2024-12-13 64 views
本來都唔想食茶餐廳餐😂跟住見到門口個餐牌張圖片寫住覺得幾吸引,就入咗去了。沙嗲牛肉麵好好食,花生好多粒香脆,湯底濃郁,唔係好稀嗰種。 牛肉好多塊,薄切,616就撈上嚟好新鮮。 牛肉肉連湯底花生蔥粒一起食很好味,暫時未食過這個味道的沙嗲牛肉麵。加$12叫咗紅豆冰都好好飲另外一碗係鹹豬手片魚蛋紫菜米線。

另外一碗係鹹豬手片魚蛋紫菜米線。

2024-10-23 233 views
最近沙田好運中心嘅餐廳商店陸續落成,今日喺附近做完嘢啲嚟試吓呢間冰室佢嘅晚餐套餐都好多選擇,今晚試咗羅漢齋飯,材料都好豐富,有西蘭花,雲耳,粟米筍,冬菇,菜心,麵筋等等 材料都新鮮醬汁都唔會過鹹菠蘿油餅皮非常鬆脆,一咬鬆化,不過略嫌夠牛油太冰凍而冇同麵包半溶在一起羅宋湯 酸甜味恰當不會嗆喉豬扒米線配酸湯呢到酸湯係冇得揀辣度,酸湯清香酸爽,豬扒肉質嫩無柴口感覺Overall呢間冰室食物都不錯,而且種類繁多,下次再嚟試吓其他

菠蘿油

羅宋湯
酸甜味恰當不會嗆喉

豬扒米線配酸湯
呢到酸湯係冇得揀辣度,酸湯清香酸爽,豬扒肉質嫩無柴口感覺

2024-10-16 194 views
夜晚又到搵食嘅時間,呢日經過見唔係好多人,餐牌又幾吸引就入咗去但佢啲座位都坐得唔太舒服 二人座佢真係預你淨係坐個人落去,基本上都冇位放袋叫咗個豬手木耳餃米線 加錢轉咗酸湯個酸湯其實就係湯入面放咗啲酸菜浸到佢酸酸地,但好食嘅,酸湯好開胃啲餸都冇乜特別正常發揮另外仲叫咗個蔥油雞扒煎蛋飯,雞扒超大塊同埋啲蔥油量都夠撈飯但呢間嘢晚市全部都唔跟嘢飲,熱飲好似都要加6蚊定9蚊,如果行到身水身汗想飲凍嘢的話話建議食其他

叫咗個豬手木耳餃米線 加錢轉咗酸湯
啲餸都冇乜特別正常發揮

另外仲叫咗個蔥油雞扒煎蛋飯,雞扒超大塊同埋啲蔥油量都夠撈飯

2024-10-14 212 views
✨中午約咗朋友去沙田食晏,附近有好幾間茶記都要等位,見呢間唔洗等位就入左去。✨芝士焗俄國牛肉飯$60:午餐包湯,可以揀紅湯或者係中湯,凍飲要加$3。成碟焗飯都幾多牛肉,仲有鮮茄,少少紅蘿蔔。✨鹹豬手片木耳餃湯河粉$53:其實有啲貴又唔包嘢飲,餃子得兩隻,鹹豬手片係有3塊,但好薄身,要加$6先有杯熱嘢飲,食個飯仲抵。✨枱面有一樽菜甫,但食落冇乜味。✨朋友叫既焗飯等左幾個字先上,其實已經遲上,大大碟焗飯都要啲時間食,但店員就吹我哋走,話繁忙時間只限45分鐘,吹咗我哋兩次要我哋走。

✨芝士焗俄國牛肉飯$60:

✨鹹豬手片木耳餃湯河粉$53:

