觀塘駱駝漆高質白鱔料理 主打新鮮直送白鱔菜式 多款唔同做法都有 點知有驚喜 仲要價錢唔貴 值得記錄一下.鰻魚白鱔有多款唔同做法日式蒲燒 白灼秘製蔥油 日式芥辣醬油 豉汁 花椒醬油蜜餞烤 韓式炸 椒鹽炸鱔球 都有如果諗唔到食邊款 可以問問店員推介.如果鍾意日式醬汁做法 可以試試⭐️蒲燒鮮鰻魚飯 $88 $138原條加醬汁蒲燒 魚肉厚身肥美 皮位置油脂超重仲有糖心蛋 份量十足 雖然有少少骨 但唔影響佢高分地位.如果鍾意魚肉鮮味 建議可以試試⭐️白灼秘製蔥油汁鮮白鱔飯$58新鮮海鮮用蔥油做法 最能感受到白鱔鮮味佢哋個蔥油汁送飯一流 .最惹味係⭐️椒鹽炸鱔球飯$82好似避風塘炒蟹嘅做法 大量炸蒜炸鱔球 鱔肉比較爽彈 香口.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_觀塘.#鮮活之味 (觀塘) @freshhomekitchen 地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室.⭐️評分:味道:4.2/5環境:4/5服務:4/5抵食:4.2/5..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodbl
鰻魚白鱔有多款唔同做法
味道:4.2/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4.2/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #九龍灣美食 #九龍灣必食 #牛頭角美食 #牛頭角必食 #週末好去處 #藍田必食 #藍田美食 #觀塘美食 #觀塘必食 #鰻魚飯 #白鱔
2024-04-16 190 views
這店舖檯面提供qr code畀人落單,落完單等咗半個鐘食物都未到,去廚房問店員係咪miss order,居然同我講咩單呀,依依哦唔知講乜,亦冇正面回應我。行返埋位再等多陣,最後終於有個店員問我哋食乜,我同佢哋講咪qr code落單,佢先至講原來wi-fi死咗上唔到網,無法qr code落單,要人手落單,想講我們行咗入嚟半個鐘完全冇店員講過,舖頭亦冇任何提示,白白浪費我哋時間,呢間舖嘅安排令人失望,唔建議任何人嚟食。

2024-04-16 91 views
鰻魚專門店就見得多,但好似鮮活之味中式白鱔專門店就真係未見過,鐘意食魚的話一定要試,絕對有驚喜!!餐廳主打中式白鱔飯,有蒸及炸鱔兩種選擇,但識食一定係蒸可以食到新鮮白鱔原味!!🐟😋- 白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片飯 HK$58 🐟🍚原汁原味白鱔香氣!!白鱔片份量不是太多,但每一片都肉質爽脆,魚片非常有彈性及膠質,散發著香濃白鱔鮮味!!食得出白鱔十分新鮮絕對係即日處理!!而且每一舊鱔肉都去骨處理得十分乾淨,一定花超多心思!!蔥油汁咸度岩岩好,可以襯托出白鱔鮮味,出色!!白飯使用珍珠米,口惑感有彈性配魚汁一流!!- 日式芥辣醬油汁鮮白鱔片飯 HK$58 🐟🍚- 豉汁鮮白鱔片飯(大盛) HK$83 🐟🍚
白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片飯

- 白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片飯 HK$58 🐟🍚
日式芥辣醬油汁鮮白鱔片飯

- 日式芥辣醬油汁鮮白鱔片飯 HK$58 🐟🍚
豉汁鮮白鱔片飯(大盛)

