2023-04-09 39 views
旅行復常,Black Pink, 體能之癲,黑暗榮耀,邪教,一下子韓風又回來了,相對上在本土的韓國餐廳競爭會更大,因此更好的服務和食物才能"好生意"位於赫德道酒吧區的 2 Kim Pocha ,賣點在於高質食物如炸雞,年糕,每款都非常大份和好味,只恨自己的胃不夠大。 🫤當然更要感謝老闆熱情的招呼,提供了sparkling sake , 以及如雞尾酒般的菠蘿燒酒,連普通的Mojito都很吸引。其實這間也是夜首爾同一老闆旗下,只是這間酒吧感覺更強,有點像弘大的酒吧區高質餐廳般。

• 香辣蒜香醬油炸雞
  • 檸檬牛油炸雞
  • Sparkling  Sake
2023-04-07 43 views
哩間餐廳係韓國人開架!店主都係oppa 食物都超有韓味~環境時尚又靚中間仲有柱型電視 播住K-pop MV去完旅行返嚟唔夠喉 絕對可以嚟回味下!🔸泡菜鍋($280)勁大鍋,滿滿嘅泡菜、蔬菜洋蔥、五花肉、豆腐、年糕湯底超夠味,酸酸辣辣愈煮愈濃肉好新鮮口感好爽脆年糕煮到最後先食好入味!🔸半半炸雞($195):▪️甜辣炸雞▪️香辣蒜香醬油炸雞好脆卜卜 ,好香口!雞肉炸完都仲好嫩,而且肉多蒜香醬油味香氣撲鼻,味道唔會好濃重口味嘅我就鍾意甜辣口味😝🔸五花腩配炒泡菜($280)醃過嘅五花肉好爽口彈牙,係新鮮肉👍🏻配泡菜、杏包菇、蒜片、洋蔥在鐵板上邊炒邊食,真係好香!🔸별빛청하老字號燒酒品牌청하的新商品燒酒加白酒嘅氣泡酒酒精濃度比較低,又易入口好受女生歡迎🔸Carlsberg除咗燒酒、Vodka、Tequila、清酒仲有生啤、soft drinks 等
哩間餐廳係韓國人開架!
店主都係oppa
食物都超有韓味~
環境時尚又靚
中間仲有柱型電視 播住K-pop MV
去完旅行返嚟唔夠喉 絕對可以嚟回味下!

🔸泡菜鍋($280)
勁大鍋,滿滿嘅泡菜、蔬菜洋蔥、
五花肉、豆腐、年糕
湯底超夠味,酸酸辣辣愈煮愈濃
肉好新鮮口感好爽脆
年糕煮到最後先食好入味!

🔸半半炸雞($195):
▪️甜辣炸雞
▪️香辣蒜香醬油炸雞
好脆卜卜 ,好香口!
雞肉炸完都仲好嫩,而且肉多
蒜香醬油味香氣撲鼻,味道唔會好濃
重口味嘅我就鍾意甜辣口味😝

🔸五花腩配炒泡菜($280)
醃過嘅五花肉好爽口彈牙,係新鮮肉👍🏻
配泡菜、杏包菇、蒜片、洋蔥
在鐵板上邊炒邊食,真係好香!

🔸별빛청하
老字號燒酒品牌청하的新商品
燒酒加白酒嘅氣泡酒
酒精濃度比較低,又易入口
好受女生歡迎

🔸Carlsberg
除咗燒酒、Vodka、Tequila、清酒
仲有生啤、soft drinks 等
2023-04-06 19 views
最近發現尖沙嘴開咗間新嘅韓國酒吧,顧名思義主打韓國pocha菜式,燒肉、鍋物、炸雞、小食等包羅萬有~ 整體環境同氣氛都好唔錯,令人感覺放鬆,幾推介大家同朋友過嚟chill吓🥱見大家都大推炸豬趴所以連menu都未睇就order咗,果然名不虛傳,外皮酥脆,肉質鬆軟,入面仲包住芝士,真係邪惡到爆炸🥺 咁長嘅豬扒都係第一次見,好打卡able呀!到訪韓國餐廳當然唔少得食炸啦,值得一讚嘅係呢度可以叫半半口味之餘而且係唔洗加錢㗎!蜜糖牛油甜甜地,芝士味都幾出~ 雞件無骨,外脆內嫩,啖啖肉好滿足呀!個人私心推介芝士蛋捲,蛋味香濃,入口滑溜,芝士亦有拉絲效果,上面仲有超多醬汁,唔肥都難😌 另外炸薯條反而有驚喜,估唔到有薯仔同蕃薯,甜鹹交集,而且炸得夠脆但又唔會覺得膩,整體性價比幾高~

