-Soho區除咗酒吧之外,都有唔少質素好嘅異國風美食~~Sharing plate (S)✨Starter叫咗2款試下🦀脆炸蟹肉飯波配淅醋泡沫 $88🥑🥬蔥油涼拌泰國王膳 配醬油漬牛油果 窩荀沙律 $128呢個係個幾特別,而且凍食既一個菜式,連鱔係凍食,肉質好爽口,葱油既香味拌住提升咗個鮮味🌟Main course 1) 24小時慢煮伊拉比亞叉燒,酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯🐷$188一放上枱就聞到豬油既香味,配上溫泉蛋撈埋一齊食,真係好好好好好食!每粒米都沾上汁同豬油,個醬汁撈飯一流!2)香煎海虎蝦球· 炒羽衣甘藍拼擔擔風味煎腸粉🦐$182個煎腸粉火喉煎到金黃色,剛剛好!配上擔擔味既醬汁少少辣好惹味,蝦球好厚肉又夠爽口。📍何蘭正地址: 中環蘇豪卑利街65-65A號地舖65 PeelAdd.: G/F, 65-65A Peel Street, Soho, Central
Soho區除咗酒吧之外,都有唔少質素好嘅異國風美食~~
🦀脆炸蟹肉飯波配淅醋泡沫 $88
何蘭正
地址: 中環蘇豪卑利街65-65A號地舖
65 Peel
2020-07-13 104 views
-之前一直想試【何蘭正】所以為左慶祝番新工去左試😚🐟雙籽三文魚子三文魚他他配香脆雲吞皮 $148唔好睇少佢個杯細細地份量唔夠,但其實份量好夠🙊而且呢個菜式食落幾refreshing💖連埋啲脆脆雲吞皮一齊食口感好正🤪🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯 $188食完d 健康野當然要試下d 😈邪惡野啦🙊👻呢個係佢其中一個signature dish 😼真係幾好味,啲叉燒肥瘦適中D豬油撈飯好滑一齊食好好味😛🐽仲要配埋啤酒就一流🤩👩🏻‍🍳是日特色糖水 $68超有驚喜北海道白粟米露白芝士豆花QQ丸子😚食落有淡淡的芝士味口感同味道都幾特別🤩
之前一直想試【何蘭正】
所以為左慶祝番新工去左試😚
🐟雙籽三文魚子三文魚他他配香脆雲吞皮 $148
唔好睇少佢個杯細細地份量唔夠,但其實份量好夠🙊
而且呢個菜式食落幾refreshing💖
連埋啲脆脆雲吞皮一齊食
口感好正🤪
🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯 $188
食完d 健康野
當然要試下d 😈邪惡野啦🙊👻
呢個係佢其中一個signature dish 😼
真係幾好味,啲叉燒肥瘦適中
D豬油撈飯好滑
北海道白粟米露白芝士豆花QQ丸子😚
食落有淡淡的芝士味
口感同味道都幾特別🤩
2020-07-12 113 views
之前5月中,響中環臨時同朋友打算食din,上openrice search完決定去呢間何蘭正。果時荷蘭正出面有d外國人響度飲野chill緊。入度去,坐得幾闊絡。餐廳環境都好,光線幽暗。叫左個飯,叫左個小食。”24小時慢煮伊比利亞叉燒,玫瑰露九龍醬園豉皇鹵獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴油豬油撈飯“ (d菜式名都好長,係咁岩有影到menu先可以講返出黎)唔錯,鵝肝易入口,叉燒係特別好食,夠肥又唔係平時出面食開既一般叉燒既味,豬油撈飯唔會太油。個小食就主要係汁比較ok,fusion野,try一兩舊ok。朋友叫左杯ipa,因為我本身果段時間唔飲得酒,所以無得試。餐廳waiter/manager好熱情招待客人,點餐時比意見(因為我地揀野有d選擇困難症),會同我地吹下水,食完又會問返我地意見,呢個可能就係點解呢間餐廳keep住只有好評! 不斷留意顧客既感受。overall we have a very pleasant experience

