2020-07-05 438 views
Made reservation via open rice, was looking forward to this meal. Food was so so, customer service is bad.Most of the stuff we ordered are BBQ skewers, apart from the thick cut beef tongue and the mussels cooked in Sake.Firstly, the mussels in sake - it’s more like mussels in clear soup 🙄. Ordered a glass of Japanese sake, served in under half full🤪. Crispy chicken skin skewers...not crispy at all. Prawn - no taste. The disappointment this meal brought, we practically made another reservation
Firstly, the mussels in sake - it’s more like mussels in clear soup 🙄. Ordered a glass of Japanese sake, served in under half full🤪. Crispy chicken skin skewers...not crispy at all. Prawn - no taste. The disappointment this meal brought, we practically made another reservation at another Japanese BBQ nearby straight away, and lost the interest to even take any pics 😏.
Customer service - waitresses just keep wanting to remove plates off our table, and at a few occasion, the plates still have food on it! No offence, but would be nice if they kindly ask us if that’s ok to be taken away! This is the first time I’ve visited this, and will be the last also.
2020-07-04
$250 (Dinner)
2020-04-24 1269 views
琴日食旁邊嘅墨西哥餐廳已經過嚟睇過menu決定今日試下。outdoor位我好鍾意,又無落雨其實好想坐,不過有人食煙,所以放棄咗,高樓底同各人慢嘅節奏太寫意,令我幾乎唔記得要返工。set lunch選擇有好多,平嘅88,貴嘅有啲大概200,有個是日精選係壽喜燒只需68, 我見幾抵食,揀咗呢個,同事揀咗個蒜香牛柳粒。沙律同前菜都幾新鮮,壽喜燒係正常不過,豆腐,菇,牛,蛋,……無驚喜無失望,蒜香牛柳粒就差少少,蒜片係撈落去一齊整,唔係炸香另上or 之後放喺面,所以唔香唔脆。原來仲有甜品,其實唔係好食得出係咩,係熱嘅,涵可能係類似綠豆蓉之類,好甜……唔吸引。呢個地方我下次都想再嚟,不過唔係食野,係weekend 飲下野, 因為真係幾舒服又唔使好高消費。
琴日食旁邊嘅墨西哥餐廳已經過嚟睇過menu決定今日試下。
壽喜燒
蒜香牛柳
甜品
2020-04-24
$91 (Lunch)
2020-04-19 760 views
同朋友慶祝生日,就堜咗呢間居酒屋一齊飲吓酒食吓刺身咁。我地嗌咗一支佢地自家出嘅清酒,配埋佢嘅鹿兒島和牛串燒真係好夾!主食就叫咗份味噌烏冬,份量啱啱好,又唔會太鹹,真係好好味!佢嘅裝修充滿住濃濃嘅和風味,喺咁嘅環境之下,真係好特別!
2020-01-18
Celebration
Birthday
2020-04-17 2069 views
兩位好耐好耐無見的舊下屬約我出來食飯。原來唔係有咩特別事要喺生死關頭約出來講喎,閒話家常愉快2 小時。諗住搵間串燒店慢慢食慢慢傾。呢間經過好多次,入來試都係第一次。環境唔錯,尖沙嘴來講唔算擠迫算幾好坐。坐低就會上一人一碟支豆,盛為$22。等於中式酒樓收茶芥!櫻花蝦沙律幾好。櫻花蝦、粟米片脆脆咁,幾香口。一口串燒牛、雞肉丸、青椒、蘆筍,全部合格。好多樣都加啲汁燒,無咁乾。咖哩薯餅我無食到。後面的雞泡魚乾正常。店員推介清酒煮蜆。蜆肉新鮮飽滿、酒味香濃。推介得唔錯。一人要左一個燒飯團。有小小太乾。但係都食晒。油甘魚骹,好出色。一啲都唔腥,燒得好香脆,油份夠但唔油膩。食材好加上師傅功夫唔錯。埋單800多/ 3位。用了訂位app 的優惠。尖沙嘴來講ok 啦。另外要注意嘅係,洗手間要攞鑰匙,出門口,行返入去大廈大堂,搭𨋢上二樓。好難想像喺度飲酒的客人點算

環境唔錯,尖沙嘴來講唔算擠迫算幾好坐。

坐低就會上一人一碟支豆,盛為$22。等於中式酒樓收茶芥!