- 豉汁鮮白鱔片飯(大盛) HK$83 🐟🍚
$70 (Lunch)
白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片飯
日式芥辣醬油汁鮮白鱔片飯
豉汁鮮白鱔片飯(大盛)
2024-04-16 51 views
最近喺社交平台見到有人介紹呢間食鱔/鰻魚嘅專門店其實我就唔太鍾意食鱔類,因為唔鍾意咁多細骨嘅魚~但見到啲相好吸引咁,而且好似已經拆埋骨,就一於去試下啦星期六嘅7點半,竟然駱駝漆係冇乜人嘅一入去得2枱客,唔使等位~除咗鱔同鰻魚,仲有炸雞選擇,啱晒唔食魚嘅人今次叫咗2款主食同1款小菜椒鹽炸鱔球飯配糖心蛋半隻 $82份量都算適中,大約有6舊炸鱔球,配上一碗白飯,上面淋上類似鰻魚汁,再加半隻糖心蛋用木托盤裝起,再上陶瓷碗碟,好有日系家常小菜feel~個炸鱔球好有椒鹽香味,食落唔算辣,但都夠香口嘅,不過都唔會掩蓋晒鱔嗰種魚油香味每舊鱔球外層都脆口,入面肉質就比較厚實有彈性~食落亦都冇骨韓式炸鱔球飯配糖心蛋半隻 $78呢個就係用韓式甜辣醬配上炸鱔球~但個飯上面就冇淋汁,可能呢個菜式本身都算多醬食落口都係一樣香口,啖啖肉得嚟又有彈性個韓式醬汁食落少少辣,都幾香嘅~有少少似食韓式炸雞(煙韌版)個醬汁撈飯一流,又唔會蓋晒啲魚香味,十分好浸娃娃菜 $18娃娃菜有幾粒杞子喺面,都似係藥膳湯底之類,爽口嘅,但略嫌浸得唔夠入味,同埋再熱少少出味啲會好食啲整體嚟講,真係令我對鱔大改觀絕對會再encore!! 食得
最近喺社交平台見到有人介紹呢間食鱔/鰻魚嘅專門店

星期六嘅7點半,竟然駱駝漆係冇乜人嘅
一入去得2枱客,唔使等位~
除咗鱔同鰻魚,仲有炸雞選擇,啱晒唔食魚嘅人

今次叫咗2款主食同1款小菜

椒鹽炸鱔球飯配糖心蛋半隻 $82
每舊鱔球外層都脆口,入面肉質就比較厚實有彈性~食落亦都冇骨
椒鹽炸膳球飯配糖心蛋半隻

韓式炸鱔球飯配糖心蛋半隻 $78
食落口都係一樣香口,啖啖肉得嚟又有彈性
個醬汁撈飯一流,又唔會蓋晒啲魚香味,十分好
韓式炸膳球飯配糖心蛋半隻

浸娃娃菜 $18
浸娃娃菜

整體嚟講,真係令我對鱔大改觀
絕對會再encore!! 食得出廚房師傅由起骨到上菜,每一下都出盡功夫
$100 (Dinner)
椒鹽炸膳球飯配糖心蛋半隻
韓式炸膳球飯配糖心蛋半隻
2024-04-11 72 views
見到駱駝漆開了一間新餐廳「鮮活之味 」🐟這家餐廳的氛圍舒適,餐廳內的裝潢簡潔光亮,感到放鬆愉悅。餐廳由店主一人打理,服務態度非常友好。✪ 豉汁鮮白鱔片飯 叫了一份招牌菜,豉汁鮮白鱔片飯。將白飯升級鮮魚湯米線,鮮魚湯是用白鱔骨熬製,湯頭奶白,濃郁鮮美。白鱔片蒸煮得剛剛好,保持了魚肉的彈性和鮮甜的味道。加上豆豉香蔥同豉油汁,味道好好!!白鱔片去曬骨,食得更滋味。✪ 真蒲燒鮮鰻魚飯 配 糖心蛋半隻另一個招牌就是真蒲燒鮮鰻魚飯。鰻魚經過蒲燒烤製而成。鰻魚肉厚身,肉質鮮嫩多汁,配上糖心蛋的濃郁蛋黃,增添了豐富的口感。配上珍珠飯後更顯美味。✪ 麻辣白肉白肉煮得剛好,保持了肉質的嫩滑,搭配麻辣調味,吃起來辣辣的口感十分刺激。【 鮮活之味 】📌觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室