果時荷蘭正出面有d外國人響度飲野chill緊。

入度去,坐得幾闊絡。餐廳環境都好,光線幽暗。

叫左個飯,叫左個小食。

朋友叫左杯ipa,因為我本身果段時間唔飲得酒,所以無得試。

2020-05-13
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,玫瑰露九龍醬園豉皇鹵獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴油豬油撈飯
2020-07-10 64 views
好很正既香港人啤酒屋。🍻🍻 黎過好幾次啦!黎食嘢又有,淨飲又試過。每一次都好有氣氛。唔知點解,入邊嘅人,由工作人員到食客都係,個個都笑得好開心。搞到燦燦都覺得,係囉,一場黎到,開心下,飲啦!🍺今晚係soho食完飯,意猶未盡,仲想搵個地方飲吓嘢。呢幾日咁熱,最啱飲啤酒。想靜啲傾吓計,所以坐咗係室外。無入面咁嘈,但開門閂門,都感受到入面嘅氣氛。香港人既啤酒屋,當然有好多唔同既local taps。口味不同,但都係come from Hong Kong! 今次叫咗個限量版嘅Be Water DDH。好!好!飲!Fruity 得黎又Floral。贏晒! 👏🏻
好很正既香港人啤酒屋。🍻🍻

2020-07-09 76 views
三個人食左二百幾,完全唔知食咗乜嘢。叫左兩個菜,量勁勁勁少,一人一啖食晒。而且味道真心一般,強烈唔推薦 最後都係去食其他野填番個肚另外餐牌嘅介紹好長好複雜,睇到人好辛苦,而且實際上個野食同埋介紹嘅完全唔一樣真心差評差評!!!
三個人食左二百幾,完全唔知食咗乜嘢。
叫左兩個菜,量勁勁勁少,一人一啖食晒。
而且味道真心一般,強烈唔推薦

最後都係去食其他野填番個肚

真心差評差評!!!
2020-07-08 80 views
將中國情懷融入西方特色, 無論裝修擺設都非常有gimmick, 難怪咁多客人幫襯! 叉燒配黃金脆饅頭with蒜味汁, 黃金香脆嘅碼頭上面有叉燒做 topping, 叉燒非常肥美!肥瘦適中,入口嫩滑!叉燒配上下層嘅饅頭非常有層次!非常滋味!一啖一口!非常滿足。蔥油涼拌黃鱔牛油果萵筍沙律, 萵筍沙律非常清甜爽口! 黃鱔牛油果漬 好清新! 黃鱔啖啖肉!香煎虎蝦球配與衣甘藍風味腸粉, 非常香濃嘅醬汁,帶點辣勁! 蝦肉非常爽口配上醬汁非常入味濃郁! 再加上fusion嘅感覺有腸粉做底層! 腸粉煙煙靭靭!配搭得好有層次!非常欣賞。很多款之中手山 local tqps之中,簡了 是L旦taps beers, hoppy/bitter/malty/abv 6.7%! 味道帶點 柑桔果香,幾清香唔複雜!又易入口!

酒吧係我呢d單身狗最感覺自豪既地方,因為係呢到永遠搵到一種歸屬感,係一種自由。男人最追求新鮮感,既然普通既酒吧對我黎講實在太膚淺啦,從而令我再次諗起呢一間「何蘭正」。餐廳賦予創新概念「鬼佬涼茶」,打破傳統技術框架,遊走中西美食文化,呢種就係香港人值得保存既價值。而且佢地餐牌會Keep住推陳出新,就算第二次過黎都一樣有驚喜!👇📌Sharing · Plate (S) - ▪ Roasted Iberico Char Siu · Crispy Golden Bun · Sour Garlic Emulsion - $118▫ 分左兩種Sharing Plate,其實S意思我諗應該係頭盤/前菜咁解,第一道要試既「烤伊比利亞叉燒 · 黃金脆饅頭,蒜味乳液」。用左伊比利亞叉燒以24小時慢煮過後,配上玫瑰露九龍醬園豉油調製,份外香甜入味,肉質厚薄適中,食落爽彈無比;而配上呢種中式既炸饅頭,加上好似鵝肝多士既擺盤,特別有feel。▪ Thai Yellow Eel · Soya Curd Avocado · Celture Sliced Salad - $128Golden Bun · Sour G
📌Sharing · Plate (S) -
烤伊比利亞叉燒 · 黃金脆饅頭,蒜味乳液」。用左伊比利亞叉燒24小時慢煮過後,
▫ 一定要大讚既係呢間餐廳每3-4個月就會轉一次Menu,而且諗頭多多,每一款菜式都獨特,
出面真係未必食得到。而呢個「蔥油掠拌泰國王鱔 · 醬油漬牛油果 · 萵荀沙律

