2011-05-24 15 views
見到之前的食家激讚此家新店, 今天襯自己一個人lunch就來試一試, 店舖在二樓全層, 裝修簡簡單單, 沒有特別........坐下來首先送上一杯凍開水, 我問服務員姐姐可否要熱茶, 姐姐說"我們店是沒有茶供應的, 祇有凍水或熱水". 嘩! 收得成68蚊一碗麵, 連一杯茶都沒有.........點了最基本的豬骨拉麵, 下單時就像普通茶餐廳搬點了就算, 沒有像之前的食家說會問客人對拉麵的軟/硬度要求 亦沒有提及送小食呢樣野. 一心來試麵的, 沒得送就算了吧!!!麵來了, 湯底味道不錯, 可惜不夠熱. 半熟蛋唔夠入味, 拉面普普通通冇乜特別.加埋一要75蚊, 感覺不值, 一定要會再來.

加埋一要75蚊, 感覺不值, 一定要會再來.

2011-05-24
$75 (Lunch)
服務:基本上個員工個都俾心機介紹,不過只係介紹啲食物嘅味道同質感,如果可以專少少,講到咩叫做好嘅拉麵,佢地又同人地有點唔同,會俾人感覺Pro少少,印象分亦會増加。價錢:一碗麵要$75(已加一),第一感覺就係好貴,因為主菜只有一塊叉燒、一塊豚角煮,同半隻溏心蛋,眼睛實在有不能滿足的感覺。食物質素:叫咗一個豚魔,一個辣魔。基本上個湯底做得都幾好,有過咸及味精嘅感覺,甚至有啲鮮甜,入口又有少少膠口的感覺,幾正。但其他嘢,對我呢個唔係食開拉麵嘅人黎講,就全部都係一般般,唔係話唔好食,但唔會覺得特別好食。塊叉燒同豚角煮,只係兩塊比較肥嘅豬肉,平時自己買塊豬肉都食到咁嘅味同口感。隻溏心蛋本身幾好食,但切開一半嘅原固,大部分嘅溏心流咗唔知去咗邊。整體黎講,都可以啦,但唔會特別返黎再食。
服務:

價錢:

食物質素:

整體黎講,都可以啦,但唔會特別返黎再食。
2011-05-21 5 views
睇到飲食雜誌介紹, 特登到呢度食午飯. 叫左個豬骨拉麵 <<讚>> 個湯一D都唔油, 充滿豬骨0既鮮甜味, 而且好有膠質, 個半生熟蛋好溏心 食完冇口渇, 應是原汁原味. 男侍應好有禮貌咁介紹湯同麵0既質感<<彈>> 個麵冇乜料, 塊叉燒好薄 (只係得0.1~0.2MM). 如果食慣濃味, 會覺得唔夠味. (我食慣減淡口野, 都覺得味較淡). 但要成$68加一($75), 覺得唔值. 雖然間鋪一D都唔多人, 但D侍應服務唔好, 要加水, 最後食完走人都冇加. 0係樓下睇到叫任何拉麵有小食送. 但係我叫左個麵之後, 佢地冇提有小食送. 但係一定唔係唔記得. 因之前落單0個個都有小食. 眼見場內有D人叫左拉麵都冇小食, 深信係你唔提, 佢地就唔出聲. 今時今日咁0既態度真0係唔得. 0的裝修有D似乾淨D個種茶餐廳, 一D日式0既FEEL都冇如果要吃又好又平0既拉麵, 會去銅鑼灣 CITYSUPER 入面0既拉麵檔, 或者貴D去中環EXCHANGE SQUARE食, 起碼覺得值回票價.應唔會再幫襯呢度.
睇到飲食雜誌介紹, 特登到呢度食午飯. 叫左個豬骨拉麵

