2024-11-04 76 views
之前2個餸收我$366,我以為係啤酒叫多左咁貴,今次朋友話食呢間,我留意下價錢,結果今次4餸1啤酒2可樂王老吉收$576。我食既餸係魚香茄子煲($88),脆皮炸大腸($98),炸雞軟骨($88),蜜椒薯仔牛柳粒($98),啤酒($36),可樂($10),王老吉($10)88+88+98+98+56=428,再加一都係$470,明呃人!!啲餸都未食完就收走,話埋單就話$576,單都無,我過去比錢,睇到張手寫單,手寫單剩係寫左咩餸又唔寫價錢,每枱收多$100,我睇評論有人有相同經歷,佢唔係第一次啦,大家唔好幫襯啦!!
2024-11-04
$192 (Dinner)
✨荃灣地道大排檔🥢小炒鑊氣十足🔥✨————————————————————💛#littlefatwest良心小店 💛.好地道既大排檔!係天台食特別有feel☺️呢啲天氣去食就最岩 夏天冇冷氣應該會熱死😂想讚下啲伙記服務態度真係好好🥰成個feel好親切————————————————————🥩蜜椒薯仔牛柳粒 $98 (8.5/10)必食!上枱熱辣辣好夠鑊氣😍牛柳粒肉質唔錯唔會靭 甜甜地既蜜糖加黑椒好惹味薯仔炒得好香 微焦脆身既口感 帶啲甜味好正可惜薯仔太少😂😂可摸以走椒要多啲薯仔.🦑椒鹽鮮魷 $108 (7.5/10)爆多炸蒜!好惹味☺️魷魚炸得香脆 椒鹽味道好香又唔會太咸 唔錯.🥬上湯魚肚浸豆苗 $98 (7/10)清淡之選 豆苗份量都幾多 魚肚爽口調味清淡得黎又唔會太寡————————————————————📍 頭檔大排檔 (荃灣)荃灣曹公街8號香車街街市熟食中心1樓9號舖.🔺#littlefatwest荃灣 🔺#littlefatwest荃灣黃店🔺#littlefatwest港式
✨荃灣地道大排檔🥢小炒鑊氣十足🔥✨
💛#littlefatwest良心小店 💛
好地道既大排檔!係天台食特別有feel☺️
呢啲天氣去食就最岩 夏天冇冷氣應該會熱死😂
想讚下啲伙記服務態度真係好好🥰成個feel好親切
————————————————————

🥩蜜椒薯仔牛柳粒 $98 (8.5/10)
必食!上枱熱辣辣好夠鑊氣😍
牛柳粒肉質唔錯唔會靭 甜甜地既蜜糖加黑椒好惹味
薯仔炒得好香 微焦脆身既口感 帶啲甜味好正
可惜薯仔太少😂😂可摸以走椒要多啲薯仔
🦑椒鹽鮮魷 $108 (7.5/10)
爆多炸蒜!好惹味☺️魷魚炸得香脆
椒鹽味道好香又唔會太咸 唔錯
🥬上湯魚肚浸豆苗 $98 (7/10)
清淡之選 豆苗份量都幾多 魚肚爽口
調味清淡得黎又唔會太寡
————————————————————
📍 頭檔大排檔 (荃灣)
荃灣曹公街8號香車街街市熟食中心1樓9號舖
🔺#littlefatwest港式
2022-10-25 2347 views
一班朋友到荃灣party過後,到了荃灣香車街街市吃大排檔。最近天氣開始轉涼,坐室外加上風機還是挺舒服的。一行6人點了8個小菜,另加2瓶啤酒,才夠風味。先來了兩碟炸物椒鹽九肚魚和蠔餅: 九肚魚很滑,椒鹽味香,但個人不愛九肚魚。蠔餅的蠔很新鮮及大粒,但個人較喜歡正宗潮州多點蛋少點炸粉的蠔餅。小炒皇: 大排檔必點的小炒皇做得相當岀色,銀魚仔及腰果很香,加上蝦乾、魷魚、韮菜花等,送酒一流。海鮮類點了豉椒炒蜆:豉椒炒蜆味道很淡,似乎有點失手,而且間中還吃到有沙,失望。金銀蒜粉絲蒸開邊蝦: 蝦很鮮甜,粉絲吸收了蝦的精華及蒜,非常美味。炸小棠菜: 上前來過一嘗炸小棠菜非常驚艷,今日見餐牌上沒有,還好詢問之下仍有的(大概變了隱藏餐單?)。炸小棠菜其實是炸墨魚膠中加入了粒粒小棠菜,墨魚餅原塊非常厚身,外面炸得香脆,墨魚膠非常彈牙,加了小棠菜粒帶來一點清爽,新鮮炸好熱辣辣超級好吃!大推!黑椒薯仔牛柳粒: 會吃的都知道薯仔是整道菜的精華,炸過的薯仔內𥚃軟糯,裹上帶牛味的黑椒汁,不錯。其他則不過不失。金銀蛋浸莧菜: 蔬菜類點了較清淡的金銀蛋浸莧菜。莧菜鮮嫩無渣,高湯味道足夠,還有不少我喜愛的皮蛋粒,清清的一道