-2 𝙆𝙞𝙢𝙨' 𝙋𝙤𝙘𝙝𝙖 🇰🇷Pocha照字面解係布帳馬車既意思亦即係韓國版路邊攤/大排檔 所以食既野主要都係佐酒小菜呢度既老細都係韓國人 食物都特別有韓國風味🐙特級辣海鮮鍋配蝦/ 八爪魚仔 ($360)內裹有好多唔同既海鮮包括大蝦 蝦仔 青口 八爪魚仔 等等所以湯頭好有鮮味 同埋非常有韓式辛辣味 飲完個湯都忍唔住要加左韓國麵 (+$30)麵質係較為煙韌 亦都好掛到湯汁 建議要嗌埋呢個麵一齊食!🥘泡菜煎餅 ($120)呢度既泡菜煎餅很可以 真係幾有廣藏市場既味道外邊煎得好香脆 入面既泡菜料都好足料最欣賞係個醬汁既調味 真係好似韓國咁加入青椒同洋蔥 風味十足呢!🐣半半炸雞 ($195)揀左蜜糖牛油炸雞 X 香辣蒜香醬油炸雞2款炸雞既炸粉都係較薄 肉質仍然保持到少少水份同嫩滑✨蜜糖牛油味芳香撲鼻 甜脆甜脆好夾香辣蒜香醬油味唔怕會好辣 蒜香味都幾突出
2 𝙆𝙞𝙢𝙨' 𝙋𝙤𝙘𝙝𝙖 🇰🇷

Pocha照字面解係布帳馬車既意思
亦即係韓國版路邊攤/大排檔
所以食既野主要都係佐酒小菜
呢度既老細都係韓國人 食物都特別有韓國風味

🐙特級辣海鮮鍋配蝦/ 八爪魚仔 ($360)
內裹有好多唔同既海鮮
包括大蝦 蝦仔 青口 八爪魚仔 等等
所以湯頭好有鮮味 同埋非常有韓式辛辣味
飲完個湯都忍唔住要加左韓國麵 (+$30)
麵質係較為煙韌 亦都好掛到湯汁
建議要嗌埋呢個麵一齊食!

🥘泡菜煎餅 ($120)
呢度既泡菜煎餅很可以 真係幾有廣藏市場既味道
外邊煎得好香脆 入面既泡菜料都好足料
最欣賞係個醬汁既調味 真係好似韓國咁
加入青椒同洋蔥 風味十足呢!

🐣半半炸雞 ($195)
揀左蜜糖牛油炸雞 X 香辣蒜香醬油炸雞
2款炸雞既炸粉都係較薄
肉質仍然保持到少少水份同嫩滑✨
蜜糖牛油味芳香撲鼻 甜脆甜脆好夾
香辣蒜香醬油味唔怕會好辣 蒜香味都幾突出
2023-03-30
2023-04-06 77 views
-尖沙咀The Hart 地面開左間新既韓國Pocha熱炒店 以酒吧餐廳型格設計 😍裝修型格好有氣氛 店內環境好寬敞美食加酒精完全系超級吸引❗️無間斷播住kpop 🎵仲有個大型四面LED螢幕播MV 🎶超有特色 一班kpop迷絕對要去朝聖一下🤭.💚韓式燉牛排骨 用煲仔上菜 超級熱辣辣 甜甜既燒汁味肉質軟腍既牛肉 😍配上幾條煙韌嘅年糕仲有蘿蔔 冬菇亦都燉得好入味配埋一碗白飯 絕對系perfect⭐️必點⭐️💚海鮮煎餅大大塊煎餅 切成8片 週邊煎到脆卜卜😮入面配料有魷魚、鮮蝦、大蔥、紅椒等⋯口感好豐富 好札實👍🏻 每一口都可以食到海鮮點埋旁邊既醬汁 即刻升華左🤭💚 半半炸雞 食韓國菜點少得炸雞 呢到有5款不同口味(原味、蜜糖牛油、芝士、甜辣、香辣蒜香醬油)😍最後揀左原味 配 香辣蒜香醬油 外在好乾身完全唔油膩外面好脆 內裏超 juicy雞肉滑嫩有彈性🥰另外仲有三小碟配埋一齊食⋯醃蘿蔔、蜜糖芥末醬、岩鹽令到整體層次感更豐富😋🍺Cass🍹Cheeky Peach🍹Rude Berry以上三款都係韓國嘅飲品 Cass個人覺得係麥味比較淡嘅啤酒另外兩款dancing cider分別係士多啤梨味🍓同埋蜜桃味

