三鮮粉味道:🌕🌕🌕🌕🌑評價:健康之選,材料包括有自製扎肉,蕃茄,木耳,生菜👍🏻因為我哋唔食辣,相對之下比較清淡一啲,湯底亦都清淡啲。如果鍾意食辣嘅朋友,可以試,應該會有另一種風味海鮮粉味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:海鮮粉入面有兩隻蝦,三隻章魚仔,兩隻青口,湯底比較鮮甜啲,因為有乾蝦仔,提鮮味👍🏻蝦算新鮮,爽口。米線嘅份量偏多,如果細食嘅朋友建議少米線涼拌皮蛋味道:🌕🌕🌕🌕🌑評價:花椒油擔當一個好重要嘅角色,令皮蛋同花生更加完美,非常惹味。花生脆口,皮蛋如果係流心更加正紅燒牛肉味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:煮得超同入味,肉質唔會好淋或好硬👍🏻火候剛剛好,就算配飯或者米線都會好好食蜜桃烏龍茶及紅棗桂圓茶味道:🌕🌕🌕🌕🌑評價:飲品跟餐比想像中大杯👍🏻味道正常發揮📌黔滋味 (太和)太和安慈路2號八號花園第二座地下3號舖#米線控 #大埔 #八號花園 #香港女生 #四圍食 #新界區美食 #foodie #foodiegram #ricenoodle #taipo #❤️
三鮮粉

海鮮粉
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

涼拌皮蛋

紅燒牛肉
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

蜜桃烏龍茶及紅棗桂圓茶
評價:飲品跟餐比想像中大杯👍🏻味道正常發揮

📌黔滋味 (太和)
太和安慈路2號八號花園第二座地下3號舖

2024-01-07 5 views
位於八號花園新開一間米線#小店 ,#米線控 嘅我梗係要去試下啦🫣地方雖小但不會好逼夾且簡潔乾淨菜單選擇亦有不少🍜湯底店家以豬骨熬製而成飲落無味精幾香醇但有點油「粉」外形似米線,粗度似薯粉口感彈而少許煙韌又掛湯▸ 貴州蹄花粉 $𝟔𝟎「蹄花」即係豬手 大大隻😍骨肉分離非常嫩腍充滿骨膠原以藥膳炆製味道清香溫和▸ 鮑汁豬軟骨粉 $𝟔𝟎約4大舊豬軟骨肉質好軟嫩軟骨位炆至較身好易咬入味至餘好濃郁又不太咸 🥢小食同樣出色 以涼拌為主可惜有某幾款有點偏貴▸ 紅燒牛腩 $𝟕𝟓油花不過多帶點筋肉質軟嫩少許嚼勁牛味香老人家無乜牙力都食得▸ 涼拌海帶絲 $𝟑𝟎份量滿滿 口感爽脆微微香辣 唔會滑潺潺🍹▸ 熱情果沙冰 $𝟏𝟓冰塊打得好碎質感幾綿飲得出係用鮮熱情果製成除粒粒籽 果香味好濃不太甜▸ 菠蘿梳打 $𝟏𝟓適量菠蘿蓉醬+梳打清香果味 甜度剛好🌶️枱上附有辣椒醬 聞落超香感覺好辣配埋米線食提香 食落反而不會太辣
地方雖小但不會好逼夾且簡潔乾淨