✪ 豉汁鮮白鱔片飯

✪ 真蒲燒鮮鰻魚飯 配 糖心蛋半隻

✪ 麻辣白肉

【 鮮活之味 】
📌觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室
位於觀塘駱駝漆大廈嘅❣︎鮮活之味❣︎主打新鮮白鱔同慢煮料理❣︎價錢非常親民貼地👍🏻一個白鱔片飯都係$58🫢白鱔自己整好麻煩,街市買都唔平,呢到重要係冇收加一而有服務嘅食店,真係超推薦比喺附近返工嘅大家,包你地一試難忘😋🩵必食推介🌟❣︎豉汁鮮白鱔片飯❣︎$58,升級鮮魚湯米線加$12呢到嘅白鱔真係超高水準🤤爽口又彈牙,一啲泥味都冇,好鮮甜,平時我食三舊就開始覺得膩,但今次食晒成碟都唔覺膩👍🏻鮮魚湯米線係用白鱔骨熬製,絕冇味精🙅🏻‍♀️真材實料,飲完都唔口渴。❣︎真蒲燒鮮鰻魚飯❣︎$88,升級鮮魚湯米線加$12鰻魚由店主每日親自採購😋👍🏻肉質軟綿,醬汁香甜入味🤤擺盤用心,跟埋車厘茄同流心蛋,呢個價錢食到呢種質素,實屬難得👍🏻❣︎浸娃娃菜❣︎$18娃娃菜清甜新鮮,重有啲杞子伴碟。❣︎炸餃子(4隻)❣︎$28即叫即炸,外脆內軟,皮薄餡料足。

❣︎真蒲燒鮮鰻魚飯❣︎$88,升級鮮魚湯米線加$12

❣︎浸娃娃菜❣︎$18
娃娃菜清甜新鮮,重有啲杞子伴碟。

❣︎炸餃子(4隻)❣︎$28
即叫即炸,外脆內軟,皮薄餡料足。
2024-04-05
$116 (Tea)
  • 豉汁鮮白鱔片飯
  • 真蒲燒鮮鰻魚飯
2024-04-04 1210 views
觀塘返工的朋友介紹,話駱駝漆大廈入面開左間專食鱔的餐廳,是晚就同家人黎試下😋呢區晚市一向較靜,連駱駝漆大廈都唔使排隊等𨋢真係有啲意外,上到餐廳,有三枱客人食緊,老闆禮貌招呼,話隨便坐同用qr code落單。其實餐廳只有老闆一人,又煮又上菜又收銀,仲要接外賣單,真係好忙,係咁忙情況下都出黎斟水比我地,仲略略介紹下個餐牌,有誠意😆⭐蜜餞炸鱔球飯配溏心蛋半隻餐牌有好幾款都想食,最後家人叫左炸鱔球飯。蜜餞口味甜甜的,鱔球炸得香口,肉質鮮美彈牙,件件都係center cut㗎。⭐真蒲燒鮮鰻魚飯配溏心蛋半隻自己就叫左呢款日式鰻魚飯,同樣用上新鮮鱔肉,厚身肥美,美中不足係有細骨,呢個要小心食。⭐牛油蒜香雞翼見口痕叫左份雞翼,一客三隻,炸得香脆,果真有牛油同蒜頭香,仲加左七味粉帶少少辣勁,正😋⭐炸餃子仲有炸餃子,係日式餃子黎,呢個有四隻😋⭐可樂 & 綠茶跟餐仲有優惠價加飲品,食完野飲啖凍飲,嘆😋食得出啲鱔係新鮮貨,多口問兩句,原來老闆家人做街市批發,攞貨平啲先做到呢個價,佢仲話啲鱔放水缸養兩日所以無泥味,哦哦,長知識了🤭

⭐蜜餞炸鱔球飯配溏心蛋半隻

⭐真蒲燒鮮鰻魚飯配溏心蛋半隻

⭐牛油蒜香雞翼

⭐炸餃子
仲有炸餃子,係日式餃子黎,呢個有四隻😋

⭐可樂 & 綠茶
跟餐仲有優惠價加飲品,食完野飲啖凍飲,嘆😋

2024-04-02
$120 (Dinner)
2024-03-28 669 views
朋友約會晚飯在「鮮活之味」,店鋪主打多國菜,位置在工廈,室內環境設計簡潔光亮,而且價錢實惠。蜜餞炸雞球飯~包含香酥和蜜味的蜜餞炸雞球,最宜送酒下飯,飯面薄薄的醬汁 ,豐富了煙靭軟糯的白米飯,口感更美味可口。南乳脆香腩肉飯配溏心蛋~南乳脆香腩肉很像吉列豬扒,脆香肉嫩的腩肉加入南乳,味道更上一層樓。 溏心蛋做得很具水準,甘香滑溜。真蒲燒鮮鰻魚飯配溏心蛋~ 鮮鰻魚肉的鮮甜軟嫩口感與滋味醬汁配合得天衣無縫。冰凍綠茶及香濃咖啡 紐約芝士蛋糕~ 經典口味,連不愛吃芝士的我也喜歡呢。蘋果金寶芝士蛋糕~粒粒蘋果多一份甜甜酸酸果味,的確很解膩開胃。由主菜到甜品都很有滿足感,下次再來要賞味鮮白鱔了!