尖沙咀The Hart 地面開左間新既韓國Pocha熱炒店
仲有蘿蔔 冬菇亦都燉得好入味
配埋一碗白飯 絕對系perfect⭐️必點⭐️

💚海鮮煎餅
大大塊煎餅 切成8片 週邊煎到脆卜卜
😮入面配料有魷魚、鮮蝦、大蔥、紅椒等⋯
口感好豐富 好札實👍🏻 每一口都可以食到海鮮
點埋旁邊既醬汁 即刻升華左🤭

💚 半半炸雞
食韓國菜點少得炸雞 呢到有5款不同口味
(原味、蜜糖牛油、芝士、甜辣、香辣蒜香醬油)
😍最後揀左原味 配 香辣蒜香醬油 外在好乾身完全唔油膩
外面好脆 內裏超 juicy雞肉滑嫩有彈性🥰
另外仲有三小碟配埋一齊食⋯醃蘿蔔、蜜糖芥末醬、岩鹽
令到整體層次感更豐富😋

🍺Cass
🍹Cheeky Peach
🍹Rude Berry
以上三款都係韓國嘅飲品 Cass個人覺得係麥味比較淡嘅啤酒
另外兩款dancing cider分別係士多啤梨味🍓同埋蜜桃味🍑
甜甜的絕對啱女士飲用👍🏻
  • 韓式燉牛排骨
2023-04-03 21 views
Weekend晚喺海港城行完街 想係附近搵個地方食吓嘢飲下就chill下😚行返左k11 artmall嗰邊咁啱見到呢間韓式酒吧好大聲播住jessi首zoom 即刻俾佢吸引咗入去🤭🤭🤭講咗全場最有記憶點個款先 一定係炸豬排🥩 炸豬扒鬆軟嘅肉包住厚厚嘅芝士可以拉絲 真係勁邪惡但係勁好食🥹完全忍唔住食咗半碟 本身係之前我仲話我淨係食一兩舊🫠去得韓式bar 一定要試吓韓國嘅soju 今次我就點咗一款hangover killer 本身見到佢$50仲要為呢隻燒酒咁平🤔點知原來係要另外再配一款燒酒 😂睇返張圖上邊嘅就係類似果汁無酒精嘅hangovers killer 下面先係soju 好彩淨係嗌咗一個酒味好濃🤣🤣不過呢款真係好特別 聽店員講原來韓國興咗一段時間啦😳仲有燉牛排骨都好impressive 分量多 好抵食 而且配合個醬汁甜甜哋 好惹味 啲肉燉到好入味而且軟林林 好好食🤣基本上我一個人食咗大半碟總結超邪惡但係又超好味嘅一餐!🤭🤭好耐冇食過咁好味嘅韓國菜!
  • 炸豬扒
2 Kim’s Pocha價錢💲: $280/ $180/ $195/ $120/ $65-75好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-去尖沙咀食韓國嘢係基本啦!今次去既呢間位於尖沙咀的酒吧街,係芸芸酒吧入面,轉角位就開左呢間有韓國菜食的餐廳。播住超大聲的音樂+落地投射螢幕播住唔同mv,好似去左弘大其中一間餐廳咁😆 酒類選擇非常多,價錢都好合理。食物方面基本上你講得的韓國菜式都有的!老闆仲要係個熱情的韓國人,見到佢甚至會幫客人拎食得7788的辣炒雞入廚房加個飯去炒🤣-✅燉牛肋骨。好啱餸飯的一個餸😝牛肋骨已經炆到軟晒,一咬已經輕易同舊骨分離,唔洗扯得好辛苦😏 牛肋骨肉質腍得來保留左嚼經,油香同肉感都好平均🤤 甜甜地的醬油都將紅蘿蔔、白蘿蔔同冬菇炆到入晒味,如果有碗飯撈下就正🤭-✅✅辣炒年糕。老闆整左個小辣的version,但其實已經夠曬味😌最特別的係佢地的年糕係幼啲同長啲,好似一條闊身的烏冬,好Q彈煙韌😱 係未係香港見過的年糕!比起普通年糕,呢隻更加掛得起多汁,同埋無咁大糯米粉味,好好食😋 醬汁都係甜辣甜辣,惹味得來唔會太重味
2 Kim’s Pocha
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅辣炒年糕。老闆整左個小辣的version,但其實已經夠曬味😌最特別的係佢地的年糕係幼啲同長啲,好似一條闊身的烏冬,好Q彈煙韌😱 係未係香港見過的年糕!比起普通年糕,呢隻更加掛得起多汁,同埋無咁大糯米粉味,好好食😋 醬汁都係甜辣甜辣,惹味得來唔會太重味。入面有洋蔥、大蔥、魚糕、雞蛋等配菜,索晒啲汁😎同埋炸紫菜粉絲卷都好脆!