菜單選擇亦有不少

🍜
湯底店家以豬骨熬製而成
飲落無味精幾香醇但有點油

「粉」外形似米線,粗度似薯粉
口感彈而少許煙韌又掛湯

🌶️
枱上附有辣椒醬 聞落超香感覺好辣
配埋米線食提香 食落反而不會太辣
2024-01-06 5 views
今天相約住在大埔的親友見面,她知我喜歡吃辣,便提議我到大埔八號花園吃貴州米線。原來在大埔墟火車站有接駁巴士K12可直達八號花園,十分方便。餐廳標榜食品绝無添加味精,湯底更是採用豬骨熬製,可安心食用。其中「貴州蹄花粉」真係有成隻豬蹄係碗粉上面,好腍好入味。另外「三鮮粉」分別有扎肉、蕃茄及木耳,這裏的扎肉是自家製的,特別有口感。小食方面,「凉拌牛展」都好好味,特別推介這裏的「紅糖糍粑」,外脆內軟熱辣辣,紅糖流心有驚喜!飲品也有多款選擇,我們叫了「桂圓紅棗茶」及「芒果沙冰」,沙冰即打即製,大大杯只需$15,好抵飲!貴州米線有別於坊間一般雲南米線,是更加滑及爽口彈牙。米線控可以到這裏一試!

2023-12-30 194 views
難得本年最後一日返工日,放工去遠少少,去到同事地頭有間黔菜館,原來黔係指貴州,除咗川菜滇菜有麵食,貴州一樣有佢地嘅麵寫住係「粉」,個樣似米線,但口感介乎米線、薯粉同瀨粉之間,大胃都幾鍾意食佢地自己煲嘅豬骨湯,經長時間火候熬製,非常香醇豬軟骨煲得好腍,同時肉唔會嚡,大大碗大快朵頤貴州都會有辣嘢食,辣子雞通常係小菜但都可以混入麵食,辣辣地幾香口,可以揀辣度,辣油滲入麵條,相當刺激小菜都唔錯,涼拌豬耳份量幾多,全部薄切至晶瑩剔透,透中掛辣紅,食落冇燥味,爽彈得嚟幾開胃食辣嘢點會少得紅糖糍粑呢?佢地嘅紅糖糍粑,糖漿唔係淋喺面,而係喺糍粑裡面一咬就流漿,外脆內綿好正飲品都幾有誠意,凍飲好大杯,而且冇冰都夠涼,大量桂圓好甜好多肉,仲帶有蜜香熱飲竟然係用法壓serve茶香更芳香撲鼻
難得本年最後一日返工日,放工去遠少少,去到同事地頭

有間黔菜館,原來黔係指貴州,除咗川菜滇菜有麵食,貴州一樣有

鮑汁豬軟骨粉

佢地自己煲嘅豬骨湯,經長時間火候熬製,非常香醇

豬軟骨煲得好腍,同時肉唔會嚡,大大碗大快朵頤

辣子雞麵

貴州都會有辣嘢食,辣子雞通常係小菜

紅糖糍粑

一咬就流漿,外脆內綿好正

熱飲竟然係用法壓serve

茶香更芳香撲鼻
2023-12-29
$108 (Dinner)
辣子雞麵
紅糖糍粑
桂圓紅棗茶
米線小食都好好味👍🏻不得了,鐘意食辣野嘅人更加必試!米線湯底無添加味精,用新鮮豬骨熬製。非常鮮甜,加上貴州特別嘅香料,辣味十足👍🏻無得彈海鮮粉10分足料,有大大隻青口,大大隻鮮蝦,大大隻墨魚,全部都好新鮮,肉質鮮甜👍🏻米線麵質爽口彈牙😍麻辣五花腩粉嘅五花腩調味十足,又非常之足料,有成四五件厚身五花腩!食得好滿足。麻辣魷魚有三大原隻墨魚,魷魚爽口彈牙,香料調味得好惹味,芫荽丶蒜仲要特別嘅香料非常之好味😋最意上唔到嘅喺呢度竟然有cappuccino,高質coffee shop 質素👍🏻
米線小食都好好味👍🏻不得了,鐘意食辣野嘅人更加必試!
2023-12-25 16 views
大埔新開嘅米線小店,裝修簡潔企理,主打貴州米線,自家熬製嘅豬骨湯底無味精米線同小食都可以選擇辣度,仲係即叫即造👍🏻牛肉丸米線 $60手打牛丸,好彈牙又多汁,牛肉味濃;湯底都幾濃,米線要讚👍🏻夠煙靭,煮到啱啱好,唔係煮到脹晒嗰隻😋麻辣雞雜/紅燒牛腩雙拼米線 $65帶有少少麻,牛腩夠入味夠腍,雖然比較瘦但係唔嚡嘅;雞雜要讚,完全唔老唔韌,好難得👍🏻;因為係麻辣,湯面有薄薄嘅紅油,但完全唔油膩😋凉拌干張 $30小小麻辣嘅,好正宗,同喺國內食嘅完全一樣。洛神花茶/桂圓紅棗茶 $15都幾真材實料,洛神花、桂圓、紅棗及杞子茶料足,又健康。有誠意又有要求嘅小店,米線控必食