✨枱面有一樽菜甫,但食落冇乜味。

2024-10-12
$60 (Lunch)
2024-09-30 272 views
沙田2號茶餐廳我都幾鐘意食茶餐廳,比起附近個幾間我覺得呢間比較好食,我叫左焗肉醬意粉,咖喱吉列魚柳飯同埋一個常餐,首先講下沙爹牛肉麵,我基本早餐都會食沙爹牛肉麵,其實唔係真係間間做得好食,不過呢間我覺得幾好食,同埋佢個吉列魚柳飯魚柳真係很大,環境可以,衛生可以,食物質素好。
$80 (Lunch)
  • 沙爹牛肉麵
每次去親呢間餐廳食飯都中伏😖🤢第一次食飯叫咗個番茄肉醬焗飯 等咗50分鐘都未等到個飯 令我lunch time冇飯食 等待途中已經同餐廳反映過催促好多次 每次都話整緊整緊 最後整50分鐘都未焗到個飯 中途有攞過一個隔離檯唔要嘅番茄肉醬意粉俾我(佢明知我要嘅係焗飯 即係上錯的 就問我肯唔肯將就食意粉先)我話ok 我可以將就食意粉 個姨姨擺抵個意粉幾秒 我食都未食就又攞返走個意粉入廚房 玩嘢??? 第二次去食依然係叫番茄肉醬焗飯 但一食就發現非常唔對路 我真係成世都未食過咁鬼酸嘅番茄肉醬 酸到好似係用過曬期嘅爛番茄整出嚟 一d都唔誇張 我食咗一啖就即刻頂唔順同餐廳反映返呢個問題 餐廳都肯處理問題嘅 就話幫我換過一個餐啦 但因為換餐要重新出一張單 個姨姨唔知做乜企喺離我張餐檯勁遠嘅地方直接掉張單落我檯面 非常冇禮貌 過幾分鐘(新餐都未煮好俾我食)個姨姨就黑曬面問我坐咁耐即時走?(當時已經係下午時段 餐廳裡面完全唔full 得幾個人有好多位置 非常冷清 加上我最多只係坐咗15-20mins 為咗等我嘅飯😅)服務態度極其惡劣 食物質素亦差自此以後 即使係lunch time 時段其他餐廳full
每次去親呢間餐廳食飯都中伏😖🤢

自此以後 即使係lunch time 時段其他餐廳full曬我都唔會選擇金囍冰室 爛番茄嘅味道 姨姨嘅惡劣態度 令我至今難忘
2023-11-30
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2024-08-24 517 views
好耐無去沙田,行街前食個下午茶,哩間好似比太興新,咪試下環境(4分)— 乾淨,光猛,座位都寬。服務(4分)— 兩個人要求吾答檯就吾答檯衛生 (3分)— 基本都幾好,系車仔旁邊地下好多水或汁。抵食(3分)味道(3分)豬趴包餐(3分)$46— $46賣相真係幾得,有骨豬趴,小燶豬仔包,內面仲有生菜同番茄仲有咁多薯條—豬趴可以摟4.5分咖,可惜個包可能放左有段時間,好靭咸豬手三寶米線(2.5分)$54— 比餐牌張相吸引左,可惜好有落差— 咸豬手切得紙咁薄,有吾夠味— 魚片頭合格— 茶走(2分)— 絕對吾夠茶味。

好耐無去沙田,行街前食個下午茶,哩間好似比太興新,咪試下

環境(4分)

— 乾淨,光猛,座位都寬。

服務(4分)

— 兩個人要求吾答檯就吾答檯

衛生 (3分)

— 基本都幾好,系車仔旁邊地下好多水或汁。

抵食(3分)

味道(3分)

豬趴包餐(3分)$46

—豬趴可以摟4.5分咖,可惜個包可能放左有段時間,好靭

咸豬手三寶米線(2.5分)$54

— 比餐牌張相吸引左,可惜好有落差

— 咸豬手切得紙咁薄,有吾夠味

— 魚片頭合格

—

茶走(2分)

— 絕對吾夠茶味。

2024-08-24
$50 (Tea)
2024-08-15 481 views
是日繼續沙田早餐覓食,今日來左好運中心既貳號冰室;裝修格局好新淨,空間佈局同一般茶記差唔多。早餐選擇方面,都算豐富但價錢方面整體而言都偏小貴……或者可能主因係鋪頭位於好運中心啦,所以依個價錢叫做唔係好貴,依家屋邨茶記都係咁上下價錢。但係沙律、多士加個黑松露炒蛋要$48,就真係小貴。最後叫左個早餐A,轉米粉,加杯走甜凍OT,埋單$44大元。份量其實唔算多,但都填飽肚既,炒蛋都幾濕潤,唔會炒到好乾。白色湯種麵包,開頭我以為係饅頭😂但後來睇清楚原來係麵包,自問食唔出同一般麵包有咩分別😅唯一分別就係多左幾粒提子乾。整體而言小貴,份量唔算好大份,味道尚算可以。
早餐選擇方面,都算豐富

