2023-11-30 99 views
舊學生在外地回來,說要同我去食酸菜魚,佢請!於是我提議去長沙灣食,因為一人一鍋比較方便,而且價錢親民,不怕他破費。*這間酸菜魚餐廳有四川來的主廚,風味正宗,有多種湯底和辣度選擇。一人套餐假若不追加其它東西,價錢由$58-$78,包吃到飽飽。*今次我和學生都在一人套餐上追加多一份魚,非常豐富,又可以一次品嚐兩種魚的口感。🏅鯛魚片爽脆,🏅鱸魚片柔軟,🏅生魚片軟滑。*湯底方面,無論是🏅老壇酸菜湯還是🏅酸菜金湯都濃香夠熱,鹹中帶鮮,吃來不覺油膩。*套餐可自選兩款配菜,萵筍和白蘿蔔清甜,薯仔片有口感,豆腐吸收湯汁很好吃。*此外還贈送主食,薯粉、米線、白飯任揀。*🏅鹽焗鳳爪和🏅口水雞都入味好吃;🏅紅糖糍粑外皮香脆,內裏軟糯Q彈。這3款小食都大大碟,有水準。*酸菜魚在香港愈來愈普遍,有些走高檔路線的,都不及這間小店好吃呢。
此外還贈送主食,薯粉、米線、白飯任揀。

口水雞

2023-11-30
2023-11-23 70 views
喺長沙灣開咗間新嘅酸菜魚呢個舖位其實陸陸續續都換過幾間唔同嘅舖頭夜晚經過見到滿座😂 停低望吓個餐牌發覺都幾抵食~ 就試下啦!員工都非常之有禮貌,同埋貼心🥰 🪿麻辣豬肚凍食既小食🐱 份量超多… 仲有炒花生香脆可口🥰🪿麻辣濃湯肥牛原來有得揀辣度.. 姐姐見到同行友人好似食得好辛苦😂 主動問要唔要加清湯.. 又怕加得唔多..再俾咗一碗細碗嘅清湯😂😂 真係超級nice. 牛肉既份量都幾多..質素都好高..再配埋米線同2個配菜..性價比超高🥰 🪿藤花椒酸菜湯 鯛魚片藤花椒本來就較為適合入湯..清香得黎~亦夠麻🩷 厚厚的四川風味🥰 鯛魚片亦都好滑嫩..飲品方面… 只能說超級抵飲😂 加配凍奶茶只係$5… 見到果下真係好震驚😂 可以試下特飲🥰 鳯梨梳打都不錯💛
喺長沙灣開咗間新嘅酸菜魚

呢個舖位其實陸陸續續都換過幾間唔同嘅舖頭

🪿麻辣豬肚

凍食既小食🐱 份量超多… 仲有炒花生香脆可口🥰

🪿麻辣濃湯肥牛

🪿藤花椒酸菜湯 鯛魚片

2023-11-14 75 views
🐷2-4人鱸魚片酸菜 呢個鱸魚片酸菜真係非常唔錯,魚肉新鮮彈牙,配上酸菜嘅酸甜滋味,鍾意食酸菜魚嘅人一定要來試吓,食完仲要再飲一碗仔湯底,真係幾正.🐷鹽焗手撕雞 鹽焗手撕雞係呢度嘅招牌菜,雞肉鮮嫩多汁,唔會諧霎霎,配埋啲好香嘅雞皮,真係無法抗拒😂😂 .🐷紅糖糍粑 嚟呢度一定要試下佢哋嘅紅糖糍粑!糍粑本身香軟有咬勁,再加上香甜嘅紅糖漿,真係幾好味!食飽嘅時候唔錯🤣.🐷青椒皮蛋 如果你鍾意青椒同埋皮蛋,呢個菜一定要試!青椒爽脆,皮蛋香濃,兩者一碰撞,味道更加豐富!真係好開胃🤣🤣.魚你相聚📍長沙灣長沙灣道391號地下1號舖.

