2021-08-25 61 views
今日約左朋友係天后食飯,大家都想打邊爐之後經過見到呢間餐廳有海景裝潢又有格調就決定去試下一上到去我同朋友都眼濕濕,因為眼前既風景太靚成個海景係我地面前仲可以一邊打邊爐一邊觀賞你話去邊到搵!有好多款特色湯底食材種類繁多牛豬雞海鮮應有盡有澳門豬骨煲湯底豬骨味好濃,呈奶白色係貨真價實落足料煲成一飲就停唔到乾隆醉雞湯底湯底有藥材味,但好容易接受另外一碟醉雞附上好抵食!肉質鮮嫩,係好食既醉雞手切肥牛油花分佈均衡肉質嫩滑,重牛味係高質既牛肉我同朋友爭住食小酥肉見名稱好有趣就想試下但竟然有驚喜炸得外脆內軟好惹味
裝潢又有格調
就決定去試下

一上到去我同朋友都眼濕濕,因為眼前既風景太靚
成個海景係我地面前
仲可以一邊打邊爐一邊觀賞
你話去邊到搵!

有好多款特色湯底
食材種類繁多
牛豬雞海鮮應有盡有

澳門豬骨煲湯底

豬骨味好濃,呈奶白色
係貨真價實落足料煲成
一飲就停唔到

乾隆醉雞湯底

湯底有藥材味,但好容易接受
另外一碟醉雞附上
好抵食!
肉質鮮嫩,係好食既醉雞

手切肥牛

見名稱好有趣就想試下
但竟然有驚喜
炸得外脆內軟
好惹味

👉天后都真係幾多嘢食,地點方便 ~ 港鐵、巴士、電車⋯直達。.一出電梯就被開揚維港景色吸引,對住無敵海景,坐位舒適,未食已經加分😀.📌叫咗羊肉串做前菜小食,羊肉燒得脆口,鋪滿孜然粉,羊味即時提升.📌主打一人一爐,乾淨衛生,每個爐仲可以揀2種湯底 ~ 豬骨濃湯 + 麻辣湯 各有特色,2款都好香,越滾越濃,各有特色。📌火鍋料 ~ 醉雞、牛蛙、蟹柳、鯪魚滑、墨魚滑、安格斯牛肉、牛肉丸拼花枝丸、羊肉卷、蔬菜籃、海蝦串⋯⋯樣樣都好新鮮。。。👉特別係牛蛙,唔係好多地方有得食。牛肉丸都做得好好,Q彈重牛味,一試便愛上!😍最後食埋三色蔬菜麵,顏色鮮艷吸睛,麵質似拉麵,又爽又彈,索晒啲湯好好味。。▶️食飽嘆住維港景傾吓笑吓 ~ 大滿足👍

安格斯牛肉

👉特別係牛蛙,唔係好多地方有得食。
牛肉丸都做得好好,Q彈重牛味,一試便愛上!😍

手擀三色蔬菜麵

▶️食飽嘆住維港景傾吓笑吓 ~ 大滿足👍
2021-08-18
安格斯牛肉
手擀三色蔬菜麵
2021-08-20 60 views
在天后金輪天地既靖·火鍋面向維多利亞港的海景火鍋店,邊食鍋邊嘆海景,味覺視覺都有高質感受。不用多提。餐廳新裝環境一流又夠乾淨!店員更係親切有禮。先來鴛鴦鍋麻辣拼豬骨,一人一鍋亦夠乾淨衛生,湯頭幾香濃,麻辣度適合香港人口味。黃酒枸杞浸走地雞件,酒味幾香但唔會過濃,剛好提出香味,肉滑唔膩。特色新鮮牛蛙,已經處理斬件。肉質更比雞件嫩滑,更細緻!骨與骨之間既脆軟骨更不能錯過。必食之一!安格斯牛肉,色澤紅潤帶光澤感。一看就知是高質新鮮貨色,牛味幾出,絕無乾柴感覺,非常香滑,再加青葱一齊食更正呢!羊肉卷幾出色,羊既羊騷味少之有少!薄薄一片幾香嫩,唔食得騷味既可以一試!新疆紅柳枝羊肉串,這個羊騷味重點,更帶香濃既香料味,濃味者必食呢!而且賣相幾靚!南非鮑魚,都係相當高質,煙煙unun夠爽口彈牙,新鮮貨輕輕滾1,2分鐘就食得!夠鮮味。聽聞餐廳將會推出套餐形式,我非常期待呢!

