2019-03-12 1652 views
有朋友從外國回來,想試下香港的火鍋,睇網上介紹呢間鵝腸大哥,不防一試,店舖又容易搵,雖然不算好大間,但坐得都算舒服,火鍋材料都幾新鮮,有我朋友最鍾意食嘅新鮮鵝腸, 湯底好濃,叫咗幾款火鍋配料,都已經好飽喇,最值得推介就係原隻大蝦雲吞 , 食一粒已經覺得好滯😆😆,呢間火鍋可以下次再幫襯
  • 原隻大蝦水餃皇
  • 鎮店炸魚皮
2019-01-20 1595 views
好耐無陪過媽媽同大姨媽食飯😅,突然間有空檔,於是半夜三更上openrice訂位,其間見到佢有優惠「訂座及以$68享養生姬松茸蟲草花花膠燉雞煲(原價$268)」,唔使諗,就訂咗位。當晚,我地準時上到去攞位,起初,老闆搵唔到我經openrice訂位嘅紀錄,於是我show埋email俾佢睇,但睇佢表情,應該都係無record嘅,但老闆照樣安排咗張枱俾我😊坐低咗之後,老闆問我地,個雞煲上得未,同時介紹一下,當晚有咩特別推介。佢話扇貝唔錯,$40一隻,蒜蓉粉絲蒸,我地於是叫咗兩隻。無幾耐,雞煲來了,打開蓋果刻,聞到好濃好香嘅雞湯味,老闆好nice咁提我地,飲咗湯先,飲完再叫佢加湯打邊爐,仲打算幫我地舀埋湯添,不過,呢刻,兩位「小朋友」出手,話自己嚟,仲同老闆講:「你忙呀~ 我地自己嚟,你去招呼其他人啦~」(哎⋯⋯ 🤦🏻‍♀️)呢個雞煲,睇得出同飲得出佢好足料,我眼見個煲裏面有兩隻雞腳、兩隻大雞脾、兩邊雞殼、幾舊花膠(我覺得都幾大舊,但每個人standard都唔同,可以睇相)、姬松茸十幾舊、蟲草花、杞子(唔細粒㗎!)、龍眼⋯⋯ 我自己覺得個湯好好飲,飲咗三碗,飲完都唔覺得口渴(好多時,出街食飯飲湯,

呢個雞煲,睇得出同飲得出佢好足料,我眼見個煲裏面有兩隻雞腳、兩隻大雞脾、兩邊雞殼、幾舊花膠(我覺得都幾大舊,但每個人standard都唔同,可以睇相)、姬松茸十幾舊、蟲草花、杞子(唔細粒㗎!)、龍眼⋯⋯ 我自己覺得個湯好好飲,飲咗三碗,飲完都唔覺得口渴(好多時,出街食飯飲湯,飲完,果陣味精味令你有口渴嘅感覺,但呢個無),大姨媽呢,就食埋隻雞脾,一路食,一路嗌:「嗯!隻雞好新鮮,尐肉好嫩啵!幾好!」(仲即刻影張相俾佢弟婦睇,佢弟婦仲以為佢自己響屋企煲緊湯)飲湯飲到咁上下,老闆見個煲得番一半湯,好心走埋嚟,使唔使加湯打邊爐,我媽竟然即刻答人地:「唔使住,一陣先,飲多兩碗湯先,唔該!」睇嚟,我家媽媽好喜歡飲呢個湯。☺️

好啦!煲湯終於見底啦,我叫伙計過嚟加湯,順便請佢幫我將我先前叫咗嘅嘢,開始送上嚟。呢個時候,兩隻蒸扇貝送上嚟,咁就趁熱食咗先啦~ 隻扇貝好大隻,時間蒸得啱啱好,唔老,好新鮮,好好味。

食完隻扇貝,就開始打邊爐。手打蝦丸同水餃都好食。我本身打邊爐係唔食丸類同餃類嘅(因為馬馬地好食),但今晚情況唔同,我大姨媽唔知我唔食蝦丸同水餃,舀咗俾我,我唔好意思唔食,好彩食落又幾好食。手打蝦丸好彈牙,同埋有蝦味(白勺蝦果種味道),我家媽媽對這個讚不絕口。而水餃呢,裏面有好多蝦,令我覺得自己食緊有水餃味嘅雲吞。🤪