✅半半炸雞(芝士+香辣蒜香醬油)。總共有14舊咁多😳兩者比較,芝士味較香脆!落左大量芝士味粉,好似公仔麵個啲粉咁,食到好上癮🤪 另一款蒜香醬油都係一啲都唔辣,味道偏甜,加小小蒜頭的辛香。好的係淋上醬汁之後,炸雞都保持到啲脆到🤓 熱辣辣炸起,入面的雞肉好飽滿,唔乾。如果可以更小脆漿的部份就更好!

🆗泡菜煎餅。煎餅味道上可以,酸辣得宜,食到好突出的泡菜味。都見到泡菜的份量唔少😉但質地上佢係偏油膩同軟腍的餅,個人中意更脆同薄啲的煎餅🤫
✅✅Sparkling/ Sweet mama. Sparkling呢款sake係老闆特別推薦,話係而家韓國年輕人最流行的酒,因為佢酒精濃度只有7%,甜甜地好清,好易入口,啱晒女仔飲☺️另一款sweet mama都係平時無見過的,其實係apple cider,同平時的分別唔大,適合鍾意果味酒的女士😬

整體都唔錯,無論酒同野食,款式都幾多。空間又夠大,啱晒同班frd慢慢吹水。價錢上有啲野食係比較貴,但HH的酒好抵飲!如果要搵個地方同朋友chill下,都推介呢到🥳
2023-03-26 55 views
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻尖沙嘴呢排新開左間韓式酒吧 裝修好有格調 暗黑風嘅設計配埋暖tone嘅燈光好有情調 一入到去就見到型格嘅bar檯同播住mv嘅LED wall 老闆同staff都係外國人好friendly 菜式都係韓式fusion為主 整體食物水平中上❤️//////////////////////////🐷五花腩配炒泡菜 $280擺盤好有風味~下面有火爐keep住加熱🔥五花腩配泡菜&杏鮑菇食好match👍略嫌肉嘅份量偏少同偏肥🥘玫瑰醬炒年糕 $190炒年糕呈麵條狀十分特別 咬落煙韌 配上濃濃嘅cream同韓式辣醬醬汁 整體口味濃郁得黎唔會太辣 食唔到辣嘅朋友都可以試下❤️🐔蜜糖牛油炸雞&芝士炸雞 $195飲酒梗係要叫炸雞啦❤️無骨咬落啖啖肉超滿足😍雞肉肉質唔柴肉汁都好夠 個人偏愛芝甜口嘅蜜糖牛油味🍬🧀️炸芝士豬扒 $150店主大推😂份量好多💓豬扒肉質好嫩無咩筋 炸粉唔會好厚 酥脆嘅外層包裹住嫩口嘅豬扒同拉絲芝士真係超滿足~面頭淋上沙律醬更惹味🤤🍺馬格利(막걸리) $120我最鍾意嘅韓式酒~相對燒酒較易入口 酒精濃度較低且味道甜甜地~😋氛圍 💜💜💜💜💜🤍服務 💜💜💜💜🤍🤍味道
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻

