2024-10-06 289 views
今次又喺觀塘搵朋友收工,再次encore呢間麵屋常勝,真係好鍾意佢哋嗰個拉麵湯底,唔係味精湯。今次都叫返我上次好鍾意嘅極上龍蝦湯叉燒拉麵,原來呢碗亦都係人氣之選,最多人叫。朋友就叫咗一碗常勝豚骨清湯拉麵轉烏冬。我哋兩個都好健康咁加咗椰菜。真係好欣賞個湯底冇味精,就算連湯食,食完都唔會口乾,證明真材實料。整體覺得食物質素性價比高,出街閑閑地食碗拉麵都過$100,所以覺得呢度其實係幾抵食。小食方面質素同上次一樣唔錯,我哋鍾意嘅都係炸魷魚鬚同埋炸蠔,驚一碗拉麵唔夠飽口痕嘅話就可以叫埋呢啲小食。

首先唔明點解咁多好評,因為呢間嘢難食到嚇死人。首先拉麵嘅面底已經係錯晒,仲衰過味千拉麵。其次試佢推薦嘅蝦湯,根本係罐頭湯加水,超級稀無咩味道。據店員同Menu形容蝦湯係首選人氣,飲第一啖湯嘅時候已經好失望,夾埋啲麵上嚟睇都幾肯定中伏,食落口簡直係覺得成碗嘢根本稱唔上拉麵,只係將一個面同啲餸煮埋一碗。成碗麵唯一比較好嘅就係個叉燒,叫做不過不失。煎/炸餃子層皮好硬,入面個餡都唔夠熱⋯呢個價錢完全唔值得,劣食,唔會再去。
2024-10-06
$120 (Dinner)
2024-09-21 474 views
趕時間又想食熱嘅正餐🤔首選就一定係食拉麵🍜但係食過好多間啲拉麵都會有一個共通問題就係太咸🤢食完之後會維持好一段時間好口渴今日終於俾我遇到一間無哩個問題嘅拉麵店招牌係極上濃蝦湯叉燒拉麵同人氣雞白湯叉燒拉麵但作為雞湯愛好者一定係選擇人氣雞白湯叉燒拉麵!日式叉燒係肥瘦適中唔會肥膏或瘦肉比例一面倒拉麵硬度無特別選擇嘅話係屬於略微爽口嘅軟硬度☝️湯底味道清新食得出唔係味精製造略帶乾身嘅昆布同拉麵吸收咗啲湯一齊食認真!個口感係好好食👍記得要啲昆布浸到軟身先好食唔係就浪費暴殄天物啦!小食方面嗌咗個炸章魚球同街頭熱賣嘅章魚小丸子口感一樣令人驚喜嘅品質同味道飲品選擇咗樽裝玄米茶嚟到先知係自家製無糖啱哂奉行健康飲食嘅文化店外有部街機免費俾人玩街霸店內以日本廣告海報為裝飾充滿昭和年代感如果唔係趕時間真係食一次拉麵就可以滿足晒吃喝玩樂多個願望🤩
趕時間又想食熱嘅正餐🤔
食完之後會維持好一段時間好口渴
今日終於俾我遇到一間無哩個問題嘅拉麵店

招牌係極上濃蝦湯叉燒拉麵同人氣雞白湯叉燒拉麵
但作為雞湯愛好者
一定係選擇人氣雞白湯叉燒拉麵!
日式叉燒係肥瘦適中
食得出唔係味精製造
略帶乾身嘅昆布同拉麵吸收咗啲湯一齊食
認真!個口感係好好食👍
記得要啲昆布浸到軟身先好食
唔係就浪費暴殄天物啦!

