2021-05-04
朋友帶我穿梭元朗國,行行下發現有好多特色小店,間間都好吸引😆✨ 最近簡直係無辣不歡,加上又濕又焗嘅天氣,食一碗辣野沖沖佢簡直爽啊🥵所以就決定食你啦❗️ 酸菜魚🐟‼️可以揀選唔同口味嘅湯底,🐟方面可選龍利柳/加錢轉生魚片,然後再揀2款配菜,同主食。(Ps.我係一個鐘意食辣,但又食唔到太辣嘅人🙈)🍽青花椒酸菜魚🌶🌶🐟(生魚片、豆腐皮、芽菜、手打薯粉)上餐後見到有一串青花椒放係面做點綴,係幾美觀 但由於驚令湯底太辣,都係拿拿臨夾走佢🙈 湯底較老壇 辣,但撈埋薯粉味道變得啱啱好👍🏻唔會話辣到耳嗚。薯粉非常之滑而且好煙韌彈牙😆但掛湯力就一般,所以我就揀左豆腐皮做配菜,豆腐皮似扁身嘅麵,而且加上豆皮本身就好吸湯。另外,生魚片份量多,而且又滑又冇骨,食得出係新鮮魚👍🏻值得加錢轉。(點餐時 店員有提醒生魚片會有骨,慶祝食晒咁多塊都冇食到骨🙈)🍽老壇酸菜魚🌶🐟(龍利柳、萵荀、金菇、白飯)試左幾啖湯底,酸辣適中帶點鮮甜,唔太食得辣嘅,可以揀呢隻湯👍🏻龍利柳係粟米斑塊嘅果隻口感。朋友話食酸菜魚 識食嘅肯定係叫白飯,朋友係細食之人,而餐廳嘅白飯係壓到實 滿滿嘅一碗🍚 但朋友都食得晒,可想而知係有幾下飯🤩餐廳門面雖
(Ps.我係一個鐘意食辣,但又食唔到太辣嘅人🙈)
🍽青花椒酸菜魚🌶🌶🐟(生魚片、豆腐皮、芽菜、手打薯粉)
🍽老壇酸菜魚🌶🐟(龍利柳、萵荀、金菇、白飯)
餐廳門面雖然唔大,係門口望入去得幾張枱,但內有乾坤,原來仲有2樓架!😆都容納到好多客人。