2024-05-21 218 views
隱世嘅鐵板燒店,因為餐廳門面實在係睇唔出係一間鐵板燒店。店內位置唔多,基本每日都好full,所以我都提早book定檯以免無位。餐廳環境都簡單,可以正面體驗到廚師介紹每樣食材同鐵板燒嘅樂趣。餐牌上都多選擇,不過如果想食活海鮮記得預早一日訂。套餐上有幾款唔同嘅選擇,而且套餐可以自選肉類或者海鮮,今次同朋友就分別嗌左五道同七道菜嘅鐵板套餐。入門廚師發板套餐(五道菜)$588季節廚師發板套餐(七道菜)$788沙律沙律係煙三文魚配上黑魚籽加上新鮮嘅有機菜同龍珠果清新之餘配上甜黑醋,味道新鮮簡單夠開胃前菜另外有魚籽醬溫泉蛋,白松露配上魚子加落半熟嘅溫泉蛋到介開蛋黃混埋一齊食,蛋無腥味之餘松露同魚籽嘅味道勁香濃,口感就似食緊豆腐花主食另外主食肉類值得介紹嘅有宮城縣厚切黑豚扒,澳洲鐵板牛柳粒兩樣主食嘅擺盤都非常精美,厚切豬扒唔太肥,食落有淡淡嘅豬甜香同油香,配上店家自製嘅醬汁,味道上更加突出到另外牛柳粒火喉處理岩岩好,5成嘅熟度,肉汁不斷滲出。配上炸蒜片同手磨新鮮wasabi,味道更加香濃,肉味更加香菊花豆腐白麵豉湯香濃味道又唔會太鹹嘅麵豉湯入面有唔少嘅滑豆腐絲同埋海帶,清香得黎豆腐加左份滑滑嘅口感海

入門廚師發板套餐(五道菜)$588

季節廚師發板套餐(七道菜)$788

沙律
沙律係煙三文魚配上黑魚籽加上新鮮嘅有機菜同龍珠果
清新之餘配上甜黑醋,味道新鮮簡單夠開胃

前菜
另外有魚籽醬溫泉蛋,白松露配上魚子加落半熟嘅溫泉蛋到

主食
另外主食肉類值得介紹嘅有宮城縣厚切黑豚扒,澳洲鐵板牛柳粒

海鮮炒飯
最後海鮮炒飯用上大虎蝦黎炒,上面加左唔少嘅大粒魚籽。炒炒粒粒分明,而且加左雞蛋入去一齊炒,口感好食

甜品
甜品分別有柚子雪葩同紫薯雪糕,入面仲加左紅豆沙爆珠,幾特別之餘,作為呢一餐嘅完結幾滿足
2024-05-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$700 (Lunch)
2024-05-19 260 views
我哋嗌咗 Seasonal Omakase (7道菜)($788@1)咁呢個Omakase就包括咗有沙律(北海道煙三文魚特色沙律)、前菜、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、昆布豆腐麵豉湯、炒飯同埋是日甜品咁首先講咗我哋兩個嘅鐵板海鮮先啦我就揀咗要白鱔、扇貝而我朋友就揀咗要虎蝦同埋鮑魚我想講呢個白鱔真心超高質素😘😘食落去好脆口之餘亦都好滑嫩扇貝就同鮑魚一樣食落去都好爽口、彈牙😚😚同埋都好入味唔會覺得好乾身虎蝦食落去都覺得好新鮮😝😝而且蝦肉嘅味道幾鮮甜除此之外嗰個魚子醬溫泉蛋度幾特別😮😮第一次咁樣食溫泉蛋~~之後就講吓嗰個肉類啦我哋兩個都揀咗要澳洲牛柳粒💖💖食落去真係完全幾有咬口而且亦都好Juicy👍👍配埋旁邊嗰啲鹽/蒜片一齊食就會更畫龍點睛跟住周講吓嗰個鵝肝多士同埋炒飯啦鵝肝完全做到油而不膩嘅效果😋😋所以食落去唔會覺得好Heavy而多士食落去都好脆口炒飯食落去都算幾粒粒分明食落去口感比較脆😗😗同埋真係幾有鑊氣最後就講埋嗰個甜品/嘢飲啦我哋嗰個是日甜品係豆腐雪糕食落去豆腐味真係幾濃郁🥰🥰嘢飲方面我哋揀咗飲KIRIN ICHIBAN($88)而且呢個啤酒亦都做緊買二送一優惠‼️‼️