小食方面嗌咗個炸章魚球

樽裝玄米茶
炸章魚球
樽裝玄米茶
2024-09-11 536 views
觀塘成業街7號東廣場地下地隱藏住一間咁樣既拉麵小店開。 打開門口做生意, 冇遮冇掩,實行用拉麵廚房嘅香味,食緊嘢嘅客人,少少舖位牆上貼嘅海報,最重要嘅係門口嗰部 街霸機 動漫BGM 嚟吸引你。 等你心甘命抵喺度 排隊等食。佢哋啲嘢基本上都唔貴,所以 同時價錢都唔睇喇,就試吓佢哋最姓名之作,極尚龍蝦湯叉燒麵。香濃嘅蝦湯充滿鮮味,最後飲到一滴都冇剩。加上脂肪均勻,口感軟腍 嘅叉燒,份量超足。仲有昆布木耳。真係今晚都唔使食飯。朋友就試咗佢哋其他嘅叉燒拉麵。甘香嘅油脂 滑嫩嘅肥肉,齒頰留香。 麵身爽彈,蛋香濃郁,嗰浸家鄉味返晒嚟。再加埋佢嘅3 隻炸蠔,大大隻肥滿多汁海水味咬落去卜卜聲,炸到金黃脆身

2024-09-04 482 views
喺朋友的力推下,終於可以一嘗呢間主打「無味精湯」嘅拉麵🤩 雖然係食日本嘢,但餐廳裝潢加入咗唔少香港人嘅童年回憶嘅元素,例如保留咗街機,嚟呢度食仲可以係「免費打機」🕹,呢種setting的確好有以前舊鋪小店嘅感覺,見到就回憶起細個嘅時光🎞以小店嚟講,呢間拉麵嘅選擇真係好多,滿足到唔同嘅人口味😋重點係主打「無味精湯」🤩今次同朋友一人一碗,分別嗌咗人氣之選嘅🌟極上濃蝦湯叉燒拉麵 & 人氣雞白湯叉燒拉麵🔆極上濃蝦湯叉燒拉麵個湯底好濃郁鮮味,每一口都充滿咗蝦嘅鮮甜味,再加埋多汁嘅叉燒,不自覺地會想將個蝦湯底飲曬,而且麵質都彈牙,餐牌上仲有得指定軟硬嘅程度,感受到店家嘅用心。🔆 人氣雞白湯叉燒拉麵個湯底係以清淡鮮美嘅雞湯為底,再加上口感嫩滑嘅叉燒,味道清新唔油膩,而且個湯底又係一啲負擔感都冇,又係一口氣飲完咗個湯😎🔆各款唔同嘅小食作配搭只要跟餐+hkd22就可以加配小食同日本汽水,小食嘅份量同味道都好高質,整體嘅性價比頗高。相信喺觀塘打滖嘅朋友都未必會認識呢間小店,但試完之後完全明白食物味道就係最好嘅口碑👍🏻推薦大家嚟!

喺朋友的力推下,終於可以一嘗呢間主打「無味精湯」嘅拉麵🤩

🔆極上濃蝦湯叉燒拉麵

🔆 人氣雞白湯叉燒拉麵

🔆各款唔同嘅小食作配搭

2024-08-25 398 views
Happy Friday約左朋友食飯,我地去咗東廣場見到麵屋常勝嘅餐單唔錯,仲有遊戲機玩,係細個會玩嘅拳王,真係回憶返晒黎,吸引左我地去試。兩個人揀咗一個雞白湯叉燒拉麵,一個吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵,另外仲叫左蟹肉忌廉薯餅同芝麻手羽。先講雞白湯拉麵,湯底濃郁唔油膩,每啖湯都有濃濃嘅雞味,面底彈牙爽口,一路浸住湯食都唔會變腍。叉燒肉質嫩滑有咬口,煮得唔錯。拉麵送嘅糖心蛋,熟到適中,一咬落去全部都係蛋黃😍之後係吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵,一望落去橙紅色湯底,就知道呢個湯係用咗好多蝦去熬製,飲落去,成個口都係蝦味,同樣都係唔油膩,飲吓飲吓差啲飲晒成個湯🙈另外再加埋個明太子,可以講昇華左成個麵,味道好夾,海鮮味濃厚。吉列蝦嚟到嘅時候都係熱辣辣,金黃鬆脆,令人忍唔住即刻想食,蝦肉冇太多雪味,相信烹調嘅時候有落足心機。兩款拉麵嘅湯底都鮮味十足,完全食唔出有味精。之後講吓小食,薯餅都係色澤金黃色,外脆內軟,一咬落去個薯餅,d蟹肉忌廉爆出嚟,同埋佢個蟹肉都算多,食落都食得出有蟹肉,冇話揸流攤。雞翼外皮金黃鬆脆,一咬落去雞肉嫩滑,同埋調味做得好,唔會有雪味又會夠晒惹味。埋單都係每人百零蚊性價比非常之高,會再番黎幫