先來了兩碟炸物

豉椒炒蜆

蒜蓉粉絲蒸海蝦

炸小棠菜

黑椒薯仔牛柳粒

金銀蛋浸莧菜: 蔬菜類點了較清淡的金銀蛋浸莧菜。莧菜鮮嫩無渣,高湯味道足夠,還有不少我喜愛的皮蛋粒,清清的一道菜亦是簡單的味美。
金銀蛋浸莧菜

是晚還相當幸運,店家見我們點了2瓶啤酒,額外再送2瓶。結帳人均$170,可謂超值。
2022-10-04
$170 (Dinner)
椒鹽九肚魚
蠔餅
小炒王
蒜蓉粉絲蒸海蝦
炸小棠菜
黑椒薯仔牛柳粒
金銀蛋浸莧菜
🍪【#荃灣】頭檔大排檔💥大天台大排檔 食物一般氣氛搭救💥.🍪 記得以前中學對面有幾個冬菇亭,近年經裝修後有趟門同冷氣,大排檔嘅戶外特色欠奉🥲而家大部份大排檔都喺熟食街市可以揾到,當中荃灣呢間大排檔別有一番風味😆!✧ Speaking of Hong Kong culinary heritage, there is no way not to talk about the traditional open-air restaurants — dai pai dongs. Now most dai pai dongs can be found in public markets, but this one in Tsuen Wan is particularly cool!😍.🍪 頭檔位於香車街街市熟食中心天台,地方特別開揚,可以睇下四周圍大廈嘅景色,空氣又更加流通~☺️✧ Tau Dong has a superb location— the rooftop of a cooked food market, securing the privilege to overlook the bu
🍪【#荃灣】頭檔大排檔
💥大天台大排檔 食物一般氣氛搭救💥
✧ Tau Dong has a superb location— the rooftop of a cooked food market, securing the privilege to overlook the buildings around and get extra fresh air.

~~~~~~~~~~~~~
🍽 蜜椒薯仔牛柳粒 Diced Beef with Pepper and Honey $98(3/5)
蜜椒薯仔牛柳粒

份量充足,不過牛柳粒太韌😨!最後都放棄冇食晒。薯仔唔算好新鮮,可以切大粒啲,整體調味略嫌太甜。
✧ Failed to finish all the beef as it is tough and stringy… the potato has gone stale a bit. Overall the taste is too sweet.
🍽 蝦醬通菜鮮魷 Stir-Fried Water Spinach and Squid with Shrimp Paste $98 (3.5/5)
蝦醬通菜鮮魷

蝦醬唔夠!味道偏淡,份量搭救。🙁
✧ Bland taste due to inadequate shrimp paste.
~~~~~~~~~~~~~
🍪 雖然食物味道不過不失,但份量多,而且坐喺天台食嘢都係好特別嘅體驗。見唔少人叫一個個煲嚟食,可能質素會好啲~ 😊
✧The food is nothing to write home about except that the portion is generous. Yet the opportunity to dine at the rooftop and immerse in the local food scene is phenomenal! The quality of hot pot could have been better as many diners were having it.