剩低嘅,就得番蔬菜類,我叫咗芫茜、唐蒿同油麥菜,三款菜都好新鮮。期間,發生了一段小插曲,個伙計送籃唐蒿嚟嘅時候,因為籃菜好滿,所以跌咗兩棵落地,個伙計放低籃唐蒿之後,就彎低身執番果兩棵菜入廚房。我大姨媽就問:「點解佢唔俾番果兩棵菜我嘅?」我就話:「果兩棵菜跌咗落地,整污糟咗,要攞番入廚房洗番乾淨呀~」我諗住件事就咁就完啦~ 點知,佢響老闆行埋嚟問尐野好唔好食嘅時候,即刻同老闆講,頭先送籃菜嚟嘅時候,跌咗兩棵落地下,無俾番佢。(🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️)我諗都唔諗就同我大姨媽講:「兩棵菜姐⋯ 唔緊要啦~」老闆好好人,又理佢啵~ 「哦~ 得得得~ 無問題!我去攞番俾你呀吓,姨媽」即刻入廚房攞咗兩棵唐蒿俾佢。(真係⋯⋯ 老闆又好好人肯睬佢🙈)

(臨場加送老闆親自整嘅順德撈魚皮,話多謝捧場,一直問:「好多謝你地捧場!你想食咩?我請你食。」一直答唔使唔使,因為我都係講事實,佢嘅食材真係新鮮,又好味,但到最後老闆都係送咗碟魚皮嚟。雖然好飽,但又唔好意思唔食,於是同媽媽兩個夾手夾腳食咗佢。其實個撈魚皮好好食,新鮮生魚皮,加蔥絲薑絲,同埋尐汁,唔太濃味又爽口,響我飽到上喉嚨嘅狀況下食,我都覺得佢好食,老闆有問我個魚皮點,我照實相告,下次我再嚟食,我一定會飲湯果陣食😆)
2019-01-18
$158 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 手打蝦丸
  • 養生姬松茸蟲草花花膠燉雞煲
  • 原隻大蝦水餃皇
  • 順德撈魚皮
2018-12-29 1124 views
<好耐冇食過鵝煲 好味>🍴鵝煲 洋葱 葱花 蒜頭 好多材料整成既鵝煲 staff將鵝煲上枱 加上新鮮鵝腸 放埋落去一齊炒😍煲一陣之後就食得 鵝腸勁新鮮爽口 好味 😍 肥膏夠鵝油香 然後再食佢既鵝肉 燘得好淋 勁入味 甜咸度適中 好值得試😍🍴蝦餅🦐蝦餅同平時既炸蝦餅唔同 除左蝦肉彈牙外 外皮面夠香脆 中間仲有 d筍 同蘿蔔絲增加爽口度 個 balance做得幾好 😍 點埋甜酸醬更正😃🍴蜆蚧鯪魚球 🐟出面個皮好脆 雖然唔算好大粒 但一咬開入面熱辣辣魚4未夠 點埋咸香味重既蜆蚧 十分出色😃#鵝煲 #鯪魚球 #蝦餅 Score 平均分 <7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#鵝大哥鵝煲專家 旺角彌敦道584 號旺角新城17 樓~~~~~~~~~~~~

<好耐冇食過鵝煲 好味>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#鵝大哥鵝煲專家
旺角彌敦道584 號旺角新城17 樓
~~~~~~~~~~~~
2018-12-28
$270 (Dinner)
2018-12-29 654 views
一去到 雖然在openrice訂左位 但都要坐門口位置 因為入面都係大枱 或者比熟客訂左位 呢點可以做好啲之外 都幾滿意 我們單點 食花膠雞煲 要先飲湯再食火鍋 很足料 很好飲 我們三個人每人飲了三碗先食火鍋 單點火鍋料都好大份 好滿足 服務亦好好 好似海底撈一樣
2018-12-24
$250 (Dinner)
Celebration
Xmas's Eve
2018-11-11 1073 views
星期日至四既任飲任食真係抵到爛,之前已經試左佢地晚鵝煲,正!咁岩見到有任食。決定星期日就去試下,全包168, 雞湯足料好味!自製丸同餃超正!強推雲吞,同一定下次再黎!