兩款拉麵嘅湯底都鮮味十足,完全食唔出有味精。

埋單都係每人百零蚊性價比非常之高,會再番黎幫襯,支持用心製作嘅小店~
2024-08-23
Type of Meal
Dinner
  • 人氣雞白湯叉燒拉麵
2024-08-18 380 views
今晚放工去左觀塘做facial,之後就過左對面東廣場搵食。拉麵店感覺懷舊,日式風格,牆上貼左昭和年代海報。門口亦擺放著昭和時代街機,客人邊等邊打機,充滿兒時回憶。餐牌有成10款拉麵選擇,我就揀左佢哋招牌菜,另外加左隻糖心蛋同小食。極上濃蝦湯叉燒拉麵:叉燒煎過夠香,肥瘦均勻,配料有木耳同埋紫菜等,另外仲加左左隻糖心蛋。糖心蛋煮得剛剛好,流心晒。自家製蝦湯底味道好濃,重蝦味,無味精,唔太鹹,感受到佢用心製作。拉麵吸晒d蝦湯,好好味,最後我連湯都飲埋,性價比高。炸魷魚鬚:剛炸起,好熱,好脆好香口,夠味道。
今晚放工去左觀塘做facial,之後就過左對面東廣場搵食。

炸魷魚鬚:剛炸起,好熱,好脆好香口,夠味道。
2024-08-16
Type of Meal
Dinner
  • 極上濃蝦湯叉燒拉麵
最近朋友推介我去觀塘廣場嘅麵屋常勝 話嗰度嘅拉麵好食價錢又合理 於是我就決定一試吉列蝦龍蝦湯叉燒拉麵 ($108)呢款拉麵真係令我驚喜!湯底用龍蝦熬成 味道濃郁 比較甜 而且湯無味精配上外脆內嫩ge吉列蝦 好好食叉燒方面切得薄厚適中 肉質嫩滑與湯底好夾的呢明太子豚骨清湯叉燒拉麵 ($78)加左錢轉烏冬 有另一番風味豚骨湯底清湯 味道輕盈 但仍然保留咗豚骨嘅香氣明太子嘅加入 多咗一層香辣味同埋鹹香 明太子份量超多的呢~~套餐B 炸章魚球 ($22)外脆內軟 章魚肉質彈牙沾上醬汁更添風味 2粒份量岩岩好我仲試咗兩款日本汽水:波子汽水 ($12) 同蜜瓜汽水 ($12)波子汽水清爽可口 蜜瓜汽水則甜而不膩兩款都係好嘅配搭 即刻有日式feel ~呢間麵屋常勝嘅拉麵質素相當高無論湯底、配料都十分用心 性價比高!! 價錢亦相對合理 值得一試
最近朋友推介我去觀塘廣場嘅麵屋常勝 話嗰度嘅拉麵好食
價錢又合理 於是我就決定一試