抵食 💜💜💜💜🤍🤍

2 Kims' Pocha
📍 尖沙咀尖沙咀赫德道4號The Hart地下
2023-03-26 54 views
今日同朋友黎到尖沙咀,行完街想搵地方飲杯野同醫肚,見到呢間開左無耐嘅韓式酒吧,裝修幾型格有落地screen播韓仔MV😄即刻吸引到我地入去。Menu有幾款韓國近期好hype嘅酒,店員介紹我地飲一款真露叫Hangover Killer🍸,上面係有枝好甜嘅果汁mix埋真露,好易入口唔怪之得係年輕人至愛🤭Fried Pork Cutlet🐷($150) - 呢個係openrice見過人食已經流口水🤤佢係香脆嘅吉列豬扒卷住半溶拉絲芝士,極級邪惡😈 上面仲有蛋黃醬同韓國辣椒,一齊食好夾!Half half chicken combo🍗($195) - 食韓國野必點韓國炸雞啦😌 我地叫左芝士味同蒜茸醬油味,2樣都係我至愛❤️ 芝士味係偏甜嘅芝士粉,醬油就好濃郁,鍾意濃味嘅必點!呢度嘅炸雞係無骨嘅,啖啖肉好juicy。Kimchi pancake 🥞 ($120) - 泡菜煎餅都係韓國嘅地道小食,外皮煎得香脆,入面包住酸辣泡菜,係幾開胃嘅小食😋Bean curd stew🍲($280) - 最後叫個鍋物暖暖胃😇 我地揀嘅係海鮮豆腐鍋,勁多豆腐🤣 好似成大磚豆腐放入去咁,而且好幼滑👍🏼 湯底係泡菜海鮮湯,

Bean curd stew🍲($280) - 最後叫個鍋物暖暖胃😇 我地揀嘅係海鮮豆腐鍋,勁多豆腐🤣 好似成大磚豆腐放入去咁,而且好幼滑👍🏼 湯底係泡菜海鮮湯,微辣但好有鮮味,如果有個粉絲或者辛辣麵加入去就perfect池😌

2023-03-26 492 views
甜辣炸雞 x蜜糖牛油炸雞 $195 二小姐鐘意呢度嘅炸雞🍗熱辣辣之餘香脆無比✨🍯牛油陣陣芳香撲鼻,入口甜脆~蜜糖、牛油2者好夾❗️雞肉嫩滑,正👍🏻甜辣炸雞都做得唔錯~醬汁較多但炸雞外皮仍然香脆🐔醬汁甜而帶辣而且酸酸甜甜,幸好酸味不嗆喉,惹味非常‼️牛肉他他 主要材料有生牛肉、牛油果🥑材料拌勻,入口口感軟綿~牛肉脂肪少而無筋,鬆軟而肉味濃。牛油果creamy 幼滑❗️最特別係加了香梨🍐黑松露,香梨爽口香甜,黑松露味道濃郁~整體口感豐富而富層次感‼️雜錦海鮮鍋 $320 有辣同唔辣🌶️今次二小姐要挑戰食辣🧛🏻‍♀️雜錦鍋有好多蔬菜🥬海鮮🦐🦑湯底較清,帶點點韓式辛辣,唔算好辣,可以食到海鮮原味❗️Blueberry cocktail 除咗韓國菜食,重有酒飲🍹 bartender 即場替客人調配飲品🥂夠晒chill✨Blueberry cocktail 酒精味唔算濃烈🧊藍莓果香十足🫐啱晒女仔口味👻Strawberry cocktail 裡內有粒粒粉紅色果肉好靚😍cocktail 味道天然,士多啤梨酸酸甜甜好開胃❗️
甜辣炸雞 x蜜糖牛油炸雞 $195

