薯角再加豬仔髀,薯角炸得好脆,而豬仔髀好軟綿綿,咬落去好多肉汁,唔會太乾。而且黑椒同蜜糖既比例岩岩好,小小辣帶點甜,調味做得岩岩好!❤️火龍果咕嚕肉($85)呢個咕嚕肉好創新,平時見到既大多數都係用菠蘿,而呢度係用新鮮既火龍果,而火龍果又同咕嚕汁好夾!同埋咕嚕肉既炸粉唔會太厚,而且食既時候啖啖都係肉,唔洗吐骨好方便!❤️老壇酸菜魚迷你版($98)呢個酸菜魚雖然係迷你版,但上到黎已經好大份而且份量十足,淨係魚生都有好多件,而且片片都好爽口彈牙,係用新鮮既魚一片一片甘切出黎煮,真係好抵食😋❤️招牌海南雞半隻($128)海南雞既雞肉同皮脂分

❤️蜜椒薯角豬仔髀($78)

❤️火龍果咕嚕肉($85)

❤️老壇酸菜魚迷你版($98)

❤️招牌海南雞半隻($128)
海南雞既雞肉同皮脂分佈好平均,而且選用既雞肉都好厚實,而且雞肉爽口,一啲都唔梅,點埋海南雞醬會帶出雞肉既香味!

❤️招牌樽仔奶茶(加配$12一支)
呢個樽仔奶茶係佢地個招牌飲品,一飲落去奶香濃厚,啖啖都好重奶味,而且一啲都唔會過甜,好好飲😋😋

今餐真係好抵食而且好好味,一定會將佢成為我既晚餐飯堂👍🏻👍🏻👍🏻

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
  • 招牌海南雞(半隻)
  • 樽仔奶茶
2021-08-09 47 views
🗻 雪山冰廳 (Cheung Sha wan) Wanted 酸菜魚 pickled fish for dinner at an affordable price so we came here!🐖Their recommended dish is the pork chop fried rice and it didn’t disappoint! The pork chop was fried perfectly. Not too oily and still tender after frying! The rice is stir-fried with eggs and is fried evenly. 🐟The sour pickled fish dish is my favourite! The boneless fish was tender, besides the fermented vege, they also added celtuce, lotus root, bean sprouts, sweet potato vermicelli, black fungus
🗻 雪山冰廳 (Cheung Sha wan)

🐟The sour pickled fish dish is my favourite! The boneless fish was tender, besides the fermented vege, they also added celtuce, lotus root, bean sprouts, sweet potato vermicelli, black fungus. $98 with this portion and flavour is not easy to find.

🍜There was a big portion for Both the chicken and the vermicelli. The laksa soup was thick and flavourful. The thickness of the soup makes sure every slurp of vermicelli comes with an abundant amount of laksa.

The environment is clean and there was a tv right in front of us which made it easy for us to watch Olympics 🤭
2021-08-08 52 views
長沙灣老字號傳統冰廳今日去開D2 place個邊行街,行到夜晚睇埋戲開始肚餓,於是就周圍行吓就叫到呢間冰廳。見到門面係寫住一五九六,姐係呢間已經有好耐歷史,於是就入去試吓啦!我同朋友揀左四款小菜同一杯飲品再加個每枱必點既燉盅老火湯😋🌟首先上到黎既係燉盅老火湯,原本以為佢會好細盅,點知都幾驚喜,大大盅,兩個人都夠飲,而且勁足料,有雞腳,瘦肉同蟲草花,但湯清清地,一啲味精都無,勁好飲👍🏻🌟另外就係椰汁茶走紅豆冰,呢個好特別,平時我地飲既紅豆冰係用椰奶直接加紅豆,而呢個係用奶茶底,飲落都唔錯😋🌟小菜-招牌海南雞海南雞雞肉爽滑,脂肪同雞既比例平均,而且雞皮脂肪薄好彈口,一啲都唔膩,另外有兩款海南雞醬,同一啲醃左既酸青瓜,蘿蔔,加埋一齊食好開胃👍🏻🌟小菜-火龍果咕嚕肉火龍果咕嚕肉真係第一次食,而之前亦未見過呢個配搭,但估唔到又幾夾,而且咕嚕肉炸得好脆卜卜,一啲都唔厚粉,食落去都啖啖肉!🌟小菜-蜜椒薯角豬仔髀呢個份量真係好大份,有成4仔豬仔髀,另外薯仔都炸到好脆卜卜,黑椒既份量亦岩岩好,加埋蜜糖甜甜地岩岩好中和返辣味,好過癮😋🌟小菜-老壇酸菜魚迷你份量呢個酸菜魚雖然係迷你份量,但份量一啲都唔少,配
長沙灣老字號傳統冰廳

我同朋友揀左四款小菜同一杯飲品再加個每枱必點既燉盅老火湯😋

🌟小菜-招牌海南雞

🌟小菜-火龍果咕嚕肉

🌟小菜-蜜椒薯角豬仔髀

🌟小菜-老壇酸菜魚迷你份量
呢個酸菜魚雖然係迷你份量,但份量一啲都唔少,配料都十足,有齊酸菜,蓮藕,萵筍,另外可以配搭白飯或者寬粉。另外魚既份量都勁多,完全係兩個人既份量!魚肉好新鮮爽滑,好正😋另外麻辣適中岩曬香港食辣既程度🙂

呢間平民傳統冰廳真係好抵食,下次經過都一定會再嚟食😋😋😋😋😋
2021-08-07 74 views
睇咗呢間餐廳嘅食評都有好高評價,諗住都唔會差得好遠,所以去試吓,點知真心失望,味道同食物都認真麻麻,d野煮到過晒龍,食材又唔新鮮,食物質素唔掂,侍應亦冇招呼水準可言,衞生都唔好,侍應企上枱整野後完全冇抺番張枱,又有狗竉物坐係隔離枱開餐,個客同伙記好熟落,抱住隻狗唔帶口罩走嚟走去,而家有疫情唔該做飲食業嘅人,同食客都多啲注意下衛生啦!總體而言今次真係好失望,唔知係唔係間餐廳水準下跌得太快,都食評所講相差一截。