2024-10-25 1001 views
新北江商場裡面有好多間唔同類型嘅小店,最近係呢度行下逛下,發現有間隱世店舖 "食遇上海料理",見到出餐嘅上海菜都唔錯,一於入去食個午餐 ~餐牌裡除咗午市套餐之外,亦有其他包括鑊氣炒麵、菜飯、炒年糕、水餃/雲吞、上海點心、涼菜、甜點、飲品等等,款式都唔少。蒜泥白肉雲吞擔擔麵      $52白肉切成每片都咁薄,軟腍肉片肥瘦適中,薄身爽口又唔乾,蒜泥用作提升香味,甜辣並重,配搭唔辣嘅擔擔麵湯底,有花生、肉碎、蒜蓉、蔥花及麻醬,先飲啖湯,味濃而稠,好惹味嘅湯麵。菜肉雲吞擔擔麵        $42大大隻嘅上海菜肉雲吞,相比廣東雲吞size較為大,裡面餡料好多,蔬菜翠綠鮮爽,肉味鮮嫩有肉汁。湯底嘅擔擔麵湯及麻辣湯可選擇辣度,亦有豬骨清湯或酸辣湯,呢碗揀左擔擔麵湯底,香濃嘅花生味、肉碎、蒜蓉、蔥花,食起嚟好creamy,味道層次豐富會再encore。上海小籠包        $32/4隻依款係食上海菜必點嘅上海小籠包,即叫即蒸,上枱時熱辣辣,內肉餡飽滿,新鮮嫩滑,一口咬落去鮮甜嘅湯汁滿瀉,充滿肉味,味道香濃,好滋味嘅享受!上海鮮肉鍋貼      $29/4隻鍋貼餃皮唔會太厚,口感煙韌,底部煎得焦
蒜泥白肉雲吞擔擔麵      $52
蒜泥白肉雲吞擔擔麵
菜肉雲吞擔擔麵        $42
菜肉雲吞擔擔麵
上海小籠包        $32/4隻
上海鮮肉鍋貼      $29/4隻
鍋貼餃皮唔會太厚,口感煙韌,底部煎得焦脆同時亦保留好多肉汁,肉質鮮嫩,可口味美。
擂沙湯圓           $30/4粒
擂沙湯圓,軟糯皮煙煙靭靭,包上花生餡,熱熱嘅花生餡流出來,甜度適中,表面有大量黃豆粉增加香氣,一食愛上。
擂沙湯圓
跟餐揀咗黑豆漿及白豆漿,兩支都豆味濃郁,甜度啱啱好,口感順滑,配上海料理好夾。無糖可樂 $7,口感冰爽。
2024-10-24
蒜泥白肉雲吞擔擔麵
菜肉雲吞擔擔麵
擂沙湯圓
在這個舊式商場的環境中,隱藏了一間寳藏上海菜餐廳,在小小的廚房居然能端出眾多美味佳餚。價格實惠,份量又大。口水白肉擔擔面:口水白肉擔擔面無疑是一道引人注目的美食。這道料理麵條Q彈有嚼勁,搭配香氣四溢的口水白肉,每一口都散發出濃濃的口水風味,絕對能刺激味蕾。香炸雞翼酸辣湯麵:香炸雞翼酥脆多汁,肉質嫩滑,外皮酥脆金黃。湯頭酸中帶辣,清爽開胃,搭配著彈牙的麵條,讓人回味無窮。無論是冷冷的冬天還是炎熱的夏天,這碗酸辣湯麵都能帶來舒適和滿足的美食享受。上海小籠包:上海小籠包是一道經典的中國點心,外皮薄軟,內餡鮮美多汁,每一口都是滿滿的幸福。這款美食絕對能帶給一場口感的盛宴,愛不釋手。上海鮮肉鍋貼:上海鮮肉鍋貼外酥內嫩,肉汁鮮美,香氣撲鼻。每一口都讓人愛不釋手,絕對是在這個環境中的必嚐美食。黑豆漿 白豆漿:豆漿清香純正,營養豐富,回味無窮。無論是搭配美食還是單獨享用,都能帶來一份美好的味覺體驗。