<<讚>>
食完冇口渇, 應是原汁原味.
侍應好有禮貌咁介紹湯同麵0既質感

<<彈>>
0的裝修有D似乾淨D個種茶餐廳, 一D日式0既FEEL都冇

應唔會再幫襯呢度.
2011-05-20
2011-05-21 24 views
有時候看到雜誌或電視,會用上神,魔等名字比喻如何厲利,在尖沙咀拉麵店又的確少之有少,火頭山,八八八等,當然還有味千拉麵在內,一眾食友連番去嚐吃,令我吸引到來吃一碗久留米拉麵.大家有沒有去過久留米?我曾經路經此地,不過已經是3,4年前的事情,近來香港開的拉麵店都以九州風格為主,以魔為名字的拉麵店,真的想看看能否成之路?店內頗為寬闊,麵的種類分為五種,都有魔字為名,侍應說豚魔為推介,那麼就選擇這個啦,反正自己不太喜歡辣味拉麵,豚骨拉麵看一看如何,再來一客小吃蟹肉海綿蛋!侍應服務都不錯的,相比烏華,達磨等做得好!值得一讚.稍等一會兒就奉上這一碗豚魔,六十八蚊包括有豚肉,叉燒,半熟蛋等,論價錢稱得上便宜,先一來一口湯,其濃郁程度不及達磨,可以飲得出豚骨味道,都叫合格,但欠缺了豬油這樣東西,在達磨固然少了,作為久留米拉麵,應該添加落去,用的是幼麵,在日本喜愛稱為極幼麵,湯底比達磨略為遜,但其拉麵,豚肉以及叉燒也比達磨做得好,豚肉吃落略為瘦,但味道補救了不少,起碼不是淡而無味,半熟蛋煮得還好,真的稱得半熟,六十八元有附送半熟蛋,還要煮得不差已經不錯,不過其後在鳥華吃到蛋更加好,雖則這碗不是我吃過的
有時候看到雜誌或電視,會用上神,魔等名字比喻如何厲利,在尖沙咀拉麵店又的確少之有少,火頭山,八八八等,當然還有味千拉麵在內,一眾食友連番去嚐吃,令我吸引到來吃一碗久留米拉麵.大家有沒有去過久留米?我曾經路經此地,不過已經是3,4年前的事情,近來香港開的拉麵店都以九州風格為主,以魔為名字的拉麵店,真的想看看能否成[魔]之路?
豚魔
豚骨湯底不算出色,合格有剩
叉燒比達磨好
半熟蛋
麵算是不俗,比起烏華以及達磨好吃
稍等一會兒就奉上這一碗豚魔,六十八蚊包括有豚肉,叉燒,半熟蛋等,論價錢稱得上便宜,先一來一口湯,其濃郁程度不及達磨,可以飲得出豚骨味道,都叫合格,但欠缺了豬油這樣東西,在達磨固然少了,作為久留米拉麵,應該添加落去,用的是幼麵,在日本喜愛稱為極幼麵,湯底比達磨略為遜,但其拉麵,豚肉以及叉燒也比達磨做得好,豚肉吃落略為瘦,但味道補救了不少,起碼不是淡而無味,半熟蛋煮得還好,真的稱得半熟,六十八元有附送半熟蛋,還要煮得不差已經不錯,不過其後在鳥華吃到蛋更加好,雖則這碗不是我吃過的最好,論價錢上和尖沙咀一帶來看,這間算是好了
預期中有差落
當然看到這個名字自然感興趣,其因名字想起壽司店內的カステラ玉子,其實原來不是,是一款凍吃的小食,吃落帶有甜味,在最底層應該是蟹肉?作為玉子不太好吃,或者自己要求高了一點吧?
是否似曾相識?
二款加起來約一百元,其實都不貴,比起一眾拉麵走的中檔路檔,我覺得質素是可以!能否保持下去就要看該店的做法!
是否似曾相識?
2011-05-19 7 views
小弟在尖沙咀工作經常路過此新建的飲食buliding除了牛陣及魔麵其餘都已嚐過剛巧昨天早點下班,見此大廈外有一人龍便排隊一試食後念念不忘其味道今天lunch再訪此店先講一下昨晚免費試食的辣魔太座點了一碗豚魔與在下的辣魔看樣子沒兩樣但一嚐湯頭豚魔的湯是比坊間豬骨濃漿開水好多了店方打旗號以150公斤豬骨淆製而成一口喝下濃稠的豬骨湯好像忌廉湯的口感幼滑豬骨湯的味道充滿口腔由於辣魔乍看與豚魔沒兩樣沒有心理準備情況一口呷下比看上去辣多了吃了三份之一後把附贈的辣料倒進碗中香辣味更甚但有了此辣味刺激味蕾不消五分鐘幹掉了整碗麵碗中的一片叉燒比坊間的叉燒鬆軟除了欠缺了火灸後的香味以外肉質香滑亦可口一片豚角煮此五花豬腩比起各位在沖繩食的角煮soba及在日本的居酒屋的豚角煮來得入味及稔身小弟不願意的一口吞進在下的五花腩溏心雞蛋一讚木耳夠爽蔥夠香今天lunch再試豚魔湯頭比昨晚試食的還要好雖沒那麼濃稠但其香味俱在麵亦比昨天的掛湯此外今天附送的小食雜菜魚餅連薑蓉很好此店食物給在下的滿足感有點把小弟帶回日本的感覺可以肯定的是九龍區再找不到一家比此店好的拉麵希望過些日子不用大排長龍才可再光臨及希望臨時餐牌的價格與將
小弟在尖沙咀工作
經常路過此新建的飲食buliding
除了牛陣及魔麵
其餘都已嚐過