咁首先講咗我哋兩個嘅鐵板海鮮先啦
我就揀咗要白鱔、扇貝
而我朋友就揀咗要虎蝦同埋鮑魚
我想講呢個白鱔真心超高質素😘😘
食落去好脆口之餘亦都好滑嫩
扇貝就同鮑魚一樣食落去都好爽口、彈牙😚😚
同埋都好入味唔會覺得好乾身
虎蝦食落去都覺得好新鮮😝😝
而且蝦肉嘅味道幾鮮甜
除此之外嗰個魚子醬溫泉蛋度幾特別😮😮
第一次咁樣食溫泉蛋~~

之後就講吓嗰個肉類啦

同埋真係幾有鑊氣

最後就講埋嗰個甜品/嘢飲啦
我哋嗰個是日甜品係豆腐雪糕
食落去豆腐味真係幾濃郁🥰🥰
嘢飲方面我哋揀咗飲KIRIN ICHIBAN($88)
而且呢個啤酒亦都做緊買二送一優惠‼️‼️

• 炒飯
  • 澳洲牛柳粒
  • 鐵板海鮮兩品
  • 鵝肝多士
2024-04-17 587 views
位於佐敦的「龍亭」鐵板燒店,屬於鬧市中的平價鐵板燒店,價錢有五六個套餐選擇,由$ 588入門套餐到高級版$1988套餐,豐儉由人任君選擇,現場所見人氣滿滿,平日夜晚都差不多滿座,咁抵食同朋友試吓,我哋分別表咗兩個不同套餐😋🌟入門廚師發板套餐(五道菜) $ 588🌟季節廚師發板套餐(七道菜) $ 788分別主要係多咗一個前菜和湯,貴既嘅套餐就可以選擇牛👍🏻▪️招牌沙律煙三文魚、沙律菜配柚子醋、格陵蘭魚子醬、龍珠果,清新開胃▪️前菜日本蘭王溫泉蛋白松露醬、格陵蘭魚子醬,味道鮮香,像豆腐花幼滑▪️每位可以選兩款海鮮每款海鮮師傅都配上不同醬汁,令食材增添風味,另外仲有帶鹹香的蝶豆花海鹽泡泡🌟扇貝黑松露醬 🌟鮑魚蒜蓉醬🌟虎蝦配蝦頭蝦膏醬🌟東星班配黑醋醬汁▪️宮城縣厚切黑豚扒黑豚扒厚切彈牙,配上白松露牛油醬、菠蘿醬非常唔錯,蘑菇造型嘅蘿蔔,可以解油膩▪️澳洲牛柳粒牛柳粒軟腍充滿牛香,更可和自家製蒜片、wasabi、竹炭鹽一齊食,令牛肉更有風味▪️菊花豆腐白麵豉湯麵豉湯上有一絲絲的香豆腐,湯頭味道香濃,配合豆腐好有口感▪️海鮮炒飯炒飯粒粒分明,充滿醬油和蛋香,配上彈牙的鮮蝦,美味又飽肚▪️甜品最後奉上紫薯雪糕配爆珠