吉列蝦龍蝦湯叉燒拉麵 ($108)
呢款拉麵真係令我驚喜!
湯底用龍蝦熬成 味道濃郁 比較甜 而且湯無味精

配上外脆內嫩ge吉列蝦 好好食
叉燒方面切得薄厚適中 肉質嫩滑
與湯底好夾的呢

明太子豚骨清湯叉燒拉麵 ($78)
加左錢轉烏冬 有另一番風味
豚骨湯底清湯 味道輕盈 但仍然保留咗豚骨嘅香氣
明太子嘅加入 多咗一層香辣味同埋鹹香
明太子份量超多的呢~~

套餐B 炸章魚球 ($22)
外脆內軟 章魚肉質彈牙
沾上醬汁更添風味 2粒份量岩岩好

我仲試咗兩款日本汽水:
波子汽水 ($12) 同蜜瓜汽水 ($12)
波子汽水清爽可口 蜜瓜汽水則甜而不膩
兩款都係好嘅配搭 即刻有日式feel ~

呢間麵屋常勝嘅拉麵質素相當高
無論湯底、配料都十分用心 性價比高!!
價錢亦相對合理 值得一試
位於東廣場性價比高日式拉麵店,有多種不同湯底選擇,更不含味精真材實料,而且所有款式都可以轉鳥冬,岩晒所有人口味。🍜- 極上濃蝦湯叉燒拉麵 HK$88 🦐🍜蝦味濃郁湯拉麵!!呢款濃蝦湯底味道濃厚,蝦膏鮮味亦十分足夠。叉燒共有5片,份量好充足,肉香及鹵水香非常足夠,油脂香氣十足,肉質有口感但不會太過熟。- 吉列牡蠣 HK$22 🦪蠔肉都幾飽滿而且唔會有臭味,炸粉厚薄岩岩好唔會炸得太乾,跟餐的話可以一試。- 黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵 HK$76 🐷🍜- 明太子豚骨清湯叉燒拉麵 HK$78 🐟🐷🍜- 人氣雞白湯叉燒拉麵 HK$88 🐣🍜- 滋味雞軟骨 HK$38 🐣- 日式炸餃子 HK$22 🥟
極上濃蝦湯叉燒拉麵 H

滋味雞軟骨

- 滋味雞軟骨 HK$38 🐣
日式炸餃子

- 日式炸餃子 HK$22 🥟
$80 (Lunch)
極上濃蝦湯叉燒拉麵 H
吉列牡蠣
明太子豚骨清湯叉燒拉麵
滋味雞軟骨
日式炸餃子
2024-07-28 323 views
麵屋常勝地址: 觀塘成業街7號東廣場地下G52-53號舖專食不同濃湯的拉麵,我是吸水大笨象,湯湯水水我每日飲好多,見到濃湯二字即被吸引,一於同朋友食個early dinner 啦 濃蝦湯叉燒拉麵比較少見,都唔洗多考慮,立即點,硬麵再追加蛋同$22 小食雞軟骨+飲品。 同炸蠔就是熱辣辣外層美味。蝦湯有點膏殼香,是像西式的龍蝦湯味道,飲入口有股甘味。雞白湯叉燒拉麵,個湯好似白忌廉湯,好creamy非常掛湯,薄叉燒入口即化。追加小食,好抵食人均$120 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
麵屋常勝

地址: 觀塘成業街7號東廣場地下G52-53號舖

蝦湯有點膏殼香,是像西式的龍蝦湯味道,飲入口有股甘味。

追加小食,好抵食人均$120

2024-07-27 182 views
喺東廣場有間拉麵小店,位置唔算多,下午茶時間無咩人,店內環境幾別緻,而且環境都幾乾淨。餐牌選擇都算幾多種類,不過唔係太肚餓就冇叫到小食。兩個人分別叫左黑蒜油豚骨湯叉燒拉麵同明太子豚骨清湯叉燒拉麵,揀左硬麵。黑蒜油好香,滿滿的配料,佢既湯底都唔錯,麵質唔算特別硬,份量正常既,不過叉燒偏薄😂明太子既同樣係豚骨湯,佢係清湯底,而且明太子比想像中多好多,撈埋落個湯一齊食好香好濃郁啖啖都食都有明太子嘅香味