剛巧昨天早點下班,見此大廈外有一人龍
便排隊一試

有點把小弟帶回日本的感覺

可以肯定的是九龍區再找不到一家比此店好的拉麵

希望過些日子不用大排長龍才可再光臨
及希望臨時餐牌的價格與將來的餐牌價格不要差太遠

今天開門的第一碗豚魔 - 湯頭亦厚,比試食的一碗薄身,麵身軟硬適中,掛湯力較好
店內環境舒適
昨晚免費試食的辣魔 - 湯頭濃稠厚身,由於麵身較硬,掛湯力較弱
湯底的香濃程度令蒜泥只可提香未能提味
是日贈送小食 - 雜菜魚餅
臨時餐單
  • 豚魔&辣魔
2011-05-19 12 views
地址都幾難搵,不過環境清靜,確實是一個談天、講生意的好地方。14:30開餐,卻只有兩枱客......心感不妙!但老闆看見客人,馬上放下碗筷,熱情招待。這種服務態度,確實遠勝「豚王」要你等兩個鐘,食完「身水身汗要趕住走」的好。睇MENU倒不如聽老闆的即場介紹。因為老闆是個十分細心的人,懂得照顧不同人的需要。相信我,如果你有甚麼特別要求,他都可以給你一點具體意見的。辣魔 $68+加一湯底是豬骨湯,膠而不膩;辣而暖胃據老闆透露,辣魔的出現實在非廚師所願。只不過因為有些客人較喜愛濃烈的食物,所以老闆就只好在廚師和客人之間取之平衡。老闆不斷鼓勵我加少少辣椒醬試味,結果卻把一碗日本拉麵變成中國麵團......很奇怪!PS. 老闆對客人的細心,從一杯水便看出來了。在這個炎熱的時節,他特地為年青的客人沖一點凍水;年長的客人便為他們提供暖水。這一份照顧是我從未在任何一間食店中可以感受得到。對於一眾忙碌又疲於奔命的上班一族,找到一間環境清靜又體貼的食店,這確是人生快事。但願這種氣氛不會因為客人多了又漸失吧!
14:30開餐,卻只有兩枱客......心感不妙!
但老闆看見客人,馬上放下碗筷,熱情招待。
臨時MENU
睇MENU倒不如聽老闆的即場介紹。
因為老闆是個十分細心的人,懂得照顧不同人的需要。
相信我,如果你有甚麼特別要求,他都可以給你一點具體意見的。
辣魔
辣魔 $68+加一
湯底是豬骨湯,膠而不膩;辣而暖胃
另設的辣椒醬