不用多提。餐廳新裝環境一流又夠乾淨!店員更係親切有禮。

再加青葱一齊食更正呢!
羊肉卷幾出色,
羊既羊騷味少之有少!薄薄一片幾香嫩,唔食得騷味既可以一試!

南非鮑魚,都係相當高質,
聽聞餐廳將會推出套餐形式,我非常期待呢!
餐廳:靖·火鍋 (天后)地址:天后電氣道68號金輪天地23樓香港人點解成日都打邊爐,但係喺23樓嘅高層,望住無敵大海景🌊,睇住日落前後嘅景色咁打邊爐你又試過未🌄?我就有機會試到喇😎一入到餐廳就已經望到維多利亞港黃昏嘅美景🥰,未開始食嘢已經陶醉係呢個咁靚嘅環境當中。而呢間位於天后金輪天地23樓嘅靖·火鍋亦啱啱開始試業,有幸成為餐廳頭一批嘅食客真喺開心🥳餐廳主打火鍋🍲,除咗散叫之外亦有套餐提供,唔使自己煩要叫啲咩,比一個價錢餐廳就安排好晒特色嘅食物😌因應疫情關係,老闆又非常注重衛生,所以呢度嘅火鍋全部都係一人一鍋,我就揀咗個鎮江牛油麻辣湯底拼澳門豬骨煲湯底鴛鴦鍋🥘,睇返散叫價錢每個鍋都係二十幾至四十幾蚊🤣,勁平!✝️手切本地新鮮牛肉 淥大概20秒就食得🔥,肥膏同筋嘅部位唔多,厚薄均勻,牛肉刀工完整無斷裂,色澤紅潤無瘀血,食落未算入口即溶但牛肉味都幾香濃👌✝️手打新鮮班節蝦丸併潮汕手錘牛筋丸兩款丸𠝹咗十字,當佢哋熟嘅時候就會爆開,咬落爽口,我特別鍾意潮汕手錘牛筋丸嘅香味夠濃郁,咬開嗰陣會輕輕爆汁,非常好食😋✝️手擀三色蔬菜麵講特色又點可以唔提呢個三色蔬菜汁人工手打麵呢🍜?紫色、黃色同綠色嘅麵線浸泡
餐廳:靖·火鍋 (天后)
地址:天后電氣道68號金輪天地23樓

✝️手切本地新鮮牛肉

✝️手打新鮮班節蝦丸併潮汕手錘牛筋丸

✝️手擀三色蔬菜麵
講特色又點可以唔提呢個三色蔬菜汁人工手打麵呢🍜?紫色、黃色同綠色嘅麵線浸泡喺豬骨濃湯入面,咬落有韌度又吸收晒火鍋配料嘅精華,唔好話食落口,就咁望住彩色嘅麵條都覺得吸引🤩

✝️新疆紅柳枝羊肉串
日日做運動嘅小羊羔肉質細膩,脂肪層薄得嚟又均勻,羶味唔重反而羊香味好出,焦脆嘅羊肉外層,灑上孜然粉同辣椒粉等調味🌶,食落惹味,加上南疆嘅特色紅柳枝串,提供獨特香氣之餘仲更有地道風味🐑