口水白肉擔擔面:

炸雞翼酸辣湯麵:

上海小籠包:

上海鮮肉鍋貼:

黑豆漿 白豆漿:
想試吓啲小店。去到新北江搵到一間就去試吓,佢坐落喺2樓食街一落嘅電梯底「食遇上海料理」!✨🍞 **炸饅頭** 新鮮出爐,熱辣辣的外皮酥脆,炸饅頭同濃郁的煉奶一向都係絕配,呢度嘅煉奶都好足夠,咁脆口食落去都好滿足!🍜 **花雕醉雞擔擔麵** 擔擔麵的花生香味好吸引,不輸連鎖上海舖頭,搭配經典花雕醉雞,酒味濃郁。🍚 **口水肥牛菜飯** 肥牛的份量足,肉質不錯,還可以選擇小辣,簡單又好味!🥟 **上海小籠包** 新鮮蒸好,每一粒都有肉汁,性價比高!

🍞 **炸饅頭**
炸饅頭

🍜 **花雕醉雞擔擔麵**

🍚 **口水肥牛菜飯**
肥牛的份量足,肉質不錯,還可以選擇小辣,簡單又好味!
口水肥牛菜飯

🥟 **上海小籠包**
新鮮蒸好,每一粒都有肉汁,性價比高!
小籠包
炸饅頭
口水肥牛菜飯
小籠包
2025-01-13 126 views
🥟【上海鮮肉鍋貼】那一口咬下去,“咔嚓”一聲,外皮酥脆得像在我耳邊放鞭炮,緊接著鮮香的肉汁在嘴裡爆開,差點給我香迷糊了,這哪是鍋貼,分明是快樂炸彈嘛💣!🍙【炸饅頭配煉奶】饅頭被炸得金黃,蘸上絲滑煉奶,送進嘴的瞬間,我宣佈,我和這口甜蜜酥脆鎖了🔒,熱量啥的,吃完再說!🍜【香酥雞翼擔擔麵】雞翼炸得外酥里嫩,咬開還爆汁,再嗦一口勁道擔擔麵,麻麻辣辣超帶勁,我這味蕾直接在舌尖上蹦迪🕺。🍚【椒鹽排骨菜飯】咸香的椒鹽排骨鋪在軟糯菜飯上,每一勺都是肉香與菜香的完美融合,我直接炫了兩大碗,嗝~🥤還有清爽解膩的白豆漿,一口下去,滿嘴豆香,感覺能再戰一輪美食!

🥟【上海鮮肉鍋貼】

🍙【炸饅頭配煉奶】

🍜【香酥雞翼擔擔麵】

🍚【椒鹽排骨菜飯】

2025-01-08 112 views
新北江都幾多平價餐廳小店,今日同老公試左呢間上海菜,好抵食仲要幾好食!😮⭐️上海小籠包皮唔算好薄,不過都幾多肉汁👍❤️例牌花雕醉雞酒味香濃夠入味,大部分都好滑,46蚊超抵食!👏🏻❤️排骨酸辣湯年糕個酸辣湯酸味好夠👍 都幾足料,仲要加咗肉絲排骨炸粉好薄👍 外層香脆裡面肉質唔乾年糕煙韌❤️上湯津白勁大碗😂 廿幾蚊又係好抵食#天水圍美食 #新北江商場 #食遇上海料理 #上海菜推介 #花雕醉雞 #酸辣湯年糕 #上海排骨菜飯 #小籠包