🐷2-4人鱸魚片酸菜
🐷鹽焗手撕雞
🐷紅糖糍粑
🐷青椒皮蛋
魚你相聚
📍長沙灣長沙灣道391號地下1號舖
❓今日想食酸菜魚 Or 麻辣肥牛 Or 麻辣鴨血? 🔥我全部都要❗❓唔想返內地要逼一小時過關先食到酸菜魚?坐地鐵嚟長沙灣「魚你相聚」都一樣嘆到好味既酸菜魚啦😜👀今日本身係麗閣商場友和購物,出商場後見到馬路對面(地鐵站出口)旁有間門面幾令既餐廳,係灰色門面白燈招牌同另一邊藍色招牌,超級搶眼,Logo有條魚,又寫住酸菜魚,當然吸引到我~ 依到晚市好多人食,滿座要等位,外賣亦做到無停手。通常客人都一人點一碗單人酸菜魚配粉/飯~而我地今日就食得特別D!🔥霸氣大盤鴛鴦至尊 (2-4位用) $348💕一邊係鮮嫩肥牛(可選香辣味/麻辣味)配料:黃喉、肥腸、毛肚、鴨血午餐肉------------------------------💞另一邊係鱸魚片🐟 (可選老壇/藤花椒/檸檬🍋酸菜味)配料:大豆芽、豆腐皮、娃娃菜、海帶、薯仔兩邊底部都會有寛粉。🍜每份主菜也包括了米線/香飯/紅薯粉一碗。老壇酸菜魚🐟鱸魚片一條骨都無,魚肉嫩滑,入口即溶。清淡既肉味,配上濃烈既老壇酸菜加酸汁,每一口都係好味,有幸福感。老壇酸菜湯頭係非常好味,酸酸地超開胃。雖然餐牌寫住依隻味有1.5隻辣椒(三隻味中最辣),我個人認為都接受到

🔥霸氣大盤鴛鴦至尊 (2-4位用) $348
💕一邊係鮮嫩肥牛(可選香辣味/麻辣味)
配料:黃喉、肥腸、毛肚、鴨血
午餐肉
💞另一邊係鱸魚片🐟 (可選老壇/藤花椒/檸檬🍋酸菜味)
配料:大豆芽、豆腐皮、娃娃菜、海帶、薯仔

老壇酸菜魚🐟
鱸魚片一條骨都無,魚肉嫩滑,入口即溶。清淡既肉味,配上濃烈既老壇酸菜加酸汁,每一口都係好味,有幸福感。老壇酸菜湯頭係非常好味,酸酸地超開胃。雖然餐牌寫住依隻味有1.5隻辣椒(三隻味中最辣),我個人認為都接受到,都唔會話太辣難入口個種。 配菜索晒湯既味係超好食,我最鍾意食娃娃菜同豆腐。

❣️鮮嫩肥牛--香辣味
依個香辣味相比另一邊既老壇酸菜魚會係辣一倍,食落個咀會熱個種,岩晒食得辣既我。一啖湯底一啖米線超好食,因為除左湯底鮮甜辣辣地外,仲落左好多芝麻香油,勁香。配料無論款式同份量都好多。無諗過已經選左肥牛,但都出現我最愛既肥腸同入口即溶既鴨血🩷。全部配料都用左好多時間煮,肉質軟身唔會過老。
  • 大盤鴛鴦至尊
  • 尖椒皮蛋
2023-11-13 58 views
招牌菜花椒酸菜鱸魚。這道菜以新鮮的鱸魚為主角,搭配花椒和酸菜調味,味道鮮美而獨特。魚肉鮮嫩多汁,入口即化,搭配微辣的花椒和酸菜的酸爽,呈現出一種平衡的口感。菜品的調味適中,既不過重也不過淡,讓人回味無窮。配菜方面,我選擇了薯仔、金針菇、鴨血和午餐肉。薯仔,口感香脆可口,與魚鱸魚相得益彰。金針菇鮮嫩爽口,增添了菜品的層次感。鴨血和午餐肉則為菜品增添了豐富的口感和風味。另外,我還點了一道豬潤蓮藕片。這道菜以豬肉為主料,配上鮮嫩的蓮藕片,經過慢燉烹飪而成。蓮藕片保持了脆嫩的口感,搭配豬肉的鮮香,味道豐富而鮮美。整道菜色澤誘人,味道濃郁,是一道美味的下飯菜。