米線同小食都可以選擇辣度,仲係即叫即造👍🏻

牛肉丸米線 $60
牛肉丸米線

麻辣雞雜/紅燒牛腩雙拼米線 $65
麻辣雞雜/紅燒牛腩雙拼米線

凉拌干張 $30
小小麻辣嘅,好正宗,同喺國內食嘅完全一樣。
凉拌干張

洛神花茶/桂圓紅棗茶 $15
都幾真材實料,洛神花、桂圓、紅棗及杞子茶料足,又健康。
桂圓紅棗茶

有誠意又有要求嘅小店,米線控必食
$85 (Lunch)
牛肉丸米線
麻辣雞雜/紅燒牛腩雙拼米線
凉拌干張
2023-12-22 43 views
「黔」(貴州)風味米線自家製辣椒油,蘸上貴州原味道。湯底零味精,流心紅糖糍粑👍🏻餐廳燈火通明,座位舒適。 老闆笑容可掬,服務周到,給客人有賓至如歸的感覺。紅燒肥腸粉 $60豬腸有嚼勁,不會韌。米線滑爽而彈牙,配菜有芫荽。豬骨湯湯底味道香濃,喝完整湯都不覺得口乾。貴州蹄花粉 $65 (新推出)豬蹄和米線是一個驚喜的配搭。米線很大碗,豬蹄不但口感軟腍,而且十分入味。自家製辣椒油 辣味既溫和,又滲出微微酒香,加到湯裏,使味道更豐富,引發食慾。紅糖糍粑 $35 紅糖糍粑被炸成金燦燦的顏色,表面酥脆,咬一口就會流出甜滋滋的紅糖漿,非常好吃。 涼拌海帶絲 $30 海帶絲非常爽脆,一咬就斷,辣味十足,十分開胃。 桂圓紅棗茶暖入心脾,補氣補血。 洛神花茶看起來像一杯紅寶石,味道甘而酸,有清心降火之效。真的好抵食!
「黔」(貴州)風味米線
自家製辣椒油,蘸上貴州原味道。
湯底零味精,流心紅糖糍粑👍🏻

紅燒肥腸粉 $60

貴州蹄花粉 $65 (新推出)

自家製辣椒油 [推薦]

紅糖糍粑 $35 [推薦]

涼拌海帶絲 $30 [推薦]
海帶絲非常爽脆,一咬就斷,辣味十足,十分開胃。

桂圓紅棗茶
暖入心脾,補氣補血。

洛神花茶
看起來像一杯紅寶石,味道甘而酸,有清心降火之效。
真的好抵食!

「黔」通常都只係喺成語「黔驢技窮」見過,「黔」字其實係貴州嘅意思。特別之處係以鼠尾草作香料,聞上去會有種獨特嘅味道。而米線都比一般見到嘅粗身好多,滑溜又有韌勁。💡辣子雞粉 $56 + 芒果沙冰 $15湯底冇味道,以豬骨熬製,簡單天然。辣子雞都係貴州出味菜式,浸湯食就係香港真係比較少見,不過因為用油炸過,唔會因浸湯冇味。芒果冰沙好大杯,俾朋友笑我凍冰冰都仲飲冰沙哈哈。💡鮑汁豬軟骨粉 $60 + 凍檸茶 $10豬軟骨好厚肉,炆到好軟嫩,鮑汁好入味,濃味到食軟骨位都唔會無味。叫咗小辣湯底,但鮑汁冇俾湯底搶走。💡麻辣魷魚 $50呢個真心大驚喜,上碟就知煮得幾有心機,魷好快縮水。而呢個狀態係最彈牙同有味,配埋底下有調味過嘅辣汁,仲專登整稠身少少💡手打牛肉丸 $75手打牛肉丸又真係幾勁,一咬落好彈牙,牛騷味又冇乜,唔知有冇人同我一樣唔鍾意平時牛丸個隻騷味呢?