另外仲叫咗特色新鮮牛蛙、
鮮活大海蝦串、
日本蟹柳、手打靚蝦滑、黑松露墨魚滑等。牛蛙本身已經剝好皮斬開碎件上,都處理得幾乾淨👍;再睇吓蟹柳同埋蝦滑墨魚滑嘅擺設都好靚,啲滑新鮮彈牙仲整成心心型添❤️

呢度嘅環境真係好適合慶祝節日同chill,最啱一家人或者同成班好朋友喺到一邊食一邊吹水🗣
2021-08-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-08-19 412 views
今天朋友說有間新開張的火鍋店(下一站天后:靖火鍋)叫我同她一齊去食下,聽見有得食一定去啦!一打開lift門,嘩!剛好是日落🌄中非常吸引我打卡,拍拖的男女去就非常浪漫。我們早去可以座卡位 ,叫做麻辣和豬骨湯底,不食太辣的我都可以食,豬骨湯底味道很濃郁,點左火鍋🍲配料有:特色新鮮牛蛙,記得要煮熟些才食,煮熟了蛙肉都一樣很嫩滑,不會太熟而感覺鞋口,口感好像食雞腿咁滑。日本蟹柳,蟹柳都鮮甜。安格斯牛肉,鮮嫩入口溶化,帶有少少肥牛肉,所以不太肥又不鞋好味道。特色鮮蝦滑和墨魚滑用了心心做型,十分可愛,睇得又食得,蝦滑和墨魚滑都做到好爽口彈牙,食得出是人手打,而且墨魚和蝦都非常新鮮和鮮甜。鮮活串串蝦,串串蝦是用竹籤串住蝦上枱,蝦肉很新鮮,肉質爽口。手擀三色蔬菜麵(波菜,南瓜,紫薯),食到咁上下就最好食些飽肚食物,麵條幼身,是很健康的麵條,麵條滑嘟嘟和爽身,記住不要煮太久喔!牛丸和墨魚丸各4粒,這個賣相都唔錯,爽口大大粒。有機蔬菜籃內有(娃娃菜,蓮藕片,萵笋)本人較喜歡娃娃菜煮琳些,這樣吸入豬骨濃湯比較入味加上娃娃菜非常新鮮,蓮藕片食落帶有少少爽口,萵笋清甜爽口。烏雞鳳爪是冷盤,烏雞腳比較少有地方有得

日本蟹柳,蟹柳都鮮甜。
牛丸和墨魚丸各4粒,這個賣相都唔錯,爽口大大粒。
烏雞鳳爪是冷盤,烏雞腳比較少有地方有得食,而這裡食到真的要叫我試下,果然沒有失望,而且去左骨的黑腳很爽口,下面有一層爽脆青瓜,帶有一些麻辣,做得唔錯好好味。👏🏻👏🏻😋

+++++++++++++++
如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊
天后最近開了一間樓上火鍋店,作為一名火鍋控,當然要試試😚!小店座落於23樓,面門感覺光鮮,座位也闊落,讓人坐得很舒服,最驚喜是可以望到海景🌊,感覺很Chill!而醬料方面是自助的,之後就點了以下菜式:🥣澳門豬骨煲湯底+招牌清油麻辣湯底由於我太貪心的關係,所以點了兩種湯底,豬骨湯是必吃之選,麻辣湯就是惹味之選,有辣有唔辣,方便調節自己的口味。🐐新疆紅柳枝羊肉串很少見的羊肉串,一般都是用竹籤去串,沒想到用紅柳枝去串,也是別有一番風味。羊肉灑滿了孜然粉,辣得過癮!🐂極品安格斯牛肉拼盤 牛肉是薄切,淥一會兒就熟,牛很肥味,脂肪分佈不錯,又不痴牙,正!🦐手打靚蝦滑+🐟鮮製鯪魚滑 沒想到蝦滑、魚滑都砌了心型,令我想起「大叔的愛」,光是賣相已加分。🍄新鮮菌菇拼盤菇有不同類型,金菇、鮮冬菇等,可以一次過嚐到不同菇類,真的大滿足!🥢手擀三色蔬菜麵三種顏色的麵相當sharp醒,淥完之後很軟腍,配上沙嗲醬份外滋味。可以看着海景打邊爐,絕對是人生一大樂事!😁
天后最近開了一間樓上火鍋店,作為一名火鍋控,當然要試試😚!