2023-11-11 147 views
今晚食左一餐超級嬲的晚餐,位於長沙灣邨地下一間食店,其實之前經過好多次都想去試,今晚終於去試試晚飯,我點左一個花膠濃湯雞煲($75),晚餐送到時本身賣相已經不吸引,再睇真啲半棵娃娃菜已佔個煲一半,再數數只有6件好細的雞,骨多過肉,見到真係接受唔到,所以叫左個侍應過嚟問問,點知個侍應答我(雞就梗係有骨有肉啦!咁你想點呀),我同佢講我知雞梗係有骨有肉,但都唔好咁離譜呀!之後佢叫左一個坐收銀的女人過嚟,個女人攞左我煲野入左廚房,行返出嚟同我同講(我地已經比左雞脾你啦仲想點),真係非常感謝你隻雞脾,我都費事再同佢地理論,點知坐係我隔離搭枱嘅婆婆佢話我煲野似下欄野,聽到呢句仲唔開心,婆婆同伯伯點左一個煲仔飯,我問婆婆煲仔飯好無食呀!伯伯話好難食以後都唔會再幫襯😂結果我成煲野都無食埋單走左拍攝效果關係影到好似好多,實際真的不是

拍攝效果關係影到好似好多,實際真的不是
花膠濃湯雞煲
1K
👧🏻😋👅🍽✨藤花椒酸菜魚同川味小食都好出色-魚你相聚🇭🇰 長沙灣長沙灣道391號地下1號舖 🇭🇰-👨‍👩‍👧‍👦 長沙灣道東京街交界十字路口有好當眼既門牌, 被幾條大邨包圍難怪6點開始已keep住滿座, 外賣電話同平台接單既聲音都不斷響起👨‍👩‍👧‍👦 酸菜魚專門店當然有大大煲2-4人用既大大盤魚, 但亦有非常經濟既一人客飯只需$58起; 仲有多款正宗川味小食總有一款啱食-🍲 🐠 一人套餐: 鱸魚片 / 藤花椒酸菜湯 / 娃娃菜+豆卜 / 手工薯粉 $76追加鮮嫩肥牛 $33💯本身一人酸菜魚餐包鱸魚片同兩款配菜都係$76勁抵, 我地胃食再加索酸菜湯既鮮嫩肥牛亦係明智選擇💯而家酸菜魚店開到周街都係, 但藤花椒就唔係度度整得好食, 麻香十足, 為酸菜魚既酸辣再加添層次; 個湯唔會好油, 將索晒湯汁既豆卜放入口都毫無罪疚🤤-🥚 青椒皮蛋 $28✨必食小食!皮蛋係流心的靚料! 底個麻椒油勁香, 用流心皮蛋黃點一點個油一齊食超正, 仲有海量脆卜卜花生好開胃-🌶 麻辣雞腎 $38💯呢個又係必食! $38份量勁多, 雞腎薄身但爽口, 前後佈滿麻辣汁-🍗 鹽焗手撕雞 $42✨鹽味略重, 但撈勻之後都可
👧🏻😋👅🍽✨