2018-11-06 708 views
上個月展覧撤館後跟公司同事來過食飯,今次特意請親戚一行四人再光顧一下,我是在開飯喇的網上訂座的,五點半周末,如果7:30前結帳正牌餐是有六五折的。首先我們準時入座:1)先點了個皇牌的豉油皇鵝腸,味道甜咗少少,芽菜爽口,算合格。2)順德撈魚皮,花生脆口,魚皮就沒有上次咁爽口,沒有上次咁厚,煙靭咗少少;3)主菜:沙參玉竹花膠深海龍躉湯,好正足料滋補,花膠有六件,不過一件不夠𣺉,食咗好有骨膠原之外,龍躉都唔錯,厚皮厚肉好彈牙,有八件四個人夠分,湯底好清甜,因為有祀子,龍眼肉乾,每人都飲咗三四碗,真係好正!飲完湯,再加豬骨湯可以再點火鍋料繼續打邊爈。4)點了出名小食炸魚皮,好熱好脆,好大塊好似塊面咁大,好脆加上少少辣粉,媽咪都話最好食,魚皮是用門鱔剝出來的。5)再點即炸響鈴加酸甜汁點來就咁吃好鬆脆。6)鮮黃沙豬潤,放了鍋一陣縮水得好厲害,同時,唔夠爽,唔係咁好食,7) 雜菜籃有四款:津菜、西洋菜、唐萵和皇帝菜。菜好新鮮呢四種真係最適合打火鍋了。8)今次點了魚肉,無點其他肉,食了爽脆白鱔片八片,不過咁夠脆。鮮豬黃喉,本店推介,但食落去無咩味道,好似食硬膠片。萵筍好有色澤,好脆好爽口好好味!👍🏻9
5)再點即炸響鈴加酸甜汁點來就咁吃好鬆脆。
9) 最後加個手打鯪魚滑,上面有些蟹子,自己用匙羹續啲放到鍋慢慢煮,等一陣浮起食得了,魚肉好彈牙好好味!
總括來說,十分滿分的我給七分!希望下次試其他東西,例如刺身,大閘蟹,糯米飯先!
豉油皇鵝腸
沙参玉竹花膠深海龍躉湯
炸魚
  • 鎮店炸魚皮
2018-11-02 580 views
今晚第一次食,3日前book枱,個老闆非常緊張,零晨12點幾、1點幾 WhatsApp 問係唔係一定會去食?!大佬呀⋯⋯我book得就梗係去食啦,宜家玩呀?!如果去唔到就梗係有事啦,我都控制唔到架...所以佢依個做法只會令客人討厭,希望佢老闆肯動動腦筋,唔好癡根,我明白星期五黃金時間生意難做,但係唔係咁囉!好啦,講返食物,今晚5個人食咗千幾蚊,真心講唔算貴,而且雞湯幾好味,成隻雞非常足料,有少少花膠、少少蟲草花,係正既!其他牛肉拼盤、油炸鬼、水餃、魚皮餃、響鈴、同埋炸魚皮水準非常之高,會再去。如果送埋糖水生果就更好,哈!
如果送埋糖水生果就更好,哈!
2018-11-02
$250 (Dinner)
2018-08-20 700 views
今晚約左小學同學, 真係一年先約得成一次, 所以餐廳都要精挑細選, 最後一致認同依一間, 咁岩大家都未試過, 就當一齊試下新野啦!炸魷魚so, 炸到岩岩好, 粉唔會太厚好野味, 望落色水都知正炸魚皮, 唔會好似出面咁有陣油味, 食落仲好卜卜脆d肉入哂味!送白飯一流!樣樣野都份量好多,一班人絕對食得飽又唔使爭!我地真係叫左唔少野食, 食極仲有, 每一樣食材都新鮮, 但我個人就比較鐘意炸既野食, 炸得好香口配枝啤酒🍻好放縱既一晚呀!
炸魷魚so, 炸到岩岩好, 粉唔會太厚
好野味, 望落色水都知正
炸魚皮, 唔會好似出面咁有陣油味, 食落仲好卜卜脆
d肉入哂味!送白飯一流!
樣樣野都份量好多,一班人絕對食得飽又唔使爭!
配枝啤酒🍻好放縱既一晚呀!