而醬料方面是自助的,之後就點了以下菜式:

🥣澳門豬骨煲湯底+招牌清油麻辣湯底

🐐新疆紅柳枝羊肉串

🐂極品安格斯牛肉拼盤

🦐手打靚蝦滑+🐟鮮製鯪魚滑

🍄新鮮菌菇拼盤

🥢手擀三色蔬菜麵

可以看着海景打邊爐,絕對是人生一大樂事!😁

2021-08-19 33 views
靖·火鍋 (天后).聽講新開左火鍋 ,仲要係睇到靚景,但我地食夜晚太黑睇唔到( ・᷄ὢ・᷅ ).▪️麻辣豬骨鴛鴦一人鍋▪️.一人一鍋,疫情下夠衞生,而且自己喜歡咩湯底都得.▪️象拔蚌刺身▪️.(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好正呀,象拔蚌刺身勁鮮以及爽口,沾上店鋪的日本豉油!.▪️新鮮龍蝦;竹籤蝦▪️.原隻新鮮龍蝦,入口爽實,夠新鮮所以點少少豉油已經可以提升到味道,另外竹籤蝦上枱好別緻,好似古人放箭嘅瓶罐,而且啲蝦雖則細細隻但係全部都好鮮甜!.▪️墨魚鯪魚滑; 醉雞;蟹棒▪️.墨魚鯪魚滑心形上枱,墨魚滑幾有咬口,醉雞雞件好滑,少少嘅酒味,蟹棒都幾甜.▪️牛丸花枝丸拼盤▪️.牛丸廚師好細心咁𠝹開曬井字,一淥後,牛丸熱脹開好似花咁,而且𠝹開咗更加易入味,花枝丸同樣都有𠝹,另外呢個擺盤勁靚🤣.▪️蔬菜籃🥬▪️.蔬菜包括有皇帝菜,蓮藕片以及萵筍片,打邊爐就梗係要食啲菜 ,蓮藕片勁爽口,萵筍片輕輕咁淥一淥變成翠綠色又靚又好味另外仲有豚肉片同埋炸午餐肉都唔錯,特別豚肉片叫埋一嚿嚿好似平時羊肉咁!.📌 靖·火鍋 (天后)天后電氣道68號金輪天地23樓環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
靖·火鍋 (天后)

▪️麻辣豬骨鴛鴦一人鍋▪️
一人一鍋,疫情下夠衞生,而且自己喜歡咩湯底都得

▪️象拔蚌刺身▪️

▪️新鮮龍蝦;竹籤蝦▪️

▪️墨魚鯪魚滑; 醉雞;蟹棒▪️

▪️牛丸花枝丸拼盤▪️
牛丸廚師好細心咁𠝹開曬井字,

▪️蔬菜籃🥬▪️

📌 靖·火鍋 (天后)
天后電氣道68號金輪天地23樓

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-08-19 19 views
高級火鍋餐廳天后開左間新的火鍋店,全海景餐廳!可惜太夜去到,天都黑曬,睇吾到景了,下次早d去睇黃昏日落☺️呢間餐廳好多海鮮火鍋料,好豐富,我哋叫左好多,兩個人差d食吾曬!湯底都有幾款選擇,我哋叫左麻辣拼豬骨。頭盤就有新鮮生猛海鮮象拔蚌,切成薄片,放入雙拼湯底,滾一分鍾可以食,好清甜!另有生猛波士頓龍蝦一隻,又係肉質彈牙,好正!鮮蝦串同蟹柳都吾錯。手打丸叫左牛丸同墨魚丸,好彈牙!墨魚滑同魚滑都好彈牙爽口!醉雞豚肉都好新鮮,仲叫左午餐肉,同蔬菜籃。最後仲叫左個小食烤羊肉串,好香口惹味!呢間火鍋店幾高質數,下次再encore 。
高級火鍋餐廳

另有生猛波士頓龍蝦一隻,又係肉質彈牙,好正!

