2019-11-26 85 views
今天突然被叫來返工,難免令人不開心😒不過,還好晚上可以有新餐廳可以去探店。嘗試新鮮事物宗給人有特別的期待。我今天點了是日特餐:紅酒🍷牛肉配飯。牛肉很嫩,紅酒調味入味,份量剛剛好。晚餐來說,營養豐富,滿足健康。吃一頓豐盛的晚餐,也許就是對一天一個很好的交代吧。Homemade Apple 🍎 Cider味道確實很特別,既有蘋果汁的清爽口感,又有肉桂丁香的濃郁口感。值得嘗試👍值得推薦的是餐廳環境清幽,適合情侶約會或者朋友聚餐。鬧中取靜的Cafe,把自己從繁忙的工作中解脫出來,享受一下放工後的休息時光。.不單單是吃飯飲酒,還有Game可以玩,有機會可以join他們的group,放假過來玩下啦💃🏻

我今天點了是日特餐:紅酒🍷牛肉配飯。

Homemade Apple 🍎 Cider

2019-11-26 96 views
星期一叫Blue Monday 不是没道理,整天工作完全不在狀態,所以下班怎也要找間好點的餐廳補償自己,因緣際會下最後去了旺角,與女友打算吃完個飯後就出去幫幫手。最後我們去了間叫5% Cafe 的樓上咖啡廳,因為今天不是很多餐廳都正常營業,碰巧這間卻是。去到後,顧客並没有很多,這也正常得很,畢境下面正打仗,我們醫完肚子也會幫手。Cafe環境是可以的,坐位間也鬆動,感覺舒適自在,重點是有一整排的Broad Game可供選擇,還有120度景觀看到樓下彌敦道。我們主菜點了香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉及海鮮卡邦尼意粉,而飲品就點了chocolate smoothie 和 butterfly 特飲。食物很快便陸續上枱,主菜份量剛剛好,其中我會推介香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉入口味道濃郁,龍利柳外脆內軟,每條長通粉都沾了牛肝菌汁。而飲品方面,最吸引的莫過於butterfly ,因為加了蠂豆花,這杯原本普通的蜂蜜檸檬就顯得不一樣了,天然的藍紫色,賣相絕對加分,味道雖然没有很驚艷,但不過不失,可一試。

2019-11-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-11-25 146 views
氣氛和格調良好的cafe行經信和中心,斜望對面座大廈有搶眼霓虹燈cafe,被吸引之下就上左去。內裹空間感大,我哋揀咗近窗嘅座位錯,可以望落去地下大街嘅環境。上到去發覺冇乜人,細問店主原來佢哋啱啱開業一個月都冇。飲品選擇唔多,我就點左butterfly,店主話所有飲品都係佢自己調製,朋友就點左rainbow同hot baby toddy。留意到飲品都係有分層嘅外觀賣相唔錯,相信係因為自己調製飲品製造出黎既層次。我杯飲品其實係蜜糖檸檬,適合秋冬呢啲季節飲,香甜又清新。嘢食方面我哋分別訂咗意粉,炸雞扒拼盤同埋漢堡,個人覺得漢堡最好食,漢堡係手製,咬落去多汁,又有咬口!同場仲有cafe基本應有既board game,不過呢度環境氣氛好舒服,不知不覺就同朋友傾左成晚。
氣氛和格調良好的cafe

上到去發覺冇乜人,細問店主原來佢哋啱啱開業一個月都冇。
我杯飲品其實係蜜糖檸檬,適合秋冬呢啲季節飲,香甜又清新。
手製漢堡
Butterfly
2019-11-21
手製漢堡
Butterfly
2019-11-24 150 views
今日去咗間新開嘅樓上cafe,5% cafe,cafe個5%嘅用意係希望我哋每日可以用至少5%嘅時間同朋友👭,屋企人溝通👨‍👩‍👧‍👦,好切合Cafe嘅用途呀.為咗配合返佢個名,佢哋嘅服務費就唔係10%,而係5%,有意思有意思🙃.食物我哋叫咗5%黑椒手打牛肉芝士漢堡🍔配薯條🍟-佢哋咁啱冇薯條,所以變咗做薯角,夢角脆得香脆,手打牛肉漢堡夠厚身,食得出係手打嘅海鮮卡邦尼意粉🍝- 海鮮有幾款,用吉列嘅方式炸過🍤,幾特別,白汁sauce都夠creamy紅酒牛肋條意粉🍷 - 牛肋條炆得夠入味,仲有多款蔬菜🥬.飲品就叫咗焦糖奶茶☕️,蜂蜜綠茶同埋Honey butterfly,紫色嘅碟豆花做出嚟嘅飲品好靚🦋
食物我哋叫咗