💡辣子雞粉 $56 + 芒果沙冰 $15

💡鮑汁豬軟骨粉 $60 + 凍檸茶 $10

💡麻辣魷魚 $50

💡手打牛肉丸 $75
2023-12-16
$130 (Dinner)
2023-12-17 27 views
地膽朋友帶我到這間只開了一個月的小店吃米線。店舖不是太大,裝修簡潔清雅,門外餐牌標榜着「豬骨熬製,不添加味精」。我們當然要試吓了。我們點了:麻辣五花腩粉麻辣五花腩粉的五花腩肉肥瘦相間,口感豐富,搭配了辣椒和香料的湯底,味道麻辣開胃。配料中的粉吸收了湯汁的味道,果然味道十分正宗好味!鮑汁豬軟骨粉鮑汁豬軟骨粉熱騰騰的,鮑汁湯底非常濃郁鮮味,豬軟骨經過烹煮後口感軟嫩,非常入味。粉很有嚼勁,充滿彈性,和湯汁的滋味完美結合。我們還點了涼拌皮蛋:涼拌皮蛋的溏心很大,大量配料如蒜末、辣椒、醬油和香菜提升了整道小食的味道。十分開胃。紅燒牛腩:紅燒牛腩燉煮得很腍,肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁的紅燒醬汁,味道濃郁香濃。特別喜愛那無添加味精的貴州米線。清爽口感而彈牙的米線,精心熬製的湯底實在令人回味無窮。
我們點了:
麻辣五花腩粉

我們還點了涼拌皮蛋:
紅燒牛腩:
2023-12-15 33 views
💙牛肉丸粉牛肉有四粒,標榜手打牛丸,有咬口得黎有汁,未到爆汁個種,但味道唔錯~ 今日唔想食辣~ 揀左走辣清清地☺️.💙鮑汁豬軟骨粉用鮑汁煮過,略帶少少甜味~ 豬軟骨夠淋身,豬骨位好食🙈 米線份量都多,女仔可能會食唔曬😂.💙紅燒牛腩叫左個小食牛腩,夠入味!牛腩唔會韌同鞋口~ 不錯.💙麻辣墨魚仔揀左小辣,但都幾辣~ 可能係本身唔太食得辣🫢 但墨魚新鮮~ 又大隻!.💙熱桂圓紅棗茶&熱蜜桃烏龍茶 建議浸耐少少再飲,味道會更出,養生之選👍🏻👍🏻
💙牛肉丸粉
💙鮑汁豬軟骨粉
💙紅燒牛腩
叫左個小食牛腩,夠入味!牛腩唔會韌同鞋口~ 不錯
💙麻辣墨魚仔
💙熱桂圓紅棗茶&熱蜜桃烏龍茶
建議浸耐少少再飲,味道會更出,養生之選👍🏻👍🏻
2023-12-12 13 views
今日係大埔行開街,經過八號花園,見到新開左間米線店,米線迷既我就衝左入去試下好冇食餐廳環境好闊落 ,坐得舒適小食種類好多,米線嘅配種類,比起其他米線餐廳特別,有辣椒子雞,紅燒排骨,麻辣雞雜⋯手打牛肉丸粉$60餐廳好用心 只係會用手打牛丸,食落彈牙多汁👍🏻麻辣五花腩粉$55每一嚿五花腩都係厚切嘅份量十足,肥瘦適中湯底係豬骨熬出嚟嘅,所以好鮮甜全碗嘢食完都冇口渴,證明冇味精涼拌皮蛋$30醬汁好惹味蜜桃烏龍茶$15好清新嘅蜜桃香味配上烏龍茶,簡直絕配凍檸茶$10茶味濃郁,係一杯有水準既檸檬茶黔滋味 (太和)太和安慈路2號八號花園第二座地下3號舖
餐廳環境好闊落 ,坐得舒適
手打牛肉丸粉$60
餐廳好用心 只係會用手打牛丸,食落彈牙多汁👍🏻