2011-05-18
$88 (Tea)
臨時MENU
辣魔
  • 煎蛋卷,辣魔
2011-05-17 1 views
尖沙咀厚福街近年變化頗大,十多年前在巷仔賣小吃的檔口不見了,年前旁邊開了一間年青人商場,想與利時看齊。街上的新商廈"H8",亦已落成,食店商號陸續進駐,在二樓的"魔麵",開業了好幾天。當KENT兄相告又有新拉麵店開業的時候,轉眼間奔天人已經射進首名入球,可見新一代的資深食家,對飲食的資訊觸覺非常敏銳,實在值得一讚。這一批資深食家,可說是貴網的未來之星。來到商廈門外,店員正在派發傳單,將小弟一指就指上二樓。二樓麵店的門外,大大隻"魔"字在牆上,氣勢磅礡。又要引用高登之語言,面對這麼大的魔頭,如何不失霸氣?中午時段人流不多,可能麵店尚未廣為人知緣故。此拉麵店主打久留米風味,我對這個地方完全陌生,聽說是以豚骨湯為本,又是與近一年開張的拉麵店,如達磨,豚王,秀拉麵風格相若。拉麵全部以魔為名,現實上稱之為魔,例必負面,哈利波特內的佛地魔,是最可怕的巫師。最大忌的,還是被人稱之為色魔。此麵店一共有五個魔頭,有鹽魔,豚魔,味魔,醬魔,辣魔。既然是主打豚骨湯底,當然來一碗豚魔。拉麵的賣相與外面的差不多,紫菜,叉燒,溏心蛋,荵等等。但是多了櫻花蝦,我吃了多年拉麵,也是第一次見到日式拉麵,用櫻花蝦來入饌。

來到商廈門外,店員正在派發傳單,將小弟一指就指上二樓。

餐牌上標明湯底是用上軟水,其實,算不算蒸餾水?先喝一口湯底,很濃的豬骨味,濃甜得來帶一點點膠質,但沒有達磨的般重得漿住個口。不過有樣比達磨優勝,就是平均水準更好,喝到最後瓶濃厚質感仍在,有前有後。

麵條比較幼身,落單之前可以要求軟硬度。麵條較幼身,質感爽而柔韌,沒有鹼水味,索汁力亦強。
叉燒烤得不錯,如果焦一點效果更佳。肥肉與瘦肉位分明,肥位油潤甘香,瘦位也鬆化可口。
另外的溏心蛋,做得流心,不過蛋香略為淡薄,未盡甜美。整體來說,這個豚魔也有相當的水準。$68一碗是物有所值,假若在中環的話,起碼貴二十塊錢。
雖然我不是吃辣魔,但也想一試其辣醬,於是便叫店主拿少少來試。果然辣得霸度,相當刺激,嗜辣者來到不妨叫碗辣魔,再下辣醬,看看能否應付得來?
新張期間還奉送小吃,炸墨魚餅香口彈牙,沾蘿蔔蓉吃是另一番感覺。餐牌上除了拉麵之外,還賣起一品料理,天婦羅等起來,這一點我嫌其不夠專一。不過身在香港,始終要遷就一下,畢竟香港人也算是全世界最難服侍的食客之一。
最後店主走過來問意見,我老實地問為何會加櫻花蝦,他說: 櫻花蝦的作用是用來提鮮,我說其實不必了,這個湯底已經夠鮮。正所謂知己知彼,百戰百勝,這是取勝之道,魔麵肯虛心聽取意見力求改進,當然明白這個道理,希望他能夠成為另一間實力拉麵店。

