2017-06-29 223 views
是晚於附近看完婚嫁物品後想起這家居酒屋。筆者曾經於半年前到訪,環境及食物都令我印象深刻,那當然是好的方面。看到門前放有此牌,更加令我二話不說地進去。「Like FB page可以以半價優惠享有當天其中一款高價菜式」,就好像我今日點的《塩燒日本和牛.鹿兒島產(200g)》,原價$288,今天我以半價$144就能品嚐到。全熟之下肉質保持到軟腍兼且肉汁和牛肉味依然,水汁之作。《和風蕃茄沙律 $58》蕃茄切片拌上香口的蒜蓉碎及爽口的日本海帶,而醬汁用上微酸的柚子汁,整個沙律令人食開胃醒神!《日本銀杏 $68》第一次吃連殼的蓮子,鹽焗過令外殼很香脆,輕輕一按殼已經碎開。蓮子完全不落而且帶微甜甘香。《仙台牛舌厚燒(塩味) $128》招牌仙台牛舌,配有麵豉辣椒仔醬及菜漬。牛舌中間部分呈粉嫩紅色,肉質鮮甜、口感帶爽,《燒日本赤雞心串 $48》口感厚實,剛入口味道較淡,但細嚼下雞心的獨特鮮味慢慢浸出,不錯。《雞翼串2隻一客 $38》用上黑椒及鹽調味,燒得沒過火,整體不過不失。《免治雞肉串 $38》自家製雞肉丸,以嫩滑的雞肉混入雞軟骨碎,口感爽彈香脆有嚼感,味道亦很足。調味用上日本雞蛋伴醬油,打撥雞蛋後將

全熟之下肉質保持到軟腍兼且肉汁和牛肉味依然,水汁之作。

《和風蕃茄沙律 $58》

《日本銀杏 $68》

《仙台牛舌厚燒(塩味) $128》

《燒日本赤雞心串 $48》

《雞翼串2隻一客 $38》
用上黑椒及鹽調味,燒得沒過火,整體不過不失。

《免治雞肉串 $38》
自家製雞肉丸,以嫩滑的雞肉混入雞軟骨碎,口感爽彈香脆有嚼感,味道亦很足。調味用上日本雞蛋伴醬油,打撥雞蛋後將免治雞肉串蘸點醬油蛋漿味道更出、雞肉更滑。

炸雞稻庭烏冬 $88》
炸雞分開上,共有三件,每件有如雞膇般大小,外層香脆帶甜很惹味,而內裡的雞肉十分嫩滑多汁。
幼而扁身的稻庭烏冬放在熱湯久了仍然煙韌彈牙,湯底清清的,平衡了炸雞的膩感。

大熱天時還得凍飲打救。
《巨峰乳酸梳打 $38》
《新鮮柚子梳打 $42》

服務:有禮及主動性強。
環境:有空間感,坐得舒服,跟朋友邊吃邊談很不錯。

2017-06-27
$250 (Dinner)
2017-05-19 184 views
仙台牛舌厚燒(7.5/10)($128) 八居酒屋 @ #foodki尖沙咀 好幾位foodie大大力推介我去食呢間八居酒屋🎌,位於尖沙咀較遠位置🤘🏻,係天文台道,但真心值得推介,價錢以尖沙咀居酒屋黎講非常合理。 .裝修環境比較新潮混合和式,感覺非常年輕。 呢個仙台牛舌🇯🇵係佢地招牌產品,識我既朋友都知我好鍾意同牛錫錫。 . 呢道仙台牛舌確實有日本水準🇯🇵,燒得牛脷透紅,極之彈牙,加左鹽去燒,令牛脷帶上微微鹽味提升本身既鮮味!豚首肉西京燒豬肉味頗濃,入口肉味足,嫩滑,八居酒屋確實有實力雞胸肉三味燒沙律,明太子,燒雞胸肉帶來3種完全不同既口味,雞肉嫩口,燒得帶微微焦香,點上檸檬汁更可口。最後整多碗炸雞烏冬,烏冬超彈牙,炸雞夠滑,簡簡單單,真係好好味