味道 Taste:🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$103 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:3/5
2021-12-09
$103 (Dinner)
2021-12-30 1430 views
價錢大約係一百幾蚊一碟小菜,份量偏細(六個人一人一舊咁),抵唔抵見仁見智。但最大問題係「食物質素」,完全唔掂1.蒜蓉粉絲蒸蝦蝦嘅大細大約係長洲三百蚊五碟小菜d 蝦咁上下(即係同成人手指尾差唔多)。細都算數,好辛苦挑咗d 肉出嚟,原來d 蝦係生嘅,結果大家不知情之下食咗半碟生蝦。叫腦細埋嚟,佢只係拎咗剩返嘅蝦去蒸,蒸到老晒再上返畀你。結果當晚我喺香車街個公街肚屙🤮如果你鐘意食生蝦,即時訂位2.黃金蝦蝦嘅大細當然都係成人手指尾咁大,絕對可以癲覆你對黃金蝦嘅想像。而且d 蝦係唔多痴到d 咸蛋黃,所以我到底食緊d 咩?🤮3.黃金雞中翼一上枱見大大隻應該掂啦,點知,入面熟到爛(唔係誇張,d 肉已經係梅梅地)。我懷疑佢先蒸後炒/炸,完全過熟,其實我唔明一碟咁普通嘅小菜點樣可以煮得咁難食。加埋d 雞翼係垃圾級別,喺凍肉舖d 雞翼仲靚過佢🤮4.黑椒牛仔骨哩個份量都還好,雖然舊舊都只係得連住舊骨嗰少少肉。不過,一咬落去,成個口只係得d 鬆肉粉味,我連食緊牛定豬都分唔到...如果你唔知鬆肉粉係咩味,快d 訂位試吓🤮5.芥末牛柳粒有d 牛柳粒已經熟到燶咗,有d 入面仲生勾勾,有三分之一碟都係咁樣。雖然話d

1.蒜蓉粉絲蒸蝦

2.黃金蝦

3.黃金雞中翼

4.黑椒牛仔骨

5.芥末牛柳粒
有d 牛柳粒已經熟到燶咗,有d 入面仲生勾勾,有三分之一碟都係咁樣。雖然話d 牛肉可以唔洗熟晒,但佢用d 牛咩質素你自己諗啦...🤮

6.豉椒炒蜆
殼多過肉就基本啦,加埋d 唔開口死蜆,應該唔超過20粒肉,結果大半碟都無人食。唔好諗住有20粒肉都唔錯,隻蜆連殼都係大約5毫子咁大,咁你估吓粒肉有幾大啦吓🤮