麻辣雞腎 $38
麻辣雞腎

🍗
鹽焗手撕雞 $42
✨鹽味略重, 但撈勻之後都可接受, 雞肉係幾滑, 雞皮油香都好重

🐓
花膠濃湯雞煲 / 白飯 $75
💯$75又花膠又雞, 都冇咩投訴啦; 個湯都出晒黃雞油, 仲有甜甜地紅色杞子點綴一下賣相同味道

🍡
紅糖糍粑 $38
✨新鮮炸起熱辣辣, 配有紅燒同黃豆粉, 入面質地比較滑唔會太韌, 所以食完唔會太滯

🧋
跟餐凍飲 $5/杯

藤花椒酸菜湯
麻辣雞腎
2023-11-01 74 views
今日特登去到長沙灣食一間有多年川菜經驗嘅師傅主理嘅餐廳主「魚你相聚」餐廳地鐵站一出行幾分鐘就到好方便!餐廳主打平民價錢享用正宗四川風味菜式,而招牌菜就有酸菜魚、毛血旺同香噴噴煲仔飯。見到酸菜魚已經好吸引!店舖裝修簡約整潔,店員態度非常有禮,服務仲好好,好有愛嘅小店🙂🇯🇵🍲 老壇酸菜湯配鱸魚 🐟 配萵荀 娃娃菜 肥牛 午餐肉 薯粉 酸菜嘅酸味和鱸魚嘅鮮味相互融合,味道真係超正!每一啖都充滿了酸菜的酸香,而鱸魚的鮮嫩更是讓湯的口感更豐富。新鮮嘅萵荀同娃娃菜搭配著Q彈嘅薯粉🥳🥳🍋 檸檬酸菜湯配生魚片 🐠配土荳片 娃娃菜 鴨血 薯粉酸酸嘅檸檬味和酸菜嘅鮮味喺口中交織,加上鮮嫩彈牙嘅生魚片,讓湯更加鮮美可口,感受到檸檬的清新和生魚片鮮甜❄️❄️🌶️ 酸辣萵荀土荳絲 🌽❤️脆爽的萵荀和口感獨特嘅土豆絲,配上辣椒嘅刺激,這道菜絕對係辣味愛好者嘅最愛🎃🎃🍗 麻辣手撕雞 🐔👍🏻搭配上麻辣的調味料,辣味同麻味交織在口中,刺激味蕾!每一啖都能感受到雞肉啊鮮嫩和麻辣調味的獨特風味😀🥚 泡椒皮蛋 🍳呢個泡椒皮蛋係一個別具風味的小吃!外層嘅皮蛋鮮嫩滑潤,內裡的蛋黃則帶著微微的辣味🫶🏻
今日特登去到長沙灣食一間有多年川菜經驗嘅師傅主理嘅餐廳
主「魚你相聚」餐廳地鐵站一出行幾分鐘就到好方便!

🍲 老壇酸菜湯配鱸魚 🐟
配萵荀 娃娃菜 肥牛 午餐肉 薯粉

🍋 檸檬酸菜湯配生魚片 🐠

配土荳片 娃娃菜 鴨血 薯粉

🌶️ 酸辣萵荀土荳絲 🌽

🍗 麻辣手撕雞 🐔👍🏻

🥚 泡椒皮蛋 🍳
2023-10-25 772 views
幾年前開始,香港興起酸菜魚,一試難忘。自始每次見到酸菜魚都食指大動。今次就嚟到長沙灣食。一睇餐牌,真係好抵食,平時食大盤酸菜魚,好多都要3百幾,呢度只係2字頭 (大盤酸菜魚$228-$268),真心抵食。一人套餐(鱸魚片 $76)🐟今晚好想食煲仔飯,為左留quota食飯,所以只好揀選一人套餐嘅酸菜魚。即使係一人套餐,魚同湯底都一樣有唔同嘅選擇搭配。揀返我一向食開嘅鱸魚,魚片大大件、滑捊捊、小小爽彈;最讚係湯底,係好正宗嘅川菜風味。點菜時同落單姐姐傾左兩句,原來師傅做左好多年川菜,唔怪之得做到川菜嘅特色:麻、辣、鮮、香!其中嘅酸辣配搭,層次感豐富,微酸嘅湯頭同微辣嘅椒味互相平衡,勁正!鳳爪排骨煲仔飯($60)🥘除左川菜做得出色,另一港人至愛嘅煲仔飯都係呢度嘅招牌菜。叫左朋友最鍾意嘅鳳爪排骨煲仔飯。飯粒分明、夠乾身;煲仔飯嘅靈魂-飯焦,啱啱做到微微燒焦,帶焦香,但唔苦。鳳爪排骨都ok,無咩雪味,排骨都幾有咬口。 最愛佢嘅煲仔飯豉油,杰身嘅豉油明顯見到係非一般嘅現成樽裝豉油;喜歡帶微甜嘅味道,與煲仔飯嘅飯香成絕配。小食:見個酸菜魚做得咁出色,決定叫多幾款小食,滿足吓食川菜嘅慾望。相比起酸菜魚
一人套餐(鱸魚片 $76)🐟
一人套餐