裝修環境比較新潮混合和式,感覺非常年輕。
豚首肉西京燒
豬肉味頗濃,入口肉味足,嫩滑,八居酒屋確實有實力
雞胸肉三味燒
2017-05-18 3004 views
晚飯時間,但肚子不太餓那怎麼辦?這時候我便會想起去居酒屋食串燒,飲一杯酒,食一些高質素既小食,不用浪費了肚皮僅有的空位。這夜選擇了位於尖沙咀天文台道的八居酒屋,其實之前同朋友經過幾次,已經想試,卻一直未有這個timing,今夜正好完成我這個心願。餐廳有室內位,也有室外位,一個落地既極大玻璃,即使坐在室內,也不會感到一點侷促。餐廳正做緊推廣,本周既優惠係只要到餐廳的FB專頁讚好,便可以半價$99享用塩燒鹿兒島豚肉眼!好優惠!有誰不愛?但優惠每日只限售30份,我們晚上來到,已經售罄,要食平野,就要等下次啦。餐廳的內裡裝潢走英式餐廳風,木味重,是我最愛的風格。居酒屋的賣點,當然是要「酒」啦,這裡選擇有日本清酒,燒酒,梅酒,等等。食物的種類也有不少,沙律,端燒,串燒,佐酒小食,這裡也能找到。竹鶴17年 (一杯$128)在云云的酒品當中,竹鶴絕對最吸引我,無年份的,我飲過,但17年的佳品,我是第一次喝。飲落帶一份香草和麥芽糖的甜香,濃濃的酒精混合各種果香,晰尖銳既苦澀度,令人一喝難忘。記得在香港酒展有看過一枝要賣$2000-$3000,但一枝酒如果沒有伴的話,要喝完也不容易,但這裡百零蚊就可以一
晚飯時間,但肚子不太餓那怎麼辦?

好優惠!有誰不愛?

餐廳的內裡裝潢走英式餐廳風,木味重,是我最愛的風格。

竹鶴17年 (一杯$128)

在云云的酒品當中,竹鶴絕對最吸引我,

無年份的,我飲過,但17年的佳品,我是第一次喝。

記得在香港酒展有看過一枝要賣$2000-$3000,但一枝酒如果沒有伴的話,要喝完也不容易,但這裡百零蚊就可以一試,實在很抵。

炸雞稻庭烏冬 ($88)

飲酒,不知為何,今日想找炸雞來陪襯,再加濕一濕舌頭的要求,便成就了一份炸雞稻庭烏冬。

炸雞份量不算多,只有3件,但勝在雞肉肉質嫩滑,炸得很香口。

日本稻庭烏冬很滑身,但煮得有d腍身,如果煮少3分鐘,麵質挺身3分,會更好。

名古屋炸雞翼兩隻 ($38)

居酒屋吃炸物,雞翼總不少得,這款名古屋雞翼簡單烤過,食落不會感到一絲的熱氣感,面頭灑上黑白芝麻吊味,不錯。

雞軟骨串 ($38)
雞腎串 ($28)
豚五花腩串 ($38)

串燒點了三款:

五花腩半肥半瘦,食得很香口,不需要點任何既醬汁已經好好味。

雞腎食落有咬口,而且燒得很香。

雞軟骨熟度燒得剛剛好,軟骨脆卜卜容易入口。

仙台牛舌厚燒 ($128)