海鮮卡邦尼意粉🍝- 海鮮有幾款,用吉列嘅
方式炸過🍤,幾特別,白汁sauce都夠creamy

紅酒牛肋條意粉🍷 - 牛肋條炆得夠入味,仲有多款蔬菜🥬

2019-11-24 60 views
叫左個漢堡,一開始太肚餓唔記得影相😭😂個漢堡好正,夠juicy又多菜,薯條好脆!推薦👍Waffle大大件,夠脆又足料,抵食!個friend叫左杯朱古力smoothies, 賣相不錯,唔太甜。地方大又靜靜地,傾計一流👍👍
Waffle大大件,夠脆又足料,抵食!
地方大又靜靜地,傾計一流👍👍
窩夫
窩夫
Chocolate  smoothies
  • 漢堡
2019-11-23 53 views
今晚交通事故,不能阻止我與朋友外出一聚!今晚來到5% cafe,意思是5%時間與人接觸店主在校園時候,已經是用心出力推廣桌上遊戲。一來到朋友與店主相認了,於是令我更了解店主開店故事希望大家抽空支持佢!食品種類只有六種,專心做好,不花巧!焦糖朱古力榛子朱古力雞塊併手指魚柳,我覺得最好食,推薦大家必點!魚柳點點沙律醬更好味,記得點香煎龍利柳併長通粉,龍利柳的尾煎成捲成,代表香酥脆卜卜長通粉很香胡椒味炸雞配司華力腸、薯角,三者各有特色!我個人最愛食薯角店內有桌上遊戲玩,我同朋友食完玩左半個鐘,門口放桌上遊戲,任玩~
今晚交通事故,不能阻止我與朋友外出一聚!
今晚來到5% cafe,意思是5%時間與人接觸

希望大家抽空支持佢!

食品種類只有六種,專心做好,不花巧!

焦糖朱古力

榛子朱古力

雞塊併手指魚柳,我覺得最好食,推薦大家必點!

魚柳點點沙律醬更好味,記得點

香煎龍利柳併長通粉,龍利柳的尾煎成捲成,代表香酥脆卜卜

長通粉很香胡椒味

炸雞配司華力腸、薯角,三者各有特色!我個人最愛食薯角

2019-11-19
2019-11-21 312 views
一入cafe,伴隨柔和的音樂,溫馨的燈光,在柔軟舒服的沙發坐下。牆身貼滿不少以往客人的合照和回憶,點綴氣氛。詢問熱飲推介後,點了一杯抹茶摩卡,咖啡、朱古力與抹茶味融為一體。再點一份魚柳意粉,用心製作。上菜需時,即點即整。份量足,味道濃。細問之下,原來還有未正式推出的漢堡可點,下次再來時必定再點......閒時有桌上遊戲、撲克牌供解悶。店員友善,任坐唔嬲,是六日打發時間好去處,也可以安靜地與客人談談保單。

2019-11-20 118 views
在旺角高氏大廈開了一間新的咖啡廳 名字挻特別叫做5%Cafe 開張不久的店鋪所以未有太多人去環境挻寧靜還有音樂播放著 座位全部也是梳化來所以坐得挻舒服 看看餐牌也有不少食物可以選擇·洋蔥圈 HKD$45 ·雞塊拼魚手指 HKD$52 ·瑞士汁雞翼 HKD$58 ·Butterfly HKD$45 ·Hot Lemon Water 由於近期交通問題 所以食物有一些不能提供不打緊的沒有關係 我們能夠體諒到小店的難處下一次再來食過想食的甜品吧 這次是食下午茶原本想點的小食沒有存貨 所以老闆來做一個小拼盤所以這個是特別小拼盤來哦 食物素質不錯的🤤☺️份量也不算小耶~ 而飲品是荔枝蝶豆花漸變色飲品用來打卡確實是不錯 我也拍了好幾張照片🐿❤📸