⭐️上海小籠包

皮唔算好薄,不過都幾多肉汁👍

❤️例牌花雕醉雞

酒味香濃夠入味,大部分都好滑,46蚊超抵食!👏🏻

❤️排骨酸辣湯年糕

個酸辣湯酸味好夠👍 都幾足料,仲要加咗肉絲
排骨炸粉好薄👍 外層香脆裡面肉質唔乾
年糕煙韌

❤️上湯津白

勁大碗😂 廿幾蚊又係好抵食

2025-01-04
$82 (Lunch)
  • 花雕醉雞
  • 排骨酸辣湯年糕
2024-12-29 293 views
新北江真是平價覓食好去處,上次經過已經見到這間隱世小店,今次終於有機會來試了😋嫩滑雞肉擔擔面 $45雞肉果真嫩滑,擔擔麵濃而不膩,一試愛上!不過咁啱呢排感冒季節不太舒服所以沒叫辣,但沒想到不辣都好出色,相信喜歡辣的朋友或者叫小辣的話一定更惹味👍上海排骨粗炒 $62豬排酥脆,意外地有別一般粗炒,不會太油,搭配娃娃菜油膩感大減上海鮮肉鍋貼 $29/4隻鍋貼多汁濃郁,大大粒,外脆內軟,好有驚喜,必試!上海小籠包 $32/4隻皮好薄,好多汁,一定要配安排的汁,層次感更加豐富白豆漿 $12吃上海的食品,當然一定要配豆漿啦,大大支好划算,不會太甜黑豆漿 $12平時叫開白豆漿,兩個人試下一黑一白剛剛好,原來黑豆漿都好好喝啊食遇上海料理天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

嫩滑雞肉擔擔面 $45

上海排骨粗炒 $62

上海鮮肉鍋貼 $29/4隻
鍋貼多汁濃郁,大大粒,外脆內軟,好有驚喜,必試!

上海小籠包 $32/4隻
皮好薄,好多汁,一定要配安排的汁,層次感更加豐富

白豆漿 $12
吃上海的食品,當然一定要配豆漿啦,大大支好划算,不會太甜

黑豆漿 $12

食遇上海料理
天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
嫩滑雞肉擔擔面
上海排骨粗炒
上海小籠包
$96 (Dinner)
嫩滑雞肉擔擔面
上海排骨粗炒
2024-12-14 296 views
前排系天水圍做完運動,去左新北江商場搵下有咩食,行到入去有啲迷路,誤打誤撞下搵左呢間上海鋪食野,鋪頭細細間,但又有好多人食,價錢幾平,而且份量十足!素春卷 $30春卷入面系菜同蘿蔔絲為主,炸得夠脆同乾身,吾會好油,有喼汁提供。煎鍋貼 $29鍋貼有4隻,入面既餡基本上都系豬肉,無加菜落去,所以食到啖啖肉岩哂我,仲有少少汁,食既時候要小心!口水雞配雲吞擔擔麵 $52午餐時間去會送飲品!花生擔擔湯底幾濃郁,有少少花生碎粒同微微辣,呢個價錢有口水雞同雲吞,都幾抵食!上海排骨粗炒 $59一大塊豬扒鋪系面,不過放耐左炸粉淋左,粗炒好大碟,有啲菜同冬菇夾雜一齊。紅糖棗皇糕 $30呢個紅棗糕幾好食,幾煙韌,而且吾系好甜!餐牌:

素春卷 $30

煎鍋貼 $29

口水雞配雲吞擔擔麵 $52
午餐時間去會送飲品!

上海排骨粗炒 $59

紅糖棗皇糕 $30
呢個紅棗糕幾好食,幾煙韌,而且吾系好甜!

