2022-06-18
魚眾不同既酸菜魚有幾與眾不同呢?今日我地專誠黎試一試!一打開個MENU,的確有D驚喜,有好多種配搭呀!!最正係佢有1人份量版!👉🏻老壇酸菜魚 ( 鯛魚+萵筍+黑木耳 配薯粉)酸菜魚最重要就係個湯底,所以要先講一講呢個湯底,老壇酸菜湯,即係用老壇酸菜整喇,呢個湯底微酸帶點胡椒味,食落好暖身,如果喜歡食酸菜,不妨點呢一個湯,因為酸菜份量唔小呢!至於鯛魚,爽身得黎夠滑唔易散,好夾個酸菜魚湯,食到尾都仲食到魚肉食!(個人建議就揀鯛魚)至於配料,我地揀左萵筍同黑木耳,大推萵筍片好薄,所以唔駛煮太耐,仲食到既爽嫩既口感!最後欣賞佢個主食可以3揀 1,而且都係分湯上,碗薯粉滿滿的,食完好飽!👉🏻青花椒酸菜魚 (鱸魚+娃娃菜+金菇 配薯粉)呢個青花椒酸菜湯真係令人又愛又恨,酸勁十足好正,但青花椒暗藏殺機,係濃濃既酸味中夾雜椒勁,要記得唔好太大啖飲,會比攻親!不過呢個湯底好刺激,值得推薦!只係呢個酸菜魚湯就冇乜酸菜,但出奇地酸味比老壇酸菜湯有過之而無不及。至於鱸魚,好滑但比較易夾散,鍾意滑D 既可以揀佢!娃娃菜同金菇同酸菜魚湯可以話係朋友黎,加埋落去令整體口感更豐富!👉🏻熱檸蜜(+7蚊)呢杯熱檸蜜唔錯呢
👉🏻老壇酸菜魚 ( 鯛魚+萵筍+黑木耳 配薯粉)
👉🏻青花椒酸菜魚 (鱸魚+娃娃菜+金菇 配薯粉)
至於鱸魚,好滑但比較易夾散,鍾意滑D 既可以揀佢!
👉🏻熱檸蜜(+7蚊)
呢杯熱檸蜜唔錯呢!蜂蜜加得好足,所以可以好放心咁篤檸檬!值得一試!
👉🏻青蘋果鹹梳打特飲(+12蚊)
呢杯特飲真係好特別,青蘋果既酸甜配上微鹹,味覺衝擊一絕!而且都好大杯,推薦!