冰凍綠茶及香濃咖啡
綠茶香濃咖啡

紐約芝士蛋糕~ 經典口味,連不愛吃芝士的我也喜歡呢。
紐約芝士蛋糕

蘋果金寶芝士蛋糕&紐約芝士蛋糕

紐約芝士蛋糕 &蘋果金寶芝士蛋糕

蘋果金寶芝士蛋糕

由主菜到甜品都很有滿足感,下次再來要賞味鮮白鱔了!
2024-03-28
$100 (Dinner)
綠茶香濃咖啡
紐約芝士蛋糕
紐約芝士蛋糕 &蘋果金寶芝士蛋糕
2024-03-28 75 views
這天晚上我約了家人去觀塘吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間多國菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,餐廳非常細心,有無線上網提供,餐廳會播放音樂椒鹽炸鱔球飯配糖心蛋半隻($126)炸鱔球外脆內嫩,非常新鮮,用椒鹽調味,脆中帶一點鹹,份量非常多,糖心蛋軟綿綿,湯底是用白鱔骨熬製,經過長時間熬製,魚的鮮甜味十分突出,非常入味,而且不放味精,飲完不會口渴,白菜爽口微彈,秋葵十分新鮮蒲燒鮮鰻魚飯配糖心蛋($138)用蔥花和芝麻粒灑面,青瓜絲爽口,車厘茄鮮甜,鰻魚非常軟身,非常新鮮,糖心蛋軟綿綿,份量非常多可樂zero($7)套餐可以加配罐裝無糖可樂綠茶($9)支裝綠茶,只需要加$9,十分合理整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

椒鹽炸鱔球飯配糖心蛋半隻($126)

蒲燒鮮鰻魚飯配糖心蛋($138)

可樂zero($7)
套餐可以加配罐裝無糖可樂

綠茶($9)
支裝綠茶,只需要加$9,十分合理

蒲燒鮮鰻魚飯配糖心蛋
椒鹽炸鱔球飯配糖心蛋半隻
綠茶
可樂zero
2024-03-25
$140 (Dinner)
蒲燒鮮鰻魚飯配糖心蛋
椒鹽炸鱔球飯配糖心蛋半隻
2024-03-23 543 views
頻撲咗成個星期,終於可以唞一唞🫠 一覺醒來,電視已經播緊午間新聞🙂‍↕️🙂‍↔️ 個肚餓到打晒鼓嘅我,梳洗過後… 馬上出去搵食😁 聽朋友講,#駱駝漆大廈 最近開咗間 #鰻魚專門店 鮮活之味,啱晒我呢個 #鰻魚控 ♥️ 咁啱呢排屋企啲護膚品用晒,過去食個late lunch順晒路🤭 嚟到三座嘅地下,lift lobby排滿等上樓開餐嘅人龍,場面好熱鬧🥳 餐廳大門裝飾得有點日本風,裝修簡約,傢俬都以白色似為主,感覺都幾舒服♥️ 餐牌上嘅食物都以 #鰻魚 為主,蒸嘅、燒嘅,椒鹽、韓式… 樣樣有齊🤤 如果唔鍾意食魚嘅,又可以揀 #炸雞、#腩肉 之類,選擇都唔少😃 今日我就點咗個 #豉汁白鱔片飯,配 #麻辣白肉 同 #牛油蒜香雞翼 做 #小食 🤤 啖啖肉嘅 #白鱔片 絕對無泥味,配埋 #特製嘅蒜蓉豆豉粒辣椒絲醬汁,非常惹味屋企🤤 連平時唔食飯嘅我,都忍唔住成配白飯連汁啪晒落肚😅 至於佢哋嘅小食都相當唔錯,#雞翼 皮脆肉嫩,雞皮甜甜地好香口🤤 #麻辣白肉 一啖一口,濃濃嘅蒜香配埋啲辣汁,如果有埋支啤酒就更加一流😎同老闆傾開偈,先知道佢啲 #鰻魚原材料 係直送嘅,免咗中間人嘅利潤,怪不得可以做得咁平,

同老闆傾開偈,先知道佢啲 #鰻魚原材料 係直送嘅,免咗中間人嘅利潤,怪不得可以做得咁平,又咁有水準啦😚 其實今日我好想試埋佢哋嘅 #甜品 #芝士蛋糕 同 #蜜餞炸鱔球 㗎,可惜個胃唔爭氣🙂‍↕️ 下次有機會再嚟幫襯嘅話,一定要叫多幾個friends 嚟幫手啫🤩