二小姐鐘意呢度嘅炸雞🍗熱辣辣之餘香脆無比✨
🍯牛油陣陣芳香撲鼻,入口甜脆~蜜糖、
牛油2者好夾❗️雞肉嫩滑,正👍🏻

牛肉他他

主要材料有生牛肉、牛油果🥑

雜錦海鮮鍋 $320

湯底較清,帶點點韓式辛辣,唔算好辣,可以食到海鮮原味❗️

Blueberry cocktail

Strawberry cocktail

2023-03-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-03-25 34 views
❀ 2 Kims' Pocha #尖沙咀 ❀❗️尖沙咀新開酒吧餐廳❗️——————————————————尖沙咀赫德道最近開咗間新嘅韓國酒吧餐廳,環境超大,有大量室內位置同埋少許搬露天室外位🤟🏻裝修走型格風格,仲有大螢幕播住K-Pop音樂🇰🇷原來佢哋係另一間我幾喜歡嘅韓國餐廳夜首爾嘅姊妹店,嗰間主打燒肉韓國菜,食物種類更加多。而呢間就係精選咗嗰間嘅熱門菜式,再有多啲酒類選擇🥂.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 牛肋骨 $280 (4/5)好似平時韓燒咁,不過就有人幫手烤好,非常軟腍入味。.☞ 炸豬扒 $150 (4/5)老闆推介!應該係我見過最長嘅炸豬扒🔥勁有睇頭炸粉酥脆唔刮口,入面包住超拉絲芝士,加埋沙律醬,邪惡好味🤤.☞ 什錦海鮮鍋 $320 (3.3/5)有蝦、青口、蜆肉、墨魚、幼滑豆腐、大量蔬菜🙈因為當日唔想食辣,結果湯底係非常非常清,近乎得鹽味咁🤓可能揀翻韓式辣湯底會好啲。.☞ 海鮮煎餅 $150 (3.8/5)口感偏向煙靭,又唔少海鮮🦞本身味道唔算好濃,但點埋佢哋嘅特製醬汁就唔錯。.☞ Sparkling (4/5)老闆特意推薦呢一款韓國人氣soju,非常適合女生🥰味道甜甜地帶點氣,即使有成14
❀ 2 Kims' Pocha #尖沙咀 ❀
❗️尖沙咀新開酒吧餐廳❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 牛肋骨 $280 (4/5)
好似平時韓燒咁,不過就有人幫手烤好,非常軟腍入味。
牛肋骨

☞ 炸豬扒 $150 (4/5)
老闆推介!
應該係我見過最長嘅炸豬扒🔥勁有睇頭
炸粉酥脆唔刮口,入面包住超拉絲芝士,加埋沙律醬,邪惡好味🤤
炸豬扒

☞ 什錦海鮮鍋 $320 (3.3/5)
有蝦、青口、蜆肉、墨魚、幼滑豆腐、大量蔬菜🙈
雜錦海鮮鍋

☞ 海鮮煎餅 $150 (3.8/5)
口感偏向煙靭,又唔少海鮮🦞
本身味道唔算好濃,但點埋佢哋嘅特製醬汁就唔錯。
海鮮煎餅

☞ Sparkling (4/5)
老闆特意推薦呢一款韓國人氣soju,非常適合女生🥰
味道甜甜地帶點氣,即使有成14%濃度,但平時唔鍾意飲酒嘅,我都覺得超容易入口好好飲。
Sparkling

——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.3/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
食物質素同環境都唔錯,尤其想一邊飲酒一邊食嘢就啱晒😆不過始終喺尖沙咀中心地帶,定價就相對高少少。
牛肋骨
Sparkling
2023-03-24 38 views
啱啱飛完首爾,轉頭又掛住韓國菜,今次試下尖沙咀新開嘅韓風酒吧餐廳 - 2 Kims’ Pocha!餐廳位於赫德道嘅酒吧街!店舖好大,除左室內坐位,仲有露天坐位同打卡牆!裝潢型格又用心!Menu有鍋物、炸雞、煎餅、燒肉、醬油蟹等;仲有特式cocktail同韓國直送酒可供選擇!邊聽住kpop、邊睇住MV特別有氣氛!🥓五花腩配炒泡菜 $280 煎到金黃香脆嘅五花腩,肥瘦分明,油脂爆滿,香酥味濃!另一主角炒泡菜,酸度同辣度均勻,炒泡菜軟身啱哂夾住五花腩一齊食!配菜仲有雜菌可以增添清爽口感!🌶️🥣部隊鍋 $280 一邊滾一邊食嘅部隊鍋!有熟成泡菜、年糕、午餐肉、腸仔、豆腐、菇類同洋蔥等,滾住上枱的火紅色湯,又爽又辣非常惹味!熟成泡菜偏酸,樣樣配料都好夾又開胃!無得彈! 🍯🍗半半炸雞 (蜜糖牛油味 及 甜辣味)$195 最鐘意食冇骨炸雞,啖啖肉又滋味!炸至金黃色嘅卜卜脆嘅外皮,完全保留左雞肉嘅原汁原味!雞肉嫩滑仲好juicy,加上面層薄薄嘅蜜糖牛油醬,香甜又美味;甜辣味炸雞同樣咁出色,外層有脆米令口感更豐富!🍶店長推介韓國直送有汽燒酒!非常易入口微甜又清爽!果然冇介紹錯!另外點左cocktail F