7.大腸墨魚膠
你又點估到粒膠係咸嘅呢?食完都唔知自己食緊乜🤮仲要得幾粒

成餐飯最正常得一碟蠔、三碟菜,不過最後大家都飽晒,因為成肚都係氣,永久blacklist 哩間餐廳,亦希望用我嘅經驗去令大家唔好再中伏🤬

起初幫襯係見人話哩間黃店,姑且支持吓同路人,食完之後一肚氣,不過令我更加激氣係抬頭見到d 選舉宣傳...😀
2021-12-29
$230 (Dinner)
2021-11-13 1406 views
今日經過想買兩個餸番屋企加餸 於是行左去熟食大排檔果邊 見呢到評論唔錯 於是洛左抄蝦+ 抄蜆 兩個餸338 貴過出面好多 … 唔知係咪計錯我錢 蝦同蜆都係一般水準 下次應該唔會再黎
今日經過想買兩個餸番屋企加餸 於是行左去熟食大排檔果邊
蝦同蜆都係一般水準
下次應該唔會再黎
TakeAway
2021-07-31 1997 views
大排檔好似好少💛店,完全book唔到楚撚記呀😩就試下呢間小店大排檔!!一去到先知無冷氣,唔緊要啦老闆就比我地坐出去餐廳出面😂好彩係一樓,類似小天台咁都幾warm。🔸豉汁蒸鱔 ($148)一開波就叫條鱔,因友人好鬼中意食魚。落單時老闆話無哂鱔,不過可以有(咁型?)。原來佢專登落左去街市買條鱔!!人情味100分😂😂🥰鱔較瘦無咁厚肉,味道就可以再咸d,可能即買都未夠時間醃。🔸椒鹽鮮魷 ($88)👑呢個好味雖然影得樣衰!!一般睇下大排檔好唔好食嘅標準,都係要叫下呢道菜去評估下。價錢先$88絕對算係抵食,鮮魷嘅肉唔會過淋,炸粉唔算厚,送啤酒一流嘅(不過叫左王老吉🍊)🔸炸脆皮大腸墨魚滑 ($128)👑小店招牌菜點都要試下嘅,咁特別嘅組合第一次見。外層係脆皮嘅大腸,無肥膏只係得塊皮的,食到好後期時個大腸都仲係脆👍🏼墨魚滑都幾好味,炸得岩岩好無麥油膩味道,無想像中咁彈牙,但可以接受。呢粒野都算大粒,唔好睇少佢一上碟好似得個十粒野,食食下都係野😆重點係醬汁,似係雞醬加左d柚子蜜嘅汁,酸酸甜甜同粒大波波都幾夾,可以一試丫都見檯檯都有叫。🔸炸蠔餅($98)呢個蠔餅都算大份,d蠔仔🦪都大粒,上檯氣勢登場。不過

🔸豉汁蒸鱔 ($148)

🔸椒鹽鮮魷 ($88)👑

🔸炸脆皮大腸墨魚滑 ($128)👑

🔸炸蠔餅($98)
呢個蠔餅都算大份,d蠔仔🦪都大粒,上檯氣勢登場。不過炸粉太多嚕,而粉唔夠香口,配gip汁都可以呀,不過配魚露就太咸。

最後叫得太多炸野,飽死了😂
2021-07-30
$130 (Dinner)
  • 大腸墨魚滑
  • 椒鹽鮮魷
2021-05-13 1715 views
由細到大都好鍾意食大排檔,普通食個晚餐啲餸又好味,同fd搵個地方啤啤佢啲嘢又下酒,正啊💯 味道除咗擺落口嗰個味道,仲有大排檔獨有嘅回憶同埋feel😍 可惜依家啲港式大排檔都已經買少見少🥺 今日就黎試下間傳統露天大排檔啦🤩🐟 椒鹽九肚魚 $88重點菜⭐️!!擺低嗰陣覺得好似好單薄,感覺好似麻麻地。但係一試就有驚喜😍 超幾多蒜好惹味😋 炸皮好酥脆,魚肉超嫩滑,外脆內軟超級正!仲要唔知點解比平時少好多骨🤔 食到尾凍咗少少都唔會有油膩感!份量就有啲少,但係真係好好味!可以話係短期內食過最好味嘅椒鹽九肚魚🤤 真係食完一碟仲好想返兜!!🍖菠蘿摩囉骨 $98雖然咕咾肉好似先係招牌菜,但係見到摩囉骨個名咁得意,諗住試下睇下會唔會食完3歲過澳門😂 雖然都幾細碟下,但係勝在舊舊都好大舊,啖啖肉👍🏻 食得出有用柚子落去調味,感覺幾fresh唔會太濟😋🕊燒乳鴿 $80/隻攞到出黎仲出緊煙,啱啱燒好🤩 咬落去超juicy,beat曬啲汁🥰 熟度啱啱好,保持嫩滑唔會鞋,皮都燒得好脆😋 雖然好大隻,大隻過酒樓食嗰啲好多,可惜都真係好貴下,下次就未必捨得嗌🥶 🦪煎蠔餅 $98好抵食啊🥳 其他地方嗌蠔餅通常一個都唔夠侯,

🐟 椒鹽九肚魚 $88

🍖菠蘿摩囉骨 $98

🕊燒乳鴿 $80/隻

🦪煎蠔餅 $98
好抵食啊🥳 其他地方嗌蠔餅通常一個都唔夠侯,但係呢個大到我地四個人都食得好滿足,仲有少少淨添🤑 蠔size就同平時啲蠔餅差唔多,但係份量都算多🥰 味道就中規中矩,同平時食嘅新鮮熱辣嘅蠔餅一樣,酥脆鬆化😋(睇返單同menu都係寫煎蠔餅但係佢明明係炸😂)