支豆

櫻花蝦沙律幾好。櫻花蝦、粟米片脆脆咁,幾香口。

櫻花蝦沙律

一口牛
燒蘆筍
燒雞肉丸
燒青椒

咖哩薯餅我無食到。後面的雞泡魚乾正常。

咖喱薯餅

店員推介清酒煮蜆。蜆肉新鮮飽滿、酒味香濃。推介得唔錯。

清酒煮蜆

一人要左一個燒飯團。有小小太乾。但係都食晒。

燒飯團

清酒煮蜆
油甘魚骹
  • 櫻花蝦凱撒沙律
2020-03-27 849 views
因為有人好鍾意食串燒嘅關係,路過行過都要望兩眼,就係咁樣望一望,就入咗去呢間餐廳度食。我哋叫左串燒牛舌(唔記得影相🤪)、牛肋肉、五花腩、燒冬菇、帆立貝刺身、蕃茄牛肉湯烏冬。比較驚喜嘅係牛舌,爽口又唔靭,燒冬菇啱啱好,唔會太乾(不過我個人就唔太鍾意加木魚食😕),番茄湯烏冬個湯好濃,可以當湯飲,刺身好鮮甜,得3塊唔夠喉🤩但個五花腩有少少失望,燒得有點乾,亦略嫌唔夠肥,另外仲嗌咗杯烏龍茶,不過飲落去覺得好甜,冇乜茶味😆兩個人埋單$4xx,唔係好飽,不過都唔算好貴,大致上都幾好食,下次路過都可以再試下👍🏼

帆立貝刺身
帆立貝刺身
串燒牛肋肉
燒冬菇
番茄牛肉湯烏冬
有時我個女會跟我一齊返公司咁收咗工之後又肚餓想搵一間可以同佢一齊食飯嘅餐廳真係唔容易,有日行行吓發現呢間可以坐室外嘅日本餐廳又可以帶寵物一齊坐,二話不說即刻入去坐低叫嘢食😆三文魚刺生 $48(五切)蟹籽沙律 $48沙律醬份量撈得好好 唔會太稀(前) 🐟鹽燒三文魚腩 $38燒得啱啱好外面香脆,內裡保持住滿滿嘅魚油😋(後) 🐷豚肉五花腩 $28唔算係薄切👍🏻亦唔會燒到乾身,仲好有肉汁免治雞肉串 $38一串兩粒,另外有一兜仔豉油加蛋黃比你沾嚟食嘅食完呢串,Encore叫多兩串🤤🍜 黑蒜油豚肉豬骨湯拉麵 $78豬骨湯底味濃,黑蒜油亦好香但拉麵卻稍為欠缺彈性,比較淋
有時我個女會跟我一齊返公司

三文魚刺生 $48(五切)

蟹籽沙律 $48
沙律醬份量撈得好好 唔會太稀

(前) 🐟鹽燒三文魚腩 $38
燒得啱啱好[害羞]外面香脆,內裡保持住滿滿嘅魚油😋
(後) 🐷豚肉五花腩 $28
唔算係薄切👍🏻亦唔會燒到乾身,仲好有肉汁

免治雞肉串 $38

🍜 黑蒜油豚肉豬骨湯拉麵 $78
豬骨湯底味濃,黑蒜油亦好香
但拉麵卻稍為欠缺彈性,比較淋
2020-01-08 747 views
幾年前都黎食過都覺得幾好食的。都係個烏冬最吸引,所以今次黎都一定會叫烏冬。今次再試個人推介烏冬(今次唔係叫一碗碗係叫左個鍋自己涮涮鍋咁)同牛扒(睇個樣都知好食呀)同啲小食(雞泡魚乾、串燒雞翼、蟹子沙律🥗、燒牛舌都好食)都好吸引。當然職員推介都有啲係重點。(海膽壽司同生蠔🦪)試完會再叫多一次再叫多一次。整體係吸引的。仲有飲左巨豐提子乳酸梳打,飲左兩杯。同朋友們一齊食野傾偈真係好開心。其實仲食左其他野,掛住傾都無影相。今次真係好滿足。

