喺尖沙咀天文台道和金巴利道附近尋找中午飯的落腳點,見到一間裝修帶點西洋風的居酒屋,立即睇吓有什麼好食,原來是新開張未有食評,咁我就和朋友以身試一試啦!雞翼$32@2作為小食來講價格偏高,不過在居酒屋就差不多了,因為作為啤酒小食。有很多芝麻,燒得剛剛好,不會太乾身或過份油膩,加上燒汁是很美味的。鮭魚柚子西京燒定食$128呢兩個set各有5樣野, 睇落畫面好豐富!沙律有醋酸酸地幾開胃;味噌湯唔會太咸,呢2樣都正正常常唔係最特別。反而最有驚喜既前菜係炸忌廉薯蓉!比起平時出面食果啲,入面既薯蓉出奇地滑身,外脆內軟。三文魚燒得香口而且質感剛好,有點甜甜的味道。外皮有口感之餘帶點脆。上面一絲絲柚子皮,點少少沙律醬,3樣野都好夾好清新,肉質仲係好嫩一啲都唔老。成個set份量好足,差啲食唔曬,性價比都幾高!黑豚肉生姜燒定食$108比起吉野家的好吃得多,肉質比較細膩,而且醬汁的味道比較特別,清清地。亦有好多洋蔥,女仔食洋蔥對身體更加好。用來送飯一流,特別係份量真的好多。青森縣蘋果汁$38好滿意因為味道唔會artificial,加埋冰成個感覺好fresh!巨峰乳酸$38我以為會好似普通罐裝飲品味道,點知原
雞翼$32@2

鮭魚柚子西京燒定食$128

呢兩個set各有5樣野, 睇落畫面好豐富!

成個set份量好足,差啲食唔曬,性價比都幾高!
黑豚肉生姜燒定食$108

青森縣蘋果汁$38

巨峰乳酸$38

我以為會好似普通罐裝飲品味道,點知原來係特別清新,味道真實,提子味清甜突出,兩款飲品都好值得這個價錢。
2016-10-07
$170 (Dinner)
2016-10-11 599 views
一行四人相約到尖沙咀飯聚 諗住到"韓國街"覓食 點知亂打亂撞行左去韓國街附近既天文台道 原來有一座新落成既商場-天文台道8號 地下有數間裝修得幾靚既餐廳 由於已經極度肚餓,又見唔駛等位就揀左居酒屋試下居酒屋以木制品為主調 雖然用日式餐具 但裝修帶點洋式style 但又不失居酒屋既雅致居酒屋以串燒, 爐端燒, 清酒做主打 可能地段鄰近酒店 見同場都有不少外籍遊客用緊餐 有d仲嘆緊清酒真識飲左上-明太子炒蘆筍 蘆筍炒得好淋 好有明太子既咸香; 芥辣八爪魚-好爽 Wasabi味好醒神左下-唐揚豆腐炸得乾身 面頭既生姜蓉同木魚碎將味道提升右上-免治雞肉串 不但賣相靚,仲熱辣辣味道不錯右下-燒大啡菇 菇味濃郁 飲品既質素都好好 我點既青森蘋果汁好香蘋果味 酸酸地好合胃口 仙台牛舌厚燒呢一道牛舌係居酒屋經理所推介 牛舌集爽,嫩,滑於一身的確無介紹錯黑豚肉眼鹽燒吉列豬就食得多 燒豚比較少食, 呢款黑豚落左黑椒同鹽黎燒 燒得好乾身 點埋胡麻醬好有驚喜網燒安格斯肉眼怕牛舌會好細碟唔夠分所以點多客肉眼其實都屬好味之選 不過相對牛舌就有點被比下去海膽醬大虎蝦同燒元貝都好鮮甜美味 燒海鮮新鮮就是王道名古屋雞
居酒屋以串燒, 爐端燒, 清酒做主打
真識飲

左下-唐揚豆腐炸得乾身 面頭既生姜蓉同木魚碎將味道提升
右上-免治雞肉串 不但賣相靚,仲熱辣辣味道不錯
右下-燒大啡菇 菇味濃郁
仙台牛舌厚燒
呢一道牛舌係居酒屋經理所推介 牛舌集爽,嫩,滑於一身
的確無介紹錯
黎居酒屋又點少得名古屋雞翼
香脆嫩滑
炸雞稻庭烏冬
係為兩位男仕點既 食左啖覺得烏冬煙韌 味道都不錯