令我大開眼界,黃鱔夠爽口彈滑;撈埋自家製麻辣醬汁特別醒胃。另一亮點既牛油果
生熟度岩岩好,質感非常軟腍;配搭埋萵筍薄片一齊食,成道菜相當清新,好食!
📌Sharing · Plate (L) -
Poached New Zealand Diamond Clams · White Pepper · Pickled Mustard Green ·
Sour Tomato Stock - $168
▫ 輪到L sizeSharing Plate,應該就係主菜咁解,先黎個「白胡椒番茄 · 酸菜煮紐西蘭鑽石蜆

開開胃先。用白胡椒番茄酸菜製成既湯汁入口淡淡清香,配上大大隻鑽石蜆
啖啖肉之餘,仲有掛滿湯汁既粉絲,鮮甜爽口,口感增加唔少呀!
Seared Tiger Prawn · Sauteed Kale · Spicy Dan Dan Style · Seared Rice Roll - $182
▫ 招牌主菜之一既「香煎海虎蝦球 · 炒羽衣甘藍 · 擔擔風味煎腸粉」,
呢個配料組合的確好有新鮮感。首先腸粉先煎後煮,所以質感相對較脆口,

而配上濃香既蝦膏醬汁,入口帶少少辣勁,份外惹味;而第一次試羽衣甘藍
係炒既,口感極度酥脆,好過癮;最後蝦球爽彈多汁,整體值得一試!
📌L o c a l · T a p s -
Beer · Flight - $150/200ml x4
▫ 死啦!佢地既酒類咁多選擇,我樣樣都想試咁點算好?上次我就試左成人版紅
豆冰果
d Cocktail,今次點要試試佢地本地既手工啤啦。Beer Flight可以任選4隻口味,
而每杯都有200ml,非常抵飲。分別揀左維也納獅子山下麻辣姜柚子
維也納充滿焦糖花香味,冰凍感十足,好易入口;獅子山下係最受歡迎既手工啤,
聞落果香麥味都好重,飲落好順喉,真心正;麻辣姜加左川椒,相當提神,後勁辛辣感突出,
唔錯;最後既柚子反而最light,咁多隻裡面最清甜,幾岩女仔飲。
2020-07-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 烤伊比利亞叉燒 · 黃金脆饅頭,蒜味乳液
  • 蔥油掠拌泰國王鱔 · 醬油漬牛油果 · 萵荀沙律
  • 白胡椒番茄 · 酸菜煮紐西蘭 鑽石蜆
  • 香煎海虎蝦球 · 炒羽衣甘藍 · 擔擔風味煎腸粉
  • Beer · Flight
『超邪惡叉燒鵝肝豬油撈飯・高質惹味胡椒粉絲蜆』@何蘭正, 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕⠀⠀想來這家酒吧很久了,真的久仰大名!⠀雖然是酒吧,卻又多種Fusion的菜色供選擇,侍應們都穿著港式燒味鋪的白色衣服,好特別~這次的食物和cocktail都讓我跟朋友很又驚喜,回頭率100%!先來講講食物吧!⠀⠀・香辣白胡椒.白味噌紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168⠀𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐍𝐞𝐰 𝐙𝐞𝐚𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐃𝐢𝐚𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐂𝐥𝐚𝐦𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐁𝐞𝐚𝐧 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐢𝐧 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐬𝐨, 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐨𝐜𝐤⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.2/10🌟⠀超級驚喜!精髓完全在於湯底啊!濃郁的胡椒味,加上蜆的鮮甜味,我覺得比胡椒豬肚湯更好喝!這個胡椒味道蠻重的,如果你是重度胡椒愛好者的重口味人士,強烈推薦你試試這個!另外值得一讚的是,每一隻蜆都很肥美,很鮮甜,完全沒有吃到沙。配料方面,還有雲耳和腐竹呢!⠀Very nice broth with strong taste kf pepper. Clams are juicy and fresh. ⠀⠀・24小時慢煮伊比利亞叉燒,玫瑰露九龍醬園豉油皇