今次再試
整體係吸引的。

仲有飲左巨豐提子乳酸梳打,飲左兩杯。
同朋友們一齊食野傾偈真係好開心。
其實仲食左其他野,掛住傾都無影相。
今次真係好滿足。
  • 網燒安格斯肉眼
  • 野菜湯稻庭烏冬
  • 仙台牛舌厚燒
今晚與舊朋友相聚,就選擇了居酒屋,邊傾計邊食串燒。環境很舒服,座位闊落。黑蒜豚肉拉麵 $78一來到就聞到好香的蒜蓉味, 叉燒肥瘦適中,麵條掛湯能力好,有少少煙韌,相當好味。仙台牛舌厚燒 $138不會厚切而以令口感過韌, 反而內裏很軟熟。水牛城雞翼 $78表面醬汁有少少辣很惹味,而且咬開還有雞肉汁流出,好味。只是得6件"單骨雞翼" 分量很少。泡菜豚肉鍋 $148相當普通, 味道一般,只是泡菜湯加豬肉, 不推介。吉列黑豚扒 $88薄薄一層麵包糠,食若唔會界口, 外脆內軟,配酸梅汁食, 去除油膩感。大蔥雞肉串 $32雞肉嫩滑有肉汁,但大蔥燒得過火, 燒焦了。五花腩串 $28燒令五花腩油份逼出,不會感到油膩, 肥瘦均勻, 越咬越有油脂香,相當滿足。日本燒南瓜 $22太薄而且燒燶了,食不出南瓜的 鮮甜味。燒秋葵 $22一般,燒得太乾。燒明太子飯團 $32外面金黃脆脆, 但明太子分量很少,而且越食越黐牙。燒雞泡魚乾 $88真係好好味,會食上癮的, 很有香魚乾味, 加一點點蜜糖燒,非常惹味。 推介!

黑蒜豚肉拉麵 $78

黑蒜豚肉拉麵

仙台牛舌厚燒 $138
不會厚切而以令口感過韌, 反而內裏很軟熟。

仙台牛舌厚燒

水牛城雞翼 $78

水牛城雞翼

泡菜豚肉鍋 $148
相當普通, 味道一般,只是泡菜湯加豬肉, 不推介。

泡菜豚肉鍋

吉列黑豚扒 $88

吉列黑豚扒

大蔥雞肉串 $32
雞肉嫩滑有肉汁,但大蔥燒得過火, 燒焦了。

大蔥雞肉串

五花腩串 $28

五花腩串

日本燒南瓜 $22
太薄而且燒燶了,食不出南瓜的 鮮甜味。

日本燒南瓜

燒秋葵 $22
一般,燒得太乾。

燒秋葵

燒明太子飯團 $32
外面金黃脆脆, 但明太子分量很少,而且越食越黐牙。

燒明太子飯團

燒雞泡魚乾 $88

燒雞泡魚乾

2019-07-19
$220 (Dinner)
黑蒜豚肉拉麵
仙台牛舌厚燒
五花腩串
燒雞泡魚乾
2019-07-12 811 views
We have booked a table, by the time arrive they said table is not yet available, and asked to wait for around 20mins. So we wait outside and they give the table to other who arrive after us (which they said they haven’t book). And when we ask what’s happening, they refuse to give us the table or even apologise. Super bad service and super bad management.
2019-07-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-05-21 809 views
今日星期六, 天氣好熱, 同女朋友去完海港城行完街就已經好肚餓了。於是我地就由美麗華商場附近行到去天文台道附近。原本打算吃樓上某間火鍋店, 但實在太熱了, 所以選擇了這間位於地下的八居酒屋。首先, 餐廳環境好大, 好有日式居酒屋感覺, 但又配合住少少美式酒吧風格。背景播著日式流行曲, 令人放鬆投入餐廳世界中。今次由於我地唔係太肚餓, 所以散叫了一些東西。首先黎一客三文魚刺身。個人認為三文魚刺身, 是必需要叫的。非常新鮮。其次就叫了一串栗米, 一串雞翼。栗米味道不錯, 不會燒焦,富有牛油感。至於雞翼則是鹽燒的, 亦是非常可口。最後叫了一個煎鵝肝多士, 和一個黑蒜油豚肉拉麵。鵝肝煎得剛剛好, 份量亦沒有偷工減料。至於拉麵方面, 個人認為一般, 但女朋友也是非常喜歡, 所以我就讓她一個人獨佔了。總括來說, 這間餐廳屬於中上價位, 但值得一試。
於是我地就由美麗華商場附近行到去天文台道附近。
背景播著日式流行曲, 令人放鬆投入餐廳世界中。

今次由於我地唔係太肚餓, 所以散叫了一些東西。
其次就叫了一串栗米, 一串雞翼。
最後叫了一個煎鵝肝多士, 和一個黑蒜油豚肉拉麵。
鵝肝煎得剛剛好, 份量亦沒有偷工減料。