呢間居酒屋 環境,食物味道,服務都令人稱心
以遊客區黎講吃貨小妹認為價錢可接受 同三五知己黎摸下酒杯底都不錯
  • 仙台牛舌厚燒
2016-10-10 512 views
這一天,在下午時份收到朋友來電,因工作上突然出現改變, 要約今晚見面,急需一些意見, 朋友提議吃日本菜,那就不如選這間新開業的居酒屋邊食邊傾, 而且也就近朋友的工作地點, 所以不用多想便選定這裡。坐下來, 就來個日式生啤, 夠凍而麥味濃郁,去到日式居酒屋又怎少得冰凍啤酒? 送上來的佐酒小吃是豆腐沙律,豆腐口感滑溜而富有豆香,其他的蔬菜亦夠新鮮清爽, 加了些沙律醋,酸酸的味道極為開胃, 是一道唔錯的小吃。啤酒已喝了半杯,再來仙台牛舌厚燒, 牛舌燒得邊位呈焦香才拿上檯,賣相吸引且香味十足,質地爽口而富有嚼勁,且散發濃郁的肉香,配合辣椒味噌,使牛舌吃起來更惹味。 要了一客北海道帆立貝牛油燒, 帆立貝都好大粒厚身,體積亦不少, 當把帆立貝放進口裏,那份牛油香才慢慢滲出,帆立貝肉質不算腍嫩, 略為結實, 越食越鮮味。最後一味就是炸雞蕎麥麵,單看炸得金黃色的雞件已相當吸引, 雞件都是熱辣辣的,炸皮脆身好吃,雞皮沒有太多脂肪而且乾身脆口,雞肉嫩滑之餘, 也能保持了大量肉汁, 雞件也算厚肉,食落啖啖肉和充滿肉汁; 試了一口蕎麥麵的湯底之後,湯底濃郁鮮味, 蕎麥麵的口感爽滑而滿有蕎麥香。居酒屋是大家跟朋
居酒屋是大家跟朋友喝酒傾計的地方,這晚同朋友一邊吃, 一邊傾計, 談好要談的東西,也吃得滿意的離開。
2016-10-09 255 views
謝謝好朋友珍妮花介紹黎到這裡,這裡原來是新開的,大約黎到有3-4桌客……播著輕音樂好舒服。我地都好滿意這裡的串燒和熟食。成桌12樣食物加上2杯飲品,結帳$1200…價錢吾叫十分便宜,但質素高而且服務態度都好好,這裡燒物最好係這裡燒得剛好還保持到原味又軟熟,好驚喜。但其實我地叫多左,如果多一個女仔黎就剛好,不用太飽。首先黎個飲品先,白桃飲品$38……飲落吾太甜又香白桃味不錯喎。再者野食都陸續黎啦…蟹子沙律$68,講真度度都有但竟然好驚喜好味,切得好幼而且好多蟹,沙律醬又剛好份量。待應哥哥推介汁燒魷魚一夜干$88…黎到見到吾乾身喎,食落乾表面但入面好軟熟,驚喜吾錯仲要係原條。蒲燒鰻魚$118…4件裝就感覺冇咁抵食,但幸好這裡鰻魚好厚身啖啖肉,醬油都好味抵返晒。朋友點都要食少少飯就試這個…明太子燒飯糰茶漬$68,燒得香口又脆口,但本人對茶漬不嬲一般,和佢一起分享就剛好。大啡菇$48燒得乾身但如果有少少汁就更好。芥辣八爪魚$48…份量多味道正常。

2016-10-08
$600 (Dinner)
2016-10-07 544 views
行過路過發現又有新餐廳開張,看門面裝潢是走cafe的休閒路線,怎會想得到這是一間串燒居酒屋 ~主打售賣“仙台牛舌” (炭烤牛舌),仙台可以說是牛舌的故鄉,有說原因有兩個,一個是古時的日本貧窮,人民沒有錢買牛肉食,衹好把剩餘的牛雜碎炮製來食,另一個原因是在太平洋戰爭後,為了解決駐兵在仙台的美軍,他們大量食牛肉而剩餘的一堆牛舌與牛尾巴,當地的燒烤店運用來做炭烤,一直出名至今 ~精美的餐牌巨峰乳酸及青森縣蘋果汁,各 $38 ~櫻花蝦凱撒沙律 $68顏色鮮豔繽紛,蔬菜新鮮,櫻花蝦為沙律帶來香口、甘甜滋味的味道 ~ 鮭魚柚子西京燒 $118燒烤三文魚柳,焦焦的皮脆肉嫩, 塗有西京麵豉來燒,味道帶甜,連帶切成絲的柚子皮一起食,清香的柚子味可减三文魚的油膩 ~ 名古屋手羽先 $38(兩隻)兩隻瘦瘦扁扁的手羽先,炸得香酥薄脆,雞肉是有些柴但配上重口味醬汁, 既酸又甜,亦有黑白芝麻的香口,很好吃 ~ 仙台牛舌厚燒 (味噌)$128主角亮相了,使用炭烤的方法才能把牛舌的美味逼出來,牛舌是選用了最嫩滑的部份,爽爽口感,越嚼越有牛味走出,脂味豐腴,跟配辣椒味噌同吃,味道也豐富起來 ~ 燒明太子飯糰$38簡單的
行過路過發現又有新餐廳開張,
精美的餐牌
巨峰乳酸及青森縣蘋果汁,各 $38 ~
櫻花蝦凱撒沙律 $68
鮭魚柚子西京燒 $118
名古屋手羽先 $38(兩隻)
仙台牛舌厚燒 (味噌)$128
燒明太子飯糰$38
簡單的烤飯糰,把飯面層烤成金黃脆口,外脆內軟的飯糰有明太子做內餡,食起來有鹹鮮亦有惹味的微辣,一個會飽肚 ~
最後食了一球有多多紅豆的雪糕,真材實料!

本篇完 ~