一人套餐 鱸魚片

鳳爪排骨煲仔飯($60)🥘
鳳爪排骨煲仔飯

小食:
相比起酸菜魚,小食嘅味道唔算濃郁,聞到微微嘅辣香,但入口完全唔辣,不嗜辣嘅我,絕對係放心食到最後。
涼拌海蜇($28)🥢
海蜇幾爽彈,有微微麻油香味;
涼拌海蜇

麻辣豬耳($38)🥢
呢款小食有極輕微嘅麻辣,易入口,啱晒想試麻辣,但又怕辣到食唔到嘅我。
麻辣豬耳

鹽焗鳳爪($38)🥢
驚喜位係鳳爪碎上,怕吮腳趾而失儀就啱晒。不過朋友卻嫌無左食鳳爪嘅風味,真係各有所好。
鹽焗鳳爪

紅糖糍粑($28)
最後當然一定要食我最愛嘅甜品-紅糖糍粑啦!一碟有6條,金黃脆皮,配上軟糯煙韌嘅年糕條,呢個口感真係我至愛。
紅糖糍粑

真心話,呢間平民鬧市中嘅小館,真係做到正宗川味,但價錢親民,我地叫到成枱嘢食都只係三百有找。特別係人少少但又想食酸菜魚,呢度嘅一人餐真係非常適合。不過坐位較少,今晚都要等左陣先有位。

Type of Meal
Dinner
2023-10-18 72 views
本身都鐘意食川菜,長沙灣見有間平民價錢既正宗四川菜餐廳,評語都吾錯,而且多年川菜經驗師傅主理,十分正宗3個人點左一個排骨煲仔飯,花膠雞濃湯米線,再share 五款四川風味小食豆豉排骨煲仔飯成個煲底都係脆脆飯焦,排骨又多,無乜肥膏,豆豉又香花膠濃湯雞煲👍🏻湯底好濃,花膠少少彈牙,雞件都夠滑泡椒鳳爪-鳳爪好爽彈,好多泡椒,辣辣地帶少少酸脫骨鴨掌,無骨好方便口水雞,夠辣麻辣牛肚,口感爽滑麻辣雞腎👍🏻

豆豉排骨煲仔飯
成個煲底都係脆脆飯焦,排骨又多,無乜肥膏,豆豉又香

花膠濃湯雞煲👍🏻
湯底好濃,花膠少少彈牙,雞件都夠滑

泡椒鳳爪-鳳爪好爽彈,好多泡椒,辣辣地帶少少酸
脫骨鴨掌,無骨好方便
口水雞,夠辣
麻辣牛肚,口感爽滑
麻辣雞腎👍🏻
上星期放工後去左搵朋友食飯,佢就帶我黎試呢間川菜館 —「魚你相聚」~~餐廳由多年川菜經驗師傅主理,主打正宗四川風味菜式!價錢實惠又好味,所以好受街坊歡迎🤩🤩🍲大盤酸菜魚 $268✨份量十足!魚片有4款選擇,我地揀左鱸魚片🐟~~鱸魚片嫩滑入味,咬落啖啖肉~湯底就揀左檸檬酸菜湯,味道清爽微辣!!配料有闊薯粉、薯仔、海帶、萵筍、豆腐皮同娃娃菜等,另外仲會跟兩款主食(薯粉/白飯/米線),食完夠哂飽🤤🤤🐷豬膶蓮藕片 $38✨蓮藕片口感爽脆,豬膶切成薄片、好綿滑~~味道辣辣地又唔會太油膩,越食越惹味🌶🌶🌊涼拌海蜇 $28✨海蜇Q彈爽脆,份量都好多!配上秘製芝麻醬同香脆花生,十分開胃👍🏻👍🏻🥢紅糖糍粑 $28✨糍粑外層酥脆,口感煙韌軟糯、好香甜😋😋蘸紅糖漿同黃豆粉一齊食好滋味,作為甜品就啱哂!!

