2024-03-23 295 views
位於天水圍新北江嘅街坊小店,舖頭細細但食客多,星期六中午去食keep住滿座,而且仲有好多外賣單,睇得出深受街坊喜愛😆🍽️口水雞翼酸辣湯麵湯底用料十足,雲耳及筍增加爽脆嘅口感,肉絲及蛋花令酸辣湯更加濃郁,辣中帶香,非常惹味,麵條韌道適中,條條分明,更加容易掛起麵汁。麻辣雞翼調味較香口,紅油汁加上辣椒增香。🍽️上海排骨擔擔麵排骨同之前去上海食嘅相似度有八成,其實可以理解成豬扒🤣 擔擔麵嘅湯汁同傳統嘅相比轉為稀,但不失特色,應有嘅香味都有。🍽️蒜泥白肉比起一般連鎖店嘅切得比較厚實大片🤤,而且肉量十足,口感更豐富,附上青瓜絲令蒜泥白肉更清爽👍🍽️上海小籠包小籠包即叫即蒸,皮薄餡靚,咬開有好多湯汁,所以要小心燙嘴🤣

🍽️口水雞翼酸辣湯麵

🍽️上海排骨擔擔麵

🍽️蒜泥白肉

🍽️上海小籠包
小籠包即叫即蒸,皮薄餡靚,咬開有好多湯汁,所以要小心燙嘴🤣

2024-03-18 246 views
⭐️蒜泥白肉-肉質鮮甜,配上餐廳特制既酸辣汁,好開胃⭐️花雕酒酸雞,雞肉鮮嫩,配埋酒香,甘甘甜甜,甘香可口⭐小小辣的米線,充滿上海菜的風味,湯底夠特別,食完又想再食餐廳位於好多好野食既新北江,距離天水圍西鐵站只係2個站,好方便。另外餐廳嘅環境好闊落,坐得舒服,推介大家過嚟試吓🤗
⭐️蒜泥白肉-肉質鮮甜,配上餐廳特制既酸辣汁,好開胃
⭐️花雕酒酸雞,雞肉鮮嫩,配埋酒香,甘甘甜甜,甘香可口
⭐小小辣的米線,充滿上海菜的風味,湯底夠特別,食完又想再食

難得今日同朋友入左天水圍做野,收工都差唔多8點行入商場仔搵到呢間上海餐廳黎食,舖頭細細但望落都吸引,就算夜晚8點幾9點都仲唔少人坐低食野。上海小籠包 $32/4隻 叫左籠小籠包食,即叫即蒸。望落皮唔算太厚,吹凍少少成隻放入口食。入面多湯汁,肉湯同肉香都係晒到,沾左少少薑陳醋一齊食,正。蒜泥白肉 $42另外點左小食同朋友兩份share。發現都唔少,幾厚切。蒜末夠多,醬汁有d豉油加埋少少辣油,食落幾惹味。上海排骨擔擔麵 $45 湯汁唔算太過杰身,但湯汁嘅杰度可以掛到係麵身身上,麵身咬落有彈性幾好食。個花生醬味幾濃厚嘅,少少地嘅辣度食落更加有胃口。塊排骨炸得夠脆,食落夠味,肉身厚。椒鹽排骨菜飯 $54菜飯無油健康嘅,塊椒鹽排骨好大塊而且夠脆。椒鹽幾香口,少少辣,個味夠晒開胃,不過有多個醬可能會仲好。上海津白 $24菜就不過不失啦,份量OK唔算少。叫返個菜食消消膩都要。