早餐組合

炒蛋X湯種麵包
湯種麵包入面有提子乾

整體而言小貴,份量唔算好大份,味道尚算可以。
2024-08-15
$44 (Breakfast)
2024-02-15 958 views
好運中心裝修咗之後,有好多唔同嘅餐廳都未試過今日等唔到食牛角,見到得呢間冰室冇人排隊就走咗去食老實講,我覺得價錢係偏貴嘅。我諗一般茶餐廳應該會平返至少$10 咁我就叫咗一個是日晚餐。係茄蓉汁鴛鴦扒意粉(牛扒及雞扒)。老實講,個意粉真係唔錯,佢係幼身嘅,而且唔係一般茶餐廳煮到發脹晒嗰啲。呢個幾啱我胃口。但係我就覺得dry咗啲,因為冇乜汁,不過你就見到佢係真係茄蓉嚟嘅。個雞扒都真係唔錯喎,佢個皮煎到係脆,但係啲肉唔會乾。同埋好大份,女仔一定食唔哂。最surprise係個例湯,我以為係一般羅宋湯冇乜料,點知佢有勁大嚿牛肉又淋又好食。個咖哩牛肋條都唔錯。個咖哩正!不過啲位就逼咗啲同埋呢,宜家啲新式茶餐廳連水都要自己斟㗎?
好運中心裝修咗之後,有好多唔同嘅餐廳都未試過
今日等唔到食牛角,見到得呢間冰室冇人排隊就走咗去食

老實講,我覺得價錢係偏貴嘅。
我諗一般茶餐廳應該會平返至少$10

咁我就叫咗一個是日晚餐。係茄蓉汁鴛鴦扒意粉(牛扒及雞扒)。

個咖哩牛肋條都唔錯。個咖哩正!