2018-08-05 648 views
到達才發現很細很迫很嘈很混亂 一行14人7成人坐圓櫈及打則坐(其實已經習慣) 當然叫鵝煲啦~另外再加多2個其他煲 店長強烈推介“鵝腸”,其實一早決定要叫,結果來了鵝煲+鵝腸,店長"非常掂心"給我們煮熟及拌好,遠望之下係驚訝,好大好大好大煲呀!滿滿的(但一切動作也在隔離枱進行)留意番當時係全店滿座也不知因何不在我們面前做?!! 期待的終於上場。個煲海咁深.....鵝&鵝腸方面.....14人高高興興拿起筷子同時插下。大叫生日快樂各位食飯,不到2秒......只有10人能獲得鵝乙粒....係呀!係粒呀!至於鵝腸呢?有3,4個朋友捕獲鵝腸bb數條!!! 疑似有魔法!!! 投訴之下....疑似店長表示“d size掛晒出黎架喇!” 即係完美地耍走你吧!唯有投放感情去第2個普通火鍋....食番平常野囉…可惜是.....其他火鍋料普通過普通...
2018-06-12 704 views
上月到旺角新城17樓鵝大哥鵝煲專家食火煱,裝修較家庭式及平實,食後卻覺得食材新鮮,味道佳又價格公道,且發現除火煱外,該店尚有私房菜式,故預先訂座八位,今晚到此一試,菜式由該店大廚發板,加入二至三道海鮮(本人提出),價錢每位約$250元,食後大家都覺得物超所值,食物美味,服務殷勤,令我們過了一個開心的晚上。現同大家分享我們今晚的菜單:金銀菜煲豬肺湯上湯焗中蝦烏冬底冬菇火腩扣班頭腩蒜蓉粉絲蒸扇貝脆皮吊炸雞1隻鮑汁扣鵝掌花菇生炒糯米飯香芋紫米露對於想尋地道菜式兼價格實惠的食客,此店絕對值得一試。個人最愛豬肺湯,必食招牌脆皮吊炸雞,及小吃炸魚皮。
現同大家分享我們今晚的菜單:
脆皮吊炸雞1隻
鮑汁扣鵝掌花菇
生炒糯米飯
香芋紫米露
對於想尋地道菜式兼價格實惠的食客,此店絕對值得一試。
個人最愛豬肺湯,必食招牌脆皮吊炸雞,及小吃炸魚皮。
2018-06-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 小吃新鮮魚皮
  • 小吃炸魚皮
  • 招牌脆皮吊炸雞
鵝腸新鮮爽口,有鼓油皇及火鍋兩種食法,兩種都試左火煱新鮮爽口, 豉油王好味,但就冇火煱甘爽脆,鵝煲入味,4人食個細份,但肉較少,骨多!可能要睇師父撞手神手勢好唔好, 俾到啲肉你,整體環境唔錯,老闆好好人
鵝腸新鮮爽口,有鼓油皇及火鍋兩種食法,兩種都試左

火煱新鮮爽口
, 豉油王好味
,但就冇火煱甘爽脆,鵝煲入味,4人食個細份,但肉較少,骨多
2018-05-16
Dinner
2018-04-01 1130 views
我們公司又聚會!今次收工黎到鵝大哥度食鵝煲⋯其實之前都黎過一次!好好食~再黎返食⋯帶埋同事朋友們一齊去食好西!煲一定係食鵝煲~再加配鵝腸新鮮鵝腸,乾淨無多餘油脂~職員又好好幫我地整好曬⋯夠時候食上枱俾我地!仲有既係我地一班9個人book左10:3010:30之後先有 discount 職員無計我地時!早左到都俾我地入去坐地叫野食都有折頭~係好好既~食牛既又想咩都試下!記得叫返個牛拼盤牛肉粒煮太耐都吾會「銀」👈🏻吾識打果個字其他肉滾兩下就食得⋯都好有牛味加完湯再滾起~職員又會幫我地格油!服務相當好讚甘開心緊係要啤啤佢!仲有 tower 1664叫!有張私家枱放酒~吾會阻住食野由於叫太多野食!無逐一影相!其實仲有其他野食未到掛住食無影⋯必叫必試可以試下鵝肝 , 滾30秒就食得!好香~黎左兩次都有叫黎食!真係都幾好食架!蛋黃蝦丸(我吾係好記得叫咩名,正確個名叫)食果陣要小心「會爆」架粟米(係好甜既)又好食喔小食炸魚皮、魷魚🦑酥都好岩送酒!整體係好好!老闆介紹話佢地既小菜都相當有水準⋯等我下次去又試下!再同大家報告
我們公司又聚會!