不說不知餐廳既招牌菜原來係牛舌,有塩味和味噌兩款口味。

為免被濃味既味噌蓋過牛舌既肉味,我點選了塩味。

呢度既牛舌非常「大條」,一條可以切超過10片,這時候我腦裡浮過的畫面是.....「咁隻牛咪好大隻?」

作為招牌菜,牛舌果然燒得好好味,牛味很濃,而肉質爽彈,不會太咸卻又很夠味,果然餐廳沒有推介錯。

今晚食既野唔算好多,但係都已經好飽,一行三個人每人飲佐幾杯酒,傾下計,過了一個很輕鬆的晚上。
2017-05-08
$300 (Dinner)
2017-05-15 2222 views
經常都經過尖沙咀天文臺道的一棟新大廈,見到有唔少食店,而且間間都幾吸引,由其地鋪呢一間日式居酒屋,本身日本菜對我黎講已經係好難抗拒,加上佢裝修很不錯,實在沒有不試的理由呢排天氣開始熱,如果唔係坐室外都唔錯,唯有等涼D先同好多餐廳一樣,LIKE佢地FB幫手宣傳下,有會有優惠俾番話明係居酒屋,當然會有好多佐酒小食提供青森蘋果汁 ($38)我都知食居酒屋應該飲酒較為合適,但呢期飲得太多酒,所以今日就乖乖飲蘋果汁,青森蘋果汁無果肉但就蘋果味就好濃,就算加左冰都唔會太淡,順帶一提其實呢度D酒精類飲品幾抵飲鮭魚柚子西京燒 ($118)鮭魚熟左之後好容易會變得鞋身,所以唔可以過熟,這裡的鮭魚經過爐端燒的火喉控制得不錯,上面有柚子碎增添一份清新味道炸雞稻庭鳥冬 ($88)炸雞跟稻庭鳥冬是分開上,稻庭鳥冬份量都不少,入口滑溜,炸雞的炸皮厚薄剛好,入面的雞肉仍保持JUICY免治雞肉串 ($38)免治雞肉食的時候沾上雞蛋汁,蛋汁蛋味濃郁,相信係用上日本雞蛋,免治雞肉大大粒,面層微焦帶出微脆口感仙台牛舌厚燒 ($128)仙台牛舌可選鹽燒或味噌,店員推介鹽燒,因味噌會蓋過了牛舌的味道,仙台牛舌比起一般吃到的牛舌
呢排天氣開始熱,如果唔係坐室外都唔錯,唯有等涼D先
同好多餐廳一樣,LIKE佢地FB幫手宣傳下,有會有優惠俾番

話明係居酒屋,當然會有好多佐酒小食提供
青森蘋果汁 ($38)
鮭魚柚子西京燒 ($118)
炸雞稻庭鳥冬 ($88)
免治雞肉串 ($38)
仙台牛舌厚燒 ($128)
仙台牛舌可選鹽燒或味噌,店員推介鹽燒,因味噌會蓋過了牛舌的味道,仙台牛舌比起一般吃到的牛舌嫩得多,配上酸菜可減肉類帶來的膩感
網燒安格斯肉眼 ($138)
我較喜歡食肉眼多於西冷,呢塊安格斯正合我意,呢塊網燒牛扒屬薄燒,很難得地全熟之下都唔韌,而且多一份網燒的香

由於呢間居酒屋都有幾多食品,而且樣樣都好岩佐酒,我決定下次同多D朋友黎就可以試多D食物同暢飲一下
2017-05-08
$300 (Dinner)
2017-05-14 1085 views
穩打穩紮的居酒屋。串燒性價比合理。食物質素不錯,裝修型格,不妨一試。Good 75/100Cool interiorQuality Yakitori.Worth a try.第一次在韓國街發現這店的時候,對這店感覺一般,純粹是因為感覺好像不太日式。但有晚想去附近的燒酌吧,所以便決定試一試。最後發覺師傅的燒功很不錯。餐牌一般的串燒都有,還有其他熟食。反而清酒選擇不小。鮟鱇魚肝,紅雞,雞心和雞腎都造得很不錯。但海膽大蝦則有點雷聲大雨點小,沒嚐到海膽味。價錢屬中上,但物有所值,份量充足。不妨一試。At first I was rather suspicious of this Yakitori shop located at Observatory Road as the vibes does not look tooJapanese to me. However, it turned out to be one of the more authentic ones in the area. They had a decent selection of Yakitori items & c

穩打穩紮的居酒屋。
串燒性價比合理。
食物質素不錯,
裝修型格,
不妨一試。

Good 75/100

Cool interior
Quality Yakitori.
Worth a try.

餐牌一般的串燒都有,還有其他熟食。反而清酒選擇不小。

價錢屬中上,但物有所值,份量充足。不妨一試。

They had a decent selection of Yakitori items & cooked food. They also had a fairly comprehensive drinks list with about 30-40 odd types of sake. The menu was in Chinese, English and Japanese.

Draft beer $58 per pint.
The sake we ordered tasted like mild vinegar but was quite refreshing.

We were given generous amount of okura and shishito. Those were grilled nicely.

The ankimo was not cheap but again, the portions were quite huge and were delicious.

The tiger prawn with uni appeared to be a signature item. Tiger prawn was meaty but the uni was barely detectable.

We didn't know what to expect with the Kagoshima "Red chicken" but were pleasantly surprised at the nice umami of the chicken.