🌟入門廚師發板套餐(五道菜) $ 588
🌟季節廚師發板套餐(七道菜) $ 788
分別主要係多咗一個前菜和湯,貴既嘅套餐就可以選擇牛👍🏻

▪️招牌沙律
煙三文魚、沙律菜配柚子醋、格陵蘭魚子醬、龍珠果,清新開胃

▪️前菜

🌟東星班配黑醋醬汁

▪️宮城縣厚切黑豚扒

▪️澳洲牛柳粒

▪️菊花豆腐白麵豉湯
麵豉湯上有一絲絲的香豆腐,湯頭味道香濃,配合豆腐好有口感

▪️海鮮炒飯
炒飯粒粒分明,充滿醬油和蛋香,配上彈牙的鮮蝦,美味又飽肚

▪️甜品
最後奉上紫薯雪糕配爆珠紅豆,紫薯味非常香濃,爆珠紅豆好得意非常有口感

▪️The Shot 純米酒 $ 88
我哋點咗呢一個純米酒,味道像清酒,而且非常抵飲
  • 澳洲牛柳粒
對上一次食ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ已經係好多個月之前,上網見到呢間用咗我最鍾意嘅綠色做主題,仲要係日籍廚師主理👨🏻‍🍳 即刻ʙᴏᴏᴋ😆 有得睇住師傅整🥰ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ訂仲有ᴅɪꜱᴄᴏᴜɴᴛ添😚 價錢豐儉由人,今次就試下588同788嘅餐🥰1️⃣ 前菜🥗當日廚師為我哋準備咗呢個煙三文魚沙律😆配搭上魚子醬同柚子黑醋,食落去酸酸甜甜好開胃,而且仲有粒龍珠果同蕃茄仔添!2️⃣ 魚子醬溫泉蛋🥚用白松露撈上魚子醬蛋黃,完全冇蛋嘅腥味,仲好香松露味,食落去好似豆腐花咁滑捋捋好特別😚 3️⃣ 昆布豆腐麵豉湯🥣有豆腐又有昆布嘅湯,飲落唔會好鹹,味道調得啱啱好🥄4️⃣ 主菜🐠嚟到最期待嘅主菜,每人可以揀兩款✌🏻 我就揀咗鮑魚同埋帶子,鮑魚方面好爽口,而且配搭埋蒜蓉好香口冇得輸😚 而帶子就採用刺身級別,所以唔係全熟,保持翻新鮮嘅味道,加上有埋魚子醬更上另一個層次😍另一份嘅主菜就揀咗東升斑同扇貝🤘🏻 扇貝用咗咗松露牛油嚟整,食落去好ᴄʀᴇᴀᴍʏ,肉質都好彈牙,底下就有黃瓜,最緊要要配埋一齊食🤪 而東升斑嘅肉質好細嫩,除咗可以蘸蝶豆花海綿泡泡食之外,亦都可以蘸黑醋食添😽5️⃣ 肉類🥩第一款係厚切黑豚豬扒,真係煎得好香口😆而且啖啖肉汁