🍲大盤酸菜魚 $268✨
份量十足!魚片有4款選擇,我地揀左鱸魚片🐟~~

🐷豬膶蓮藕片 $38✨
蓮藕片口感爽脆,豬膶切成薄片、好綿滑~~
味道辣辣地又唔會太油膩,越食越惹味🌶🌶

🌊涼拌海蜇 $28✨

🥢紅糖糍粑 $28✨
糍粑外層酥脆,口感煙韌軟糯、好香甜😋😋
蘸紅糖漿同黃豆粉一齊食好滋味,作為甜品就啱哂!!
餐廳位於長沙灣,交通便利,食物性價比高, 七點去到已差不多滿坐,都幾受歡迎。口水雞 $53鮮嫩雞肉,口感鮮辣香濃,令人垂涎三尺。豬膶蓮藕片 $38冷盤,豬膶肉切成薄片,同新鮮的蓮藕經過煮熟後後,蓮藕片則保持了一定的脆度。搭配的調味料使得整道菜更加鮮美。鱸魚片酸菜魚 藤花椒酸菜湯 $268份量好多,好大盆,三人絕對夠食‼️ 鱸魚片鮮嫩滑潤,食極都仲有,配合多種蔬菜如闊薯粉、薯仔、海帶、萵筍、豆腐、豆腐皮、大豆芽、娃娃菜和金針菇,搭配酸菜的酸辣味道,讓整道菜有著獨特的風味。配菜的豐富多樣性使得每一啖都能品味到不同的口感和味道,令人停不了口。紅糖糍粑 $28即叫即做,外層炸至酥脆金黃,以糯米粉和紅糖為主要材料製作而成,口感綿密軟糯,香甜可口。每一口都能感受到紅糖的香氣和糯米粉的綿軟口感,正。利賓納梳打加$12 凍咖啡跟餐加$5食酸菜魚又點少得冰凍飲品,兩款發揮正常,冰凍透心涼。

口水雞 $53
鮮嫩雞肉,口感鮮辣香濃,令人垂涎三尺。

豬膶蓮藕片 $38

鱸魚片酸菜魚 藤花椒酸菜湯 $268

紅糖糍粑 $28

利賓納梳打加$12 凍咖啡跟餐加$5
食酸菜魚又點少得冰凍飲品,兩款發揮正常,冰凍透心涼。
呢兩日要去長沙灣整啲野,順便出去搵間好食嘅餐廳試吓😋好多人推薦呢間「魚你相聚」,我見到都覺得相當吸引,食完都覺得真係好滿意。食物相當好味,老闆娘又好人又靚女,招呼得好好。感覺好多食客都係幫襯開😀我叫咗大盤酸菜魚,魚可以揀鯛魚片、鱸魚片、生魚片,價錢係$268,而龍脷柳酸菜魚價錢係$228,2至4個人份量。湯底有3個選擇,分別係老壇酸菜湯/藤花椒酸菜湯 同檸檬酸菜湯。我揀咗微辣嘅老壇酸菜湯,鯛魚片,配米線同白飯手工薯粉。呢度嘅酸菜魚真係好出色,鯛魚片好鮮嫩,割得好薄,食落好有嚼勁。加上酸菜湯嘅酸味同魚嘅鮮味互相襯托,味道好開胃。感覺好正宗!分量都好足夠,啱哂2-4人一齊分享。老壇酸菜湯嘅口感好濃郁,酸菜同微辣嘅辣味完美結合,令人食得好開心。湯裡面嘅配料都好豐富,包括有闊薯粉、薯仔、海帶、萵筍、豆腐、豆腐皮、大豆芽、娃娃菜,同埋金針菇。配菜真係好多!可以食到好飽🤤🤤呢個餐再附送兩個主食,我揀咗一個白飯同埋一個米線。米線煮得啱啱好,同個湯好夾。我會建議大家揀米線或者手工薯粉,因為同個湯真係好夾!口水雞$53口水雞好鮮嫩,調味剛剛好,微辣嘅辣椒醬令味道更加豐富。紅糖糍粑$28紅糖糍粑係我好鍾意
食物相當好味,老闆娘又好人又靚女,
招呼得好好。
感覺好多食客都係幫襯開😀

我揀咗微辣嘅老壇酸菜湯,鯛魚片,配米線同白飯手工薯粉。

口水雞$53
口水雞好鮮嫩,調味剛剛好,微辣嘅辣椒醬令味道更加豐富。

紅糖糍粑$28
紅糖糍粑係我好鍾意嘅甜點之一,每次我都會點,外皮彈牙,內餡甜而唔膩,真係整得好好味!食完直頭想再叫多個!