Chicken heart and chicken kidneys were both very professionally done.

The only quibble might be that the food in general could be a bit warmer.

Friendly service. All in all a pleasant find in this part of TST. Worth a try.

2017-02-21
$440 (Dinner)
2017-05-08 360 views
🏮居酒屋🏮意指小酒館,是提供酒類和飯菜的料理店,是日本料理中最為常見的餐廳。跟朋友一聚。到居酒屋靜靜地坐下最好不過黎到呢間位於天文台道的"八居酒屋"。老實講離遠都唔為意呢間就係。因為認定居酒屋門口應該有啲紅色大燈籠打直寫住"居酒屋"咁作記認,但呢間就冇,係有一點兒失望既。。。唔緊要! 雖然呢間冇乜日本feel.反而覺得西式元素較多。但入面總算坐得舒服又靜靜地。唔錯既! 而且食物總括黎講係好味既! 今晚三人行先黎杯sake放鬆下心情先。300ml 14度。"日本清酒由「米」和「水」為主原料製成,酒精度數約為10%~20%。由於原材料十分簡單,如果沒有使用優質的「米」或「水」,就無法釀造出美味的清酒。"我自己覺得呢款唔算好高濃度。味道偏淡第一道呢個真心有驚喜我地食之前特登用筷子點一點隔離碗橙色不知明既液體試試味先,喂原來係類似溏心蛋個溏心黎架! 堅正呀!即刻食啦咁! 點完溏心再咬,嘩,好有肉感好rich. 好match! 三個人得兩粒點分? 我地好均真既,梗係每粒分一半,每人半粒之後就包剪揼解決啦!(之但係。。。我輸左)上面加左木魚吹吹下咁,儘管得意但都係覺得一般呢個得! 一上枱已經有陣強
🏮居酒屋🏮

跟朋友一聚。到居酒屋靜靜地坐下最好不過

而且食物總括黎講係好味既!

今晚三人行
先黎杯sake放鬆下心情先。300ml 14度。
純米酒300ml
我自己覺得呢款唔算好高濃度。味道偏淡

第一道
呢個真心有驚喜

堅正呀!即刻食啦咁!

點完溏心再咬,嘩,好有肉感好rich. 好match!

大啡菇

上面加左木魚吹吹下咁,儘管得意但都係覺得一般

櫻花蝦凱撒沙律

呢個得! 一上枱已經有陣強烈櫻花蝦既味道湧去個鼻度,好吸引! 而且櫻花蝦本身帶咸,配落啲沙律度好一流!

鹽燒日本和牛(特價)
5成熟
like左fb page就有半價。入口都有少許溶,都唔錯。配埋啲海鹽。
$144咋!

鹽燒三文魚腩
冇特別

見好多食評都寫佢勁好味先所以一試
個醬汁幾夠濃,熱辣辣咁食確係唔錯!

明太子燒飯團茶漬
就咁叫燒飯團就$38. 加埋茶漬就$68..之但係,比較麻麻。我相信就咁燒飯團而唔係茶漬係好食啲

影漏左一個炸雞蕎麥麵
係熱食既。個炸雞好食呀!入面仲係好juicy!

3個人一共食左800。食物唔錯。可以再黎
$270 (Dinner)
櫻花蝦凱撒沙律
鹽燒日本和牛(特價)
2017-03-19 2035 views
成日聽朋友向我提及依間居酒屋 終於忍吾住去食啦 本身自己係好鐘意居酒屋食野 而朋友又話好吃 所以毫不猶豫啦~有啲cocktail好吸引 用sake調架!仙台牛舌厚燒 $128期待以久 但樣貌同我想像有啲差距 以為同poster一樣樣 但食落又好正 咬落爽口 juicy既 而本身加左鹽去燒 而側邊有啲味噌 辣辣地好正~ 好鐘意個味道!蒲燒鰻魚 $118食日式料理好鐘意點鰻魚 依度既鰻魚上面撒左生椒粉啊 都算厚肉 加上燒得有啲焦香 燒汁又夠味醂魚干 $108依個送酒一流 好香口牛肋肉串 $48豚五花腩肉 $38幾鐘意依串 豬腩肉咸度同埋嚼勁都剛好!大啡菇 $48一咬好juicy多汁 加上大多係原本既菇味 但夾埋木魚絲就咸左啲柚子梳打 $42朋友點左依個 睇落係普通梳打 但其實有柚子味淡出~Lychee special $60cocktail我好愛 吾會太強烈酒味 幾岩女仔飲 加上荔枝味小小清新~最愛係個牛舌 好回味~
成日聽朋友向我提及依間居酒屋
有啲cocktail好吸引 用sake調架!
仙台牛舌厚燒 $128
蒲燒鰻魚 $118
味醂魚干 $108
味醂魚干
依個送酒一流 好香口
牛肋肉串 $48