想來這家酒吧很久了,真的久仰大名!⠀

・香辣白胡椒.白味噌紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.2/10🌟⠀

・24小時慢煮伊比利亞叉燒,玫瑰露九龍醬園豉油皇獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯 $188⠀
𝐒𝐥𝐨𝐰-𝐜𝐨𝐨𝐦𝐞𝐝 24 𝐇𝐨𝐮𝐫𝐬 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐂𝐡𝐚-𝐒𝐮𝐢, 𝐂𝐡𝐢𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐨𝐲 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐁𝐫𝐢𝐧𝐞 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐢𝐯𝐞𝐫, 63 𝐃𝐞𝐠𝐫𝐞𝐞 𝐄𝐠𝐠 𝐚𝐧𝐝 𝐀𝐫𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐅𝐚𝐭 𝐀𝐤𝐢𝐭𝐚 𝐊𝐨𝐧𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐑𝐢𝐜𝐞⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.25/10🌟⠀
因為自己本身沒有很愛叉燒/燒味,所以原本對這個沒有很大的期望,但這個名字超長的叉燒飯,卻顛覆了我對叉燒飯的認識。首先,慢煮的叉燒,肉質非常鬆軟,肥瘦均勻,味道不會太甜,還是繷邊叉燒!鵝肝雖然分量有點少,但真的很好吃!每一口除了鵝肝的鮮味,還有滿滿的玫瑰露酒香。豬油撈飯方面,完全不會油膩,而且非常的香,拌上蛋黃吃下去,更是一絕。一口飯、一口叉燒、一口鵝肝,感覺我以後不會想吃其他叉燒飯了...⠀
Best ChaSui Rice ever! It's tender yet cispy at the edges. The goose liver is amazing too. Cha sui, runny egg and goose liver together with pork fat is just heaven. ⠀

・脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫 $88⠀
𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐑𝐞𝐝 𝐕𝐢𝐧𝐞𝐠𝐚𝐫 𝐄𝐬𝐩𝐮𝐦𝐚⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.85/10⠀
很香口的小吃,配上浙醋可以解膩。朋友還吃到了蟹殼,證明真材實料,但大家吃的時候小心點,蟹殼很容易咬崩牙的喔!這真的很適合送酒,不過一定要襯熱吃,否則涼了就硬了,沒那麼好吃。⠀
Must eat it when it's hot! It's wuite refreshing together with the chinese red vinegar sauce. ⠀

介紹完主食就到Cocktail的環節了。⠀
未滿18歲人士禁止喝酒🔞⠀

・芝麻花生湯圓 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 $118⠀
𝑆𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑊ℎ𝑖𝑠𝑘𝑒𝑦, 𝑃𝑒𝑎𝑛𝑢𝑡 𝐹𝑜𝑎𝑚⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10 🌟⠀
去之前做足功課的我,看見 @sistersnfood 強推這一杯,果然沒有失望!用了萬壽無疆的中式杯盛著Cocktail,我還是第一次見,打卡度100分。味道也是相當有驚喜的。芝麻味的威士忌,很特別,居然是真的有濃濃的芝麻味,喝到底我看到是黑色的。面頭的花生泡沫有點像奶蓋,非常非常好吃!面頭還有一顆小小的湯圓作點綴,意外的很煙靭!

・鹹檸7 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐲 7 $118⠀
𝐺𝑖𝑛, 𝑆𝑎𝑙𝑡𝑦 𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛, 7𝑢𝑝⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.55/10⠀
朋友點了一杯較為清爽的。其實大概大家都能猜到是什麼味道,就是鹹檸7的味道和Gin融合一起⠀