總括來說, 這間餐廳屬於中上價位, 但值得一試。
2019-05-18 589 views
難得一天同老婆去撐枱腳,見係居酒屋可以入去飲杯酒hea下,但,啤酒等了10分鐘要問佢先黎枝豆15分鐘先黎雪魚棒25分鐘雖然Wasabi八爪魚叫了1分鐘內到,但叫了牛舌等了45分鐘,追問後話漏單,再之後話賣哂叫了雞軟骨最終於約一小時後送到(佢話送多了一串,有兩串)另,名古屋雞翼油淋淋,我俾負分我只可以話,好差。
啤酒等了10分鐘要問佢先黎
枝豆15分鐘先黎
雪魚棒25分鐘
雖然Wasabi八爪魚叫了1分鐘內到,但
叫了牛舌等了45分鐘,追問後話漏單,再之後話賣哂
叫了雞軟骨最終於約一小時後送到(佢話送多了一串,有兩串)
另,名古屋雞翼油淋淋,我俾負分
我只可以話,好差。
2019-05-18
2019-05-17 474 views
是日繼續尖沙咀工作,吃OT飯的時候,和同事到天文台道上的居酒小屋試試。一直覺得佢既外觀都幾精緻,是濃厚的日本風。首先,點了最想吃的蟹羔甲羅燒,配以烤麵包上碟,蟹羔味道和口感濃口不膩。然後是每吃串燒必點的大啡菇,菇味濃厚沒調料,配上木魚乾上碟。唐揚炸雞配上🍋,算是不錯。黑蒜油豚肉豬骨湯拉麵是一人份剛好,不多不少。味道不俗不油膩,豚肉不過韌不過肥。..HAHAHA,, 報告完畢。只能說,是一家環境服務地點不俗,價格合理,食物又above average的居酒小店。

蟹羔甲羅燒

串燒大啡菇

唐揚炸雞配上🍋,算是不錯。
唐揚炸雞

黑蒜油豚肉豬骨湯拉麵

HAHAHA,, 報告完畢。
2019-03-11
$200 (Dinner)
蟹羔甲羅燒
2019-04-19 2634 views
我們行到天文臺道街口 , 八居酒屋,  被那招牌吸引. 發覺這餐廳環境佈置很有特式, 好西化.  門外還設有坐位.平時放工也會約朋友坐坐, 分享工作的苦與樂.  在居酒屋, 拿著酒杯更有興至. 大家在門外先看食物推介.再看餐牌,  食物岩心水, 價錢合原則, 不錯.餐廳面積大, 樓底高, 尖沙咀地鋪有此環境不太多.  門口附近有的士站, 方便愛醉朋友.坐下來, 先叫日本清酒,   松竹梅 伏水清酒.  酒味不太濃, 勝在好香醇 !餐廳服務好, 第一個串燒日本冬菇很快便送到.  菇味香. 軟稔. 燒得不会乾.接著便是  五花腩串熱熱上檯, 上檯已經聞到香氣,  豬肉燒至外皮香脆, 肉質嫩. 伴酒最好.燒雞翼, 好香脆, 又香口.吃罷串燒, 要吃牛扒了.安格斯肉眼扒,   肉眼扒夠大塊, 剛好燒至五成熟 , 呈微紅色,  好吸引.  上檯時, 大家都被那炭燒香味醉倒 ,  配菜沙律, 減低膩氣, yummy !再繼續食牛, 選了美國安格斯牛鍋好豐富, 有鮮嫩牛肉片,   一盆長蔥,  香菇, 豆腐, 紹菜, 茼萵, 及兩碗生雞蛋.    服務員細心將鐵鍋燒熱,  加些油,再把 蔬菜, 香菇
我們行到天文臺道街口 , 八居酒屋,  被那招牌吸引.
發覺這餐廳環境佈置很有特式, 好西化.  門外還設有坐位.
大家在門外先看食物推介.
再看餐牌,  食物岩心水, 價錢合原則, 不錯.
坐下來, 先叫日本清酒,   松竹梅 伏水清酒.
酒味不太濃, 勝在好香醇 !
接著便是  五花腩串