🥬啫啫芥蘭 $78
唔知點解最近嗌親嘅菜都係遲遲唔黎😂 放低嘅時候仲咋咋聲,出緊煙🥳 超夠味但唔會過鹹。芥蘭保留爽嘅口感,但係就有啲老。可惜啲白飯已經食曬,如果唔係肉碎送飯一流!🤤

環境質素:🌕🌕🌕🌖🌑
食物質素:🌕🌕🌕🌕🌑
CP值:🌕🌕🌕🌕🌑
回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌑
呢餐係:「平靚正」嘅一餐

其實佢都開咗好多年。最近發現佢係黃店就諗住去懲罰下💛,點知意外驚喜竟然有間無論環境或者食物都咁高質嘅大牌檔😋我個人就好鍾意露天嘅大牌檔,所以就俾咁高分個環境😛 最後埋單人均$120-130左右,食到超級飽🤩 如果想平食,唔嗌乳鴿都已經可以平唔少。一定有下次,仲要推廣俾啲十年難得入荃灣一次嘅朋友!🤤
2021-04-11
$120 (Dinner)
  • 椒鹽九肚魚
  • 炸蠔餅
原本揀咗幾間(即係好出名好多人會去打卡嗰幾間😏),但講真,之前都試過,一係就水準唔夠以前咁正,一係就真係變得唔好食😪之後我哋就一齊揀咗呢一間😏認真mode,唔係亂咁揀黎食🤪炸大腸墨魚滑 🔥出人意表嘅配搭,配上冇諗過嘅醬汁(係泰式辣醬mix 柚子蜜!),邪惡得黎好滿足好實在!🤩😍紅燒乳鴿🕊直接形容就係脆皮乳鴿,好港式,諗起以前同婆婆一齊食嘅乳鴿,好味!🥰西蘭花炒帶子 睇西蘭花🥦就知呢間野唔係求其hea你,加咗韮黃甜椒🫑香葱頭一齊炒,加埋鑊氣,真係酒樓食唔到椒鹽鮮魷🦑香口惹味就一定,炸醬好薄,肉質完全唔韌結論就係,好快就會返嚟再試其他嘢,大大力推炸大腸墨魚滑😂
原本揀咗幾間(即係好出名好多人會去打卡嗰幾間😏),
但講真,
之前都試過,
一係就水準唔夠以前咁正,
一係就真係變得唔好食😪
之後我哋就一齊揀咗呢一間😏
認真mode,
唔係亂咁揀黎食🤪

炸大腸墨魚滑 🔥

紅燒乳鴿🕊

椒鹽鮮魷🦑
香口惹味就一定,炸醬好薄,肉質完全唔韌

結論就係,
好快就會返嚟再試其他嘢,
大大力推炸大腸墨魚滑😂

紅燒乳鴿
2021-04-10
$210 (Dinner)
紅燒乳鴿
  • 炸大腸墨魚滑
2020-11-25 1319 views
小編算成日去荃灣都一路唔知香車街街市有熟食中心😂估佢唔到又幾chill喎掛哂波波吊燈咁有氣氛🟠環境幾乾淨,闊落有瓦遮頭大牌檔好處係氣氛好唔拘謹最啱一班人食飯☺️蒜茸開邊蒸蝦($148)••••••重點🤩十幾隻蝦整齊排列好❗️灑滿葱花真喺幾靚仔剛蒸起一上枱就唔客氣襯熱食啦😙蝦身鮮美蝦頭有膏🦐豉油好重要幫手吊下味仲有爽口粉絲墊底😍好快就清哂成碟椒鹽鮮魷($88)••••••大牌檔指標性菜式😎正啊!椒鹽份量足,夠哂惹味鮮魷size大舊🤤好有口感,魷魚肉爽脆炸粉適中正常,唔算好油最好笑隔離枱有位長輩姐姐走嚟話賣相好吸引問呢碟喺咩🤞🏻😂識貨😂蜜椒薯仔牛柳粒($98)••••••三色椒+洋蔥香味滲入牛柳粒☺️係有鑊氣嘅黑椒+蜜糖好夾。存在感幾高,真係食都兩者嘅味牛柳粒軟腍一啲都唔韌不過成碟食哂,薯仔失哂蹤無哂影🤔菠蘿咕嚕肉($88)••••••比起生炒骨,無骨嘅咕嚕肉好啱懶人食😂啖啖肉🥰唔使點講啦小編心目中香港人頭三位小炒真香港人一定由細食到大🤣酸酸甜甜香口炸豬肉,人人都鍾意食送飯一流😋
小編算成日去荃灣
都一路唔知香車街街市有熟食中心😂
估佢唔到又幾chill喎
掛哂波波吊燈咁有氣氛🟠
環境幾乾淨,闊落有瓦遮頭
大牌檔好處係氣氛好唔拘謹
最啱一班人食飯☺️