在旺角高氏大廈開了一間新的咖啡廳 名字挻特別

份量也不算小耶~ 而飲品是荔枝蝶豆花漸變色飲品
用來打卡確實是不錯 我也拍了好幾張照片🐿❤📸

2019-11-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2019-11-19 84 views
坐下食下@5% Cafe地址: 旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖呢期全城人人都怕出街,tear gas 比人更多,今日算是風平浪靜,找樓上cafe 食下野放鬆心情 ,食物有助舒緩不安同陰霾的,大家加油,希望香港能回覆以往的平安繁榮西餐樓上cafe 已不是學生年代,隨意把冷藏食品翻熱,現在質素都不錯的呢!人均200元內,更可以坐得舒服。主菜$118 雞扒配士華力腸同薯角,雞扒都算大塊啦,不角加工食物同薯角我唔鍾意食,若可以比人意粉/薯菜/ 飯中自行挑選會更好包飲品呢間只收5% service charge,唔通係要襯返店名?餐牌選擇唔多,日後運作更順利可以多加食物種類,而食物是合格之作
坐下食下@5% Cafe

地址: 旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

包飲品

最近社會氣氛雖然唔太正面,都要抽時間同朋友見吓面嘅。揀間樓上Cafe,可以輕輕鬆鬆坐耐啲,傾吓計玩吓board game,減吓壓。誤打唔撞嚟咗呢間Cafe,店員非常之熱情,一落完單等緊野食,就攞左好幾款boardgame俾我哋玩。Board game選擇好多,唔識玩都唔使擔心,店員好樂意幫你地講解,同埋帶game嘅。仲問我地要唔要同其他客搭台一齊玩game,可以幫手安排 🙈 哈哈沙發位又幾鬆動坐得舒服,食物同飲品都唔錯特別係呢杯rainbow🤗 仲有個甜品 班蘭椰子慕絲蛋糕閒談之間聽到,原來老細係新手開Cafe嘅,睇佢哋服務又唔似喎,而且都幾佩服呢啲時勢仲夠膽出嚟做生意,大家有機會都可以多多支持!呢間Cafe係喺旺角同油麻地中間,交通好方便。而且我鍾意呢到個窗,半間cafe都有窗,個窗景仲望到彌敦道條直路添。

沙發位又幾鬆動坐得舒服,食物同飲品都唔錯

特別係呢杯rainbow🤗

香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉
班蘭椰子慕絲蛋糕🙆🏻‍♂
  • 班蘭椰子慕絲蛋糕
2019-11-10 151 views
其實平時間唔中同啲舊朋友聚會、reu都會去樓上Cafe,見喱間啱啱開就膽粗粗成班人上去試吓,一改我對樓上Cafe嘅印象~因為平時啲餐單通常係意粉意粉同意粉,呢度竟然有魚有雞有帆立貝etc,仲要係幾好食㗎喎!煮得好香、意粉硬度適中,嘢飲都幾好,我叫咗一杯Chocolate Smoothie,真心好飲,朱古力同奶嘅比例啱啱好,又唔會太甜,勁想再點多杯聽水吧哥哥講話呢間Cafe想以朋友為主題,之後正式開業會有少少似韓國hunting bar嘅模式,入到餐廳可以安排同其他朋友一齊玩遊戲,好似幾有趣咁之後應該會再去試吓!然後我見佢哋當日喺度舉行緊Boardgame活動,食完野飽飽地橫掂都冇嘢做,水吧哥哥就教我地玩左Pictionary同CSI,笑到我地碌地,原來桌遊唔係淨係男士會啱玩㗎。我記得以前啲Cafe會有board game,但唔會有人教玩,呢間Cafe好多boardgame,如果睇啱邊款想玩又唔識可以搵佢哋教,讚👍🏻同埋呢度啲服務員全部都超有禮貌,同埋好主動🙆🏻
同埋呢度啲服務員全部都超有禮貌,同埋好主動🙆🏻
Chocolate  smoothie
香煎龍利柳配牛乾菌汁意粉