4 day(s) ago
呢間嘢喺啲街邊嘅舖頭,外觀睇落去就普普通通啦,冇咩特別嘅裝修,不過入到去感覺都幾乾淨企理嘅。加上成日都去食。講下嘢食啦,嗰奶茶真係幾正喎!顏色金黃金黃,好似秋天嘅落葉咁靚,望落去就已經覺得好吸引。飲落去,茶味濃郁到爆,同奶嘅比例啱啱好,唔會話茶味太淡或者奶味太重,真係好似喺舌尖上跳緊舞咁,同啲連鎖茶餐廳嘅奶茶相比,呢度嘅奶茶真係有過之而無不及呀!再講下嗰雞扒飯,雞扒炸得金黃香脆,外皮好似薯片咁脆卜卜裏面嘅雞肉又好嫩滑,一啲都唔會柴。個汁就有啲似茄汁,但又唔係普通嘅茄汁味,帶住少少嘅香料味,同雞扒搭埋一齊簡直係絕配呀!不過呢,個汁有少少偏鹹,如果可以淡啲就更加完美啦。同其他茶餐廳嘅雞扒飯比,呢度嘅雞扒勝在夠新鮮,炸嘅火候又掌握得好好。食呢啲嘢,真係會諗起以前細個同屋企人一齊去茶餐廳食飯嘅時光,嗰陣時覺得能夠食到雞扒飯同奶茶就已經好幸福,而家食返呢啲,好似返番去以前咁,有種好親切嘅感覺。總括嚟講,呢間餐廳雖然唔係咩高級餐廳,但係佢嘅食物真係有佢嘅獨特之處,值得一試呀!埋單嘅時候,見到兩樣嘢加埋都係五十幾蚊,價錢都算合理啦,畢竟味道咁正,環境又乾淨,下次有機會都會再嚟幫襯嘅!