🥓五花腩配炒泡菜 $280

🌶️🥣部隊鍋 $280

🍯🍗半半炸雞 (蜜糖牛油味 及 甜辣味)$195

甜辣味炸雞同樣咁出色,外層有脆米令口感更豐富!
🍶店長推介韓國直送有汽燒酒!非常易入口微甜又清爽!果然冇介紹錯!另外點左cocktail Fruit Punch 同virgin mojito,唔會太偏甜,感覺可解解膩!

2 Kims’ Pocha!
地址 📍:尖沙咀尖沙咀赫德道4號The Hart地下
  • 有汽燒酒
  • 甜辣炸雞
  • 蜜糖牛油味炸雞
  • 部隊鍋
  • 五花腩配炒泡菜
2023-03-21 64 views
Pocha 似型格時尚嘅酒吧。 顧客大多都係韓國人同外國人,好似置身喺弘大體驗夜生活。 🥃中間位置有個立體嘅顯示屏,唔同坐向嘅都可以欣賞下韓團,聽講夜晚10點後仲會調節燈光,一齊跳舞吧。 🥓五花腩配炒泡菜$280五花腩切成細細塊,肥瘦部分分明,有椰菜墊底,避免過熟。 旁邊有大量泡菜同雜菌,可以自行攪拌,因應返自己接受辣味嘅程度。 🥘玫瑰醬炒年糕 $190玫瑰醬自家調配,先品嚐到少少玫瑰花瓣、番茄醬同淡忌廉,食到底有淡淡辣椒醬, 幾有層次。 忌廉滑溜口感配上軟糯嚼勁嘅年糕,年糕望落去似粗麵條 。配料有煙肉同剪開成八爪魚形狀嘅脆皮香腸。 🍗半半炸雞 $195(蜜糖牛油炸雞、芝士炸雞)芝士炸雞上面撒滿咗芝士粉,尚算食到芝士味,蜜糖味勝在唔會過甜, 各有千秋。炸雞外皮脆口,炸粉唔厚,肉質嫩滑加上無骨多肉汁,食得盡興。🫔炸豬扒 $150社長推介,呈長條形,先咬到傳統炸豬扒嘅炸粉,再到豬扒肉,入面仲釀咗Mozzarella Cheese,做法有驚喜。 🍶韓國米酒 $100-120拎咗3 款俾我哋揀,朋友推介白色呢枝,飲過幾好飲,包裝又靚啲,結果忍唔到自己灌。 🍍菠蘿燒酒特飲另一社長推介,充滿濃郁嘅

🥓五花腩配炒泡菜$280

🥘玫瑰醬炒年糕 $190

🍗半半炸雞 $195
(蜜糖牛油炸雞、芝士炸雞

🫔炸豬扒 $150

🍶韓國米酒 $100-120

🍍菠蘿燒酒特飲
另一社長推介,充滿濃郁嘅菠蘿味, 容易入口,咬落有啖啖菠蘿果肉。

尖沙咀酒吧街赫德道 地道韓國人新開型格韓式酒吧🇰🇷 角落頭地舖超大間 入面有個巨型四面LED wall同好多電視機keep住播kpop mv超有feel🔥 下晝三點打後會比較多菜式選擇 oppa老闆推介我地試韓式炒年糕,以為冇咩特別 點知一上到枱先見到每條年糕好似烏冬咁🤩 老闆話而家韓國嘅年青人好流行食呢一款質感的年糕 比較煙靭同埋更加入味 夠晒正宗醬汁味道越食越辣🌶️ 另外話明係酒吧飲酒 當然唔少得韓國炸雞 除咗原味仲有四款口味選擇,我哋試咗香辣蒜香醬油同埋芝士半半 炸漿略嫌少少過厚 不過炸雞咬落去係超級勁爆juicy 好有驚喜🍗 另一款老闆推介佢哋秘方的牛肉他他 有三層layer 底層鋪滿牛油果粒同雪梨粒夠晒清新 生牛肉碎面頭有少少黑松露醬 估唔到一啖食係咁夾 值得一試㊙️ 最後仲試咗辣什錦海鮮鍋 最適合呢排少少凍既天氣 幾個朋友圍住食好滋味🤪