📍 鮮活之味 (觀塘)開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室
2024-03-23
Type of Meal
Lunch
  • 豉汁鮮白鱔片飯
2024-01-14 247 views
呢間大推🤌🏻🐉咁平得唔得㗎癡線‼️鍾意食鱔一定唔可以錯過,呢間主打做$58白鱔片飯套餐,滿足晒鱔控口癮🤤仲有做豬、牛、雞飯,最平係$38燒牛肉金菇飯🍛一問店主Felix @catng1982 原來呢間餐廳係慢煮屋副線,原慢煮屋無執,搬咗去4樓😂Felix有批發新鮮白鱔來源,所以先做到咁平,每個餐由切魚烹煮都親自操刀,feel到佢對每份餐都有份熱誠。真心,出面食鱔閒閒地都講緊百幾蚊碟,仲要多數係單一豉汁蒸,呢度淨係汁煮都有4款,連炸鱔球都有4款任君選擇💃🏻點可以放過佢。.1️⃣🌶️花椒醬油汁鮮白鱔片飯($58)(可加+$30鱔片增量)58雞但一啲都唔hea你。首先店主一捧個餐出嚟,都未擺落枱,陣花椒味直撲鼻窿👃🏻攏盤一洗中式蒸白鱔嘅平實賣相,變成仿日式嘅精緻排場,胃口🆙‼️數一數都有13塊薄切成蝴蝶形嘅白鱔片,食落鱔皮爽脆、鱔肉鮮味有彈性,同餐廳名「鮮活」一樣,將食材最raw最新鮮嘅味道釋出嚟,個汁唔會濃到蓋過鱔味,恰巧增添辣勁,個汁我索性撈埋飯😋飯就正正常常啦,咬爆芝麻粒會更香。湯就應該係味噌湯,清清哋幾解油感。會覆桌‼️‼️.性價比:🌕🌕🌕🌕🌕美味度:🌕🌕🌕🌕🌖獨特性:🌕🌕🌕🌕🌑.📍鮮活之味(觀塘
呢間大推🤌🏻🐉咁平得唔得㗎癡線‼️
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
美味度:🌕🌕🌕🌕🌖
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌑
📍鮮活之味(觀塘)
🐉觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室
@freshhomekitchen #觀塘美食 #白鱔 #鱔片 #eel #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hkfoodie #instafood #hongkong #hkfood #foodstagram #foodlover #食評 #食好西 #必食 #人氣美食 #香港美食
2023-12-27 282 views
随便揾間試,估唔到有驚喜,11樓店專攻不同口味白鱔/鳗鱼飯。試左個花椒白鱔片飯,加10蚊轉個鳝鱼骨誵嘅湯,湯相當鲜甜(老板話賣哂就無),個花椒汁無搶走鱔片的鮮味,超正!另一半食蒲燒鳗鱼飯配糖心蛋,條鳗鱼不是冰鲜果種,所以有小骨但好厚肉,好鲜甜 !飯粒口感都好正,食完成餐飯D濕疹都無爆,証明無落味精 !肯定变本人食堂😋😋

肯定变本人食堂😋😋
2023-11-15 292 views
叫左牛肉飯,花椒鱔片飯轉魚湯,椒鹽雞球飯,有水準,好食!椒鹽好多時食第一啖覺得好好味,食到底覺得太咸,但呢度唔會覺得咸之餘,第一啖又唔會覺得淡!好食!最重要係服務好好,過左繁忙時間,店員同廚師出黎同我地傾計,好食之餘仲食得好開心!一定會再黎!

2023-11-15
Type of Meal
Lunch
  • 鱔片,雞球,牛肉飯
同朋友行過,好特別嘅小店。用新鮮饅魚為主打菜式,有不同嘅配搭,啱晒非常喜歡食鰻魚既我和朋友,於是選擇一試……竟然饅魚有咁多種食法,真係樣樣都想試。於是我哋就叫左「蜜餞炸鱔球」、「日式芥辣醬油鮮白鳝片」、「韓式鮮白鱔球」,嘩!真係好鮮美呀!外脆內軟,口感一流,仲要價錢比出面食鰻魚飯平,真係要一試再試,值得大大力推介。🎉👍👍😋😋😋😋😋😋💜P.S.:雖然小店在工業區駱駝漆大廈3期,但星期日都有開㗎!