蒜茸開邊蒸蝦($148)
重點🤩十幾隻蝦整齊排列好❗️
灑滿葱花真喺幾靚仔
剛蒸起一上枱就唔客氣襯熱食啦😙
蝦身鮮美蝦頭有膏🦐豉油好重要幫手吊下味
仲有爽口粉絲墊底😍好快就清哂成碟

椒鹽鮮魷($88)
••••••
大牌檔指標性菜式😎正啊!
椒鹽份量足,夠哂惹味
鮮魷size大舊🤤好有口感,魷魚肉爽脆
炸粉適中正常,唔算好油
最好笑隔離枱有位長輩姐姐走嚟話賣相好吸引
問呢碟喺咩🤞🏻😂識貨😂

蜜椒薯仔牛柳粒($98)
三色椒+洋蔥香味滲入牛柳粒☺️係有鑊氣嘅
黑椒+蜜糖好夾。存在感幾高,真係食都兩者嘅味
牛柳粒軟腍一啲都唔韌
不過成碟食哂,薯仔失哂蹤無哂影🤔

菠蘿咕嚕肉($88)
••••••
比起生炒骨,無骨嘅咕嚕肉好啱懶人食😂
啖啖肉🥰唔使點講啦
小編心目中香港人頭三位小炒
真香港人一定由細食到大🤣
酸酸甜甜香口炸豬肉,人人都鍾意食
送飯一流😋
荃灣區要搵食唔難 中日西泰越都大把選擇 偏偏小炒大排檔又好似唔算多。今日放工有個荃灣地頭同事帶路 😍 帶左我黎一間地道大排檔啤一啤 食小炒。.餐廳位於荃灣香車街街市樓上層 地方好空曠 都算乾淨企理 枱與枱距離都算遠 唔會太嘈吵。一坐低就擺低熱水洗碗同消毒。 附近幾枱全部都打邊爐/羊腩煲 😍 我地都學下人try try 個羊腩煲😋😋.▪️雙冬羊腩煲$268(細)我地得2個人就叫左個細Size, 如果叫「大」既就$338 ,另外會包埋一份生菜。話就話細Size 但份量都唔馬虎 有大約8-10件羊腩 肥瘦均勻 唔會得肥膏 重點既雙冬(冬菇同冬荀)好足料 食極都食唔完! 羊腩香酥味好重 湯底亦好濃郁 好適合再加其他野打邊爐。.▪️大腸墨魚滑$128小菜方面 我地就Order左個大腸墨魚滑😍 老闆話係大腸包墨魚滑一齊炸 兩樣野出奇地咁夾 大腸唔會有肥膏(因為要包著墨魚滑)墨魚滑加大腸夾埋一齊唔會太油膩得黎又好滿足!呢個出面食唔到 值得一食😜.▪️椒鹽鮮魷$88飲啤酒又點少得椒鹽炸物 睇間大排檔整野好無食 椒鹽都算好考功夫 炸粉唔能夠太厚得黎又要夠脆身 魷魚唔可以太硬 咁咬落口先會鬆軟👍🏻 呢間椒鹽抵
▪️雙冬羊腩煲$268(細)