麻辣五花腩粉$55
每一嚿五花腩都係厚切嘅份量十足,肥瘦適中
湯底係豬骨熬出嚟嘅,所以好鮮甜
全碗嘢食完都冇口渴,證明冇味精

涼拌皮蛋$30
醬汁好惹味

蜜桃烏龍茶$15
好清新嘅蜜桃香味配上烏龍茶,簡直絕配

凍檸茶$10
茶味濃郁,係一杯有水準既檸檬茶

黔滋味 (太和)
太和安慈路2號八號花園第二座地下3號舖
#MC帶你去太和.「黔」,即係貴州省嘅意思,究竟同「雲南米線」有咩分別呢😜?!✨ 黔滋味老闆娘係貴州人,從米線、湯底、用料,都係親自挑選、烹調☺️,連食材、用料都由貴州購入,就係還原貴州米線嘅原味道🤤。🥢 鮑汁豬軟骨粉(小辣) $60豬軟骨肉質厚而十分軟嫩,而且切好一嚿嚿,唔會一大嚿骨咁,食得好方便🥰。貴州米線比較粗身,食落好彈牙、好滑身,唔會一夾就斷👍🏻,就算擺耐咗都唔會太軟淋又無咁易發漲。所以一開始以為好細碗米線,食食下又飽肚啵🤭。🥢 紅燒牛肉粉(中辣) $60 牛腩肉質非常軟腍😋,而且數量都幾多,好足料‼️中辣唔會死辣,帶少少麻,食得出唔係落辣椒粉去加辣度🌶️,所以有一層薄薄紅油,但食落又唔覺好油膩👌🏻。🥢 涼拌豬耳(小辣) $38調味幾好嘅開胃菜,依個小辣比起米線嘅小辣會再辣多少少🌶️,但好惹味😍。豬耳香辣又夠曬脆口,仲好足料㖭,成碟都係豬耳,下面無擺其他嘢墊底💯。🥢 麻辣小魷魚(小辣) $50 麻辣魷魚喺必嗌‼️必點‼️必食‼️魷魚好大隻,有手掌心咁長,食落好爽口彈牙😝,麻辣同魷魚味道超級夾,推薦大家!🥢 蜜桃烏龍茶(熱) $12 成壺上嘅連埋茶包嘅蜜桃烏龍茶,都幾加分💯,飲落蜜桃味好香好
#MC帶你去太和

🥢 涼拌豬耳(小辣) $38
麻辣小魷魚

🥢 麻辣小魷魚(小辣) $50 [推薦]