1️⃣ 前菜🥗

當日廚師為我哋準備咗呢個煙三文魚沙律😆

2️⃣ 魚子醬溫泉蛋🥚

3️⃣ 昆布豆腐麵豉湯🥣
有豆腐又有昆布嘅湯,飲落唔會好鹹,味道調得啱啱好🥄

4️⃣ 主菜🐠

5️⃣ 肉類🥩

第一款係厚切黑豚豬扒,真係煎得好香口😆

而且啖啖肉汁,配有菠蘿辣菜汁,估唔到又幾夾🤣 有水果嘅新鮮口感,別有一番風味🤪

第二款就係鐵板牛柳,揀咗要五成熟,師傅煎得啱啱好,唔會好柴😆 而牛味亦都好重,配埋黑色嘅岩鹽,冇可挑剔🫡

6️⃣ 炒飯🍚

係一個碗仔山嘅炒飯,食落好香口,米飯係粒粒分明,仲有大蝦🍤添~ 788套餐嘅炒飯係有鮭魚卵嫁,好精緻🤩

7️⃣ 甜品🍨

到最後一定要有甜品😆 呢度嘅甜品係雲呢拿味同埋較少見紫薯味嘅雪糕~ 側邊有爆珠紅豆粒,咬開就好似紅豆沙咁🫘 另外仲食用花同女士專屬嘅玫瑰花啱晒打卡用😍

8️⃣ 梅酒🍶

見到飲品櫃有梅酒,忍唔住嗌咗支嚟飲~ 細細哋一枝,兩個人飲就啱啱好嗌😆
Type of Meal
Lunch
2024-03-08 949 views
提早book定枱,今晚同情人去呢個食鐵板燒 主打omakase 價錢親民門外感神秘,門外裝橫融入金屬元身,室內墨綠色氣圍俾人感覺好chill晚市日式鐵板燒四套餐$588|$788|$1088|$1388 入門廚師發板套餐$588 (5品)2份🥢沙律煙三文魚雜菜沙律點綴黑魚籽,用咗黑醋調味,仲有龍珠果,酸酸甜甜好清新🥢鐵板海鮮一品(四選二)兩個餐試哂四款,就可以Share 啦~鮑魚配蒜蓉醬~有嚼勁和蒜蓉醬都好食帶子配魚子醬配意大利黃瓜~奢華東星斑配黑醋汁~一層薄膜包住鎖緊嫩肉扇貝配牛油黑松露汁~香氣四溢、肉厚濃郁。碟邊蝶豆花泡泡,帶少少海水鹹味。🥢鐵板肉類一品揀咗日本宮城縣豬扒及雞扒。豬扒咀嚼有幹勁,唔會鞋配秘製菠蘿辣菜汁 微辣好特別。雞扒香口軟嫩,讚~配特濃蒜香牛油、分子蝶豆花海鹽泡泡,醬汁別有一番風味🥢炒飯炒得乾身,粒粒分明好足料,鳳尾蝦鮮味爽口🥢時日甜品柚子雪葩 清爽解膩芋頭雪糕 濃郁有黏性點綴干花及紅豆爆珠口感好過癮🍶金龍梅酒$168~細小杯,甘甜濃郁🍺麒麟一番生啤 $88做緊買二送一,大大杯慢慢飲

晚市日式鐵板燒四套餐
$588|$788|$1088|$1388

入門廚師發板套餐$588 (5品)2份

🥢沙律

🥢鐵板海鮮一品(四選二)
兩個餐試哂四款,就可以Share 啦~
鮑魚配蒜蓉醬~有嚼勁和蒜蓉醬都好食
帶子配魚子醬配意大利黃瓜~奢華

東星斑配黑醋汁~一層薄膜包住鎖緊嫩肉

🥢鐵板肉類一品
揀咗日本宮城縣豬扒及雞扒。
豬扒咀嚼有幹勁,唔會鞋配秘製菠蘿辣菜汁 微辣好特別。
雞扒香口軟嫩,讚~
配特濃蒜香牛油、分子蝶豆花海鹽泡泡,醬汁別有一番風味

🥢炒飯
炒得乾身,粒粒分明好足料,鳳尾蝦鮮味爽口

🥢時日甜品
柚子雪葩 清爽解膩
芋頭雪糕 濃郁有黏性
點綴干花及紅豆爆珠口感好過癮

🍶金龍梅酒$168~細小杯,甘甜濃郁

🍺麒麟一番生啤 $88
做緊買二送一,大大杯慢慢飲
2024-03-06
  • 北海道煙三文魚特色沙律
  • 日本去骨宮崎雞腿
  • 沙律
3 day(s) ago 0 views
今晚同老公撐枱腳,好耐冇拍拖食鐵板燒啦! 特登揀咗呢間book mark咗好耐嘅餐廳~ 設有好幾款唔同Menu,我哋就揀咗:入門廚師發辦套餐 $588同季節廚師發辦套餐 $788一款就係五個餸,另外一款係七個餸~會多咗一個前菜同埋麵豉湯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)沙律賣相一流,係煙三文魚、黑魚籽、有機菜、龍珠果~加上用甜黑醋調味,食落酸酸甜甜,充分體驗到食物嘅新鮮! 夠晒開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)前菜呢款係788套餐先有,溫泉蛋配上松露~撈埋一齊食口感真係一流,香濃軟滑,感覺有啲似食緊豆腐花!主食我哋分別揀咗宮城縣厚切黑豚扒同埋澳洲鐵板牛柳粒~厚切黑豚扒充滿肉汁,食落一啲都唔肥~牛柳粒我哋就揀咗五成熟,切到one bite size ,一粒一啖啱啱好,配上炸蒜片同手磨新鮮wasabi~可以自行根據口味搭配,整體肉味香濃,肉汁爆棚!海鮮係可以自行搭配,我哋就揀咗唔同嘅海鮮嚟試,大大粒嘅帶子同埋帆立貝充滿牛油香味,最特別嘅係旁邊有啲紫色嘅泡泡,其實係分子料理嘅概念構成呢度菜式,味道幾特別,鹹鹹地,能夠激發鮮甜味~另外仲叫咗鮑魚同埋星斑~ 整體嚟講,海鮮嘅種類好多,睇返唔同嘅價錢亦有唔同嘅選擇,豐儉由人~不過整體