餐牌:
2024-12-07 297 views
今次又來到天水圍嘅新北江商場搵食!見到呢一間平靚正嘅上海野!餐廳主打小籠包同埋擔擔麵,點心同埋甜品都係即叫即整嘅,重點係價錢又唔貴,唔怪得咁受街坊歡迎~上海小籠包(4隻)💰HK$32小籠包即叫即蒸,而且皮薄餡靚,內裡嘅湯汁味道鮮甜,係餐廳嘅招牌菜之一~口水肥牛麻辣湯麵💰HK$50肥牛肉質鮮嫩,配搭惹味嘅口水汁,令人食慾大增!麻辣湯底味道好特別,值得一試👍🏻~花雕醉雞擔擔麵💰HK$56花雕醉雞肉質嫩滑,每一啖都散發住花雕酒嘅香味,香氣撲鼻!而呢碗擔擔麵就係叫咗小辣嘅花生湯底,麵條口感彈牙,掛汁能力高~蒜泥白肉💰HK$42呢度嘅蒜泥白肉係唔辣嘅,表面充滿蒜泥同埋青瓜,味道多元化~黑豆漿💰HK$12黑豆漿口感更加醇厚,仲帶有少少堅果嘅香氣~

上海小籠包(4隻)💰HK$32

口水肥牛麻辣湯麵💰HK$50
口水肥牛麻辣湯麵
口水肥牛

花雕醉雞擔擔麵💰HK$56
花雕醉雞

擔擔麵
蒜泥白肉💰HK$42
呢度嘅蒜泥白肉係唔辣嘅,表面充滿蒜泥同埋青瓜,味道多元化~
蒜泥白肉

黑豆漿💰HK$12
黑豆漿口感更加醇厚,仲帶有少少堅果嘅香氣~
黑豆漿
蒜泥白肉
黑豆漿
  • 口水肥牛擔擔麵
2024-12-04 265 views
上海小籠包$32 小籠包皮好薄好薄,輕輕一咬,肉汁已經爆出,鮮美的湯汁與肉餡的香氣交融,讓人欲罷不能。搭配特製的醬油和薑絲,風味更佳麻辣海蜇$28試咗呢款麻辣海蜇,麻味十足,口感彈牙呢到午市套餐非常抵食,多款招牌套餐都有得簡,今日試咗酥炸雞翼擔擔麵配水餃$46雞翼外脆內嫩,搭配香濃的擔擔醬,口感十分豐富。水餃則是完美的配角,餡料多汁,讓整個套餐更加圓滿黑豆漿$8跟餐送埋豆漿,豆味香濃亦唔會太甜食遇上海料理天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

上海小籠包$32

麻辣海蜇$28
試咗呢款麻辣海蜇,麻味十足,口感彈牙

黑豆漿$8
跟餐送埋豆漿,豆味香濃亦唔會太甜

食遇上海料理
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
2024-11-29 362 views
原來天水圍都有好多野食🤤今日去咗📍食遇·上海料理探店💪🏻好值得去,平靚正😘📝1.上海小籠包✔️小籠包的外皮非常薄,咬下去時能感受到湯汁瞬間爆發,帶來豐富的味覺體驗。✔️餡料是豬肉,搭配蔥姜調料,鮮香四溢。✔️配上一點醋和生薑,能夠更好地提升包子的味道,增加層次感。✔️湯汁豐富,吃幾籠後會感到十分滿足,既有飽腹感,又不會過於油膩。2.擂沙湯丸✔️湯丸的外皮柔軟,咬下去時能感受到內餡的香濃花生醬,口感滑順。✔️餡料由磨碎的花生和糖製成,味道香甜而不膩,帶有濃郁的花生香氣。✔️湯丸是熱食,吃進嘴裡時的溫暖感令人感到舒適,特別適合寒冷的天氣。3. 花雕酒雞菜飯✔️花雕酒的獨特香氣滲透進雞肉和米飯中,讓整道菜散發出誘人的香味。✔️雞肉經過花雕酒的烹調後,肉質變得鮮嫩多汁,米飯吸收了酒香和雞汁,粒粒分明且充滿風味。✔️味道層次豐富,酒香、鹹鮮和些許的甜味相互交融,讓人感受到濃厚的家常味道。4. 酥炸雞翼湯面✔️酥炸雞翼外皮金黃酥脆,咬下去時發出清脆的聲音,與湯面中的柔軟麵條形成鮮明的對比,帶來愉悅的口感體驗。✔️湯底濃郁,餵養了整道料理的風味。✔️雞翼的肉質鮮嫩,搭配彈牙的麵條,讓人吃得既過癮又不會感到油膩。總體來說,📍食