今次收工黎到鵝大哥度食鵝煲⋯
其實之前都黎過一次!好好食~

再黎返食⋯帶埋同事朋友們一齊去食好西!

煲一定係食鵝煲~再加配鵝腸

新鮮鵝腸,乾淨無多餘油脂~
職員又好好幫我地整好曬⋯
夠時候食上枱俾我地!
仲有既係
我地一班9個人book左10:30
10:30之後先有 discount
職員無計我地時!早左到都俾我地入去坐地叫野食
都有折頭~
係好好既~

食牛既又想咩都試下!
記得叫返個牛拼盤
牛拼盤

牛肉粒煮太耐都吾會「銀」👈🏻吾識打果個字
其他肉滾兩下就食得⋯都好有牛味

加完湯再滾起~職員又會幫我地格油!
服務相當好

1664生啤

甘開心緊係要啤啤佢!仲有 tower 1664叫!
有張私家枱放酒~吾會阻住食野

由於叫太多野食!無逐一影相!
其實仲有其他野食未到

掛住食無影⋯
必叫必試
可以試下鵝肝 , 滾30秒就食得!好香~
黎左兩次都有叫黎食!真係都幾好食架!

粟米(係好甜既)又好食喔

小食
炸魚皮、魷魚🦑酥
都好岩送酒!

整體係好好!老闆介紹話佢地既小菜都相當有水準⋯
等我下次去又試下!再同大家報告
2018-03-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
Dining Offer
Coupon
牛拼盤
2018-01-12 933 views
今晚又再來鵝大哥,老闆依然熱情招待我們,食品質素维持水準,啤酒夠凍,炸鱼皮即叫即炸但份量好像比以前小了些。最重要汁料仍然好味,冇味精,吃完不口渴,座到幾點都可以。
今晚又再來鵝大哥
,老闆依然熱情招待我們,食品質素维持水準,啤酒夠凍
,炸鱼皮即叫即炸
2017-12-12 553 views
無咩特別,同普通大排擋打邊爐一樣,鵝的主題不足。價錢又吾係太優惠,所以難以有回頭客幫襯。 openrice 優惠 並不吸引,發現佢本身有做 百幾蚊任食,失望。不會再去。

2017-12-10 3940 views
同樣的人腳,兩個月前打完邊爐;兩個月後再來一次,只不過換了地點。本來想食雞煲 ⋯⋯ 講起雞煲,熱潮由大圍的「來來重慶雞煲火鍋」帶起,反而最早打入香港市埸的「重慶雞公煲」熱潮未起已𨦫羽而歸。「來來」逐漸為人認識及熱捧之後,分店越開越多,雖然不清楚是特許合作或同一個老闆直接經營或只是盜用名字,始終維持偏辣原味;由於大受歡迎,坊間爭相仿效,並為了迎合更多客人的大眾化口味,推出減辣變奏版,始作俑者「來來」則堅持四川香辣麻原味。也不知什麼原因,其他地區的「來來」分店相繼結業,現只餘下大圍總店,但熱潮仍在,雞煲火鍋店已在香港遍地開花。正因為坊間的雞煲火鍋店多不勝數,也不知道那間好吃;猶豫之際,朋友發現了「鵝大哥鵝煲專家」,夠特別,一於試試。「鵝大哥」開業只有一年多,位置有點騎呢,位於一座並非以飲飲食食而著名的商業大廈樓上,最耐人尋味之處,大廈外牆並沒有明顯的廣告招牌、地下大堂入口也找不到大大個廣告燈箱,如果唔係有人介紹,真的不知道樓上有間火鍋店。所以,雖然是星期六晚上七點的黃金時段,整間火鍋店連同筆者這一枱在內只有兩枱客人,啤酒小姐也休閒地站在遠處、百無聊賴地玩手機。一間沒有什麼裝修、甚至有點地踎