燒雞翼, 好香脆, 又香口.
吃罷串燒, 要吃牛扒了.
安格斯肉眼扒,
再繼續食牛, 選了美國安格斯牛鍋
服務員細心將鐵鍋燒熱,  加些油,
再把 蔬菜, 香菇, 豆腐慢慢放進鍋內.   用加入調味醬汁. 煮到熟透,
熱湯內的食材, 漸漸 發出香氣, 我先吃豆腐, 好細滑,   香菇味道香, 湯也甜美,
 加入牛肉了. 牛肉 色澤嫩紅, 油花細密, 滾一會便可.  加入鮮蛋醬, 牛肉更滑, 更美味.
八居酒屋,   首選餐廳環境及燒物質素都好好, 有特色, 價錢中等, 性價比高.
$370 (Dinner)
  • 五花腩串
  • 燒雞翼
  • 安格斯肉眼扒
1K
2019-04-08 296 views
尖沙咀區是我們喜歡的聚腳點, 因為食店多, 容易選擇.同事約我放工去天文臺道  八居酒屋,  這間餐廳門面寬敞,  設計好時尚西化,  在此吃 晚餐, 絕對可以工餘減壓.餐廳內樓底甚高, 座位闊,   燈光柔和, 拍拖晚餐, 大伙兒談天說地, 也不錯.侍應帶位迅速, 送上綠茶及餐牌.先看酒牌, 居酒屋風格, 日本酒選擇多.同事点了支 日本清酒,  侍應送來特式小酒杯, 大家選一隻.松竹梅 伏水清酒  酒質淡麗清醇, 口感輕快柔滑, 味道温和. 好享受 ! 接着大家點餐.   居酒屋當然點了酒, 一定要配燒物至正 !串燒日本冬菇 . 選用了日本啡菇, 軟腍嫩脆, 菇香味清.五花腩串 和  雞翼串大大隻雞翼, 上檯已經聞到香氣, 外皮又脆, 肉質嫩又多汁, 好想吃多兩隻. 五花腩串 ,  豬肉燒得焦香微脆, 咬下肉甜多汁, 又不膩喉, 很不錯!安格斯肉眼, 伴菜沙律煎得剛好五成熟,  好理想, 份量足, 賣相不俗.  因為油脂少, 燒後超香牛味, 食落腍渭滑, 好好食.   火喉控制得不錯.   沙律菜好爽口,  沾些沙律醬, 更開胃.美國安格斯牛鍋侍應送來一碟鮮嫩牛肉片,   另一碟長蔥
尖沙咀區是我們喜歡的聚腳點, 因為食店多, 容易選擇.
侍應帶位迅速, 送上綠茶及餐牌.

先看酒牌, 居酒屋風格, 日本酒選擇多.

松竹梅 伏水清酒
酒質淡麗清醇, 口感輕快柔滑, 味道温和. 好享受 !
串燒日本冬菇 . 選用了日本啡菇, 軟腍嫩脆, 菇香味清.
五花腩串   雞翼串
安格斯肉眼, 伴菜沙律
美國安格斯牛鍋
侍應送來一碟鮮嫩牛肉片,   另一碟長蔥, 茼萵, 香菇, 豆腐, 紹菜, 及兩碗生雞蛋.    看來豐富.
侍應好細心把鐵鍋燒熱,  然後把 蔬菜, 香菇, 豆腐等材料放進去.   煎好後再用加入調味醬汁.

醬汁浸過蔬菜,
蓋上蓋子, 滾一滾.
煮到熟透,  熱氣上升.  試試 味道甘甜美味,
侍應 提醒 我們可以加牛肉了.
牛肉脂肪比較少, 色澤嫩紅, 油花細密均勻, 肉質纖維細緻.
最後我們才把牛肉沾著打過的生雞蛋來吃.  肉類新鮮, 特別香滑, 食落牛味特濃!
居酒屋既選材非常好,  火喉控制得不錯.   無論串燒或鍋物,  有水準又有質素, 服務同環境都理想, 食得開心 !!
$380 (Dinner)
  • 安格斯肉眼
  • 美國安格斯牛鍋
  • 五花腩串 和 雞翼串
2019-04-02 318 views
- 啲嘢唔新鮮- 牛冇牛味, 雞冇雞味- 雞皮厚過豬皮- 秋葵乾到飛起- 上菜次序錯晒,想完熟野先上生嘢- 冇一樣野正常,完全冇可能咁高評分- 雖然話尖沙咀租貴,但係直頭離晒譜It’s the worst resturant and most disappointed resturant I’ve tried in my whole life. Most important it’s over price. I have no idea how can survive in Hong Kong
- 啲嘢唔新鮮
- 牛冇牛味, 雞冇雞味
- 雞皮厚過豬皮
- 秋葵乾到飛起
- 上菜次序錯晒,想完熟野先上生嘢
- 冇一樣野正常,完全冇可能咁高評分
- 雖然話尖沙咀租貴,但係直頭離晒譜

2019-04-02
$500 (Dinner)