入門廚師發辦套餐 $588
同季節廚師發辦套餐 $788

沙律

前菜

主食
我哋分別揀咗宮城縣厚切黑豚扒同埋澳洲鐵板牛柳粒~

海鮮

另外仲叫咗鮑魚同埋星斑~ 整體嚟講,海鮮嘅種類好多,睇返唔同嘅價錢亦有唔同嘅選擇,豐儉由人~不過整體嚟講都非常新鮮,火候啱啱好。

菊花豆腐白麵豉湯
呢款同樣係788套餐先有,飲麵豉湯最驚死鹹,呢款一啲都唔會,味道香濃,配上豆腐絲同埋海帶,相當有咬口。

炒飯
呢個炒飯堅正!火候十足,粒粒分明,加埋雞蛋一齊炒配上唔同嘅海鮮,相當好味!

甜品
紫薯雪糕,好特別地係配埋爆
爆珠😆口感幾得意,而且紫薯味道香濃,一啲都唔會覺得係化學味,食埋個甜品啱啱好,係一個完美嘅收結

嘢飲呢就叫咗麒麟生啤,而家仲做緊優惠買二送一,好抵~

另外見做緊優惠,就試埋佢個生蠔啦~呢個生蠔大大隻,入口爽甜,非常新鮮值得一試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
4 day(s) ago 0 views
佐敦寧波街轉角位有間隱蔽小店,主打鐵板燒廚師發辦,可以望住店員即叫即整,簡直係視覺、嗅覺同味覺嘅三重享受。店內環境唔大,基本上一定要預約先可以食得到,想食嘅記得要book!前菜有煙三文魚沙津菜,以三文魚包住沙津菜,上面附上黑魚籽,食落refreshing,十分開胃。另外有鱈魚乾同白飯魚乾,脆卜卜,配酒一流。海鮮要咗四款,擺盤精緻,適合打卡。鮑魚、帶子、元貝、東星斑,個人最鍾意鮑魚,帶點咬口,鮮嫩多汁,配上蒜蓉更惹味、元貝都唔錯,大粒又鮮甜,仲有黑松露汁當湯飲,讚啦👍肉類可以揀豬牛或雞,牛柳粒有驚喜,七成熟,嫩滑唔嚡口,旁邊仲有炸蒜片同鹽搭配。雞肉厚身但唔乾柴,外層夠薄且煎至微微脆身。海鮮炒飯粒粒分明,飲埋杯sake再配上豆腐雪糕就perfect了。

2024-06-03 0 views
龍亭 (佐敦).食鐵板燒除左考慮一啲連鎖,旺角區之外,佐敦呢間私人推薦真係滿分好評.$588廚師發板套餐.套餐包括前菜沙律煮食海鮮肉類同埋甜品先嚟咗個沙律,黑松露魚塊再配上黑醋沙律,另外仲有一粒好特別嘅龍珠果,配合龍亭呢一個主題.然後到海鮮,588套餐,我哋揀咗鮑魚同埋扇貝,鮑魚非常之腍身而且入味,推薦大家必叫另外扇貝時間燒得恰到好處.煮食部份呢個比較平嘅套餐,淨係可以揀雞或者豬,我地揀咗後者,可以沾芥末/菠蘿醬汁作調味,個豬完全唔粗糙!.主食都係鐵板燒一貫會整嘅炒飯,但呢到炒得粒粒分明!最後甜品嘅部份係紫薯雪糕!.龍亭 (佐敦)佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
龍亭 (佐敦)
$588廚師發板套餐