▪️大腸墨魚滑$128

▪️椒鹽鮮魷$88
呢間椒鹽抵讚😜做到水準之餘只係80幾蚊
椒鹽鮮魷

大排檔旁邊個街市有間新公廁(所以廁所好乾淨)飲得多啤酒都唔怕去多幾次廁所😎 小炒同羊腩煲都超水準 重點真係坐得好舒服(露天又唔迫人)啤酒都係30幾蚊支 放工黎啤啤佢食小炒有得諗😋
2020-10-18 654 views
呢間位於香車街街市上面一樓☺️ 雖然地址有啲難搵 但一啲都唔會覺得唔值啊! 老闆們都非常熱情👏🏼 感覺非常熱鬧溫馨🥰 今次叫咗四個餸黎試一試佢!蒜蓉開邊蒸蝦 $148呢個感覺相較下比較普通🤔 同平時出面食既差唔多味道。豉汁蒸倉魚 $98呢個覺得都ok 倉魚蒸到岩岩好! 雖然倉魚味唔算重 但個魚非常嫩滑啊😍👍🏻👍🏻黃金鮮魷 $98呢個非常惹味又好食啊😋! 雖然咸左小小 但鮮魷非常彈牙爽脆又嫩滑啊! 仲要痴住曬滿滿的咸蛋黃🥰🥰金銀蛋浸娃娃菜$88 呢個睇落普通 反而係最好食! 上湯唔會太湯 裏面既肉碎配上娃娃菜 朋友話超好食啊😋 我就覺得唔加肉碎都一樣好味🤣

蒜蓉開邊蒸蝦 $148
呢個感覺相較下比較普通🤔 同平時出面食既差唔多味道。

豉汁蒸倉魚 $98

黃金鮮魷 $98

金銀蛋浸娃娃菜$88
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2020-10-11 441 views
大排檔沒有舒適的環境,亦沒有太好的招呼,不過就是喜歡那種親切的感覺,由於香港急速發展,現在大排檔已經買少見少,今天便來到荃灣的其中一個大排檔。豉汁蒸大鱔$148,除了大鱔之外,還有指天椒和金菇,鱔肉爽滑,吸收了豆豉和辣椒的香味,鮮味更加濃郁。蒜蓉開邊蒸蝦$148,蝦的份量十足,蒜蓉亦帶起了蝦肉鮮味,而粉絲吸收醬汁的味道,層次更加豐富。脆皮蔥油雞半隻$128,蔥油令到胳皮雞的皮不脆,反而增加了一種層次,雞肉嫩滑,是創意可嘉的一道小菜。啫啫芥蘭$78,芥蘭爽脆,蝦米和芥蘭的香味,令到芥蘭不再平凡。

2020-10-10 1480 views
限聚令讓堂食要隔著圍板坐,太焗促了吧?倒不如去大排檔,坐得自在在的。今晚就去了荃灣香車街市熟食中心的頭檔大排檔,沒錯,真的是頭一檔大排檔就見到了。這裏很有人氣,見到這麼熱鬧的氣氛,即時胃口大開!最愛見到大排檔的食客把酒言歡,暢所欲言,不必介意儀態,在大排檔就是要盡興!這裡的老闆笑容可恭,很落力招呼客人,伙計也很有禮貌,遲了送來茶壺也連聲抱歉,誰說大排檔沒有服務?餐牌的小菜選擇很多,還可以自來海鮮加工。我們點了椒鹽九肚魚$88,頭檔小炒王$98,油鹽水浸大蜆$98,蜜椒一字骨$98,看看各種做法的菜式味道如何吧!椒鹽九肚魚,炸得得非常通透又爽脆,椒鹽味道超香的,又不會太鹹,九肚魚滑嘟嘟,真的是大排檔必點小菜!值得介紹下,配菜青紅椒和蔥,都是生炸過,全碟配料都給我吃光光,特別是炸蔥,炸完像紫菜,真的第一次吃呢!這時候,真要來一瓶啤酒了。頭檔小炒王,是這裡的招牌菜,價錢也比一般餐廳便宜,用料十分充足而且鑊味香。大蝦乾真的很大隻啊,炒完散發著濃濃蝦乾香;還有小魚乾、腰果增加爽脆口感;又有菜圃酸酸甜甜又爽口,可以消除油膩;魷魚煙煙靭靭好咬口。整道菜炒出來味道很香濃,佐酒小菜必備,要所有配料有一起