[食後感]📝
1.上海小籠包
✔️餡料是豬肉,搭配蔥姜調料,鮮香四溢。

2.擂沙湯丸

3. 花雕酒雞菜飯

4. 酥炸雞翼湯面
✔️湯底濃郁,餵養了整道料理的風味。

總體來說,📍食遇·上海料理酥有色香味俱全的料理,適合在聚會或家庭餐桌上享用。你仲唔快啲試吓😘
2024-11-25 265 views
天水圍上海菜小店上海小籠包 $32/4隻即叫即蒸所以要啲時間~入面好多肉餡咬落新鮮嫩滑而且啲湯汁滿瀉上海鮮肉鍋貼 $29/4隻大舊嘅鍋貼 餃皮唔會太厚 底部都煎得焦脆 如果兩邊都有煎就更好~ 入面保留好多肉汁 肉質都幾鮮嫩手拍小黄瓜 $20/細酸酸辣辣嘅青瓜開胃一流 份量都幾多好爽口~上海排骨擔擔麵 $45排骨煮得金黃色咬落好酥軟 搭配上湯底濃而不膩嘅擔擔麵 口感好豐富口水雞酸辣湯麵 $56雞件新鮮嫩滑 加埋麻辣香味非常開胃🤤酸酸辣辣麵好入味重要好大碗!一啖湯一啖麵真係好正🙌白豆漿 $12豆味好濃郁 又唔會太甜口感好滑~無糖可樂 $7食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
天水圍上海菜小店

上海小籠包 $32/4隻

上海鮮肉鍋貼 $29/4隻

手拍小黄瓜 $20/細
酸酸辣辣嘅青瓜開胃一流 份量都幾多好爽口~

上海排骨擔擔麵 $45

口水雞酸辣湯麵 $56

白豆漿 $12
豆味好濃郁 又唔會太甜口感好滑~

無糖可樂 $7

食遇上海料理 (天水圍)
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
2024-11-23 224 views
天水圍新北江商場地下的一家小店,上海料理份量非常大,味道也不錯。🥟小籠包一龍四件,新鮮熱辣蒸起。輕輕用筷子提起,小籠包裏面的肉餡和湯汁重得微微下墜,咬開後爆出滿匙的鮮肉湯,加點香醋更美味,每人一籠也不過份🤭❤️。🍜花雕雞翼擔擔麵招牌擔擔麵果然出色,微辣而濃濃花生醬香味,有點肉碎,上海幼麵湯汁,單吃已經十分惹味。沙雕浸酒的雞翼微微發苦,酒味夠濃,若更入味的話會更好。🍝上海排骨粗炒是兩個人的量哪😂上海麵以醬油炒香,裡有香菇絲、白菜碎,炸排骨很大塊!🥛🍵🧃午市套餐還奉送豆漿和凍飲,實在超值!

🥟小籠包

🍜花雕雞翼擔擔麵

🍝上海排骨粗炒

🥛🍵🧃午市套餐還奉送豆漿和凍飲,實在超值!