好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀
7.65/10⠀
服務 ˢᵉʳᵛⁱᶜᵉ⠀
8/10 ⠀
🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀
叉燒飯、蜆肉粉絲、花生芝麻湯圓⠀
🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀
Yes⠀⠀
🔍 何蘭正⠀
中環蘇豪卑利街65-65A號地舖⠀
Mon-Thurs 16:00-00:00⠀
Fri&Sat 16:00-02:00⠀
Sun 14:00-00:00⠀
————————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_central⠀⠀⠀
#168hk_wow⠀
#168hk_chinfood⠀
2020-06-30 96 views
為左想一邊飲手工啤一邊食飯所以就搵左何蘭正黎試下,今次係我第一次黎,不論食物,飲品,環境,定係員工既服務態度,都係要讚下既!食物方面,都幾fusion,我地兩個人叫左個海虎蝦球煎腸粉,蝦醬脆香雞翼,同埋一個炸薯條。炸薯條就好脆,加埋sauce真係佐酒一流既小食!個蝦醬脆香雞翼都唔錯,蝦醬味唔會太勁,係食到雞翼味同時又食到蝦醬味,估唔到兩樣野都幾夾!之後就係海虎蝦球煎腸粉,蝦有好多隻,全部都好入味仲要好彈牙,腸粉又煎得岩岩好,外脆內軟,再加埋本身有少少辣味,成碟都好開胃!酒方面,我地叫左個flight,可以一次過試幾隻味,叫左飛雲,獅子山下,同埋是L但,3隻都係好好飲!下次黎我會試埋其他。手工啤個味係同市面既commercialbear唔一樣,飲過手工啤真係番唔到轉頭!之後唔夠喉仲加左個芝麻花生湯圓cocktail,但依杯個味就唔太岩我,無咩酒味,反而有D藥水味,下次就唔會再叫。環境方面,成個氣氛同裝修都好好,地方又乾淨,音樂唔會太大聲,所以整體係滿意既!員工方面,因為我地叫得太多最後食唔哂,員工黎收野既時候都有關心問到係咪D野唔好食,夠哂貼心,答左佢唔係之後都仲會同你傾幾句,抵讚!

2020-06-25
$300 (Dinner)
2020-06-28 259 views
尋晚和朋友去左依間酒吧餐廳食,相當有驚喜。環境以懷舊香港風格,美食中西日交雜,場內氣氛高漲,負能量瞬間消失。菜名好很長玩味十足,味道比期望中更好,此乃好友飯聚開心盡興的好地方。脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫 $88飯波脆卜卜外脆內軟,內餡充滿絲絲蟹肉鮮味,醮下浙江醋汁中和下油膩。葱油涼拌泰國王鱔,配醬油漬牛油果,萵荀沙律 $128味道清新,鱔肉爽口窩荀鮮嫩爽脆,夏天作為涼伴小食唔錯。24小時慢煮伊比利亞叉燒,玫瑰露九龍園豉油皇鹵獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯 $188想信係黯然銷魂飯升級版,半肥瘦叉燒厚切肉質軟腍,邊位有似食燒鵝皮般的焦油香。鵝肝入口即溶,飯粒粒分明,撈豬油的確幾香,而且比想像中無咁油膩,KO成碗飯無難度。撈埋溫泉蛋食更是完美配搭,蛋香四溢每啖飯都好滑好多汁,閉上眼感覺幸福來了!香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168大蜆十隻鮮甜多肉,胡椒味噌湯味濃,非常醒胃好飲,粉絲索晒埋湯汁食,正呀!奶醬西式油炸鬼,花生朱古力醬,焦糖煉奶 $98油條酥脆,味道來自雲呢拿雪糕、花生朱古力醬和煉奶,甜美好味慢慢歎!總結:環境食物一樣咁正!
尋晚和朋友去左依間酒吧餐廳食,相當有驚喜。

脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫 $88
脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫

葱油涼拌泰國王鱔,配醬油漬牛油果,萵荀沙律 $128
味道清新,鱔肉爽口窩荀鮮嫩爽脆,夏天作為涼伴小食唔錯。
葱油涼拌泰國王鱔,配醬油漬牛油果,萵荀沙律

香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168
香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲

奶醬西式油炸鬼,花生朱古力醬,焦糖煉奶 $98
奶醬西式油炸鬼,花生朱古力醬,焦糖煉奶

總結:環境食物一樣咁正!
2020-06-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫
葱油涼拌泰國王鱔,配醬油漬牛油果,萵荀沙律
香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲
奶醬西式油炸鬼,花生朱古力醬,焦糖煉奶
2020-06-25 1400 views
聽日又放假,今晚chill一chill🎉收工約咗朋友黎呢間bookmark咗好耐嘅何蘭正聚下~呢度最出名係手工啤同fusion菜💛-▪️24 小時慢煮伊比利亞叉燒, 玫瑰露九龍醬園 豉油皇鹵獅頭鵝肝配溫泉蛋, 香噴噴豬油撈飯 慢煮過嘅半肥瘦叉燒口感嫩滑,帶點稔~鵝肝鹵得好入味,入口溶化嘅油脂香好正。豬油撈飯都好香口,但係食落唔會好油膩,篤穿埋溫泉蛋再撈豬油撈飯,口感更豐富,好快就清晒成碟☺️▪️🦐香煎海虎蝦球炒羽衣甘藍配擔擔風味煎腸粉蝦球幾彈牙,腸粉煎過帶點香脆,再配上擔擔風味醬汁,好惹味!▪️蔥油涼拌泰國王鱔 配醬油漬牛油果🥑萵筍沙律呢道菜都好有驚喜☺️喺其他餐廳都食唔到,fusion味十足!!黃鱔好爽口,上面有少少麻汁撈埋好開胃,京蔥涼拌好啱夏天食👍🏻而且牛油果熟度剛好幾軟滑,加埋醬油超入味!而且萵筍切得好薄身,三樣嘢加埋一齊,口感層次豐富💯▪️開心果露丸子是日特色糖水有機會每日不同,要問問店員,今日係開心果露,呢個甜品係其他地方好少有!開心果味幾濃,仲有煙韌嘅白玉丸子,好有驚喜嘅甜品~▪️獅子山下 (5.2%)呢杯手工啤真係大力推介比女生/酒量淺的吃貨飲!我本身酒量麻麻,但呢杯果香味較重,幾清
聽日又放假,今晚chill一chill🎉
收工約咗朋友黎呢間bookmark咗好耐嘅何蘭正
聚下~呢度最出名係手工啤同fusion菜💛

慢煮過嘅半肥瘦叉燒口感嫩滑,帶點稔~
鵝肝鹵得好入味,入口溶化嘅油脂香好正。

▪️🦐香煎海虎蝦球炒羽衣甘藍配擔擔風味煎腸粉
蝦球幾彈牙,腸粉煎過帶點香脆,再配上擔擔風味醬汁,好惹味!

▪️蔥油涼拌泰國王鱔 配醬油漬牛油果🥑萵筍沙律
呢道菜都好有驚喜☺️喺其他餐廳都食唔到,
而且萵筍切得好薄身,三樣嘢加埋一齊,口感層次豐富💯

▪️開心果露丸子
是日特色糖水有機會每日不同,要問問店員,

▪️獅子山下 (5.2%)
呢杯手工啤真係大力推介比女生/酒量淺的吃貨飲!

我本身酒量麻麻,但呢杯果香味較重,幾清新,一d都唔苦,非常易入口,而且仲幾大杯👍🏻
每樣食物都好有驚喜,fusion 菜令到我喜出望外,而且味道高質!環境都好啱relax吹下水~下次會再黎試埋其他fusion菜🤩
  • 獅子山下
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯
2020-06-25 65 views
香蒜香胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲$168食落去係好重白胡椒香,超正!粉絲索左蜆嘅鮮甜味,蜆都超大隻超多~香煎海虎蝦球炒羽衣甘藍配擔擔風味煎腸粉$182加左xo醬落去炒好惹味,擔擔風味就係麻醬~蝦球大隻多,爽口彈牙肉質唔會霉👍🏻烤伊比利亞叉燒配黃金脆鰻頭,蒜味乳液$118我好少覺得叉燒好食,呢到叉燒超有驚喜!肉質略偏肥美,多汁,係我最鐘意嘅燶邊叉燒,下面炸鰻頭細細舊好脆,同煉奶永遠最夾!望起黎似西式但食材係中式😄奶醬西式油炸鬼,花生朱古力醬,焦糖練奶$98自從係法國食過churros 之後一直念念不忘,估唔到呢到都有得叫!好脆呀,唔洗點醬,仲有雪糕添!