套餐包括前菜沙律煮食海鮮肉類同埋甜品
另外扇貝時間燒得恰到好處

主食都係鐵板燒一貫會整嘅炒飯,但呢到炒得粒粒分明!
最後甜品嘅部份係紫薯雪糕!
龍亭 (佐敦)
佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
2024-06-02 0 views
🍱餐廳:龍亭🏫地址:佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖廚師發辦係我至愛,今晚同阿仔去試咗果然係性價比高的小店,分享吓七道菜的套餐:~煙三文魚沙律沙律菜新鮮,用一大片煙三文魚包住來吃的配搭唔錯,黑醋汁酸酸地夠開胃,龍珠果及蕃茄仔伴碟也有心思❤️~鐵板大蝦、扇貝有水準,大蝦煎得很香口,肉質夠爽,證明夠新鮮,我點D龍蝦頭膏汁一齊吃更滋味;扇貝我點D蝶豆花泡泡一起食,賣相靚,食得特別開心🤣~澳洲牛柳三成熟的牛柳肉質鮮嫩多汁,加蒜片、少許竹炭鹽同手磨Wasabi一齊食更能提升牛嘅味道,最後食埋蘑菇造型的小蘿蔔能去肥膩的感覺,安排真細心👍~昆布豆豉麵豉湯麵豉湯夠濃郁,加昆布及豆腐一齊飲好滋味😁~白松露魚子溫泉蛋濃郁馥郁的松露香氣與鹹香濃郁的魚子完美融合,在溫潤綿密的溫泉蛋中綻放出迷人的風味,口感細膩滑順😀~鮮蝦炒飯炒飯鮮香彈牙,粒粒分明,色澤金黃,散發着誘人的香氣,忍不住一口接一口的便把它秒殺🤣~雪糕紫薯味啱晒我胃口,仲加咗紅豆珠及食用玫瑰花喺上面,口感層次更豐富,為這餐給了一個圓滿的句號❤️
🍱餐廳:龍亭
🏫地址:佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖

~煙三文魚沙律

~鐵板大蝦、扇貝

~澳洲牛柳

~昆布豆豉麵豉湯
麵豉湯夠濃郁,加昆布及豆腐一齊飲好滋味😁

~白松露魚子溫泉蛋

~鮮蝦炒飯

~雪糕

2024-06-02 0 views
龍亭地址:佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖朋友介紹呢間隱蔽的廚師發辦小店比我,今晚點了一個五道菜的套餐:❤️煙三文魚沙律煙燻三文魚包住沙律菜,有龍珠果同蕃茄仔伴碟,擺盤精美。❤️鐵板海鮮兩款是白鱔和帶子,配竹炭鹽及七味粉,點少少來吃更滋味,特別欣賞白鱔,外皮煎得香脆,但肉質能保持嫩滑,證明廚師的廚藝高超。❤️鐵板肉類日本秋田雞扒,皮脆肉嫩,上枱熱辣辣的超正,配特濃蒜香牛油及辣菜汁非常匹配。❤️昆布豆豉麵豉湯豆腐滑溜,昆布加入典型美味的麵豉湯內,幸福滋味在心頭,有家的味道。❤️鮮蝦炒飯炒飯粒粒分明,不油膩,色香味俱全,好味。❤️紫薯雪糕加紅豆珠珠喺上面,珠裏面係紅豆沙,甜度適中。
龍亭
地址:佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖

❤️煙三文魚沙律
煙燻三文魚包住沙律菜,有龍珠果同蕃茄仔伴碟,擺盤精美。
❤️鐵板海鮮
❤️鐵板肉類
❤️昆布豆豉麵豉湯
❤️鮮蝦炒飯
炒飯粒粒分明,不油膩,色香味俱全,好味。
❤️紫薯雪糕加紅豆珠珠喺上面,珠裏面係紅豆沙,甜度適中。

• 鐵板海鮮兩品
2024-05-31 0 views
📍$588/1ppl 入門廚師發板五道菜套餐📍前菜.📍鐵板海鮮兩品我地個日有四款海鮮選擇,包括扇貝、東星班、鮑魚、帶子🥳因為叫左2個餐,所以可以揀晒呢4款海鮮✌🏻鮑魚係配左店家自製蒜醬,食落好香蒜味之餘,仲好爽口彈牙🤤東星班魚皮煎到脆口,食落肉質嫩滑🤤帶子同扇貝嘅size都好大隻前者有魚子醬吊下味,而後者就配左個黑松露醬🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️兩者食落味道豐富.📍鐵板肉類一品我地叫左7成熟嘅澳洲牛柳粒牛肉粒嘅肉質好嫩滑,食落好軟腍,一啲根都無旁邊仲有個竹炭鹽同埋wasabi souce,點少少更加提味😍值得一試另外一個餐就揀左厚切黑豚扒肉質食落比牛柳粒實小小食落有焦香味.📍炒飯廚師專登幫我哋加咗黑松露令到成個飯香氣四溢.📍時日甜品甜品係紫薯雪糕同埋柚子雪巴上面仲有一朵食用菊花點綴而C小姐比較鍾意紫薯雪糕因為紫薯味好出同爆珠一齊食好夾🤭.📍138 鵝肝多士鵝肝比想像中更加厚切因為有油脂感,差唔多去到入口即化配埋底下牛油多士一齊食真係好滿足😍😍
📍$588/1ppl 入門廚師發板五道菜套餐
📍前菜