值得一提的是,由今天起至到本月二十二號,每天下午五點,魔麵便會派免費拉麵券,每天供應一百碗,有興趣者可在這幾天來一碰運氣。
2011-05-15 109 views
上次到厚福街新食廈拜會天之月後,已被樓下一個巨型魔字招牌吸引,當時餐廳仍未開張,所以未知呢個魔字背後到底代表乜野。直至早幾日路過先知係一間日本拉麵店,不過發現時剛食左另一間新拉麵店鳥華,只好等下次到訪機會。剛巧識食之人奔天人兄早前已到來試食,聽他說整體評價甚佳,更令我到來前先打下強心針...當升降機門打開,一個極具氣勢嘅魔字出現在眼前,旁邊亦寫住久留米粒麵。據知本店大廚曾遠赴久留美研習拉麵製法,同時亦邀請日本師傅親自調教出濃厚豬骨湯底。負責人之一靚仔老闆Ken解釋說,佢地嘅豬骨湯以150斤豬筒骨熬製10小時而成,所以湯頭比起其他店子更豐厚濃郁。魔麵有五款拉麵選擇,分別為豬骨湯底「豚魔」,醬油湯底「醬魔」,味噌湯底「味魔」,辣味湯底「辣魔」同埋鹽味湯底「鹽魔」,同樣定價為$68,價錢方面合理。Ken非常細心地解釋每款拉麵有咩獨特之處,而且更先了解我對拉麵要求及喜好,再作出推介,實在非常貼心。其實當時我倆五款拉麵都覺得吸引,一下子決定唔到,所以最終交由Ken替我地發辦,連拉麵也可以來個Omakase!拉麵送來後發覺外觀分別不大,但心諗Ken無理由俾兩碗一樣我地,Ken隨即解釋一碗係辣魔(上
大家準備入魔了嗎?
五款拉麵各具特色,好彩老闆為我發辦
睇落差唔多,食落不一樣
拉麵送來後發覺外觀分別不大,但心諗Ken無理由俾兩碗一樣我地,Ken隨即解釋一碗係辣魔(上圖左),一碗係豚魔(上圖右),因為辣魔本身都係以豬骨濃湯做基本,所以顏色較接近,但入口係完全兩碼子嘅事...
豬骨濃湯極濃稠,飲落又唔太咸,掂!
先試豚魔,賣相組合實在似曾相識,义燒,溏心蛋,豚角煮加紫菜,完全跟達磨一樣,不過價錢方面呢度更划算。例牌先試一啖湯頭,豬骨味極濃稠,入口感覺膠質甚重,可見湯底含豐富骨膠原,果然真材實料...
义燒有水準,當然邊位烤得焦一點會更好
义燒厚度剛好,肥瘦亦恰到好處,咬落質感豐腴,水準唔錯。如果可以效法秀拉麵,將肉邊位烤得微焦,食落一定更甘香鬆化,已向Ken反映意見,希望佢地為產品作微調時可以考慮。
幼身麵線,軟硬度可自己選擇
麵條方面,似乎用上九洲拉麵中常見嘅幼身麵線,蛋香一般,咬落雖唔算好彈牙,但起碼唔會好快就變軟成糊狀。麵質方面其實係有得以個人喜好作選擇,不過Ken話由於豬骨湯底較濃,所以麵質選叫較硬會更適合,果然無介紹錯!同時亦可見店方在麵質軟硬度控制上唔錯,就算唔係用MIST果款嘅小麥麵線,同樣可以令客人食得滿足開心。
非常狡猾嘅湯底,被外觀蒙騙了...
辣魔由於其他部份跟豚魔一樣,不作詳細介紹,只試湯底部份就足夠。辣魔擁有一個非常狡猾嘅湯底,表面望落去完全可以令你掉以輕心,好彩老闆預先作出溫馨提示,否則大大啖飲落去必定出事。湯底內其實加入辣度甚強嘅醬料,入口後辛辣感覺迅速刺激大腦,非常過癮。由於本人對辣味承受能力偏低,所以大家可能只係我食唔到辣先至大驚小怪,不過原來好戲在後頭...
加入辣醬,辣魔隨即升上HardCore Level!
Ken建議先將辣魔食一半後,再混入附上嘅一碟辣醬,辣度會再一次提升。加入辣醬後,辣度升級至Max Level!湯底中豬骨味出奇地更見突出,同時辣度已超出我極限,但又心思思犯賤想飲多一啖,果然係一碗魔性極強嘅拉麵。除非大家完全唔食得辣,否則我極推介呢款辣魔,一碗麵兩種感覺,實在有趣!
湯底完全KO!在味千是絕不會出現的事...
最後我地兩人都將兩碗湯完全KO,Ken見狀覺得好驚訝好開心,佢話最高興見到客人可以將佢地豬骨湯飲晒,一滴都唔浪費,呢樣野在味千或者八八八係絕不會出現的事...(除非倒瀉
)其實只要拉麵湯底做得有水準,我會一樣將佢飲晒,唔單止係要滿足自己味蕾,更重要嘅係對拉麵師傅嘅一種尊重同鼓勵!
雞軟骨不過不失
煎蛋卷食落鬆軟,蛋香亦夠
另外,店方為迎合香港人口味,餐牌上亦提供好多款前菜,炸物等小食作選擇。今次我試左至愛嘅炸雞軟骨($25)同煎蛋卷($22),炸雞軟骨唔算有驚喜,食落有一點脆脆口感,新鮮熱辣算收貨。煎蛋卷煎得夠香,食落鬆軟得來蛋香亦夠,面層燒汁甜甜地,都幾好味,值得一試。
期待真正成魔之後的拉麵...
魔麵開張不足一個星期,店方表示好多細節部份亦在微調中,向負責人講出食後意見,希望可以再上一層樓。Ken表示現時嘅餐牌及麵碗都唔係正式會使用的,之後在廚房將魔碗拎出來展示俾我睇,碗底米字圖案,加上赤紅色嘅魔字,可見呢班年青人的確有心有力。用心去經營嘅食店,我一定會再支持,更何況魔麵係我在九龍區暫時最滿意嘅拉麵店,值得推介俾大家。