香蒜香胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲$168

香煎海虎蝦球炒羽衣甘藍配擔擔風味煎腸粉$182

烤伊比利亞叉燒配黃金脆鰻頭,蒜味乳液$118

奶醬西式油炸鬼,花生朱古力醬,焦糖練奶$98
2020-06-25
  • 白胡椒番茄酸菜煮紐西蘭鑽石蜆
2020-06-24 974 views
📍  何蘭正➖➖主打中西日fushion菜既何蘭正一直都好想食,今日終於等到C先生冇咁忙,肯同我一齊去食晚飯。➖➖餐廳d 燈光好吸引,有大大隻鬼佬涼茶既霓虹燈牌,係專賣手工啤既酒吧黎,佢地既野食都好有水準! 一邊飲住鬼佬涼茶,一邊食飯都幾開心。➖➖24小時慢煮伊比利亞叉燒.豉油皇鹵獅頭鵝肝配溫泉蛋.香噴噴豬油撈飯 $188叉燒真係好好味,夠曬厚肉,帶點蜜香、肉質又嫩滑,比一般燒味店更有口感。香噴噴豬油撈飯真係好好食,撈埋溫泉蛋好香,每粒米都沾上汁同豬油,十級邪惡。➖➖香煎海虎蝦球· 炒羽衣甘藍拼擔擔風味煎腸粉$182虎蝦肥美大隻,份量都ok多,有5隻;肉質鮮甜嫩滑,mid埋殼,好貼心,面頭仲有好多蝦干,脆脆地,有口感,配上的煎腸粉非常入味,擔擔風味濃,帶啲辣辣地,好惹味!➖➖大澳風情蝦醬脆香雞翼 $88雞翼炸得好香脆,切成單骨食起黎好方便,炸粉唔會裹得好厚,蝦醬有鹹香不會過濃,味唔算好重,蝦醬同雞翼又幾夾,份量都多,配埋local tap一齊食真係一絕。➖➖獅子山下 $80偏苦澀少少,唔係好濃味,好啱女仔飲香港地痞 $80偏fruity,帶啲果香,唔重啤酒既苦澀,好飲 ➖➖  ➖➖
📍  何蘭正

香煎海虎蝦球· 炒羽衣甘藍拼擔擔風味煎腸粉$182

大澳風情蝦醬脆香雞翼 $88

獅子山下 $80
偏苦澀少少,唔係好濃味,好啱女仔飲
香港地痞 $80
偏fruity,帶啲果香,唔重啤酒既苦澀,好飲

➖➖  地址: 中環蘇豪卑利街65-65A號地舖

$300 (Dinner)
2020-06-24 48 views
兩個酒鬼下午茶去試酒chill一chill~ 呢到超多款酒,淨係手工啤都有12款,仲有紅白酒、cocktail、支裝啤酒,真係酒鬼既天堂,樣樣都好想試呀南丫島IPA $80柚子Pale Ale $80香茅IPA $80LoveHK Farmhouse Ale $80試酒梗係要叫d小食送酒🤤呢度有分小同大嘅小食list2、3個人叫小嘅就岩岩好喇烤伊比利亞叉燒配黃金脆饅頭 $108估唔到叉燒同饅頭可以咁夾呀😱一碟5件食完唔夠喉大澳風情蝦醬脆香雞翼 $88炸粉幾鬆脆,新鮮熱辣嘅炸雞翼真係冇得輸記住下晝4點先開架,吾好早到摸門釘呀😝

南丫島IPA $80

2、3個人叫小嘅就岩岩好喇

烤伊比利亞叉燒配黃金脆饅頭 $108

估唔到叉燒同饅頭可以咁夾呀😱一碟5件食完唔夠喉

大澳風情蝦醬脆香雞翼 $88
炸粉幾鬆脆,新鮮熱辣嘅炸雞翼真係冇得輸

記住下晝4點先開架,吾好早到摸門釘呀😝
住鄉下既好日都唔過海,今日竟然黎左soho chill chill佢🍻————————🔸香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168一食落口就食到好濃烈既胡椒味,蜆同粉絲吸哂d湯所以好入味😉評分:🌕🌕🌕🌗🌑-🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒,玫瑰露九龍醬園豉油皇鹵獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯 $188個名長到痴線😂 叉燒係半肥瘦兼厚切,食落好香好淋!飯本身撈左豬油已經好香,加埋溫泉蛋一齊食更加加分🤩評分:🌕🌕🌕🌕🌑-🔸蔥油涼拌泰國王鱔,配醬油漬牛油果,窩荀沙律 $128第一次食鱔既沙律,感覺好新鮮😂d鱔好爽口,同埋牛油果鹹鹹地咁反而好食過平時就咁食。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-🔸是日特式糖水 (法國白芝士”豆花”,北海道白粟米露,QQ白玉丸子) $68白粟米比普通粟米味道更濃,粟米、芝士同豆腐花一齊食竟然幾夾,好新穎😂評分:🌕🌕🌕🌖🌑
————————
🔸香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168
一食落口就食到好濃烈既胡椒味,蜆同粉絲吸哂d湯所以好入味😉
評分:🌕🌕🌕🌗🌑

評分:🌕🌕🌕🌕🌑