📍鐵板海鮮兩品

我地個日有四款海鮮選擇,包括扇貝、東星班、鮑魚、帶子🥳
因為叫左2個餐,所以可以揀晒呢4款海鮮✌🏻
鮑魚係配左店家自製蒜醬,食落好香蒜味之餘,仲好爽口彈牙🤤
東星班魚皮煎到脆口,食落肉質嫩滑🤤
帶子同扇貝嘅size都好大隻
兩者食落味道豐富
📍鐵板肉類一品

我地叫左7成熟嘅澳洲牛柳粒
牛肉粒嘅肉質好嫩滑,食落好軟腍,一啲根都無
值得一試

因為紫薯味好出
同爆珠一齊食好夾🤭
📍138 鵝肝多士

鵝肝比想像中更加厚切
因為有油脂感,差唔多去到入口即化
配埋底下牛油多士一齊食真係好滿足😍😍
2024-05-30 0 views
位於佐敦寧波街和白加士街交界的「龍亭」單是餐廳外觀也很特別驟眼看有點像藝術品餐廳的入口是隱藏式的走進餐店舖小小的主打墨綠色顯得有點貴氣有多個鐵板燒套餐揀選我們選擇了$588和$788的套餐各一海鮮揀選了帶子、東升斑、虎蝦和白鱔特別推薦加拿大帶子非常鮮美更加了魚子醬作為點綴越南大虎蝦爽口彈牙牛柳粒肉質有咬口特別喜歡半碟的櫻桃蘿蔔炒飯粒粒分明甜品的部份是紫薯和豆腐雪糕非常綿滑還加了爆珠紅豆來餐廳的朋友記得一定要訂位
位於佐敦寧波街和白加士街交界的「龍亭」
單是餐廳外觀也很特別
主打墨綠色
顯得有點貴氣

有多個鐵板燒套餐揀選
我們選擇了$588和$788的套餐各一
海鮮揀選了帶子、東升斑、虎蝦和白鱔
特別推薦加拿大帶子

甜品的部份是紫薯和豆腐雪糕
非常綿滑
還加了爆珠紅豆

來餐廳的朋友記得一定要訂位
隱藏在佐敦嘅鐵板燒可以欣賞師傅系面前即燒即食視覺與味覺雙重享受😋☀️入門廚師發板套餐 五道菜 $588☀️季節廚師發板套餐 七道菜 $788七道菜會多出前菜同特色湯日本蘭王蛋配魚子醬🥚菊花豆腐白麵豉湯🌼⟡招牌沙律⟡煙三文魚沙律🥗有魚子醬點綴柚子黑醋配蔬菜 非常酸甜開胃⟡鐵板海鮮 ⟡每人有兩款海鮮由廚師發板今次享用三款唔同海鮮🍽️🔅鮑魚鮮嫩爽口❣️好有彈性高溫快炒完美保留鮑魚鮮甜🔅黑松露帶子配黃瓜 層次豐富爽脆黃瓜中和黑松露濃郁香氣帶子柔軟口感絕佳🔅東星斑好鮮甜表皮煎到金黃香脆店員會細心介紹醬汁柚子黑醋自帶酸調提升鮮味蝶豆花泡沫好特別 🫧外表夢幻味道比較似咸咸地嘅海洋味🌊⟡主菜 ⟡🔅澳洲牛柳粒7成熟牛柳 內部粉嫩多汁切片炸蒜 特有竹炭粉 Washabi嘅搭配獨特調味超級有驚喜🤩🔅燒日本雞扒雞皮燒到好脆 肉質好嫩 一啲都唔柴配搭手磨Washabi醬 風味🔝🔝⟡海鮮炒飯⟡七道菜套餐中嘅炒飯會升級加配新鮮海膽炒飯粒粒分明✨非常有鑊氣⟡甜品⟡紫薯雪糕 豆腐雪糕配料有爆爆珠 意大利食用玫瑰🌹今次叫咗菊正宗純米 $99🍶味道清爽易入口❄️日本酒✖️鐵板燒真係絕配整體上鐵板燒火候控制得好好👍🏻晚市座無虛席🌃可見非
隱藏在佐敦嘅鐵板燒