難得今日同朋友入左天水圍做野,收工都差唔多8點
上海小籠包 $32/4隻
蒜泥白肉 $42
上海排骨擔擔麵 $45
椒鹽排骨菜飯 $54
上海津白 $24

菜就不過不失啦,份量OK唔算少。叫返個菜食消消膩都要。
2024-03-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2024-03-17 267 views
平生第二次寫post, 估唔到遇到一間餐廳可能令我嬲到寫劣評post。外賣叫了上海排骨菜飯和酸辣湯面。排骨菜飯疑似是翻叮,飯已經結成一舊舊硬塊,筷子篤落去,成舊長方柱體的飯可以剷起。菜量極少(如圖),菜亦已變黃。排骨炸粉完全淋,應一早已炸好入盒,客人order 就全盒排骨飯翻叮。酸辣湯面更離譜,不酸不辣,湯水是稀如水,只有色,沒有味。共付$146,但買咗兩碟垃圾。以上所言均有下圖為證。四個字總結「不知所謂」
外賣叫了上海排骨菜飯和酸辣湯面。
酸辣湯面更離譜,不酸不辣,湯水是稀如水,只有色,沒有味。
共付$146,但買咗兩碟垃圾。
以上所言均有下圖為證。
四個字總結「不知所謂」
2024-03-17
$70 (Dinner)
2024-03-14 202 views
陪好友去新北江商場,看看維修工程。完成後,去遇見上海料理,再次品嚐美食。先飲豆漿,然後點小籠包,蒜泥白肉,年糕酸辣湯和上海粗炒。食到差不多,叫甜品擂沙湯圓。價錢合理,味道不錯。- 小籠包:不僅皮薄餡鮮,而且可以即叫即蒸,保持了包子的鮮美口感。必食。- 蒜泥白肉:蒜味十足,薄薄的肉片不錯。- 年糕酸辣湯:酸辣湯既酸辣味道恰到好處,令人回味無窮。- 上海粗炒:熱辣辣的,醬汁的鹹度適中,令我胃口大開。- 擂沙湯圓:擂沙湯圓內部既黑芝蔴,味道香甜,很好吃。店長熱情地招待客人,有人情味既食店。

- 蒜泥白肉:蒜味十足,薄薄的肉片不錯。
- 年糕酸辣湯:酸辣湯既酸辣味道恰到好處,令人回味無窮。
- 上海粗炒:熱辣辣的,醬汁的鹹度適中,令我胃口大開。
- 擂沙湯圓:擂沙湯圓內部既黑芝蔴,味道香甜,很好吃。

店長熱情地招待客人,有人情味既食店。
2024-02-26
2024-03-12 116 views
*/係天水圍上完堂,於是去搵好嘢食,想平平地食一餐,最好去平民商場😆😆餐廳環境:係新北江商場入面,都要行得比較入先搵到,餐廳吾太大,大約坐到十幾人,係小店一間,好彩有位吾洗等,預左坐得比較逼少少🤏😂😂😂食物方面:我哋叫左兩個麵,一個必叫小籠包,同埋蒜泥白肉😍😍😍雪花肥牛擔擔麵🍜勁多肥牛好足料😍😍😍擔擔麵好好食,麵底吾會太淋,加上配料同辣度岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻韮菜雲吞上海麵🍜勁香韮菜😍😍啖啖肉,仲要湯底夠清,夠鮮甜,配埋上海麵食,簡直一流😆😆😆👍🏻👍🏻小籠包🫓必點之一,皮薄餡靚,勁多汁,一咬就爆汁😂😂😂好食到不得了😍😍😍蒜泥白肉同平時出邊食嘅差唔多,水準幾好,夠多蒜,食落口好惹味👍🏻👍🏻👍🏻另外我哋仲叫咗黑白豆漿飲,雖然呢度係小店,但真係好多人幫襯,食佢哋嘅人情味😎😎😎😎食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

餐廳環境:

食物方面:
我哋叫左兩個麵,一個必叫小籠包,同埋蒜泥白肉😍😍😍

雪花肥牛擔擔麵🍜

韮菜雲吞上海麵🍜

小籠包🫓

蒜泥白肉

食遇上海料理 (天水圍)
2024-03-12 128 views
再次encore ,我每次都係必食酸辣湯底的年糕,酸辣湯底有蛋絲、木耳絲、豆腐絲、竹筍絲等等,今次的羹汁比較稀,入口較滑口。年糕一如以往煙煙韌韌,口感十足。上海排骨擔擔麵一上枱花生味已經好濃郁,湯底係好濃厚既花生醬和麻醬,現搭埋麵條一齊食啖啖花生醬味。尼間擔擔麵仲有得揀辣度,即使唔食得辣既人都食到👍🏼排骨的炸粉好薄身,肉質鬆軟,亦唔會乾身。上海小籠包即叫即蒸都唔會需要等好耐,咬破皮後,流出的湯汁好鮮甜,食材充足。記得要趁熱食吖。$32有4粒,我亞媽話比其他餐廳抵食👍🏼口水雞的醬汁一流,十分開胃又唔會好辣,雞肉質感比較軟淋。一份例牌已經足夠兩個人食,順帶一題,我見到依家有做午市套餐送埋飲品,價錢仲優惠。