不過啲位就逼咗啲
同埋呢,宜家啲新式茶餐廳連水都要自己斟㗎?
牛扒+雞扒意粉
咖哩牛肋條飯
$90 (Dinner)
2024-01-23 651 views
有朋友係英國返黎香港,話最掛住香港嘅茶餐廳,所以揀咗去食冰室,中午時間排左十分鐘先入到去。叫左常餐同冰陣奶茶,上菜速度都算快,質素都高,全部都好好味,但位置偏窄。
2023-12-03 621 views
服務態度差,位置十分窄😵位置分好不能選,經常逼客人坐在狹窄的枱,冷氣是商場中央空調,十分不舒服.下午扒飯$64 未計飲品,味道超普通 ,男士未必能吃飽. 早餐各種粉麵 超迷你,尤其是沙嗲牛肉. 凍飲以一般茶餐廳來說,10分小杯而且多碎冰,下午粉麵用的都是味精湯. 吃了三次,都有被騙的感覺.想不到新開張的餐廳,水準和質素都完全輸給所有市面上的茶餐廳.Cp值極低,麵包也比一般連鎖茶餐廳的貴,口感卻十分失望.總結,同等金額可以吃更好的東西😨😨 加上服務態度應該不會再光臨 😓😓本人是附近街坊,以上評價都是所見所聞.各位可以帶着好奇心去嘗試,你會後悔的
2023-10-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 不要吃..  晚餐  黃立䱽加白飯  $108  見字走  超一般
.貳號冰室(沙田).今日就係一個頹飯mood(日日都係)..係沙田大快活下午茶又冇焗豬..紅茶又要大排長龍..想食雞尾 焗豬 見到「冰室」就實無死!試試佢!.1.傳統焗鮮茄豬扒飯 $66.應該即叫即焗.. 所以等咗15-20分鐘有多.. 但唔緊要 一開始叫咗嗰雞尾頂住先!.份量十足 發現大部分焗豬冰室都好少伏.. (勸世:大家樂真係伏.. 我真係永遠都唔會食佢😀 平都無用 自己決定啦下).熱辣辣 炒飯底 配合面頭少少焦感嘅芝士 好有炒飯with飯焦嘅香氣 & 味道.. 鍾意!大大塊原嗰蕃茄.. 味道都好🍅 rather 茄膏!可以..焗豬扒口感 味道都好好!肉嘅份量相對之前食過嘅會少dd.. 大家可以參考返其他焗豬(我真係食過好多😆).整體上好滿意嘅 唔伏!.2.雞尾包 $8.價錢抵嘅.. 但賣相..少少似中輻射咁..成個包餡嘅部分比較堆積係另一邊.. 食嗰邊係爽嘅.. 餡味道都合格.. 但分佈唔平均我就覺得少少扣分!我推薦 富華 & 龍城多D 相較之下.食得開心 & 放心呀大家!.
貳號冰室(沙田)
今日就係一個頹飯mood(日日都係)..
係沙田大快活下午茶又冇焗豬..
紅茶又要大排長龍..
想食雞尾 焗豬 見到「冰室」就實無死!
試試佢!
1.傳統焗鮮茄豬扒飯 $66
焗豬扒口感 味道都好好!
整體上好滿意嘅 唔伏!
2.雞尾包 $8
價錢抵嘅.. 但賣相..
少少似中輻射咁..
我推薦 富華 & 龍城多D 相較之下
食得開心 & 放心呀大家!
2023-11-09 409 views
幫襯咗兩次,服務態度正常茶記標準,食物方面,一次下午茶食扒餐,一次晚餐食小菜,兩次食物都有水準,味道不錯,比好多茶記好食不過稍微仍略鹹了一點,希望廚師會減點鹽。如有改善,應會長期幫襯!
幫襯咗兩次,服務態度正常茶記標準,
食物方面,一次下午茶食扒餐,
一次晚餐食小菜,
兩次食物都有水準,味道不錯,
比好多茶記好食
不過稍微仍略鹹了一點,
希望廚師會減點鹽。
如有改善,應會長期幫襯!
2023-11-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2023-10-15 405 views
嗌左份牛扒餐,一位員工問飯or意粉or薯仔,未聽清請佢講多次,即刻好大聲吼我哋。食物質素都唔錯,但未見過態度咁差嘅員工,見其他食評亦指出員工態度問題,真係要檢討吓喇。
2023-10-11 444 views
晚上諗唔到食乜就諗住試下呢間新開既餐廳~叫左兩樣嘢食1. 什扒餐拼薯菜 ($88)+凍檸茶($3)首先問左職員 什扒系有啲咩扒系咩汁職員:有豬有牛有腸 系燒汁掛(非常唔肯定)黎到就系一個頹餐 仲衰過大快活既扒餐一塊薄切豬扒+一塊薄切牛扒+煙肉+腸仔汁系茄汁咁 薯菜既薯系焗薯- 焗薯系焗唔透仲系生生地 完全無味🤦🏻‍♀️- 牛扒用鬆肉粉醃到無晒味勁淋 唔講系牛完全唔知自己食咗啲乜🥵-豬扒正正常常- 凍檸茶都出事🤦🏻‍♀️ 茶底勁苦澀 本身叫左少甜 都要叫佢比多啲糖漿 加左半杯 中和左少少苦味 但杯野又無檸味 又無茶味 又無甜味 2. 招牌辣菜脯海鮮炒飯 ($65)- 成個飯就系辣- 無鑊氣 濕濕地….
晚上諗唔到食乜就諗住試下呢間新開既餐廳~
叫左兩樣嘢食

1. 什扒餐拼薯菜 ($88)+凍檸茶($3)

首先問左職員 什扒系有啲咩扒系咩汁
職員:有豬有牛有腸 系燒汁掛(非常唔肯定)

黎到就系一個頹餐 仲衰過大快活既扒餐

一塊薄切豬扒+一塊薄切牛扒+煙肉+腸仔
汁系茄汁咁 薯菜既薯系焗薯

- 焗薯系焗唔透仲系生生地 完全無味🤦🏻‍♀️
-豬扒正正常常

2. 招牌辣菜脯海鮮炒飯 ($65)

- 成個飯就系辣
- 無鑊氣 濕濕地….

2023-10-11
$80 (Dinner)