在此,祝店方業務蒸蒸日上,客似雲來。
2011-05-14
$90 (Lunch)
大家準備入魔了嗎?
五款拉麵各具特色,好彩老闆為我發辦
睇落差唔多,食落不一樣
豬骨濃湯極濃稠,飲落又唔太咸,掂!
义燒有水準,當然邊位烤得焦一點會更好
幼身麵線,軟硬度可自己選擇
非常狡猾嘅湯底,被外觀蒙騙了...
加入辣醬,辣魔隨即升上HardCore Level!
湯底完全KO!在味千是絕不會出現的事...
煎蛋卷食落鬆軟,蛋香亦夠
期待真正成魔之後的拉麵...
  • 豚魔,辣魔
2011-05-12 13 views
星期三晚上到訪尖沙咀, 原來是想試吃食友kent介紹的新拉麵店"鳥華", 但路經厚福街看到新食廈H8門口放滿了開張誌慶的花牌, 好奇心驅使下走近一看, 過半數是屬於2/F的拉麵店"魔麵", 名字起得蠻有氣勢, 吸引了兔和我立即乘搭電梯, 勇闖魔麵重地!!推開大門進入店內, 沒有想像中的詭秘懸疑氣氛, 也不是型格潮店設計, 反而是走平易近人的親民路線, 帶點像高檔茶餐廳的裝修, 客人能放鬆心情吃拉麵. 我們選了靠窗卡位入座, 可以看到厚福街夜景. 店員給了我們小小一本餐牌, 無論封面設計和紙張的素材, 感覺更似PS3的遊戲說明書多一點, 猜測老闆可能是頗喜歡打"電玩"的朋友~ 店員另外還給了我們一張傳單, 原來5月16日至22日期間, 每日的下午5:00開始會派發100碗免費拉麵試食卷, 先到先得. 噢... 我們是不是早來了一些呢... 之後店員耐心地為我們講解每一款拉麵不同的味道特性, 很用心的服務態度!! 餐牌除了拉麵之外還有二十多款小吃供應, 能滿足不同顧客的需要.這裡的湯底以150斤新鮮豬筒骨熬製超過10小時而成, 麵的選擇共有5款, 分別命名為"豚魔"(豬骨湯), "醬魔"(
店內裝修走親民路線
餐牌的紙質和大小像PS3的遊戲說明書
5月16日至22日期間有免費試吃
這裡的湯底以150斤新鮮豬筒骨熬製超過10小時而成, 麵的選擇共有5款, 分別命名為"豚魔"(豬骨湯), "醬魔"(醬油湯), "味魔"(味噌湯), "辣魔"(辣味湯)和"鹽魔"鹽味湯, 名字有點像兒時閱讀的武打漫畫中反派成員的稱號, 好不吸引!! 每款拉麵都有豚角煮, 义燒, 半隻糖心蛋, 紫菜和青蔥花作配料, 價錢是劃一收費$68一碗, 不算太高昂的定價.
共有5款拉麵選擇