🥢 蜜桃烏龍茶(熱) $12 [推薦]
成壺上嘅連埋茶包嘅蜜桃烏龍茶,都幾加分💯,飲落蜜桃味好香好濃厚,推薦大家!
檸檬茶

🥢 檸檬茶(凍) $10
500ml 啤酒杯🍺上嘅凍檸茶,仲要有檸檬片🍋,唔係用濃縮檸檬汁沖出嚟,$10依個價,依家買少見少😍。
自家製辣椒油

🥢 自家製辣椒油 [推薦]
依個老闆娘自家製嘅誠意之作,除咗炒香啲辣椒🌶️,老闆娘仲透露,落咗貴州茅台去調味😱,所以辣椒油更加香醇,食辣嘅朋友唔好錯過😜。
2023-12-11
$100 (Dinner)
紅燒牛肉粉
麻辣小魷魚
檸檬茶
自家製辣椒油
2023-12-10 18 views
「黔」係貴州地方,貴州米線亦非常出名‼️比平時食嘅米線更柔滑綿韌~~原來貴州嘅辣亦相當出名,辣椒係調味嘅靈魂,其辣味並唔會太激烈,令我越食越想食❤️「紅燒排骨粉」紅燒排骨係連住啲軟骨,豐富左口感,排骨炆得好入味,肉質又夠軟腍,成件事真係好perfect,完全挑剔唔到「紅燒肥腸粉」其實一睇啲顏色,都知道炆嘅時間好夠而且處理得好好,勁好食「百香果酸辣鳳爪」連啲小食都好有驚喜呢個小食集酸、辣、甜於一身,但完全無違和感,好好食,一下子已經無左一半係無骨鳳爪的,啲軟骨整到好夠淋熱情果沙冰呢間小店嘅野食真係好出色,下次再過嚟,一定要再嚟朝聖❤️
「黔」係貴州地方,貴州米線亦非常出名‼️

比平時食嘅米線更柔滑綿韌~~
原來貴州嘅辣亦相當出名,辣椒係調味嘅靈魂,
其辣味並唔會太激烈,令我越食越想食❤️

「紅燒排骨粉」
紅燒排骨係連住啲軟骨,豐富左口感,
排骨炆得好入味,肉質又夠軟腍,
成件事真係好perfect,完全挑剔唔到

「紅燒肥腸粉」
其實一睇啲顏色,都知道炆嘅時間好夠

而且處理得好好,勁好食

「百香果酸辣鳳爪」
連啲小食都好有驚喜

呢個小食集酸、辣、甜於一身,
但完全無違和感,好好食,一下子已經無左一半

係無骨鳳爪的,啲軟骨整到好夠淋

熱情果沙冰
呢間小店嘅野食真係好出色,下次再過嚟,一定要再嚟朝聖❤️
2023-12-08
Type of Meal
Lunch
2023-12-10 11 views
之前住過大埔,而家間唔中都會返嗰邊買生果同日用品,嗰邊啲生果平好多🙈 今日又返大埔 「補給」,見到8號花園下面開咗間新嘅麵店,決定試吓~ 餐廳其實近 #太和站 多啲,由港鐵站行過嚟,大約10分鐘左右~#牛肉丸粉 $60超彈牙,個牛丸牛味勁濃,又大粒,成粒乒乓波咁!個湯底好香濃,Menu話係用豬骨豬骨熬製,無味精,呢個好食呀,強推!#紅燒牛腩粉 少辣 $60麻辣香,牛腩腍~惹味~佢哋嘅麵比平常粗啲,爽口彈牙啲,我問老公係咪米線,我老公話似似哋薯粉,埋單嗰時問老闆,佢話呢隻係 #貴州米線 ~我覺得食落口感幾特別~另外仲叫咗兩款小食,#涼拌皮蛋 $30 + #涼拌豬耳 $38超麻辣,好香口,份量又足~兩個小食都幾辣😋 呢度有沙冰飲,解辣一流~熱情果沙冰 & 芒果沙冰 + $15

牛肉丸粉

#牛肉丸粉 $60
超彈牙,個牛丸牛味勁濃,
又大粒,成粒乒乓波咁!
紅燒牛腩粉(少辣)

#紅燒牛腩粉 少辣 $60
麻辣香,牛腩腍~惹味~

佢哋嘅麵比平常粗啲,爽口彈牙啲,
我問老公係咪米線,我老公話似似哋薯粉,
埋單嗰時問老闆,佢話呢隻係 #貴州米線 ~
我覺得食落口感幾特別~
涼拌皮蛋 + 涼拌豬耳