味道清爽易入口❄️
日本酒✖️鐵板燒真係絕配

整體上鐵板燒火候控制得好好👍🏻
晚市座無虛席🌃可見非一般人氣
大家一定要預約咗先~
2024-05-28 2 views
做過一輪功課 六百幾個正評 仲有kol拍過六百幾七百一位嘅晚市鐵板燒我諗應該無乜地方平得過佢口碑咁好 都期待不過食完再搵翻唯一嗰個負評發現同我嘅感受差唔多😓門面其實係唔錯嘅但係入去度趟門開始就出事唔知點解度門設計到好窄大份少少要側身入 (雖然佢地有俾第二度門出入)成間餐廳就得兩個鐵板師傅一個師傅仔工作包括晒洗碗 收錢 抹枱餐廳係無廚房所有備料洗碗都係見到嘅範圍做仲有個充滿晒污漬係上面嘅大垃圾桶😅都幾嚇人有一個士多房咁嘅房師傅仔出入之間 睇到入面都幾污糟同混亂😓最後就係入面拎個甜品出嚟😅放係濕紙巾上面嘅餐具😅野食有啲擺盤師傅係nice嘅 每樣嘢都會有少少介紹仲會講下笑咁整體體驗加埋味道真係…扭轉唔到一切佢嘅價錢係比同類平但真係將貨就價咗
做過一輪功課

發現同我嘅感受差唔多😓

門面其實係唔錯嘅
但係入去度趟門開始就出事
唔知點解度門設計到好窄
大份少少要側身入 (雖然佢地有俾第二度門出入)

成間餐廳就得兩個鐵板師傅一個師傅仔工作

仲會講下笑咁

整體體驗加埋味道真係…扭轉唔到一切
佢嘅價錢係比同類平
但真係將貨就價咗

最近發現佐敦開左呢間低調嘅鐵板燒餐廳,餐廳門口嘅裝修走暗黑系,但入面系好有氣氛,有隻識發光嘅龍會噴水🐲非常有氣派!座位亦都有席前吧枱,可以近距離欣賞廚師用心烹調!餐廳亦都有吾同價位嘅鐵板set, 5道菜 $588, 7道菜 $788, 夜晚呢個價錢都好吸引啊😍 2者分別主要系多左份前菜同麵豉湯,2個set都有肉&海鮮,食得滿足❤️煙三文魚沙律前菜 魚子醬配蘭王蛋兩款海鮮🦐我地分別揀左帶子、鮑魚、扇貝、虎蝦,每款海鮮廚師都用左吾同方式烹調 ~ 而每碟都有D 蝶豆花泡泡,本身以為系裝飾作用睇落去靚D, 原來系可以沾點D海鮮,提升鮮味!一款肉類🥩 試左厚切黑豚扒 & 澳洲牛柳粒,個豬真系好有驚喜啊,咬落一D都吾乾身,好juicy 啊,配埋個特調菠蘿醬汁,酸酸甜甜,味道非常夾啊😍海鮮炒飯菊花豆腐白麵豉湯甜品🍨紫薯雪糕& 檸檬雪葩,裡面一粒粒嘅並吾系珍珠,系分子料理黎,咬開係紅豆沙,好特別有創意!我地仲嗌左枝細細嘅菊正宗純米sake , 隻杯都好有氣派啊,配埋咁豐富嘅美食,真系大滿足啊😋

煙三文魚沙律

前菜 魚子醬配蘭王蛋