2024-11-21 173 views
今次回來,雖然已吃了一次翡翠,但依然好想吃多次上海嘢!入了朋友濕地公園家,唸緊有冇上海嘢食,又想吃章魚丸子!後來輾轉去了新北江行吓,睇平衫睇靚衫,點知朋友search到呢間小店。坐位雖然不是寬敞,但坐得ok嘅!老闆娘感覺踏實,我叫了個涼拌&和朋友都叫了擔擔麵。涼拌爽口又辣又開胃,豆漿是現成貨,ok。兩碗麵味道可以,但我朋友嫌汁不掛麵,但相信因我們兩碗麵是不辣,所以要食到中間才開始有些掛了上去,但我將涼拌的海浙辣油快加了些到麵中,感覺更好吃。我們其後,後加了擂沙湯圓,因是即制,吃起來又暖又軟棉棉和煙靭,真的好不錯👍🏻👍🏻總括覺得涼拌、麵和湯圓都唔貴又ok/好味!
今次回來,雖然已吃了一次翡翠,但依然好想吃多次上海嘢!

涼拌爽口又辣又開胃,豆漿是現成貨,ok。

總括覺得涼拌、麵和湯圓都唔貴又ok/好味!
2024-11-01
Lunch
[✨天水圍食遇上海料理·抵食平民上海菜🍜]#食遇上海料理 #天水圍🔸上海排骨菜飯 (糖醋汁) $48排骨大塊,即炸夠脆勁惹味,糖醋汁開胃,個菜飯都唔會太多油,好食!🔸椒鹽雞翼擔擔麵 $43雞肉多汁嫩滑,擔擔麵爽口彈牙,值得一試👍🔸上海鮮肉鍋貼 $29/4隻鍋貼煎得好香口,咬落去足料多汁,油份都會太過份,勁好食💯🥰🔸花雕醉雞 $46雞肉質嫩滑,酒味香濃,50蚊唔洗份量都合理,一份唔錯嘅小食😍🔸上湯津白 $24上湯熱辣辣,大白菜新鮮爽口,食完肉平衡返下就岩哂😋 ————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結小店主打上海菜式,亦有幾種小食提供,份量抵食夾大份,味道亦唔錯,加上座位寬敞坐得舒服,作為日常食堂係一個幾值得推薦嘅地方😊💞📍食遇上海料理 (天水圍)🏠天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
[✨天水圍食遇上海料理·抵食平民上海菜🍜]

#食遇上海料理 #天水圍

🔸上海排骨菜飯 (糖醋汁) $48

🔸椒鹽雞翼擔擔麵 $43
雞肉多汁嫩滑,擔擔麵爽口彈牙,值得一試👍

🔸上海鮮肉鍋貼 $29/4隻
鍋貼煎得好香口,咬落去足料多汁,油份都會太過份,勁好食💯🥰

🔸花雕醉雞 $46

🔸上湯津白 $24
上湯熱辣辣,大白菜新鮮爽口,食完肉平衡返下就岩哂😋

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍食遇上海料理 (天水圍)
🏠天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
2024-11-11 303 views
今晚同朋友去咗天水圍食上海料理,小店形式經營嘅食遇,餐廳座位寬敞。主理上海菜式,有各款小食,酸辣湯,擔擔麵,菜飯,鑊氣炒麵等。紅油抄手食落無咁油膩嘅紅油抄手,感覺幾好。水餃皮薄,餡料豐富,可以包到脹卜卜,好食!上海鮮肉鍋貼鍋貼適當地保留返少少厚度,令到鍋貼皮可以半煎炸到外脆,而裡面軟,餡料菜肉比例好好,味道豐富。椒鹽排骨擔擔麵椒鹽排骨炸得香口又惹味,仲保留到肉準,椒鹽比例調教得剛剛好,唔會太咸。擔擔麵湯底極濃花生味,十分香濃,但辣度較輕手,鐘意辣少少嘅朋友建議叫中辣。花雕醉雞菜飯醉雞份量是例牌份量,花雕淡淡清香由雞肉同骨慢慢滲出嚟,唔會太強太突兀。配埋菜飯好好餸飯黑白豆漿比較鐘意黑豆漿,豆味更濃更香。

紅油抄手

椒鹽排骨擔擔麵

花雕醉雞菜飯

黑白豆漿
比較鐘意黑豆漿,豆味更濃更香。