順帶一題,我見到依家有做午市套餐送埋飲品,價錢仲優惠。
2024-03-07 881 views
最近去咗網友介紹嘅新北江商場  "食遇上海料理",價錢和食物都很大眾化,雖然座位不多,但食物質素唔錯,就決定食呢間試一試啦。上海排骨擔擔麵     $45擔擔麵份量都唔少,麵質柔軟帶麵粉香,擔擔肉醬好香甜,呢個份量兩個人share就啱啱好喇。排骨炸至金黃,口感酥脆,外層粉漿唔會太厚,內裡唔乾身,食落好香口。菜肉雲吞擔擔麵    $45          上海菜肉雲吞比廣東雲呑較為大隻,呢度啲雲吞餡料滿滿,肉味鮮嫩多汁,菜亦都好新鮮,這碗同樣係擔擔麵湯底,濃郁花生味、肉碎、蒜蓉同蔥花,口感特別豐富,層次增加。可自由揀選辣度、花生湯底、麻辣湯底或加錢轉粗麵/年糕。花雕醉雞    $46呢碟以嫩滑嘅雞肉醃製係花雕酒中,帶嚟酒香撲鼻嘅獨特風味,雞肉吸入咗花雕酒,入口滑嫩同時又帶有微微嘅酒香味道。上海小籠包    $32依間嘅小籠包係即叫即蒸,熱辣辣嘅上海小籠包,原汁原味,新鮮滿滿嘅餡料,湯汁好足料,一唔小心就會溢出嚟,充滿肉味,味道香濃好鮮甜。黑豆漿    $12     白豆漿    $12無論黑豆或黃豆,兩款豆味都係濃,甜度適中,只係少少甜,飲起嚟順口。
上海排骨擔擔麵     $45
菜肉雲吞擔擔麵
  • 黑豆漿
  • 白豆漿
2024-02-29 105 views
遊歷西北區天水圍真係好有外國feel,空間感十足~🌟上海小籠包🌟即點即蒸,熱辣辣初嚐一口,入面既餡料帶有肉汁,肉餡亦夠味道。🌟花雕醉雞🌟前菜醉雞份量都足夠,酒味都好濃郁🍶。🌟上海排骨菜飯 (糖醋汁)🌟炸物幾好,排骨同雞翼都好脆口,排骨菜飯配上糖醋汁,食落就唔會咁寡同膩🤭🌟香炸雞翼酸辣湯麵🌟呢款香炸雞翼夠哂邪惡,雞翼外屠十分脆口,咬落去好多汁,肉質又嫩滑,差啲想encore一碟🐥❗酸辣湯底平時比較少叫,多數係分開叫個湯,跟湯麵底感覺又幾好喎,啲麵吸埋啲酸辣湯料味🍜➡️去西北區就好似去左個小旅行咁,過左個輕鬆週末😌
遊歷西北區
天水圍真係好有外國feel,空間感十足~