最後係飲品,我叫咗「凍檸茶」同「紅豆冰奶茶」。凍檸茶涼爽解渴,有淡淡嘅檸檬香氣,好啱夏天飲用。紅豆冰奶茶濃郁,奶茶係正宗港式奶茶味,好正!再加埋紅豆嘅點綴,味道更加豐富。

總括而言,我對「魚你相聚」嘅用餐體驗好滿意😋「魚你相聚」提供高品質嘅餐點,價錢亦合理。佢哋嘅服務態度友善,用餐環境舒適。我好推薦呢間餐廳,特別係鍾意酸菜魚嘅人。
2023-09-23 94 views
今日做完運動之後經過呢間酸菜魚湯價錢相當相宜,而且我都很久沒食酸菜魚了很多人都點了大份的酸菜魚share,份量真的很足夠呢!藤花椒酸菜湯鯛魚片酸菜魚很大盤!一定夠3-4人食🤣小辣湯底的香辣度恰到好處,有種讓人胃口大開的魔力。湯裡的鯛魚片很多,嫩滑細膩,配菜都超豐富!有闊薯粉、海帶、豆腐皮、豆芽、娃娃菜、金針菇、萵筍、豆腐,很足料😍😍我最喜歡闊薯粉,吸收了酸菜湯底的醇厚風味,讓人一口接一口,停不下來包兩款主菜,可選白飯、米線或紅薯粉我選了米線,欣賞米線還是很彈牙,不會煮得過淋另外,這裡還有一道小食——麻辣海蜇海蜇的口感鮮嫩而有彈性,淋上特製的麻辣醬,不僅帶出了海蜇的新鮮口感,還讓人感到一種舌尖上的麻辣刺激🤣甜品
今日做完運動之後經過呢間酸菜魚湯

價錢相當相宜,而且我都很久沒食酸菜魚了
很多人都點了大份的酸菜魚share,份量真的很足夠呢!

藤花椒酸菜湯鯛魚片酸菜魚

包兩款主菜,可選白飯、米線或紅薯粉

我選了米線,欣賞米線還是很彈牙,不會煮得過淋

另外,這裡還有一道小食——麻辣海蜇

甜品
2023-09-23 64 views
魚你相聚呢間位於長沙灣嘅酸菜魚專門店其實係👦🏻嘅愛店,每次喺附近收工/放Lunch佢都係食呢間!今次👦🏻👧🏻再次Encore呢間高質街坊店!🌟大盤酸菜魚 (鯛魚片 老壇酸菜湯+墨魚片)餐廳係有一人份量/二至四人份量可選擇,今次兩個人就Share大盤!雖然唔係第一次食,但每次都比佢嘅份量嚇親👀。老壇酸菜湯湯底酸甜並重,容易入口,BB辣嘅辣度可以接受(藤花椒酸菜湯就有更明顯花椒香同辣度,小心❗️)至少魚片同另加嘅墨魚片🦑份量同樣慷慨,魚片彈牙又滑嫩。酸菜魚配料就有萵荀、豆皮、豆腐、扁薯粉得材料,每款都好索湯入曬味!🌟鹽焗手撕雞鹽焗手撕雞將一梳梳嘅雞肉撕得非常幼細,雞肉同樣係入味夠咸香,質感比較乾爽,作為餐前小食係一流!🌟紅糖糍粑紅糖糍粑就係👧🏻每次都要落單嘅食物,一客六粒糍粑,表層炸到金黃。內裏嘅糯米糰就夠曬煙韌(👧🏻見到係有米粒,而唔係就咁用糯米粉嚟搓,幾有誠意👍🏻)。再沾上紅糖漿同黃豆粉嚟食,真係好滿足!🌟青蘋果梳打//利賓立梳打食辣野最好就有杯飲品幫手解下渴!兩款口味都係穩陣之選!

🌟大盤酸菜魚 (鯛魚片 老壇酸菜湯+墨魚片)

🌟鹽焗手撕雞

🌟紅糖糍粑

🌟青蘋果梳打//利賓立梳打
食辣野最好就有杯飲品幫手解下渴!兩款口味都係穩陣之選!