餐牌選擇都算幾多種類,不過唔係太肚餓就冇叫到小食。

啖啖都食都有明太子嘅香味

明太子豚骨湷谒叉燒拉麵
2024-07-26
$77 (Tea)
明太子豚骨湷谒叉燒拉麵
2024-07-20 256 views
觀塘東廣場有唔少餐廳,所以係到搵野食。見到呢間拉麵店都幾多人食,就等下位。叫左兩碗唔同湯底嘅拉麵,一碗係極上濃蝦湯叉燒拉麵,另一碗係黑蒜油豚骨叉燒拉麵。拉麵上枱會以為好細碗,但其實只係個碗細,拉麵嘅份量係同平時出面食嘅差唔多。濃蝦湯拉麵嘅湯底飲落有超濃郁嘅蝦味,飲得出落左唔少蝦殼去煲個湯底,麵嘅口感可以自己揀硬定軟。配料有三塊叉燒、木耳、蔥花、昆布,好足料。叉燒好軟腍入味。呢款拉麵真係推介👍🏻另一配黑蒜油豚骨拉麵就係用左大量豚骨熬煮個湯底,再加入黑蒜油,食到香濃嘅蒜味,配料同濃湯嘅一樣。我地仲額外加隻糖心蛋。拉麵可以加22蚊升級套餐,包汽水同小食。叫左一款係炸雞軟骨,另一款吉列牡蠣,呢到嘅炸物炸得好酥脆。炸魷魚鬚外套酥脆,魷魚口感爽口彈牙。炸章魚球味道都唔錯,加左好多醬汁,梅子醬、蛋黃醬,海苔碎、木魚絲,章魚丸就係要多醬先好食🤤

• 極上濃蝦湯叉燒拉麵
【拉麵小店湯底取勝·仲提供娛樂😁】/////觀塘地下商場隱藏住呢間拉麵小店裝修十足日本拉麵店🇯🇵可以聽住動漫BGM食拉麵 食飽仲可以玩遊戲機對決😙|極尚龍蝦湯叉燒拉麵 ($88)蝦湯味道非常香濃 飲落去係鮮甜嗰種😍叉燒份量足夠 口感軟腍 脂肪均匀有大量昆布 木耳做配菜 清淡又美味~|升級套餐(+$22)揀咗炸蠔 生可樂($+12)炸蠔外皮制作得金黃脆身!!但海水味較重🥲生可樂似普通百事 個人建議唔洗加錢叫呢款
【拉麵小店湯底取勝·仲提供娛樂😁】
/////
觀塘地下商場隱藏住呢間拉麵小店
裝修十足日本拉麵店🇯🇵
可以聽住動漫BGM食拉麵
食飽仲可以玩遊戲機對決😙