豚五花腩肉 $38

幾鐘意依串 豬腩肉咸度同埋嚼勁都剛好!
豚五花腩肉 牛肋肉串
大啡菇 $48
大啡菇
柚子梳打 $42
柚子梳打
朋友點左依個 睇落係普通梳打 但其實有柚子味淡出~
Lychee special $60
Lychee special
最愛係個牛舌 好回味~
2017-03-15 929 views
天文台道發現了一間日式燒烤、居酒屋,大大個玻璃窗外牆,氣氛超浪漫,今晚和朋友飛到不可👫!餐廳內裝修非常簡潔,但燈飾、設計、配搭得啱啱好,當然唔少得 Music啦! 🤗來到居酒屋,必然一試招牌 Cocktall: No. 8 Cocktall $60冰凍雞尾酒,夠醇、夠香、新鮮味道、口感特別!朋友選擇 Lychee Special,鮮甜荔枝味,更有荔枝果肉,酒精濃度偏低,合女士飲用!仙台牛舌厚燒鹽味 $128富有牛香味,加上了自家醬料,更覺惹味!蒲燒鰻魚 $118脆皮燒鰻魚,但仍然保存一定的魚香水份,使鰻魚肉保持嫩滑,密制燒汁滲透入魚身,一吃難忘。😋和洋風特制炸雞 $98經醃制雞件, 有點類似台北炸的大塊雞排,不過餐廳加了一些沙律醋和沙律醬,味道酸酸甜甜,再配上新鮮沙律菜,醒胃可口!日本產豚肉腸 $98不太油膩、爽口,一口一條👍🏻!日本小青椒 和 燒南瓜微辣小青椒,配料是目魚,帶出小青椒更有鮮味;而網燒南瓜,網紋清晰可見,使南瓜富有質感,味道甜美!又是滿足一 "燒" 🍺
來到居酒屋,必然一試招牌 Cocktall:
No. 8 Cocktall $60
冰凍雞尾酒,夠醇、夠香、新鮮味道、口感特別!

仙台牛舌厚燒鹽味 $128
富有牛香味,加上了自家醬料,更覺惹味!
蒲燒鰻魚 $118
和洋風特制炸雞 $98
日本產豚肉腸 $98
不太油膩、爽口,一口一條👍🏻!
日本小青椒 和 燒南瓜
又是滿足一 "燒" 🍺
2017-03-14
$310 (Dinner)
2017-03-14 1297 views
自從天文臺道8號這間新廈落成之後,這一條街相比從前旺了很多,尤其地下三間餐廳設有露天座位,聚人兼聚人氣,我也被吸引過來看看是甚麼葫蘆。Starbucks 無需試,Playa de Papagayo 早已去過,最後就是這一家叫做八的串燒清酒居酒居,落地玻璃大門高樓底,感覺開揚舒適。主力推介仙台牛舌,果然有所不同,待會兒再說。食物主要是爐端燒等香口食品,與清酒及雞尾酒匹配,誘人來此歡樂時光或把酒談心的格局,相信區內的上班一族是主力客戶目標。店內裝潢簡約,以木的暖包為主,燈光柔和,空間充足不過擠。黑豚五花腩肉 +雞翼串點菜之後,這三支串燒不久就到,外型對辦,燒烤烙印吸引,腩肉肥瘦參半,油光亮凙,調味豐富,可惜只有室溫,有理由相信這是早已準備好了的燒物,菜涼不夠熱,影響香脆感,失分!櫻花蝦凱撒沙律夾得來的新組合,櫻花蝦香脆富鹹香有蝦味,正好豐富了沙律之味道,可以省下一些沙律醬汁,吃得健康,配合車厘茄子是必定動作,生菜新鮮爽脆,可口的一道。帆立貝牛油燒以牛油燒帆立貝是普遍做法,其實蓋了鮮味,也許就是不需要材料非常上乘的原因,中規中矩,售$128/只,我認為偏貴。免治雞肉串我近來的至愛,肉丸軟滑中
主力推介仙台牛舌,果然有所不同,待會兒再說。
店內裝潢簡約,以木的暖包為主,燈光柔和,空間充足不過擠。