另外仲叫咗兩款小食,
#涼拌皮蛋 $30 + #涼拌豬耳 $38
超麻辣,好香口,份量又足~
熱情果沙冰 & 芒果沙冰

兩個小食都幾辣😋 呢度有沙冰飲,解辣一流~
熱情果沙冰 & 芒果沙冰 + $15
2023-12-07
$109 (Lunch)
牛肉丸粉
紅燒牛腩粉(少辣)
涼拌皮蛋 + 涼拌豬耳
熱情果沙冰 & 芒果沙冰
大埔新開咗間貴州米線舖頭唔大,但係好溫馨小店嘅感覺見到餐牌寫住無味精豬骨熬製湯底,就決定試吓佢平日過咗晚餐時間餐廳都坐過半,餐廳裝修簡單明亮,俾人好舒服嘅感覺❤️每台都有嘅辣菜脯,辣到夠,菜脯爽口涼拌皮蛋皮蛋嘅賣相好靚仔,溏心夠大咬落果然係濃濃皮蛋獨有嘅香味,調味非常惹味👍🏻辣度適中,啱晒配米線一齊食❤️紅燒牛腩老闆娘推薦我哋試吓佢哋嘅牛丸同埋牛腩我哋最後揀咗紅燒牛腩上枱賣相好靚仔,睇得出滷得好入味牛腩炆到非常軟腍,接近入口即化但又保留少少牛腩嘅口感入口有濃濃嘅牛味,而且肥瘦適中有油香得來又唔會太過油膩鮑汁豬軟骨米線豬骨湯底果然冇味精,飲落好舒服😌貴州米線嘅特色就係咬落去爽口,但係米線嘅本身係非常之滑溜食得出係正宗嘅貴州米線👍🏻豬軟骨有整整三大嚿😍😍😍同樣滷到好入味,肉質圓嫩油脂感十足,如果軟骨再軟啲就完美三鮮米線小辣小辣嘅豬骨湯底,整體惹味好多飲落去層次會豐富啲值得一提嘅係扎肉非常之好食,咬落去遠中大爽肉香味十足,而且份量同樣亦都好足🥰飲品我哋叫咗柑橘蜜同埋熱情果沙冰熱情果沙冰,超級推薦,因為真係勁抵飲咁大杯嘅熱情果沙冰只係$15而且我鍾意佢飲落唔係好甜,但係有淡淡嘅熱情果香食完米線就可
大埔新開咗間貴州米線舖頭唔大,但係好溫馨小店嘅感覺

見到餐牌寫住無味精豬骨熬製湯底,就決定試吓佢
每台都有嘅辣菜脯,辣到夠,菜脯爽口

涼拌皮蛋
皮蛋嘅賣相好靚仔,溏心夠大
咬落果然係濃濃皮蛋獨有嘅香味,調味非常惹味👍🏻
辣度適中,啱晒配米線一齊食❤️

紅燒牛腩
老闆娘推薦我哋試吓佢哋嘅牛丸同埋牛腩
我哋最後揀咗紅燒牛腩上枱賣相好靚仔,睇得出滷得好入味
牛腩炆到非常軟腍,接近入口即化但又保留少少牛腩嘅口感

入口有濃濃嘅牛味,而且肥瘦適中有油香得來又唔會太過油膩

鮑汁豬軟骨米線
豬骨湯底果然冇味精,飲落好舒服😌
貴州米線嘅特色就係咬落去爽口,但係米線嘅本身係非常之滑溜
食得出係正宗嘅貴州米線👍🏻

豬軟骨有整整三大嚿😍😍😍
同樣滷到好入味,肉質圓嫩油脂感十足,如果軟骨再軟啲就完美

三鮮米線小辣
小辣嘅豬骨湯底,整體惹味好多飲落去層次會豐富啲

飲品我哋叫咗柑橘蜜同埋熱情果沙冰

熱情果沙冰,超級推薦,因為真係勁抵飲
咁大杯嘅熱情果沙冰只係$15
而且我鍾意佢飲落唔係好甜,但係有淡淡嘅熱情果香食完米線就可以refresh下