半半炸雞

生牛肉他他

半半炸雞
生牛肉他他
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 ᏁᎥᎶᏂᏖᏝᎥᎦᏋ ᎷᏋᏋᏖᏕ ᏦᎧᏒᏋᏗᏁ ᎦᎧᎧᎴ @ 🌟 2 Kims' Pocha 《👽食神大媽愛韓食》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Soy Sauce Marinated Crab HKD 250Spicy Braised Beef Short Ribs HKD 280Non-Spicy Stew with Assorted Seafood HKD 320Seaweed Rice Bowl HKD 15Starlight Chungha HKD 65Cheeky Peach HKD 65.👽 大媽以為自己食過好多韓國嘢都應該冇咩係會令大媽覺得特別驚喜,但係最近就有朋友仔帶大媽去一間超級型格,將江南夜店元素融入餐廳裝潢,淨係打卡都一流新開無幾耐嘅餐廳。話就話係一間포차,但係佢有格調好多,所以絕對值得去呢 🤩.🌋 餐牌都算幾多選擇,搞到花多眼亂添。大媽就揀左韓餐必食嘅「醬油蟹」🦀️ 嗱。。。有圖有真相啊,你自己睇吓係咪超爆多膏啦 🤤 仲未計個size,係大大隻啖啖肉,絕對唔係揸流攤㗎。再加埋個超地道嘅紫菜飯,撈埋一齊食,真係不得
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Seaweed Rice Bowl HKD 15
Starlight Chungha HKD 65
Cheeky Peach HKD 65

🌋 餐牌都算幾多選擇,搞到花多眼亂添。大媽就揀左韓餐必食嘅「醬油蟹」🦀️ 嗱。。。有圖有真相啊,你自己睇吓係咪超爆多膏啦 🤤 仲未計個size,係大大隻啖啖肉,絕對唔係揸流攤㗎。再加埋個超地道嘅紫菜飯,撈埋一齊食,真係不得了,呢個必點,價錢又唔離地。

Soy Sauce Marinated Crab

🥘 另外呢,就揀咗人氣推介「香辣燉牛排骨」。一上枱就覺得真係冇揀錯,視覺效果已經係超吸引。咬落啲牛肉非常之嫩滑,D牛排骨大大嚿都唔會韌。仲要個辣度都係剛剛好,惹味得黎唔會令你口渴噴火。調味真係做得真係好出色,係好惹味好濃郁嘅醬汁,超邪惡!呢個性價比超高,好味又大份 😝

Spicy Braised Beef Short Ribs

🍲 仲有一款呢就試咗「雜錦海鮮鍋」。以為係一人一個煲嗰種size,估唔到係超級大煲,裡面超級八爪魚仔、蝦、蜆、青口等等。裏面呢仲有好多菜,同海鮮一煲吸收晒湯嘅精華係超級濃。食完完全唔覺得口渴,真係大份又暖胃,絕對滿足!🦐

🍾️ 值得一提嘅係呢度好多好多酒類同飲品都係韓國直送,香港係買唔到,其他韓國餐廳亦都唔見有。例如大媽揀嘅呢兩款全部都係而家韓國最Hit嘅酒精飲品,同埋呢度酒水價錢相對黎講好相宜,就算唔食嘢淨係喺呢個環境飲嘢傾偈都好抵呢 😇

Starlight Chungha  &  Cheeky  Peach
Starlight Chungha

👨‍🍳 同店員傾開計,佢哋話有兩個正宗韓國大廚坐鎮,難怪出品咁好味啦 😃 整體黎講真係超級驚喜呀!嘢食好味又超級IGable!❤️

📍 尖沙咀尖沙咀赫德道4號The Hart地下
📲 +(852)5667-2779
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$548 (Dinner)
Starlight Chungha