黑豚五花腩肉 +雞翼串
黑豚五花腩肉 +雞翼串

帆立貝牛油燒
帆立貝牛油燒

免治雞肉串
我近來的至愛,肉丸軟滑中富適當嚼勁,味道豐富,配生雞蛋令滑溜感昇華。
免治雞肉串
剛好可以把蛋汁滿滿塗上,非常滋味,一客兩粒,$38/串扺食,意猶依然未盡,真的想追加!

仙台牛舌厚燒鹽味
招牌果然與衆不同,伴以酸沙律菜身價升呢,是一道小菜而非串燒小吃,因此售$128亦有因。
見牛舌厚切,內心呈粉嫩紅潤的顔色,而四周燒至焦黃香脆,入口果然香惹嫩滑帶點爽,燒功有水準,調味滋味鹽香突出,來自仙台,質素上乘,回味無窮!

黑豚肉眼鹽燒
是另一道叫好的菜式,黑豚肉帶胡椒香,同樣鹽燒,鹹甜入味,肥瘦肉相間有咬軟骨的爽口感,配上生菜沙律有助減膩,是個好主意。
蘸些英式芥末或酸甜燒汁有不同風味。

鮭燒飯團
最後一個三文魚燒飯團,飯焦香配鹹香鮭魚肉,口感討好,飽肚満足。
Cocktail
雞尾酒$60/杯,價錢合理,我們選了Lychee Special 及 No 8 Special。沒有特別包裝,只用玻璃酒杯戴著,前者荔枝及菠蘿香郁,味道甜美我較喜歡,後者沒有果汁成份,三款酒 Vodka, Japanese Sake, Plum wine 的混合找不到特別化學作用,一般而已。

總括來說,是開心的一頓,尤其樓底高高的環境,坐得特別舒適,久坐無壓力,會友適合。
2017-02-15
$460 (Dinner)
黑豚肉眼鹽燒
位於尖沙咀的八居酒屋,是一間環境舒適的日本餐廳。今天臨時約朋友來到,齊齊吃個日本晚餐。第一次來的時侯,未能嚐到牛舌,今晚就要吃一吃啦。炸雞稻庭烏冬$88原本想點炸雞小吃嚐嚐,但發現有炸雞烏冬,那就不用齋點炸雞啦。炸雞共三件,炸得香脆,滿富肉汁,雞件大塊,肉質軟嫩,生菜絲沾上咖喱芥末醬甚辣哦。稻庭烏冬薄身纖細, 又長又幼, 順囗滑溜,湯底清甜,大大一碗,澱粉控吃完大滿足呢。日本產雞胸肉三味燒$88一試過吃三種味,適合貪心的你。三種味分別是明太子,沙律醬和梅子醬採用雞胸肉,形狀較一般雞鎚有少少不同,肉質較結實。日本蕃薯$48我是紫薯控,而日本的蕃薯獨有清香更深得我心。一容三片的蕃薯片,厚身微燒,蕃薯結實粉嫩,味道不錯哦。油揚豆腐 $68炸豆腐的賣相和想像中的很不一樣呢,炸豆腐的外皮像臭豆腐,質感硬脆,充滿湯汁,很特別呢。嘢菜蕎麥麵$78甚少吃蕎麥麵的我,竟然覺得這個蕎麥麵很好吃呢。蕎麥麵質感滑溜,清新易入囗,湯頭清甜加上醬油和大量蔬菜,味道可好,令我們對蕎麥麵改觀呢。
位於尖沙咀的八居酒屋,是一間環境舒適的日本餐廳。
今天臨時約朋友來到,齊齊吃個日本晚餐。