同樣的人腳,兩個月前打完邊爐;兩個月後再來一次,只不過換了地點。本來想食雞煲 ⋯⋯ 講起雞煲,熱潮由大圍的「來來重慶雞煲火鍋帶起,反而最早打入香港市埸的「重慶雞公煲」熱潮未起已𨦫羽而歸。「來來」逐漸為人認識及熱捧之後,分店越開越多,雖然不清楚是特許合作或同一個老闆直接經營或只是盜用名字,始終維持偏辣原味;由於大受歡迎,坊間爭相仿效,並為了迎合更多客人的大眾化口味,推出減辣變奏版,始作俑者「來來」則堅持四川香辣麻原味。也不知什麼原因,其他地區的「來來」分店相繼結業,現只餘下大圍總店,但熱潮仍在,雞煲火鍋店已在香港遍地開花。正因為坊間的雞煲火鍋店多不勝數,也不知道那間好吃;猶豫之際,朋友發現了「鵝大哥鵝煲專家」,夠特別,一於試試。

一間沒有什麼裝修、甚至有點地踎的樓上火鍋店,火鍋醬料款式當然也不會多,只有最最基本的四款:辣椒粒、蔥花、生蒜及炸蒜蓉。
以一間小規模的火鍋店來說,火鍋配料款式算相當多元化,當然也唔會奢望有什麼游水海鮮;反過來說,要食游水海鮮的話也不會來這裏了。
先叫一個小吃鎮店炸魚皮($48)。炸魚皮這類香口小吃,近年深受火鍋店食客歡迎,一來等待湯底滾起之前醫肚,二來可以放進火鍋內滾兩滾,吸收了湯底之後又是另一種滋味。叫得鎮店炸魚皮,當然有其原因。睇見這一杯炸魚皮之後,也認同沒有誇大。只要比對一下旁邊那一隻正常大小玻璃杯,就知道魚皮到底有多大塊。
鎮店炸魚皮
坊間其他火鍋店的炸魚皮,通常都會切成細細塊,目的並非為慳錢,只是方便同枱一班朋友分享。如此一大塊炸魚皮雖然未能滿足這個要求,但食起上嚟實在十分過癮;最重要魚皮夠香脆,又沒有一陣重重的油膉味。
鎮店炸魚皮
叫得「鵝大哥」,當然不會食辣雞煲、麻辣雞煲、酸雞煲或其他普通湯底,一定要食秘製肥鵝煲(大)($238)。鵝煲配鵝腸也是很順理成章的選擇,要了一碟正宗鮮鵝腸($72)。一大堆黏連著脂肪的肥鵝腸,一定美味無窮;起初以為鵝腸只是食完鵝煲後食火鍋的配料,原來唔係咁簡單。
正宗鮮鵝腸
一大個生鐵鍋內放了半鍋滿的秘製肥鵝,斬件鵝肉已經用大量葱頭、蒜頭、香葱及秘製醬汁預先炆熟,皆因生炆中國家鵝的話要等一段很長時間才能變得軟腍,沒有可能要客人等,火鍋店也想盡快翻枱。冚上煲蓋,等幾分鐘翻熱鵝肉 ⋯⋯
秘製肥鵝煲(大)

開蓋。夥計加入秘制炆鵝醬汁,再加入生鵝腸。之後翻動鵝肉及鵝腸,以拌勻醬汁及所有食材。熱力已稍為淥熟鵝腸表層。再冚上煲蓋。
再過幾分鐘之後,打開煲蓋。鵝肉及醬汁已經滾起來,香氣撲鼻;放在中間的那一堆鵝腸也已經熟透了,並因為收乾水份而縮水了很多。大部份的鵝腸脂肪已經溶化在醬汁內,殘餘少量鵝脂剛剛好,鵝腸仍然保留足夠膻香之餘、又不會太韌,咬落去爽脆冇渣。吸收了秘製醬汁的鵝腸味道濃郁,食完一條又一條,幾個朋友全部爭相食鵝腸,暫且將鵝肉放在一邊。

食完鵝腸,輪到鵝肉。炆煮時間十分充足,鵝肉非常柔軟、完全唔嚡又冇渣,加上爽滑的鵝皮及香濃醬汁,食完一件又一件。
嘆完秘製肥鵝煲,當然不會浪費鐵鍋內餘下的醬汁。與坊間雞煲火鍋店相同,接着夥計就倒入金華火腿豬骨清湯,準備打邊爐。