🌟上海小籠包🌟
即點即蒸,熱辣辣
初嚐一口,入面既餡料帶有肉汁,肉餡亦夠味道。

🌟花雕醉雞🌟
前菜醉雞份量都足夠,酒味都好濃郁🍶。

🌟上海排骨菜飯 (糖醋汁)🌟

🌟香炸雞翼酸辣湯麵🌟

➡️去西北區就好似去左個小旅行咁,過左個輕鬆週末😌
2024-02-20 89 views
今日又同老友黎到食上海料理,呢到仲有得周圍掃街,仲有好多公仔機比你玩,估唔到呢間商場咁大仲有好多野行,同老友仲可以周圍行下食下好西😆呢間上海料理小店,座位有幾枱大枱地方闊落,餐廳仲主打上海小籠包、擔擔麵同埋蒜泥白肉,呢d一定要試啦!上海小籠包:即叫即蒸新鮮滾熱辣,食落仲爆汁要小心食,湯汁融入豬肉入邊,所以好入味,皮唔係好厚所以質感幾好,要趁熱食花雕醉雞擔擔麵:花雕醉雞擔擔麵係小店最招牌嘅菜式,例牌份量既醉雞,醉雞仲有好濃厚既花雕酒味,雞肉同酒混合左之後好入味,新鮮雞肉仲好鮮嫩,唔似d冰鮮雞咁鞋身,而擔擔麵本身好辣,可以選擇辣度,建議唔食得辣就唔好嗌咁辣,擔擔麵用左好濃厚既麻醬+花生醬湯底,所以食落去好香好有質感,仲可以配一支香港荳品廠出嘅豆漿,豆腐好彩甜味適中,所以都啱我口味蒜泥白肉:呢份蒜泥白肉就爭少少了,肉片上充滿左好濃厚既蒜蓉,加左少少薑所以食落去有d辣,五花肉肉片夠薄切,底下仲有少少辣油,食落都係較辣📍地址:食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
上海小籠包:
花雕醉雞擔擔麵:
蒜泥白肉:

📍地址:食遇上海料理 (天水圍)
花雕醉雞擔擔麵
花雕醉雞擔擔麵
  • 花雕醉雞
2024-02-19 75 views
一向鍾意食餃子既我,係新界西搵間平靚正既上海食店真係好難,無意間發現左呢間上海食店,價錢平,環境整潔,所以就入去試試佢,食完後覺得呢間店性價比高,款款都係四五十蚊,好抵食,下次可以再去👍口水雞(例牌)口水雞既醬汁好好食,唔太辣,但又夠味,適合想食下重味野,但又唔食得太辣既我。酥炸雞翼上海麵四十幾蚊,大大碗麵,加上3隻大大隻既雞翼,個炸粉唔太厚,食落香脆,食瑋碗麵夠晒飽。素炒年糕又係四十幾蚊,好大碟,雖然只係配上菜炒,但味道唔錯,最鍾意佢係用上海粗炒既方式炒呢個年糕,好好食,適合唔鍾意太多肉既我,下次去都一定會叫呢個煱貼好有舊式上海菜館味道,依家好少食到呢隻感覺,外皮煎得香香的,大大啖肉,好食重點係加埋兩枝豆漿,成餐埋單都只係百靚蚊,好抵食,依家係香港要搵間咁抵食既食店都唔容易👌🏻
口水雞(例牌)

酥炸雞翼上海麵
素炒年糕
煱貼
2024-02-18 90 views
新北江商場係天水圍出名多小食,今日入到天水圍去發掘下隱世小店,係地下夾公仔店對面發現左間高性價比上海小店。上海小籠包$32/4隻皮薄餡靚,湯汁十足,仲要即叫即整熱辣辣。蒜泥白肉$42蒜味十足,生蒜辣味強勁,用料十足,而且肉量份量十足,令人食過翻尋味。排骨酸辣湯麵$45排骨酥脆不在話下,酸辣湯更加係整個麵既靈魂,酸辣湯用料十足,有木耳同冬菇,口感豐富。酸辣湯帶點微辛及酸味,非常醒胃,再配上掛湯既上海麵,令人食唔停口。上海粗炒$53上海粗炒鑊氣十足,用料豐富,有肉絲、冬菇、娃娃菜,口感豐富。上湯津白$24津白新鮮、爽口,再配上熱辣辣既上湯,非常暖身。食遇上海料理 (天水圍)📍地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