頭檔小炒王,是這裡的招牌菜,價錢也比一般餐廳便宜,用料十分充足而且鑊味香。大蝦乾真的很大隻啊,炒完散發著濃濃蝦乾香;還有小魚乾、腰果增加爽脆口感;又有菜圃酸酸甜甜又爽口,可以消除油膩;魷魚煙煙靭靭好咬口。整道菜炒出來味道很香濃,佐酒小菜必備,要所有配料有一起吃,才吃得出小炒皇的美味。

蜜椒一字骨,上桌時聞到超香的黑椒味,很有鑊氣!配菜青紅椒和蒜頭超多,把香味揮發得淋漓盡致。醬汁是濃味的,說到肉質,我會給它一個「鮮」字,因為豬肉非常嫩滑爽口,而且有肉汁又有彈性,豬肉味香,也是佐酒佳品。

油鹽水浸大蜆,吃道清淡的小菜吧!但原來湯的味道也很濃郁,因為大蜆分量不少,煮完把鮮甜味道都留在湯裏,所以要有粉絲吸收這個湯的精華。配料還有唐芹、頭菜、什菌,都是令這道油鹽水浸蜆湯味濃郁的原因,我連湯都喝光了。

總的來說,食物味道是偏向濃味的,試過味道合適,下次還可以自攜海鮮來加工呢!食物留得住客人的胃口,老闆和伙計的服務也留得住客人的心,不錯!

2020-10-09
$200 (Dinner)
2020-10-10 318 views
近年唔少大牌檔紛紛入舖,就算味道保持水準,但或多或少會失去原有風味。正所謂秋風起,我好肥,呢排d晚風好涼爽,係時候去舊式大牌檔整幾碟撚手小菜。🍴炸蠔餅炸到爆晒花,咬落去極之酥脆鬆化,唔會好似食緊薄罉咁,又唔油膩,碟底一滴油都無,蠔仔大粒鮮甜。🍴墨魚球炸大腸墨魚球脹卜卜,好鬼彈牙同鮮甜,真材實料,炸大腸乾淨無異味,外皮酥脆,內裡夠軟,唔乾唔硬,呢味菜一彈一脆嘅配搭新穎又好食。港式炸物通常係唔係都跟泰式雞醬,但呢度就跟柚子甜酸醬,味道份外清幽,同炸野好夾。🍴雜菌牛仔骨一上菜就聞到勁香,初頭以為係用豉油炒,原來係用更濃郁鮮香嘅蠔油去炒,牛仔骨夠腍,唔會太肥,配埋大量雜菌香上加香。🍴枝竹火腩豆腐煲香港經典文學作品《火腩飯》描寫作者去茶記食火腩飯嘅體會,偏重於心路歷程,對味道則較少著墨。今晚面前嘅火腩煲正合我口味,火腩本身夠晒鹹,所以芡汁唔洗多,岩岩好掛晒落配料,同清淡得黎又滑溜嘅枝竹豆腐好夾,加埋蒜子香味,仲要用煲上熱辣辣夠晒惹味,反觀茶記嘅火腩飯大多鑊氣欠奉,芡汁又黏又鹹,絕對唔能夠同火腩煲媲美。大牌檔啲人通常粗聲粗氣,但呢度個老闆非常之有親切感。📍頭檔大排擋荃灣曹公街8號香車街街市熟食中心

🍴炸蠔餅

🍴墨魚球炸大腸

🍴雜菌牛仔骨

🍴枝竹火腩豆腐煲

大牌檔啲人通常粗聲粗氣,但呢度個老闆非常之有親切感。

📍頭檔大排擋
荃灣曹公街8號香車街街市熟食中心1樓9號舖