第一次來的時侯,未能嚐到牛舌,今晚就要吃一吃啦。
炸雞稻庭烏冬$88

炸雞共三件,炸得香脆,滿富肉汁

雞件大塊,肉質軟嫩,生菜絲沾上咖喱芥末醬甚辣哦。
稻庭烏冬薄身纖細, 又長又幼, 順囗滑溜
,湯底清甜,大大一碗,澱粉控吃完大滿足呢。
日本產雞胸肉三味燒$88

一試過吃三種味,適合貪心的你。
三種味分別是明太子,沙律醬和梅子醬

採用雞胸肉,形狀較一般雞鎚有少少不同,肉質較結實。
日本蕃薯$48

我是紫薯控,而日本的蕃薯獨有清香更深得我心。
一容三片的蕃薯片,厚身微燒,蕃薯結實粉嫩,味道不錯哦。
油揚豆腐 $68

炸豆腐的賣相和想像中的很不一樣呢,
炸豆腐的外皮像臭豆腐,質感硬脆,充滿湯汁,很特別呢。
嘢菜蕎麥麵$78

甚少吃蕎麥麵的我,竟然覺得這個蕎麥麵很好吃呢。
蕎麥麵質感滑溜,清新易入囗,

湯頭清甜加上醬油和大量蔬菜
,味道可好,令我們對蕎麥麵改觀呢。
2017-03-01
2017-02-23 266 views
新精頭寧捨多要四處走,探朋友之後,經常順便在公司附近飲杯嘢,今回發現一家地舖居酒屋,門面似樣。雞尾酒價錢五六十元杯幾合理,我挑了No 8,估計是用得招牌"八"用名應該最好,是一杯用伏特加、日本清酒及梅酒混合的,味道一般,因為酒多比較甘苦。先來招牌仙台牛舌厚燒鹽味,全部大大塊,醃味濃得來不過醎,燒得香口,保持紅潤生嫩如牛肉,少許爽,咬口好,旁邊的生菜富酸味,有助減少膩感。仲挑了一人一件鮭燒飯團填肚,燒得好香脆,水準很好。今天人唔多,傾計好,選址正確。
仲挑了一人一件鮭燒飯團填肚,燒得好香脆,水準很好。
今天人唔多,傾計好,選址正確。
2017-02-12 307 views
位於尖沙咀的八居酒屋,是一間裝修舒適的日本餐廳。今天和媽媽來到,吃個遲來的午餐。不知是否已過午餐時間,餐廳空沒一人,十分優閒寧靜呢午市套餐由$98-148不等,包括:味噌湯,沙律,前菜,主食蒲燒饅魚定食$128前菜是味噌湯,鹹味不重剛好,非常容易入囗。沙律是醬油拌生菜,爽而清新我最愛饅魚,早早決定點選饅魚套餐呢。饅魚一客四件,肉質滑嫩肥美,入囗濃郁,饅魚四溢,十分滿足醬汁濃烈,配上一大碗煙靭豐米香的米飯,剛剛好。泡菜炒黑豚肉定食$118媽媽點選的午餐,是帶有韓日風味的定食。泡菜味道富有韓國地道色彩,但不如當地的辣囗嗆喉,帶點日本菜式甜味,豚肉多片結實,很好下飯哦。和風特製炸雞$98原本想吃明太子雞翼,沒貨,想吃雞胸串,沒貨,雞翼串,又沒貨很想吃雞,終於有一樣有貨啦。經理說昨晩市道太好,很多賣光,真厲害呢。炸雞約五件,雞件入味香脆,配上日式蛋黃醬,味道不俗免治雞肉串$38一串二大粒的雞肉串,賣相可愛雞肉串沾上濃稠深黃蛋黃,吸引至極呢。丸子彈牙富嚼勁,內裡有不少軟骨增加囗感,正哦。
位於尖沙咀的八居酒屋,是一間裝修舒適的日本餐廳。