點菜同樣是採用現今流行的點菜單, 自行在紙上剔選自己喜愛的拉麵類型, 一目了然, 簡單快捷. 我們點了兩款不同口味的拉麵另加小食一款, 各項選擇全部剔了"普通", 之後便靜心等侯食物. 期間餐廳只增加了一, 兩檯客人, 新店必須經歷的冷靜期.
點餐紙一目了然
檯上放了三款調味料
等候了約5分鍾, "豚魔"出現在我們眼前了, 用看的已經能感受到湯底的濃厚, 麵條直身偏幼, 試喝一口湯, 很濃的豬骨味但不會過咸, 口感頗為膠質, 有一點大坑"達磨"的影子; 吃一口麵條嚐嚐, 麵質不算彈牙但也不過腍, 剛剛好的程度, 而且直到吃完最後一口仍能保持軟硬度, 沒有因時間而糊掉 (大概花了約6分鐘吃完), 梘水味不重, 滿意的表現!!
配料的豚角煮和原先期待的有一點出入, 不是燜腩仔的四方形狀, 而是切成一片片的, 而且把皮和脂肪去掉, 有一點精髓盡失的感覺...
义燒是偏薄的類型, 味道不錯, 可以再大片一點的話會更好; 糖心蛋不算太糖心, 表現一般...
豚魔的豬骨湯底十分濃厚
麵條直身偏幼
另外點了"辣魔", 麵質和配料跟"豚魔"完全一樣, 不重複評論了, 唯一是這碗的糖心蛋比較糖心; 湯底同樣以濃厚的豬骨湯為基礎, 加入了辛辣的醬料而成, 麵店考慮了不同客人對辣味的承受能力, 沒有加太多辣進入湯裡, 另設辣醬一碟給客人自行添加, 很體貼的表現. 喝一口湯嚐嚐, 沒有添加辣醬已經頗為辛辣, 再多喝兩, 三口湯, 豬骨味慢慢湧現出來, 個人蠻喜歡的口味.
辣魔另備辣醬自行添加
每款麵都附有小小一碟蔬菜
小食點了明太子雞翼, 可能我喝完整碗辣湯, 不太能嚐到明太子的辣味, 兔祇喝了一, 兩口, 說明太子味蠻香; 雞翼份量不多, 肉質不算十分嫩滑, 給合格分數.
明太子雞翼表現一般
全部吃完後, 相信是老闆的豪哥立即詢問我們的意見, 更給了我們意見書填寫, 是真心希望改進品質的態度; 之後更談起香港幾間著名拉麵, 豪哥可能是害怕排隊的關係, 沒有試吃過"豚王"和"秀拉麵", 但卻吃過同是尖沙咀區, 差不多相同時間開業的"鳥華", 而且還推介我們一定要試試那裡雞味濃郁的湯頭, 很有氣度的年青老闆!!

吃了魔麵不單只沒有讓我們入魔, 反而學懂了向善的竀門; 看見年輕老闆阿豪, 能拋開成見, 欣賞競爭對手的優點, 而且還在客人面前衷心讚揚別家拉麵店的味道, 這些都是值得我們學習的豁達態度, 真心希望"魔麵"能夠幹出好成績!!
$90 (Dinner)
餐牌的紙質和大小像PS3的遊戲說明書
點餐紙一目了然