招牌牛肉拼盤($338)共有六種不同部位:頂級本地肥牛金錢牛𦟌安格斯牛柳粒美國肥牛安格斯牛頸脊爽脆牛白肉,大大碟、款式又多。很明顯在沒有豪華裝修及旺區高昂租金的惡夢情況下,可以用更平的價錢、兼提供更抵食的出品;但質素如何?試過至知。
招牌牛肉拼盤
金錢牛𦟌爽口彈牙。美國肥牛就非常一般了,如果餐牌沒有寫明係肥牛,單睇外表的不可能同肥牛扯上任何關係。
安格斯牛頸脊切得比較厚身、夠晒咬口。典型安格斯牛,肉味濃而甜(因為採用的穀物和粟米飼養的關係)、肉汁豐富、肉質柔軟;就好似食緊安格斯肉眼扒,只不過少了一份焦香,多了幾分火鍋湯底的味道及幾分油脂香氣。
頂級本地肥牛肉色深紅,單從外表已經睇得出新鮮本地牛肉的乾水、膠身,這方面較安格斯牛頸脊優勝;只可惜油花分布並不平均,影響了整體賣相。更令人失望的就是缺少了本地牛肉的超濃牛肉味;又由於油花不多,肉質也較為粗鞋。一般情況下,相同級數的頂級本地肥牛較安格斯牛肉更加適合打邊爐,估唔到這一次竟然出現了相反情況。
安格斯牛柳粒岩岩巉巉,賣相一向不好睇。不似得安格斯牛頸脊片只需焯十幾秒、切忌過火;牛柳粒反而需要烚較長時間才能變得肉質軟腍,但又不能夠烚得太長時間,否則會太乾太粗鞋。其實,安格斯牛柳粒都相當好食,只不過安格斯牛頸脊實在太好吃太出色,比較之下,安格斯牛柳粒就給比下去了。
上一次同朋友打邊爐有食牛胸爽,今次這一碟招牌牛肉拼盤同樣有,不過名字改了成為爽脆牛白肉。這塊原本黏附在牛肋骨的筋膜,望落去白雪雪,但其實並不算是脂肪,更似骨膠原多一點。淥熟之後皺成一團,並不會溶化。食落口也絲毫沒有任何牛脂羶、甚至沒有什麼牛肉味,只是有一點爽脆、一點帶著膠質的滑溜。同上次的態度一樣,寧取其他正宗牛肉部位。
原隻大蝦水餃皇($88)的名字一點都沒有騙人,真的非常大隻。淥熟之後,從薄透的水餃皮已清楚見到餡料脹卜卜;咬開之後,全部都是相當大隻的鮮蝦肉,並沒有蝦膠,而且味道相當鮮甜,肯定不是廉價急凍去殻蝦。唯一的瑕疵也是太多蝦肉了;作為一隻傳統美味的水餃,應該加入適量的木耳絲、筍絲、大地魚碎及蝦籽,味道才更完美。
原隻大蝦水餃皇
汕頭牛筋丸($40)外表太過平滑,已經覺得唔係好似牛筋丸;食落去果然同普通牛丸沒有什麼分別。只有牛丸的爽口彈牙,缺少了牛筋丸應該有的煙韌及咬口。
汕頭牛筋丸
精選滋補三寶($138)名字改得相當貼切,包括了野生竹笙花膠筒特級魚肚,三款配料也會出現廣東炆煮補品菜式。當然用來打邊爐的級數一定沒有可能及得上炆花膠炆魚肚所採用的高級貨色。
精選滋補三寶
特級魚肚之前的浸泡時間並不足夠,加上唔係靚貨,即使已經烚了一段比較長的時間,仍然比較硬身,未能吸收火鍋湯底之餘,也欠缺了魚肚應有的軟綿滑溜、似是一塊鬆軟海棉的質感。
花膠筒賣相比較好一點,最低限度望落去似是比較好的貨色;但味道同樣非常一般,咬落去很乾硬,並沒有花膠應有的腍滑膠質。
三者比較之下,野生竹笙味道最好。有爽脆口感,又能吸收大量火鍋湯底。
與上一次尖沙咀的中高檔次火鍋店比較,環境及裝修毫無疑問遜色很多,但火鍋配料質素也相當不賴;部份配料可能不夠精緻,但勝在有一個特色秘製肥鵝煲,單單是為了這個肥鵝煲,已經值得幫襯了。
2017-11-04
$240 (Dinner)
秘製肥鵝煲(大)
原隻大蝦水餃皇
招牌牛肉拼盤