鮮蝦串同蟹柳都吾錯。

手打丸叫左牛丸同墨魚丸,好彈牙!墨魚滑同魚滑都好彈牙爽口!

醉雞豚肉都好新鮮,仲叫左午餐肉,同蔬菜籃。

最後仲叫左個小食烤羊肉串,好香口惹味!

呢間火鍋店幾高質數,下次再encore 。

2021-08-19 18 views
跟朋友去咗一間新開的火鍋店,電梯門一打開就被餐廳的無敵維多利亞海景吸引住,立即攞手機打卡。不知道是不是疫情嘅問題,餐廳選用一人一鍋,絕對是衛生第一。我們每人選了一個新店牛油麻辣鴛鴦鍋湯底,上枱已聞到牛油麻辣的香味,很不錯。今日是朋友請客,叫了個新鮮爽甜的加拿大野生象拔蚌刺身、一隻鮮甜彈牙的波士頓龍蝦斬件、鮮味十足的鮮活大海蝦串。除了海鮮外,極品安格斯牛肉吃火鍋是不能缺少的,牛肉入口即溶,好鬼正。另外還叫了花枝丸喎牛筋丸,牛筋丸彈牙多汁真的很好吃。還有新鮮牛蛙和黃酒枸杞浸走地雞件,牛蛙很久沒有吃過,現在街市都好似冇得賣,見到火鍋有供應當然要叫返碟啦!牛蛙脾肉厚雪白,口感爽滑肉甜;用黃酒浸過的走地雞,浸透點點酒香,正呀!最後來了個新鮮菌菇拼盤,食完咁多肉類,點都要食返啲蔬菜平衡返。

鴛鴦鍋底

加拿大野生象拔蚌刺身
波士頓龍蝦(一斤)
燒活大海蝦串

極品安格斯牛肉
另外還叫了花枝丸喎牛筋丸,牛筋丸彈牙多汁真的很好吃。
花枝丸拼潮汕手錘牛筋丸
特色新鮮牛蛙
牛蛙脾肉厚雪白,口感爽滑肉甜;
黃酒枸杞浸走地雞件
用黃酒浸過的走地雞,浸透點點酒香,正呀!
新鮮菌菇拼盤

鴛鴦鍋底
加拿大野生象拔蚌刺身
波士頓龍蝦(一斤)
燒活大海蝦串
花枝丸拼潮汕手錘牛筋丸
特色新鮮牛蛙
黃酒枸杞浸走地雞件
新鮮菌菇拼盤
  • 波士頓龍蝦
  • 鮮活大海蝦串
2021-08-17 34 views
><餐廳樓層較高 景觀開揚可以望住維港怡人夜色用餐細細煲都可以有鴛鴦湯底豬骨併藥膳 麻辣併藥膳新疆紅柳枝羊肉串插喺木枝上別有分味 孜然粉好香手切本地新鮮牛肉色澤紅潤 肉味濃厚黃酒枸杞浸走地雞雞肉嫩滑 有雞味🤣羊肉卷 薄薄一片 好快熟 唔會好羶蝦滑 日本蟹柳 砌得好靚蓮藕片/ 萵筍片/皇帝菜蔬菜幾新鮮 吸晒湯嘅精華烏冬 每人半個啱啱好紅糖糍粑 酥脆軟糯 ><><><><><><><><><><><靖·火鍋天后電氣道68號金輪天地23樓
餐廳樓層較高 景觀開揚
可以望住維港怡人夜色用餐