今天和媽媽來到,吃個遲來的午餐。

不知是否已過午餐時間,餐廳空沒一人,十分優閒寧靜呢
蒲燒饅魚定食$128
前菜是味噌湯,鹹味不重剛好,非常容易入囗。

沙律是醬油拌生菜,爽而清新
我最愛饅魚,早早決定點選饅魚套餐呢。

饅魚一客四件,肉質滑嫩肥美,入囗濃郁,饅魚四溢,十分滿足

醬汁濃烈,配上一大碗煙靭豐米香的米飯,剛剛好。
泡菜炒黑豚肉定食$118

媽媽點選的午餐,是帶有韓日風味的定食。

泡菜味道富有韓國地道色彩,
和風特製炸雞$98

原本想吃明太子雞翼,沒貨,想吃雞胸串,沒貨,雞翼串,又沒貨

炸雞約五件,雞件入味香脆,配上日式蛋黃醬,味道不俗
免治雞肉串$38

一串二大粒的雞肉串,賣相可愛

雞肉串沾上濃稠深黃蛋黃,吸引至極呢。

丸子彈牙富嚼勁,內裡有不少軟骨增加囗感,正哦。
2017-02-11
2017-02-11 193 views
Sat indoor with 3 friends and ordered a la carte. O toro is fresh and rich in flavour (remember to ask the chef if the toro is good that night). The portion of the Hokkaido uni is a bit small with its price: $288 Food on grill are in general pretty nice. Slightly overpriced but ingredients are fresh. Don't forget to try the tomato salad:

• 仙台牛舌厚燒
2017-02-02 2181 views
閒來無事,與朋友到居酒屋吃點好的,是一件賞心樂事。店位於天文台道,燈光映照著一家有落地玻璃的小店,就是今晚的聚腳地點。店的裝璜簇新奪目,極富時代感。即使是小店格局,也予人舒適之感覺。甫進店內,就點了這杯荔枝口味的cocktail,芳香的荔枝口味非常可口。酒精濃度不低,光喝幾口就已心跳加速。對於喝酒,自己還是不太在行呢。另外我們也點了一些小食,仙台牛舌厚燒 (鹽味/ 味噌)($128):質感柔軟,牛味充足,調味也怡到好處,不過鹹。網燒安格斯肉眼($138):以牛扒而言,它的口感極嫩,肉質上乘無筋,即使不佐以任何醬汁也可以吃出它的美味。和洋風特製炸雞($98):炸雞球如乒乓球的大小,油膩感不重,肉質不俗,配以少量蛋黃沙律醬同食相當可口。名古屋雞翼($38):香脆的雞翼皮上灑上香口的芝麻,非常香口的一道佐酒小食。美酒與小食的伴陪伴下,很快就消磨了一個晚上。
閒來無事,與朋友到居酒屋吃點好的,是一件賞心樂事。

Lychee Special Cocktail
仙台牛舌厚燒 (鹽味/ 味噌)
網燒安格斯肉眼
和洋風特製炸雞
名古屋雞翼
美酒與小食的伴陪伴下,很快就消磨了一個晚上。
仙台牛舌厚燒 (鹽味/ 味噌)
網燒安格斯肉眼
和洋風特製炸雞
名古屋雞翼
2017-01-30 263 views
朋友係呢頭返工,放工齊齊去食飯先叫左個和風蕃茄沙律,清清地蕃茄份量又多,看似普通,但做得唔錯呀黎到居酒屋,要試下串燒日本蕃薯,大啡菇,雞胸肉三味燒,免治雞肉串,豚肉五花腩肉各有特色我最喜歡係大啡菇,我一向都鐘意食菇呢串大啡菇燒得恰到好處,唔會有燶味,重帶出菇既鮮味日本蕃薯都正!甜甜地另外叫左蒲燒鰻魚,好香,好入味點埋鰻魚汁一齊食,perfect match!重有網燒安格斯肉眼唔韌易咬,又入味不錯不錯!重有甜品,抹茶雪米磁整體成餐都好滿意,店員服務又好上菜速度都快,可以再來😋
朋友係呢頭返工,放工齊齊去食飯
先叫左個和風蕃茄沙律,清清地
蕃茄份量又多,看似普通,但做得唔錯呀

黎到居酒屋,要試下串燒
日本蕃薯,大啡菇,
雞胸肉三味燒,
免治雞肉串,
豚肉五花腩肉
各有特色
我最喜歡係大啡菇,我一向都鐘意食菇
呢串大啡菇燒得恰到好處,唔會有燶味,重帶出菇既鮮味
日本蕃薯都正!甜甜地

另外叫左蒲燒鰻魚,好香,好入味
點埋鰻魚汁一齊食,perfect match!
重有網燒安格斯肉眼
唔韌易咬,又入味
不錯不錯!
重有甜品,抹茶雪米磁

整體成餐都好滿意,店員服務又好
上菜速度都快,可以再來😋