上海小籠包$32/4隻
皮薄餡靚,湯汁十足,仲要即叫即整熱辣辣。

蒜泥白肉$42

排骨酸辣湯麵$45

上海粗炒$53

上湯津白$24
津白新鮮、爽口,再配上熱辣辣既上湯,非常暖身。

食遇上海料理 (天水圍)
📍地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
2024-02-17
$100 (Dinner)
  • 蒜泥白肉
2024-02-09 64 views
平時好少去天水圍,今次嚟到天水圍嘅新北江商場🛍️入面除咗有得掃街之外,仲唔少嘅食店🍽️例如今次喺地下嗰層就發掘到間上海嘢喇上海小籠包 $32呢個小籠包有驚喜!熱辣辣即叫即蒸🔥估唔到入面嘅湯汁都幾豐富,呢個價錢嚟講都幾抵食😋花雕醉雞擔擔麵 $56 (黑豆漿+$8)花雕醉雞都係呢間舖頭嘅其中一個招牌菜🐔今次就揀咗配擔擔麵,醉雞嘅份量都幾多,入口有酒香味😌而擔擔麵可以自選辣度,唔食得辣嘅人都食到😆湯底唔係好厚身嗰種,我哋揀咗走辣,所以湯底就主要係麻醬加花生醬味🥜另外叫主食都可以加錢跟嘢飲,估唔到呢度嘅豆漿係香港嘅荳品廠出,甜度唔係好高🥛上海排骨粗炒 $62粗炒嘅質感有啲似烏冬咁,加埋冬菇絲同白菜絲一齊炒,入口都幾惹味😙而排骨就係炸過,外皮脆脆地幾香口😎蒜泥白肉 $42肉片上面鋪咗滿滿嘅蒜泥🧄底下嘅醬汁有少少辣油,但係唔會好辣,肉片係五花腩位置🐷所以食起上嚟唔會好乾身

上海小籠包 $32

花雕醉雞擔擔麵 $56 (黑豆漿+$8)

上海排骨粗炒 $62

蒜泥白肉 $42
新界西之天水圍覓食新北江食得最多都係出曬名既米線兜左一圈見到呢間上海菜 基本上滿座加上好想飲酸辣湯🤤 炸饅頭非常脆 咬落去有聲😍蘸煉奶更好食😆花雕醉雞一落枱好香花雕味 啖啖肉例牌份量都唔少 竟然有雞髀😋口水雞配擔擔麵擔擔麵辣度適中 花生味道濃郁 香醋中和當中油膩感口水雞醬汁惹味 雞肉肉質相對較滑如果配菜飯應該更加滋味😋😋香炸雞翼酸辣湯麵酸辣湯用料足 湯底夠稠夠酸👍🏻👍🏻炸雞翼外脆內軟不過麵底份量實在太多 食唔曬🥺下次黎決定叫酸辣湯雲吞食食下發覺全部都係雞🐔小店位置有限 但坐得尚算寬闊經濟實惠嘅一間小店👍🏻
新界西之天水圍覓食

小店位置有限 但坐得尚算寬闊
經濟實惠嘅一間小店👍🏻
2024-02-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 花雕醉雞
  • 酸辣湯麵
2024-02-01 58 views
👀📍食遇上海料理新北江向來都多小店,近期有間上海小店深受天水圍人歡迎。店鋪由一戶上海家人打理,當中招牌菜有上海擔擔麵配酥炸排骨。🌸擔擔麵配酥炸排骨套餐🌸$47(配飲料,豆漿都唔洗加錢‼️)擔擔麵最重要靈魂是湯底,湯底必須要有香濃的花生醬搭配些少的辣度。這間小店確實做到,花生醬味道適中,後韻才出辛辣味道,而辣味不會掠奪花生香味。排骨是即炸,炸皮較薄,十分酥脆。肉質比較實但仍有些少肉汁。麵底是由師傅手打而成,所以比一般台而言,是較爽身掛湯,充滿嚼勁。套餐配有兩隻餃子,皮餡多肉。份量較大,女生可能吃不完。整體來說,味道、服務都不錯。是會回訪的平民小店👍🏻地址:食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖營業時間:上午11:00-晚上9:30評分:9.2/10
👀
📍食遇上海料理
新北江向來都多小店,近期有間上海小店深受天水圍人歡迎。

店鋪由一戶上海家人打理,當中招牌菜有上海擔擔麵配酥炸排骨。

整體來說,味道、服務都不錯。是會回訪的平民小店👍🏻

地址:食遇上海料理 (天水圍)
營業時間:上午11:00-晚上9:30
評分:9.2/10