|極尚龍蝦湯叉燒拉麵 ($88)
蝦湯味道非常香濃 飲落去係鮮甜嗰種😍
叉燒份量足夠 口感軟腍 脂肪均匀
有大量昆布 木耳做配菜 清淡又美味~

|升級套餐(+$22)
揀咗炸蠔 生可樂($+12)
炸蠔外皮制作得金黃脆身!!但海水味較重🥲
生可樂似普通百事 個人建議唔洗加錢叫呢款

2024-07-06
$120 (Lunch)
2024-07-05 230 views
慶祝出糧日今日可以食好少少🫢揀左間日本拉麵止下拉麵癮!鋪頭走日式復古風 牆上貼滿唔同日式poster枱面亦都有好多日式公仔最特別係門口有兩部懷舊遊戲機等麵既時候可以玩🤣(不過都玩唔到好耐,因為上菜好快🤤極上濃蝦湯叉燒拉麵+溏心蛋作為餐廳招牌 一定要試以濃郁的蝦湯為底 湯底濃郁鮮甜🫢要讚一讚份量勁多麵條軟硬適中 係細個食x千拉麵個隻麵條仲可以揀要軟定硬!好有咬口!讚讚好鐘意拉麵上面嘅海量京蔥同日本木耳!口感更加清爽叉燒有三塊🫶🏻炙燒過之後更加好味 鐘意佢唔會好肥又煮到勁腍 無牙人士都食到😍第二個招牌濃郁雞白湯叉燒拉麵呢個湯頭嚟講相對就比較清淡不過我都覺得好好食😋雞叉燒仲可以睇到雞肉本身嘅纖維個人更加愛雞叉燒!呢一款拉麵仲會再配多隻溏心蛋,好正😍炸魷魚鬚要讚一讚喺呢度啲小食唔貴20幾蚊就叫到一個呢個炸魷魚鬚簡直係兒時回憶既小食炸到唔會乾 魷魚鬚仲好大條大舊個炸漿果得好好 每啖都好脆呢個價錢仲比呢個份量好佛心🥹唯一缺點係份量極多~啲麵好似食極都食唔哂 好飽呀~
慶祝出糧日今日可以食好少少🫢
揀左間日本拉麵止下拉麵癮!
鋪頭走日式復古風 牆上貼滿唔同日式poster
枱面亦都有好多日式公仔
最特別係門口有兩部懷舊遊戲機
等麵既時候可以玩🤣
(不過都玩唔到好耐,因為上菜好快🤤

極上濃蝦湯叉燒拉麵+溏心蛋
作為餐廳招牌 一定要試
以濃郁的蝦湯為底 湯底濃郁鮮甜🫢
要讚一讚份量勁多
麵條軟硬適中 係細個食x千拉麵個隻麵條
仲可以揀要軟定硬!
好有咬口!讚讚

濃郁雞白湯叉燒拉麵
呢個湯頭嚟講相對就比較清淡
不過我都覺得好好食😋
雞叉燒仲可以睇到雞肉本身嘅纖維
個人更加愛雞叉燒!
呢一款拉麵仲會再配多隻溏心蛋,好正😍

炸魷魚鬚
呢個價錢仲比呢個份量好佛心🥹
炸魷魚鬚

唯一缺點係份量極多~啲麵好似食極都食唔哂
好飽呀~
約左朋友嚟觀塘食晚餐,在東廣場行了一圈,就被這間拉麵店吸引了🍜餐廳裝修充滿咗日式懷舊氣氛,有懷舊poster,擺設有一啲兒時玩具同卡通人物,舖頭中間仲有一部舊式遊戲機可以免費玩。感覺真係好似時光倒流,返咗去好多年前嘅日本🏯🇯🇵見到餐牌N1同N7都有三個手指公👍🏼👍🏼👍🏼一於試下。 朋友點了N1-極上濃蝦湯叉燒拉麵🦞,我就點了N7-人氣雞白湯叉燒拉麵。我地亦追加一隻糖心蛋🥚。本身個拉麵已經配有木耳、海藻同幾塊日式叉燒🥓。我都忍唔住試咗朋友碗蝦湯湯底,真係大贊👍🏼👍🏼好有濃郁嘅蝦味😋😋,雞白湯亦非常出色👍🏼👍🏼,食唔出有味精,又唔會太鹹,叉燒肥瘦均勻😋,睇得出廚師精心製作。另外,我地加配左滋味分享盤,有吉列蠔、吉列蝦🍤、炸魷魚鬚🦑同炸雞軟骨同兩隻雞翼。值得一讚嘅係吉列蠔🦪外皮非常鬆脆,內裏Juicy,而炸魷魚鬚食落又唔會太韌。飲品朋友叫了樽裝玄米茶,我就叫咗百事生可樂,配炸物真係一流呀👍🏼

2024-06-28
$150 (Dinner)